2023-03-20 409 views
食過嘅放題火鍋至少有10間以上,未試過一間啲牛嘅質素係咁差,無錯我係點最平嘅牛肉,但都$25x一個人,件牛淥完柴到條毛巾咁蝦又唔新鮮諗住食滷肉飯,個飯煲啲飯竟然係室溫仲有啲硬,個啲魚蛋蘿蔔完全唔入味,炸物算係最好食,但第一轉係凍嘅,第二轉先有熱嘅甜品區啲配料得返幾粒又無refill,最穩陣係雪條一定好食,唯有食多兩條填肚網上話有Häagen-Dazs ,但第一轉唔見,第二轉唔見,再見有人拎我先出去第三轉,見到兩杯,唔知係咪要配給,總之成餐飯就食得好唔開心,坊間咁多任食真係唔需要幫襯佢

蝦又唔新鮮
諗住食滷肉飯,個飯煲啲飯竟然係室溫

2023-03-04 329 views
青衣|犇殿台灣火鍋 犇殿台灣火鍋 早排上網都見過人介紹 今日終於有機會去試下我地2個人今次簡左 澳洲特選牛肉套餐🐮 一品酸菜白肉鍋入到去地方超寬落 唔會話人迫人既情況 職員同我地講 免費升級上120分鐘😍勁正坐低左幾分鐘到已經上好左個湯底我地更係出去睇下有咩野飲 小食可以拎醫下肚先台底火鍋更係有 鹽酥雞 台式腸野飲仲有沖製既桂花烏龍 /梔子花綠茶 / 玫瑰紅茶當然仲有基本汽水可樂肉方面不得不提 阿嬤燒酒雞🐣食落唔會話好老 超彈牙😍 應該叫左好多轉仲有好多台式邊爐既配料鴨血 米血糕 蛋餃等等甜品方面 除左可以任食 Häagen-Dazs 雪糕外佢仲可以任食 自助台式仙芋圓 仲要有好好味既紅豆😍價錢都唔算話太貴 好親民
青衣|犇殿台灣火鍋

佢仲可以任食 自助台式仙芋圓 仲要有好好味既紅豆😍
價錢都唔算話太貴 好親民

2023-02-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
青衣新開的犇殿台灣火鍋價錢又平又低食,餐廳有多種台灣道特色湯以及多款台式夜市小食任食,火鍋套餐有不同的高質牛肉選擇,我地選擇了上選安格斯牛肉套餐,只是200左右就可以,價錢大眾化。我選擇了鴛鴦湯底:桃膠雞美人鍋湯底及御膳麻辣湯,麻辣湯底是辣中帶香而且湯底一點也不油膩非常驚喜,而桃膠雞美人鍋湯料十足!裏面有大大的鷄腿連同藥材及桃膠熬製非常適合女生滋補養顏。餐廳是自助點餐的,外面自助區有超過25種自助火鍋配料人均選擇,火鍋配料包括有多款蔬菜、丸類之外、還有士林台灣腸、台北鴨血、新竹米粉、蟹柳、手工餃等等,簡直是多不勝數。火鍋配料全部都非常新鮮,海蝦鮮甜彈牙,安格斯牛肉肉質鮮嫩甘甜,不油膩。除此之外小食區更有多款台灣美食:台南肉燥飯、藥膳雞腳、炸芋瓜圓等等,飲料區也是任飲!甜點更有movenpick雪糕和台式芋圓!好似真係去左台灣食火鍋一樣。

犇殿幾家分店都設於大型商場內,人流從來也絡繹不絕,我們太太幾次周末過來都要排長龍,不想排隊的我們,當日便平日收工過去青衣城的分店😘✏️位置(9/10):商場港鐵口,地點優越✏️環境(9/10):開揚樓底高,座位闊落✏️衛生(9/10):乾淨衞生,有口罩袋及紙巾✏️服務(9/10):掃碼下單,上菜收拾夠快✏️食物(9/10):住食小食雪糕,十分抵食🌟澳洲M9和牛晚餐 - $388/位為了我最愛的澳洲M9和牛,便選了這款套餐,同時會送上非常鮮嫩的神仙牛肉及東港海鮮盤各一客,海鮮盤有鮑魚、帶子、生蠔、海蝦及海蜆二人份,全部都夠新鮮,相當滿足。湯底選了藥膳紅燒牛骨鍋,藥材味不算濃,而湯底感覺無味精,可以飲味道亦不錯😎肉類方面,套餐主打的澳洲M9和牛,嫩滑油花均勻,同時亦有牛香;另外,美國極佳牛肩胛肉較有咬口,牛味亦更重;牛胸爽口感獨特爽脆;阿嫲燒酒雞大大件,有酒香亦夠滑🤩海鮮方面,套餐雖然不能追加鮑魚、帶子及生蠔,但亦有海蝦及海蜆,另外海班片夠厚夠滑,墨魚仔爽口鮮甜,另外墨魚滑及魚青滑香濃亦彈牙☺️其他火鍋食材,有台式食材的台灣鴨血、逢甲米血糕、老街蜂巢豆腐、手工蛋餃、台式魚餃及福建燕餃,亦有火鍋必點的厚

✏️位置(9/10):商場港鐵口,地點優越

🌟澳洲M9和牛晚餐 - $388/位
澳洲M9和牛

阿嫲燒酒雞

十三香滷三寶
其他火鍋食材,有台式食材的台灣鴨血、逢甲米血糕、老街蜂巢豆腐、手工蛋餃、台式魚餃及福建燕餃,亦有火鍋必點的厚切午餐肉、炸魚皮及響鈴卷;而這裡最值得推薦的是熟食的十三香滷三寶,軟滑香濃又入味😍
台式小食

自助區有多款台式小食,花枝丸、地瓜圓、炸餃子、豬手等等,亦有滷肉飯、小籠包、烤腸仔及關東煮等,單是熟食及小食也能吃個飽😋
丸類及大量蔬菜

另外自助區還有丸類及大量蔬菜,還包括比較少見及高貴的花生豆芽、紫羽衣甘藍及紫蘿蔔等,其中花生豆芽香味突出而口感爽脆,絕對不能錯過😄
Häagen-Dazs及Mövenpick雪糕

飲品選擇也有不少,有多款自家製冷泡茶及品牌涼茶及汽水,可以任飲😆
台灣芋圓及涼粉

甜品方面,有傳統的台灣芋圓及涼粉,但最著數的肯定是任食雪條及雪糕,其中還包括Häagen-Dazs及Mövenpick任食,食幾個也已回本呢🥰
藥膳紅燒牛骨鍋

🏠犇殿台灣火鍋
📬地址:青衣青敬路33號青衣城1期3樓332B號舖
2023-02-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$427 (Dinner)
神仙牛肉
Häagen-Dazs及Mövenpick雪糕
台灣芋圓及涼粉
藥膳紅燒牛骨鍋
2023-02-05 476 views
今日去左青衣城犇殿台灣火煱食放題(吾識讀「犇」字,上網查吓原來與「奔」同音),限時90分鐘。2人一鍋,有9款湯底供選擇,如要鴛鴦鍋,另加$30。我們4人選了台式濃香沙茶鍋及一品酸菜白肉鍋,沙茶鍋好夠味,酸菜鍋真係有啲酸。放題餐有4款:上選安格斯牛肉(成人$258)、澳洲特選牛肉(成人$285)、美國極佳牛肩胛肉(成人$298)及澳洲M9和牛(成人$388,並加送神仙牛肉及東港海鮮盤一客,四人以上並可安排VIP房間),星期六、日及公眾假期另每位$10。各款餐有不同的肉類、海鮮及台灣美食,用QR code任點食物,好快送到。自助bar有台式熟食、 豬手、小籠包、烤腸、飯、麵……當然還有火鍋必備的多款蔬菜、丸類、粉絲、即食麵……。飲品有凍有熱,記住試下犇殿的自家烏龍茶及綠茶。甜品方面有雪糕、涼粉、芋圓……環境舒適、坐位空間寬闊,90分鐘食不停,好飽足

環境舒適、坐位空間寬闊,90分鐘食不停,好飽足

2023-02-03 200 views
天氣呢幾日時凍時熱,襯住凍左兩三日日又忍唔住去左打邊爐🤣近近地揀左青衣城開左幾個月嘅犇殿!叫得呢個名,對啲牛好期待😳呢個美食沙漠終於有番啲好野!▪️澳洲M9和牛套餐🐮$388M9和牛套餐仲加送神仙牛肉同埋東港海鮮盤一客。牛肉一字排開掛晒係架上面,勁吸睛🤩連隔離枱都爭住影相📸️同問係咩餐海鮮盤包左鮑魚、扇貝、大蝦🦐、蜆肉同蠔🦪,仲用冰鎮做底,keep住新鮮😳神仙牛肉口感嫩滑,比M9牛脂更豐富;而M9和牛肉味較為濃郁,兩款各有特色,食完即刻落單都好快送黎,絕對冇拖單M9呢到主打所係台式火鍋吃到飽,湯底特別。我地就揀左藥膳紅燒牛骨鍋,一黎到就聞到濃郁藥材味,勁足料!入面仲有多塊牛肉,口感有啲似牛腩講完牛就講下其他野食,有我最愛嘅響鈴😚仲有台式嘅鴨血、米血糕、燕餃同蛋餃等。我就試左蛋餃同燕餃,入面包住豬肉,幾特別自助區仲有任食嘅台灣地道特色小食,有台灣腸、台南鹽酥雞、宜蘭蔥餡餅、香芋地瓜球、台式滷肉、炸餃子等等,每款都試晒🤪極邪惡!最like就係鹽酥雞😋香脆滋味飲品方面我就偏好佢地嘅自製茶。食完咁多野飲再佢地個桂花烏龍清香解渴😌另外仲有十幾款汽水果汁同涼茶揀甜品除左有自製芋圓冰沙之外,仲有杯裝雪糕

▪️澳洲M9和牛套餐🐮$388

M9

甜品除左有自製芋圓冰沙之外,仲有杯裝雪糕同韓國melona雪條等。另推介出面少見嘅Bulla朱古力脆皮雪條,入面係軟滑雲呢拿夾心🫶🏻

呢到仲有幾間VIP房,自己一班坐埋一齊夠晒私隱!

2023-02-01 132 views
火鍋我地叫左酸菜白肉鍋,鍋中的白肉係五花腩,肥肉爽口,唔錯。牛肉有口感,肉味濃,豬都唔錯唔會韌。他們的餃類都唔錯。小食類自助吧有一些炸物小食,當中地瓜芋頭球就最出色,脆卜卜的外層包著煙煙韌韌的糯米,糯米又包著甜甜的芋頭蓉,有台灣的味道!自助吧可以係自助吧攞蔬菜、丸類、醬料、雪糕、飲品和自由配合的芋圓甜品,我緊係要試下啦! 蘆薈加芋圓加紅豆和涼粉,如果想甜可以加多紅豆,都幾特別比較少火鍋店會有芋圓食,大家黎到可以試下。飲品我十分欣賞他們的白桃烏龍茶和玫瑰花茶,桃和玫瑰味都很濃郁,鍾意飲茶的飯腳們要試試。

火鍋

小食類

自助吧

飲品

呢間「犇殿台灣火鍋」以任食火鍋為主題,設有多間分店!特設有多間獨立房,有大有細,好適合同一班好友一邊打邊爐一邊聊天。自助區有多款自助配料可以任食,提供了不同的丸類、蔬菜、菇菌、響玲、腸等等…另有多款台式地道小食,鹽酥雞、地瓜丸、肉燥飯、台灣香腸、手抓餅、蔥油餅….🎀湯底揀咗美白凝膚牛乳鍋🍲乳白色嘅湯底,牛乳味香濃,非常滋補養顏😍🎀澳洲M9和牛 $388🔸加送 神仙牛肉及東港海鮮盤一客🔸♡ 神仙牛肉神仙牛其實是牛肩胛的部位,油花比例適中、口感嫩滑帶有彈性,因為入口有神仙般的享受,所以叫神仙牛肉。神仙肉輕轉涮幾下即可,有種入口即溶的感覺。♡ 東港海鮮盤🦐海鮮盤非常豐富又新鮮,包括有鮑魚、扇貝、蝦、蜆、蠔。♡ 澳洲M9和牛🐮澳洲M9和牛🐂肉質鮮嫩,牛味濃郁,脂肪均勻,入口有融化般的口感。♡牛胸爽牛胸爽係🐂 牛胸前肋骨中間的軟骨部位,食落十分爽口、牛味豐富!♡甜品:雪糕,雪條,🍧DIY仙草芋圓

🎀澳洲M9和牛 $388
🔸加送 神仙牛肉及東港海鮮盤一客🔸

♡ 神仙牛肉

♡ 東港海鮮盤🦐
海鮮盤非常豐富又新鮮,包括有鮑魚、扇貝、蝦、蜆、蠔。

♡ 澳洲M9和牛🐮

♡牛胸爽

甜品:雪糕,雪條,🍧DIY仙草芋圓

2023-01-30
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$430 (Dinner)
  • 澳洲M9和牛
  • 神仙牛肉
  • 牛胸爽
2023-01-26 116 views
本人都好鍾意打邊爐見到呢一間新開冇幾耐就即管試吓入到去朝早一個中價嘅餐牛同埋豬都好出色,入口鬆化加上出面自助吧好多款式服務生又非常殷勤換碟座位又闊落坐得好舒適下次會再嚟試最貴嘅餐
本人都好鍾意打邊爐
見到呢一間新開冇幾耐就即管試吓
入到去朝早一個中價嘅餐
牛同埋豬都好出色,入口鬆化
加上出面自助吧好多款式
服務生又非常殷勤換碟
座位又闊落坐得好舒適
下次會再嚟試最貴嘅餐
2023-01-26 124 views
🏮對於最愛打邊爐嘅人黎講🔥一年四季都係火鍋嘅好季節❤火鍋最重要除了個「爐」之外😂湯底都絕對係火鍋嘅靈魂✅今晚又開始轉冷嚕🧣快啲約埋啲friend出去圍爐取暖啦🥳🥳😋今次揀咗呢間火鍋店嘅原因係佢地嘅湯底🈶️成8⃣️款咁多❤我哋就揀個鴛鴦鍋🔥同埋上選安格斯牛肉晚餐$255/位試吓先🔥90分鐘任飲任食真係好抵呀🥳🥳🔥湯底🌈我哋+$30 揀咗鴛鴦鍋🔥一邊揀「桃膠士雞美人鍋」❤另一邊我哋就揀「美白凝膚牛乳鍋」嘻嘻😜個湯滾起即刻忍唔住「峽」一啖湯👍好滋味呢🥳🔥放題火鍋一定要🈶️一個好大嘅任食自助區啦❤佢哋呢度個自助區好特別㗎💯仲有好多台灣夜市小吃✅🈶️皮蛋醬油豆腐、蒜泥白肉、麻辣雲耳、三杯豆芽😋充滿住台灣夜市feel呀🥳🥳💯自助區仲有好多款色嘅丸仔丸類🍢🍡🈶️台灣嘅王子麵、勁多新鮮蔬菜🥬仲有🈶️羽衣甘藍❤放題火鍋店真係比較少見呢🥳🧃🥤🧋🍵☕️🫖飲品區飲品選擇越多不勝數❤選擇亦唔少架✅又冷又熱💯仲有自家製嘅手調茶添😋可解油膩喔🥳🔥炸物款式都有好多❤🈶️香煎餃子物、台南鹽酥雞、地瓜丸、手抓餅、宜蘭葸餡餅🥙喜歡食台灣地道小食嘅一定大滿足呢💯🐂上選安格斯牛肉🌈特別喜歡呢個上選安格斯牛肉🐃佢嘅雪花程度唔錯👍以放題黎講已經算滿

🔥湯底

麻辣雲耳、三杯豆芽😋充滿住台灣夜市feel呀🥳🥳

🐂上選安格斯牛肉

🌈特別喜歡呢個上選安格斯牛肉🐃佢嘅雪花程度唔錯👍以放題黎講已經算滿意嚕❤而且牛肉味仲夠濃呢👍要不停encore呀🥳🥳

冬天想食暖笠笠嘅嘢,今次去咗青衣城打邊爐~晚市90分鐘火鍋放題 上選安格斯牛肉SET $258以QR CODE落單,落單後好快送上枱~呢個SET包4款肉類: 上選安格斯牛肉、美國豬梅花、紐西蘭羊肉卷、阿嬤燒酒雞;3款海鮮: 海蝦、魚青滑、墨魚仔;台灣美食如台灣鴨血、米血糕等等。外面仲有自助區,空間感幾大,好多台灣丸類同菜類可以自己夾~有響鈴、羽衣甘藍、菠菜、台灣腸仔、台式滷肉、貢丸、香芋地瓜圓、花枝丸等等台灣地道特色小吃~仲有多款汽水及自家製作冷泡茶添~甜品有芋圓、刨冰,可以按自己喜好加入仙草、芋圓、紅豆糖漿等等,雪糕有齊Häagen-Dazs同埋Movenpick
冬天想食暖笠笠嘅嘢,今次去咗青衣城打邊爐~

晚市90分鐘火鍋放題 上選安格斯牛肉SET $258
以QR CODE落單,落單後好快送上枱~
仲有多款汽水及自家製作冷泡茶添~
2022-12-31 93 views
今日冬至加上天氣涼涼地,屋企人話想去打邊爐過節,於是揀左青衣城新開嘅犇殿台灣火鍋,試下佢嘅任食台式火鍋。我地大概7點左右入坐,大概都坐左8成人。落單時揀左台式90分鐘任飲任食火鍋嘅美國極佳牛肩胛肉,餐入面仲包埋其他類別嘅牛肉、蜆、豬肉羊肉等。而出面嘅自助吧仲有好多蔬菜、丸類、台式小食、飲品、甜品等,可以選擇嘅種類都幾多。值得一讚嘅係佢嘅上菜速度都好快,同埋好少出現漏單嘅情況。坐位亦都係卡位,既寬敞又舒適。

2022-12-24 1672 views
澳洲朋友返香港過聖誕,梗係帶佢食餐火鍋啦,佢住青衣城附近,就一就佢,屋企樓下有得食《犇殿台式火鍋》。選了美顏牛奶傳統台式湯底~滾起之後記得飲頭啖湯,嚐一嚐牛乳湯底嘅滋味。上選安格斯牛肉~雪花程度已經好滿意,唔使太肥牛肉味香濃食到最後點都要encore美國豬梅花~一淥就熟,拖多幾多,入口嫩滑;紐西蘭羊肉捲~朋友食慣羊,佢話呢個都唔錯;燒酒雞~呢個朋友都好識食,佢話啲雞夠滑夠大件,正!其他台灣火鍋配料都包羅萬有,台灣鴨血、五餐肉、蜂巢豆腐、手工蛋餃、台式魚餃、福建燕餃等等等等,仲有大家喜歡嘅響鈴卷,一淥就熟,索滿湯汁,滋味無比;大大隻海蝦, 魚青滑(鯪魚肉),墨魚仔;其他台式食品自助區任取,《台式小食》皮蛋醬油豆腐、蒜泥白肉、麻辣雲耳紅燒牛肉、古早控肉、麻油雞 、櫻花蝦炒飯、鹵水豆腐、夜市小香腸、鹵水炆豬腳……《炸物》香煎餃子、台南鹽酥雞、地瓜丸及宜蘭蔥餡餅 ……除咗手機落單點肉類及台灣特色小食,出面自助區有大雪櫃有各款飲品汽水,火鍋配料應有盡有,丸類、蔬菜及澱粉質,比較特別嘅有水蓮及花生芽,可以食到我鍾意嘅皇帝菜。甜品方面主要係雪條雪糕,臨近聖誕,雪糕蓋特別圖案好吸引,有個小型台式芋圓涼
選了美顏牛奶傳統台式湯底~
滾起之後記得飲頭啖湯,嚐一嚐牛乳湯底嘅滋味。
上選安格斯牛肉~
雪花程度已經好滿意,唔使太肥牛肉味香濃

食到最後點都要encore
美國豬梅花~
一淥就熟,拖多幾多,入口嫩滑;

紐西蘭羊肉捲~

朋友食慣羊,佢話呢個都唔錯;
燒酒雞~
呢個朋友都好識食,佢話啲雞夠滑夠大件,正!
其他台灣火鍋配料都包羅萬有,
台灣鴨血、五餐肉、蜂巢豆腐、
手工蛋餃、台式魚餃、福建燕餃等等等等,
仲有大家喜歡嘅響鈴卷,一淥就熟,索滿湯汁,滋味無比;
大大隻海蝦, 魚青滑(鯪魚肉),墨魚仔;
其他台式食品自助區任取,
《台式小食》
皮蛋醬油豆腐、蒜泥白肉、麻辣雲耳

《炸物》
香煎餃子、台南鹽酥雞、地瓜丸及宜蘭蔥餡餅 ……
火鍋配料應有盡有,丸類、蔬菜及澱粉質,
比較特別嘅有水蓮及花生芽,
可以食到我鍾意嘅皇帝菜。
甜品方面主要係雪條雪糕,臨近聖誕,雪糕蓋特別圖案好吸引,
有個小型台式芋圓涼粉區,豐富火煱後仲食得落嘅可以一試。
2022-12-20
Type of Meal
Dinner
又到快樂嘅週末,同另一半撐枱腳,放鬆食,忘卻工作一周嘅煩惱!朋友介紹呢度確係唔錯,地方舒適寬敞,全部都係卡位,好適合三五知己烚下烚下傾吓計,係幾舒服!台式火鍋出名湯底款式夠多。我哋order咗北海道牛乳湯鍋,湯底白雪雪,食材放落去煮,食落份外滑溜。我哋join咗晚餐放題,套餐有澳洲M7和牛、美國黑毛和牛、安格斯牛小排等牛肉,我諗就主打澳洲M7和牛,雪花均勻,多油花,大大片,入口嫩滑,好容易令人一塊塊接住食😆自助區食材配料勁多款,遠慮蔬菜類有成三十幾款,台式夜市小食最吸引我,必食嘅有外皮香脆嘅鹽酥雞和充滿層次感嘅肉鬆蛋餅,另外有部烤香腸機,一路烤住熱辣辣嘅香腸,食落香甜,口感紮實,超正!美國牛小排件件都佈滿雪花,而且夠新鮮❤️牛板鍵、牛胸爽,有牛味又有口感,我哋真係由頭食到尾😆

2022-11-26 206 views
經過呢間火鍋店,見到佢哋做緊特價,自助式同放題食嘅火鍋,兩小時之內任食。每個唔同嘅套餐都有八五折。由於我唔食牛,於是就揀咗一個豚肉海鮮套餐基本上除咗牛之外所有佢哋有嘅其他食材呢個套餐都食到。湯底選擇偏多,但係我哋兩個人食淨係可以叫一種。最後選擇咗一款桃膠湯底,因為店員話滋補美顏😂湯底嘅味道還好還算清甜,但係其實唔多適合打邊爐建議大家試其他湯底。食材方面豚肉都算唔錯,但係海鮮都頗為失望,所有海鮮都唔太新鮮,啲魚片仲好腥。其他熟食都算唔錯,個人覺得佢嘅滷肉飯都幾好味。甜品方面都可以接受,剩係得炸香芋丸比較出色。佢哋提供任飲嘅飲品種類都算好齊全,但係唔包酒精飲品。總括嚟講感覺麻麻🤣🤣😂

佢哋提供任飲嘅飲品種類都算好齊全,但係唔包酒精飲品。

總括嚟講感覺麻麻🤣🤣😂