2023-07-05 22 views
之前食飯經過呢間滝雲見佢幾抵食,已經放咗係我既pocket list 而今日就揀咗放工去食,happy Friday 🥳佢新出個夏季限定既二人餐好抵,所以就叫咗呢個晚市鮨燒配二人前 ($880)先付 -磯煮粒貝好彈牙,甜甜咸咸啱啱好 😋 時令刺身5點 真鯛 ,醋鯖魚,醬油漬油甘魚 佢啲魚好新鮮, 完全無腥味,唔係好食白身魚既朋友都無投訴至於帆立貝 同赤蝦 都十分爽身,厚肉時令燒海鮮1款,今日係馬友魚,佢燒得好香,逼出油份而又唔會太乾身,食落同平時燒銀雪魚差唔多好食,但魚肉會比較實身,較有咬口,出色既 🥰🥰串燒6款,分別有 雞皮 ,雞翼,小青椒, 迷你紫薯, 五花肉, 雞尾雞皮同雞尾 我都好驚架,一燒得唔夠火候又會好油膩,燒得過左又會好柴,但係佢燒得恰到好處,脆身,又唔太油,好似小食咁 一啖接一啖而小青椒都好好食,燒到好juicy 而壽司十貫 ,重點要講下佢啲飯!比起大多既壽司店更加有咬口,粒粒飽滿,淨係飯都已經好食過人🤣 左口魚,面頭有少少柚子碎帶出魚既鮮味醬油烏賊 好彈牙,而中間配以昆布,好match 赤貝,彈牙大隻 爽甜甜蝦,大大隻 見師傅將佢放係昆布,鮮味呀出哂黎馬糞海膽!份量唔

而今日就揀咗放工去食,happy Friday 🥳

佢新出個夏季限定既二人餐好抵,所以就叫咗呢個
晚市鮨燒配二人前 ($880)

先付 -磯煮粒貝
好彈牙,甜甜咸咸啱啱好 😋

時令刺身5點
真鯛 ,醋鯖魚,醬油漬油甘魚
佢啲魚好新鮮, 完全無腥味,唔係好食白身魚既朋友都無投訴
至於帆立貝 同赤蝦 都十分爽身,厚肉

而小青椒都好好食,燒到好juicy

左口魚,面頭有少少柚子碎帶出魚既鮮味
醬油烏賊 好彈牙,而中間配以昆布,好match
赤貝,彈牙大隻 爽甜
甜蝦,大大隻 見師傅將佢放係昆布,鮮味呀出哂黎
馬糞海膽!份量唔係少之餘,好甜好creamy !!! 係好好食既海膽呀!😍😍😍

甜品分別有兩個味
焙茶Moses
咖啡Moses
兩個都好滑,而我咁鐘意焙茶,真係要大推! 呢個茶味好濃郁又唔會令個Moses 鞋身! 超好食!

呢個價錢真心唔錯呀! 咁抵既Omakase 邊度搵呢

滝雲 (尖沙咀)
2023-07-04 21 views
通常我都會揀套餐,多種類食材,樣樣都食到。今晚嘅刺身、串燒晚餐 刺身三點:油甘魚油甘魚肉厚滑嫩帆立貝味道鮮甜。肉質彈性甘爽鮮甜。串燒四款燒茄子,茄子抹上甜醬油。燒雞尾、雞皮、口感脆香。燒五花腩,香口而肉質唔乾。迷你碎粒海鮮丼,碗內有鱒魚、玉子、真鯛、左口魚、白蝦、三文魚籽、油甘魚、吞拿魚腩。夏季限定晚市自選串燒廚師特選壽司1)魷魚壽司,放上烏魚子。2)甜蝦壽司,抹左蝦膏醬,3)深海池魚,肉質鮮嫩且爽。4)沙甸魚,肉質嫩而彈牙。5)花巴鯖魚,魚肉清甜。6)左口魚邊,口感豐富有嚼勁。 7)馬糞海膽,口感綿軟。8)大拖羅,油脂甘香。串燒牛舌 ,咬口感覺軟嫩同鮮脆。串燒雞腿,雞腿夾京葱,食落冇咁油膩。蒲汁燒鰻魚,食落肉質嫩滑。串燒蘆筍蘆筍口感脆嫩。
通常我都會揀套餐,多種類食材,樣樣都食到。

今晚嘅刺身、串燒晚餐
刺身三點:
油甘魚
油甘魚肉厚滑嫩
帆立貝
味道鮮甜。
肉質彈性甘爽鮮甜。
串燒四款
燒茄子,茄子抹上甜醬油。
燒雞尾、雞皮、口感脆香。
燒五花腩,香口而肉質唔乾。
迷你碎粒海鮮丼,

夏季限定晚市自選串燒

廚師特選壽司
1)魷魚壽司,放上烏魚子。
2)甜蝦壽司,抹左蝦膏醬,
3)深海池魚,肉質鮮嫩且爽。
4)沙甸魚,肉質嫩而彈牙。
5)花巴鯖魚,魚肉清甜。
6)左口魚邊,口感豐富有嚼勁。
7)馬糞海膽,口感綿軟。
8)大拖羅,油脂甘香。
串燒牛舌 ,咬口感覺軟嫩同鮮脆。
串燒雞腿,雞腿夾京葱,食落冇咁油膩。
蒲汁燒鰻魚,食落肉質嫩滑。
串燒蘆筍
蘆筍口感脆嫩。
2023-07-04 18 views
Omakase近年係香港開到成行成市,無他因為香港人實在太鍾意日本料理,當然我都係其中一個啦😝,今日黎到呢間位於尖沙咀既「滝雲」一嚐我最愛既Omakase同串燒☺️因為樣樣都想試下,所以點了刺身、串燒晚餐 & 夏季限定晚市自選串燒、Omakase定食(一人前)刺身🐟帆立貝、油甘魚 & 真鯛帆立貝好鮮甜、油甘魚肥美可口,真鯛則爽口彈牙,令人食指大動壽司8貫🍣烏賊🦑:魷魚切至條狀,黏口又彈牙,加了烏魚子粉咸咸香的,賣相更顯高雅甜蝦:新鮮甜美,上面再搽左蝦膏醬,濃郁甘香深海池魚:池魚近腩既部位好肥美,上面有d香蔥碎,味道好夾沙甸魚:正值沙甸魚當造既季節,獨特既鮮味,令人回味無窮鯖魚:鯖魚一d腥味都無,非常新鮮,肥美嫩滑左口魚裙邊:炙燒過既左口魚不但油脂豐富,仲好香北海道馬糞海膽:海膽鮮甜無比,係幸福既味道大拖羅:大拖羅炙燒後油脂迫晒出黎,加了香蔥同紫菜包住食有助中和返個油膩感串燒🍢鹽燒黑豚五花腩:油脂爆棚,一層肥一層瘦,邪惡又好食鰻魚:好少會燒到有微脆既口感,但呢度有呢個效果,有點驚喜鹽燒雞皮:雞皮連雞肉一齊燒,兩者既油脂取左個平衡,食落唔會覺得好油膩茄子:醬汁甜甜地,幾惹味京蔥+雞肉:絕配既

因為樣樣都想試下,所以點了
刺身、串燒晚餐 &
夏季限定晚市自選串燒、Omakase定食(一人前)

刺身🐟
帆立貝、油甘魚 & 真鯛
帆立貝好鮮甜、油甘魚肥美可口,真鯛則爽口彈牙,令人食指大動
刺身三點

壽司8貫🍣
甜蝦:新鮮甜美,上面再搽左蝦膏醬,濃郁甘香
深海池魚:池魚近腩既部位好肥美,上面有d香蔥碎,味道好夾
沙甸魚:正值沙甸魚當造既季節,獨特既鮮味,令人回味無窮

鯖魚:鯖魚一d腥味都無,非常新鮮,肥美嫩滑
左口魚裙邊:炙燒過既左口魚不但油脂豐富,仲好香
北海道馬糞海膽:海膽鮮甜無比,係幸福既味道

串燒🍢
鹽燒黑豚五花腩:油脂爆棚,一層肥一層瘦,邪惡又好食
鰻魚:好少會燒到有微脆既口感,但呢度有呢個效果,有點驚喜
茄子:醬汁甜甜地,幾惹味

京蔥+雞肉:絕配既配搭,兩者味道好夾
雞肉:雞肉燒得岩岩好,唔會過老
牛舌:厚切牛舌好有咬口,又香又嫩
蘆筍:刨走外層老既部分,取最中間既部分攞去燒,青甜又嫩又無渣

迷你碎粒海鮮丼
有赤蝦,左口魚裙邊、真鯛、三文魚、魚子、玉子、青瓜等等既食材,壽司飯加了赤醋帶微微啡色,海鮮亦都好多,一啖已經好似食左成個海洋既味道

味噌湯
最尾來碗熱焫焫既味噌湯暖暖胃,味道唔太咸,仲有d菇同海帶,滿足

環境舒適,店員有禮,食物新鮮又高質,價錢仲好親民,尖沙咀黎講真係性價比好高呀👍🏼

刺身三點
《滝雲 - 尖沙咀》今次就試黎到於尖沙咀開業不久,一間我形容為抵食之選嘅鮨店,食親民Omakase,大家都知好易中伏,呢間晚市最平做到$480,又有壽司set,又有串燒set既Omakase,我敢講水準配得上個價,係令你有返個食Omakase嘅感覺先。晚市自選串燒、OMAKASE定食(1人前)$480先黎個自家醃菜,呢味野係我日本野當中少有唔喜歡的,都試試,入口清爽嘅,但後勁好凌厲,唔係我杯茶,唔係餐廳問題,係我問題。主食先黎八件師傳揀嘅壽司同埋四款串燒,當晚我地2個人食,一共食左七款串燒,最尾用個麵豉湯作結,你話$480食唔食到Omakase嘅感覺呢?其實我覺得差d嘅,始終佢食嘅野,除左壽司都算幾有心思之外,係未夠精緻。但我提提大家,如果你真係想食Omakase,你係食師傅對料理嘅想法,你首先要令師傅冇咁多價錢上嘅考慮,真係冇返1600蚊起跳都走唔甩。我只能講,呢餐雖然唔係好有Omakase感覺,但佢送上我面前嘅野,絕對對得住個價,唔係你平時入間兩三舊水一位嘅壽司舖俾你嘅體驗。壽司深海池魚肥美油分足,特別要講講佢呢度係由右食到左的,特別講講壽司飯調味做得相當細緻,我一路食,基本上不需
《滝雲 - 尖沙咀》
晚市自選串燒、OMAKASE定食(1人前)$480

壽司
深海池魚
肥美油分足,特別要講講佢呢度係由右食到左的,特別講講壽司飯調味做得相當細緻,我一路食,基本上不需要點任何調味已經係最好狀態。魚滑而有米香,有回甘。

新鮮瀨尿蝦
瀨尿蝦肉質結實彈牙,唔會霉。鮮,爽,壽司唔會太鬆散又不會太實,不用再加調味直接入口。

帆立貝
壽司右到左,呢舊係第一舊濃味的,原因係帆立貝上配左鵝肝,鵝肝輕輕煎白,所以味道濃郁,帆立貝清爽的鮮甜同爽嘅口感完美平衡左鵝肝的濃郁油香。

魷魚
我初初都覺得奇,呢舊係最左?原來係因為魷魚上的烏魚子碎,鮮味帶咸白,魷魚本身爽滑煙韌,味道上突出了烏魚子的濃郁,調味得宜,我到底倒醬油出黎係做咩?

銀鱈魚
之前我都講過,銀鱈魚係我最愛!而家香港正常食日本野銀鱈魚已經買少見少。魚身肥美,油香四溢,入口即溶!好想要多件。

吞拿魚赤身
我少食Omakase,原因係我好多刺身都唔食,一陣大家會見到我呢樣又話唔食,果樣又話唔食,但今晚最後,我都食哂。原因係,入貨入得好,所以易入口,鮮甜。吞拿魚係其中一樣我好少食嘅刺身,主要係因為陣血味。呢款吞拿魚食由於用醬油漬製,去除左吞拿魚嘅血味。而醬油帶出咗魚嘅鮮甜,我自己都估唔到咁易入口。香得黎冇血味,反引起左食欲。

拖羅蓉
又係一個本身唔食嘅野,拖羅蓉好似有腥味,魚味強烈帶侵略性。呢個係相當清新,完全感覺到師傅對味道的平衡掌握得好,一定係自己都試左d材料,先可以平衡得到。呢d就係一般大量製作的壽司舖俾唔到你的。

海膽
最後最濃的就係海膽,又係唔食嘅野。其實香港食海膽呢十年已經比以前好左好多,但都係比去日本食有距離。呢個海膽食落鮮甜,唔勁海水味,滑!唔腥!大佬我真係建議大家,食得海膽,食返呢d水準起碼,唔好每虧侍自己ok?又係果句,調味調得唔錯,個海膽係師傅調過的。

串燒
三黃雞腿肉
雞腿肉一定係啖啖內,好咬口,鮮嫩多汁。反而我覺得呢個可以重點點調味。

雞心喉
問過餐廳,雞心喉即係痴住心臟果揪野,即係動脈血管啦?口感軟滑,應該以脂肪組織包住血管,香得黎,你咬入去係爽爽的。呢個幾有趣,又學到野!

雞皮
唔係咩特別野,但又係會上癮嘅小食,好多地方炸呢d皮會炸到益益地,佢呢個雞皮好香脆,算乾身,加少少鹽,喜歡飲酒一定會用黎送酒。

雞尾
即係雞屎忽啦!其實好多年輕一輩唔知,雞屎忽係好多人食,台灣都有名物係炸雞屎忽,原因係呢個位雞味重,多油。所以你咬落去爆汁係一定,而且係所有雞串入味最香濃。

牛舌
牛呀老細!我真係去到邊都會食牛,今日又食牛舌,我反而覺得佢太厚切,牛舌,尤其燒,我都係喜歡薄少少,香d。

鹽燒雞翼
鹽燒雞翼,就係鹽燒雞翼,我冇補充。

燒洋蔥
最後食返少少甜甜嘅野,幾好,唔會太強烈,完美作結。

總結,你會見佢唔會係好貴嘅食材。但師傅心機係好足,呢個價,我覺得值,有d餐廳係食食材,但你叫得做OMAKASE,係唔係都欣賞多少少手工呢?
2023-06-06
2023-07-03 15 views
滝雲☁今日同老闆見客,經過尖沙咀,試咗尼一間日本餐廳既午市商務二人前,逢星期一至五12點至到4點都供應架!🫶🏻一個午市套餐,就已經包左Starter 、茶碗蒸、五款時令刺身、兩個和食同埋兩個迷你丼飯或者烏冬,份量啱啱好,唔多唔少!🍣五款時令刺身分別係金雕、油甘魚、鯖魚、牡丹蝦、帶子,都幾新鮮,特別推介牡丹蝦同埋帶子!💓💓套餐入面包咗兩個和食,總共有六個選擇揀兩個,我哋就揀咗汁燒牛小排🐮同埋赤味噌燒黑豚腩🐷,兩款肉類都醃得幾入味,肉質唔會太靭,水準唔錯!✅除咗和食之外,每一個套餐仲包咗兩個迷你丼飯或者烏冬,咁我當然就唔會錯過可以食魚生嘅機會啦!我就揀咗碎粒海鮮丼,魚生非常之新鮮,而且魚生嘅份量都幾多,每一啖飯都可以搭配魚生架!🍣另外我老闆就揀咗蒲燒鰻魚丼,鰻魚都幾大塊厚肉,正呀!🐟甜品方面,就有廚師自己整既咖啡Mousse,甜味適中,值得一戰!☕🍬
滝雲☁

2023-06-30 250 views
係尖沙咀區雙人套餐$880 就可以試到刺身,壽司同串燒,都算抵食餐廳提供吧枱食和table食選擇吧枱讓顧客可以享受到廚師用心準備的多道精品料理table則提供了更加隨意和舒適的用餐體驗日式磯煮磯粒貝,用傳統方法煮嘅磯粒貝,食落幾淡淡嘅昆布同埋甜甜嘅味道另外佢哋嘅時令刺身都好新鮮,有鯖魚、油甘魚、帆立貝、赤蝦等,全部都好新鮮,令人一試難忘!特別要提到嘅係佢哋嘅無骨燒鰻魚,真係好滑好嫩,配埋啲醬汁,味道非常香濃,咬落去有種獨特嘅口感。特選壽司10貫,每一款都好新鮮,飯粒鬆軟,配上新鮮嘅海鮮,真係好滿足呢!醬油烏賊肉質非常鮮美,口感Q彈,加上醬油鮮味,味道更加突出。海膽味道非常濃郁,入口即化,帶有一點點鹹香和奶油味深海池魚味道鮮美,肉質也非常嫩手卷係拖羅蓉手卷都好好味!串燒特別推薦雞肉串燒入口好嫩滑,肉質鮮嫩,有淡淡嘅炭燒香味豬肉厚度啱啱好,燒烤後保持住啲肉汁日本番薯好甜, 我喜歡最後有麵豉湯同焙茶布丁豐富嘅一餐
係尖沙咀區雙人套餐$880 就可以試到刺身壽司同串燒,都算抵食

餐廳提供吧枱食和table食選擇
吧枱讓顧客可以享受到廚師用心準備的多道精品料理
table則提供了更加隨意和舒適的用餐體驗

海膽味道非常濃郁,入口即化,帶有一點點鹹香和奶油味
深海池魚味道鮮美,肉質也非常嫩
手卷係拖羅蓉手卷都好好味!
串燒特別推薦雞肉串燒入口好嫩滑,肉質鮮嫩,有淡淡嘅炭燒香味
豬肉厚度啱啱好,燒烤後保持住啲肉汁
日本番薯好甜, 我喜歡

最後有麵豉湯同焙茶布丁
豐富嘅一餐
$500 (Dinner)
2023-06-29 15 views
金馬倫道新開了一間高水準日式餐廳,除了有廚師發辦外,還有其他單點食物和套餐,約咗今晚同朋友去試吓☺️餐廳以日式裝潢,有一吧枱座位可以近距離看到師傅製作食物,當晚已經 full晒最近推出依個好抵食飽肚嘅套餐“夏季限定晚市鮨燒配二人前” $880🐚 先付🐟 時令刺身5點🐠 時令燒海鮮1款🍢 串燒6款🍣 廚師特選壽司10貫🌯 手卷🥣 吸物🍮 甜品先付磯煮粒貝酒味香濃,爽口彈牙 好開胃刺身帆立貝、蝦、鰹魚、深海池魚、左口魚左口魚非常軟嫩😍 深海池魚 肉質細膩 魚味特別濃郁大赤蝦 軟諗爽口又鮮甜,帆立貝新鮮嫩滑燒海鮮香魚 一夜干魚好惹味😋 外脆內嫩串燒雞腿肉,雞翼,雞軟骨,豬肉腸,甜薯仔,青椒仔肉類只係用鹽調味,肉質嫩滑 夠香口👍🏻壽司魷魚配烏魚子粉,池魚,瀬尿蝦,北海道海膽,鯖魚棒壽司壽司全部都十分新鮮,特別推薦海膽😍😍😍手卷滿滿軟綿吞拿魚腩,入口充滿油脂魚香伴隨香蔥,入口不會太油膩吸物麵豉湯,正常水準,好好味😚焙茶布甸嚐到淡淡焙茶香,口感非常細滑

最近推出依個好抵食飽肚嘅套餐
🥣 吸物
🍮 甜品

先付
磯煮粒貝
酒味香濃,爽口彈牙 好開胃

刺身
帆立貝、蝦、鰹魚、深海池魚、左口魚
左口魚非常軟嫩😍 深海池魚 肉質細膩 魚味特別濃郁
大赤蝦 軟諗爽口又鮮甜,帆立貝新鮮嫩滑

燒海鮮
香魚 一夜干魚
好惹味😋 外脆內嫩

串燒
雞腿肉,雞翼,雞軟骨,豬肉腸,甜薯仔,青椒仔
肉類只係用鹽調味,肉質嫩滑 夠香口👍🏻

壽司
魷魚配烏魚子粉,池魚,瀬尿蝦,北海道海膽,鯖魚棒壽司
壽司全部都十分新鮮,特別推薦海膽😍😍😍

手卷
滿滿軟綿吞拿魚腩,入口充滿油脂魚香伴隨香蔥,入口不會太油膩

吸物
麵豉湯,正常水準,好好味😚

焙茶布甸
嚐到淡淡焙茶香,口感非常細滑

2023-06-27 140 views
男朋友發掘一間性價高嘅omakase 餐廳,餐牌有齊刺身、壽司同串燒等,每樣都好好味呢❤️前菜係甜螺,鮮美完全帶起食慾😋刺身5點,包括鰈魚,石鯛,油甘魚,牡丹蝦同帶子時令燒海鮮「燒目光魚」,魚肉非常嫩滑,食到魚獨有嘅鮮味😍串燒各有特色,有蔬菜有肉類😎京蔥同青椒仔,鍾意佢個甜甜地嘅醬料😛再嚟就係肉,包括雞尾,牛舌,雞肝同雞翼😉特別要讚個牛舌同雞尾,牛舌彈牙好juicy,雞尾超滑又係好juicy🙈壽司環節啦👇🏻大尾烏賊壽司,配有竹炭鹽同檸檬汁,肉質黏口軟棉,口感不錯👍🏻海松貝壽司,鮮甜彈牙,加上醬油好夾☺️池魚壽司,上面有薑蔥帶出池魚嘅鮮味🤓馬糞海膽壽司,超級鮮甜,入口即化嘅感覺好幸福呀❤️小肌壽司,入口啖啖肉,醋味亦適中,唔會過酸🫡吞拿魚蓉手卷,好足料,食得出個層次,香蔥甚至係紫菜都好出色,個調味更加係一流,呢個手卷好加分🤩魚湯除咗個「鮮」字,我都諗唔到有咩可以形容,每飲一啖就知道好足料,用咗好多魚去煲😳甜品係咖啡同烘焙茶果凍,為呢餐畫上完美句號❤️
男朋友發掘一間性價高嘅omakase 餐廳,餐牌有齊刺身壽司同串燒等,每樣都好好味呢❤️

前菜係甜螺,鮮美完全帶起食慾😋

刺身5點,包括鰈魚,石鯛,油甘魚,牡丹蝦同帶子

時令燒海鮮「燒目光魚」,魚肉非常嫩滑,食到魚獨有嘅鮮味😍

壽司環節啦👇🏻

海松貝壽司,鮮甜彈牙,加上醬油好夾☺️

池魚壽司,上面有薑蔥帶出池魚嘅鮮味🤓

馬糞海膽壽司,超級鮮甜,入口即化嘅感覺好幸福呀❤️

小肌壽司,入口啖啖肉,醋味亦適中,唔會過酸🫡

甜品係咖啡同烘焙茶果凍,為呢餐畫上完美句號❤️
2023-06-26
Type of Meal
Dinner
前排試左間開左冇耐既omakase! 唔洗一千蚊有16道 全部都好新鮮,仲有啲幾特別嘅飛機貨 好抵食 師傅都好好傾! 不過舖頭裝修風格比較低調 坐得唔算好舒服~另加左北海道紫海膽 (+$120) 勁新鮮!加左醬油漬左既三文魚籽 所好好夠味-❇️ 刺身伊世海老|有鹽 檸檬汁 龍蝦蝦膏 好清新 青森栗蟹 |加左海膽 蟹膏蟹膏好濃郁 蟹肉拆晒一梳梳子持魷魚|顧名思義 入面係卵子 所以係季節限定~特別既質感 好淋象拔蚌|加咗鹽同柚子皮 口感一流!❇️熟食木光魚 一夜干|好酥脆燒鮑魚|好香啲肝醬 鮑魚都淋 不過present手法好難點 建議換另一個碟❇️ 壽司紫蘇拖羅|入面係已經用鹽調味左既中拖+拖羅 咁就唔洗浸豉油整濕個紫菜~仲加左紫蘇葉中和膩感~北寄貝|海膽 好慷慨 😙😙疣鯛|少見既飛機✈️貨 銀皮魚黎講好食過池魚櫻樽|北海道 日本三文魚 醬油漬左 好夠味 質感同平時三文魚唔同獅魚腩|大種既油甘魚 好肥美! 仲熟成左6日黑鯥|隻眼超巨大既刺身!油脂較少 肉質彈牙仲有沙甸魚卷, 鯖魚卷❇️ 味噌湯|蜜瓜

❇️ 刺身
伊世海老|有鹽 檸檬汁 龍蝦蝦膏 好清新

青森栗蟹 |加左海膽 蟹膏蟹膏好濃郁 蟹肉拆晒一梳梳

象拔蚌|加咗鹽同柚子皮 口感一流!

❇️熟食
木光魚 一夜干|好酥脆

❇️ 壽司

北寄貝|海膽 好慷慨 😙😙
疣鯛|少見既飛機✈️貨 銀皮魚黎講好食過池魚
獅魚腩|大種既油甘魚 好肥美! 仲熟成左6日
黑鯥|隻眼超巨大既刺身!油脂較少 肉質彈牙
仲有沙甸魚卷, 鯖魚卷

❇️ 味噌湯|蜜瓜
2023-06-24 14 views
之前已經去過試過夜晚,今次就時間食埋個晏晝,晏晝都有唔同set,刺身丼,壽司定食等等,今日就豪豪地食個omakase lunch setOmakase lunch set $468呢個set包括有先付,茶碗蒸,味噌湯,玉子,酒肴/刺身六款,壽司七貫先付-泡菜魷魚魷魚新鮮有咬口,加埋辣辣哋嘅泡菜,好開胃茶碗蒸-海帶湯蒸蛋蛋蒸得啱啱好,好滑,加埋海帶湯,味道剛好,唔鹹唔淡兵庫縣生蠔生蠔加上三文魚籽同埋梅子汁,酸酸甜甜醬油燒帆立貝掃上薄薄一層醬油,再拎去燒,夾住紫菜嚟食,厚實大隻嘅帶子燒過之後更香口,外面焦香,入面保持鮮味 沙甸魚加埋紫蘇葉同黃瓜包成卷物,煙燻過後無咗魚嘅腥味大拖羅中拖羅加埋紫蘇葉大拖中拖唔同口感唔同嘅油脂分泌烏賊刺身切成薄片,好新鮮,吸管,嘴嘅位置口感好得意,爽爽哋,有啲彈牙,係以前未食過嘅口感汁煮螺螺肉爽口,加埋原本嘅汁汁調味熟成金目鯛熟成同新鮮味道有所不同,熟成過後,味道提升北海道大尾魷加上海鹽調味,魷魚鮮味彈牙腦天係吞拿魚好罕有嘅位置,每條魚得兩邊,入口溶化,油脂分泌比起大拖羅更分佈平均,肥而不膩吞拿魚馬糞海膽鮮甜新鮮,無明味,顏色金黃蝦膏賴尿蝦蝦膏同瀨尿蝦相輔相成,

Omakase lunch set $468

先付-泡菜魷魚
魷魚新鮮有咬口,加埋辣辣哋嘅泡菜,好開胃

茶碗蒸-海帶湯蒸蛋
蛋蒸得啱啱好,好滑,加埋海帶湯,味道剛好,唔鹹唔淡

兵庫縣生蠔
生蠔加上三文魚籽同埋梅子汁,酸酸甜甜

醬油燒帆立貝

沙甸魚
加埋紫蘇葉同黃瓜包成卷物,煙燻過後無咗魚嘅腥味

大拖羅中拖羅
加埋紫蘇葉大拖中拖唔同口感唔同嘅油脂分泌

烏賊刺身

汁煮螺
螺肉爽口,加埋原本嘅汁汁調味

熟成金目鯛
熟成同新鮮味道有所不同,熟成過後,味道提升

北海道大尾魷
加上海鹽調味,魷魚鮮味彈牙

腦天

吞拿魚馬糞
海膽鮮甜新鮮,無明味,顏色金黃

蝦膏賴尿蝦
蝦膏同瀨尿蝦相輔相成,帶出蝦嘅鮮同爽
鯖魚卷

玉子
整得蛋糕形狀,食落去厚實,蛋味重,似食緊蛋糕咁

味噌汁
最後用湯嚟作結
📍滝雲 尖沙嘴「作為喺蘇格蘭食開不知名魚生嘅朋友,嚟到呢度,就好似嚟咗天堂一樣呀👼🏻」呢個係我個friend俾嘅feedback😅其實我食完呢間餐廳之後已經私下分享咗俾5個friend喇起碼 - 個二人晚餐都好值得食👍🏻 個menu有啲長,靠你自己參透參透😂1⃣️ 時令刺身5款🐟首先我平時好揀飲擇食嘅 - 食某啲魚生又怕腥又怕怪味👹 平時頂到盡 comfort zone 可能得三文魚吞拿魚帆立貝😅 今次omakase有其他我平時無點食過嘅海鮮🐟 例如池魚同牡丹蝦咁,每一款都好鮮甜肥美💯 有啲仲有爽嘅口感,幾新奇😉2⃣️ 串燒6款🔥呢個餐通常都包4款肉2款菜嘅🍴 嗰四款肉入面,燒雞尾尤其得到我垂青 - 成件事幾有韌勁又充滿雞油味🐔 呢個部位我以後去居酒屋會再encore😆 3⃣️ 壽司10貫🍣全部壽司嘅飯底都加咗赤醋,酸酸哋幾有趣🤔 上面嘅海鮮有啲都係平時比較少見嘅,例如瀨尿蝦(我自己都係第一次食生嘅瀨尿蝦🦐) 又幾爽口彈牙+鹹香鹹香😊 平時喺香港食親海膽都好易炒車🚗 所以唔係喺日本嘅話都會避之則吉🤣 但係呢個軍艦啲海膽係甜㗎竟然🥹真係好推薦大家嚟試,食物質素高而且夠曬誠意🔥 完全唔會貴夾唔飽😋 蘇
📍滝雲 尖沙嘴

呢個係我個friend俾嘅feedback😅

1⃣️ 時令刺身5款🐟

2⃣️ 串燒6款🔥

3⃣️ 壽司10貫🍣

真係好推薦大家嚟試,食物質素高而且夠曬誠意🔥 完全唔會貴夾唔飽😋 蘇格蘭佬真係食到津津有味㗎🤓

#蘇格蘭佬嘅omakase天堂 #滝雲 #tsimshatsui #尖沙嘴 #尖沙嘴美食 #omakase #廚師發辦 #時令刺身 #串燒 #壽司 #ohhejfoodie

前排行街經過金馬倫道,發現附近開左一間新既日本料理,仲要有好多新開店既優惠,計落都幾抵架🤤所以呢晚就決定同👦🏻黎trytry😆餐廳空間唔算好大,但都好光亮,而且店員態度都好友善~平日夜晚都坐滿人架!🌟滝 晚膳 $780☁️季節刺身三款包括松葉蟹、象拔蚌同沙甸魚刺身卷,松葉蟹蟹肉一絲絲,入口好鮮甜,最頂仲有蟹膏🤤沙甸魚刺身卷入面包左黃蘿蔔同紫菜,味道食起來更豐富😋☁️季節燒物料理一款呢款係甘鯛立鱗燒,厨師用甘鯛淋油直至魚鱗企起,食落魚鱗脆卜卜,下面甘鯛魚油豐富,食落肉質都好滑~☁️壽司八貫壽司包括左池魚、紫蘇魷魚、香魚一夜干、火炙北寄貝、小肌、熟成12日拖羅、海膽同瀨尿蝦壽司😋每樣食材都好新鮮,而且最欣賞餐廳既壽司飯感覺用左高湯去煲,粒粒分明得黎係好香高湯味!印象最深刻係熟成12日拖羅壽司,大拖羅顔色好粉嫩,食落入口即溶,油脂感爆發🤤另外海膽呈金黃色,味道超級鮮甜😍一點腥味都無~欣賞🥰☁️吸物麵豉湯一碗,熱辣辣,味道正常~☁️甜品最後以咖啡慕斯布丁作結,布丁非常軟滑,入口creamy,咖啡味都好濃~🌟刺身、串燒晚餐 $380☁️刺身三點包括油甘魚、真鯛同帆立貝🤤油甘魚好厚身,真鯛肉質爽口彈牙,而帆立

🌟滝 晚膳 $780

☁️季節刺身三款

☁️季節燒物料理一款

☁️壽司八貫

☁️吸物
麵豉湯一碗,熱辣辣,味道正常~

☁️甜品

🌟刺身、串燒晚餐 $380

☁️刺身三點
包括油甘魚、真鯛同帆立貝🤤油甘魚好厚身,真鯛肉質爽口彈牙,而帆立貝肉質都非常鮮甜,仲有淡淡柚子味💗

☁️串燒四款
四款串燒包括小青椒、豬腩肉、雞翼同雞軟骨🥰每樣都簡單用鹽燒,食落充滿鹹香味~最鍾意係豬腩肉,經過鹽燒後油脂爆發,半肥瘦既豬腩肉簡直係邪惡到爆!不過略嫌有少少鹹😳

☁️迷你碎粒海鮮丼
呢個海鮮丼都幾豐富,望落細細碗但塞滿曬刺身!🤤有帶子、甜蝦、油甘魚、鯛魚、三文魚籽等,每樣刺身都好鮮甜,配上充滿高湯香味既飯粒,都唔洗點用醬油調味🤣🤤

☁️吸物

總括而言,呢間日本料理平有平食,貴有貴食,但最平$380就食到刺身串燒餐都真係幾抵🤤晚市想平平地食個Omakase都幾推薦~唯一可以改善既係厨師上菜速度太快,都未食完上一道菜,下一道已經黎緊>< 希望呢個會有改進啦🥹

回頭率:❤️❤️❤️❤️ (5個❤️為滿分)

加一服務費:✅

📍地址:滝雲 (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下B號舖
Omakase time again!!自問與尖沙咀一帶脫了節完全趕不上新餐廳的開業進度剛好經過時走了一轉金馬倫道好像又多了數間新店試新店,這邊主打Omakase如果你一向覺得廚師發辦會吃得拘謹那這裏就是有著在居酒屋吃Omakase的chill vibeSET| SASHIMI & SKEWERS 菜菜刺身三點 — 煙薫油甘魚、左口魚及帆立貝串燒四點有青椒仔、雞心喉、豬腩肉、雞翼是食肉獸都會愛上的組合豬腩肉與雞翼都很juicy海鮮是立鱗燒うろこ焼き!記得第一次吃到時便愛上的口感魚肉肉質爽彈個人認為芥末麵䜴不太夾,單吃反而OK迷你吞拿魚腩丼就正常發揮SET| OMAKASE話說在頭,這價位有刺身、料理、壽司八貫等價錢相當OK!前菜鳥取松葉蟹,蟹肉味有,但酸汁味道a bit over 愛媛縣象拔蚌刺身,清淡,建議放在吃松葉蟹之前沙甸魚磯邊卷日文叫Iwashi Roll沙甸魚多骨要去骨再起肉製作難度不容小覷沙甸魚包著紫蘇與醃蘿蔔酸甜口味可以突出沙甸魚鮮香Sushi先來有金鯛薄身偏乾爽,油份不多香魚一夜干有咸香紫蘇魷魚有少少辣感,但轉瞬即逝,味道有趣北寄貝正常口感小磯魚,很少在omakase時
Omakase time again!!
自問與尖沙咀一帶脫了節
完全趕不上新餐廳的開業進度
剛好經過時走了一轉金馬倫道
好像又多了數間新店

試新店,這邊主打Omakase
如果你一向覺得廚師發辦會吃得拘謹
SET| SASHIMI & SKEWERS
菜菜刺身三點 — 煙薫油甘魚、左口魚及帆立貝
串燒四點有青椒仔、雞心喉、豬腩肉、雞翼
是食肉獸都會愛上的組合
豬腩肉與雞翼都很juicy
海鮮是立鱗燒うろこ焼き!
記得第一次吃到時便愛上的口感
魚肉肉質爽彈
個人認為芥末麵䜴不太夾,單吃反而OK
迷你吞拿魚腩丼就正常發揮

SET| OMAKASE
話說在頭,這價位有刺身、料理、壽司八貫等
價錢相當OK!
前菜鳥取松葉蟹,蟹肉味有,但酸汁味道a bit over
愛媛縣象拔蚌刺身,清淡,建議放在吃松葉蟹之前
沙甸魚磯邊卷
日文叫Iwashi Roll
沙甸魚多骨要去骨再起肉
製作難度不容小覷
沙甸魚包著紫蘇與醃蘿蔔
酸甜口味可以突出沙甸魚鮮香

Sushi先來有金鯛
薄身偏乾爽,油份不多
香魚一夜干有咸香
紫蘇魷魚有少少辣感,但轉瞬即逝,味道有趣
北寄貝正常口感
小磯魚,很少在omakase時吃到
質感軟軟的,魚油香與鮮香突出(不愛的人會形容為腥)
個人認為有點像䱽魚

熟成12日大拖羅,入口有咬口,肉質口感適中
北海道馬糞海膽,色澤新鮮,形狀工整
瀨尿蝦,蟹膏提鮮,爽彈!

Overall 高CP
不過壽司飯有點太實
有進步空間
2023-06-21 11 views
Omakase lunch有先付、茶碗蒸、味噌汁、玉子、酒肴/刺身6款、壽司7貫$468/位先付係粟米沙律。海苔汁茶碗蒸,滑滑嘅蒸蛋配上紫菜。刺身有湯葉海膽、冰庫縣真蠔配柚子汁、八爪魚同埋真鯛配烏魚子。湯葉海膽鮮味;真蠔配上柚子汁令味道更加鮮明;八爪魚鮮嫩彈牙,味道清爽;真鯛配上烏魚子,鮮味濃郁,口感豐富。至於壽司,有烏賊、醬油燒帆立貝、伊佐目、海膽、小肌、黑鯥魚同埋瀨尿蝦。烏賊壽司有竹炭鹽同紫蘇葉,烏賊切成一粒粒,帶有竹炭鹽香;醬油燒帆立貝用紫菜包住,帆立貝大粒有火炙香;伊佐目不錯;海膽壽司滿滿,海膽好鮮甜;小肌壽司口感軟嫩;黑鯥魚壽司有淡淡的燻味,味道特別;瀨尿蝦上有蝦膏,鮮味濃郁。之後到玉子,同普通嘅蛋卷相比,味道更加濃郁、非常適合作為一道甜品。最後有香濃魚湯作結。

先付係粟米沙律。海苔汁茶碗蒸,滑滑嘅蒸蛋配上紫菜。

真蠔配上柚子汁令味道更加鮮明;
八爪魚鮮嫩彈牙,味道清爽;
真鯛配上烏魚子,鮮味濃郁,口感豐富。

2023-06-19 10 views
<滝雲> 😋尖沙咀新開張Omakase🔥滝雲 (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下B號舖味道: ⭐️⭐️⭐️⭐️價錢: 💰💰💰抵食指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️今日女朋友仔接我收工同我一齊去尖沙咀食一間新開嘅omkase 餐廳座位設計都好好 好多位向住師傅 師傅都好好 好中意同我地傾計 又會介紹好多唔同嘅魚比我地🥰 大讚師傅呀👍🏻夏季限定-晚市鮨燒配二人前 $8801️⃣前菜:田螺呢個前菜甜甜地好好食🤤🤤味道超級似蕃薯糖水🍠🤣但係好好食 食完呢個就超期待之後主菜係味道上有咩衝擊帶比我🤣2️⃣時令刺身5點刺身每件都口感十足🤤又肥又油 超級正💯 分別有拖羅 鯛魚 油甘魚 赤蝦 帶子 輕輕一點醬油就已經調哂個味出黎 我會建議食刺身要由白肉魚食到紅肉魚 因為白肉魚比較啖味 唔係食完有比較 個口會試唔出個味🥸 3️⃣時令燒海鮮一款今次食嘅係燒馬友 外脆內軟 肉質係嫩滑💯魚皮個位係燒到脆卜卜 所以每啖都係一脆一嫩嘅混合 真係好好食🥰4️⃣串燒六款餐廳串燒6串🍡 原來包左四串肉燒 兩串菜燒 分別係 秋葵-爽脆帶咸 甜蕃薯🍠-甜甜開胃 雞尾🐓-肉質滑嫩 牛舌🐄👅-肉厚皮脆 雞肉🐥-肉質厚實 魚肉🐟-鮮嫩香口 每
<滝雲> 😋尖沙咀新開張Omakase🔥

滝雲 (尖沙咀)

味道: ⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢: 💰💰💰
抵食指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️

夏季限定-晚市鮨燒配二人前 $880

1️⃣前菜:田螺

2️⃣時令刺身5點

3️⃣時令燒海鮮一款

4️⃣串燒六款
餐廳串燒6串🍡 原來包左四串肉燒 兩串菜燒 分別係 秋葵-爽脆帶咸 甜蕃薯🍠-甜甜開胃 雞尾🐓-肉質滑嫩 牛舌🐄👅-肉厚皮脆 雞肉🐥-肉質厚實 魚肉🐟-鮮嫩香口 每一樣都各具特色‼️

5️⃣特選壽司10貫
等咗成晚嘅壽司作為全晚嘅主菜,幾樣壽司都非常之吸引 作為開頭 首先有開胃嘅漿泥烏賊加竹炭葉同檸檬汁去醒醒個胃🤤🤤然之後就深海池魚 口感軟綿綿 入口即溶😋緊接著就係小肌 肉質硬實 非常有口感👍🏻 再之後就到銀鱈魚 肉質爽口 最後就係賴尿蝦加蟹膏 濃濃嘅邪惡蟹膏放入口🤣海鮮口感max‼️‼️

6️⃣手卷
成晚嘅餐單用吞拿魚蓉手卷作終結,吞拿魚味道10分出眾 即使變成蓉都食得出吞拿魚嘅味道👍🏻👍🏻 而作為外表嘅紫菜都不容忽視,非常之脆 紫菜味亦都足夠👍🏻👍🏻