2022-04-23 64 views
因為去了駱駝漆大廈買東西,無意經過這間肉店,入面除了有買肉之外,還有餃子和一些醬料等等。最神奇的是,這裏還可以即場試食和堂食.都見到有不少人在場用膳.因為見也算特別,所以在場叫了餃子和羊架來吃.💠薄皮水煮韭菜餃 $50/12pcs 🥟餃子可水煮或是煎,個人比較喜歡水煮因為比較健康😬餃子有韭菜,白菜和粟米.還可以選擇薄皮或是厚皮.薄皮餃子包得晶凝通透,可見到入面的韭菜,店員會即時介紹如何吃,先原味吃一隻,第二隻可加甜醬油,之後再可加辣醬,再試一隻可加芝麻醬,試完四種吃法之後最後將三款醬料混在一起一起吃,便可從而得知自己最喜愛的吃法.而最後我發現將所有醬料混在一起吃是最好吃的,口感極度豐富😍😍💠羊架 $55 🐑這個價錢來說,是非常抵食。羊架的羶味好香,沒有多餘的脂肪和筋,軟嫩的口感,加上黑椒粒的味道更惹味😊👍🏻

💠薄皮水煮韭菜餃 $50/12pcs 🥟

💠羊架 $55 🐑

🥟水煮薄皮白菜餃❤️🥬 有分水煮同香煎兩種煮法 外皮分咗薄皮同厚皮 今次就分別嗌咗兩種煮法 睇吓邊款更得我❤️🤤🤤✍🏻原本想嗌香煎嘅 但因為驚熱氣 所以就叫水煮 果然冇叫錯‼️ 先講外皮部份 透薄得黎唔會包唔實肉餡 食落粉感唔重 主要食到香料味 估計係用咗類似京蔥嘅材料🤔 由於佢係用100%鹿兒島黑豚肉 所以一咬爆汁 勁juicy‼️‼️‼️ 有圖有真相 見到即刻📷底咗🥰 順帶一提分別有幾種調味料 重口味嘅 可以自行混醬😌😌 日式餃子汁 蒜蓉辣椒汁 日式胡麻醬 各有特色😍😍🥟餃子汁就酸酸地 夠晒開胃🥗日式胡麻醬 酸中帶甜🌶蒜蓉辣椒汁 重辣味 唔死咸講埋第二隻煎餃先 太興奮🤣🤣💚香煎薄皮白菜X韭菜餃 ✍🏻個人認為韭菜唔太濃味 可能咁啱我個隻餡料較少 因為始終係人手每隻包嘅關係 所以可能會有呢個問題 不過🏡人表示夠濃味同足料 表面輕輕煎過 唔算太過油膩 我諗下次會再試香煎版本🤤 再次講返調味料部份先🤪🤪 🥇餃子汁或者麻醬加辣椒汁 呢個組合就會變咗酸辣汁 一定要咁mix 😍😍😍😍😍 不過都係覺得胡麻醬係最夾嘅
🥟水煮薄皮白菜餃❤️

呢個組合就會變咗酸辣汁

一定要咁mix 😍😍😍😍😍
不過都係覺得胡麻醬係最夾嘅
  • 水煮薄皮白菜餃
去開觀塘嘅駱駝漆大廈行樓上鋪,順便去試底層嘅小店😛有一間日式冷凍食品店,有埋新鮮即場包嘅餃子🥟~即點即做煮嘅🤤🤤主打黑豚肉餃子,有厚皮/ 薄皮,亦可選放湯水煮/ 生煎!.🥟水煮粟米黑豚肉餃子粟米🌽味無得輸啦🥰咬落肉質較淋同碎,點日式芝麻醬好夾!而且果度嘅芝麻醬好濃,點薄皮就好夠飽🤰🏻.🥟生煎白菜拼韭菜餃子🥬係港式煎餃~煎得唔油膩,同樣點薄皮所以邊係脆脆的🤤煎餃子配佢嘅辣醬唔錯!相信係自家製的,有點偏辣+少少酸,令煎餃味道更有層次。.店內有雪櫃,有唔少日本飲料可選,果支有橙肉粒粒嘅橙汁係Donki見過,好飲😋在場都有日本酒及冷凍牛扒可選,可以買完叫廚房即場整👨🏻‍🍳
主打黑豚肉餃子,有厚皮/ 薄皮,亦可選放湯水煮/ 生煎!
粟米黑豚肉餃子

🥟水煮粟米黑豚肉餃子

🥟生煎白菜拼韭菜餃子
在場都有日本酒及冷凍牛扒可選,可以買完叫廚房即場整👨🏻‍🍳

2022-04-15 55 views
觀塘駱駝漆工廈上的餃子店店員現場包製餃子🥟可選水煮或生煎🌈《白菜餃和韭菜餃雙拼》水煮$50/12隻以水煮的烹調方式,餃子以100%鹿兒島黑豚肉來做餡料,清新好吃,薄皮餡料足,抵吃好食!《粟米餃》生煎 $50/10隻同樣餃子以100%鹿兒島黑豚肉來做餡料,以生煎的方式,厚皮,皮脆微焦,香口好吃!除了堂食外,更可外賣生餃子呢!小店更有日本和牛,即揀即煎,很吸引呀!👏🏻總結:工廈上的餃子店,抵吃好味!
觀塘駱駝漆工廈上的餃子店

店員現場包製餃子🥟

可選水煮或生煎🌈

《白菜餃和韭菜餃雙拼》水煮$50/12隻

《粟米餃》生煎 $50/10隻

總結:工廈上的餃子店,抵吃好味!

2022-04-14 70 views
駱駝漆大廈多嘢食已經唔係新聞😌呢度竟然隱藏住一間美味餃子店🤩一開始以為係好好味嘅和牛 或者 什麼特賣原來係賣餃子🥟😂😂內裡環境光猛, 靠牆係貨架, 貨架前有枱櫈食餃子,order紙好簡單只係兩張紅色和綠色,分厚皮和薄皮。 餃子餡料都係兩款 白菜餃、韭菜餃、亦可雙拼,份量可選擇12隻或15隻,做法統一水煮和煎。熱辣辣餃子送到,我最喜歡混醬喇,仲要加辣椒醬。 估唔到薄皮入面都可以包住咁多肉汁, 朋友一咬肉汁彈左岀來 ,簡直係嘥咗呀! 雖然沒有湯, 餃子皮好滑, 脹卜卜餡料沒有失望。喺雪櫃入面可以揀扒,仲有代煮服務㗎。飲品嘅價錢 好公道5蚊罐汽水 可能係便利店都買唔到喜歡 食餃子嘅朋友 可以一試😊😊

一開始以為係好好味嘅和牛 或者 什麼特賣

喺雪櫃入面可以揀扒,仲有代煮服務㗎。
飲品嘅價錢 好公道
5蚊罐汽水 可能係便利店都買唔到
喜歡 食餃子嘅朋友 可以一試😊😊
香煎韭菜拼白菜餃子
水煮韭菜餃
香煎韭菜拼白菜餃子
水煮韭菜餃
2022-04-13 35 views
Selling a variety of Japanese beverages, seasoning sauces, dumplings and frozen meat for takeaway or dine-in, there was quite the crowd when we came on the weekend. All of the dumplings are homemade - you might see some employees making the dumplings at the back of the store when they’re not busy serving customers. Although there are only 3 flavours available, you can mix and match the cooking method (boiled or pan fried) and thickness of the skin. Our fave flavour was definitely the dumplings s

Our fave flavour was definitely the dumplings stuffed with plump sweet corn while the Chinese cabbage and chives one reminded us of home. Both tasted even better when dipped in soy sauce, sesame sauce or chilli garlic.

Chinese Cabbage & Chives Pan-Fried Dumplings
Corn Boiled Dumplings
2022-04-09
$55 (Lunch)
Corn Boiled Dumplings
放假同友人嚟到出名多好西嘅駱駝漆覓食,見到呢間主打日本黑豚肉製嘅餃子,衝住佢決定入去試一試佢🤣鋪頭入見到有姐姐喺度包緊餃子💁🏻‍♀️新鮮即製,而且現埸亦有售和牛可以即叫即煎埋嚟食~1️⃣ 生煎白菜餃(12隻-薄皮) $58 🤍4/5🌩 即叫即煎,煎至金黃微焦好香口🌟🥟🌩 餃子都幾大隻,薄皮煎出嚟都唔會好易穿😌🌩 豬肉味幾濃郁🐷而且肉汁豐富,咬落去肉汁流晒出嚟,食嗰陣小心辣親🥵2️⃣ 水煮粟米餃(12隻) $58 🤍3/5🌩 同上佢個餃子皮值得一讚✨皮薄到透出內餡,小煙靭而唔會容易散😍🌩 粟米粒粒分明,每粒都好飽滿,非常鮮甜🌽🌩不過肉味而言,感覺相比起煎餃呢款較突出💦除左餃子之外佢個餃子汁同辣醬都幾特別🤩餃子汁係芝麻加甜豉油嘅味,蘸落甜甜地又易香,同餃子好match👍🏼辣醬好夠辣,配埋餃子汁一齊蘸更香口🥰

1️⃣ 生煎白菜餃(12隻-薄皮) $58 🤍4/5
🌩 即叫即煎,煎至金黃微焦好香口🌟🥟
🌩 餃子都幾大隻,薄皮煎出嚟都唔會好易穿😌

2️⃣ 水煮粟米餃(12隻) $58 🤍3/5
🌩 粟米粒粒分明,每粒都好飽滿,非常鮮甜🌽
🌩不過肉味而言,感覺相比起煎餃呢款較突出💦

生煎白菜餃
水煮粟米餃
2022-01-10 326 views
見個名咁寫 點都叫份牛食吓啦。。。頂級牛肉眼 $126老闆娘好好 幫我由六成 改為 七成熟,食落剛剛好,好濃嘅牛味,再加鎖住啲肉汁,每一啖都啖啖肉。水煮薄皮粟米餃 $48 10隻真喺冇諗過一食落去,水份有咁多,加上粟米餃嘅口感,同皮嘅煙韌,食落超滿足。內裡夾雜鹿兒島黑豚肉 ,所以完全唔會有空虛感。生煎 雙併 $55 12隻白菜餃 + 韮菜餃 兩隻嘅菜都好爽口,外皮脆脆,內裡同白菜 & 韮菜都好好食,食食吓不知不覺都食咗三十幾隻,食完超滿足。。原來咁叫可以喺咁飽肚蘋果汁 $18 橙汁 $18
見個名咁寫 點都叫份牛食吓啦。。。

頂級牛肉眼 $126

水煮薄皮粟米餃 $48 10隻

生煎 雙併 $55 12隻
白菜餃 + 韮菜餃

原來咁叫可以喺咁飽肚

蘋果汁 $18

橙汁 $18
原來觀塘駱駝漆有間隱世手工餃子店,係門口望入去好似一間凍肉店,但其實內有乾坤,原來裡面有得堂食餃子嫁,入面雖然座位唔算好多,但勝在坐得夠舒服,仲見到店員即包餃子添嫁😃餃子主要有4種口味,有白菜,韮菜,白菜拼韮菜同粟米豚肉,皮亦有分厚薄,煮法就有水煮同生煎兩種😍餃子上枱前店員好貼心咁講解食法,仲建議我地如果第一次黎食可以先試原汁原味,再配餐廳提供既三款醬汁🤤🤤1️⃣水煮粟米餃(薄皮)隻隻都好飽滿,咬落仲鮮甜多肉汁,餃子仲100%用日本鹿兒島黑豚肉嫁😬就咁食都已經好香好好味,呢個我就覺得配辣辣地既豆瓣醬好夾喇😛2️⃣生煎白菜拼韭菜餃 (厚皮)煎到外表金黃色,賣相好靚,聞落又香噴噴👍🏻食落又唔會好油,適合鐘意食香口野既朋友,配埋日式餃子汁真係一流🤩我地一路食都不斷有客人買外賣餃子,可見得佢地既招牌餃子真係好好食好多人捧場嫁🥳 除左餃子,鋪頭仲可以揀埋牛扒即叫即煎埋,真係好貼心呀😍

1️⃣水煮粟米餃(薄皮)

2️⃣生煎白菜拼韭菜餃 (厚皮)
煎到外表金黃色,賣相好靚,聞落又香噴噴👍🏻

2021-12-27 217 views
我朋友平時好喜歡食餃子, 佢介紹說觀塘有間店賣凍肉,但竟然有堂食餃子,而且完全係人手製,更特別地採用100%日本鹿兒島黑豚肉,有心的小店確係要支持的!而且有得按自己喜好選擇厚皮或者薄皮,貼心到呢!我選擇了薄皮水煮餃和薄皮白菜煎餃子!水餃大大粒好飽滿,賣相吸引,咬落有滿滿豬肉餡料,鮮甜多汁!豬肉味好香,果然不同平時普通的餃子!還有自家蘸醬可增加口味!蒲公英和牛專門店地址: 觀塘開源道60號駱駝漆大廈三座1樓F室營業時間: 12:00 - 20:00

而且有得按自己喜好選擇厚皮或者薄皮,貼心到呢!
我選擇了薄皮水煮餃和薄皮白菜煎餃子!

蒲公英和牛專門店
地址: 觀塘開源道60號駱駝漆大廈三座1樓F室
營業時間: 12:00 - 20:00

2021-12-22 227 views
位於觀塘工廈嘅一間隱世餃子店,好彩位置駱駝漆一樓唔想等lift行樓梯都好方便去到。鋪頭細細,但係收工去都坐滿人間。餃子有幾款選擇,我哋叫左水煮厚皮白菜拼韮菜同生煎薄皮白菜拼韮菜,店員細心咁教我地由淡味食到濃味,之後先再點醬汁食,最後mix左個醬點黎食。水煮厚皮白菜拼韮菜餐廳用最簡單水煮嘅方法去整,最可以表達到餃子嘅原汁原味,基本上唔洗點任何醬都好好味。最後都有試到點個mix嘅醬,重味啲,不過有另一個層次,好好食。生煎薄皮白菜拼韮菜煎餃係煎到單面金黃色,香口之於餃子入面都仲好juicy,呢個點自製嘅辣椒醬食可以解下煎嘅油膩感,仲可以提升下味道。而且仲有得外賣,天氣凍想打邊爐,可以買下餐廳人手整餃子返屋企自己煮或者煎,堂食緊果陣見到好多人食完之後再外賣返幾盒返屋企,我怕煮得唔好,唯有下次再黎食啦。

2021-12-03
生煎薄皮白菜拼韮菜
又黎到塞人又塞車嘅觀塘😵‍💫不過呢度嘅工業大廈入邊真係有唔少隱世美食今日嚟到呢間餃子專門店🥟佢哋嘅餃子全部都係人手即叫即製我哋去到嘅時候仲見到老闆喺度續粒續粒好用心咁去包😂餃子主要分水煮同煎兩種煮法有韭菜餃、白菜餃、雙拼或者粟米餃俾大家簡仲可以按自己嘅食量 自由選擇10隻、12隻甚至15隻添😌水煮:白菜拼韭菜餃(薄皮)🥟煎:白菜拼韭菜餃(厚皮)🥟👍🏻餐廳標榜用上100%鹿兒島黑豚肉老闆推介我哋如果選擇水煮食法嘅話就簡薄皮 相反如果煎嘅話就揀厚皮我哋當然兩種都要試晒啦😌枱面上擺放左三種唔同嘅醬料 建議嘅食法係咁嘅:💁🏻‍♀️1️⃣首先咩醬汁都唔點食咗頭一粒先2️⃣之後第二粒就點較為淡味嘅日式餃子醬2️⃣第三粒就點辣辣地嘅豆瓣醬4️⃣而最後第四粒就要點最濃味嘅胡麻醬咁就可以由最淡味食到最濃味😌小編一直都比較喜歡食煎餃多個水煮但今次食完覺得無論水煮同煎都各有特色😍因為水煮揀咗薄皮所以係真係做到皮薄餡靚嘅效果😝Btw大家記住小心啲食啊 因為一食落去啲汁就咇晒出嚟🤩至於煎餃 每隻都煎得恰到好處唔會過份燶 亦都唔會乾晒水🤭外表層皮咬落好香脆 同樣一咬落去就爆曬汁果然真材實料 名不虛傳😙
又黎到塞人又塞車嘅觀塘😵‍💫
不過呢度嘅工業大廈入邊真係有唔少隱世美食
今日嚟到呢間餃子專門店🥟
佢哋嘅餃子全部都係人手即叫即製
我哋去到嘅時候仲見到老闆喺度續粒續粒好用心咁去包😂
餃子主要分水煮同煎兩種煮法
有韭菜餃、白菜餃、雙拼或者粟米餃俾大家簡
仲可以按自己嘅食量 自由選擇10隻、12隻甚至15隻添😌

唔會過份燶 亦都唔會乾晒水🤭
外表層皮咬落好香脆 同樣一咬落去就爆曬汁
果然真材實料 名不虛傳😙

2021-12-17 101 views
唔係朋友講都唔知原來駱駝漆有間隱世餃子店~~就咁睇以為係間凍肉店,但其實裡面有得堂食餃子🥟🥟佢地既餃子採用100%日本鹿兒島黑豚肉🇯🇵,全人手包製👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳想食肉既朋友都可以即場揀塊牛排即煎即食😋😋🌽薄皮粟米水餃(12隻) $55✨隻隻水餃都好飽滿,賣相好靚😍😍
咬落有滿滿既粟米同豬肉餡料,鮮甜多汁!!
豬肉味好香,就咁食都好夠味!旁邊都有幾款醬提供俾鍾意蘸醬既朋友~~🥬薄皮白菜煎餃(10隻) $48✨
煎餃外表金黃色,聞落幾香🤤🤤外皮煎得香脆,食落又唔會覺得好油膩~~白菜同豬肉既比例均勻,啖啖滋味!下次想試埋佢地既韭菜餃😋😋

小店仲有提供多款飲品,我地揀左日本小岩井蘋果汁($15)同日本有氣橙汁($8)~~蘋果汁味道清甜,橙汁氣泡感十足❤️❤️食完餃子後飲十分爽呢👍🏻👍🏻
唔係朋友講都唔知原來駱駝漆有間隱世餃子店~~
就咁睇以為係間凍肉店,但其實裡面有得堂食餃子🥟🥟
想食肉既朋友都可以即場揀塊牛排即煎即食😋😋

🌽薄皮粟米水餃(12隻) $55✨
隻隻水餃都好飽滿,賣相好靚😍😍
咬落有滿滿既粟米同豬肉餡料,鮮甜多汁!!

🥬薄皮白菜煎餃(10隻) $48✨
煎餃外表金黃色,聞落幾香🤤🤤
外皮煎得香脆,食落又唔會覺得好油膩~~
白菜同豬肉既比例均勻,啖啖滋味!下次想試埋佢地既韭菜餃😋😋

蘋果汁味道清甜,橙汁氣泡感十足❤️❤️
食完餃子後飲十分爽呢👍🏻👍🏻
2021-12-15 95 views
今日去觀塘買野,順便食個餃子。本身想食餃子爺爺,不過有啲遠所以喺駱駝漆搵到呢間餃子,見到開飯個評價算唔錯,所以試試。有10/12/15 隻選擇,價錢算抵。大家點餃子嘅時候記得睇清楚張單,我本身想食水煮餃,不過手快快甘剔左煎餃。個人覺得煎得唔香脆,只係表面是但煎少少,下次要水煮算,仲平幾蚊。我選擇左薄皮,皮比我想像中厚?不過唔緊要,因為好煙韌,所以食落都唔錯,下次想試下厚有幾厚。本人鍾意食韭菜餃,不過呢間嘅白菜餃更出色,下次要試埋粟米豬肉餃。最正係個汁,佢建議三種汁混埋一齊食(餃子汁+芝麻醬+辣椒醬)。其實好似乜食物加芝麻醬都好食😂我試左唔加,覺得餃子實在普通。不過食食下,好似有熟客話覺得個今次餃子底鹹咗啲,職員拎左兩粒(之後補番),拎左一粒比是頭婆試,認證下。單係呢個舉動,我覺得好加分,係真心想改善。雖然覺得餃子唔係特別出色,不過下次要試下佢個水煮加厚皮既同粟米餃先得

2021-12-15
$50 (Lunch)
2021-12-14 91 views
中意食嘢嘅朋友都知觀塘駱駝漆有好多好嘢食😋而我身邊嘅朋友都知我係個餃子控🥟男友就帶咗我去3座一樓嘅「蒲公英和牛專門店」呢度嘅餃子特別在佢係用鹿兒島黑豚肉製成架🍖有分厚皮同薄皮餃子 除左水煮 最近仲加埋煎餃餃子嘅種類就分咗韮菜、白菜同新嘅粟米🤤仲要係現場姐姐一直人手包架~仲有生餃可以買🎐韮菜餃我自己就最中意食韮菜餃 呢度嘅韮菜餃好夠味之前食過其他舖得浸韮菜味無肉味 NONO!反而呢度嘅韮菜餃唔會比韮菜搶咗肉味 落足料架個人比較喜歡薄皮餃易d咬開食到入面個涵🪄🎐粟米煎餃姐姐上呢個嘅時候都話呢個係新品黎架🆕男友都同我講 佢以前黎食都無煎餃 咁緊係唔執輸啦我想講佢係超級香!瞬間食指大動🤤🤤餃子入邊嘅粟米好有咬口 加埋煎香咗金黃色好正如果想再惹味d 姐姐仲教咗我哋一招秘技👾將枱面放好嘅餃子汁、日式麻醬、辣醬1:1:1溝好再將餃子浸一浸 就搖身惹味又辣又juicy嘅餃~-同場加映既然話得係和牛專門店 又點可以唔食牛呢🥩現場好多肉 有羊架有rib-eye仲有和牛全場所有凍櫃嘅扒都可以即叫即煎架~仲要有9折架🥳係咪心動先 所以我地都嗌咗好多人都問姐姐解凍得切咩?姐姐話緊係無問題!🎐美國prime頂級牛
中意食嘢嘅朋友都知觀塘駱駝漆有好多好嘢食😋
而我身邊嘅朋友都知我係個餃子控🥟
男友就帶咗我去3座一樓嘅「蒲公英和牛專門店」
呢度嘅餃子特別在佢係用鹿兒島黑豚肉製成架🍖
有分厚皮同薄皮餃子 除左水煮 最近仲加埋煎餃
餃子嘅種類就分咗韮菜、白菜同新嘅粟米🤤
仲要係現場姐姐一直人手包架~仲有生餃可以買
🎐韮菜餃
我自己就最中意食韮菜餃 呢度嘅韮菜餃好夠味
之前食過其他舖得浸韮菜味無肉味 NONO!
反而呢度嘅韮菜餃唔會比韮菜搶咗肉味 落足料架
我想講佢係超級香!瞬間食指大動🤤🤤
餃子入邊嘅粟米好有咬口 加埋煎香咗金黃色好正
如果想再惹味d 姐姐仲教咗我哋一招秘技👾
將枱面放好嘅餃子汁、日式麻醬、辣醬1:1:1溝好
再將餃子浸一浸 就搖身惹味又辣又juicy嘅餃~
同場加映
既然話得係和牛專門店 又點可以唔食牛呢🥩
現場好多肉 有羊架有rib-eye仲有和牛
全場所有凍櫃嘅扒都可以即叫即煎架~
仲要有9折架🥳係咪心動先 所以我地都嗌咗
好多人都問姐姐解凍得切咩?姐姐話緊係無問題!
🎐美國prime頂級牛小扒
食完餃子都飽飽地 但又想試吓過吓口癮🤰🏻
於是乎就叫咗塊細細哋嘅試吓 即煎嘅滋味😚
好香好juicy 加少少鹽同胡椒就已經夠曬味
牛魔王下次可以去試吓~
📍觀塘 蒲公英和牛專門店
地址: 觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座1樓F室