2017-02-01 1085 views
打電話叫外賣,明明係同我講33號。去到拎見唔係我叫嘅野就同佢講啦。都未試過食一間野自己做錯仲態度咁差,係咁係我面前同個收銀講係我記錯No.。如果我記錯又點會咁岩你有果個號碼嘅外賣係度。本身都諗住由佢,點知收銀找緊錢比我你又再同佢講要同個客對清楚啲野食,因為佢地會記錯No.,仲要不斷話係我記錯。我本身個no.係37,其實可能只係電話聽得唔清楚個音大家都無乜錯。但你點可能完全唔諗下有機會係自己問題就係咁話係個客問題?唔係第一次食,一隻覺得呢間分店態度算唔錯,但呢個短頭髮無戴眼鏡嘅阿姐真係令人好嬲好失望。咁嘅態度幾好食都無用啦。唔係顧客永遠是對的,但至少有基本禮貌。

如果我記錯又點會咁岩你有果個號碼嘅外賣係度。

但你點可能完全唔諗下有機會係自己問題就係咁話係個客問題?

2017-02-01
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
早晨呀!今日又係星期三,等我講下我今週既飲食誌。今個WEEKEND 去咗聽咗2個孕媽媽講座,雀巢講座同埋DISNEY WORLD OF ENGLISH既,遲D再SHARE多D INFO先。其實DISNEY TALK係喺旺角,我同老公一去開旺角都會去食譚仔;而去開灣仔既就會去食譚仔三哥,就好似一個習慣咁(其實一開始係覺得抵食,同佢地舖位都比較大,等位時間會少好多~我係一個無耐性既人~哈哈)。去譚仔我都鍾意食酸辣既,酸辣唔係好辣,但好野味。同埋發現食一餸既墨丸,係好抵食,會TOTAL有6隻。對比雙餸既,墨丸加牛丸既,就會變咗3粒3粒,TOTAL先得6粒。大家可以留意一下。不過其實我發現我鍾意三哥譚仔多D!佢既酸辣好味D。同埋墨丸係大粒,彈牙D架。相反譚仔既墨丸會有D ZAR。另外我老公就一定叫單餸加炸醬,炸醬喺譚仔真係必加的。但都係嗰句,譚仔既比較多汁,三哥既比較濃味多肉粒D。但不得不讚一下呢間旺角譚仔既職員好CARING,帶位既見我大肚,都會好好咁比個闊D既位我,同會幫我擋下佢拎緊餸既同事。讚!~

2017-01-23
2017-01-23 702 views
要在旺角搵餐廳不難,但今天心血來潮想食好耐無食過,而週圍都有分店的譚仔米線。12點到來不需等位,可以任坐,但約12點半時已是學校及公司放飯時間,會很多人。打開餐牌,除米線外還有很多小食。今次就點了一直以來都鐘意的酸辣湯底,再加配豬腩肉及墨魚丸,另配凍飲加$7蚊。酸辣湯底一如以往的,酸度適中,辣度不會太辣,也是不太咸,整體感覺同以前食開無乜變。腩肉偏瘦同硬,麻麻地。墨丸都比以前無咁彈牙及大粒。整體而言,湯底還keep到,餸料則好似無以前咁多及好味,還可以吧。

$44 (Lunch)
2016-12-10 1103 views
我這種窮人,吃不起貴價餐廳,唯有吃窮人恩物-譚仔。點了炸醬米線,清湯底,$28,起碼不過3字頭。服務員是有普通話口音的,努力聽其實我們也能溝通到,唯有將就一下。不請強國大嬸的話,怎能減低成本?到時這個米線可能要$40才能埋單。炸醬味道正常,如果找不到更平的食物,我會再來的!
我這種窮人,吃不起貴價餐廳,唯有吃窮人恩物-譚仔。
點了炸醬米線,清湯底,$28,起碼不過3字頭。
炸醬味道正常,如果找不到更平的食物,我會再來的!
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$28 (Lunch)
2016-12-07 850 views
好耐冇食譚仔了,今晚突然想食米線於是去食。一如以往,叫返我最愛嘅乍醬雞肉魚片頭清湯米缐。等左10分鐘來了,分量好多,米線好滑,雞肉ok,魚片頭冇乜特別,但乍醬就好好食,有dd辣,幾開胃埋單$39,抵食
好耐冇食譚仔了,今晚突然想食米線於是去食。
一如以往,叫返我最愛嘅乍醬雞肉魚片頭清湯米缐。
埋單$39,抵食
2016-10-21 1003 views
陰陰天…幫襯左呢間譚仔米線好多年!一來近搭車返屋企!二來呢間d姐姐幾好人!同女友過黎,如果前後腳到,d姐姐都認得話“佢坐左係嗰邊…”早排閂門裝修!其實感覺舊裝修仲好!新既靚就靚d不過就冇咁好坐!講番食物!黎襯都係叫生菜雞肉同炸醬牛丸小辣!再加木耳同土匪雞翼加野飲食物質素就真係同以前冇得比啦!不過現價我就令願食譚仔多過其他連鎖快餐店!
陰陰天…

$70 (Dinner)
2016-10-17 771 views
譚仔真係糧尾既恩物😛好食又唔貴。今次我就試食下新野,食口水雞翼配剩米線,唔食平時食開既腩肉。估唔到甘有驚喜!口水雞翼好好食!個雞翼雖然係凍食,但非常入味,而且個汁好惹味,不過入面有我唔鐘意既芫茜葱,今次唔記得走青!辣就唔係好辣,但係一概四川口水雞既風味,而且愈食愈欲敗不能!雞翼係一開二既,都幾大隻,肉質好結實。因為個辣汁好好味,所以我決定唔好浪費,將佢加入個清湯米線入面,估唔到甘好食😍將清湯變左麻辣湯,味道相當唔錯。米線好滑,而且剩米線份量都唔少,今次我一個人食都食唔曬d米線。食辣野就梗係要飲凍檬茶加啦😍依個配搭真係無敵,而且我成日都覺得譚仔既凍檬茶係沖得好好飲既,甜度適中,所以我次次食譚仔都一定會叫凍檬茶。

2016-09-09
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$50 (Dinner)
  • 口水雞翼
2016-10-13 541 views
跟朋友點了二人套餐, 四十多元有一大碗, 心想: 份量應該很足吧, 而且可以試不同的配菜。平時28, 29元才有一個配菜, 這個套餐真的不錯。上菜時也不覺得有甚麼問題, 但再吃下去, 發現撈來撈去大部分都是豬肝, 另外有小部分雞肉。完全是搵笨, 把其他食客不點的豬肝放到套餐裡...

平時28, 29元才有一個配菜, 這個套餐真的不錯。

完全是搵笨, 把其他食客不點的豬肝放到套餐裡...
2016-10-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2016-08-06 1101 views
好耐冇食過譚仔啦....今日難得出到旺角行經就二話不說去左食啦.....過橋米線套餐之前都經常食呢間譚仔因為真係好好味!!!以為佢呢間新裝修完食物既質素可能會差左, 點知米線仍然好彈牙, 而且好入味。配料都足料: 腩肉, 豬潤, 牛肉, 豬肉, 芽菜同埋竹笙都好爽口, 其他配料都好好味, 味道濃郁, 個湯完全吸收哂每樣配料既精華, 真係正!!!!紅油木耳每次到譚仔都一定會點呢個...木耳好爽口, 一啲都唔會淋, 再加埋啲辣椒醬, 超級惹味而且同木耳好夾, 愈食愈上癮....

過橋米線套餐
紅油木耳
2016-07-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2016-05-14 867 views
「譚仔雲南米線」地方整潔和麵食質素。這間旺角分店已經是我的飯堂了。她們製作認真且勤快。不消十分鐘左右已經端上熱騰騰米線,湯呈奶白色,鹹度適中,明顯沒有滲入味精,飲幾口湯也沒有口乾感覺,此米線配以數片雞肉,肉質硬且冰鮮味仍在,尚可入囗。米線吸收清湯味道,肥肥厚厚的,質感軟腍爽囗,麵上加了蔥花和粗身的芽菜,味道也滲進了湯底裡,這樣,它們與滑溜溜又富彈性的米線同放進口中,感覺出奇地配合,一口再一口,滋味十足。下次一定來光顧!

2016-05-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$30 (Lunch)
2016-05-12 585 views
加七蚊嘅奶茶,居然可以咁難飲。勉強聞到奶茶味,一飲飲到。。。水嘅口感同味道。奶,茶,同水嘅分離可以做享同一杯嘢到,真係好高難度。對面嘅食客,凍檸茶只係飲咗一啖就走咗,我諗呢間嘢嘅水吧應該有d問題。
2016-05-10
$50 (Dinner)
2016-04-25 480 views
放工又同先生去譚仔食米線,唔明點解好像上左隱咁,愈食愈鐘意,而且次冷都係叫同款的食物們,多數係大米線走青,豬耳同土匪雞翼。大米線兩個人剛剛好,而且又可以咩都食D。豬耳辣得黎好過癮,愈食愈停唔到,好爽口。土匪雞翼炸得好香脆,味道吸引。大愛譚仔。
放工又同先生去譚仔食米線,
唔明點解好像上左隱咁,
愈食愈鐘意,
而且次冷都係叫同款的食物們,
多數係大米線走青,
豬耳同土匪雞翼。

大米線兩個人剛剛好,
而且又可以咩都食D。
豬耳辣得黎好過癮,
愈食愈停唔到,
好爽口。
土匪雞翼炸得好香脆,
味道吸引。

大愛譚仔。

• 土匪雞翼
2016-04-24 491 views
好耐冇食譚仔,水準依然冇變,中麻辣仍然係至美味,不油不太辣,剛剛好,試左新增既小食,爽脆生腸,真的很不錯,非常爽脆,入口有口感,一啖一口,只係小小辣,仲要係只太貴,份量亦足夠
2016-04-23
2016-03-07 503 views
是日放假去左威, 順便見到有譚仔就試下旺角呢間分店, 都好耐冇食譚仔了 (對上果次成年半前)之前試左個重慶辣, 唔錯幾好食, 而定試埋個雲南酸辣等的時間唔係好耐,10分鐘左右湯底同重慶唔同唔係成碗紅色, 而且辣度係最低辣度, 唔錯酸得黎又唔會過火, 而且有適中的辣味, 不過食耐左D鼻水就係咁流出黎...勁...(估唔到最低辣度都有如此效果...XD)米線佢又好野, 間間分店都係差唔多硬度,爽度, 唔會有一間太淋, 另一間太硬牛肉都係, 間間都差不多味道不得不推介佢地的奶茶沖得幾好, 唔會太過重冰味...飲得出奶同茶的味道來, 唔錯埋單都接近40, 以呢個價黎講其實係貴, 同埋米線係唔飽肚既不過以特色菜黎講, 唔錯吧

之前試左個重慶辣, 唔錯幾好食, 而定試埋個雲南酸辣

等的時間唔係好耐,10分鐘左右

湯底同重慶唔同唔係成碗紅色, 而且辣度係最低辣度, 唔錯

(估唔到最低辣度都有如此效果...XD)

牛肉都係, 間間都差不多味道

不過以特色菜黎講, 唔錯吧

2016-03-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 牛肉米線
2016-02-07 543 views
每個放假日子,都想去食譚仔米線青椒皮蛋 (19元)它的辣味,一吃難忘,我沒有在其他店中嚐到過跟譚仔用到一樣的辣汁,常被我懷疑是否用上什麼會上隱的秘方? 每塊皮蛋都很晶螢,蛋心蛋皮分布得宜,即使一個人,也要叫一碟,味道令我一而再、再而三的回味。而每次也必叫的是酸辣米線,一定要配雞肉,另外今次也叫了魚片頭。旺角這家的辣味很重,夠酸,碎雞肉加魚片頭吸味強勁,每一口都吸到湯汁,味道超好。
每個放假日子,都想去食譚仔米線

青椒皮蛋 (19元)

• 皮蛋