Restaurant: Tao Heung Tea House (MCP CENTRAL)
Info:

2022-10-12 796 views
屋企人話想試下稻香推廣嘅88元隻片皮鴨,於是來到呢間新都城分店品嚐,去到七點鐘都可以即時可以入座。入去見到仲有好多位,坐低後即時叫嘢食。京城片皮鴨88元一隻,另外見佢可以用9.9取走原隻鴨殼,諗都唔使諗即時叫埋拎走個鴨殼,鴨唔喺好大隻,但皮都夠脆唔會好肥膩,個醬除咗有乳豬醬還有個千島醬,較特別,我反而覺得千島醬都唔錯。西蘭花帶子蝦仁148元,上檯時見佢冇咗蝦仁,於是叫侍應問下點解,佢即時叫廚房再炒過幾隻蝦仁再擺返落碟餸度,都幾烏龍下,講返碟菜先,西蘭花都炒得啱啱好,帶子都好大粒,味道鮮甜,蝦仁都好爽彈,做得好出色!古法蟲草花金花班98元,條魚都好厚身,火喉蒸得啱啱好,還有其他配料如蟲草花、炸菜同肉絲一齊蒸,魚肉都唔鞋,幾好!養生五指毛桃飽魚氣鍋湯28元,湯有五指毛桃嘅椰香味,味道好清甜,其他湯料有隻好細嘅鮑魚、雞肉、瘦肉、江瑤柱、雞腳等。備註:個鴨殼真係仲有好多肉,9.9幾抵!

入去見到仲有好多位,坐低後即時叫嘢食。

備註:個鴨殼真係仲有好多肉,9.9幾抵!
2022-10-10
$165 (Dinner)
2022-09-16 662 views
好耐無同朋友飲茶,今次活動就係「同養生黎一次約會」面對呢間茶樓俾人第一印象就係服務,不過呢間的服務認真麻麻啦🥲🥲我同朋友係黎飲下午茶,一開始問門口的人需要拎飛嘛?距話要。轉個頭有兩個男人掃完安心,大搖大擺就行左入去,都唔需要拎飛!叫到我的時候,竟然同我講「你入去自己揀位啦!」我完全O左,因為白等左15min🙄坐底開始叫野食啦~~因為都係睇中下午班比較優惠‼️無論尊,特,大,中,小點點心一律以小點計算❗️‼️😍😍蝦仁燒賣 —— 水準都保持住,咬開除左豬肉都有碎蝦仁係入面嘎~蝦餃 —— 都同以往一樣,皮有小小厚,不過呢個係可以接受嘎,蝦食落都係有蝦味,同埋唔係死蝦。翡翠蝦腸粉 ——切開的每一舊入面都有原只蝦仁,一細粒菜心頭。排骨和鳳爪 ——保持水準炸饅頭 ——就差d ,食落好似油饅頭,油完全滲透入左去咁。😖😖😖燒乳鴿 ——感覺有d乾。🥲🥲無論一呢餐好食與唔好食,服務可以好翻小小嘛?入面廚房做唔到單,竟然無人主動同我地講,要我地等。我都清楚了解到,茶樓一定好忙,未必顧及咁多位客人,但都想俾翻小小尊重客人嘎。希望得到改善,下次去食會有個愉快的「約會」啦~~☺️😇
好耐無同朋友飲茶,今次活動就係「同養生黎一次約會」
排骨和鳳爪 ——保持水準
燒乳鴿 ——感覺有d乾。🥲🥲

2022-08-28 427 views
因很耐沒飲茶關係,路經稻香茶居,見沒人等位,便決定進去飲茶,食品是沒有問題的,只是樓面態度的問題。茶居已是用手機app點餐,而冲茶又是用自助煲水機,人客亦不多,但樓面都好像不太理會茶客。我們本應不用找樓面幫忙的,但由於自動煲水機出了問題,煲水機顯示器水溫升到65度便停止上升,但水煲內的水又不斷地沸騰中,水都咕嘟咕嘟地瀉出來了,似乎不懂自動熄機。我們先後搵了2位樓面幫忙,但都是敷衍我們,其中一位還以不禮貌態度著我們水滾你咪就冲茶囉,為何不冲茶呀?你們想點?我們説擔心水機有問題,可否換過第二台。她便説這裡的水機是這樣的,經常壞的,沒辦法換第二台,你們真的擔心,我只可拿壼熱水給你,又再次行開了。基於安全問題,我們放棄用自動煲水機了。我們不想影響心情,以最快速度食完點心,便馬上離開。
2022-08-27
Type of Meal
Tea
2022-07-15 561 views
好多人怕肥,所以唔食雞皮。其實理由何在呢?我相信是一種誤解囉!只要在進食時減少動物脂肪就得啦!於是,耐不耐食吓啲高温烹調的菜式也是一個好的選擇呀。近期《稻香》集團的酒樓,再推出“一蚊”就食到一隻燒雞經典菜式。此款菜餚名稱為‘燒’,其實無火無炭,用高温做出皮脆、脂肪溶解並流走了的效果。食少少就十分滿足和開心啊!雖然價錢平,但絕不欺場。原隻燒雞上場,可以穿上酒樓提供的膠手套,放縱原始本性,或優雅地使用提供的剪刀肢解牠雞如何才是燒得好呢?我認為標準就要睇嗰’蘿柚’嚟決定呀!馬拉盞炒涼瓜:炒得旱身、無水在碟,但馬拉盞味道淡鮑魚無花果雪蓮氣鍋湯: 特價菜式,材料充足抵食。溫馨提示:當晚的乳豬十分失敗,於是向一名女經理提出取消。女經理十分有禮,並作出道歉,值得讚上讚

雞如何才是燒得好呢?我認為標準就要睇嗰’蘿柚’嚟決定呀!

馬拉盞炒涼瓜:炒得旱身、無水在碟,但馬拉盞味道淡

鮑魚無花果雪蓮氣鍋湯: 特價菜式,材料充足抵食。

2022-07-10
$140 (Dinner)
  • 一蚊雞
見到宵夜時段火鍋食品做緊半價優惠,以為會好多人排隊,點知八點鐘去到竟然一個人都冇,走埋去柜檯問知客究竟係乜原因,佢地話而家啲客人主要係食八點半前嘅一蚊一隻雞優惠,所以宵夜時段都變得好冷清。兩個人叫了以下食物:先來個湯底,叫了個支竹鯇魚鍋,支竹同鯇魚份量都算多。墨魚滑同脆肉鯇,份量唔多但質數算唔錯。鮮蝦雲吞,夠大隻但味道一般,唔推介。肥牛同羊肉片,質量都可以。最後來過蔬菜籃,砌得好靚,種類都算多,食材都好新鮮,食完咁多肥膩嘢後食返啲蔬菜感覺上會好好多(自我感覺良好😅)。順帶一提惠顧火鍋有免費飲品任飲,不過品種唔多,只有可樂,忌廉,豆漿,細樽裝竹蔗茅根,柑桔及啤酒等。最後食都酒樓要叫埋單先捧住個肚離開。

兩個人叫了以下食物:

先來個湯底,叫了個支竹鯇魚鍋,支竹同鯇魚份量都算多。

墨魚滑同脆肉鯇,份量唔多但質數算唔錯。

鮮蝦雲吞,夠大隻但味道一般,唔推介。

肥牛同羊肉片,質量都可以。

2022-06-23
$150 (Last Night Supper)
經歷了漫長晚市禁堂食的日子一早承諾了長輩的晚飯聚會最終決定簡簡單單在附近的稻香用餐省卻舟車勞頓和長輩晚飯最緊要抵食所以特價菜式是首選剛巧這輪菜式很對胃口先有壹蚊鴿每張枱都必然見到它的影踪絕對是必點菜式的確上菜時還熱辣辣, 非常香口, 不能錯過另一推廣是黑蒜鮑魚汽鍋湯湯水自是老人家們的心頭好他們當然最愛自家煲的靚湯不過看到湯料十足, 大大隻原隻鮑魚都不難猜到他們對這鍋湯表示滿意當然少少肉食並不能滿足大家口腹之慾所以加點了晚市孖寶燒鵝半隻海味什菜煲燒鵝肉質結實又難得油脂不自多長輩們固然滿意小輩雖則香氣稍減, 但當成食得健康(些)之選都不為過而且上菜時還有小蠟燭加温吃到的不會是冷冰冰的燒鵝誠意有加本來會選海味什菜煲是只為了加點蔬菜但上菜時才知道原來這個煲是很‧大‧個‧的不是平常煲仔小菜的煲, 而是大大個像湯煲雖只是平凡菜式, 但勝在抵食由於不知道什菜煲是大大煲所以還加點了花膠紅燒豆腐花膠份量連長輩們都覺得抵其實有時和長輩們吃一頓晚飯求的也不會是甚麼驚喜又或山珍海味最重要是大家可以同枱一起吃分享温馨的感覺
經歷了漫長晚市禁堂食的日子
剛巧這輪菜式很對胃口
先有壹蚊鴿
每張枱都必然見到它的影踪
絕對是必點菜式
的確上菜時還熱辣辣, 非常香口, 不能錯過

另一推廣是黑蒜鮑魚汽鍋湯
湯水自是老人家們的心頭好
他們當然最愛自家煲的靚湯
不過看到湯料十足, 大大隻原隻鮑魚
都不難猜到他們對這鍋湯表示滿意

當然少少肉食並不能滿足大家口腹之慾
所以加點了晚市孖寶
燒鵝半隻
海味什菜煲
燒鵝肉質結實又難得油脂不自多
長輩們固然滿意
小輩雖則香氣稍減, 但當成食得健康(些)之選都不為過
而且上菜時還有小蠟燭加温
吃到的不會是冷冰冰的燒鵝
誠意有加

本來會選海味什菜煲是只為了加點蔬菜
但上菜時才知道原來這個煲是很‧大‧個‧的
不是平常煲仔小菜的煲, 而是大大個像湯煲
雖只是平凡菜式, 但勝在抵食
由於不知道什菜煲是大大煲
2022-05-04
Type of Meal
Dinner
2022-05-24 314 views
稻香長期都係咁多人,平日都要等大概45至一個鐘。尤其有一蚊乳鴿,就多上加多。我哋兩個人嗌左龍蝦,上菜時都覺得好驚喜,因為真係好大隻。食落口好啖啖肉,啲伊麵就普通啦,都係正常咁既味。碗湯好足料,有雞腳鮑魚響螺豬肉。隻乳鴿好多汁,$1 真係好抵。衛生情況要改善,餐具有啲污糟。侍應生唔夠,要嗌好多次先有人嚟。

龍蝦

碗湯好足料,有雞腳鮑魚響螺豬肉。

隻乳鴿好多汁,$1 真係好抵。

衛生情況要改善,餐具有啲污糟。

侍應生唔夠,要嗌好多次先有人嚟。
乳鴿
龍蝦
乳鴿
2022-04-26 413 views
這裡雖然改名了 但其實都係稻香 唔太明白點解要改名和重新裝修 但其實都有些改變 就係用自助形式沖茶 大堂職員在門口時已經比咗你想要嘅茶葉比食客 食客就在位上自行沖茶 如果設施係完善嘅當然係好 但如果設施唔夠好就只會令職員更煩 那些沖茶機經常壞 其實真係好煩 還有有些時候一張大枱幾個茶客 又未必夠分⋯這樣只會令食客反感 之前嘅稻香其實我都寫過食評 那時係介紹早茶點心 那時因為有5折早茶點心 覺得好抵食 所以就寫咗食評介紹將軍澳街坊 但經過幾年時間 這個優惠已經變咗長期都有 現在還變咗6折 即是已經加價 所以已經唔想多講 今日想介紹晚市堂食 這幾個月因為抗疫 一直都停咗晚市 稻香都出返一年一度嘅一蚊優惠 但已經由一蚊雞變咗一蚊乳鴿 真係有些心酸 這十幾年間由一蚊雞每人任食變成兩人以上才可以食 再由切雞變燒雞 現在已經變成乳鴿 吸引力大減以下係我今次和家人們一齊點嘅菜:首先嚟咗呢個菜 嚟到嘅時候 一啲啫啫聲都無 還有唔熱無獲氣 如果唔係即炒 就唔好叫啫啫雞煲囉真係超失望不過有個地方要讚 份量好足夠 三個人都夠食 有四隻鮑魚 醃料好重 那些雞已經無晒原味道 只係有一推醃料味有大量薑和蒜頭🧄但都
這樣只會令食客反感
以下係我今次和家人們一齊點嘅菜:
啫啫鮑魚雞煲

真係超失望
有大量薑和蒜頭🧄但都只係同一個味道

一蚊乳鴿

之後到嘅就係三隻乳鴿 兩人以上就可以點 每人一隻 有幾塊印尼蝦片伴隨 老實講一人一隻真心夠食 但你話好大隻就唔係 一個點心竉都可以裝兩隻 都唔會大得去邊
但一蚊都算抵 但只限平日 假日就貴18倍

窩豉蒸白鱔

這個是最後的一道菜 蒸很久才上菜 也是最貴嘅一道菜 但份量係失望嘅 我哋三人食完就剛剛好 本來還想點聖子 好彩都忍住
因為在海鮮方面 稻香暫時未曾出現任何期望 其實這個價位已經零吸引力 試過就足夠
2022-04-25
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2022-02-19 380 views
上次食完個濃湯花膠雞,今晚又想來回味下啦重有象拔蚌~抵食夾大件之選今次都係冇令我失望都係噤好食新鮮大碟抵食,再叫多左幾碟餸,都係即叫即炒~我地兩公婆食到抱住個肚走第二次來幫襯淨係睇啲色水都知好味啦重有成隻雞呢碟象拔蚌$138街市買都要啦~呢到重要切埋~咕嚕肉整得好好食~啖啖肉味道酸甜好開胃蟹肉扒豆苗清清地~夠大碟金蒜粉絲蒸元貝$25一隻~大大隻夠新鮮老虎斑仔好滑架~又大條 我同我老公成條食晒我地當晚叫嘅菜單~
上次食完個濃湯花膠雞,今晚又想來回味下啦
重有象拔蚌~抵食夾大件之選
今次都係冇令我失望
都係噤好食
第二次來幫襯
淨係睇啲色水都知好味啦
重有成隻雞

呢碟象拔蚌$138
街市買都要啦~呢到重要切埋~
咕嚕肉整得好好食~啖啖肉
味道酸甜好開胃

蟹肉扒豆苗
清清地~夠大碟
金蒜粉絲蒸元貝$25一隻~大大隻夠新鮮

老虎斑仔
好滑架~又大條 我同我老公成條食晒

我地當晚叫嘅菜單~
2022-01-03
$450 (Last Night Supper)
2021-12-26 383 views
之前睇到稻香喺度裝修都有段時間,終於等到佢裝修好。於是放假就嚟試吓。因為人少,揀咗幾款雙併嘅款式試吓:牛肉球 + 鯪魚球炸鯪魚球 + 煎蘿蔔糕 豬肚雞扎馬拉卷 + 糯米卷 鴛鴦雙潮 (鰕餃 + 潮州粉粿)⋯ 部分忘記影相 🤦🏻‍♀️ 我今次係正價時段嚟食。感覺就麻麻地。因為呢個價錢同區有更好選擇。但如果係優惠時段嚟食,即星期一至五7點至11點 / 星期六日及公眾假期7點至9點,會有6折優惠,咁就變得抵食,可以話係平價早茶之選。

因為人少,揀咗幾款雙併嘅款式試吓:
牛肉球 + 鯪魚球
炸鯪魚球 + 煎蘿蔔糕
豬肚雞扎
馬拉卷 + 糯米卷
鴛鴦雙潮 (鰕餃 + 潮州粉粿)
⋯ 部分忘記影相 🤦🏻‍♀️

自動加水加熱水煲
馬拉卷  +糯米卷
蘿蔔糕+鯪魚球
鴛鴦雙潮
自動加水加熱水煲
馬拉卷  +糯米卷
今晚晚餐同老公來新都城食飯,之前喺社交平台見朋友post話好抵食,就來試吓,好似有$1羊腩煲🐑🍲,2030開始宵夜時段,一問之下原來$1優惠要3人以上先有不過宵夜時段都有好多野食係半價,超低食~呢間啲侍應招呼唔錯,有禮貌之餘又快手,大家住寶琳嘅朋友快啲去試吓真心抵食夾大件~呢個原味濃湯花膠雞好味到暈,成隻雞重要好滑,呢個價錢花膠都算大塊,重要好多塊,絕對無hea你我食晒啲花膠老公叫左2支大啤啤啤佢~菠蘿咕嚕肉😍重好熱~啖啖肉,炸粉同肉整得恰道好處~乳鴿香口~豉椒炒蟶子又係大大隻,洗得好乾淨,完全無沙~呢個我力推大家必點,象拔蚌刺身$138咋抵食到喊,重要好新鮮噤嘅價錢去邊到搵呀~金菇肥牛煲,牛肉太小了,不過味道唔錯~埋單都係708.5大佬,去邊到搵呀~
真心抵食夾大件~
呢個原味濃湯花膠雞
我食晒啲花膠
老公叫左2支大啤
啤啤佢~
菠蘿咕嚕肉😍重好熱~啖啖肉,炸粉同肉整得恰道好處~
乳鴿香口~
豉椒炒蟶子
又係大大隻,洗得好乾淨,完全無沙~
呢個我力推大家必點,象拔蚌刺身$138咋
抵食到喊,重要好新鮮
噤嘅價錢去邊到搵呀~
金菇肥牛煲,牛肉太小了,不過味道唔錯~
埋單都係708.5
大佬,去邊到搵呀~
2021-11-24
$360 (Last Night Supper)
2021-10-27 638 views
早上經過寶琳新都城「稻香・茶居」,👀到好多人圍住門口等位,於是行去八下 😏,發現11:00前落單、11:30前結算離座,除個別點心外,全部半價 (星期一至六) 👇🏻於是第朝一早去搵位試下啲食物質素如何 🤔👆🏻“傳統煎釀四寶”~火喉煎得唔錯,味道適中😉👆🏻“香麻煎堆仔” (一嚟到👀到咁正,唔記得影就食咗一件 😅)~油溫炸得唔錯,外面脆bobo,內裏芋蓉軟綿綿又唔太甜👍🏻😋😘👆🏻“鹹魚雞粒飯”~有驚喜,雞肉嫩滑鹹魚香,同時啲飯好有咬口👍🏻😋👆🏻“漁香撈拉麵”~漁香夠香味、麵質頗彈牙,加埋少許生菜拌食,味道唔錯 👍🏻😃👆🏻“懷舊豬肚雞扎”~味道就一般…中規中矩啦!👌🏻👇🏻幾款點心,外觀👌🏻,但食落就麻麻哋喇~蒜蓉魷魚粉絲都有啲苦澀味、牛肉及鯪魚球冇味兼太淋(可能番蒸嘅關係)、粉果皮太厚又冇咩餡,如下次再嚟食,都唔會再點囉!😐點心質素平均唔錯,下次再嚟會試下其他點心!😉

於是第朝一早去搵位試下啲食物質素如何 🤔

👆🏻“傳統煎釀四寶”~火喉煎得唔錯,味道適中😉

👆🏻“懷舊豬肚雞扎”~味道就一般…中規中矩啦!👌🏻

點心質素平均唔錯,下次再嚟會試下其他點心!😉
2021-10-25
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$62 (Breakfast)
2021-10-12 400 views
打風唔知食咩好,下午茶同屋企人去咗飲茶去咗稻香叫咗八至10個點心食小籠包叉燒酥蝦餃燒賣薄撐雞絲粉皮蘿蔔糕香煎蝦米腸大約食咗$300 賣單,味道一般般都還可以而家點餐全部用QR code落單,洗碗機和沖水機都是用一部機來做晒都唔需要侍應
打風唔知食咩好,下午茶同屋企人去咗飲茶
去咗稻香叫咗八至10個點心食

蘿蔔糕

香煎蝦米腸
大約食咗$300 賣單,味道一般般都還可以

2021-09-26 329 views
同屋企人嘅中秋節團圓飯揀咗新都城嘅稻香,分6:00-8:00,8:00-10:00兩個時段。由於限聚令仍然持續,每枱最多六人,今年亦無叫其他親戚,連家姐同姐夫亦無邀請,要分開同爸爸媽媽食。我哋五人點咗五個小菜,不過好似唔係咁飽。法式脆皮蠔,除咗食日本餐廳嘅吉列炸蠔同火鍋外,廣島蠔都未試過裹脆漿炸,夠脆又唔會太厚粉漿,幾好味。豉油皇海蝦,煎得好香,連殼食都無問題。抵食晚巿三寶:馳名沙薑雞(半隻),無特別,都幾滑。翡翠炒帶子蝦球,西蘭花爽脆,帶子大片,蝦球都大大粒。清蒸花尾龍躉,新鮮又滑,大條多少少會好啲。
。我哋五人點咗五個小菜,不過好似唔係咁飽

豉油皇海蝦,煎得好香,連殼食都無問題

抵食晚巿三寶:
馳名沙薑雞(半隻),無特別,都幾滑。

翡翠炒帶子蝦球,西蘭花爽脆,帶子大片,蝦球都大大粒

清蒸花尾龍躉,新鮮又滑,大條多少少會好啲

2021-09-15
$174 (Dinner)
話說噚日係中秋佳節,大家食左幾多月餅呢 ?? 我就當然要趁呢個日子同屋企人一齊渡過,一齊食飯做節,大家趁機相聚一下。事前我地已經 BOOK左枱了,但噚日應該太多人都做節關係,我地只能安排 6點幾呢個時段,幸好大家都提早收工,可以趕到。首先入場時果然真係好熱鬧,疫情之下都好耐冇見過咁多人的場面了,咁我地就安排左一張唔細的枱坐低,每張枱都有個水壼連倒水為一體的裝置,職員表示可以將洗碗的倒落去,我覺得呢個做法唔錯,可以減少呼喚職員的次數,值得一讚!💋鮮果咕嚕肉,首先一黎就上左呢碟餸,唔知係咪擺耐左關係,佢溫度唔太夠熱,算係室溫狀態,幸好佢啖啖肉,唔似有D用排骨製作,要吐骨,唔夠優雅,味道方面都幾好,唔會太酸,最有驚喜反而係拌碟的菠蘿,一食首先覺得好冰凍,好特別,食落好甜,甜到好似食緊地X罐頭的程度,但我鐘意XD,小妹好怕食酸野,呢個伴碟反而好似係主角咁成為大家爭奪的目標LOL。💋海味雜菜煲,份量好多,菜菜的款式又豐富,噚日的配搭係娃娃菜,小棠菜,西蘭花同菜心(唔知配搭係咪日日唔同呢) 岩晒我呢D同菜菜做朋友的孩子,佢中間有D粉絲,似有經過加工處理,呈現出啡啡地的顏色,但食落唔太覺,係心理感覺

💋海味雜菜煲,份量好多,菜菜的款式又豐富,噚日的配搭係娃娃菜,小棠菜,西蘭花同菜心(唔知配搭係咪日日唔同呢) 岩晒我呢D同菜菜做朋友的孩子,佢中間有D粉絲,似有經過加工處理,呈現出啡啡地的顏色,但食落唔太覺,係心理感覺好食D咁。而佢份量多到食到埋單前都仲食緊,哈!

💋翡翠炒帶子蝦球,呢碟好似平時去宴會時都會食的餸,有點懷念!佢D荷蘭豆份好甜,係冇細心咁去邊,不過諗到呢個價錢,都唔能夠要求太多了。帶子份量有點偏少,但食落都唔錯,一般水準啦,如果多返一兩粒會好好多囉!

💋上湯龍蝦伊麵,龍蝦伊麵的最好朋友係咩 ?? 唔使問當然係上湯,由細食到大都係咁食,別無他選!隻龍蝦睇落都幾大隻,肉質爽口彈牙,處理得唔錯,肉的份量都幾多下,我地一行5人都分到2~3舊左右,唔錯的了。而伊麵方面佢應該加左牛油去烹調,所以食到淡淡的牛油香,咁配搭都幾好,麵質方面都唔錯,唔會一夾就斷,所以我見差唔多每枱都必有一碟咁濟。

💋紅燒乳鴿,之前佢有做過特價,當時都冇咩機會去食,咁岩做節,就叫返幾隻黎食下XD。佢應該先鹵過後再炸再放左一段時間。首先食落唔算太熱,有點過鹹,又唔太夠脆。可幸的佢附上一碟喼汁可以為佢挽回少少分數,兩者配搭唔錯,食落層次豐富左,唔會得個鹹字,同埋唔好睇佢好似好細隻咁,其實都幾多肉下。

💋茄子班腩煲,我好怕食D班腩係一舊肉咁炸出黎,食落雪味好重下,又唔知係咪真‧班腩。而呢個就唔係,佢係真係一條魚咁斬出黎,雖然多骨,但至少食唔到有雪味,算唔錯的了,而上菜時個煲邊仲有D”滋滋”聲,間接證明左係岩岩煮好就上枱,但味道就稍為過鹹,如果淡返D會更佳!

💋火燙燒鵝皇半隻,千呼萬喚至出現的燒鵝皇終於出場!我地食到尾聲,問左好多同事至出場的燒鵝都幾大隻下,就算同隻大手比都唔會顯得好細,果然等待係值得的!佢呢隻肉質厚實,味道真係同鴨有好大的分別!CP值極高,不過就見到佢皮同肉之間的脂肪層都唔講得笑,只好合埋大眼放晒入肚就算數,要
懺悔留返第日吧,今餐食完至算!
  • 鮮果咕嚕肉