Hiring
$60-$75
Hourly (Negotiable)
$60-$75
Hourly (Negotiable)
$17,000-$20,000
Monthly (Negotiable)
$17,000-$20,000
Monthly (Negotiable)
Restaurant: Tamjai Yunnan Mixian (TKO Plaza)
Info:

平日我超過兩個朋友聚會就多數會選擇一些有特色的餐廳,因為一個人都可以食的餐廳,自己一個去食都可以。但今次我和朋友三人選擇了這個,點解?因為大家都唔係太肚餓和將軍澳在星期天真係很難等位,四周都充滿人龍,那簡簡單單就算數啦!三人在譚仔,可以有咩選擇?原來都可以好滿足:這個米線,一個人又太大,三個人分就剛剛好。咩都有,你喜歡什麼和朋友夾一夾,大家各自滿足。這個皮蛋很有賣相,其實味道就唔係太出。很難令人有一試再試的感覺,不過譚仔選擇少,朋友對皮蛋又情有獨鍾,所以好唔好食,其實都會點選。最後還點了一個香草雞翼,那款雞翼唔太入味,都係土匪雞翼最好。這餐三個人食剛剛好,清曬桌上所有東西,其實朋友聚會可以好簡單。P.S這間餐廳服務方面,其實可以更好,姐姐落單時已經出錯,公司的最新資訊,又好似唔知,雖然我都明白,忙中有錯在所難免。
三人在譚仔,可以有咩選擇?
原來都可以好滿足:
這個皮蛋很有賣相,其實味道就唔係太出。

2016-09-03
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$45 (Dinner)
2016-08-09 418 views
以前細個呀媽買既豬耳係街市個d, 一條條直直的。係鹵水既味道。無諗過去譚仔食既咁唔同。一圈一圈好易食之餘仲好脆好爽。用左麻辣調味令入口後好有辣既快感!加埋莞茜同芝麻既味道,係刺激味蕾既新食法
2016-05-24 646 views
一個人,平平地,又想食辣,就去咗譚仔食個平靚正嘅米線。叫咗一碗牛丸,魚蛋重慶中辣,小米線。因為實在大碗,唔想浪費。佢嘅牛丸好爽,有少少牛根係中間,好好味,魚蛋還可以,有時會淋d,有時會硬身d。其實我覺得每間辣度有少少唔同,所以食開邊間就去返邊間食。
2016-05-24
$40 (Lunch)
2016-05-23 368 views
去譚仔食野, 除左米線, 就係呢碟豬耳啦!豬耳冷凍後切片,口感柔韌又爽脆, 重有好正既膠質, 真係好好味~最正係個麻辣醬, 除左麻辣之外, 好似有d花椒、八角味, 都幾有層次, 同埋又唔係好辣, 必吃!米線方面, 其實又唔係特別好味, d配料都唔平, 不過鬼叫有人鍾意吃, 唯有陪食lor...
去譚仔食野, 除左米線, 就係呢碟豬耳啦!
2016-05-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$55 (Lunch)
2016-03-17 372 views
相信鍾意食米線既人, 應該都會試過譚仔, 幫襯左佢都有好長日子, 依加已經分店愈開愈多, 每區都梗有一間係左近放工諗唔到食咩就會多數去食譚仔, 食物配搭任你選, 又有多種小食每碗米線都配以少量芽菜及腐皮, 鍾意佢既魚旦, 爽口夠彈牙, 一碗共有6粒, 抵食到爆, 配埋至愛既麻辣湯底, 正呀!友人鍾意佢既豆卜, 加埋甜甜地又辣辣地既炸醬配口感適中既米線, 就算清湯底都非常惹味黎得譚仔, 當然唔少得差唔多每枱必叫既香草鷄翼(皮香肉嫩)及紅油青瓜(醬汁唔太辣), 一啖一舊, 夠爽!加埋兩杯凍飲, 今餐二人都只需百零蚊, 味道可口又夠飽, 不枉我幫襯多年!!

2016-03-14
$60 (Dinner)
  • 魚旦
  • 香草鷄翼
2015-06-26 482 views
近將中大翻身, 引入不少食店。其中一家是譚仔雲南米線,俗稱譚仔,是香港連鎖米線店,以賣雲南麻辣米線聞名。但是,因家庭不和,現時分成兩家打理,一家叫譚仔雲南米線,另一家叫譚仔(三哥)雲南米線。直到現在譚仔米線已經發展成為有十幾家分店遍佈港九新界,是近幾年迅速堀起的本地薑。Menu 簡單易明。以為價錢各分店都一樣, 參照6月頭到旺角朗晴坊的分店寫下的食評, 竟然將軍澳的譚仔比旺角店貴$2, 真的有些意外! 新店環境舒適, 裝潢充滿時代感. 可是店員帶位有些混亂, 店內空位幾多但是店員依然要求客人搭檯. 多華麗的裝潢, 有這些趕客的店員, 真的倒霉.墨魚丸米線$30面上放滿大量芽菜,湯內有些菲菜及腐竹。有足夠的菜,夠健康!鮮腐竹滑溜, 味道不錯。墨魚丸彈牙,有墨魚粒幾有口感。墨魚丸有六粒, 比坊間麵店多。湯底濃味,但不是清甜,偏咸而且有味精。
近將中大翻身, 引入不少食店。

墨魚丸米線$30
2015-06-23
$37 (Tea)
2015-06-23 745 views
今晚做完FACIAL (首次試做特價又堅決唔買PLAN),出到來好肚餓!打算在將軍澳廣場內的餐廳, 外賣返家, 邊食邊收看”武則天”但又唔想食得太油膩, 見到”譚仔”.點左個清湯米線配肉醬 HKD 29 + 外賣加HKD 1, 合共HKD 30等左10分鐘左右, 終於到手了.急步返家享用吧!回家打開黃色膠袋後, 原來粉線及湯底是分開盛載.這就不會浸到米線發脹呢, 膠碗設計有心思喎!肉醬則以膠袋包好, 没有穿漏.把己放涼米線放入還是熱燙燙的清湯內, 攪一攪,再舀一匙肉醬, 夾一箸米線,粉紅色的肉醬少少鹹又少少辣, 撈米線一流.但米線可能煮的時間短, 有少少硬(彈性較弱), 要咀嚼多几次.再望著電視中的冰冰”武則天”, 慢慢嘆!HKD30, 咁又攪掂一餐了!
今晚做完FACIAL (首次試做特價又堅決唔買PLAN),
出到來好肚餓!
但又唔想食得太油膩, 見到”譚仔”.
2037 views
等左10分鐘左右, 終於到手了.
急步返家享用吧!
回家打開黃色膠袋後, 原來粉線及湯底是分開盛載.
這就不會浸到米線發脹呢, 膠碗設計有心思喎!
肉醬則以膠袋包好, 没有穿漏.
把己放涼米線放入還是熱燙燙的清湯內, 攪一攪,
再舀一匙肉醬, 夾一箸米線,

粉紅色的肉醬少少鹹又少少辣, 撈米線一流.
再望著電視中的冰冰”武則天”, 慢慢嘆!
HKD30, 咁又攪掂一餐了!
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$30 (Dinner)