2023-01-11 220 views
朋友搬咗去西環,推介我哋去到Tandoori Bites Bar + Kitchen食印度菜。一坐低當然要飲番杯,就試吓印度出品嘅紅酒同白酒。第一次飲印尼出產嘅紅酒,原來品質絕對唔差。白酒亦都色澤清澈,果香易入口。先嚟一個頭盤,脆片呈雪糕筒形狀,原來帶點香辣,配合印尼乳酪青醬,令人開胃。饃饃正是餃子的尼泊爾語,Chicken Momo有啲似我哋嘅煎餃子,每隻都脹卜卜非常飽滿,雖然佢嘅顏色橙橙紅紅咁,但係一啲都唔辣,如果鍾意食辣嘅仲可以點辣醬。而我食印度菜就一定會食咖喱配薄餅。Handi Chicken嘅咖喱帶點香草同蕃茄嘅味道,雞肉十分嫩滑。既然叫咖喱,當然會叫印度薄餅,Garlic Naan加入蒜蓉,所以更加香,就算唔點咖喱都咁好食。印度咖喱唔一定要配雞肉,其實印度都有海鮮嘅菜式,Goan Fish Curry入面有好多魚柳,呢個咖喱帶有另一款香料嘅味道,無論配印度薄餅,或印度炒飯都一樣咁match。食咖喱除咗配薄餅仲可以配返個喀什米爾炒飯Kashmiri Pulao,每粒米都幼長口感煙韌,仲充滿米香。店員態度仲非常友善,下次一定會再幫襯。
一坐低當然要飲番杯,就試吓印度出品嘅紅酒同白酒。
第一次飲印尼出產嘅紅酒,原來品質絕對唔差。
Red  Wine
白酒亦都色澤清澈,果香易入口。
White  Wine
Tandoori  Chicken  Momo
而我食印度菜就一定會食咖喱配薄餅。
Handi  Chicken
Garlic  Naan
Goan  Fish  Curry
Kashmiri  Pulao
店員態度仲非常友善,下次一定會再幫襯。
Tandoori  Chicken  Momo
早前路過呢間小店畀佢門口張"Free Meal"告示吸引咗,  原來佢地會派飯畀有需要人士, 見咁有善心就bookmark咗呢間小店, 估唔到佢地菜式比其他印度餐廳更獨特, 味道都非常好, 值得支持Papadum落咗order就送上免費小食印度炸薄餅, 超薄超脆有少許胡椒香加埋乳酪薄荷汁, 清爽開胃Tandoori Mixed Platter - 眾多款Tandoori中, 揀咗呢個mix platter, 有齊雞件、羊肉、免治羊肉串、魚塊, 啱哂心大心細想試多D款嘅朋友, 每款肉都有唔同醃料調味而且juicy, 食得出唔同肉質嘅分別, 鐵板上熱辣辣食得更開心Chilli Chicken Naanza - 用Naan(烤餅)嚟做Pizza餅底所以叫做Naan-za, 雞肉、青燈籠椒、洋蔥同埋花椒醬, 唔係好辣但好惹味, 用Naan口感更加煙韌彈牙, 出奇地好味同夾, 都幾大個食哂已經非常飽另外佢地drink list都超.級.多.選擇, 我哋揀咗唔同類別嘅印度酒試試, 葡萄酒都比想像中好, happy hour嚟飲杯都幾好

Papadum

Tandoori Mixed Platter

Chilli Chicken Naanza

Other Info. : 佢地洗手間係隔離雜貨店, 有道神秘嘅門, 入面都企理, 有需要就搵店員帶領
Papadum
Tandoori Mixed Platter
Chilli Chicken Naanza
2022-12-07 49 views
呢間位於西營盤嘅印度菜,每逢weekend更加提供brunch set,非常抵食!前菜嘅拼盤,🤩集合多種風味,我最鍾意嘅一定係佢哋嘅咖喱角同埋烤雞。🥗咖哩角配上薄荷醬汁之後,味道清香。🐤烤雞份量大,非常嫩滑。主菜我選了羊肉curry,🥠配上佢哋現場製作嘅naan超級好食!🥰個naan真心必食,我咁多間入邊最好食,又鬆軟,個底又可以keep住脆口😍飲品方面,推薦佢哋嘅士多啤梨乳酪,🥭除咗常見嘅芒果味,佢更加清甜。

2022-12-01 35 views
真係冇諗過一個禮拜之後咁快就再嚟多次事緣係同朋友講呢度附近有間印度菜有lunch set性價比非常之高 燒着咗朋友 所以就帶埋佢嚟試吓🤣一如以往 因為午飯後時間都冇乜人朋友食我上次試左既tandoori chicken($88+1)以我今次就試新嘢 試下個chicken butter 先($98+1)今次都係揀咗蔬菜湯 不過今次嘅味道較咸如果調味輕手返少少就啱啱好嘞☺️到正餐嚟啦 一如既往都係咁大份朋友都嘩咗一聲😂😂有四件大嘅雞塊加3塊naan而我嘅chicken Butter 同naan係分開上嘅雞嘅份量都正常有大概10粒 細細地嘅醬汁味道都好濃郁 帶有好香嘅香料味 滲透微微嘅香辣味 香而不辣😊Naan依然都係新鮮整起 外脆內軟帶點煙靭餐飲可以選擇Masala tea 或soft drinks我都係揀返masala tea希望可以透過茶既香料清淡返口腔既味道😆
真係冇諗過一個禮拜之後咁快就再嚟多次

餐飲可以選擇Masala tea 或soft drinks
我都係揀返masala tea
希望可以透過茶既香料清淡返口腔既味道😆
2022-11-17 58 views
最近慣左一日一餐 所以非常重視每次搵食既質素🤪早幾日朋友話食完印度菜就突然間勾起想食印度菜既慾望😝上網搵下就遇到呢間餐廳啦到店時已經2點幾 無咩人 地方細細但幾舒適仲有set lunch 試下chicken tikka先 連一塊naan熱菜有salad或湯 加一杯masala tea 或汽水等左一陣湯就到啦 係蔬菜湯黎面頭我估係芝士🫣 仔細試左幾次但試唔出😝但同個湯又幾夾喎 湯夠熱 唔太咸飲完湯後就黎主菜啦 一見到我真係忍唔住wow 左聲因為真係好。大。份😂😂😂 總共有4件雞加3塊naan 仲有薄荷醬😋😋即刻試個雞先 熱辣辣係剛剛整起架雞既調味好足 單食會有小小咸 但夾埋naan同薄荷醬食就剛好Naan非常之軟熟 都係剛整好好新鮮 真係out of expected系我努力之下食哂d雞同1塊半naan店員講笑話你唔食埋佢鐘意食呀?我話好好味呀但份量對我黎講真係太多太飽了😂到最後飲埋杯masala tea做完美總結好香香料既味道呀😌
最近慣左一日一餐 所以非常重視每次搵食既質素🤪

等左一陣湯就到啦 係蔬菜湯黎
面頭我估係芝士🫣 仔細試左幾次但試唔出😝
但同個湯又幾夾喎 湯夠熱 唔太咸

飲完湯後就黎主菜啦 一見到我真係忍唔住wow 左聲
因為真係好。大。份😂😂😂
總共有4件雞加3塊naan 仲有薄荷醬😋😋
即刻試個雞先 熱辣辣係剛剛整起架
系我努力之下食哂d雞同1塊半naan
店員講笑話你唔食埋佢鐘意食呀?
我話好好味呀但份量對我黎講真係太多太飽了😂
到最後飲埋杯masala tea做完美總結
好香香料既味道呀😌

2022-11-16 37 views
Tandoori Bites Bar+Kitchen 西環皇后大道西178號地舖G/F, 178 Queen's Road West, Western District再來飲印度啤酒,中上要有好多餐廳及酒吧都飲到啤酒, 我自己都好鐘意手工啤, 因為口味多有有創新, 如有黑椒味啦, 蜂蜜水果味等等, 而Tandoori獨特之處在於有印度啤酒, 而廚師也是印度人, 保証食到正宗兼美味架咖哩與印度菜。印度胡椒炸薄餅, 脆卜卜鹹鹹地, 加返乳酪薄荷汁, 去食印度菜永遠第一個見到佢, 免費小食來的,比客人食住等。咖喱角涼拌 $98 有趣是有個芝士醬,再灑上芫茜。原來平時食開大大雙架咖喱角可以變成咁。咖哩角炸得香脆,入面是薯仔粒餡,素食者都食得。椰汁咖喱魚 $128 ,有椰汁完全唔怕辣魚肉塊好嫩滑,個汁超香!所以點少得蒜蓉nann我朋友胃口超好,仲加點了個烤雞柳pizza $188 ,手工pizza 餅底如水滴狀,個邊香脆,比起很多連鎖店更有水準$138 Tandoori Chicken Momo,Momo即係指香烤雞肉餃子炸完再用鐵板上都係第一次,炸餃子皮厚薄適中兼脆口,並用上瑪莎拉咖喱調味,而
Tandoori Bites Bar+Kitchen
西環皇后大道西178號地舖

炸完再用鐵板上都係第一次,炸餃子皮厚薄適中兼脆口,並用上瑪莎拉咖喱調味,而雞肉餡就好足料。伴旁仲有唔少蔬菜,例如蕃茄、洋蔥同青椒等
跟朋友到西環下午茶~ 酒吧餐廳就在西營盤A1地鐵站出口的對面,餐廳裝修舒適~還有很多酒類飲品可選~我們點了印度燴羊肉Lamb Rogan Josh配蒜蓉烤餅Tandoori Garlic Naan, 烤雞柳烤餅pizza(chicken Tikka Naanza)還有香烤雞肉餃子Tandoori chicken Momo!仲有紅酒同埋Mango Lassi! 印度燴羊肉配埋蒜蓉烤餅超級好味~ 羊肉好香配埋咖喱好好食!蒜蓉烤餅烤得好香~ 好煙韌~ 雞柳烤餅超級好味~份量好足~ Pizza係用烤餅來做餅底,所以好香口!煙靭嘅口感非常特別!有別於西式嘅Pizza!食過最特別嘅就係烤雞肉餃子chicken momo!紅紅的雞肉餃子超級特別 係餃子外觀 配埋雞肉喺入邊~ 配埋特別嘅醬汁同檸檬汁真係好開胃!Mango Lassi真係好好飲!酸酸甜甜超級正!邊食咖喱邊飲芒果lassi真係好開胃!紅酒都好正!

仲有紅酒同埋Mango Lassi!

2022-10-24 49 views
呢個印度餐廳環境好唔現實,無論老闆,定係員工態度都非常之友善。客人大家會互相傾偈, 有外國人也有本地人,有時更會互相認識一下。 香港已經很難找到這樣的餐廳氣氛Godfather beer麥味香,苦味唔重,飲多兩啖仲有少少甜味,易飲Zampa Soiree Brut 印度氣酒 帶甜 易飲 好易唔覺意飲多咗Mango naasi 很滑口,芒果味唔會似藥水,帶芒果香,少少甜,好適合解辣Mixed Vegetable Platter 有齊以下幾樣,一次過試-Gujrati Hara bhara kabab素菜薯仔煎餅,有少少辣好惹味,推薦👍🏻-panner tikka cheese 仲有燒芝士,口感似豆干,幾特別-deep fries soya好特別,味道比較淡,有啲似炸咗嘅腐竹,幾得意wosamosa chaat咖喱角涼拌, 味道帶微酸非常成為好適合做前菜個platter 都幾多,四人食就可以試多d laChicken Momo 鐵板上,啫啫聲好正。 外皮煎脆了,本身香辣味的momo,記得要沾辣醬,還有中間的檸檬不要忘記,下了檸檬汁整道菜的味道都平衡了,惹味又不會膩Chicken Tikk

Godfather beer
麥味香,苦味唔重,飲多兩啖仲有少少甜味,易飲

Zampa Soiree Brut 印度氣酒
帶甜 易飲 好易唔覺意飲多咗

Mango naasi
很滑口,芒果味唔會似藥水,帶芒果香,少少甜,好適合解辣

-Gujrati Hara bhara kabab
素菜薯仔煎餅,有少少辣好惹味,推薦👍🏻

-panner tikka cheese
仲有燒芝士,口感似豆干,幾特別

-deep fries soya
好特別,味道比較淡,有啲似炸咗嘅腐竹,幾得意wo

samosa chaat
咖喱角涼拌, 味道帶微酸非常成為好適合做前菜

個platter 都幾多,四人食就可以試多d la

Chicken Momo

Chicken Tikka Naanza
烤雞柳pizza , 因為啱啱出爐所以非常香, 個base 係烤餅, 口感帶軟糯,好正,非常多芝士,可以做到拉芝效果,影相一流。 勁大個,真係飽肚

Goan Fish Curry
椰汁咖喱魚
這個不吃,仲帶甜,這個很驚喜,唔知係咪因為話咗佢知我哋唔食辣
魚很軟身, 送烤餅食好正

Mango Kulfi 甜品 無中文名
女朋友幫佢改咗個名"芒果沙沙雪芭
呢個好似一個冰凍嘅芒果布甸,中間有好多芒果肉,而且味道好似落咗好多好多花奶咁,口感係冰爽! 好似咬落d 雪花度咁,非常推薦,點吃這道甜品

如果想食印度菜,我都推薦去試吓呢一間
少數我會想再翻食嘅印度菜👍🏻
2022-10-24
2022-10-24 39 views
拉絲Mozzarella cheese極度誘惑,🥰小店位於Sai ying pun,🤩係西環印度菜嚟講都幾出名。傳統炮製🇮🇳多款印度菜式,餐廳設有自家磚窯爐,🍕提供外脆內軟嘅印度烤餅,🐤烤雞,不同款式嘅烤肉等。特色烤餅,口感獨特,🥢酥香可口,非常過癮。表層餅邊烤至🔥微微焦香,香料同醃料互相融合。特有香味,❤不禁讓我口水直流。😘入口惹味,嫩滑多汁,色香味俱全。signature naanza

😘入口惹味,嫩滑多汁,色香味俱全。

signature naanza
2022-10-24 264 views
如果想食印度菜,大家會去那裡?有星的兩間?或是較為地道既重慶大廈?苗子到的兩邊都不是。這間絕對是值得大家光顧的,除了餐廳供應味道正宗又好味既印度野外,老闆Harry更是一個出錢出力的大好人,整段疫情期間,他會派飯給有需要人士。話到此,還是回到食物上,店舖小小,但餐牌的款式卻五花百門,頭盤小食、咖哩、烤餅、燒烤、薄餅及煲仔飯卻一應俱全,老闆為了製作美食,更特地增設了磚窯來烤薄餅等,做到一絲不苟。就先由Samosa Chaat開始,平時的咖喱角都是炸物,但大廚將之與鷹豆蓉、乳酪及酸辣醬拌在一起,之後直接享用,層次豐富又美味,估不到效果相當好。另一款街頭小吃的Tandoori Vegetable Momo以意想不到的方法去烹製,就是將傳統蒸煮的餃子拿去香料堆內醃製,再以磚窯來烤,口感煙韌,帶點微辣,相當有趣。既然是食印度菜,甚可缺少了咖喱,就點會Butter Chicken及 Cheese Naan,一邊吃,一邊回味,苗子實在非常喜愛牛油雞的。最後,還有一盤肉感爆棚的Tandoori Mixed Platter,齊集了雞羊魚,每款都用上不同醃料醃製,烤出來的都幼嫩好吃。整體而言,味道相當不錯

整體而言,味道相當不錯,值得回味。
  • Samosa Chaat
  • Tandoori Vegetable Momo
// 𝙉𝙚𝙬𝙡𝙮 𝙊𝙥𝙚𝙣𝙚𝙙 𝘼𝙪𝙩𝙝𝙚𝙣𝙩𝙞𝙘 𝙄𝙣𝙙𝙞𝙖𝙣 𝙍𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩 - 𝙏𝙖𝙣𝙙𝙤𝙤𝙧𝙞 𝘽𝙞𝙩𝙚𝙨 🔝 //-Situated in the friendly yet bustling neighborhood of Sai Ying Pun, 𝐓𝐚𝐧𝐝𝐨𝐨𝐫𝐢 𝐁𝐢𝐭𝐞𝐬 is a newly opened Indian restaurant located right next to an Indian grocery store Saffron, owned by the same owner who is well-known for providing free meals to the needy; and is dedicated to bringing a touch of spice and an authentic taste of India to Hong Kong diners.-☞ 𝐓𝐚𝐧𝐝𝐨𝐨𝐫𝐢 𝐋𝐚𝐦𝐛 𝐂𝐡𝐨𝐩𝐬 - 𝐇𝐊$𝟐𝟓𝟖Delectably cooked in a specially built brick tando
Delectably cooked in a specially built brick tandoor oven and served on a hot sizzling plate, these New Zealand lamb chops are by far the best ones I’ve ever had; tender and extremely succulent to savor, and were lusciously seasoned with Indian herbs.
☞ 𝐁𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 - 𝐇𝐊$𝟏𝟏𝟎
Cooked in smooth butter and tomato sauce, the barbecued chicken pieces were meaty and flavorful; the perfect non-spicy curry choice to go with crispy naan.
☞ 𝐏𝐫𝐚𝐰𝐧 𝐌𝐚𝐬𝐚𝐥𝐚 - 𝐇𝐊$𝟏𝟓𝟖
Spicy and tangy prawn pieces were cooked in a smooth and creamy tomato onion gravy, simply a mouthful of satisfaction with that drool-worthy spicy kick.
☞ 𝐓𝐚𝐧𝐝𝐨𝐨𝐫𝐢 𝐏𝐥𝐚𝐢𝐧 𝐍𝐚𝐚𝐧 - 𝐇𝐊$𝟐𝟓
Plain naan was also known as flatbread, they were baked in the tandoor oven and best indulge in with the savory curry.
☞ 𝐌𝐚𝐫𝐠𝐚𝐫𝐢𝐭𝐚 𝐂𝐥𝐚𝐬𝐬𝐢𝐜 - 𝐇𝐊$𝟕𝟖
A classic margarita cocktail shaken with tequila, triple sec, and fresh lime juice; it was smooth, sour, and with a hint of sweetness, yet it all balanced out with the salt rim.
☞ 𝐋𝐨𝐧𝐠 𝐈𝐬𝐥𝐚𝐧𝐝 𝐈𝐜𝐞 𝐓𝐞𝐚 - 𝐇𝐊$𝟗𝟖
A sneaky yet satisfying cocktail that shaken with vodka, gin, tequila, rum, triple sec, lime, and coke; hiding a powerful wallop of alcohol behind the tempting taste.
// 𝟏𝟎% 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐠𝐞 🔝 //
ʙs-ᴛᴀᴅ-ʀᴘ-ᴡᴛs-sᴄɴ
2022-10-13 48 views
印度菜好食因為佢夠香,之前係報紙見到介紹話呢間用真正窰爐煮菜,老闆本來係入口材料,現在做埋餐廳,於是約埋朋友一齊去食,咁又真係幾得。首先點杯啤酒,印度啤酒未飲過,叫做Godfather Beer,比較強,近8%,幾濃味,粗豪感,鍾意濃味的就啱,Happy Hour $38。食印度菜必飲一杯 Mango Lassi,又可以醒胃,又可以當甜品,甜到啱啱好,涼快!印度亦有雲吞,先蒸後炸的 Chicken Momos 真好食,唔乾唔硬,咬落去軟軟熟熟,食到裏面印度烤雞的香味。Tandoori Chicken 用乳酪醃過,加上特色香料之後焗,非常滑,少食到咁滑。印度飯係長長型的,與羊肉一齊煮好夾,呢款才叫做Lamb Briyani ,飯裏面有洋蔥芫荽,很香,羊肉大大件,幾嫩,好食。

走到西環電車路 有一間店舖門外寫着 FREE MEAL 免費餐如果有人沒有錢付款購買食物 可以進店內領取食物這樣有善意的店舖 更加吸引我去光顧入到去已滿座 好彩之前有book位有一個酒吧 bar枱位 餐廳空間不多 好像是到朋友家裏招呼我一樣 餐單上的食物多不勝數 先點飲品 才慢慢想 吃什麼好 最後決定咗食以下呢啲嘢 ~ ♥︎Uttrrakhandi Pahadi Tikka $88 Chicken marinated with green chutney & spicy 係一啲醃咗嘅雞肉 上咗綠色嘅醬汁 烤熟佢 鐵板上 可以擠一啲檸檬汁 食落去雞肉好滑 好香嘅味道♥︎Tandoori Chicken Momo $138Steamed monos marinated with spices and a chunky chicken stuffing cooked in Tandoor呢個比我想像之中好味! 睇落去似係普通嘅Momo 好似餃子咁 食落去肉味好香又多汁 皮薄餡靚仲有一啲辣醬俾你點 ♥︎Chicken Tikka Naanza $188Slices of Tandoori Chick

走到西環電車路

有一個酒吧 bar枱位 餐廳空間不多
好像是到朋友家裏招呼我一樣
餐單上的食物多不勝數
先點飲品 才慢慢想 吃什麼好
最後決定咗食以下呢啲嘢 ~

係一啲醃咗嘅雞肉 上咗綠色嘅醬汁
烤熟佢 鐵板上
可以擠一啲檸檬汁 食落去雞肉好滑 好香嘅味道

♥︎Tandoori Chicken Momo $138
呢個比我想像之中好味!
睇落去似係普通嘅Momo 好似餃子咁
食落去肉味好香又多汁
皮薄餡靚仲有一啲辣醬俾你點

♥︎Chicken Tikka Naanza $188
Slices of Tandoori Chicken tikka & mozzarella cheese
呢個好似Pizza咁 但係唔同麵包 形狀
好豐富嘅雞肉芝士同埋其他材料topping
份量好大 我諗四個人都夠食

♥︎Bargain Bharta $88
Tandoori roasted eggplant mashed, cooked with garlic, onions and tomatoes
呢一樣係茄子蓉 充滿着不同嘅香料
比較濃嘅味道 配合埋個薄餅麵包好好食

♥︎Mango Lassi $68

2022-10-04 56 views
今日朋友帶路去搵食西營盤站一出就見到 地理環境夠晒方便老闆好有心好sweet🥹lunch set都幾抵食而我哋就揀咗a la carte啲圖實在係太吸引Chicken Tikka Naanza $188一路以為係pizza 上枱嘅時候 仲心諗唔係圓形咁cute嘅😂原來餅底係Naan + pizza 第一次見 真係失禮晒🫣餡料方面 Chicken tikka通常都好少出事依個都唔例外 烤雞好香好嫩滑 而且份量都幾多配搭埋”pizza”又幾正 個醬同埋芝士係畫龍點睛 夠晒濃郁惹味Tandoori Chicken Momo $138平時食嘅momo都係蒸 依個係烤出嚟 更加香 又脆口面頭係唔同嘅香料 再配埋香辣汁 好惹味2樣特別得嚟都有驚喜
今日朋友帶路去搵食

2022-09-27
Lunch
  • Chicken Tikka Naanza
2022-10-03 41 views
dinner朋友推薦呢間印度餐廳,西環中都幾受歡迎,值得再嚟試下其他野😙印度咖喱味道非常濃郁,🌶辣椒、薑同顆粒完整嘅香料,🥰丁香、月桂葉、同小豆蔻等經典香料做成嘅醬汁,濃郁辛香,😘回味無窮。😍烤餅都唔可以錯過,是印度料理中不可或缺嘅主食,🥠烤餅嘅種類都繁多,常見饢餅 naan,外皮酥脆,而且內心鬆厚柔軟。🫓越嚼越香,非常滋味!😙識食一定要點著咖哩,兩者perfect match,味道更是絕配。