2021-10-14 387 views
路過大班餅店,見到門口有個圓圓物體好似幾吸引⋯原來係法式牛奶布丁包$12.5 拎上手係feel到有少少凍⋯可能雪過!原本以為好少燉蛋,切開左發現原來都唔少,而且啲燉蛋唔會驚變形走曬樣,個包好鬆軟,濃濃嘅奶香 蛋香味🤤🤤而且甜度適中,唔會話好甜⋯唔知熱食又會點呢?

路過大班餅店,見到門口有個圓圓物體好似幾吸引⋯原來係

法式牛奶布丁包$12.5

拎上手係feel到有少少凍⋯可能雪過!
而且甜度適中,唔會話好甜⋯

唔知熱食又會點呢?
2021-10-14
$12.5
2020-06-03 350 views
大班麵包,早晨!當然很多人會看不起港式麵包,但我不。我覺得大部份的港式麵包,它們均自帶味道或含有餡料,都不用再搽果醬、牛油之類,很方便。而且麵包種類繁多,有咸有甜,方便挑選。大愛大班的菠蘿油,她的酥皮軟熟、中間夾的牛油既美味又足量…我會坐車專誠來買,只可惜夏天天氣熱,怕牛油融化變質,所以這些日子,他們家是不賣菠蘿油的;更喜愛丹麥提子條的油香、酥脆、提子乾粒粒甜蜜。那藏在角落的椰檳,椰絲滿滿,吃完油香滿嘴;還有新加坡原創的辣味肉鬆包,那非一般滋味…。歐陸麵包是比較健康的,奈何口腹之欲…既然管不住嘴巴,就多買個腸仔包吧!
大班麵包,早晨!
當然很多人會看不起港式麵包,但我不。
  • 菠蘿油,椰檳
2017-06-28 382 views
香蕉不嬲係我飛佛,喜歡佢既香甜而且健康,今天心情不太好,就食下甜點開心下,據說香蕉係會有令人開心的作用,呢件pancake簡直係滿足我想吃甜點的同時又滿足了我對香蕉的喜愛,獨立包裝盒,好似舊磚咁大舊,入面全是白白的奶油,好挺身,雖則奶油不是滿記班戟的那種幼滑,佢係雙對地厚實了少許的,但都有奶油般的滑,奶油味濃厚,而且香蕉味十足,有幾大片蕉片,橫切面看,奶油比例多很多,班戟的皮亦不算薄,但韌性不錯呢,雖然不是十全十美,但食完心情係會有點好
2015-10-15 867 views
最一星期前去大班訂左個蛋糕, 足足3磅ga壽桃蛋糕, 好靚呀,仲好大個。初時見佢咁光滑既壽桃身,仲以為佢係糖膠, 原來係cream, 個蛋糕師傅真係“文”得好靚, 加埋頂部紅色既點點,真係好似一個壽桃, 內裏係多層既雜果蛋糕, 鬆軟彈牙,好好味呀

2013-01-12 368 views
今年老豆生日,我地响酒樓食飯慶祝,仲特登訂製個壽桃蛋糕來賀一賀佢!個蛋糕4磅重,直徑有成10寸,睇起上黎都幾有份量架!當然,大家見到緊係超開心啦!未唱生日歌之前,大家都非常忙碌咁影個蛋糕,壽星仔都比佢掠晒鏡!唱完生日歌,我地就砌蛋糕啦!其實,個壽桃表面係忌廉,裡面就係傳統既什果忌廉蛋糕。自己好耐冇食過大班既蛋糕,但係我覺得蛋糕比其他大餅店好食喎!個蛋糕好鬆,好有傳統既蛋糕香味,又多生果,忌廉比例OK,唔會覺得好"溜"!我地成廿六個人,每人都食左一細舊,仲有成四分一無食到,實在太飽啦!不過,响大家咁飽既情況下,我地仍然覺得個蛋糕好好食,咁佢真係好好食架啦! 當然,我地將四分一帶走,第二日食仍然覺得好好味!勁!

當然,我地將四分一帶走,第二日食仍然覺得好好味!勁!

2012-12-23
TakeAway
$537 (Other)
Celebration
Birthday
Dining Offer
Others
2010-09-09 134 views
八月上旬‧晴今年第一次吃的月餅,是大班的冰皮月餅。一盒月餅內有八款味道,是日吃的是芒果脆脆及咖啡味。芒果脆脆味道不錯,冰皮煙韌,甜甜的又有脆脆口感,不會有不討好的道理;咖啡味道就真的甜了一點,比芒果脆脆還要甜,真的要少甜才好。比較起一眾的新口味,還是最傳統的綠豆蓉好吃。不過,不要緊,一向覺得冰皮月餅只是甜食,不是月餅。真正的月餅血拚,還未開始。
八月上旬‧晴

今年第一次吃的月餅,是大班的冰皮月餅。

一盒月餅內有八款味道,是日吃的是芒果脆脆及咖啡味。

比較起一眾的新口味,還是最傳統的綠豆蓉好吃。

一盒八款味道
芒果加脆脆,是預期中的討好
咖啡,要走甜!
TakeAway
$25 (Tea)
一盒八款味道
芒果加脆脆,是預期中的討好
2010-08-21 92 views
離開圖書館,下午茶未有著落,本打算去快餐店食TEA SET,經過大班西餅,看見店裡的迷你鮮果酥餅 ($11/3件),很吸引,但我最後買了一個杏仁焦糖瑞士卷 ($16)。瑞士卷預先切成八件,蛋糕很鬆軟,不甜不膩,夾層杏仁奶油,中間有少許焦糖,吃時有少許黏牙,味道似honey crumb,值得一試!

吃時有少許黏牙,味道似honey crumb,值得一試!
2010-08-17
  • 杏仁焦糖瑞士卷
朋友贈送了一個杏汁官燕綠豆蓉的冰皮月餅給我吃,是從大班香港仔分店買回來的一吃入口,綠豆蓉的確幾甜,但它的甜味把杏汁、官燕的味道掩蓋了官燕,我尚且能在月餅的綠豆蓉內找到;杏汁,我就無從找到了!雖然這份月餅對我來說是免費得來的,但以它的零售價而言,唔太抵食呢
官燕,我尚且能在月餅的綠豆蓉內找到;杏汁,我就無從找到了!

(Non-member)
2008-12-29 70 views
推介有:1. 腸仔包($5.5): 條雞肉腸唔太鹹. 個人認為係眾多面包店中最好味的, 因為皇后, 聖安娜, 凱施的腸仔包, 條腸仔都係偏鹹.2. 珍寶長腸包($8): 這款包的珍寶腸係罐頭三花雞尾腸的味, 我好鐘意.3. 墨西哥包: 上面的墨西哥面唔會太油膩!4. 包裝的孖寶旦糕($6): 最鐘意咖啡+雲石, 好軟熟, 咖啡味又唔會太濃而搶去雲石旦糕的 味. 另外, 綠茶+雲石都好味!
推介有:
3. 墨西哥包: 上面的墨西哥面唔會太油膩!
(Non-member)
2008-11-22 58 views
都有成一年冇去大班買面包, 最近因為又食厭香港仔的聖安娜, 凱施, 所以去大班望下.摩卡包, 炭燒咖啡包, 藍苺提子包: $6, 大大個的家庭包, 好抵食. 雖然裡面冇餡, 但個包好軟熟, keep到第二日食都ok! 摩卡包, 炭燒咖啡包好濃咖啡味, 而藍苺提子包就好香藍苺味.芝士乳酪包: 上面是鮮奶球的面, 有幾粒朱古力粒點綴, 裡面的餡是酸酸的乳酪. 我通常會自己再搽上藍苺醬, 好match! 現在特價$4.5.吞拿魚包: 現在都係做緊特價$4.5. 裡面的吞拿魚冇溝沙津醬, 啖啖都食到真材實料, 而且仲加左旦白粒.焗吞拿魚軟包: 相反, 我有一次食上面鋪料的"焗吞拿魚軟包"就真係失望, 上面的吞拿魚醬是溝了沙津醬和薯仔粒的. 夾的時候覺得好多料鋪在上面, 但問題係食的時候, 才發覺上面的料實情係好薄, 而且沙津醬多到死, 反而得兩三粒吞拿魚碎. 或者師傅搽醬唔平均吧! 只好當我當日唔好彩! 這樣的質素下, $7就真係唔值. 不過, 總體, 大班的包都做得好軟熟, keep 耐左都ok!不過,

不過,
2005-07-13 91 views
有日媽買左件芝士蛋糕應該係tiramisu俾我,點知淨係好大陣奶味完全唔好食。仲有一個唔記得咩紫米蛋糕,又係唔好食,怪怪既味道其實我自己對直多啤梨既副製品係好喜愛,但佢個士多啤梨果醬麵包真係好似食緊藥水味既jam咁另外個菠羅味又係得個甜字,完全冇菠羅味,裡面有件幾好食既蛋糕,不過同個麵包都唔夾既
仲有一個唔記得咩紫米蛋糕,又係唔好食,怪怪既味道

2004-11-28 55 views
黑焦牛肉蘇, 皮簿咸麻麻地靚. 冇咩黑焦既味道, 好多牛肉, 不過冇咩汁味. 有好大塊既洋蔥, 得個足料.芝士mousse批, 個餅底好好食, 最上面既package冇咩特別都可接受, 主角mousse 最難食, 好大陣奶味. 最後食哂最高同最低就算喇.一個仍然係熱辣辣既鬆餅, 唔係好鬆有d實.唔香牛油味.點解我會話佢懶呢...因為佢個面同整老婆餅呀蛋黃蘇個面既黃色皮一樣.而隻味亦都一樣....個皮同個鬆餅完全冇關係.

一個仍然係熱辣辣既鬆餅, 唔係好鬆有d實.
唔香牛油味.
點解我會話佢懶呢...

因為佢個面同整老婆餅呀蛋黃蘇個面既黃色皮一樣.
而隻味亦都一樣....個皮同個鬆餅完全冇關係.
2004-09-01 52 views
因有報紙優惠所以就就買一包兩個裝的冰皮迷你蛋黃綠荳蓉月餅($23.90) 。食落幾好味,特別是那些綠荳蓉好滑,蛋王Ok,但就不太喜歡塊皮。