2022-06-29 238 views
「他媽哥」😋好好味我今晚食左好多蛋蛋蛋🥚所有都食得出即叫即做玉子燒($38)好滑溜,好juice ,唔會好乾亦唔係雪藏野!大版燒八爪魚玉子燒($78),正😄明太子忌廉意粉($78)亦煮得剛剛好(不過係細份左啲🤭)店員好好,會講定我地知要幾多時間梳乎厘($68)大約要25分鐘,如果趕時間記得叫定。有啲一陣風咁,直情份口即溶,好香蛋味🤗原味加糖漿,甜品控必選。推薦度(10👍🏻滿):8👍🏻滴汗度(10😅滿):不適用衞生(10⭐️滿):8⭐️環境(10⭐️滿):8⭐️賣相(10⭐️滿):8⭐️味道(10⭐️滿):8⭐️價錢(10⭐️滿):7⭐️服務(10⭐️滿):8⭐️地點(10⭐️滿):8⭐️地址:北角渣華道123號北角匯2期2樓216-217號舖Tamago-EN HK#玉子燒 #梳乎厘 #梳乎蛋 #甜品控 #心中一點甜
「他媽哥」😋好好味
我今晚食左好多蛋蛋蛋🥚所有都食得出即叫即做
明太子忌廉意粉($78)亦煮得剛剛好(不過係細份左啲🤭)
店員好好,會講定我地知要幾多時間
梳乎厘($68)大約要25分鐘,如果趕時間記得叫定。

推薦度(10👍🏻滿):8👍🏻

Tamago-EN HK

#玉子燒 #梳乎厘 #梳乎蛋 #甜品
#心中一點甜
2022-06-17 172 views
嚟到呢一間雞蛋🥚做主題嘅餐廳🍴當然要食佢哋嘅招牌五款玉子串燒 一次過可以食到五款味道~分別有蟹肉、明太子沙律、親子三文魚、海藻醬同蕃茄仔😌玉子燒食落唔會好甜 蛋香十足 五款味道都各有特色❤️
2022-06-16 179 views
呢度嘅門面好得意,天花有好大隻雞蛋,入邊都好似日式餐廳咁😍雖然已經食咗Lunch, 但係見到呢度啲pancake咁靚,都忍唔住叫咗2個呢度出名嘅pancake❤️🍴士多啤梨疏乎厘Pancake 🥞🍴白桃疏乎厘Pancake 🥞2款pancake唔會太甜,又靚好軟熟,生果新鮮,好味😋😋☕️Flat white🧋凍珍珠奶茶飲品正常,個pancake係好食,下次再黎可以嚟呢度試吓食咖喱蛋包飯🍳
呢度嘅門面好得意,天花有好大隻雞蛋,入邊都好似日式餐廳咁😍

🍴士多啤梨疏乎厘Pancake 🥞
🍴白桃疏乎厘Pancake 🥞

2款pancake唔會太甜,又靚好軟熟,生果新鮮,好味😋😋

☕️Flat white
🧋凍珍珠奶茶

2022-06-13 124 views
嚟到呢一間雞蛋料理專門店 當然要一次過試晒佢哋嘅五款玉子燒串🥚有蟹肉、鱈魚子沙律、三文魚、海澡醬同蕃茄味🥰玉子燒口感都幾嫩滑 甜甜地~最鍾意就係佢個松葉蟹肉玉子燒 蟹肉份量好多 食落好鮮甜🦀️
2022-06-10 146 views
唔知食咩好,盪下盪下入左去,阿媽本身諗住食牛肉蛋包飯,但阿女話想食三文魚,就叫左呢個明太子三文魚忌廉蛋包飯,不過到最後最吸引佢食嘅係上面d 菠菜,難得一見佢會搶菜食😂😂😂個飯黎到好壯觀,佢直頭「哇」咁叫左一聲,白汁好食,好有cream 味,細食嘅佢罕有咁幾乎成兜食得曬,好彩阿媽之前食左d嘢打底😂😂😂Lunch set 跟埋沙律同湯,再加埋我地早兩個星期食完keep左單可以8折,埋單先88蚊,幾抵唔錯

明太子三文魚忌廉蛋包飯
明太子三文魚忌廉蛋包飯
2022-06-02 115 views
環境很寬闊很舒適,頗有日本的感覺中午不是很多人,適合跟朋友一邊聊天一邊吃飯蛋包飯的蛋份量很足,香香的厚玉子有不同的口味,一口滿嘴都是嫩嫩的雞蛋就是有點凍,不是熱騰騰的
環境很寬闊很舒適,頗有日本的感覺
中午不是很多人,適合跟朋友一邊聊天一邊吃飯
蛋包飯的蛋份量很足,香香的
厚玉子有不同的口味,一口滿嘴都是嫩嫩的雞蛋
就是有點凍,不是熱騰騰的
2022-04-01
經朋友介紹再上網睇埋資料~咁岩有野做一於落北角一試😌蛋蛋蛋蛋😍多種原不同處理煮法~有冷亦有熱🤩更可以利用蛋做出另一種小編係香港印象中未見過既食法~大家睇下相會發現打卡一流~一於同大家一齊去食小編最愛食物之一🥳·雞蛋·💯—————————————————☻非專業食評·純個人口味☻絕對有驚喜餐廳~對小編黎講用蛋做到咁係好特別~唔係吹水架🤣小編誠意推介俾大家黎依間食蛋😂😂講完笑~不過真係幾好食🤤

—————————————————
☻非專業食評·純個人口味☻

整體來講呢間嘢度普普通通不過不失價錢來講佢唔算好平但又未去到話貴住喺附近近近地都可以去 特登去食就唔好啦玉子燒我唔會揀呢間食蛋包飯我會寧願去coco 同埋佢個份量都幾細 雖然我自己係夠食唔知其他人夠唔夠呢
整體來講呢間嘢度普普通通不過不失
價錢來講佢唔算好平但又未去到話貴
住喺附近近近地都可以去 特登去食就唔好啦
玉子燒我唔會揀呢間食
蛋包飯我會寧願去coco
同埋佢個份量都幾細 雖然我自己係夠食
唔知其他人夠唔夠呢
2022-05-18 111 views
今日去左hyatt cetric staycation, 就睇下附近有咩好食啦見到近近地 係商場有呢間日系餐廳 而友人又好中意食蛋同玉子燒 就決定一試啦由於眼闊肚窄既關係 我地2人叫左3個course 飽到嘔燉牛肉蛋飯,呢個好食, D 牛肉炆到好lum, 飯入面又加左D料, 唔係普通白飯, 個汁好夠味, 撈飯一流,不過食到尾,有DD 咸五款玉子燒,除左蛋上面既topping 唔同之外, 個味道冇咩大分別, 件件都差唔多味, 如果諗住試唔同味道既, 就會有小失望啦明太子筷子卷,呢個非常之飽肚, 叫一條2個人分, 已經好夠, 因為都幾漏下, 佢類似係章魚小丸子咁既, 但入面加左D 彊,食落口有D 苦同酸, 唔係個個都岩食,但打卡一流
今日去左hyatt cetric staycation,
就睇下附近有咩好食啦

見到近近地 係商場有呢間日系餐廳
而友人又好中意食蛋同玉子燒
就決定一試啦

由於眼闊肚窄既關係 我地2人叫左3個course 飽到嘔

2022-05-14 130 views
北角匯 5月有個櫻花🌸打咭位影相趁假期 帶小朋友去影吓靚相影完休息下 小朋友肚仔餓就去咗呢間食個下午茶😋肉醬意粉🍝我都食咗試試 唔會太漏 茄汁小朋友最鍾意❤️ 平時食嘢好慢既佢哋15分鐘食清光🤣🤣甜品 原味梳乎厘班戟 期待😚餐牌寫明需等待⌛️45分鐘所以食完意粉🍝時間岩岩好比預期快上枱入口即溶 充滿空氣感 加軟綿綿既cream忌廉同蜜糖 真係好好味😋👧🏻👧🏻小朋友食得好快 我只食到2 3啖早知 叫多一份唔使爭最後黑糖珍珠奶茶🧋有進步。。😍上次飲,味道好奇怪,好水咁 都係上年既事今次真係好飲左好多 員工態度熱誠 keep幫我哋拾枱 清潔同小朋友傾計真係開心仔 完滿了今日日程😍🥰
北角匯 5月有個櫻花🌸打咭位影相

早知 叫多一份唔使爭

最後黑糖珍珠奶茶🧋
黑糖珍珠奶茶

有進步。。😍
上次飲,味道好奇怪,好水咁 都係上年既事
今次真係好飲左好多

員工態度熱誠 keep幫我哋拾枱 清潔
同小朋友傾計
真係開心仔 完滿了今日日程😍🥰

$150 (Tea)
肉醬意粉
原味梳乎厘班戟
黑糖珍珠奶茶
2022-04-17 214 views
✌🏻《燉牛肉蛋包》主打食雞蛋料理的店一定試蛋包飯先旋風形蛋造型獨特雞蛋滑又有蛋香牛肉就有點韌相較蛋包飯就遜色少少 燉牛肉汁味道偏重口味食得鹹所以撈哂飯食岩岩好就近返工lunch hour值得去試下
✌🏻《燉牛肉蛋包》
相較蛋包飯就遜色少少
燉牛肉汁味道偏重口味
食得鹹所以撈哂飯食岩岩好
就近返工lunch hour值得去試下
喺北角區想食飯食得舒服啲,都會嚟到擁有海景嘅北角匯🌊 不過大部分食肆都偏貴,好處係坐得舒服,空間大唔使同人迫😌 今次嚟到以蛋做主題嘅「 たまご園 」,午市套餐會抵食啲,包餐湯沙律,賣相唔錯但味道普通,只可以一戰🤨《 燴雞肉蛋包飯 》 $88 3.5 / 5滑嫩嘅旋轉蛋原來內有乾坤,飯底係用瘦肉、蘿蔔等材料煮成嘅燉飯,較濕潤,不過幾香🤤 汁醬偏稀,雞肉份量多但肉質頗柴口🥲 《 親子丼 》 $78 3.5 / 5通病係飯底濕,加上汁醬偏稀,所以食落口感一般🙁 勝在雞肉同蛋份量多,醫肚之用~《 櫻花草莓鮮奶 》 + $19 4 / 5做得幾好嘅漸層,同埋面頭有士多啤梨百力支做點綴👍🏻 唔算太甜,發揮正常🍓《 蝶豆花黑加侖子 》 +$19 3 / 5唔係太飲到黑加侖子味,可能溝得太多水,味道淡,係賣相顏色幾靚😵‍💫最後想提及服務態度方面,店員經常喺我哋食嘢傾偈期間,啲野都未食晒就想收碟,當日其實客人唔多,我地又唔係食得耐(打工仔都係得一個鐘食飯時間啫),可以俾多少少空間食客好啲😵‍💫———————————————🏠環境舒適度:💛💛💛💛👅舔脷回頭度:💛💛💛📸打卡able度:💛💛💛🙇🏻‍♀️

《 燴雞肉蛋包飯 》 $88 3.5 / 5

🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛
———————————————
Type of Meal
Lunch
呢間餐廳主打雞蛋相關食品及梳乎厘班戟,餐廳內部裝修都以雞蛋為主題,鮮黃色嘅主題顏色令到餐廳充滿歡樂、輕鬆嘅氣氛。試過堂食,品嚐佢嘅白桃疏乎厘班戟,相比起其他餐廳接近$100一碟疏乎厘班戟,這間餐廳班戟及伴碟的水果、糖漿、忌廉等份量比較少,疏乎厘班戟口感輕盈,味道還不錯,但以佢嘅份量及味道等,相比在旺角同類餐廳的疏乎厘班戟仍稍貴。反而跟餐附送的熱咖啡味道不錯,接近我最喜歡的UCC咖啡味道,可以一試😃因為疫情嚴重,餐廳都特地準備咗外賣餐牌,有飯、意粉、肉、魚類,都多選擇,而且價錢合理。試咗佢嘅Tamago- EN親子及煙肉明太子忌廉意粉。原來每個餐都有送餐湯及一小盒沙律,沙律是普通的野菜沙律,加沙律醬,忘記拍照了,餐湯是雜菜湯,味道非常淡。Tamago- EN親子是店員推薦的,據說非常多人買,的確炸豬扒非常嫩滑,處理得很好,可是因為外賣的餐盒盒蓋是密封的,攞到返嚟,炸豬扒表面的炸粉已經淋掉了,口感差啲。但炸豬扒旁邊加上的滑蛋,用嚟撈飯還是非常美味的。煙肉明太子忌廉意粉蛋味比較濃,白汁份量比較少,因為個人喜歡白汁份量比較多,這個還可以,但沒有留下深刻印象,但以這個價錢,外賣自取有餐湯、沙律、

白桃疏乎厘班戟

咖啡

餐湯

Tamago- EN親子丼

煙肉明太子忌廉意粉蛋味比較濃,白汁份量比較少,因為個人喜歡白汁份量比較多,這個還可以,但沒有留下深刻印象,但以這個價錢,外賣自取有餐湯、沙律、及一款主菜,性價比也不錯。

煙肉明太子忌廉意粉

2022-03-11
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$58 (Lunch)
咖啡
2022-02-17 209 views
跟朋友遊完赤柱,再搭巴士返回北角碼頭,亦在附近北角匯2期覓食。發現到呢間主打雞蛋的餐店,喜歡食蛋的我,當然馬上排隊。門口招牌的蛋蛋好可愛呀!看看MENU,好吸引的相片....我們揀了一客燴雞肉蛋包飯 ($88),漩渦形的雞蛋帽蓋着整座白飯山,旁邊伴着燴雞肉和一些西蘭花,賣相非常吸引。可惜....雞蛋無比想像中咁滑,太熟了! 但都幾有蛋香。雞肉又是略為過熟,有點乾身,但嗰汁就幾好味,用來伴飯不錯!另外,還點了一客 芝士明太子筷子捲 ($38/1串),好靚的太陽蛋呀! 一切開,鮮黃的蛋黃馬上流入筷子捲中。芝士明太子筷子捲味道跟大板燒好相似,只是捲成一串,外表唔同。醬汁甜甜地,加埋鹹香的芝士和明太子,還有辣辣地的日本紅薑絲,味道有啲複雜,而口感就濕濕地,還是隻太陽蛋最好味,哈!甜品一定不能少,要了一份白桃梳乎厘班戟 ($78) share。嘩! 靚到唔捨得食,除了有主角厚厚的班戟外,還有白桃和合桃伴碟,淋埋焦糖醬,靚晒!  先搖幾搖震幾震,梳乎厘班戟非常鬆軟,空氣感十足,口感好輕盈,最重要係好有蛋香,讚! 跟甜美的白桃同吃,再蘸少少焦糖醬,為班戟添些香甜,又唔會蓋了班戟原有的蛋香,這個清新地
燴雞肉蛋包飯
芝士明太子筷子捲
芝士明太子筷子捲
白桃梳乎厘班戟
甜品一定不能少,要了一份白桃梳乎厘班戟 ($78) share。嘩! 靚到唔捨得食,除了有主角厚厚的班戟外,還有白桃和合桃伴碟,淋埋焦糖醬,靚晒!  先搖幾搖震幾震,梳乎厘班戟非常鬆軟,空氣感十足,口感好輕盈,最重要係好有蛋香,讚! 跟甜美的白桃同吃,再蘸少少焦糖醬,為班戟添些香甜,又唔會蓋了班戟原有的蛋香,這個清新地的配搭最適合。
凍鮮水果茶
還有兩杯重量級的凍鮮水果茶 ($48),用料十足,令人見到都好滿足。鮮果除了有常見的橙、西柚、藍莓和士多啤朵外,還有較少在水果茶見到的蜜瓜、火龍果、荔枝、白桃和菠蘿,超級豐富。茶底加了百香果,有茶香之餘,仲酸酸甜甜,好fresh好醒胃,正! 飲晒全杯,食晒所有水果,大大滿足! 推介!

提外話:還有很多雞蛋菜式選擇,好想試。
2021-12-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$165 (Dinner)
白桃梳乎厘班戟
凍鮮水果茶
2022-01-26 2158 views
不知不覺呢間新加玻過江龍已來港有兩年多一直好鍾意食雞蛋嘅我終於去咗試😂「たまご園 」喺港九新界都有分店其實要去食一啲都唔難㗎見到店名都應該估到主打食材一定係雞蛋啦所有玉子料理都係用由日本沖繩直送雞蛋製作配合多款食材及唔同嘅烹調方式就算由小食到甜品都有雞蛋嘅話對我嚟講完全冇問題👍🏻▫️芝士明太子筷子捲 (每條HKD38)▫️Tamago-EN特製5款玉子串燒 (HKD78)「芝士明太子筷子捲」貌似一條竹輪,其實係一種日本關西應節小食。將麵糊捲成串狀後先燒,然後灑上鰹魚乾及唧上醬汁。到最後才放上一隻好靚嘅煎蛋😍內餡有芝士同埋明太子,芝士仲做到拉芝效果。芝士跟明太子味道都幾夾,加埋大阪燒醬汁一齊食更加好味😋「特製5款玉子串燒」將外貌平平無奇嘅玉子燒提升到一款更加好味又精緻嘅美食。這款玉子燒集齊多款口味,有番茄仔、親子三文魚、海藻醬、明太子沙律及蟹肉。玉子燒得厚實,隱約見到一層層嘅滑蛋。味道甜甜地嘅玉子燒,用呢啲帶有少鹹嘅食材來調吓味道就最好不過。以上兩款食物賣相好靚,一定要相機食先📷😂每一餐都要點甜品嘅我今次就揀咗「日本沖繩黑糖」系列嘅甜品一共有四款選擇 問問店員先知道原來係期間限定食物呢▫️沖繩
不知不覺呢間新加玻過江龍已來港有兩年多

所有玉子料理都係用由日本沖繩直送雞蛋製作
配合多款食材及唔同嘅烹調方式
就算由小食到甜品都有雞蛋嘅話
對我嚟講完全冇問題👍🏻

▫️芝士明太子筷子捲 (每條HKD38)
▫️Tamago-EN特製5款玉子串燒 (HKD78)

每一餐都要點甜品嘅我
今次就揀咗「日本沖繩黑糖」系列嘅甜品
一共有四款選擇
問問店員先知道原來係期間限定食物呢

▫️沖繩黑糖咖啡班㦸 (HKD88)
▫️沖繩黑糖雜莓乳酪 (HKD48)

雖然個甜品以沖繩黑糖做主角,但我想講呢個甜品值得推介啊。除咗性價比高之餘,班㦸做得好鬆軟,入口即化同埋好重蛋香味,質素絕對唔會比日本班㦸專門店差。兩件大班㦸配有咖啡味忌廉、雲尼拿雪糕同埋黃豆粉蕨餅,份量多到兩個分享都冇問題。如果想食健康啲嘅話可以揀乳酪杯。乳酪用個小杯裝住,上面鋪上新鮮紅莓、士多啤梨及藍莓。相比起黑糖咖啡班㦸,呢個乳酪黑糖味就冇咁重喇。
  • 芝士明太子筷子卷
  • 5款玉子串燒