Hiring
Salary negotiable
10 days ago
Salary negotiable
10 days ago
Restaurant: TamJai SamGor (Sai Yeung Choi Street South)
Info:

2022-07-01 747 views
鍾意食湯麵嘅我 今晚冇約到朋友 食返個地道港式米線先🍜❣️兩餸米線 (生菜+魚腐) $50今次嗌咗生菜魚腐轉左麻辣湯底 唔係食米線平時都冇乜機會食魚腐 內裡好似冧咗嘅豆腐咁不過有層皮包住 咬落軟林林超好味一份都有成四粒 好抵嗌 另外生菜🥬吸左啲麻辣湯底小小麻好過癮 大大碗CP值勁高 之後有朋友嚟香港一定帶佢嚟試吓環境幾闊落 呢間分店都好大 譚仔姐姐用譚仔話落單好有親切感 每次速度都好快 落完轉個頭就有 有時唔想食快餐店都可以考慮吓食米線
鍾意食湯麵嘅我 今晚冇約到朋友 食返個地道港式米線先🍜

❣️兩餸米線 (生菜+魚腐) $50

2022-06-29
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$50 (Dinner)
2022-06-29 518 views
成日都幫襯三哥,今日見有新嘢屎忽痕叫左點知中曬伏,湯底入面有蟲草花,少量韭菜同芽菜,蟲草花幾好味,湯底叫左麻辣小辣,新出嘅素餃入面係韭菜同埋新豬肉,有6粒咁多但係餃子皮勁淋好似成PAT野咁勁難食,好采米線同湯底都正正常常,不過新出嘅三花茶好味,好大陣菊花香味~
成日都幫襯三哥,今日見有新嘢屎忽痕叫左點知中曬伏
2022-06-21 560 views
🍜姬松茸新豬肉韭菜餃子米線 $42呢款三哥新米線都幾吸引我 首先係個菇菌濃湯 見到成深啡色味道飲到突出嘅菇香味🍄有得揀辣度我就好保守咁叫咗小辣 辣度比平時煳辣酸辣都高但又唔會好嗆 反而令湯底味道更有層次湯底都有好多姬松茸 口感脆嫩又帶一種好獨特嘅香味今次都係我第一次試新豬肉 見到呢款米線有新豬肉韭菜餃子一於試試!餃子皮唔算特別薄但都唔會太厚太有粉感質地比較軟稔無咩彈性或者咬口餃子圓碌碌肥嘟嘟餡料都幾爆滿新豬肉味道唔算好突出 質感同豬肉都幾似韭菜非常香同新豬肉份量平衡得剛剛好
姬松茸新豬肉韭菜餃子米線
有得揀辣度我就好保守咁叫咗小辣 辣度比平時煳辣酸辣都高
但又唔會好嗆 反而令湯底味道更有層次
湯底都有好多姬松茸 口感脆嫩又帶一種好獨特嘅香味

今次都係我第一次試新豬肉
見到呢款米線有新豬肉韭菜餃子一於試試!
餃子皮唔算特別薄但都唔會太厚太有粉感
質地比較軟稔無咩彈性或者咬口
餃子圓碌碌肥嘟嘟餡料都幾爆滿
新豬肉味道唔算好突出 質感同豬肉都幾似
韭菜非常香同新豬肉份量平衡得剛剛好
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Lunch
姬松茸新豬肉韭菜餃子米線
2022-06-01 722 views
我發覺三嗰啲裝修普遍都係比譚仔好我都唔知呢度有間裝修咁企理舒服嘅三哥譚仔米線!不過我同我平時馬鞍山食開嗰間比,呢度啲質素同味道係撐少少!雞肉就一樣,但係豬養非常硬,雖然都係正常咁少,不過味道都麻麻哋個湯底~另外$18加咗碟韭菜,上枱有幾大碟幾抵食喎 加咗蠔油喺側邊,我叫咗佢走又真係冇落油非常之好因為下午茶時段所以都冇乜人坐得好舒服!而且呢間分店亦都有廁所,非常方便!講返個湯底,嗌咗五小辣,但係食落去嘅感覺一半姐
我發覺三嗰啲裝修普遍都係比譚仔好
我都唔知呢度有間裝修咁企理舒服嘅三哥譚仔米線!
加咗蠔油喺側邊,我叫咗佢走又真係冇落油非常之好

講返個湯底,嗌咗五小辣,但係食落去嘅感覺一半姐
2022-05-29 494 views
我一向都是譚仔三哥的常客 一有新品都會試食這次吃了他的新品 蕃茄小食鹹甜均勻 很入味很清新而他的麻辣鴨血湯米線很滋味 雖然我覺得 配上油炸鬼的感覺就像平時食粥一樣 這個Mix and match感覺很新奇 推薦給大家
我一向都是譚仔三哥的常客 一有新品都會試食
這次吃了他的新品 蕃茄小食鹹甜均勻 很入味很清新
2022-05-27 499 views
圖1位於潮特對面。叫咗一碗「重慶酸辣,墨丸,米線,多湯,5小辣」,$37。份量明顯大減,米線幾乎兩三小啖冇了😤🙄。圖2位於旺角另一間,有間大家樂隔離。我同樣都係叫翻同一碗,但冇叫多湯。份量真係差好遠🙈,重要平多$1。點解份量有咁大差別😏。
圖1

位於潮特對面。

圖2

位於旺角另一間,有間大家樂隔離。

點解份量有咁大差別😏。

$37 (Tea)
💬特點💬🔸定期新款式,鴨血,老油條為主打 ,配上日本分店同步菜式🔸▫️譚仔三哥定期有新搞作,這一次就主打比較健康的菜式 - 《還你鴨血》,菜式包括台灣鴨血,油揚、鵪鶉蛋,京白菜,以及日本首分店獨家菜式的「香醋芝士鮮原茄」,加上嶄新菜式的雞翼尖,和「鴛鴦哈蜜瓜爆珠 梳打」,推出應為了應付原本又濕又熱的天氣(結果五月變了最凍的五月就和這地方一樣,沒辦法控制了)▫️🟠 三哥水煮湯老油條鴨血米線 🟠🔹本人一般怕吃鴨血,但這款台灣鴨血,吃後質感比想像好,最少入口即化,也沒有感覺出加上太多人工添加物,而且鴨血有養血涼補功效,只是體熱燥者不宜多吃。 老油條直接浸湯吃,吸收大量濃湯精華,個人更喜歡那一種”淋淋地”,但仍保持到脆脆口感的滋味。🔹評分 : 🌕🌕🌕🌗🌑🟠 蒜香雞翼尖及蒜辣雞翼尖 🟠🔹作為前菜,CP值高,份量十足,完全滿足雞翼尖控相比下,我更愛蒜辣。🔹評分 : 🌕🌕🌕🌑🌑🟠 鴛鴦哈蜜瓜爆珠梳打 🟠🔹 哈蜜瓜汁作基底,配上香茅汁,甘香檸檬汁調配而成,爆珠為帶有赤肉哈密瓜 味道的,飲上去又剛好配合想吃辣但又怕辣的Foodie。🔹評分 : 🌕🌕🌕🌑🌑🟠(自選湯底三餸米線) 油揚 $6、京白菜 $6、鵪鶉

💬特點💬
🔸定期新款式,鴨血,老油條為主打 ,配上日本分店同步菜式🔸

🟠 三哥水煮湯老油條鴨血米線 🟠

評分 : 🌕🌕🌕🌗🌑

🟠 蒜香雞翼尖及蒜辣雞翼尖 🟠

🔹作為前菜,CP值高,份量十足,完全滿足雞翼尖控

相比下,我更愛蒜辣。🔹

🟠 鴛鴦哈蜜瓜爆珠梳打 🟠

🔹

評分 : 🌕🌕🌕🌑🌑

🟠(自選湯底三餸米線) 油揚 $6、京白菜 $6、鵪鶉蛋 $11🟠

六款湯底選擇(重慶酸辣 蕃茄湯 煳辣 清湯 酸辣 麻辣), 據說為日本人大愛,你又如何看?🙃

🟠香醋芝士鮮原茄 🟠

整道菜我最愛這菜式,鮮原茄外型吸引,加上已為食客切開,不需用刀子已能吃到,誠意十足,醋味配上三哥的辣汁,和蕃茄頂的芝士粉,正😄。

評分 : 🌕🌕🌕🌗🌑

▫️整體三哥都經常轉換菜式帶來新鮮感,加上款式偏算健康,本人都很愛,不過當日沒發現點餐可以換領Tyson Yoshi 的postcard , 同行友人或會感到失望,所以大家記得換領🙈。

另外讚當日姐姐服務很好👍🏼
  • 土匪雞翼
  • 酸辣撈薯粉
  • 花膠胡椒雞美線
2022-05-08 480 views
琴日同朋友去咗食譚仔三哥嗌咗一個蕃茄湯底嘅過橋米線同埋一個麻辣嘅過橋米線仲捱咗幾碟小食麻辣豬耳同埋麻辣豬舌麻辣豬耳同埋麻辣豬是雖然好辣但係佢哋都好夠味好好食呀我番茄湯底推薦嗌十小辣啲姐姐服務得好好上餐嘅速度都好快
啲姐姐服務得好好上餐嘅速度都好快
譚仔三哥新推岀 #還你鴨血 三哥水煮湯老油條鴨血米線 🌟除咗鴨血,仲有唔少期間限定🆕新小食,一於一次過試哂佢😍🍜三哥水煮湯老油條鴨血米線呢碗米線既主角絕對係鴨血😍鴨血有6大舊,每舊都非常Q彈嫩滑,而且吸滿水煮湯湯底嘅精華好入味,一舊接一舊食唔停口🤩老油條另上嘅,浸落水煮湯食都好新穎,脆脆地辣辣地咁,盡吸濃湯精華🤤不過呢款湯底由5小辣起跳,食唔到辣嘅朋友可能要注意下🤣怕辣又想試可以免費加芹菜解下辣!🍜蕃茄湯底油揚、鵪鶉蛋、京白菜上面碗米線香濃辛辣,叫多碗🍅蕃茄湯底走健康路線💚揀咗三款新食材:油揚 - 浸落蕃茄湯好滿足鵪鶉蛋 - 總共有五粒,粒粒都好滑好彈牙😋京白菜 - 清新爽甜,蕃茄湯再加埋菜即刻感覺好健康😆🐥蒜香雞翼尖蒜泥味好重,而且芝麻油香味撲鼻,再加上炸蒜,🧄雙重香蒜令到口感提升😍雞翼尖亦都好多肉,唔會淨係不斷食到骨🤣份量足夠👏🏻🐥🌶蒜辣雞翼尖同樣🧄蒜泥味好重,而且帶少少辣味,有啲似蒜泥白肉隻味咁😍相比蒜香雞翼尖,呢款加入咗三哥秘製紅油更香更惹味🤤🍅香醋芝士鮮原茄呢款涼拌小食好似啲日式前菜好有日本風味🇯🇵原個去皮蕃茄浸住香醋汁,再喺面頭撒上芝士粉,酸酸甜甜幾開胃😆🍈鴛鴦哈蜜瓜爆珠梳
譚仔三哥新推岀 #還你鴨血 三哥水煮湯老油條鴨血米線 🌟
除咗鴨血,仲有唔少期間限定🆕新小食,一於一次過試哂佢😍

🍜三哥水煮湯老油條鴨血米線
三哥水煮湯老油條鴨血米線

🍜蕃茄湯底油揚、鵪鶉蛋、京白菜
上面碗米線香濃辛辣,叫多碗🍅蕃茄湯底走健康路線💚
揀咗三款新食材:
油揚 - 浸落蕃茄湯好滿足
鵪鶉蛋 - 總共有五粒,粒粒都好滑好彈牙😋
京白菜 - 清新爽甜,蕃茄湯再加埋菜即刻感覺好健康😆

🐥蒜香雞翼尖
蒜香雞翼尖

🐥🌶蒜辣雞翼尖

🍅香醋芝士鮮原茄

🍈鴛鴦哈蜜瓜爆珠梳打
呢杯飲品係以哈蜜瓜汁、帶檸檬香既🎍香茅汁、及🍋檸檬汁調配而成,飲落香甜清新,有種開胃嘅感覺🙈配搭哈蜜瓜味嘅爆珠,咬落好過癮,解辣一流🤣配埋碗水煮湯老油條鴨血米線食就啱哂!
  • 蒜香雞翼尖
Lunch經過三哥見到有新menu,之前想食鴨血但miss咗今次終於可以食返啦😜而且中有新小食同特飲,即入去試曬佢😎🔸三哥水煮湯老油條鴨血米線(HK$42)水煮湯可以自由選擇五小辣至特辣拎埋嚟個下真係已經好香,鴨血份量都幾多,仲要吸曬湯汁嘅味道👍🏻而老油條仲係分開上,就咁食嘅口感就脆卜卜,或者浸住湯淋淋地咁食都別有一番風味呀🤪🔸自選湯底三餸米線如果唔食辣想再健康啲,平時都會叫番茄湯底,今次叫左3個新配菜,包括油揚 、京白菜以及鵪鶉蛋 ,配埋個湯底都幾match,而且鵪鶉蛋好多,食極都好似仲有咁😆🔸雞翼尖(蒜香&蒜辣味)(HK$15/1)小食就試左雞翼尖,分別有蒜香以及蒜辣味,滿足曬食辣同唔食得辣嘅朋友呀😁🔸香醋芝士鮮原茄(HK$16)朋友好鍾意食番茄,見到呢個小食即話要試🤣原個番茄上灑滿芝士粉,而底部就有特別嘅醬汁浸住,食落酸酸甜甜🍅🔸鴛鴦哈蜜瓜爆珠梳打(加配價HK$12)見到仲有特飲加配優惠價就試試呢杯野,入口好濃嘅哈密瓜甜味,仲有橙色嘅爆珠增加口感呀🍈

🔸三哥水煮湯老油條鴨血米線(HK$42)

🔸自選湯底三餸米線

🔸雞翼尖(蒜香&蒜辣味)(HK$15/1)

🔸香醋芝士鮮原茄(HK$16)
鴛鴦哈蜜瓜爆珠梳打

🔸鴛鴦哈蜜瓜爆珠梳打(加配價HK$12)
三哥水煮湯老油條鴨血米線
【三哥的浪漫🌅水煮湯老油條鴨血米線】要享受一人之境,當然要去食下譚仔,叫左tyson yoshi代言既水煮湯老油條鴨血米線。上次見朋友食,賣相已經非常ok,今次食落味道亦很不錯wo😆✏✏✏✏✏✏✏👅味道:9/10🌌環境:9.5/10👍🏻推薦:9/10 ______________________________【食評篇👇👇👇】🤓🤓評分benchmark參考🤓🤓✏10分 - rare heaven😇✏8, 9分 - 屬高分之作✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多 ✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d✏5分 - 伏野,零分重作水煮湯老油條鴨血米線 $42 (另加期間限定$6京白菜)特別higlight老油條係真係脆!就算沾湯汁後,都唔會即刻淋,唔會出現街邊粥粉麵舖淋淋地既油炸鬼咁😆湯底辣辣地,配埋鴨血好match❤大家可以試試,唔伏既,不錯不錯______________________________@hkdine360 每個食評都好比心機寫架,大家可以follow page同like post支持下!*IG story highlight出世啦💝每個波波分既location
【三哥的浪漫🌅水煮湯老油條鴨血米線】

水煮湯老油條鴨血米線

要享受一人之境,當然要去食下譚仔,

✏✏✏✏✏✏✏

✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多
✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d
✏5分 - 伏野,零分重作

水煮湯老油條鴨血米線

水煮湯老油條鴨血米線 $42 (另加期間限定$6京白菜)

湯底辣辣地,配埋鴨血好match❤

大家可以試試,唔伏既,不錯不錯

*IG story highlight出世啦💝每個波波分既location,方便易用,好食度😋😋😋+打卡度📸📸📸爆燈先會榮登IG story!快d睇下有咩心中餐廳!!
2022-04-07 754 views
喺附近做啲嘢,本來想食另一間譚仔,不過附近冇分店,咁啱附近有間三哥,都差唔多啦咁就入咗去幫襯午市時間都幾多人,開頭見到好多人係出面等,仲諗住打退堂鼓,後來發現都係等外買嘅,堂食嘅人反而唔多,得一半左右,咁我就入去堂食呢排氣色麻麻,我叫咗個單餸嘅豬潤米線,我1255落order既,等咗十分鐘都未見有,反而遲過我入嚟堂食嘅人都開始陸續有野食, 我開始向副店長追,個店長聽完之後就行開咗,唔知有無幫我追,跟住我繼續等等等, 等到15分鐘都未有,啱啱副店長送餐附近,我係佢面前攤攤手表示重未有,佢望咗我一眼就走咗, 我以為佢幫我追啦!點知原來佢去咗收銀處同同事傾野🙄, 我繼續睇住其他米線陸陸續續去到客人手上,果刻真係好想cancel走人,我淨係叫一個餸都唔明點解要等咁耐。到最後等咗十八分鐘終於有米線到,湯底味道同另一間都差唔多但係希咗少少,十少辣多左層油,味度可以的店員都算禮貌,但等太耐真係扣咗好多分

2022-04-06 479 views
香辣回鍋肉蝦仁炆米線🍜秘製辣汁撈米線是一流,回鍋肉係用腩肉炮製,比一般用五花腩無咁肥🥺仲有蝦仁同紹菜,多重口感,辣得過癮!仲可加配指定食材,撈埋一齊更正🤤 麻辣醬銀耳鹿茸菇🍄雖然呢個最少要五小辣,但食辣fans一定要叫!我將佢倒曬落米線一齊食,口感超爽脆😍銀耳同鹿茸菇沾滿秘製辣汁,仲有粒粒肉碎的炸醬,口感辛香豐富! 露絲瑪莉蘋果梳打🍹有少少薄荷同玫瑰清香,仲有酸甜的青檸蘋果梳打,辣得過癮時再飲,超爽同解辣一流!🥰
香辣回鍋肉蝦仁炆米線🍜

麻辣醬銀耳鹿茸菇🍄

露絲瑪莉蘋果梳打🍹
我雖然偏愛譚仔,但係對三哥嘅鴨血米線真係欲罷不能🤤🤤首先係近期重新推出嘅譚仔三哥鴨血水煮米線($39)+大土匪($30)上年食過一次之後就念念不忘🤤但係第二次去就話冇咗🥲好開心三哥會聽用戶feedback,應食客要求重新推出鴨血米線👏🏻👏🏻🥹🥹👍🏻:蒜味夠,湯底香濃惹味,搭配芽菜同水芹啱啱好,真係好開心可以食返鴨血👎🏻:水煮湯底小辣對於我嚟講都係太辣,而且今次鴨血好似冇咩入味,少少失望,如果豆卜可以轉其他餸就好🥺而且西洋菜南街分店冷氣真係太勁啦🥲🥲🥲好凍
我雖然偏愛譚仔,但係對三哥嘅鴨血米線真係欲罷不能🤤🤤

• 土匪雞翼
2022-03-19 837 views
水煮湯鴨血米線番嚟喇!上年食過但過一排就冇左,呢排見佢社交平台 page又話出番,即刻去食先。本身已經有鴨血同豆卜,我另外加左雞肉。其實佢個鴨血唔係我杯茶,咬落去冇彈性,淨係好嫩滑咁,同平時去食台式火鍋嗰啲唔同,不過呢個價錢,算係唔錯喇。豆卜吸左呢個水煮湯都幾辣,湯底唔錯,比鴨血更吸引我。另外叫左客大嘅土匪雞翼,正常發揮都係咁好食。希望呢個可以正式加落menu,唔好次次都係期間限定啦,呢個係除左招牌麻辣之外,我另一個最鍾意嘅湯底。
豆卜吸左呢個水煮湯都幾辣,湯底唔錯,比鴨血更吸引我。
另外叫左客大嘅土匪雞翼,正常發揮都係咁好食。