2016-07-23 1980 views
阿德廚房聚集住大學時讀書回憶 係大學時同同房嘅下午茶之選 今次偶然返去紅磡不禁想回味下 以西式快餐來講 阿德廚房真係好正 每次黑椒汁唔夠都會叫姐姐俾多碗 成餐都真係覺得好食到冇得彈 個魚柳夠香肉質又保持到滑 豬扒嘅肉質都好嫩 朋友食什扒餐 都話個肉質同口感都好好味 呢種充滿香港風味嘅平價嘅鋸扒餐 同埋大學時既回憶係出左社會後都好少再搵得返
2016-07-06 1285 views
黎到紅磡依間懷舊餐廳 餐廳氣氛好好 燈光暗暗地 有西式 中式 仲有日式😂今日就食咗日式拉麵麵身有皀水味 唔多鍾意 一般般啦 但配麵既燒牛扒就好岀色 雖然薄薄地 但係牛味好香 好正 以幾廿蚊黎講 合格有突啦 拉麵仲跟餐 可以配熱飲 凍飲就加2蚊

今日就食咗日式拉麵

拉麵仲跟餐 可以配熱飲 凍飲就加2蚊
2016-06-09
$40 (Dinner)
2016-06-09 1238 views
傳統茶餐廳,但有很多下午茶餐選擇我揀黑椒牛排腸仔意粉:牛排肉林,吾韌汁略傑頗鹹但份量十足33蚊包飲品,好過去快餐店囉朋友叫星洲炒米,這個真的吾掂囉米粉吾林,冇咖哩味,冇料成碟得兩隻虾,幾塊豬腩肉下次一定吾再叫呢樣
傳統茶餐廳,但有很多下午茶餐選擇
我揀黑椒牛排腸仔意粉:

牛排肉林,吾韌

汁略傑
頗鹹

但份量十足

33蚊包飲品,好過去快餐店囉
朋友叫星洲炒米,這個真的吾掂囉

米粉吾林,冇咖哩味,冇料

成碟得兩隻虾,幾塊豬腩肉

下次一定吾再叫呢樣
2016-06-08
$33 (Tea)
2016-06-08 694 views
紅磡下午茶遍地開花,要吸客說易也不易因滿區都是食堂這個下午茶33元牛扒,腸仔意 黑椒汁非常超值 牛扒兩大片汁也夠80分再來一個星洲炒米檸檬茶可惜炒米差強人意60分料也有2一3只虾些小火腿絲但那米粉不好干而味同嚼蠟不夠味正餐要70多元下午茶則有辣有唔辣有些餐真是抵,清潔也令人放心位多卡位足窗明几淨 裝飾大方阿德門檻實實在在豐儉都可以總會找到你心水一款
紅磡下午茶
遍地開花,要吸客說易也不易
因滿區都是食堂
這個下午茶33元
牛扒,腸仔意 黑椒汁
非常超值 牛扒兩大片

實實在在

豐儉都可以
總會找到你心水一款

2016-06-08
$33 (Tea)
  • 黑椒牛排
2016-04-27 702 views
午飯時間,路過阿德,見有空位,就進去了。平時見阿德一定人山人海,但今天竟然沒太多人,不知是否天雨關係呢?看看餐牌,因為也趕時間的關係,就很快的叫了常餐。上菜速度也很快,不消幾分鐘就有東西吃了~火腿炒蛋,賣相稍嫌有點雜亂,可能是廚房趕時間的關係吧,火腿我覺得太多油,很油油的感覺;但炒蛋炒得頗滑,而且味道也不錯。接著是雞扒湯麵,雞扒煎得很香,吃下去覺得很香口,但麵就淋了一點,可能是浸湯的時間多了點吧⋯⋯最後配上一杯阿華田,簡單快餐醫好五臟廟,也頗滿足的~
最後配上一杯阿華田,簡單快餐醫好五臟廟,也頗滿足的~

2016-04-20
$44 (Lunch)
2016-04-17 493 views
下午3點來到阿德,食個抵食的下午茶,叫左以下菜式蒜蓉雞扒飯+凍華田小冰蒜蓉夠香夠濃,雞扒是香煎的,雞扒香噗鼻,唔錯!白飯配有雞味的蒜蓉汁,簡直是天作之合華田夠味,飲飲下發現有一條毛,飲左半杯,決定放棄好味的雞扒飯加上突如其來的驚喜,真教人難忘,如此別出心裁的餐廳,值得加許。
下午3點來到阿德,食個抵食的下午茶,叫左以下菜式

蒜蓉雞扒飯+凍華田小冰

蒜蓉夠香夠濃,雞扒是香煎的,雞扒香噗鼻,唔錯!

白飯配有雞味的蒜蓉汁,簡直是天作之合

華田夠味,飲飲下發現有一條毛,飲左半杯,決定放棄

凍柯華田(有毛)
2016-04-17
$40 (Tea)
  • 凍柯華田(有毛)
2016-04-10 484 views
是日家人不煮飯又想食下扒就黎到阿德廚房食下扒。黎到當然要食下板扒餐。我就點左個牛眼扒/龍脷柳鐵板餐。牛眼扒/龍脷柳鐵板餐($71)牛眼扒/龍脷柳份量都十分大,先講下牛眼扒肉質處理得不錯十分嫩滑,加上洋蔥汁真係十分岩我口味。另外龍脷柳肉質就有點散〝好在有一層蛋醬外皮先無散到,整體黎講都不錯,有湯有野飲先71蚊,都幾抵。家人仲叫多左個鐵板餐同一個小菜,四個人食左200數都不算貴。而且無加一真係好少餐廳會無加一。下次無飯食都可以黎再試下。

我就點左個牛眼扒/龍脷柳鐵板餐。
牛眼扒/龍脷柳鐵板餐
牛眼扒/龍脷柳鐵板餐($71)

下次無飯食都可以黎再試下。

2016-04-09
$50 (Dinner)
牛眼扒/龍脷柳鐵板餐
  • 牛眼扒
2016-03-13 412 views
尋日 (12-3-2016 Sat )晏晝,同老公o係尖沙咀試食完,就陪佢去紅磡探佢o既friend,然後行街,行晏o左就搵o野食,老公之前被男友人RK帶o黎呢頭食過一間好正o既,但唔記得邊間,打電話問完後就知喇,係呢間,o黎到後,我o地要o左 1. $70.00o既紅燒乳鴿餐,有紅,白西湯同中湯揀,配意粉/ 薯菜或薯蓉.我o地揀o左中湯-木瓜湯同薯菜,餐飲木瓜湯即上兩碗,原來一碗係下面o既菠蘿咕嚕肉連埋.個湯好清甜,冇味道,落足料,飲落舒服.味道: 5分紅燒乳鴿,本身唔鹹,可以自己蘸淮鹽食調節,咁就最好,因為好怕本身鹹過龍冇得救o個啲.肉仍juicy唔乾,唔錯.味道: 5分而薯條已經凍o左而且唔脆,比起晏晝試食o個間o既略遜.味道: 1.5分餐飲我要熱好立克,我只加半包糖,但佢沖o既味道唔夠濃,不過算啦,唔飲咁濃啦喇.味道: 2.8分3. $43.00o既豬扒冷檬豬扒有啲過鹹,不過鬆軟;冷檬爽口,佢本身都落o左啲魚露,已經夠味.味道: 4分2. $58.00o既菠蘿咕嚕肉配白飯同湯顏色幾靚,酸甜度o岩o岩好,好好味,咕嚕肉夠腍,不過外面已經唔脆.味道: 4.5分呢個如果叫o野飲,6點

木瓜湯即上兩碗,
木瓜湯
原來一碗係下面o既菠蘿咕嚕肉連埋.
個湯好清甜,冇味道,落足料,飲落舒服.
味道: 5分
紅燒乳鴿,
紅燒乳鴿配薯菜
味道: 5分
而薯條已經凍o左而且唔脆,比起晏晝試食o個間o既略遜.
味道: 1.5分
味道: 2.8分

3. $43.00o既豬扒冷檬
豬扒冷檬
味道: 4分

2. $58.00o既菠蘿咕嚕肉配白飯同湯
菠蘿咕嚕肉配白飯
味道: 4.5分
呢個如果叫o野飲,6點後要俾半價,老公就要o左凍檸水,我冇問佢覺得點,只知埋單,收$6.00.
除o左紅燒乳鴿耐o左啲啲(其實唔耐,係合理時間,甚至比預期中快)外,其他o野都好快送上,我覺得係整定o既,但雖然係整定,都唔算太差.

服務:
好好,初頭o岩o岩冇晒卡位,亞姐幫我o地搵,冇,於是俾半卡位我o地坐,冇耐,我見卡位有人走,我o地又未叫o野食,於是同老公講有卡位.亞姐聽到,問我係咪想轉卡位?我答係(因為背住門口,一開一閂,好易感冒).佢好樂意俾我o地調,真係好好.

未上豬扒冷檬,已經自己拎埋魚露o黎,而上紅燒乳鴿時,都問我o地要唔要茄汁,然後即刻拎o黎.
2016-03-12
$88.50 (Dinner)
木瓜湯
紅燒乳鴿配薯菜
豬扒冷檬
菠蘿咕嚕肉配白飯
2015-11-16 524 views
星期六好多人, 下午茶時段黎到呢間茶餐廳嘆個港式下午茶。成三點間餐廳都仲係好爆場, 不過好彩多位, 所以唔洗等就有位了。因為都幾肚餓所以每人叫左一碟飯, 一碟咖哩牛腩飯, 一碟楊州炒飯, 兩杯凍檸檬茶。咖哩牛腩飯夠多汁, 少少辣, 又唔會好多椰汁太甜, 送飯一流。薯仔炸得香口, 又入味, 可惜得一舊, 如果多兩三舊就好了。牛腩炆得好腍, 同樣入味, 仲有少少牛筋, 好足料! 楊州炒飯大大碟, 一點都唔馬虎, 超多料, 有蛋、火腿、叉燒等等, 每啖飯都有料, 好抵食。凍檸檬茶一樣係夠茶味, 檸檬夠多, 甜左少少, 下次會叫少甜。呢度下午茶$32, 凍飲加$2, 星期六日加一服務費, 如果平日黎食, 真係抵到爛。

楊州炒飯大大碟, 點都唔馬虎, 超多料, 有蛋、火腿、叉燒等等, 每啖飯都有料, 好抵食。
2015-11-14
$40 (Tea)
2015-10-23 775 views
啤酒, 唔夠凍, 唔滿意!!!!指定晚餐和一般套餐, 都有牛扒, 店員話, 一般套餐貴一點, 牛扒會用鐵板上, 也"可能"會大塊些少...餐湯, 蘿宋湯, 足料, 菜肉全齊且多, 味道濃. 鐵板牛扒, 入口好過大家樂, 醃粉程度不高, 有原始牛肉口感, 醬汁味道一般, 黑椒無辣味, 配菜也足夠, 薯仔熱度滿意.海南雞飯套餐, 雞件屬合格水準, 不會差過連鎖快餐店, 肉質尚算軟滑.油飯也滿意, 不夠熱是行規, 無得投訴.海南雞飯??? 其實只是港式切雞飯, 醬料只有薑容一碟, 名不付實, 不能原諒!!!!
啤酒, 唔夠凍, 唔滿意!!!!
餐湯, 蘿宋湯, 足料, 菜肉全齊且多, 味道濃.
油飯也滿意, 不夠熱是行規, 無得投訴.
2015-10-01
$70 (Dinner)
2015-09-12 382 views
餐廳間局、野食完全唔馬虎⭕️服務態度都幾好由細食到大 呢個晚市套餐日日唔同架包餐飽、餐湯同熱飲一杯超扺但我完全唔記得左係幾時食既😅講返隻黑椒豬手先其實女朋友完全預計唔到咁大碟💥豬手皮同肉都好𣺉 刀都唔洗用咁濟好味到我一個獨食哂wakaka

餐廳間局、野食完全唔馬虎⭕️
服務態度都幾好
由細食到大
呢個晚市套餐日日唔同架
包餐飽、餐湯同熱飲一杯超扺
但我完全唔記得左係幾時食既😅
講返隻黑椒豬手先
其實女朋友完全預計唔到咁大碟💥
豬手皮同肉都好𣺉 刀都唔洗用咁濟
好味到我一個獨食哂wakaka

$70 (Dinner)
2015-09-10 395 views
蒜蓉雞扒飯雞扒尚算可以,不過這個價錢能吃到這水準的雞扒,現在已經很難再遇到了。蒜蓉汁同雞扒的搭配簡直是一流,再加上凍檸水。午餐就很滿足了環境還算頗大,服務也挺周到的
蒜蓉雞扒飯

蒜蓉汁同雞扒的搭配簡直是一流,再加上凍檸水。午餐就很滿足了

環境還算頗大,服務也挺周到的
蒜蓉雞扒飯
2015-07-21 704 views
平凡既星期六,小新同愛麗絲去左阿德廚坊呢間街坊餐廳食晚餐😁我地兩個都點左鐵板餐,一個兩餸餐$70,因為加飯或意粉就要加$5,所以最後就淨係配薯菜就算,本身以為會唔夠飽,但其實已經夠食🙈小新點左鐵板黑椒汁豬扒加牛仔骨,愛麗絲就點鐵板蒜蓉汁牛扒加雞翼。本身以為較平既價錢,啲牛扒會薄啲同冇咁好食,點知個牛扒好正😍 唔會太多筋同肥肉👍🏻 而個雞翼都好香口,雖然小新取笑愛麗絲食鐵板雞翼💩而小新既牛仔骨就相對冇咁大份,亦都冇牛扒咁好食😜 不過豬扒都係好食既😉總括,阿德廚坊既鐵板餐絕對食得過👍🏻 平日想去食鐵板晚餐,推介你去呢到食,價廉物美啊😀😀
平凡既星期六,小新同愛麗絲去左阿德廚坊呢間街坊餐廳食晚餐😁

鐵板蒜蓉汁牛扒加雞翼 配薯菜
鐵板黑椒汁豬扒加牛仔骨 配薯菜
粟米忌廉湯
羅宋湯
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$75 (Dinner)
鐵板蒜蓉汁牛扒加雞翼 配薯菜
鐵板黑椒汁豬扒加牛仔骨 配薯菜
  • 兩餸鐵板餐
2015-02-24 691 views
下午茶盛惠30蚊,晚餐質素。牛扒兩大件,仲有腸仔送,但絕對唔hea。牛味濃郁,嫰滑,最重要黑椒汁不搶走牛肉應有的後勁,慢慢溶出黎。對於茄汁怪的我黎講,竟然唔捨得落茄汁破壞酸,甜,咸,軟硬配合得天衣無縫既炒意粉(認真炒過)。敬佩廚房佬對食材既尊重!!
黑椒汁牛扒意粉
2014-12-03
$30 (Tea)
黑椒汁牛扒意粉
  • 牛扒意炒,咖哩
2014-09-19 871 views
今天午餐到了黃埔闖蕩,試了阿德廚坊,聽聞是十年老店喔。午餐價錢約$40-45,凍飲加$2。咖哩雞飯咖哩味濃,雞肉也不俗,薯仔數目教少,是椰味較濃的咖哩。焗雞扒飯茄汁焗雞扒飯,雞扒十分好吃,有四塊,炒飯粒粒分明,朋友食完後特別推介。餐湯飲品普通,下次會去試早餐和下午茶。
今天午餐到了黃埔闖蕩,試了阿德廚坊,聽聞是十年老店喔。

午餐價錢約$40-45,凍飲加$2。

咖哩雞飯
咖哩味濃,雞肉也不俗,薯仔數目教少,是椰味較濃的咖哩。

焗雞扒飯

餐湯飲品普通,下次會去試早餐和下午茶。