2022-01-10 159 views
今日返工淨係返朝早半日,收工後同朋友黎左旺角呢個商場既food court食lunch😙見成個food court呢間餐廳最多人圍住,價錢又抵,一於試下😆我叫咗鹽酥雞肉燥飯配大甲芋泥鮮奶,朋友叫咗酥炸豬扒麵飲宇治抹茶鮮奶~我既鹽酥雞份量非常多😯 外層炸到超級脆但一啲都唔油膩👍👍 裏面雞肉非常嫩滑juicy!😋但面頭略嫌欠缺左啲椒鹽粉,好彩有跟我熱愛既泰式雞醬,所以對我黎講唔成問題😂滷肉鹹甜味適中,不過由於太多飯,所以如果有多啲滷肉送飯就好啦🤣大甲芋泥鮮奶(後面)賣相好有藝術感👍芋香味突出,入口順滑,唔會太甜,跟餐半價幾抵飲👏朋友既炸豬扒同樣非常大塊兼炸得出色!😍無乜肥膏但肉質嫰滑完全唔鞋口💯麵條彈牙,湯底偏甜但唔算濃郁,紅白蘿蔔煮到夠晒淋~朋友就覺得杯飲品既抹茶味如果再濃啲就更加好😀整體黎講都係快靚正之選,性價比唔錯👍👏

鹽酥雞肉燥飯

宇治抹茶鮮奶,大甲芋泥鮮奶

大甲芋泥鮮奶(後面)賣相好有藝術感👍
芋香味突出,入口順滑,唔會太甜,跟餐半價幾抵飲👏

朋友既炸豬扒同樣非常大塊兼炸得出色!😍
無乜肥膏但肉質嫰滑完全唔鞋口💯
麵條彈牙,湯底偏甜但唔算濃郁,紅白蘿蔔煮到夠晒淋~

朋友就覺得杯飲品既抹茶味如果再濃啲就更加好😀

整體黎講都係快靚正之選,性價比唔錯👍👏
2022-01-10
$64 (Lunch)
2022-01-09 87 views
T.O.P有街行又有野食地庫仲有個迷你food court,幾多選擇見依間台灣食品店,買任何野食,台飲都可以半價!好似好抵,一於試試😎😎餐牌選擇都算多除咗肉操飯之外仲有小食、拌麵同埋湯麵飲品都有超過30種!紅燒豬軟骨麵可以選擇台灣麵或者新竹米粉我揀咗台灣麵麵條厚厚地,唔易斷,幾彈牙👍🏼👍🏼個湯有少少蔥花,都幾好飲同紅燒豬軟骨好夾😁豬軟骨幾乎冇肥肉肉同軟骨嘅比例幾乎係一半半超級補充鈣質但係就要慢慢食,都咬咗好耐😆😆另外朋友叫咗個鹽酥雞肉燥飯賣相都好唔錯😁我試咗一啖,啲肉燥幾好食喎👍🏼👍🏼鹽酥雞份量好多用個碗仔裝晒,都裝到滿一滿!我哋都加錢要咗飲品黑糖珍珠奶茶同埋芋泥鮮奶估唔到係咁大杯,飲筒都差啲遇溺😆😆喺旺角都有平靚正、份量超多嘅選擇推薦!
T.O.P有街行又有野食
地庫仲有個迷你food court,幾多選擇
見依間台灣食品店,買任何野食,台飲都可以半價!
好似好抵,一於試試😎😎

餐牌選擇都算多
除咗肉操飯之外
仲有小食、拌麵同埋湯麵
飲品都有超過30種!

紅燒豬軟骨麵
可以選擇台灣麵或者新竹米粉
我揀咗台灣麵
麵條厚厚地,唔易斷,幾彈牙👍🏼👍🏼
個湯有少少蔥花,都幾好飲
同紅燒豬軟骨好夾😁
豬軟骨幾乎冇肥肉
肉同軟骨嘅比例幾乎係一半半
超級補充鈣質
但係就要慢慢食,都咬咗好耐😆😆

另外朋友叫咗個鹽酥雞肉燥飯
賣相都好唔錯😁
我試咗一啖,啲肉燥幾好食喎👍🏼👍🏼
鹽酥雞份量好多
用個碗仔裝晒,都裝到滿一滿!

我哋都加錢要咗飲品
黑糖珍珠奶茶同埋芋泥鮮奶
估唔到係咁大杯,飲筒都差啲遇溺😆😆
喺旺角都有平靚正、份量超多嘅選擇
推薦!
2022-01-08 111 views
呢兩年都冇得去旅行,有時都好掛住台灣小食,心癮發作就約埋朋友嚟到旺角食台灣菜。我哋諗住每人叫一個lunch set: 我叫咗台式香蘇雞滷肉飯,朋友就叫咗豬軟骨台式湯麵。我哋兩個foodies 又想食但又怕肥,所以都開心share。 估唔到份量真係好足!香蘇雞炸到金黃色香脆可口,唔會好厚粉又多又油!加埋滷肉汁非常之好送飯。豬軟骨煮得好淋又入晒味,個湯底清清哋加埋麵條好彈口,唔覺意好快就食晒。飲品方面朋友話奶茶冇得輸,我自己就鍾意玫瑰茶又養顏又消滯。

飲品方面朋友話奶茶冇得輸,我自己就鍾意玫瑰茶又養顏又消滯。
2022-01-06 109 views
係T.O.P行完街唔想諗食咩,所以就落左呢度既food court 食野,選擇左呢間台灣野食🥰都好耐冇食過鹽酥雞滷肉飯,所以一定要食呢個😋😋配埋香芋奶茶,滿足我想食台灣野既慾望~呢個鹽酥雞炸得好好食,好脆炸粉好少,都幾正宗😋🥰 之後朋友係叫左個紅燒豬軟骨麵~餸同麵係分開上~幾好,碗麵好大份,豬軟骨都好大件,有3件肉質唔會太過爛,厚實,有咬口~呢個叫左青蘋果綠茶飲~😋簡簡單單又一餐,food court食野真係幾方便🥰

鹽酥雞肉燥飯

呢個鹽酥雞炸得好好食,好脆炸粉好少,都幾正宗😋🥰

肉質唔會太過爛,厚實,有咬口~呢個叫左青蘋果綠茶飲~😋

簡簡單單又一餐,food court食野真係幾方便🥰
2022-01-05
Dinner
2022-01-04 73 views
今日黎到旺角行街食飯,平日都十分多人,行到累就搵間餐廳休息下食下野。比我地發現左呢間餐廳,就黎試下啦。首先我地叫左個滷水雞腿麵,雞腿非常之入味。顏色都好睇,賣相一流,食落重有驚喜,麵底好彈牙,口感一流。另一個餐係紅燒豬軟骨肉操飯。鐘意食肉既朋友一定喜愛。啖啖肉,豬軟骨入口即溶,味道都唔錯,世界級值得一試。飲品方面就選左大甲芋泥鮮奶,呢個鮮奶味好出,又唔會好甜,最岩曬啲kol,一啲都唔怕肥啦。另一杯係珍珠奶茶,呢個珍珠好煙韌,非常之有口感,而且唔會好甜,我個人十分喜愛。

2022-01-03 58 views
係旺角行完街勁累搵個FOOD COURT頹食休息下好彩好快搵到位今日想食台式野其實主要想飲台飲 實在太口渴🧋鮮奶紫薯飲品超好飲青蘋果綠茶解喝但對比之下鮮奶紫薯完勝!疫情下一人一個餐最好我地點左鹽酥雞飯酥脆可口飲上面淋上滷肉飯酥雞仍脆口 不錯份量算多 而且唔正宗咁配埋泰式甜辣醬😂成件事好搞笑另一個點了酥炸魷魚🦑鬚粉醬炸得很脆麵條煙煙筋的都唔錯的今餐簡單得黎好飽重點係平價 可以留返啲銀兩係旺角繼續揮霍一番😆
係旺角行完街勁累
搵個FOOD COURT頹食休息下
好彩好快搵到位
今日想食台式野
其實主要想飲台飲 實在太口渴🧋
鮮奶紫薯飲品超好飲
青蘋果綠茶解喝
但對比之下鮮奶紫薯完勝!
疫情下一人一個餐最好
都唔錯的
今餐簡單得黎好飽
重點係平價 可以留返啲銀兩係旺角繼續揮霍一番😆
2021-12-28 54 views
今日行街先知道T.O.P.地庫有個Foodcourt ,食物選擇都多,但我最愛都係「古早台居」食到古早台灣麵又可以半價飲台式飲品👍👍鹽酥雞肉燥飯$46鹽酥炸雞件,啖啖肉,外脆內軟又juicy,配上肉燥,滷蛋,酸蘿蔔,口感一流 👍👍紅燒豬軟骨麵$48豬軟骨炆得又腍又入味,台灣麵條口感Q彈有嚼勁,風味獨特🤤跟歺:珍珠奶茶$13青蘋果綠茶$10珍珠口感煙韌軟糯,古早香滑奶茶🧋,飲極都唔厭👍超大杯青蘋果🍏綠茶,酸酸甜甜,好清新👍

鹽酥雞肉燥飯$46

紅燒豬軟骨麵$48
豬軟骨炆得又腍又入味,台灣麵條口感Q彈有嚼勁,風味獨特🤤

跟歺:珍珠奶茶$13青蘋果綠茶$10
珍珠口感煙韌軟糯,古早香滑奶茶🧋,飲極都唔厭👍
超大杯青蘋果🍏綠茶,酸酸甜甜,好清新👍
2021-12-23
$55 (Dinner)
2021-12-26 37 views
The Top食野其實都幾方便,FoodcouRt果度選擇又夠多好耐冇食過台灣野,又想飲返杯台式飲品,所以就揀左呢間古早台居古早台居既食品同埋飲品選擇都幾多,好多台灣地道風味既食物都基本有齊哂我地叫左個香酥雞朳麵同埋 滷水雞翼滷肉飯雞朳都幾大朳,而且熱辣辣,外皮脆卜卜,個麵口感煙韌,湯底都幾濃另外滷水雞翼滷肉飯估唔到有成四隻雞翼咁多, 雞翼都煮得幾入味整體黎講都唔錯飲品就叫左大甲芋泥鮮奶同埋百香果紅茶,飲品都好大杯幾抵飲芋泥鮮奶既芋泥都幾多,奶香都幾香呢個價錢黎講性價比都算幾高
我地叫左個香酥雞朳麵同埋 滷水雞翼滷肉飯
整體黎講都唔錯
飲品就叫左大甲芋泥鮮奶同埋百香果紅茶,飲品都好大杯幾抵飲
芋泥鮮奶既芋泥都幾多,奶香都幾香

呢個價錢黎講性價比都算幾高

Dinner
2021-12-25 52 views
不能離港的日子,可能很多人都很懷念台灣的街頭小食,少少價錢,大大享受,十元八塊就可由街頭食到街尾,食夠飽🤩🤩原來,旺角鬧市中亦有隱世的台灣特色食物😍😍店內有必食的「鹽酥雞」、「紅燒豬軟骨」、「肉躁飯」、「擔仔麵」😋😋我地就order 左「鹽酥雞」同「豬軟骨麵」,讓我們懷念久違的味道。😌😌鹽酥雞相信係即叫即做,熱🔥辣辣、香脆可口,簡直係停唔到口😅😅豬軟骨入口即溶,把我的心也融化了🥰🥰最後再以兩杯特色飲品「宇治抺茶鮮奶」、「手作紫薯鮮奶」作結😘😘簡直係圓滿😚😚

原來,旺角鬧市中亦有隱世的台灣特色食物😍😍

鹽酥雞

豬軟骨入口即溶,把我的心也融化了🥰🥰

2021-12-17 42 views
之前幫襯過呢間鋪,見到佢最吸引既係套餐加飲品半價,有好多台式飲品可以簡,味道都吾差,價錢比出面既台式飲品平好多所以好吸引我去消費,加上套餐可以加錢加小食,我上次加左地瓜球,9蚊有3粒,但係好滿足,餡料豐富,好飽肚。講返今次既野食先,今次無叫到小食,希望下次有肚可以食多點小食。今次叫左個酥炸雞排台灣麵,滷水雞翼燥肉飯,加點珍珠奶茶同百香果紅茶。酥炸雞排台灣麵雞排另上,保持佢香脆既口感,食落熱辣辣又脆口,點既醬係酸甜醬,食落好好味。台灣麵既湯底係牛肉湯,湯底濃郁,飲落吾似好重味精,剩飲湯都覺得好好味,麵係比較粗身既,食落比較有口感,而已好飽肚,份量十足,配料有少量紅蘿蔔白蘿蔔,一條小唐菜,少少蔥花,呢個配搭剛剛好,好有台灣既味道,無得去旅行都可以食到台灣既味道。滷水雞翼燥肉飯雞翼有4隻,份量足得黎又滷得好入味,好味得黎又吾會死咸,燥肉份量夠撈飯,連鎖台灣菜果間既肉燥少到一個點,呢間吾同,肉燥份量係好夠同埋好夠味,同台灣食過既感覺有少少吾同,相對黎講少點肥肉,多一點瘦肉,但是口感吾會話好乾,食落仲係有肉碎既感覺。飲品方面,我覺得黑糖珍珠奶茶偏甜一點,下次可以叫少甜,珍珠軟硬適中,茶味香濃,單

炸雞排台灣麵

滷水雞翼燥肉飯

飲品方面,我覺得黑糖珍珠奶茶偏甜一點,下次可以叫少甜,珍珠軟硬適中,茶味香濃,單點都吾會好貴。

雖然佢係美食廣場入面既鋪頭,但係價錢黎講真係平又好味又份量足,飲品真係好吸引,我下次仲想黎食多幾次,如果係我屋企附近開鋪就好了。
2021-12-17 24 views
坐地鐵係呢個站出,穿過商場時,正好午餐時段,不如食埋午餐先再處理其他事情,原來呢個商場地庫有咁多食肆,周圍望吓睇睇想食乜,有D台式午市套餐幾抵食,就食吓呢間……..😋——————————🟢宇治沫茶鮮奶:新鮮手作飲品,味道濃郁但又不會太甜,沫茶加上鮮奶的香滑,喝起來就特別好喝😋—————————-紅燒豬軟骨麵:湯底濃香,麵條🍝爽滑帶點口感最好吃,滷蛋入味,豬軟骨炆得夠腍、入味又好味😋⋯⋯——————————份量又足,食完大滿足✌️其實開心🥳簡單就在你身邊..。食….拍…寫..已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶🥰———————-

——————————
🟢宇治沫茶鮮奶:

—————————-
紅燒豬軟骨麵:

——————————
份量又足,食完大滿足✌️
其實開心🥳簡單就在你身邊..。
食….拍…寫..已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶🥰———————-
2021-12-14 30 views
冇去一排T.O.P. food court多咗好多新餐廳真係中日韓台西餐全部齊 選擇困難症發作最後就揀咗最多人食嘅台灣便當🍱古早台居價錢親民 $40上下 可半價加配台式飲品.滷水雞腿肉燥飯🍗這個絕對係CP皇 $46就有比手掌還大隻的雞腿賣相吸引 滷水色澤均勻 而且非常入味 肉質嫩滑肉燥質素幾高 咸度和肥瘦都適中 更有幾塊魯肉.鹽酥魷魚鬚麵🦑台灣的小吃總不令人失望 炸得酥脆 份量都幾多鹽酥魷魚鬚撒上胡椒粉後 香氣令人食指大動手工闊麵Q彈掛汁 湯頭溫和不死咸 滷蛋夠入味.珍珠奶茶🧋珍珠香甜Q彈 奶和茶比例濃郁厚實青蘋果綠茶🍏入口清爽酸甜 陣陣清香幾解渴半價後的飲品真的很便宜 平絕旺角 才$10左右
冇去一排T.O.P. food court多咗好多新餐廳
珍珠奶茶🧋珍珠香甜Q彈 奶和茶比例濃郁厚實
青蘋果綠茶🍏入口清爽酸甜 陣陣清香幾解渴
半價後的飲品真的很便宜 平絕旺角 才$10左右
2021-12-14 33 views
近年大型Food court 開到成行成市,而旺角T.O.P 商場都係其中之一,Food court入面有多國菜式選擇 ,真係令人花多眼亂。今次我就簡左古早台居,係一間台灣菜式。—————————————————————𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:⧐鹵水雞翼肉燥飯|$46⧐鹽酥豬扒肉燥刀削麵|$48⧐宇治紅豆搽茶|$10⧐冬瓜茶|$10Food court 最欣賞既地方,就係佢價錢貼地親民,而且份量多,味道又好味。雞翼份量,加埋多肉燥,抵食!而鹽酥豬扒炸得好脆,拍得住個價位。宇治紅豆抹茶同冬瓜茶都好飲,不過最好叫小甜會比較健康啲。—————————————————————————味道⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️⭐️衛生⭐️⭐️⭐️⭐️抵食⭐️⭐️⭐️⭐️—————————————————————————餐廳:古早台居地址:旺角彌敦道700號T.O.P. This is Our Place地庫S5號舖
—————————————————————
𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:
⧐鹵水雞翼肉燥飯|$46
⧐鹽酥豬扒肉燥刀削麵|$48
⧐宇治紅豆搽茶|$10
⧐冬瓜茶|$10

宇治紅豆抹茶同冬瓜茶都好飲,不過最好叫小甜會比較健康啲。

—————————————————————————
抵食⭐️⭐️⭐️⭐️
—————————————————————————
餐廳:古早台居
2021-12-13
$50 (Dinner)
旺角搵餐廳都好多人㗎😍今次畀我搵到top下面而家開咗個food court呀👍好多嘢食㗎喎🤩我今次就又係揀咗食台灣菜😆因為食開有條癮囉 好鍾意飲珍珠奶茶吖嘛😅😅呢間台灣料理快餐店,啱曬我哋香港人嘅要求因為快靚正呀嘛👍鹽酥雞肉燥拌麵, 💯好大份鹽酥雞脆卜卜好好味😋肉燥拌麵,我愛人鍾意食拌麵多啲喎,佢話呢個d麵好彈牙😋鹵水雞腿飯好正呀👍台灣滷水汁同香港嗰啲唔同香濃啲甜味多啲,雞腿肉好彈牙好嫩滑喎💯, 仲好多鹵水汁添呀👍👍仲有肉燥喺度有半隻雞蛋簡直perfect呀😋😋芒果綠茶, 飲落真係有芒果味加埋綠茶味好清新呀💯💯黑糖珍珠奶茶😋😋 珍珠奶茶始終都係我至愛呀🤩今次呢杯就甜咗少少唔記得帶佢小甜添😅😅 啲珍珠好大媽仲好多添🤩🤩好快就食完個lunch,跟住就可以去返工開會啦繼續🙄🙄🙄古早台居旺角彌敦道700號T.O.P. This is Our Place地庫S5號舖

呢間台灣料理快餐店,啱曬我哋香港人嘅要求因為快靚正呀嘛👍

好快就食完個lunch,跟住就可以去返工開會啦繼續🙄🙄🙄

古早台居
  • 芒果綠茶
  • 珍珠奶茶
  • 鹵水雞腿飯
  • 鹽酥雞肉燥拌麵
2021-12-10 50 views
自從旺角T.O.P開咗呢個美食廣場之後,我間中都會幫襯,貪佢地點夠晒方便,地鐵一出唔需要經地面就已經直達,今日就試吓呢間相對地比較人頭湧湧嘅古早台居。酥炸豬扒麵湯底夠濃,酥炸豬扒超大塊。豬扒上碟時已經切成小件,方便進食。酥炸豬扒肥瘦平均,所以食起上嚟充滿肉汁又鮮嫩。台灣麵份量十足,而且仲有唔同種類嘅蔬菜,營養夠均衡。香酥大雞扒肉燥飯嘅雞扒同樣都係大大份,肉操飯亦都非常香口,而且仲有我最鍾意嘅滷水蛋,呢個價錢真心抵食。酥炸甜不辣入口煙煙韌韌,甚有咬口,而且炸得乾身,不帶半點油膩感。配合泰式甜辣醬一齊食,確係一個唔錯嘅小食。各款飯麵主食都可以半價加購台式飲品,半價後十幾蚊就有一杯,既然咁抵,我哋當然唔執輸,分別揀咗大甲芋泥鮮奶同珍珠奶茶,兩杯都甚有質素,芋泥鮮奶就更有啖啖嘅芋泥,口感一流!
酥炸豬扒麵湯底夠濃,酥炸豬扒超大塊。
酥炸豬扒
台灣麵份量十足,而且仲有唔同種類嘅蔬菜,營養夠均衡。
台灣麵
香酥大雞扒肉燥飯
酥炸甜不辣
各款飯麵主食都可以半價加購台式飲品,半價後十幾蚊就有一杯,既然咁抵,我哋當然唔執輸,分別揀咗大甲芋泥鮮奶珍珠奶茶,兩杯都甚有質素,芋泥鮮奶就更有啖啖嘅芋泥,口感一流!
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Lunch
香酥大雞扒肉燥飯