2024-09-25 474 views
I was visiting from Honolulu, and we are no strangers to great Japanese cuisine. It was my second time visiting Takigumo and it was always a great experience.  The food was super fresh and they had a great variety of seafood and fish on the menu.  The chef told us they had their fish flown in 3-4 times a week directly from Japan.  I loved their omakase as I didn’t have to think about what to order.  My mother didn't eat too much "raw" fish and the chef was able to accommodate and torched certain fish to suit her diet.  The staff was super attentive and I definitely would come back.  Thanks for a great experience!
2024-09-19
$800 (Dinner)
  • Omakase
2024-06-20 1029 views
性價比高的午餐,睇得出師傅好用心機製作,現在 仲係海膽季節有成個海膽食,超級正,生蠔也很新 鮮,最鍾意食紫菜包住大中吞拿魚,一咬落去已經 感受到魚香嘅油脂,同埋第一次食BB吞拿魚壽司, 仲有一個好似梅菜豬肉,唔知叫咩貝的壽司都好好 味,整體都非常滿意,讚
🍴🧸滝雲𝑻𝒂𝒌𝒊𝒈𝒖𝒎𝒐🧸茶碗蒸刺身三點(每款兩切)串燒六本各兩串:明太子雞翼,雞軟骨,一口蕃薯)壽司十二貫(每位六貫)米國牛肉讚岐烏冬甜品(焙茶蛋糕)今次買咗KKday優惠 一位$355 計埋加一~👼🏻推薦指數:❤️❤️環境指數:❤️❤️❤️❤️入到去環境都唔錯~食物質素:❤️❤️❤️食物質素都唔錯~刺身壽司用了都新鮮既~係海膽比較遜色本身期望太高🥲加上相對份量比較少~不過呢個價錢都差唔多既💁🏻‍♀️😂同埋食物全部一碟過 冇乜omakase嘅感覺🥺服務質素:❤️❤️❤️今次去係好小人~會係咁留意我地洗唔洗加🍵~但係失望嘅係明明全場得我地兩個人~居然安排我哋坐最入邊嘅二人座位 都唔俾我哋坐廚師發辦吧枱..🤥同埋未食完上一樣嘢就比甜品~不過基本服務都有做到^ ^性價比:❤️❤️(滿分為五個❤️)
🍴
🧸滝雲𝑻𝒂𝒌𝒊𝒈𝒖𝒎𝒐🧸

茶碗蒸
刺身三點(每款兩切)
串燒六本
各兩串:明太子雞翼,雞軟骨,一口蕃薯)
壽司十二貫(每位六貫)
米國牛肉讚岐烏冬
甜品(焙茶蛋糕)

今次買咗KKday優惠 一位$355 計埋加一~

👼🏻推薦指數:❤️❤️
環境指數:❤️❤️❤️❤️
入到去環境都唔錯~

食物質素:❤️❤️❤️

服務質素:❤️❤️❤️

性價比:❤️❤️(滿分為五個❤️)
2024-05-25 1170 views
首先覺得每個服務員很熱情,服務周到。點了一個大概二千元 的二人晚餐,有一板海胆,海胆質素不過不失,海胆味不算太出,但沒有苦味,新鮮的。刺身普通不算吸引,吃不出魚味燒魚是一個驚喜,燒得剛剛好,又滑又嫩又夠熱。龍蝦正常發揮輪到壽司又是另一個驚喜,飯好夠味,有些魚又漬過,味道很夾,吃完7件後還有點想繼續。甜品是芝士餅,這個覺得有點HEAVY,未能劃上最完美的句好。後話:最可惜的是,隔離坐了一個性情太活躍的女士,高談濶論之餘,飲酒突然噴酒,濺到我身上,枱上,食物上,遇上這個用餐經歷真有點殺風景,幸好服務員應對很周到,重新清潔周邊一番,換過哂前菜杯碟給我。
首先覺得每個服務員很熱情,服務周到。
刺身普通不算吸引,吃不出魚味
燒魚是一個驚喜,燒得剛剛好,又滑又嫩又夠熱。
龍蝦正常發揮
$1000 (Dinner)
2024-02-09 1409 views
位於金巴倫道嘅 “滝雲 Takigumo”,當中最出名莫非為佢哋嘅午市和晚主性價比超高Omakase廚師發板。而小編今日就特登過嚟試試佢嘅 💰468 Omakase套餐8⃣️,究竟係龍與鳳大家快啲拉落去睇食評拉👀-黑松露茶碗蒸🍄: 非常香滑充滿濃郁松露味道,搭配魚肉、貝及香菇,口感非常豐富。
刺身:真蠔🦪: 肉質飽滿鮮甜,柚子洋蔥汁更加鮮甜。沙甸魚:肉質結實有口感,完全不腥大家放心。帆立貝🐚:簡單火燒令鮮味更出,搭配用紫菜一齊食,突顯其鮮甜。鰹魚腩🐟:口感煙靭,魚味濃香。鮟鱇魚肝🌟: 油脂柔嫩香醇,綿密滑順。鯖魚:小編最愛,簡單配上香蔥、昆布同埋芝麻,已經好味道爆👍
壽司大溝貝: 爽口又有𡁻頭,超級好味👅。魷魚: 煙煙韌韌,豐富口感。
海膽:入口軟滑即溶,帶有啖啖的海水鮮味。白蝦🦐:油脂豐腴,鮮美且醇香濃郁,肥而不膩深海池魚:脂肪結實。
超拖羅和大拖羅:魚油滿滿超肥美,港人最愛。
玉子:慢煮方法煮法,好似食緊啫喱咁。-
味噌湯:一碗熱辣辣嘅味噌湯,小編飲的出濃濃魚味
刺身
真蠔🦪: 肉質飽滿鮮甜,柚子洋蔥汁更加鮮甜。
沙甸魚:肉質結實有口感,完全不腥大家放心。
鰹魚腩🐟:口感煙靭,魚味濃香。
鮟鱇魚肝🌟: 油脂柔嫩香醇,綿密滑順。
鯖魚:小編最愛,簡單配上香蔥、昆布同埋芝麻,已經好味道爆👍
壽司
大溝貝: 爽口又有𡁻頭,超級好味👅。
魷魚: 煙煙韌韌,豐富口感。
海膽:入口軟滑即溶,帶有啖啖的海水鮮味。
白蝦🦐:油脂豐腴,鮮美且醇香濃郁,肥而不膩
深海池魚:脂肪結實。
超拖羅和大拖羅:魚油滿滿超肥美,港人最愛。
玉子:慢煮方法煮法,好似食緊啫喱咁。
味噌湯:一碗熱辣辣嘅味噌湯,小編飲的出濃濃魚味
性價比高Omakase|四八百壽司八貫 串燒四本⛩️先付 日本粟米 精緻擺盤 開胃之選🍣魷魚🍣金目鯛🍣鰤魚🍣北寄貝🍣牡丹蝦🍣馬糞海膽🍣拖羅🍣醋鯖魚扒肉質緊實,油脂豐富,口感軟韌適中。醋鯖魚扒頗為驚喜,酸甜厚實。🍢串燒四本日式串烤風味🍮抹茶奶凍奶凍滑溜,抹茶濃郁位置方便,座位舒適,食品新鮮,是水準不錯的一餐。𓆝𓆟𓆜𓆞𓆝𓆟𓆜🍴 Takigumo滝雲📍 Shop B, G/F, Kok Pah Mansion, 58-60 Cameron Road, Tsim Sha Tsui—————————————————

性價比高Omakase|四八百壽司八貫 串燒四本

🍢串燒四本
日式串烤風味

🍮抹茶奶凍
奶凍滑溜,抹茶濃郁

位置方便,座位舒適,食品新鮮,是水準不錯的一餐。
𓆝𓆟𓆜𓆞𓆝𓆟𓆜
—————————————————
2024-01-10 846 views
為左慶祝新嘅一年,一家人去左尖沙咀滝雲食日本料理lunch,好高質又性價比高👍🏻💚茶碗蒸:一開已經聞到好濃郁嘅黑松露味👍🏻蛋白好幼滑🥚加埋黑松露提升咗整體味道💚時令刺身五點:最期待亦都最吸引既一項❤️有赤蝦🦐帆立貝,深海池魚🐟真鯛魚同鵝肝,每款都極鮮甜!特別推介鵝肝刺身,味道濃郁豐富,入口即溶🤤赤蝦同帆立貝都勁肥美鮮甜,食完好滿足❤️💚米國牛肉火鍋:🍲牛肉鮮嫩多汁,而且火鍋好足料,有菜,豆腐,冬菇同火鍋底下有粉絲,仲吸收左湯底既鮮味,好食!😍💚鹽燒鯖魚:推介😍😍表面烤到金黃酥脆,有少少鹹味,加上檸檬汁,味道非常夾🤤而且肉質鮮嫩,一d都唔腥💚火炙魚生丼:火炙過嘅鮮魚外脆內嫩,特別鍾意佢既吞拿魚,好肥美,入口即溶❤️💚蒲燒鰻魚丼:鰻魚烤完令肉質鮮嫩,配上醬汁甜甜地好美味!瞳瞳都食左好多😊💚最後仲有甜品,係師傅自製嘅抹茶奶凍🍮係我食過最好食嘅奶凍!奶凍好滑,加上抹茶味濃郁,平衡返個味道唔會好甜🤤呢個餐只係$580/2人,而且份量好多,連埋小朋友一齊食都夠!可以話係家庭餐😆而且值得一讚,餐廳服務好好👍🏻

💚茶碗蒸:一開已經聞到好濃郁嘅黑松露味
👍🏻蛋白好幼滑🥚加埋黑松露提升咗整體味道

赤蝦同帆立貝都勁肥美鮮甜,食完好滿足❤️

而且值得一讚,餐廳服務好好👍🏻
時令刺身五點
米國牛肉火鍋
鹽燒鯖魚
火炙魚生丼
蒲燒鰻魚丼
抹茶奶凍
2024-01-04
$300 (Lunch)
時令刺身五點
米國牛肉火鍋
鹽燒鯖魚
火炙魚生丼
蒲燒鰻魚丼
抹茶奶凍
  • 蒲燒鰻魚飯定食
2024-01-03 585 views
話說我係12月生日之星🌟,但12月為考試週,教到嘔血🥶,亦忙到7彩🌈,所以冇特別去慶祝。為慰勞辛苦嘅媽媽👩‍🦰,喺小朋友考完試後,隊友帶咗我去尖沙咀☁️“滝雲TAKIGUMO”☁️食⛩️Omakase⛩️~~😍😍我咁大個女都係第一次食⛩️Omakase⛩️!!!!👉大部分食材由日本豐州直送到港,新鮮美味👉👉重點仲要唔貴,每人只需468元(另有加一服務費)咁嘅價錢竟然食到新鮮高質嘅⛩️Omakase⛩️,真係好抵呀~~🥰🥰午市⛩️Omakase⛩️除了包前菜外,仲有刺身六款和壽司七貫🍣。✅鱈魚白子配以柚子啫喱、柚子皮和蔥花增添層次同口感😋✅象拔蚌配以海鹽帶出鮮味,而且很爽口~✅沙甸魚一點也不腥~✅帆立貝燒得很好,而且用紫菜包著,食落很相配,互相突顯其鮮甜。✅煙薰鮫魚配以煮過的昆布味道特別,帶來新鮮的味蕾刺激!✅松川鰈配以海鹽和青檸汁味道清新可口~✅鰤魚壽司爽口彈牙~✅花竹蝦壽司濃濃嘅蝦味🦐愛蝦之人一定好鐘意😍✅北寄貝壽司清甜美味~✅海膽壽司第一次食冇紫菜包住嘅海膽壽司😆,份外感受到海膽嘅鮮甜~✅目光魚壽司魚皮經炙燒,充滿魚油,口感煙靭✅拖羅壽司油脂滿滿,肥而不膩✅玉子質地結實,充滿蛋香尖沙咀“滝雲TAKIG
話說我係12月生日之星🌟,
但12月為考試週,
教到嘔血🥶,
亦忙到7彩🌈,
所以冇特別去慶祝。
為慰勞辛苦嘅媽媽👩‍🦰,
喺小朋友考完試後,
隊友帶咗我去尖沙咀☁️“滝雲TAKIGUMO”☁️
食⛩️Omakase⛩️~~
😍😍我咁大個女都係第一次食⛩️Omakase⛩️!!!!
👉大部分食材由日本豐州直送到港,新鮮美味
👉👉重點仲要唔貴,
每人只需468元(另有加一服務費)
咁嘅價錢竟然食到新鮮高質嘅⛩️Omakase⛩️,
真係好抵呀~~🥰🥰
午市⛩️Omakase⛩️

除了包前菜外,仲有
刺身六款和壽司七貫🍣。

✅鱈魚白子配以柚子啫喱、柚子皮和蔥花
增添層次同口感😋
✅象拔蚌配以海鹽
帶出鮮味,而且很爽口~
✅沙甸魚
一點也不腥~
✅帆立貝
燒得很好,
而且用紫菜包著,
食落很相配,
互相突顯其鮮甜。
✅煙薰鮫魚配以煮過的昆布
味道特別,
帶來新鮮的味蕾刺激!
✅松川鰈配以海鹽和青檸汁
愛蝦之人一定好鐘意😍
✅北寄貝壽司
清甜美味~
✅海膽壽司
第一次食冇紫菜包住嘅海膽壽司😆,
份外感受到海膽嘅鮮甜~
✅目光魚壽司
魚皮經炙燒,充滿魚油,口感煙靭
✅拖羅壽司
油脂滿滿,肥而不膩
✅玉子
質地結實,充滿蛋香

尖沙咀“滝雲TAKIGUMO”仲提供串燒同
其他 嘅美酒🍶。
☘️惠顧指定套餐,
可以288元享用2小時任飲精選酒品放題
啱哂去同朋友暢飲🍻~
☁️尖沙咀“滝雲TAKIGUMO”☁️

拖羅壽司
玉子
2023-12-18
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
前菜
海膽壽司
目光魚壽司
拖羅壽司
玉子
#蒸魚腩爸媽尖沙咀好介紹 【💖高質又服務超好嘅日式料理😋】 🌟😍滝雲TAKIGUMO🍣🍲📍尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下B號舖 🔗https://s.openrice.com/QrbS0Q0uC00~uCpsKBA💛🧡午市商務二人前💛🩷💠前菜小食🌸海草爽口而美味😋浸喺酸酸嘅醬汁入面,越食越開胃🤤💠茶碗蒸🌸熱辣辣嘅黑松露蒸蛋好好味😋蒸蛋好滑溜,入口仲有陣陣濃郁嘅黑松露香味,蒸蛋入面仲有香菇🍄同埋八爪魚🐙好味😋💠時令刺身五點🌸(柚子皮帆立貝、真鯛魚、吞拿魚、赤蝦、深海池魚)擺盤好精緻好靚🥰😍👍🏻👍🏻全部刺身都好新鮮,勁鮮甜😍🫶🏻🫶🏻我最鍾意食柚子皮帆立貝,帆立貝好厚身而又大粒,食落口好鮮甜🤭🤤仲食到陣陣嘅柚子皮香味,味道好夾,好有驚喜😍😍其次就係吞拿魚,厚身又大件,食落口有甘香嘅魚油脂,入口即溶,好滿足😌🧡💠和食🌸🔸米國牛肉火鍋🍲依家天氣咁凍,食熱辣辣又好味嘅火鍋就最好不過🤭火鍋好足料,濃郁無比嘅湯底,配埋冬菇、豆腐、新鮮蔬菜、大大塊嘅牛肉,仲有好彈牙入味嘅煙韌粉絲,好味😋🔸鹽燒鯖魚🐟🌸❤️推介❤️ 大大條肉質鮮嫩嘅鯖魚,一啲腥味都無👍🏻鹽燒鯖魚又唔會燒到好乾身,淋上檸檬汁,
#蒸魚腩爸媽尖沙咀好介紹 【💖高質又服務超好嘅日式料理😋】

🌟😍滝雲TAKIGUMO🍣🍲
📍尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下B號舖

💛🧡午市商務二人前💛🩷

💠和食🌸

🔸鹽燒鯖魚🐟🌸
❤️推介❤️ 大大條肉質鮮嫩嘅鯖魚,一啲腥味都無👍🏻鹽燒鯖魚又唔會燒到好乾身,淋上檸檬汁,鹹中帶酸,酸中帶鹹,好滋味😘😘

🔸葱吞拿魚腩迷你丼🐟
❤️推介❤️份量好多嘅吞拿魚腩好新鮮又肥美,再灑滿葱花,撈埋飯一齊食,新鮮嘅蔥味加上吞拿魚嘅鮮味特別香🤤好正😊👍🏻👍🏻👍🏻🤩🤩

💠味噌湯🌸夠晒濃郁同埋足料,仲有菇喺入面🤭

🔸米國牛肉烏冬🌸
❤️推介❤️湯底超濃郁又清香👍🏻 有牛肉嘅鮮味同埋甜味!烏冬彈牙,口感香滑而有嚼勁,出滿晒湯底嘅精華😀😆牛肉嫩滑好味😋正👍🏻👍🏻

💠甜品(自家製焙茶mousse)🌸
❤️推介❤️ 每一啖都食到清爽不膩
同好香濃嘅焙茶味道🥰焙茶味道好突出,甜度適中,入口細緻軟綿👍🏻好滿足🤭🤩

🍴💖餐廳裝修簡潔,充滿日式風格,設有壽司bar枱🍣好多客人都會黎幫襯性價比好高嘅Omakase,下次會再黎幫襯👍🏻🤩店員服務態度超級好👍🏻又細心,十分抵讚😝

#hkmom #hkmommyblogger #hkblogger #美食推薦 #美食 #香港美食 #香港
2023-12-21 365 views
這間位於尖沙咀的日本餐廳,提供刺身、壽司、串燒、天婦羅、燒物以及廚師發板,應有盡有。小編到訪當晚,客人不少,餐廳經理由落單、上菜、加茶、招待、埋單,一手包辦,更能以中英文介紹菜式及酒品,殷勤熱誠,笑客親切,值得一讚。極上二人前 $1480,人均只是$700多,即可以品嚐廿三道菜,包括前菜、刺身、料理、串燒、壽司、吸物及甜品,相當豐富,且性價比高。💫黑松露茶碗蒸黑松露香氣撲鼻,口感滑溜,配合蝦乾及香菇,增添咸香風味。💫時令生蠔清甜爽脆的生蠔,給舌頭細膩享受。💫刺身五點刺身會按時令有所不同,今晚有帆立貝、拖羅、赤蝦、鯛魚、深海池魚,擺盤吸引,件件鮮甜肥美,口腔散發細緻的魚香。💫西京燒馬友燒馬友燒至外皮帶脆,魚肉嫩滑,鮮甜不腥。💫串燒4本四款串燒以燒鳥為主,有三黃雞腿肉、雞翼、雞心喉及雞肝,火喉控制到位,調味合宜。💫壽司12貫由師傅精挑的廚師發板壽司,有魷魚、金目鯛、鰤魚、大溝貝、黑鯥、海膽,各兩件,份量十足,高質有水準。💫吸物💫甜品最後送上自家製的抹茶奶凍,為美宴完美結束。

這間位於尖沙咀的日本餐廳,提供刺身壽司、串燒、天婦羅、燒物以及廚師發板,應有盡有。小編到訪當晚,客人不少,餐廳經理由落單、上菜、加茶、招待、埋單,一手包辦,更能以中英文介紹菜式及酒品,殷勤熱誠,笑客親切,值得一讚。

💫黑松露茶碗蒸
黑松露香氣撲鼻,口感滑溜,配合蝦乾及香菇,增添咸香風味。

💫時令生蠔
清甜爽脆的生蠔,給舌頭細膩享受。

💫刺身五點

💫西京燒馬友
燒馬友燒至外皮帶脆,魚肉嫩滑,鮮甜不腥。

💫串燒4本

💫壽司12貫

💫吸物

💫甜品
最後送上自家製的抹茶奶凍,為美宴完美結束。

今次無計劃咁走入嚟這間小店,率先黎個北海丼喺面前,個個海鮮竟然新鮮過我D衫!馬毛蟹肉滑溜溜,伴住彈牙嘅汆熟帶子,真係勁。跟住嗰股順滑嘅三文魚同甜美嘅蝦仁,啖啖肉,全都爽口得嚟,蟹籽同三文魚籽仲爆汁㗎,咬落去就係一個「卜卜卜」,太正了!再嚟就係滝海鮮丼,啲魚生切得食落去厚實,滿足晒個咀嚼嘅慾望。各款海味除咗分別保留住自己嘅特色,混埋一塊又搭得嚟,稱得上係「匠心獨具」。點一籠燒烤拼盤,侍應介紹啲烤物用嘅係三黃雞,個雞腿同雞肝超級入味。手羽先明太滑溜,每一啖都係滋味,至於烤香腸同蕃茄,簡直就係小食界嘅「登登登」啊!總結,呢度嘅食物質素、口感同配搭都做得好出色,令人耳目一新,絕對推介黎試吓!🍣🔥🍲

2023-12-06 233 views
#午宴Omakase 🍙 (每位$468)午市Omakase一向相對抵食😎 有前菜、茶碗蒸、味噌湯、刺身六款、壽司七貫🍣 茶碗蒸較特別🍳 係配黑松露✌🏻前菜就配沙律🥗刺身有白子、鮟鱇魚肝、鯖魚、鰹魚腩🍱 白子、鮟鱇魚肝相對少食😛 味道幾鮮👏🏻 配埋柚子啫喱好開胃😋壽司都唔弱☺️ 有海膽、大拖羅、金目鯛、赤蝦、池魚等🍣 最深印象係拖羅、赤蝦同海膽🍙 新鮮又鮮甜🤤 口感豐富好肥美🤭 整體性價比不俗🤫
#午宴Omakase 🍙 (每位$468)

2023-11-20 1301 views
位於尖沙咀金巴倫道尾的「滝雲 Takigumo」日本料理餐廳,午市和晚主打性價比超高的⛩️Omakase⛩️,今日午市黎朝聖,價錢只係$468就可以食到刺身六款、壽司七貫的套餐,基本上係我食過當中最抵食,而且質素超高,晚市16道菜價錢亦不過仟,真心非常推薦👍🏻這裏除了Omakase 外,散點壽司、刺身、定食、串燒、清酒亦無任歡迎,師傅和店員亦非常專業有禮,食得開心😃⛩️午市 Omakase $ 468▪️先付~新鮮沙律菜配麻辣汁先打開味蕾▪️茶碗蒸~黑松露蒸蛋非常香滑,充滿松露香餡料有魚、貝、香菇,鮮味非常▪️刺身六款🦪真蠔~飽滿又鮮甜,配上柚子洋蔥汁增添口感✨白子~灸燒過之後更加甘香柚子啫喱酸汁✨北寄貝 / 赤貝~就是新鮮鮮甜又爽口🐟鰹魚腩~魚皮經炙燒,魚油滿滿,口感煙靭,質魚味濃香🐟鮟鱇魚肝~口感綿密滑順,油脂柔嫩香醇🐟鯖魚~完全冇腥味,配上香蔥、昆布、芝麻特別香口▪️壽司七貫~🍣金目鯛~ 色澤鮮紅、肉質細膩又甜美🍣赤醋蝦~有日本小龍蝦之稱,口感彈牙槳口🍣鰤魚~ 油脂豐腴,鮮美且醇香濃郁,肥而不膩🍣深海池魚~ 脂肪結實、肉質肥嫩🍣海膽~海膽品種高質、入口柔潤魷鮮甜🍣黑鯥~ 肥美滑嫩鮮甜、油質重

這裏除了Omakase 外,散點壽司刺身、定食、串燒、清酒亦無任歡迎,師傅和店員亦非常專業有禮,食得開心😃

⛩️午市 Omakase $ 468
▪️先付~新鮮沙律菜配麻辣汁先打開味蕾

▪️刺身六款
🦪真蠔~飽滿又鮮甜,配上柚子洋蔥汁增添口感
✨白子~灸燒過之後更加甘香柚子啫喱酸汁
✨北寄貝 / 赤貝~就是新鮮鮮甜又爽口
🐟鰹魚腩~魚皮經炙燒,魚油滿滿,口感煙靭,質魚味濃香
🐟鮟鱇魚肝~口感綿密滑順,油脂柔嫩香醇
🐟鯖魚~完全冇腥味,配上香蔥、昆布、芝麻特別香口

▪️壽司七貫~
🍣金目鯛~ 色澤鮮紅、肉質細膩又甜美
🍣赤醋蝦~有日本小龍蝦之稱,口感彈牙槳口
🍣鰤魚~ 油脂豐腴,鮮美且醇香濃郁,肥而不膩
🍣深海池魚~ 脂肪結實、肉質肥嫩
🍣海膽~海膽品種高質、入口柔潤魷鮮甜
🍣黑鯥~ 肥美滑嫩鮮甜、油質重無渣
🍣超拖羅和大拖羅~一樣係魚油滿滿超肥美

▪️玉子
第一次食用慢煮方法煮的玉子,味道香甜口感香滑,日本人認為一餐的終結有玉子才是完美

▪️味噌汁
食完壽司一定要飲一碗熱辣辣嘅味噌湯

▪️串燒
我仲追加左佢哋最人氣嘅串燒
🐓雞腿(三黃雞)$ 58
我用新鮮本地三黃雞,雞皮超香脆,滿滿雞油香,肉質鮮嫩而且雞味香濃,超級好食

🦆燒鵝肝 $ 78
燒鵝肝外脆內軟好香口,用先撲粉後燒的方法,可以減低油膩感,好味

• Omakase
  • 雞腿(三黃雞)
2023-11-04 231 views
本身約咗朋友但係朋友臨時有啲嘢要做未嚟到同我約會所以自己就去咗尖沙咀一間日本餐廳食午餐set入面 我畀佢八折吸引咗對於一個港女嚟講其實係一個唔錯嘅選擇因為又唔貴 質素又好我叫咗一個八貫壽司配串燒但係每一件壽司師傅都係睇住你食曬上一件之後再整下一件壽司俾你絕對係新鮮係依家餐廳食野係享受完全吾覺得好趕時間反而係慢慢欣賞慢慢嘆我可以一邊欣賞有視覺嘅飽覆望住師傅去整壽司畀我亦都同時間享受壽司帶畀我嘅美味同omakase 吾同我可以自己揀自己鍾意食嘅壽司避過咗一啲因為師傅唔知我唔鍾意食而要硬食嘅壽司以下係我既選擇赤身深海池魚油甘魚真鯛 (無影相)帆立貝北寄貝鰻魚火炙三文魚而係串燒方面佢有三款畀我揀自選兩款肉再配一份素當時我揀咗鹽燒牛柳同埋鹽燒雞皮 牛柳肉質都算鮮嫩 鹽燒雞皮方面 我覺得係必叫佢有別出面食嘅雞皮燒到成條都係脆身反而保留左本身雞皮有油脂嘅感覺 再夾雜少少脆口感 幾好食素食方面 我揀咗日本蒜肉幾有蒜頭味食食下加$88叫左100ml清酒係猴祭真係港女既浪漫食肉有咩可能吾配酒叫完 完全無後悔正阿!連加一 $三百樓下算抵食
本身約咗朋友
以下係我既選擇

赤身

深海池魚

油甘魚

真鯛 (無影相)

北寄貝

正阿!

連加一 $三百樓下
算抵食
2023-10-15 1064 views
疫情前香港已經很多樓上舖鮨店,間間都做 omakase。三年疫情,香港人冇得去日本,鮨店就更加越開越多;同時間,價位方面也出現越來越大範圍差別的情況,未包括酒水最貴嘅可以接近$5000一位,入門級別(午餐價)平均也要$700一位。最近偶然發現有些鮎店竟然可以$400左右一位,就似時光倒流20年,回到omakase 在香港方興未艾、正在茗芽發展的初階。今日就去了其中一間【滝雲】試試。位於金馬倫道以地舖形式經營,以為係港式日本料理。打開門竟然見到一個壽司吧!受制於地舖面積所限,又要預留店舖趟門入口位置,壽司吧的座位佈局就要比較擠迫;尤其壽司吧後師傅準備食材的空間,顯得侷促。蝦蛄拆殼、松葉蟹拆肉都要在一角進行。今日一行六人,有大有細,有老有嫩;安排唔到壽司吧,只獲編配店內最入位置的六人餐枱。除了壽司廚師發板之外,尚有其他多款午市定食;還有二人商務午餐、串燒加自選壽司一人午餐。整體感覺還是比較似一間相最高級的港式日本料理。先付係合桃銀魚仔,好腥、好鹹,好難食。個人口味原因,不太喜歡黑松露醬茶碗蒸;即使撇除表面的黑松露醬芡汁,蛋香唔夠,蒸蛋太稀、水份太多。廚師特選壽司午膳(10 貫)($308)
廚師特選壽司午膳(10 貫)($308) 唔係坐喺壽司吧前,冇辦法逐件壽司送上,結果分開三輪。第一轉係左口、深海池魚及活北寄貝。壽司造型唔靚,魚料雖然唔係優質貨,慶幸尚算新鮮;活北寄貝相比下較差,有少許腥,唔夠爽身。
第二轉有日本大尾魷、平貝及黑鯥。平貝略嫌太亁身;黑鯥欠光澤、欠油香,未夠新鮮。大尾魷最鮮,口感軟腍,咀嚼下有膠質。
最後一轉有火炙銀鱈、馬糞海膽、蝦蛄(瀨尿蝦) 及大拖羅。一分錢一分貨,馬糞海膽鮮味欠奉;大拖羅有筋膜,雖然油份豐膄,但油香唔夠。
午市商務二人前($580)同樣有先付及茶碗蒸,之後就是時令刺身五選。是日魚料有赤蝦、帆立貝、鯛魚、油甘及煙燻鰹魚,碰巧全部與壽司午膳所選用的食材並不相同。刺身稍欠光澤,品道清淡、欠缺明顯鮮味;但平均質素仍然稍勝於壽司魚料。
和食六選二,揀了汁燒小牛排鹽燒羊架。羊架大件,但肉質唔夠鬆軟,咬落硬身欠肉汁。汁燒小牛排更硬身、欠肉汁,嚼下有渣有筋。
鹽燒羊架
汁燒小牛排
迷你丼 / 烏冬同樣都是六選二,揀了碎粒海鮮丼美國牛肉烏冬。兩者味道俱普通。
碎粒海鮮丼
美國牛肉烏冬
和食味道一般,燒烤肉類質素麻麻。至於壽司,處理魚料的刀功差,整體外型唔吸引;拿起壽司後,飯粒又有點鬆散,魚料亦有缷下來之勢。師傅手藝一般。食材方面尚算新鮮,但食得出唔係優質魚料。當然,只需 $300左右的10貫壽司午膳,還有茶碗蒸及味噌湯,有這種質素已合格,好過不少港式日本料理。如果只要求一頓價錢相宜兼大眾化的 omakase,可以一試,但不要有期望。
2023-06-18
$350 (Lunch)