又到了mid term exam的日子~~明明只是完了第一個mid term exam而兒,已經拉了友人一同到銅鑼灣來個小慶祝。突然很想吃台菜,順道緬懷下兩個月前在台灣的點點滴滴~在openrice一搜, 便發現了這間隱世懷舊台式餐廳,裝潢更是深深吸引著我!看到餐廳在裝潢花了點工夫,十分用心喔~整個餐廳以石屎牆包圍,最特別是中間的長枱,有多個啤酒箱作椅組,別具特色!一邊牆上的長長美食燈箱,更是令我聯想起在台灣夜市時的瘋狂😋😋🍲🍢🍧🍗🌽餐牌上的菜式款式多多,上至普通尋常所見的魯肉飯、牛肉麵和蚵仔煎,下至特式台菜,如:三杯雞、藥燉排骨、炒A菜,通通都有!(心心眼😍)價錢更是親民價,小食$30有找,主菜大約$40-70不等~~(學生本人表示大愛!)值得一讚是服務十分體貼!侍應姐姐看到我倆迷惘的眼神,看著餐牌左點右點都還未下筆。她笑容滿面地走了過來向我們推介了幾款此店特色菜項。(姐姐好好人喔~~🤗🤗🤗)麻辣豬耳其中姐姐推介了這個麻辣豬耳,果然不錯!口感不同於平日我們常吃的麻辣千層豬耳,不是豬耳凍的那種。這款更貼近像吃豬手或豬腳薑時的口感,滷得完全入味,間中吃到點點膠質(精華啊!骨膠原?!)質感
又到了mid term exam的日子~~

麻辣豬耳
其中姐姐推介了這個麻辣豬耳,果然不錯!

質感QQ嫩滑,又柔韌惹味❤ 推介!
藥燉排骨
台灣人重補,到了冬天必定把握時機進補,暖暖身子,在藥饍中較溫和,莫過於藥燉排骨!我跟友人在嚴嚴寒冬都需要補補下
藥燉排骨
看著黑色清澈的湯頭,但飲落這邊的藥燉沒有台灣夜市般濃烈,藥材味不太突出。

不過,肋排腍軟,而且餐廳特地選了多肉的部分,讓我們吃到啖啖肉!
三杯雞
三杯雞平日聽就聽得多,吃就真心第一次,但驚喜地惹味好吃唷

三杯雞原來是以米酒、麻油、醬油各種一杯而成,食落醬油濃稠香口,麻油味溋溢在整個口腔中,雞腿更是又嫩又入味!吃得我一口接著一口啊~
麻醬麵
今日才發現友人是麻醬的die hard fan! 所以在古早味乾麵和麻醬麵兩選其一中,便no say地點了麻醬麵(哈哈

麻醬濃郁香口,海量的青瓜絲又湊巧平衡了麻醬膩,但麵質較黏,需多花力氣去分開麵餅...

還搭配上一碗清湯貢丸,丸子爽口彈牙,清湯更是讓我們嗽清口腔,再戰最後一道 — 魯肉飯!
麻醬麵
魯肉飯
魯肉飯真心大讚!

魯肉油脂豐腴,肥瘦勻稱,米飯粒粒圓潤飽滿,盡吸了滷水精華,每啖都是香醇滋味,口感不會太過於油膩。

特別欣賞它滷水汁澎湃豐盛,卻不會死鹹,而且滷蛋又是滷得整個都變得深褐色,完全入味!
魯肉飯(小)
葡萄柚多多&芋香珍珠
葡萄油多多甜甜酸酸,十分開胃!

我點的芋香珍珠不過不失,芋香味不重,但珍珠QQ帶䂃勁,最鍾意有咬口的東西啦
左:葡萄油多多($24);右:芋香珍珠($28)
整體食物質素不賴喔,特別是小菜類有台灣地道風味,而且價錢親民,是到銅鑼灣用餐的不錯選擇喔!下次再約與友人試試其他款式~~
$140 (Dinner)
魯肉飯(小)
2017-02-24 719 views
差不多在三個月之後便要帶考察隊到台灣一星期 , 預計到時自己必定會到各夜市去大啖台灣有名的各款小吃....還未出發的今天 , 就先聯同老友先到來這裏來一個預演....而事實上,自己在本地已有一段時間沒有吃台灣野。 原因在於枕邊人本身是不太喜歡台灣小吃的那種重口味,而且其中有大部分都是和內臟有關...這些統統都不是她所喜歡的....難得有友人相約來此開餐,小弟自然是尤如猛虎出押般,好像剛放了監似的不顧一切大叫特叫....說到近來最火紅的台灣小吃店,必定就要數到在西環區內的那一間。每一次經過那裏時都看見門口大排長龍。小弟一路心想 : "只是普通的台灣小吃而已,這又有什麼值得要去大排特排呢?"....而在這一間店呢,先既不用排隊之餘食物的水準又超乎想像般的好,這樣就更加覺得在那邊去排隊,實在是一件超愚蠢的事....這裏的小吃餐牌內裏選擇雖然不算很多,加起來就只有一張小紙,但內裏包含的都全是在台灣有極具代表性的小吃。 今天晚上,就等小弟來其中幾款來試一試....飯類方面,當然不可不叫的便是魯肉飯....吃了一口, 發覺鹵汁相當的豐厚而且夠味,所用的肉又是連皮帶脂肪的小粒,入口滿嘴豐腴,惹味得不

飯類方面,當然不可不叫的便是魯肉飯....
吃了一口, 發覺鹵汁相當的豐厚而且夠味,所用的肉又是連皮帶脂肪的小粒,入口滿嘴豐腴,惹味得不知覺間便吃了一整碗。 同碗加映的還有一隻鹵蛋。被鹵水顏色浸染得呈啡色的它,將蛋黃連白搗碎後混和飯及肉一齊食,這才是吾家的特有魯肉飯之吃法....

既然鹵汁是如此好的話,那跟著端來的鹵水拼盤自然亦不會令人失望。 今天晚上點了豆乾、肝連以及牛肚三款,其最特別的自然是俗稱豬肺綑的肝連, 其最好吃之妙處當然是那煙煙韌韌得來又有彈性的筋膜 ; 牛肚吃起來亦是同樣的十分彈牙而又不見黏牙 ; 豆乾相形比較起就稍覺普通了....
除鹵汁拼盤奉送的還有寶島人的醬油代表,加上了切碎生蒜粒的醬油膏。用來伴鹵水物來吃,味道更呈重口味但又極具台風,令人吃得過瘾....
蚵仔煎絕對是最具代表性的台灣小吃之一....之不過小弟一向不太喜歡他的重黏性。 其有點跡近像在吃鼻涕般的口感確是令我較難接受的。這兒的出品事實上是真的頗為地道,所以小弟說老實是在邊吃邊皺眉頭.... 不過話說回頭 , 這裡的蚵仔確實是十分的飽滿肥美juicy而不見腥氣,這倒是值得一讚。但個人認為若然內藏的A菜可以不一整條上,用刀切多幾下弄得稍為細碎的話,吃的時候就會比較方便而不那麼論盡....
另一極具代表性的新竹炒米粉 , 個人略嫌米粉炒得略偏濕身,味道亦覺太重鹹多少。 不過用料之足倒是一件真事。 除了必有的米粉以外,內裏還堆滿了椰菜、肉絲,半肥鹵肉粒以及冬菇絲, 抵食到是爆曬燈....
好吃的三杯雞一定要有酒香以及有充足九層塔的香氣才能成事。這裏的出品似乎在兩者上都有點不足,但幸好 "三杯汁" 入口帶微甜十分惹香,絕對是不折不扣的送飯王 ; 雞肉用的是普通的雪藏雞當然失色,若能用上新鮮走地的貨色的話,整體水準自不能同日而語....
A菜炒得翠綠爽口而且蒜蓉下到足,同樣十分的惹味....
此時已飽到不行了 , 最後來一杯侍者推介的凍薑汁檸檬, 酸酸甜甜之餘又帶著微辛, 刺激得來又有消滯的感覺, 彷彿可以再嚟多一round小吃似的....
進入了這一個台灣小吃大觀園 , 感覺就好像在台灣夜市走了一轉,吃得人肚滿腸肥,好滿足....
2017-02-16 148 views
當想食台灣嘢,往往要走到西營盤阿元。得知銅鑼灣新開左間台灣嘢叫“台南阿豆仔”,當然高興啦!便馬上同陳小姐去探過究竟。星期日三點幾去,間店無乜人?!如果呢段時間去阿元都仲係滿滿人……唔通有伏。拍下心口走入去,坐底見到✔✔紙,點解無炸嘢?例如鹽酥乜、鹽酥物?飲品無選擇甜同冰份量?無辦法,唯有選左魯肉飯、蚵仔煎、炒米粉、麻油鷄湯,飲品就要左杯凍柑桔水。魯肉飯先來,味唔夠、汁唔多,一般般,好彩叫左一碗。蚵仔煎乜煎到好似奄列咁?發生乜嘢事?唯有估隻碟太細,叫呀蚵生將就下啦!又無辣醬,問伙記攞,竟然俾辣椒油!無嘢呀……到炒新竹米粉,呢個終於叫正常,好似魯肉飯咁,都係唔夠味,粉再爽一點比較好,又係用辣椒油打救!終於到麻油雞湯,湯唔夠熱,有基本麻油味,可借個湯“水嬲嬲”。竟然有兩片薑,但個湯又無薑味,好Flat…算啦算啦,食好嘢唔好懶,還是返去西營盤。

魯肉飯先來,味唔夠、汁唔多,一般般,好彩叫左一碗。

算啦算啦,食好嘢唔好懶,還是返去西營盤。
魯肉飯
新竹炒米籽
麻油雞
柑柚水
2017-02-12
$150 (Tea)
2017-02-10 198 views
台灣到處都喺美食,價錢又抵又好食,如果喺香港都可以食到又平又正又有台灣風味嘅美食就真喺太好喇!🤤🤤🤤雖然去台灣的機票好平又快,但真心想搵少少時間偷走的機會都無呀!😔好彩有日俾我係銅鑼灣嘅某一個角落搵到呢間餐廳。🤤🤤門口望入去好有懷舊嘅風格,入到去見到室內嘅燈光偏暗,牆上仲掛住水牌顯示店內所有菜式嘅名稱👀,感覺好似真喺去咗台灣甘🤣睇到水牌上面有幾款招牌推介嘅特式小菜,就即管叫嚟試試喇!😎👉🏻三杯雞🐥上菜時多口向店員問句得知,雞嘅醬汁係廚師自家調製,用米酒、麻油、醬油熬製以成🤔難怪食上嚟嘅時候相當入味,尤其喺個種麻油味好香,最後我仲拎嚟拌飯😆醬汁內混入嘅濃濃酒醇香,更係口中慢慢散發出來,充斥著整個口腔,個種酒餘香連飲水都沖不走,我俾10個讚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👉🏻藥燉排骨湯: 第一啖飲落嘅時候真喺好重藥材味,但這道充滿藥材味嘅湯甘而不苦👍🏻,仲帶點清甜醇香嘅味道。 👉🏻萬巒豬腳飯: 開頭無諗過叫這道菜式,因為怕豬腳太油膩,但店員不斷叫我試下,仲話我地用嘅喺豬嘅梅頭肉,肥瘦均勻而且唔洗咬骨😳😍聽完之後,就即管叫嚟試試喇! 果然無呃我呀😌,梅頭肉肥瘦適中,口感嫩稔,食落都幾鬆香易咬口,但醬汁方面
👉🏻萬巒豬腳飯: 開頭無諗過叫這道菜式,因為怕豬腳太油膩,但店員不斷叫我試下,仲話我地用嘅喺豬嘅梅頭肉,肥瘦均勻而且唔洗咬骨😳😍聽完之後,就即管叫嚟試試喇! 果然無呃我呀😌,梅頭肉肥瘦適中,口感嫩稔,食落都幾鬆香易咬口,但醬汁方面就偏咸咗少少,如果加返少少糖中和返個味道就會更好喇!🤔
2017-01-20
$60 (Tea)
  • 三杯雞
在銅鑼灣返工,食乜野係一個好難的決定的問題! 因為去邊到都人多,要排隊,又貴, 食飯又只有1個鐘,食乜好呀?!🙄 「台南阿豆仔」是一家很近我公司的台灣菜, 銅鑼灣的台灣菜不多, 平時近近地食個午市套餐,「阿豆仔」都不失為一個好選擇!😏  今次難得小妹接放工,又嚷着要吃台灣菜,就試下「阿豆仔」的晚市啦。😂🙈 「台南阿豆仔」顧名思義主打台南料理, 中英對照的點餐紙上有着不少台灣地道菜餚和夜市美食, 不僅是食物款式台風,就連餐廳裝潢也不馬虎!  懷舊鐵閘,啤酒箱座椅和掛在牆上的美食燈箱等,相當有台灣夜市風,很有特色呢~😳 小妹最愛就是吃魯肉飯,梗係要叫一碗啦! 古法魯肉飯(小)($35)  肥瘦相間的豬肉手切成丁,豐腴鬆化,比一般肉碎更有口感,☺️ 台式滷蛋滷得入味, 再配上油葱酥香的鹹香肉汁和香軟白飯拌着吃, 美味就是這麼簡單!😋 在香港不容易吃到好吃的魯肉飯, 而小編就覺得「阿豆仔」的魯肉飯都算幾正宗,值得一試!😏 紅燒牛肉麵($68) 所有台灣食物當中,小編最愛吃紅燒牛肉麵, 所以🐮牛肉麵也是我平時來這裡吃午餐之選。  先呷一口湯,湯底香濃,惟牛味不太重, 但最令佩服的就是炆得軟腍
在銅鑼灣返工,食乜野係一個好難的決定的問題!

因為去邊到都人多,要排隊,又貴,

食飯又只有1個鐘,食乜好呀?!🙄

「台南阿豆仔」是一家很近我公司的台灣菜,

銅鑼灣的台灣菜不多,

平時近近地食個午市套餐,「阿豆仔」都不失為一個好選擇!😏

「台南阿豆仔」顧名思義主打台南料理,

中英對照的點餐紙上有着不少台灣地道菜餚和夜市美食,

不僅是食物款式台風,就連餐廳裝潢也不馬虎!

小妹最愛就是吃魯肉飯,梗係要叫一碗啦!

古法魯肉飯(小)($35)

古法魯肉飯
古法魯肉飯
 肥瘦相間的豬肉手切成丁,豐腴鬆化,比一般肉碎更有口感,☺️
台式滷蛋滷得入味,

再配上油葱酥香的鹹香肉汁和香軟白飯拌着吃,

美味就是這麼簡單!😋

在香港不容易吃到好吃的魯肉飯,

而小編就覺得「阿豆仔」的魯肉飯都算幾正宗,值得一試!😏

紅燒牛肉麵($68)

所有台灣食物當中,小編最愛吃紅燒牛肉麵,

所以🐮牛肉麵也是我平時來這裡吃午餐之選。

紅燒牛肉麵
 先呷一口湯,湯底香濃,惟牛味不太重,

但最令佩服的就是炆得軟腍的牛肉牛筋,

牛肉牛筋份量十足,

牛肉略帶軟筋,牛味十足,

牛筋腍滑味香,滑嘟嘟,富膠質感,

紅燒牛肉麵
 加上富彈性的麵條,確實不錯吃!👍🏻

如果嫌味道不夠,

還可試試店家特製的🌶辣醬,微辣惹味,愛辣者不可錯過!😏

食台灣菜,點少得最具台灣特色的蚵仔煎?!

蚵仔煎($55)

蚵仔煎最重要的當然是蚵仔,

蚵仔份量都算多,而且粒粒肥美多汁,正!☺️

蚵仔煎
 加上配料小白菜鮮甜可口,令蚵仔煎口感更有層次,

值得一讚的是粉漿厚薄適中,軟腍Q彈,

再淋上特調酸甜醬,味道更香甜滋味!😋

滷水拼盤($48)

拼盤可自行挑選三款材料,

我們都愛吃內臟,所以就選了牛肚、大腸和肝連,

想不到一碟份量咁多!😲

厚切大腸滷水味濃,

牛肚同樣滷得入味軟腍,

滷水拼盤
 肝連肉吃起來口感像半筋半肉,很有趣呢!

份量足之餘,味道也相當不錯,性價比高~😌

作為「夜市」,當然匯聚了不少台式飲品,

連在香港不常見的檸檬愛玉都有,當然要試下同在台灣飲的一唔一樣啦!

翡翠檸檬愛玉($24)

愛玉散發出清新的茶味,

加上焦糖香和檸檬酸,很是解膩解渴呢~😙

翡翠檸檬愛玉
葡萄柚多多($24)

加了葡萄柚汁的台灣益力多,

味道有點像乳酪,酸酸甜甜。

葡萄柚多多
整體來說,

「台南阿豆仔」食物相當有水準,又充滿台灣風味,

以銅鑼灣來說,價格也算是宜人,午餐、下午茶優惠都有,😏

喜歡吃台灣菜的朋友,不妨來這個「夜市」試試!🙊🙈
2017-01-23
翡翠檸檬愛玉
2017-02-04 132 views
特別鍾情台灣美食,但又唔中意大集團,今晚難得自己一個人去銅鑼灣,就唸住去試下小店。鋪頭其實有點難搵,唔係大街,要行入小路。搵左一陣,終於搵到!入到去有七成客,唔算好旺。睇睇餐牌,雖然選擇都多,但價錢唔平,一個人想叫個飯外加個小食,但小食都3x幾蚊,怕又食唔晒☹️⋯⋯都係試下先再叫,廢時中伏得太深😂點了魯肉飯(小)再加個熱薑汁奶茶!我平時飲奶茶都唔落糖,但職員話茶膽已經有糖,欠彈性之餘,飲落都幾甜。少甜同正常都差不多,咁正常既真係唔咁想像。值得讚既係薑汁外有一片薑,感覺真材實料d! 細碗得可憐既飯,食完勁口渴,飲完杯奶茶都解唔到味精。賣相再好都唔會想再黎食😞⋯⋯中伏既野試一次都好夠😅

Type of Meal
Dinner
2017-02-02 505 views
台灣夜市是當地的特色文化之一,也是最能感受台灣地道特色和風味的最佳地方,更何況香港和台灣只有一個鐘頭的飛機距離時間,隨時出發黎個短途旅行真係易過借火。不過即使未能出發去台灣一遊,在銅鑼灣的一處餐廳都可以感受到台灣夜市的氣氛。台南阿豆仔,全店約有三十座位,但都擠得很密塞塞,以木枱和裝玻璃瓶的大綠色膠箱做椅,感覺很地道。牆上裝有超巨型的燈箱,寫上餐廳該有的美食名稱,風格完全和台灣夜市攤檔的燈箱始一而終。點菜紙就是簡單的一張,分有飯麵系列、湯系列、風味小食、涼拌小食、夜市美食等五大類共超過40款,魯肉飯、紅燒牛肉麵、蚵仔煎、三杯雞、甜不辣等的熱門食品都應有盡有,至於飲品都有珍珠奶茶、紅茶、綠茶、多多、愛玉等16款,真係話多唔多,話少唔少。梅子小蕃茄($36)先來一點小食,梅子小蕃茄很完美的小蕃茄脫皮方法,完完全全水脫去外皮而不連及茄肉,仍能保持茄肉圓滑的表面,好讓蕃茄徹底索入梅子粉。一咬而下,酸酸甜甜的茄汁爆出,配搭咸酸並至的梅子粉,非常開胃呢。甘梅炸地瓜條($28)地瓜條比起一般的薯條更有粗度,外層沾上的炸粉只有薄薄一層,故炸出來的效果沒有吃到滿腔粉黏糊口。最喜歡就是吃到原味地瓜粉腍軟熟的
甘梅炸地瓜條($28)

地瓜條比起一般的薯條更有粗度,外層沾上的炸粉只有薄薄一層,故炸出來的效果沒有吃到滿腔粉黏糊口。最喜歡就是吃到原味地瓜粉腍軟熟的甜香,地瓜在口腔中化開時,同時散發著甘梅的咸甜,特別美味,若然甘梅粉能再灑多一點就好了。
古法魯肉飯(小$35)

古法魯肉飯(小$35)
五花腩肥瘦均砰,肥膏部分脂香豐脥,入口漸融、瘦肉部分不會乾爭爭,很有彈性。拌入鹵水汁以甜鮮見稱,令魯肉餣得相當入味香醇。只可惜米飯餘溫冷卻了,令原本應帶熱力濕氣的米粒變得糊口腍軟,未能彰顯完美的魯肉飯。
古早味乾麵($40)
用醬油和豬油餚製出來的乾麵,質感一點都唔乾,賣相以為被醬汁會浸到一patpat很腍身,點知咬下去,麵條仍舊充滿軟性帶彈,濕度適中,微微散發輕柔的醬油的咸度,油份一點也不重。再襯上像清雞湯質感的高湯拌一小粉貢丸,丸子彈牙十足,把乾麵醮點高湯再來吃,更令麵條化開也帶點熱溫,更易入口,質素比起剛才的魯肉飯更要出色很多。

藥燉排骨($68)
藥燉排骨的價錢是餐廳數一數二最貴的食品,不過以一鍋熱爐形式端上,湯內又有成五、六件排骨,份量相對較長,相信要兩、三人合力才能把它喝完。
加入十多款豐富藥材,餚煮多時,連排骨都被餚得肉深有如豬腳薑的色質,相信並色單純兩、三小時餚製的功力就可達成,連排骨被餚得鬆嫩筋軟,一點都不韌,可見真彰。味道甘香偏咸,當中特別帶有重重而濃郁的當歸味,是女生滋補養生的最佳寒冬保健之選。
薑汁檸檬(熱$20)
剛痊癒不久,喉嚨還是痕得咳嗽不止,薑汁檸檬正好來個舒緩作用。薑汁味道不太嗆,還帶點檸檬的清新,甜度適中,再加+$5珍珠咬下,滑溜彈軟,完全不像咬著車軚的韌性。微熱的緩緩喝下,驟間驅寒回暖,減少了喉部的不適。
鳳梨冰茶($22)
鳳梨冰茶($22)
至於朋友點的鳳梨冰茶,同樣酸甜宜人,不過小妹還是偏好薑汁檸檬。

整體而言,香港人喜愛「掃街」模式,加上夜市食物多元化同價錢平的關係,才會對台灣夜市情有獨鍾。幸好,以銅鑼灣黃金吋土地段來計,餐廳食物未有因此過份離地,無論環境和食物質素都做得似模似樣,實在可以一解思念台灣之愁。

台南阿豆仔 (銅鑼灣)
銅鑼灣蘭芳道19號地下
2017-01-19
古早味乾麵($40)
係銅鑼灣食飯通常都幾3 4百一餐,不過次次都係咁都幾貴。 今日同FD 血拼完想食平少少但又唔想食茶餐廳,行行下又俾我地見到呢間台灣野睇落好似幾好咁,我地緊係即刻衝去食啦!老實說,呢間台南阿豆仔其實唔係好大間,大約得20個位左右,不過佢既裝修真係幾有心思,白色既食物燈牌同埋石屎牆真係好台灣古舊風!連餐牌既設計都同台灣夜市既一樣,BTW雖然佢野食選擇唔算好多,但款款都係台灣地道菜黎。 紅燒牛肉麵 $68紅燒牛肉既肉質真係好淋而且醃得好入味,麵條就冇過淋,係彈牙既台灣麵,另外佢個湯底都熬得好香濃,整個Combination真係唔錯!甘蔗排骨 $55 呢款甘蔗排骨係朋友揀既,但估唔到食上癮既係我,排骨係輕輕炸過再炒所以表層香脆,而且佢真係炒到有陣大排檔既鑊氣,再加埋酸酸甜甜既甘庶味真係好吊癮! 三杯雞 $65每次食台灣野都一定會點我最愛既三杯雞,呢到既三杯雞醃得入味之餘又唔會過咸,雞既肉質亦好嫩滑一啲都唔鞋, 香蔥味又濃,真好有家庭式台灣菜既味道,而且佢同甘蔗排骨一樣都有陣好香既鑊氣係到,食落更加惹味!呢個三杯雞可以列入香港第一好味台灣菜入面。 清炒地瓜葉 $45叫左咁多肉緊係要叫番碟菜平衡下
係銅鑼灣食飯通常都幾3 4百一餐,不過次次都係咁都幾貴。

今日同FD 血拼完想食平少少但又唔想食茶餐廳,

老實說,呢間台南阿豆仔其實唔係好大間,大約得20個位左右,

連餐牌既設計都同台灣夜市既一樣,

BTW雖然佢野食選擇唔算好多,但款款都係台灣地道菜黎。
紅燒牛肉麵 $68
紅燒牛肉既肉質真係好淋而且醃得好入味,

麵條就冇過淋,係彈牙既台灣麵,另外佢個湯底都熬得好香濃,

整個Combination真係唔錯!
甘蔗排骨 $55
呢款甘蔗排骨係朋友揀既,但估唔到食上癮既係我,

再加埋酸酸甜甜既甘庶味真係好吊癮!
甘蔗排骨
三杯雞 $65
每次食台灣野都一定會點我最愛既三杯雞,

香蔥味又濃,真好有家庭式台灣菜既味道,

而且佢同甘蔗排骨一樣都有陣好香既鑊氣係到,

食落更加惹味!呢個三杯雞可以列入香港第一好味台灣菜入面。
清炒地瓜葉 $45
叫左咁多肉緊係要叫番碟菜平衡下啦,

清炒地瓜葉都炒得好香,不過就略嫌油左小小,

如果唔係都真係冇咩可挑剔喇!
清炒地瓜葉
珍殊奶茶 $26
呢杯珍殊奶茶應該真係用靚既茶葉沖出黎,

因為真係好香濃既茶香味,珍殊亦甜度適中同埋好煙韌,真心好過出面個啲連鎖台式飲品!
珍殊奶茶
薑汁檸檬 $20
薑汁奶茶就飲得多,薑汁檸檬真係第一次,

呢個姐合都幾新鮮,熱檸蜜加左薑,飲落好暖胃,
冬天飲係好好既選擇。
薑汁檸檬
整體黎講呢到既野食性價比真係好高,

價錢平仲要唔洗加一,

仲要野食真心好過其他貴既台灣菜同埋份量都大,我地今次都叫得太多,

仲要係銅鑼灣,真係好難得,

我都幾肯定之後我會係呢到既常客!
2017-01-17
$100 (Dinner)
甘蔗排骨
清炒地瓜葉
珍殊奶茶
薑汁檸檬
2017-01-23 285 views
話說我係正宗台灣控,聽朋友講銅鑼灣開左間新既台灣餐廳即刻衝去試!位置十分方便,係利宛附近. 餐廳既招牌已經好有夜市既感覺, 入到去,掛牆既白底紅藍字餐牌更加有親切感, 好似真係去左台灣咁,點菜時,點菜單更加和台灣風格一樣,睇得出老闆係裝潢方面別有用心, 令食客好似身處台灣咁一如慣例,坐低點杯野飲先,我朋友就點左杯燒仙草拿鐵$24, 我朋友就叫左杯珍珠奶茶加仙草$31,雖然一杯係拿鐵, 一杯係奶茶,但其實味道好似一樣…不過我幾中意佢地既飲品唔會太甜,奶茶都算有茶味,但拿鐵就冇咖啡味,但其實宜家好多店鋪既拿鐵都冇咖啡成份. 仙草同珍珠都咁唔夠Q,不過同香港其他店鋪既台式飲品比算唔錯.未食主菜,食左我去台灣必食既甘梅炸地瓜條$28, 個人認為絕對唔差過係台灣食. 地瓜條岩岩炸好,表面仲有D脆,咬落去就好粉,好香既地瓜味,仲會出煙, 加上分量適中既甘梅粉,酸尾尾,好開胃,份量唔細,都係$28蚊,好抵食.蚵仔煎$55,又係去台灣必食,個醬汁唔錯,酸酸地,料都算足,蠔都幾大隻, 入面既菜都新鮮.但可能店舖有調較過口感,想遷就香港口味,煎得稍為硬身,個邊有少少似潮州個種煎蠔餅.中間口感都維持到,但用

蚵仔煎$55,又係去台灣必食,個醬汁唔錯,酸酸地,料都算足,蠔都幾大隻, 入面既菜都新鮮.但可能店舖有調較過口感,想遷就香港口味,煎得稍為硬身,個邊有少少似潮州個種煎蠔餅.中間口感都維持到,但用菜心好似唔係好夾, 記得台灣好似冇咩店鋪會用.以黎個份量價錢都oK.

到我幾期待既麻油雞$65, 原煲上,溫度保持得更耐.我即刻飲啖湯試下先, 但認真有少少失望,係幾香雞湯味,但酒味偏淡, 我諗都係因為要就返香港人口味,但值得讚既係雞肉好滑, $65都幾抵食既.

食完肉,叫返碟菜食,叫左個沙茶空心菜$45,好特別,係台灣成日食到沙茶醬,又會成日食燙清菜,但就少D見到有沙茶炒清菜,上枱個下,聞到好香好香沙茶味,不過愈食愈咸,如果有碗白飯送就更好啦.

最後,想再飽D,叫左個麻醬面$40,正正常常,但上左勸大家要即刻食,因為放耐左,麵會痴埋一餅,好難夾,同埋好難將醬平均撈.

總括黎講,我會俾7/10,地理位置好方便,食物唔差,價錢唔貴,服務態度超好!大家快D黎做一個鐘台妹台仔!
Type of Meal
Dinner
2017-01-18 122 views
吃南台灣@台南阿豆仔銅鑼灣蘭芳道19號地下以台南料理為主打,搭配充滿台灣夜市特色的裝潢,台南小食選擇,剔好就大快朵頤了。清炒地瓜菜$45,因香港不多機會吃到,以住窮等人家種田賣了蕃薯只留下葉子裏腹,蕃薯菜纖維同營養高,追求健康的現代人倒是踴去吃上葉來 ,清炒更吃出原味,口感有點粗糙。自家製辣醬,辣慢慢滲出又有點甜,加上小魚乾添香。香酥雞腿飯$55,台灣做法會卜上糯米粉,所以表皮會有點qq又不怕炸起後又老又乾身。雞腿肉肉嫩,能封鎖起味道及肉汁。想起了台灣便當那情懷,大大的雞塊佔據了我心。台灣的飲料百喝不厭,$24 檸檬愛玉,愛玉是種子,搓出來後會凝固如jelly的透明口感 ,喝下酸酸教人胃口大開不會太死甜。如夜市一樣,不收取服務費明碼實價,食身也是來得地道又超值。那刻意形造古老風情的老台灣裝修,總有回到一個我還未出生的年代,置身於此甚是有趣。
吃南台灣@台南阿豆仔銅鑼灣蘭芳道19號地下
自家製辣醬,辣慢慢滲出又有點甜,加上小魚乾添香。
如夜市一樣,不收取服務費明碼實價,食身也是來得地道又超值。
2017-01-13 102 views
由於行街行到太累了,又拎住1抽2袋,係閙市中很迷芒,又行去蘭方道睇下阿豆仔多5多人,下午茶時間見冇乜人,即刻衝入去揾個靚位座入去先。多口問店員有冇芋香珍珠,佢竟然話有,但係又冇印係餐牌度?店員介紹可以配下午茶餐優惠價$12,嘩好抵呀!即刻心情靚哂,又諗到飲乜都有,開心到呢!食魯肉飯定紅燒牛肉麵好呢!最後都係食個鲁肉飯先,D魯肉入口甘香,成碗比我食哂座係度食個Set,聽下台歌食下輕食,真係人生一大樂事,埋單$67元,超值呀
  • 芋香珍珠
  • 招牌魯肉飯
2017-01-13 498 views
係香港,想食台灣野既,之前我會介紹大家去西環食阿元來了,或者去荔枝角食程班長。不過係銅鑼灣,冇可能連間好食少少的台灣野都冇架麻。今晚係希慎附近行行下,見到呢間好有台灣夜市風味的餐廳,決定試一試。例牌食台灣野,都係食牛肉面丶魯肉丶排骨架啦!今次加多個藥燉排骨同埋甜不辣,試下新野!一望到呢塊牌,就覺得自己番左去台灣夜市甘香排骨飯($55),再加多$15蚊要多碗魯肉飯排骨好厚身,而且炸得剛剛好,肉身非常軟身,一咬落去排骨就斷開,唔洗用力去扯開舊肉。味道幾出色,少許咸味同香料,唔會太咸。伴碟的是梅子醬,沾上梅子醬令肉味更清爽。魯肉味道濃而不膩,唔會有好肥膩的感覺,醬汁好出色。可惜係加左魯肉之後覺得唔夠飯食,好想再加多碗飯台灣的藥燉排骨其實同馬來西亞的肉骨茶味道相近,但中藥的味道冇咁濃。排骨好Q好軟,一落就斷開,而且有軟骨,加添了口感。一口湯一口肉,好爽!牛肉面,湯底非常濃,肉身結實而唔硬,而且又有點牛筋位又腍又Q的口感真係好好味。面身類近油面種類,曲曲地特別吸湯汁。整體來說,湯底夠濃,而且面又好吸湯汁,味道幾好!人生第一次食甜不辣。甜不辣即係魚板再加上醬汁。口感QQ的,幾彈牙,魚板的味道幾香,
一望到呢塊牌,就覺得自己番左去台灣夜市
甘香排骨飯($55),再加多$15蚊要多碗魯肉飯
紅燒牛肉面
整體來說,湯底夠濃,而且面又好吸湯汁,味道幾好!
綜合甜不辣
人生第一次食甜不辣。甜不辣即係魚板再加上醬汁。口感QQ的,幾彈牙,魚板的味道幾香,唔會覺得好重味精味道。而蘿白就吸哂湯汁的味道,幾好味!
舊台灣風味的感覺
好辣,但係好香,有少少似XO醬加辣椒油
太口渴,唔記得影個兩杯野飲
2017-01-12
紅燒牛肉面
綜合甜不辣
2017-01-13 157 views
在香港找美味"紅燒牛肉麵" 的確有點難度,元朗「士林」最好味但太遠;茘枝角「程班長」星期日休息,餓了牛肉麵很久的我 ,點都要止下癮,即管試下位於銅鑼灣的「台南阿豆仔」,紅燒牛肉軟腍好味,靈魂牛肉湯略為偏甜,可加辣椒醬補救一下(他們的辣椒醬不錯)!止下癮不仿一試 !
2017-01-12 116 views
鄰近forever 21既台式餐廳, 長期播住梁靜茹 周杰倫既舊歌, 佈置亦都充滿台灣夜市感覺~!好多台灣既經典食物都有得食~翡翠檸檬愛玉$24; 味道偏酸, 好開胃珍珠奶茶$26; 茶味好突出, 但個人偏好重奶味既奶茶甘香排骨飯($55); 加魯肉($15)排骨好腍好Juicy, 唔會炸到乾爭爭; 魯肉雖然唔算多, 但絕對值得試, 唔太酸唔太咸, 好送飯但唔會食完好口乾, 讚紅燒牛肉麵($68) 湯底好濃郁唔係死咸, 紅燒牛肉夠腍而且好滑, 麵底夠爽, 推介綜合甜不辣($42) 魚餅好煙韌 蘿蔔好入味, 好有街邊小食既感覺食得辣既朋友, 不況問侍應哥哥拎辣椒油試下, 自家制用黎送排骨一流
好多台灣既經典食物都有得食~
翡翠檸檬愛玉$24; 味道偏酸, 好開胃
珍珠奶茶$26; 茶味好突出, 但個人偏好重奶味既奶茶
甘香排骨飯($55); 加魯肉($15)
食得辣既朋友, 不況問侍應哥哥拎辣椒油試下, 自家制
用黎送排骨一流
2017-01-12
$100 (Dinner)
  • 紅燒牛肉麵
2017-01-12 129 views
店鋪的裝潢十分特別,有濃濃的台灣風味。一踏進門口,便有店員親切地招待。不同時段有不同的餐牌提供。下午茶可以點一個主食再配送一杯指定的餐飲。在銅鑼灣這種遊客區竟然只需$55便有一個下午茶餐。我點的是一個古法魯肉飯再另加$17轉配凍蜂蜜綠茶加珍珠。才剛點菜不到5分鐘,食物已送到面前,十分有效率👍🏻魯肉飯不會太咸,米飯粒粒分明。飲品不會過甜,珍珠的硬度適中。整體而言,這家店鋪的服務態度👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
整體而言,這家店鋪的服務態度👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
蜂蜜綠茶加配珍珠
$72 (Tea)
蜂蜜綠茶加配珍珠
  • 古法魯肉飯