2022-07-20 53 views
念念不忘早前食完嘅酸菜魚,今次經過見到呢間餐廳嘅酸菜烤魚賣相好正,忍唔住入去試吓先。🚂🚂餐廳以火車做主題,除咗有大大個火車霓虹招牌外,餐廳入邊都好多用火車窗口嘅裝飾,仲有唔少火車掛畫。🥢🥢餐牌選擇都唔少,有雞煲、水煮魚、小菜、牛肉麵、台式小食等。除咗酸菜烤魚外,我哋要咗個乾煸法國長豆,仲有兩杯飲品。🐟🐟酸菜烤魚($258) - 賣相已經好吸引,分量好大,連個烤爐一齊上,保持熱辣辣食,特別好味。除咗條魚分量十足之外,仲有鹹酸菜、藕片、雲耳同大豆芽等配菜。味道酸酸地,好開胃呀,魚仲預先煎香咗,好惹味。🌶🌶乾煸法國長豆($68)- 長豆好爽甜,加咗肉碎同辣椒一齊炒。少少辣,好開胃醒神嘅小菜。🧋🧋飲品我地叫咗椰島珍珠奶茶($14)同百香果紅茶($12)- 椰島珍珠奶茶好香椰汁味,唔會太甜。百香果紅茶入口好香水果味,好清涼消暑,夏天飲啱晒。

$180 (Dinner)
  • 酸菜烤魚
2022-07-19 70 views
台北車站在寶琳新都城中心的一家性價比極高的餐廳,說是臺菜,其實招牌菜是烤魚。暖胃晚餐有雞煲,烤魚,水煮,非常重慶風味,本來以為台式餐廳可能會做的不正宗,沒想到比川菜館還正,性價比還高。一進店就聞到了香味撲鼻的烤魚香味,隔壁桌的麻辣烤魚立馬抓住了我的味蕾。糾結了很久要點麻辣還是酸菜,最後決定試試酸菜。金湯酸菜泡椒烤魚,湯底是濃厚都金黃色,上面佈滿了芹菜香菜豆芽木耳和蓮藕,把配菜泡在湯裡,一下子就入味了,酸辣開胃,湯底有些許的泡椒,量剛剛好,湯底爽口而不辛辣。烤魚經過煎炸,表皮非常酥脆,泡在湯汁中,吸滿了酸菜的味道,特別下飯。魚肉嫩而不散,配上煎過的魚皮,和爽脆的配菜,一口下去,風味十足。蒜蓉炒油麥菜也很新鮮清爽,蒜味十足。一個人來也可以點每日精選推介,五六十就可以吃上酸菜魚,乾鍋和烤魚,下次一定試試。香芋珍珠奶茶特別有小時候喝的台式奶茶的感覺,配上軟糯的珍珠和厚厚一層奶油,特別滿足。

2022-07-17 44 views
行過比呢間台式小店門口嘅彩色燈牌吸引🤩發現呢度嘅菜式好廣,又有藥膳,又有珍珠奶茶,又有小菜,又有水煮魚😚。呢度有個新嘅黃酒煮雞套餐,有一鍋雞湯,連小菜、前菜、白飯、飲品、甜品都係$228, 夠食到好飽💕涼拌藕片辣辣地好爽脆,開胃!💕萵筍炒豚肉份量好多,夠鑊氣🥰萵筍有咬口得嚟淋身,唔會有草青味,而且都吸咗啲肉味。豚肉滑身不過有少少筋😚整體唔錯。黃酒煮雞湯酒味唔算太重,食落好似平時藥膳嘅味道,雞湯鮮甜,雲耳夠入味。熱辣辣☺️如果冬天食一定有去咗天堂嘅感覺😚香芋珍珠奶茶🧋珍珠軟糯,一大杯甜凍飲好治癒百香果紅茶百香果香甜好味😚

涼拌藕片
辣辣地好爽脆,開胃!💕

萵筍炒豚肉

黃酒煮雞湯

香芋珍珠奶茶🧋
珍珠軟糯,一大杯甜凍飲好治癒

百香果紅茶
百香果香甜好味😚

男孩子最鍾意車車 有火車主題嘅餐廳 又點可以錯過呢霓虹燈光管logo非常之吸引眼球喺寶琳站新都城商場近 馬路有間餐廳呢度除咗有台灣嘢食之外 仲有烤魚 ! 選擇有好多 好豐富 包羅萬有 並唔係單單食台灣嘢 ♥︎麻辣烤魚 $258 足夠2-3人份量 食完都飽飽 可以自選辣度♥︎蒜蓉油麥菜 好有鑊氣♥︎台灣腸 $38 甜甜地加幾塊蒜頭 夠晒地道♥︎柯仔煎 $48 裏面充滿飽滿嘅蠔仔🦪再叫啲台式飲品 ♥︎香芋珍珠奶茶 $27 淡淡的香芋味道珍珠奶茶♥︎冷泡烏龍茶 $12自家樽裝製品
男孩子最鍾意車車
有火車主題嘅餐廳 又點可以錯過呢
霓虹燈光管logo非常之吸引眼球

喺寶琳站新都城商場近 馬路有間餐廳

呢度除咗有台灣嘢食之外 仲有烤魚 !
選擇有好多 好豐富 包羅萬有

淡淡的香芋味道珍珠奶茶

♥︎冷泡烏龍茶 $12
自家樽裝製品

2022-07-15 33 views
台北車站📍將軍澳新都城一期地下G25號鋪上次試左烤魚😋今次試下佢家常小菜見到有個古早味黃酒醉雞湯套餐跟香辣涼拌菜1份包兩碗白飯同兩款飲品再加一款小菜真係超值$228🤣🤪涼拌青瓜味道👌🏻同行朋友唔係好食得辣所以同咗廚房講好落禁辣主菜古早味黃酒醉雞湯非常濃烈嘅黃洒香味配上雞湯+上超足料龍眼、雲耳、紅棗、杞子、沙參、黃茋及薑粒即刻感覺到好養生👏🏻醉雞湯入面雞件好足食到好飽😋台灣水蓮炒豚肉第一次食水蓮🤣口感好特別水蓮高纖,熱量低,有纖維質配上肥瘦均勻豚肉片豬肉油香配上水蓮味道唔錯柚子蜜 & 菊花蜜大大杯抵飲😃
📍將軍澳新都城一期地下G25號鋪

所以同咗廚房講好落禁辣

主菜古早味黃酒醉雞湯
非常濃烈嘅黃洒香味
配上雞湯+上超足料
龍眼、雲耳、紅棗、杞子、
沙參、黃茋及薑粒
即刻感覺到好養生👏🏻
醉雞湯入面雞件好足
食到好飽😋

台灣水蓮炒豚肉
第一次食水蓮🤣口感好特別
水蓮高纖,熱量低,有纖維質
配上肥瘦均勻豚肉片
豬肉油香配上水蓮味道唔錯

柚子蜜 & 菊花蜜
大大杯抵飲😃
2022-07-12 169 views
屋企人前排search到寶琳有間食烤魚嘅餐廳,估唔到喺將軍澳都可以食到平價又惹味既台式麻辣烤魚wor環境餐廳既裝修真係同佢台北車站個名一樣♥️坐入去食野好似置身於台北車站👍🏾另外,餐廳既空間都好夠大,好啱一家大細叫餸食飯食物麻辣烤魚(小辣)$258 (4/5)為食貓同屋企人都無諗到呢個烤魚咁大條,重要原條上‼️‼️真係幾個人食都可以👍🏾(好多魚肉呀)條魚重要烤完再係個爐入面煮,所以一d都唔腥,口感一流😋再加埋上面超級多既芫茜🤤入面重有豆卜,雲耳、海帶等等,真係好豐富為食貓叫咗小辣,唔食得辣既朋友都應該可以食到,佢個汁辣味十足,好惹味,但食落係唔辣既,送飯真係好正炒萵筍絲 $58 (4/5)呢個萵筍絲都炒得好惹味,麻麻辣辣咁,再加埋d花椒八角,完全唔覺得食緊菜香芋珍珠奶茶 $14 + 冷泡烏龍茶 $6食得台灣野,緊係要飲番杯珍珠奶茶啦🤣好難得呢杯珍奶上面有cream😍😍跟住價錢又唔貴超抵飲呀有時夜晚唔想喺屋企食,但又想食d特別少少嘅野share食,台北車站都係一個幾好嘅選擇

另外,餐廳既空間都好夠大,好啱一家大細叫餸食飯

食物
麻辣烤魚(小辣)$258 (4/5)
麻辣烤魚

條魚重要烤完再係個爐入面煮,所以一d都唔腥,口感一流😋

炒萵筍絲 $58 (4/5)
炒萵筍絲

香芋珍珠奶茶 $14 + 冷泡烏龍茶 $6
香芋珍珠奶茶,冷泡烏龍茶

超抵飲呀

炒萵筍絲
香芋珍珠奶茶,冷泡烏龍茶
⛰️今日行完夏威夷小徑去搵吃😋寶林站一出新都城中心一期見到好大個招牌「台北車站、愛吃是一種幸福」 好啦,就食台灣菜🐟麻辣烤魚$258,配料有豆卜,大豆芽,冬瓜絲,黑木耳,海帶,芫茜😋原條魚炸完上煱,一邊食一邊仲有火煲住,魚吸收晒啲辣湯啖啖辣味同鮮魚味🐷老干媽藕片炒豚肉$76,少炒火喉十足,扁豆藕片爽口,味道啱啱好,唔會重味🥤冷泡烏龍茶$6冷浸吾會過濃清茶味🥤香芋珍珠奶茶$14,夠香又夠滑💫估唔到除咗台灣菜仲有川菜同埋港式小炒😋滿足貪食既我👍環境乾淨👍價值合理👍小炒夠火喉

🥤冷泡烏龍茶$6冷浸吾會過濃清茶味
🥤香芋珍珠奶茶$14,夠香又夠滑

💫估唔到除咗台灣菜仲有川菜同埋港式小炒😋滿足貪食既我

👍環境乾淨
👍價值合理
👍小炒夠火喉
2022-06-26 66 views
外賣叫佐個下午茶滷肉飯 有4餸(雞翅 滷蛋 豆腐 台灣腸)除佐個腸 其他餸全部冇味🥲🥲🥲🥲🥲🥲個滷肉好肥🥶🥶🥶🥶🥶🥶🥶奶茶就正正常常啦 唔會再叫滷肉飯啦

個滷肉好肥🥶🥶🥶🥶🥶🥶🥶

奶茶就正正常常啦

唔會再叫滷肉飯啦

TakeAway
2022-06-26 1019 views
有個好耐無見嘅朋友,約左入將軍澳區食飯。 佢帶咗我去一間台灣餐廳食。 餐廳用台灣車廂設計, 有個好吸眼球用霓虹燈管整成嘅台灣火車Logo招牌,以呼應「台北車站」的店名。落單時,店員亦服務非常周到。最近大家比較注重健康,點咗個古早味嘅黃酒醉雞湯 ,仲可揀了一樣小菜食,包兩碗白飯同兩款飲品。 真係超豐富!古早味嘅黃酒醉雞湯飲落個雞湯唔會覺得好肥膩,非常濃烈嘅黃酒香味,仲有好濃烈嘅雞湯味道。睇湯嘅色水已知落足料,無點溝水。除咗主角雞在入面之外,仲有龍眼、雲耳、紅棗、杞子、沙參、黃芪及薑粒。碗湯真係超大碗,兩個女仔食有點吃不消。招牌小炒王 韭菜、果仁、蝦米、紅椒炒成嘅傳統香港小炒王,好友鑊氣。之前聽媽媽講過話小炒王既由來,其實係使用餐廳剩低嘅廚餘來製作。亦都係一道非常懷舊嘅菜式估唔到今日喺台灣餐廳又會遇到。冷泡茉香綠茶 好香濃嘅綠茶香味,仲有陣陣嘅茉莉花香。用來去除剛食完小炒王嘅油膩感覺。草莓珍珠奶茶珍珠唔太差,奶茶味幾香,再加埋超粉紅色的草莓汁,好吸引。最緊要係夠大杯。

古早味嘅黃酒醉雞湯

招牌小炒王

冷泡茉香綠茶

草莓珍珠奶茶
2022-06-22
$120 (Dinner)
  • 黃酒煮雞湯
2022-06-24 39 views
今日放工約咗個住將軍澳嘅朋友出去食飯,未去到已經出曬汗,唔係因為天氣太熱,係因為間餐廳真係好難搵!Openrice個位置又錯,商場指示亦都唔清晰,去到真係身水身汗!講番啲野食先,叫咗黃酒煮雞湯,份量適中,始終煮咗咁耐,雞唔可以expect好滑,但食落都唔鞋,而且好鍾意佢雞湯嘅中藥味,平時怕飲湯肥嘅我都飲咗幾碗湯!另外叫咗碟台灣水蓮炒豚肉,水蓮平時勁少食開,所以見到就好奇叫黎食下,食落幾爽口,同埋好似食到啲花香味,感覺好新鮮!豬肉就正常發揮,兩者係幾夾嘅,一個淋一個爽!

2022-06-21 39 views
🚩台北車站聽個名以為淨係食台灣嘢,原來裏面嘅食物都幾多元化~烤魚,雞煲鑊氣小炒樣樣都有得食!〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈椰島珍珠奶茶 $12其實佢應該叫做椰汁珍珠先岩😆濃濃嘅椰汁味加上充滿黑糖味嘅珍珠,都幾特別!🌈香芋珍珠奶茶 $12珍珠軟硬程度啱啱好~呢隻嘅香芋味就好似雀巢雪糕嗰隻咁,有浸奶香味🤤🌈酸菜魚片 $59呢個價錢來講完全冇得彈,包飯包嘢飲,而且份量都好多~魚片好滑,冇骨!佢嘅配菜都有好多,萵筍,蓮藕片,木耳等等~辣度唔過高,我覺得就算唔食得辣嘅都可以食!🌈蒜心炒豚肉 $58上枱已經聞到好香嘅鑊氣味,蒜心好嫩冇根,食落蒜味唔重,清清甜甜!豚肉用嘅係豬頸肉,爽口唔油膩
🚩台北車站
🌈椰島珍珠奶茶 $12

🌈香芋珍珠奶茶 $12

🌈酸菜魚片 $59

🌈蒜心炒豚肉 $58
2022-06-21
$80 (Lunch)
台北車站 🚃自選養生晚餐🍽($228)除咗包主菜古早味黃酒煮雞湯之外,可以揀一款小菜,另外包二人份白飯、飲品同甜品,真係超級豐富✨古早味黃酒煮雞湯🍲非常之足料嘅雞湯,食到好多料係入面,除咗雞之外,飯桶媽仲有食到龍眼、雲耳、紅棗、杞子、沙參、薑粒同埋黃芪😳湯飲落唔會太肥太油膩,而黃酒味非常之香濃🍶另外,雞件食落都夠香辣🌶,用黎配飯真係一流🍚 份量亦都夠多,絕對足夠俾兩個人食🤤熗炒萵筍絲🥬有成24款小菜可以揀,而我哋試咗熗炒萵筍絲👅餐廳用咗乾紅椒爆香,另外有用蒜蓉片同蒜蓉爆香🧄值得一讚係餐廳冇用好多油去炒,所以啲萵筍絲唔會有油膩嘅問題,而整體亦都幾惹味👍🏻甜品係三粒泡芙,凍冰冰嘅泡芙入面有Cream,正常發揮✅ 而飲品就係冷泡烏龍茶同冷泡茉香綠茶🍵,餐廳好有心思咁用自家印刷嘅樽裝住,幾靚仔👍🏻Extra comment 🖍•餐廳係商場係地下外圍位,如果係商場入面行會搵唔到餐廳門口
台北車站 🚃

自選養生晚餐🍽($228)
自選養生晚餐

古早味黃酒煮雞湯🍲

熗炒萵筍絲

熗炒萵筍絲🥬
甜品

甜品係三粒泡芙,凍冰冰嘅泡芙入面有Cream,正常發揮✅

Extra comment 🖍
•餐廳係商場係地下外圍位,如果係商場入面行會搵唔到餐廳門口

自選養生晚餐
熗炒萵筍絲
甜品
這家餐廳門外的logo如店名般是一個彩色霓虹燈的火車頭🚂店裡有一些火車的裝潢~把一列的小窗戶做得像火車的車窗一般,讓客人就像置身於車廂裡吃飯一樣而那些窗戶上頭也掛有一些台灣不同地區的火車照片 另外,店裡的牆也有掛了一些台灣著名的地標照片 (譬如台北101)❈午市套餐 - 每日精選推介❈(11:30am - 5:30pm供應,每個套餐都有跟白飯) {主菜}☞ 酸菜烤魚 (原本餐牌是麻辣烤魚)HK$68 | 評分:9/10本來餐牌“每日精選推介”限定了烤魚只有麻辣湯底,但當天朋友身子不太舒服,餐廳很貼心為我們改成了酸菜烤魚一端上來就看到冒著熱騰騰的煙,伴著陣陣魚的香味,令人更加迫不及待想吃了但最令我驚喜的是完全沒想過這價格居然可以吃到這麼一大爐的烤魚,配菜也不少,滿滿的芽菜、酸菜和芫荽,另外還有一些蓮藕、黑木耳等,真的很吸睛海鮮最重要就是要“鮮”,最怕就是吃到魚肉沒彈性易碎沒鮮味,但他們餐廳的魚除了外皮有點香酥之外,內裡已熟透但仍能保持肉質嫩口彈牙,而且鮮甜邊吃魚邊喝著熱騰騰的酸辣湯汁,再來一碗白米飯,真的感覺很幸福~☞ 香辣干鍋牛肉 HK$63 | 評分:8.5/10
這家餐廳門外的logo如店名般是一個彩色霓虹燈的火車頭🚂

店裡有一些火車的裝潢~

而那些窗戶上頭也掛有一些台灣不同地區的火車照片

❈午市套餐 - 每日精選推介❈
{主菜}

一端上來就看到冒著熱騰騰的煙
,伴著陣陣魚的香味,令人更加迫不及待想吃了

☞ 香辣干鍋牛肉 HK$63 | 評分:8.5/10

薯仔和牛肉一向很配💕
這一鍋的牛肉和薯仔份量都很足,牛肉很嫩口也很入味,沒吃到筋,薯仔的大小剛好,加上微辣,相當的惹味,也非常下飯

{餐飲}
飲料都很大一杯~
薑母茶(左)、椰島珍珠奶茶

☞ 椰島珍珠奶茶 +HK$12 | 評分:7.5/10
珍珠口感偏軟,裡面沒有硬硬還沒熟透的感覺
整杯不會過甜,還帶著微微的椰子香
表面還加了些許麥片,增添了口感

☞ 熱薑母茶 +HK$6 | 評分:7/10
驅寒暖宮、緩解痛經,女生喝特別滋補

Type of Meal
Lunch
薑母茶(左)、椰島珍珠奶茶
台北車站📍將軍澳新都城一期地下G25號鋪寶琳站~新都城一期開左間以台北車站裝修為主題餐廳見到好多唔同菜式😃除左台灣飲品外仲有港式小菜同埋川菜禁我就簡左麻辣烤魚$258試試一上枱😂成碟魚都比蒜蓉、辣椒、芫荽,配菜包圍着除此之外仲有大量萵筍、豆卜、芽菜、海帶👍🏻正佢係原煲熱住上的,一路食都唔驚會凍好似打邊爐禁🤭而烤魚係炸完再淋上醬汁愈煮愈入味叫左薑汁炒芥蘭$58芥蘭火候掌握得好好👍🏻炒得好爽脆香芋珍珠奶茶$14香芋味出,珍珠煙煙韌軔😂因為好飲嘅關係飲完先記得影相📸️百香果紅茶☕️$12大杯抵飲
📍將軍澳新都城一期地下G25號鋪

寶琳站~新都城一期
開左間以台北車站裝修為主題餐廳
見到好多唔同菜式😃
除左台灣飲品外仲有港式小菜同埋川菜

禁我就簡左麻辣烤魚$258試試
一上枱😂成碟魚都比
蒜蓉、辣椒、芫荽,配菜包圍着
除此之外仲有大量萵筍、豆卜、
芽菜、海帶👍🏻正
佢係原煲熱住上的,一路食都唔驚會凍
好似打邊爐禁🤭
而烤魚係炸完再淋上醬汁
愈煮愈入味

叫左薑汁炒芥蘭$58
芥蘭火候掌握得好好👍🏻
炒得好爽脆

香芋珍珠奶茶$14
香芋味出,珍珠煙煙韌軔😂
因為好飲嘅關係飲完先記得影相📸️

百香果紅茶☕️$12
大杯抵飲

2022-06-13 47 views
將軍澳開左呢間台北車站,其實已經開咗一段時間,今日終於有機會黎試😋😋😋兩個人嗌一款小菜就已經好夠套餐$228有前菜主菜同自己揀選一款小菜,仲包咗飲品,真係好豐富🤩🤩🤩古早味黃酒煮雞湯下面有個爐仔可以heat住煲雞湯,夠晒細心😊黃酒味道香濃,雞肉幾有咬口有味道👍🏻👍🏻👍🏻黃金涼瓜外脆內軟👍🏻黃金醬十分之惹味😋外層脆卜卜,苦瓜裏面好Juicy,苦苦地帶點黃金嘅鹹香😋😋😋

兩個人嗌一款小菜就已經好夠

古早味黃酒煮雞湯
下面有個爐仔可以heat住煲雞湯,夠晒細心😊
黃酒味道香濃,雞肉幾有咬口有味道👍🏻👍🏻👍🏻

黃金涼瓜
外脆內軟👍🏻黃金醬十分之惹味😋