2021-09-25 81 views
今日上到中環pmq個邊打卡,行到咁熱就想係附近買杯野飲,但係又唔想飲珍珠奶茶好彩就比我搵到輕時光,佢哋有好多唔同水果味款式嘅乳酪飲品!今次我哋就叫咗一個菠蘿優格果昔同埋一個芒果味優格果昔,佢嘅嘢飲都好大杯($44),而且飲品沖出嚟嘅顏色都好靚,芒果同埋菠蘿有少少分別但都係黃色為主!飲落去芒果味都幾甜,食得出係用芒果肉整出嚟嘅飲品,都仲有少少芒果蓉係入面😙最好嘅係佢入邊係冇冰唔會用咗啲冰之後溝淡咗個嘢飲❤️菠蘿味嘅都好消濟,酸酸甜甜咁,啱晒我食飽之後飲👍🏻👍🏻

• 芒果優格果昔
2021-09-19 2056 views
呢日下晝去咗上環聽講座,完咗之後同同事去買杯嘢飲。本身想幫襯台灣過江龍,但未行到去之際發現咗另一間茶飲店「輕時光」。我哋見門面幾靚,而且又未飲過,於是就決定試吓新口味😜。小店主打水果類飲品🍌,但佢並唔係只賣普通嘅水果茶,反而有唔少款式係會同時加入優客(乳酪Yogurt)。芝士奶蓋就飲得多,唔知換上乳酪係點嘅感覺,令人期待。飲品平均要$3X一杯,我認為定價屬中上水平,始終用上新鮮水果製作,成本高啲都係合理嘅👌。蘋果優格果昔Apple Yogurt Smoothie($44/大),優格果昔係指以水果同乳酪混合打成嘅沙冰。由於我嗌咗蘋果口味🍎,所以拼埋乳酪溝出嚟都係偏奶白色。蘋果味清香,底部飲到啲打溶咗嘅果肉。即使係沙冰,但口感唔會過於冰凍,既順滑又易入口。乳酪嘅甜度同酸度適中,仲要係低脂,實屬健康之選,飲晒成杯都唔會有罪惡感😈。凍超級水果茶Super Fruits Tea($38),茶底可以揀桂花烏龍或茉莉綠茶🍵,我要咗前者,但老實講加入咗大量水果後,茶味變得無咁顯著。不過水果味就好突出,水果款式包括🍋檸檬、橙、西柚、蘋果、菠蘿、紅火龍果同熱情果等。飲品並無坊間嗰種死甜,因為佢以自家熬煮桂
蘋果優格果昔
凍超級水果茶
凍超級水果茶Super Fruits Tea($38),茶底可以揀桂花烏龍或茉莉綠茶🍵,我要咗前者,但老實講加入咗大量水果後,茶味變得無咁顯著。不過水果味就好突出,水果款式包括🍋檸檬、橙、西柚、蘋果、菠蘿、紅火龍果同熱情果等。飲品並無坊間嗰種死甜,因為佢以自家熬煮桂花冰糖水取代人工糖漿👍。水果茶接近1000毫升,抵飲又解渴。
總括嚟講,呢間茶飲店掂喎😋,飲品味道突出,甜度控制得宜,令人會想一飲再飲。再者,佢非常清晰自己嘅定位,無賣珍奶或拿鐵等,以水果飲料做招牌,就連店舖都好似半個果欄咁,哈哈。如果想嘆番杯清新飲品🍵,不妨嚟呢度幫襯,Take Your Time慢慢來啊~~!
2021-09-10
TakeAway
$40 (Tea)
蘋果優格果昔
凍超級水果茶
2021-09-19 100 views
熱到跳舞的下午,在歌賦街吃完Lunch後,想喝點冰凍清爽的飲料。除了肥仔珍珠奶茶外,友人推薦就在附近不到3分鐘步程的Yogurt Smoothie。文青風的外牆和裝修,店面不大,只有幾個座位,放滿不少新鮮水果。餐廳主推Fresh Fruit Yogurt Smoothie,不含色素或甜味劑,走健康路線,又愛水果又愛Yogurt的我當然很高興,在夏日炎炎解渴或當甜品就最適合不過啦。芒果紅火龍優格果昔 Mango Pitaya Yogurt Smoothie $46Mango Yogurt就吃得多,紅火龍果Yogurt真的蠻新奇!2種水果如想像一樣都是清甜的味道。與酸酸甜甜的Yogurt配搭一起,完全是Double的滋味。不但保留水果的清新,也有Yogurt的奶香,喝得出兩者的原味,而不是加工甜味。而且賣相很好,紅黃相間的雲石紋,未喝就先吸引你的眼球!蜜桃優格果昔 Peach Yogurt Smoothie $44季節限定,喝出有不少蜜桃果肉,很有誠意。蜜桃味同樣清新,口感比芒果紅火龍優格果昔厚重,奶味亦較濃,整體很出色!

其實平時都成日飲呢間架喇,之前都分享過~但今次呢個新出口味個人覺得幾好飲,所以想分享下比大家知😆蜜桃優格果昔 HKD$44一入到店入面已經見到好多箱蜜桃🍑飲品依然係分左一層層,而蜜桃層嘅顏色係微微粉同黃色💛💖飲落比其他水果打出黎嘅果昔較為多汁,而且飲到有果肉,甚至少少果皮,證明真係用鮮果肉打出黎👍🏽👍🏽yogurt味依然好出,真係好正☺️另外,喺等野飲嘅時候發現原來有得預訂飲品😯方便到可以同同事夾埋叫做下午茶都得呀~
其實平時都成日飲呢間架喇,之前都分享過~
但今次呢個新出口味個人覺得幾好飲,所以想分享下比大家知😆
蜜桃優格果昔 HKD$44
一入到店入面已經見到好多箱蜜桃🍑
飲品依然係分左一層層,而蜜桃層嘅顏色係微微粉同黃色💛💖
蜜桃優格果昔
yogurt味依然好出,真係好正☺️

另外,喺等野飲嘅時候發現原來有得預訂飲品😯
方便到可以同同事夾埋叫做下午茶都得呀~
2021-09-16
$44 (Tea)
蜜桃優格果昔
又是朋友推介🤣 她一直說想試這小店很久 是主打健康水果乳酪的飲品店🫐🍓 外面的打卡牆和內裏的裝潢都很吸睛🤩🔻🔻🔻🔻🔻✨芒果紅火龍優格果昔 ($40)選了這款熱賣款式 外表看起來就是鮮艷的紅黃配搭 第一口喝下去 被乳酪的質感所驚豔了😍 乳酪質感十分綿滑濃厚 好像平時的芝士奶蓋 但轉換成乳酪的味道😛 而且再加上火龍果和芒果的味道 學到有粒粒芒果肉 火龍果味道反而沒那麼突出 但夏天喝這杯仍然會很爽😛朋友也喝了優格芒果茶 比起優格果昔沒那麼飽肚 極力推介給大家💛-題外話:當天天空的顏色跟飲品的超級相似🤣🔺🔺🔺🔺🔺🔸環境:小清新的裝潢 打卡牆和內裏的配置也很美~🔸價錢:少少貴 但是真材實料的味道🥭🔸服務:/🔸等候時間:/🔸回頭度:下次會想喝草莓的飲品🤪 它的乳酪實在令我難以忘懷🤣🤣🤣-📍 輕時光 (中環)🗺 中環威靈頓街166號地下後座
🔻🔻🔻🔻🔻
✨芒果紅火龍優格果昔 ($40)

題外話:當天天空的顏色跟飲品的超級相似🤣

🔺🔺🔺🔺🔺
🔸環境:小清新的裝潢 打卡牆和內裏的配置也很美~

🔸價錢:少少貴 但是真材實料的味道🥭
🔸服務:/
🔸等候時間:/
📍 輕時光 (中環)
🗺 中環威靈頓街166號地下後座
2021-09-17 58 views
健康乳酪消暑修身零負擔—Take Your Time輕時光夏日炎炎,有時都好想飲杯凍飲,不過坊間的消暑飲品全部都係含甜高的「肥仔水」,令到雲遊大思有時都好爭札。Take Your Time輕時光就可以幫你解決到呢個問題,位於中環九如坊附近的Take Your Time輕時光,主打各式水果乳酪飲品,走健康飲品路線,以自家制糖水製作,不含任何色素或甜味劑,加上全部用鮮果製造,比人一種清新健康的口味。「Take Your Time」顧名思義就是叫人慢慢來不用急,放輕鬆,好好享受短暫的「輕時光」。裝修風格簡約文青風,外牆油左粉彩色嘅拼色加埋靚靚字體的畫,用嚟打卡一流。店內有2張枱,同一啲高枱企位,佈置整潔,粉色系係為主,牆角放有盆栽及乾花作裝飾,帶出自然感覺,一坐低感覺好舒服。飲品共有 9 個系列,包括:優格果昔、優格蓋茶、水果乳酸飲料、超級水果茶、水果冰茶昔、咖啡、純茶、抹茶及鮮切水果。鮮橙菠蘿乳酸鮮橙菠蘿好清新,兩者夾埋味道好啱,配埋個乳酸特飲,好開胃。芒果冰茶昔雲遊大思本身好鍾意芒果,今次試左個芒果冰茶昔,啖啖芒果味好出,好香甜,新鮮芒果完全融入個茶昔度,茶昔打得好細嫰,口感好滑好Juc
健康乳酪消暑修身零負擔—Take Your Time輕時光

鮮橙菠蘿乳酸
鮮橙菠蘿好清新,兩者夾埋味道好啱,配埋個乳酸特飲,好開胃。

芒果冰茶昔
雲遊大思本身好鍾意芒果,今次試左個芒果冰茶昔,啖啖芒果味好出,好香甜,新鮮芒果完全融入個茶昔度,茶昔打得好細嫰,口感好滑好Juciy。好大杯,仲飲到好飽肚添,雲遊大思大讚!

地址:中環威靈頓街166號地下後座
整體評分:8.5分
整體環境簡約,打卡一流;食物質素極高,又健康又消暑解渴,絕對值得買返杯。
雲遊大思列為屬「一定回頭級別」。
#cloudtourmaster #hkfoodies #takeyourtime #輕時光 #香港美食 #美食推薦 #中環美食
芒果冰茶昔/ 鮮橙菠蘿乳酸
2021-09-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
芒果冰茶昔/ 鮮橙菠蘿乳酸
  • 芒果冰茶昔
2021-09-15 49 views
💡睇得又飲得夏日飲品店近排天氣越嚟越熱,咁岩去中環PMQ睇展覽,行完條大斜路已經出曬汗,咁岩見到間輕時光主打水果同埋Yogurt配搭嘅飲品,加上比佢外牆咁靚吸引住就去試下。🍽 紅火龍果芒果優格奶昔店長推介呢杯夏日必飲,呢杯yoghurt smoothie 用咗芒果、紅火龍果、明治4.3鮮奶同純乳酪打成。兩樣都係小編鍾意既水果。估唔到可以咁夾,漸層效果突出,打卡一流。口感好優滑同好creamy,夏天飲好正。🍽 熱情果優格蓋茶小編叫左桂花鳥龍茶底,好清香嘅烏龍茶味,熱情果嘅酸甜味,飲完令到整個人涼曬,加上再熱情果碎,口感層次豐富。乳酪奶蓋非常Creamy軟滑,而且幾易入口,正。

💡睇得又飲得夏日飲品店

🍽 紅火龍果芒果優格奶昔

🍽 熱情果優格蓋茶

• 芒果紅火龍優格果昔
琴日係中環做完yoga 天氣又熱又焗真係好需要一杯又凍又解渴嘅飲品😣然後眼前就出現咗呢間黃色良心店💛輕時光 Take your time成間舖頭最吸精就係門口嘅粉色系打卡牆🤩上邊仲寫住舖頭嘅英文名 Take your time 😍提醒佢哋嘅客人喺香港咁急速嘅生活都要有時停低落嚟慢慢享受下😳🤫因為係第一次飲加上有太多選擇所以問左店員有邊款推介🤫店員話如果想飽肚啲可以簡果昔系 yogart smoothie 因為乳酪份量會比較多 會同水果撈埋一齊不過因為當日我哋啱啱食完野加上又做完運動所以就揀咗輕盈清新d嘅tea with yogart top 同水果茶🤤芒果熱情果優格蓋茶 ($38) :茶底可以揀桂花烏龍或者茉莉綠茶今次先試左綠茶底😌乳酪超香滑但又唔會蓋過水果嘅鮮甜成杯飲落好fresh但又唔會太漏👍🏻甜度岩岩好感覺好健康 好啱做完運動之後飲 🤤超級水果茶 ($38) :超級超級超級大杯😱😱😱仲要差唔多半杯都係生果黎 勁足料呀😱有蘋果、橙、火龍果、菠蘿、熱情果同檸檬飲完哂之後仲可以當生果杯咁食埋😍以呢個價錢嚟講真係好抵飲🤤
琴日係中環做完yoga 天氣又熱又焗

感覺好健康 好啱做完運動之後飲 🤤

超級水果茶 ($38) :
超級超級超級大杯😱😱😱
仲要差唔多半杯都係生果黎 勁足料呀😱
有蘋果、橙、火龍果、菠蘿、熱情果同檸檬
飲完哂之後仲可以當生果杯咁食埋😍
以呢個價錢嚟講真係好抵飲🤤
芒果熱情果優格蓋茶
超級水果茶
TakeAway
芒果熱情果優格蓋茶
超級水果茶
2021-09-09 57 views
🧋·Take Your Time 輕時光·中環·呢排去多左港島,炎熱嘅天氣下仲成日要行斜路或者樓梯,有時真係行到我懷疑人生🥵呢啲時候真係好需要飲返杯野飲消暑(´๑•_•๑)紅火龍冰茶昔 $32呢間係朋友嘅愛店,試過之後都明點解佢會向我地大推嘅(/▽\)火龍果本身就好鮮甜,加上桂花烏龍作為茶底,成件事又fresh又好飲!(聽講隨便揀杯都冇伏喎~🤔🤔)呢間鋪好似有好多分店,而我去嘅中環店仲有啲座位,岩曬行到攰同朋友坐低抖抖~行上一條街仲要係我中意嘅勝香園XD(希望有日有機會開post同大家介紹哈哈)推薦指數❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❣️/5P.s 唔知點表達好,用❣️黎表示0.5分啦!

🧋

·Take Your Time 輕時光·中環·

紅火龍冰茶昔 $32

推薦指數❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❣️/5
P.s 唔知點表達好,用❣️黎表示0.5分啦!
以前喺中環都飲過呢間鋪,質素唔錯,除左有奶茶,仲有好多款乳酪飲品,今日喺天后做完Facial,見到原來佢有分店,所以就幫襯下!抹茶Oreo時光 ($32)個樣就好靚呀,佢抹茶味都幾濃,而且配Oreo碎好夾,但係我覺得越飲越甜,我應該叫佢少甜!-芒果優格奶昔 ($38)佢個奶昔都幾結,唔會水寥寥,同埋真係飲到Yogurt既質感,而且佢可以揀脫脂奶/全脂奶,岩曬d健康人士飲!🌟整體評分:4.012/5

抹茶Oreo時光 ($32)

芒果優格奶昔 ($38)

🌟整體評分:4.012/5
2021-09-05 70 views
夏天熱炳炳,想飲啲健康飲品,可以試下新搾水果yoghurt ~🥭紅火龍果芒果優格奶昔:職員好用心將紅火龍果yoghurt 同芒果yoghurt 一層一層蓋好,好似老虎斑紋咁靚🤩奶昔口感好滑好creamy,間中咬到果肉同火龍果籽。而味道好香芒果味,亦唔會太甜。🍈蜜瓜優格奶昔:是夏日限定味道。口感較稀,可能因為蜜瓜肉較幼滑,不過蜜瓜味較香濃較甜,個人較中意呢款。味道:🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

味道:🔅🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
2021-09-04 44 views
Take your time ❤️輕時光❤️健康飲品我平時好少飲呢啲飲品😂😂睇唔出呢,剛好見到呢個主打健康飲品,又近近地我就去試吓🙆🏻‍♀️位於九如坊嘅健康水果優格飲品店,採用自己煲嘅冰糖同桂花🌼夠晒天然健康🌿🌿飲完都無乜罪惡感😂.♡.超級雜莓配桂花烏龍$38💗(可選桂花烏龍or茉莉綠茶🍵)味道清新😚唔太甜,都幾大杯,唔會好孤寒,不過莓味唔係好出,俾茶味搶左風頭。🔸 - 蜜桃優格蓋茶 $38 💛(可選桂花烏龍or茉莉綠茶🍵)優格蓋比芝士奶蓋無咁膩同邪惡😛 飲落好清新,而且個balance做得好好,蜜桃同個yogurt互相輝影,真係每一啖都係享受😌 ❣️”輕時光”中環威靈頓街166號地下後座
Take your time ❤️輕時光❤️健康飲品

.♡.

超級雜莓配桂花烏龍$38💗
(可選桂花烏龍or茉莉綠茶🍵)

🔸 - 蜜桃優格蓋茶 $38 💛
(可選桂花烏龍or茉莉綠茶🍵)

❣️”輕時光”
中環威靈頓街166號地下後座
2021-09-04 32 views
.中上環❣️清新之選上班一族點都會Happy Friday,買杯野飲!想試take your time好耐,終於有機會🥳🔸芒果紅火龍優格果昔超有心機咁去令到紅火龍,芒果,yogurt既顏色都出哂黎😍影相出黎一層層,好靚👍🏻第一啖飲落口層層都唔同味道!就算mix埋一齊,味道都好夾!🔸雜莓優格果昔雜莓blend完出黎淡淡既紫色💜又砌到一層層,都唔捨得mix埋去!啖啖都係雜莓既味道,好香好濃!重點係,飲完成杯都唔會好罪惡,因為都係鮮果去blend🤤仲有仲有….鋪頭有好多打卡既牆阿🥰好味指數:9/10輕時光 中環威靈頓街166號地下後座————————-#hkfood #hkdrinks #smoothies #central #sheungwan #drinks #852 #yogurt #中環 #上環 #中環美食
中上環❣️清新之選

🔸芒果紅火龍優格果昔

🔸雜莓優格果昔
罪惡,因為都係鮮果去blend🤤

仲有仲有….鋪頭有好多打卡既牆阿🥰

好味指數:9/10

輕時光
中環威靈頓街166號地下後座

————————-
之前試過天后總店覺得唔錯,今次經過見到就再試下~店面以藍白色為主調,旁邊仲有一個彩色打卡牆,裝修風格好靚💕 店內仲有少量座位,啱晒行街行到攰又想飲返杯野既你❣️ 為了抓住夏天既尾巴,今次特意試了兩款期間限定既飲品✨❀ 蜜瓜優格果昔 🍈平時好少見有蜜瓜味既yogurt smoothie,所以就決定試下佢~依款係分開一層層果昔及乳酪,顏色分層好靚🥰飲落充滿香甜既蜜瓜味,味道好清新又唔會甜膩,仲會食到啖啖蜜瓜蓉,飲得出係純天然既味道!酸酸甜甜又creamy,夏日必試✨❀ 蜜桃優格蓋茶 🍑最上層係一層綿滑濃厚既乳酪,而唔係奶蓋,所以飲完都唔會有罪惡感,非常健康~下層以水果茶為主,清甜既蜜桃味唔會蓋過桂花烏龍既茶味,整體味道好清香!水果蓋茶內有滿滿既蜜桃果肉,配埋厚厚既乳酪,口感好豐富❣️

❀ 蜜瓜優格果昔 🍈

❀ 蜜桃優格蓋茶 🍑

Type of Meal
Tea
  • 蜜瓜優格果昔
  • 蜜桃優格蓋茶
2021-08-16 252 views
< 輕時光 >📍中環Bookmark 咗好耐嘅輕時光 終於飲到😍💗 ‎芒果紅火龍優格果昔 (L) $46呢杯yoghurt smoothie 用咗芒果、紅火龍果、明治4.3鮮奶同純乳酪打成😛 ‏漸層效果突出 ‏打卡一流😆 smoothie 甜度啱啱好 仲好重火龍果同芒果味😍😍 yoghurt ‏同芒果同火龍果‏好夾👍🏻🥭 芒果優格果昔 (L) $44朋友另外叫咗一杯mango yoghurt smoothie🥭芒果味好香濃🥭 芒果當造好甜好新鮮😋 夏天飲好清新解渴❤️
< 輕時光 >📍中環
Bookmark 咗好耐嘅輕時光 終於飲到😍