3 day(s) ago 0 views
上次喺呢間舖嘅對面,嗰間糖水舖,食完甜品見到,但係太飽, 冇即刻再食埋,一直諗住,終於有一日兜咗去食埋😂呢個係班蘭味, 顏色唔會好螢光好似highlighter咁😂落好多人工化學嗰種,咁樣我覺得反而睇落舒服啲😂😂整體質地唔錯,有脆皮,有煙韌,有蛋糕軟心,用個杯裝住嘅話都食得方便,同埋見到有好多特別口味,都會想再嚟試下買嘅時候都見到有唔少人陸續外賣,雖然個位置唔係好就腳,但人氣都唔差,證明出品真係唔錯

搬遷至太和後雖然距離遠了,但經過的時候仍忍不住要點一份來當飯後甜品🤭雞蛋仔﹑格仔餅全部即叫即製,店鋪的口味選擇很多,尤其有坊間少見的水果味雞蛋仔,我們第一次點了士多啤梨果肉($28)的雞蛋仔時絕對有被驚豔到,皆因雞蛋仔不單止顏色變得粉粉的,蛋漿真的包含著士多啤梨果肉,增加了雞蛋仔的口感,搭配著一大球的維記雪糕一同享用,冰火交融的口感亦令整份甜品層次更豐富✨而格仔餅份量亦不小,偏厚身的餅身,口感較接近窩夫的感覺,除了原味之外我們最喜歡比利時蘋果餡($34),格仔餅夾著滿滿又爽脆的蘋果肉,酸酸甜甜的非常開胃,一點也不膩🤤

士多啤梨果肉
比利時蘋果餡
TakeAway
士多啤梨果肉
比利時蘋果餡
2024-07-28 412 views
📌大埔今次同大家介紹返一間我自己已經食過N次既小食店 一 TakEateasy ⭐️原味格仔餅 $24格仔餅有一定厚度,整得夠香之餘滿滿既花生醬、砂糖、煉奶多到嗶哂出黎真系好鬼邪惡😂⭐️香濃意大利黑朱古力雞蛋仔 $30雞蛋仔外脆內軟,亦非常足料,粒粒入面都有黑朱古力碎🤤👍🏻📍TakEateasy X FirsTeǎ地址:大埔美新里7號地舖
📌大埔

⭐️原味格仔餅 $24
格仔餅有一定厚度,整得夠香之餘
滿滿既花生醬、砂糖、煉奶多到嗶哂出黎真系好鬼邪惡😂

⭐️香濃意大利黑朱古力雞蛋仔 $30
雞蛋仔外脆內軟,亦非常足料,粒粒入面都有黑朱古力碎🤤👍🏻

📍TakEateasy X FirsTeǎ
地址:大埔美新里7號地舖
2024-07-07 381 views
大埔舊墟 / 翠怡花園 這一帶,是我們一家經常來,來到就買杯手搖飲品回家的好地方。不過,周圍的店舖,turnover 率其實都幾大。幸是糖水店同珍珠奶茶店,多年來都是屹立不倒。這一次,年初三來到,我們既主要目的都是一杯手搖飲品。但珍珠奶茶店旁,多了另一間小食店啊。名字叫《Takeateasy》的小店,雖也是以手搖飲品來做主打,但他們的雞蛋仔、夾餅出品天是吸引啊。所以,當日,我們決定買份小食,伴飲品。當日,吃的是日本宇治抹茶紅豆夾餅。格仔餅,是港式的格仔餅,加了抹茶味也不影響自身漿粉的甜味。再加上紅豆同 casting sugar ,可以說是甜上加甜。熱辣辣地吃入口,香甜感更加濃厚。有一個晚上,我們又來了,這一次,我們決定一試這店的手搖飲品。他們的飲品,冠以另一個品牌《FirsTeǎ》,而他們的出品,是以水果味的飲料為主。我點的是香芒椰奶爽。有芒果,有椰果,奶香味是來至椰汁。是一個既香又甜的消暑飲品。飲飲下,覺得這飲品的味道有少少似曾相識。我同太太都異口同聲的說,這是楊枝甘露。太太點的,叫夢幻草莓。是一杯加了果味的炭酸飲品。中文名字上,也許會令人認為,這只是一杯士多啤梨既飲品,但從英文名

太太點的,叫夢幻草莓。是一杯加了果味的炭酸飲品。中文名字上,也許會令人認為,這只是一杯士多啤梨既飲品,但從英文名字得知,這一杯杯飲品 (Strawberry and Butterfly Pea Flower Soda),是兩種味道混合的。也是這飲品有兩個顏色的原因。Butterfly Pea Flower Tea (蝶豆花茶),是一個藍色的花茶。不過,混合了士多啤梨同糖,不能正式飲到這是什麼味。小朋友則說,是士多啤梨加藥水。
試了夾餅,也試了飲品,令我們覺得,這小店的出品,夠有特色,也夠好味道。特色、獨特,好味道,就是此店吸引人之處啊。我的評價,是高分。
Type of Meal
Other
2024-06-21 260 views
買了幾次,最近兩次買差咗好多😨抹茶紅豆只有幾粒紅豆,沒有抹茶味。失望😞朱古力味都好少朱古力。一直都有幫襯開,但係最近買好難食,偷工減料咁,好失望,$ 34完全唔值
買了幾次,最近兩次買差咗好多😨
抹茶紅豆只有幾粒紅豆,沒有抹茶味。
失望😞
朱古力味都好少朱古力。
一直都有幫襯開,但係最近買好難食,
偷工減料咁,好失望,$ 34完全唔值
抹茶紅豆
抹茶紅豆
2024-04-01 257 views
今日終於試咗太和一間出名雞蛋仔,佢有好多種雞蛋仔同夾餅口味,仲有賣一啲手搖飲品。今日首先試咗佢Number one嘅朱古力雞蛋仔,落單等咗大概10分鐘就可以食。小店不設座位,見到有好幾台客都係喺舖頭外面即刻食。雞蛋仔口感幾脆口,非常之有朱古力味,雞蛋仔入面仲有啲朱古力粒粒,以$30嚟講非常之俾貨!食完之後,另外叫咗一杯泰茶珍珠,老闆娘仲主動同我哋講有套餐可以減返$4!感受到大埔嘅人情味下次一定嚟會試埋其他口味

下次一定嚟會試埋其他口味
朱古力雞蛋仔
朱古力雞蛋仔
2024-03-04 245 views
係附近飯完飯,想食返啲甜品條街落緊毛毛雨好靜,唯獨呢間好多人排隊個menu 勁多選擇有地獄辣🤣仲有雪糕雞蛋仔睇到都勁開心!好難揀呀!😍😍🫰🏻不過最後都係比幅圖嘅爆漿脆莎榛子朱古力格仔吸引住!勁癲呀!實物同張圖一樣都係爆漿😍😍最討厭嘅就係搞到食到周圍都係件衫都污糟晒🤣🤣不過略嫌佢個餅厚實咗啲,如果再鬆軟啲就完美今次淨係試咗佢個夾餅,實在太飽啦,飲唔落嘢飲,嘢飲都好多種類,我諗個老闆應該係年輕人,敢創新🤣賣單$35
係附近飯完飯,想食返啲甜品
條街落緊毛毛雨好靜,唯獨呢間好多人排隊

個menu 勁多選擇
有地獄辣🤣仲有雪糕雞蛋仔
睇到都勁開心!好難揀呀!😍😍🫰🏻
不過最後都係比幅圖嘅爆漿脆莎榛子朱古力格仔吸引住!

勁癲呀!實物同張圖一樣都係爆漿😍😍
最討厭嘅就係搞到食到周圍都係
件衫都污糟晒🤣🤣
不過略嫌佢個餅厚實咗啲,
如果再鬆軟啲就完美

賣單$35
2024-03-03
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$30 (Other)
  • 脆爆榛子朱古力
2024-02-06 209 views
香濃意大利黑朱古力雞蛋仔 $30一食落口雞蛋仔夠哂熱辣辣又好脆卜卜,而且食落好有蛋香味同鬆化,加埋黑朱古力少少嘅苦味,味道好match同好夾😋嗰陣咁啱去排隊嘅時候唔係太多人,所以等咗10分鐘左左右右就已經可以有得拎!但係兜咗個圈經過間舖頭發覺開始勁多人排隊等拎啦!證明呢間嘢都真係不錯!𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹𝘛𝘢𝘴𝘵𝘦:⭐️⭐️⭐️𝘌𝘯𝘷𝘪𝘳𝘰𝘯𝘮𝘦𝘯𝘵:⭐️⭐️⭐️𝘗𝘳𝘪𝘤𝘦:⭐️⭐️⭐️𝘌𝘯𝘤𝘰𝘳𝘦:⭐️⭐️⭐️
香濃意大利黑朱古力雞蛋仔 $30

𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹
𝘛𝘢𝘴𝘵𝘦:⭐️⭐️⭐️
𝘌𝘯𝘷𝘪𝘳𝘰𝘯𝘮𝘦𝘯𝘵:⭐️⭐️⭐️
𝘗𝘳𝘪𝘤𝘦:⭐️⭐️⭐️
𝘌𝘯𝘤𝘰𝘳𝘦:⭐️⭐️⭐️
2024-01-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2024-01-15 204 views
個仔好鍾意食雞蛋仔,成日見到都話要食,呢間舖之前喺寶湖嗰邊已經試過,款式多,而且雞蛋仔都脆。雖然而家我哋已經搬走咗唔係住太和,但有時經過都會買嚟食~呢日經過咁啱係下午茶時間,同阿仔經過就買俾佢食,佢揀咗好耐,最尾揀咗士多啤梨果肉 $28😂 依舊味道都唔錯,都脆~ 本身嘢飲叫隔離間Share Tea ,但平時有兩句嗰個老闆行開咗,見Takeateasy叫埋嘢飲有discount,於是叫咗杯百香果,不過味道普通,啲椰果唔似平時嗰啲,無咁煙靭🫢Btw, 嗰邊無小食店,可能因為咁,成日都見到好多人排隊😂

Btw, 嗰邊無小食店,可能因為咁,成日都見到好多人排隊😂
2023-12-31
$52 (Tea)
2024-01-07 184 views
大埔人氣雞蛋仔在現代快節奏的生活中,有時候都會想停一停,食返一啲懷舊小食去輕鬆一下。呢間小店最出名就係有唔同款式嘅雞蛋仔同埋夾餅。雞蛋仔大小均勻,金黃色的外皮散發著誘人的焦香,每一底都係即叫即整。咬下第一口,雞蛋仔外層酥脆,內裡卻蓬鬆鬆軟,給人一種極大的滿足感。這家的雞蛋仔店提供多種口味的選擇,包括原味、巧克力、菠蘿味等。當日食嘅係菠蘿味雞蛋仔,給人一種濃郁又不膩口的感覺。
大埔人氣雞蛋仔

2023-12-29 155 views
大埔有間茶飲店有賣各種格仔餅、雞蛋仔以及台式飲品。十幾分鐘後,我的蘋果餡格仔餅就做好啦,格仔餅外脆內軟,蘋果餡爆滿,每一口都食到餡料十分之重要。味道酸酸甜甜,十分清爽。
2023-10-19 221 views
經過成日見人排晒隊,啲食評又話好驚喜,可能係我期望過高,走去食完一次,真係不再回頭,雞蛋仔冇蛋香,好一般🥶🥶如果要等同埋比呢個價錢,唔洗食佢😌格仔餅未試過,亦都唔諗住試啦😀
如果要等同埋比呢個價錢,唔洗食佢😌
格仔餅未試過,亦都唔諗住試啦😀
2023-09-03 377 views
見到佢賣雞蛋仔、格仔餅同其他野飲👀👀,今次就叫咗個基本版,就係傳統原味格仔餅。等咗大概10幾分鐘就搞掂😄😄。⭐️ 傳統原味格仔餅 $23佢拎上嚟唔係傳統用紙袋裝,而係用個紙盒,已經分開成一半嘅格仔餅🤔🤔。見到格仔餅可以攤平放,唔使擔心醬汁會漏出嚟👍🏻👍🏻,好特別嘅設計。佢格仔餅嘅口感比較煙靭🤤🤤,唔係平時食到嘅脆脆口感。餅底都幾厚,大概有一隻手指咁厚🤩🤩。而且餅底嘅味道真係好讚😆😆,麵粉香香嘅,整個餅底有種特別嘅口感。呢個味道係其他地方食唔到嘅😋😋。不過有啲可惜😢嘅係,呢個傳統格仔餅,睇落去係花生醬加砂糖,再加啲糖漿,整體偏甜🙈🙈。如果格仔餅可以加返啲煉奶、牛油,少少甜度就好啲🙆‍♀️🙆‍♀️。🍄 總括嚟講下次如果有機會,都想試下脆莎榛子朱古力格仔餅、彩色雞蛋仔,同埋黑朱古力雞蛋仔😗😗。📍TakEateasy X FirsTeǎ大埔美新里7號地舖G/F, 7 Mei Sun Lane, Tai Po

⭐️ 傳統原味格仔餅 $23

🍄 總括嚟講

📍TakEateasy X FirsTeǎ
G/F, 7 Mei Sun Lane, Tai Po
傳統原味格仔餅
呢間都幾出名有好食雞蛋仔 專程試下🤤 班蘭味雞蛋仔 $25顏色幾綠🤣覺得淡色啲較自然蛋香、口感都幾好班蘭味淡淡的 畢竟班蘭味通常不太濃?可惜呢底雞蛋仔 唔可以逐粒搣出嚟食😢 (個人食雞蛋仔嘅特殊喜好)大部分位置 想折開時 就會造成上下兩層分離但朋友嗰份可以的 應該係個人運氣問題🤡📍購自:TakEateasy X FirsTeǎ大埔美新里7號地舖 🌼tags地區:#foodiesiksai_大埔    種類:#foodiesiksai_小食
呢間都幾出名有好食雞蛋仔 專程試下🤤

班蘭味雞蛋仔 $25

顏色幾綠🤣覺得淡色啲較自然
蛋香、口感都幾好
班蘭味淡淡的 畢竟班蘭味通常不太濃?
大部分位置 想折開時 就會造成上下兩層分離
但朋友嗰份可以的 應該係個人運氣問題🤡

📍購自:TakEateasy X FirsTeǎ

🌼tags
地區:#foodiesiksai_大埔
種類:#foodiesiksai_小食
2023-07-18 223 views
#20230708 💛📍 TakEateasy X FirsTeǎ @takeateasy_×_firstea 大埔美新里7號地舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#積及橙朱古力雞蛋仔 $26#雀巢雪糕 #曲奇味 +$7💭 唔check都唔識,原來積及橙朱古力係一個牌子😅本身唔識所以無得評論佢還原度高唔高,只可以講個雞蛋仔係有橙味🍊都有朱古力味🍫口感做到外脆內軟,本身雞蛋仔唔係好甜,加左雪糕就岩岩好🍦簡直係一大消暑享受☀️太陽曬住其實個雪糕溶得好快🫠要同時間競賽咁食,不過佢都好貼心咁比左個杯仔裝住,唔會滴到成手係👍🏼.#大埔美食 #大埔黃店 #🐷_食
#20230708 💛
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖