招呼麻麻 食物質素一般  碟乳豬搵老陳 一行10幾人 剛剛過咗去嗰個星期日晚上食晚飯 去到已經覺得佢招呼麻麻態度一般 叫完餸之後就啲餸菜都算你得快 但係叫咗10幾樣野 有三至四腳都係無嘅 賣晒喎 但係其實我哋都係六點鐘就到 D野 咁快賣晒 真係有啲奇怪叫咗嘅餸菜食到8899 大家覺得唔係好夠喉 就再落多兩三個餸 第一中一個係乳豬例牌 標價$158 咁我哋就叫左 結果嚟到 個碟細細碟 啲乳豬件細細件 我哋叫經理過嚟 問佢呢碟野係唔係$158 佢話係呀 我哋10幾人即刻暈低咗 所以大家如果要去灣仔稻香酒樓食 我就覺得麻麻地 無必要就唔需要去食 有啲搵老陳 食物質素也一般
食完月餅翻起少少秋風,又係食火鍋嘅季節,回想起早前試過2次稻香嘅推出,宵夜放題……任食火鍋+餐前小食優惠,每位 約$150位,認真超值,食材水準又高兼穩定·,不會將貨就價!於是再次訂枱幫襯,點知中伏兼慘劇終於發生,怒到連相都唔記得影,唯有用文字提醒其他顧客小心,避免受欺騙!須然$150任食在現時只是普通價格,無理由食火鍋連牛肉及生菜都話無,就連最簡單嘅魚蛋,丸類都無唯有不停叫了3-4次都話厨房出D乜控制唔到,你可以加單睇吓仲有得出!傳單上又話有海鮮,什麼……美國肥牛,鱔片,脆鲩,蝦……乜九十幾種食材等等!最後·就好似酒家賣剩乜你地就食乜,無哂尊嚴😣😣😣,其實之前2次都唔係咁㗎,宵夜火鍋放顯真係叫乜有乜,食材源源不绝咁送上,無漏單發生。仲有傳單無變、,但今次連餐前小食都無得供應,惨過同佢乞咁!😨😨須知每位$150唔係好大數目,希望喚醒稻集團管理層想想,信譽應該值多少?😬😬😬
食完月餅翻起少少秋風,又係食火鍋嘅季節
,回想起早前試過2次稻香嘅推出
,食材水準又高兼穩定·,不會將貨就價!

,就連最簡單嘅魚蛋,丸類都無

2017-10-17
2017-10-06 2564 views
最初見到呢間稻香都幾多人食,諗住同朋友去試呀下,點知就變成咗我最差的火鍋體驗。去到一坐低,菜上台前的一般餐具,好似筷子匙羹等等都欠奉,全部都要自己去攞。點完餐上台之後有好多甩單,比如落单时叫咗幾客肥牛,點知到尾只是到左一客。問咗兩三個部長,最後都係甩單。食物方面的質素亦不是太好。我同朋友未食完已經停晒手,啲生菜見到根部發黃。雞子叫左五粒粒,都唔係太新鮮等。以前曾經去過九龍灣的稻香食火鍋,感覺完全是兩個世界。我諗呢個係我食過咁多個火鍋店中,最難吃,服務最差嘅體驗,所以呢間我不會再幫襯。
2017-10-05 1772 views
超過數百次打邊爐經驗 。。。。我從來未試過會發一個評論出嚟。。今次係有史以來第一次。我記得第一次食稻香係喺九龍灣。嗰度經驗得來我都朋友十分滿意。今次心血來潮。來到灣仔稻香。很想品嚐美好的美食。不過換來的是絕對的失望我成個過程。第一次帶咗六碟雪花肥牛。但係只嚟咗一碟,第二次叫。五碟。。結果沒有嚟到。。追左兩次。。結果都係冇咁多次稻香。。最差都係今次前菜青瓜,平時一碟上有好多。。。喺呢度食得幾粒。。服務態度超差環境惡劣食材無法接受。。絕對冇下次

很想品嚐美好的美食。

不過換來的是絕對的失望

我成個過程。第一次帶咗六碟雪花肥牛。

咁多次稻香。。最差都係今次

前菜青瓜,平時一碟上有好多。。。喺呢度食得幾粒。。

服務態度超差

環境惡劣

食材無法接受。。

絕對冇下次
2017-10-04 1237 views
火鍋方題!晚上九點去到要等15分鈡!任點了火鍋配料好多都上了一轉分配得少少後再点就無!環境一般,好多大陸遊客,所以好嘈講嘢好大聲!这价錢以宵夜說有点貴,因为只得丸和菜可吃!
2017-08-27 1601 views
好耐冇去稻香食嘢,因為香港仔果間嘅服務吾掂,其他的也少去……今早同姪女行完山,去到灣仔十點幾,本來想食茶餐廳早餐,但行完好攰,想找個舒服地方坐下吾駛趕住走,想起不如飲茶,但灣仔道果邊冇酒樓,check下醒起北海中心有稻香,比較近啲,以前嚟過打邊爐都吾錯……得兩個人,如果炒嘢就食吾到點心,見到有個欖菜肉鬆炒飯+薑葱魚腩煲孖寶都幾好喎,便叫了這個,加一個腐皮卷……可能得兩個人關係,覺得碟飯寧舍大碟,每人要食幾碗仔,呢度係用翠玉瓜粒、肉鬆係雞肉嚟炒,味道都ok……個魚腩煲有好大失望,雖然味道ok,但啲魚切薄片嚟煮,太熟搞到好硬又多骨,我心目中的魚腩煲不是這樣的啊,那刻早知這樣就單點炒飯,叫多兩個點心好過!這裡飲茶環境幾好,樓底高,我坐近門口比較好,冇裡面咁嘈……以前呢度打邊爐不是任食,但經過門口見佢而家推出指定時間內任食,百幾蚊,下次試下先……

欖菜肉鬆炒飯
薑葱鯇魚腩煲
2017-08-20
$78 (Breakfast)
2017-07-25 2068 views
近期稻香推出宵夜火鍋任飲任食放題,而且8點半已經可以計宵夜,價錢亦唔貴,所以決定約埋一班火鍋友去試一試。揀好鍋底後,可以揀小食食住先,有酸蘿蔔、雲耳、薯條等...之後自己可以去自助吧拎野飲拎醬料。鍋底嚟到後每人送一隻鮑魚,送嘅鮑魚唔好有期待好好味。菜單有約90款配料比我地選擇,其實都相當豐富,海蝦、蠔、蜆、花膠、脆鯇都會有。當然將貨就價,質素其實都可以啦!不過肥牛係比較靚,呢樣我推介!!2.5小時絕對夠時間,大家食到捧住個肚走,價錢平,好滿足

鍋底嚟到後每人送一隻鮑魚,送嘅鮑魚唔好有期待好好味。
不過肥牛係比較靚,呢樣我推介!!

2.5小時絕對夠時間,大家食到捧住個肚走,價錢平,好滿足
2017-07-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Last Night Supper)
2016-10-22 5696 views
被38元一只的螃蟹吸引过来的。两人点了3只蟹,一份龙虾脆面配鱿鱼花生苗,再一碗米饭,一份椰子燕窝炖蛋做甜品。龙虾脆面一般吧,能吃。鱿鱼花生苗不错,花生苗咸甜脆脆的,还下饭。螃蟹黄膏挺饱满最后炖蛋好吃老式的粤式酒楼,味道不错,价格也平,就是服务感觉一个人负责的范围大了些不太能顾上。
被38元一只的螃蟹吸引过来的。
龙虾脆面一般吧,能吃。
鱿鱼花生苗不错,花生苗咸甜脆脆的,还下饭。
螃蟹黄膏挺饱满
最后炖蛋好吃
$190 (Dinner)
有時朋友聚會唔知食咩好, 打邊爐都係個不錯的選擇! 早前余媽媽就同朋友嚟到灣仔稻香食火鍋喇^^ 呢度嘅招呼唔錯, 下單後等左一陣就有得食喇! 呢度嘅椰椰芝麻雞鍋口碑唔錯, 所以我地叫左1隻試試 (晚市時段$90/隻, $50/半隻)~ 侍應先將已加入百分百天然椰肉的鮮椰子水煮滾, 再加入自家農場放養的穗香芝麻雞, 煮5分鐘左右就可以食喇! (想雞肉食起來嫩口啲, 就唔好煮太耐呀~) 呢隻穗香芝麻雞雞味濃郁, 而且皮脆肉嫩, 唔會好肥膩, 啱晒愛健康的我! 伴青桔仔或沙薑醬呢2款地道醬料進食, 酸酸辣辣, 特別開胃~ 加入了雞肉的椰子水就變成椰子雞湯了, 入口非常清甜美味, 有了椰子就能可以清熱降火了~ 咁好味梗係用埋個椰子雞鍋做湯底啦! 呢度嘅火鍋材料選擇繁多, 特色肉類、海鮮、肉丸、餃子、蔬菜等都好齊全~ 心思思想試試呢度嘅皇牌推介~ 黑豚梅肉($38/份) 質感軟滑, 份量多, 好抵食! 美國牛小排($48/份) 肉色鮮紅, 口感香嫩, 牛肉味濃~ 田園菜籃($48/份) 一系列受歡迎的火鍋常點蔬菜, 包括: 生菜、鮮菇、秀珍菇、粟米、蘿蔔、 翠玉瓜等展現眼前, 超
有時朋友聚會唔知食咩好,

打邊爐都係個不錯的選擇!

早前余媽媽就同朋友嚟到灣仔稻香食火鍋喇^^

呢度嘅招呼唔錯, 下單後等左一陣就有得食喇!

呢度嘅椰椰芝麻雞鍋口碑唔錯,

所以我地叫左1隻試試

(晚市時段$90/隻, $50/半隻)~

侍應先將已加入百分百天然椰肉的鮮椰子水煮滾,

再加入自家農場放養的穗香芝麻雞,

煮5分鐘左右就可以食喇!

(想雞肉食起來嫩口啲, 就唔好煮太耐呀~)

呢隻穗香芝麻雞雞味濃郁, 而且皮脆肉嫩,

唔會好肥膩, 啱晒愛健康的我!

伴青桔仔或沙薑醬呢2款地道醬料進食,

酸酸辣辣, 特別開胃~

加入了雞肉的椰子水就變成椰子雞湯了,

入口非常清甜美味, 有了椰子就能可以清熱降火了~

咁好味梗係用埋個椰子雞鍋做湯底啦!

呢度嘅火鍋材料選擇繁多,

特色肉類、海鮮、肉丸、餃子、蔬菜等都好齊全~

心思思想試試呢度嘅皇牌推介~

黑豚梅肉($38/份)

質感軟滑, 份量多, 好抵食!

美國牛小排($48/份)

肉色鮮紅, 口感香嫩, 牛肉味濃~

田園菜籃($48/份)

一系列受歡迎的火鍋常點蔬菜,

包括: 生菜、鮮菇、秀珍菇、粟米、蘿蔔、

翠玉瓜等展現眼前, 超有份量,

一定比散叫划算, 所以是必點項目~

海生蝦($48/碟)廣島蠔($48/碟) 兩碟都係大大碟,

本身以為是蝦仔, 但竟然比中蝦還要大,

已且也算新鮮彈牙^^

而廣島蠔更是喜出望外地大隻和肥美!

當然唔少得脆鯇骨腩($48),

鮮蝦丸和豬肉丸啦(雙拼$52/碟)~

脆鯇爽口彈牙, 連唔太喜歡魚嘅朋友都食左兩件~

鮮蝦丸和豬肉丸份量都好多, 唔怕唔夠食啦!

還有鮮炸生根($28/碟),

鳳城水餃和鮮蝦雲吞(雙拼$48/碟)

鳥冬($28/碟)呢啲火鍋必點配料!

尤其覺得水餃和雲吞很飽滿和足料!

配合埋各式火鍋醬料, 份外美味!

飲品可選汽水、菊花茶、酸梅湯~

可以一大jar一齊分享~

食埋水果就係個完美的句號了!

余媽媽好喜歡呢度啲食材夠晒大碟,

而且質素不錯, 價錢也算合理, CP值高,

係食火鍋不錯的選擇~

下次會再嚟^^
2016-08-25
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
  • 椰椰芝麻雞鍋
  • 田園菜籃
  • 廣島蠔
  • 海生蝦
2016-07-25 3615 views
服務又衰,又唔記得咗我叫嘅嘢,味道又麻麻地,次係我第一次來呢度食又係最後一次平時去旺角嗰間稻香都好好食嘅,禮貌又好,呢次來銅鑼灣間食真係令我好失望,希望你哋可以好好檢討一下!!!!!!!!

2016-07-25
$60 (Breakfast)
2015-12-21 5546 views
那日無事做同同事周圍兜圈,來到這裡每次發現有間稻香,看見裝修間店都好闊落,商量了一下,於是決定入去霖住點野食一起食。首先上了個楊枝甘露,其實我不是很喜歡食甜品,味道還是不錯嘅,因為鍾意食芒果,楊枝甘露嘅芒果基本上俾我食曬,他們家的芒果味道不錯,西柚反而覺的不怎麼新鮮,大閘蟹分量都比較足,點之前都不知道呢個時間蟹好不好食本人不會怎麼評價蟹,就是認為味道麻麻 咖喱鷄味道還是比較正,咖喱味不會過濃,雞肉煮的剛剛好,既會不老也不會太嫩我們沒點主食,雖然點的份數比較多,量卻不會特別多,我們兩個人清了碟,覺得有八分飽了。價錢就認為有小小偏貴。
大閘蟹分量都比較足,點之前都不知道呢個時間蟹好不好食
本人不會怎麼評價蟹,就是認為味道麻麻
2015-12-17
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2015-11-02 4430 views
I had the most horrible food i ever had in HK. I wanted lobster but it turned out to be 海螳螂. The taste was weird and oily. It cost me 598hkd before service charge. I dont think is worth it at all. Cashier was slow. Food served was slow too.
2015-11-02
Type of Meal
Dinner
  • none
2015-10-22 2691 views
期假一家人去飲茶也成常態,去哪裡、去哪間酒樓就只視乎我們去哪一區吧,可是家人也沒有特別的挑剔,只享受飲茶的感覺吧,所以我們常常去不同的稻香。平日總會點一「碗」叉燒飯來吃,但今天竟變成了只有一「碟」的選擇,價錢貴了四分之一,心想沒所謂,碟應該比碗更大的份量,應該更划算。可是這樣想便大錯特錯,一碟叉燒飯和一碗叉燒飯的份量竟是差不多,看來是巧立名目加價吧,但一加便25%,真的有點兒那個。我們點了較肥的叉燒,配上甜耶耶的蜜汁,味道的確是很不錯,很juicy,但非常不滿意稻香這樣巧立名目的加價。煎炸的點心在煮好後沒第一時間遞給我們,所以只餘下非常微弱的餘溫。來到的時候有點軟掉,鹹水角和花姿餅也不香脆、不香口、不惹味。鹹水角的皮有點厚,吃起來是黏黏的,但味道屬正常水平;由於花姿餅本身味道較淡,在冷掉後味道變得更淡,因此需要沾一些喼汁來補求,但作為10餘元的點心,算是不錯了。三式腸(豬、牛、蝦)的腸粉皮太厚,也是有點糊,而且在相比下餡料較少,不多沾豉油的話,滿是齋腸粉的味道。牛肉味道有點腥,除此之外,整體味道屬合理水平,但無特別。醬汁鳳爪與黑椒金錢肚的醬料也很濃郁,與食材味道很搭配,也煮得軟腍,算是

醬汁鳳爪與黑椒金錢肚的醬料也很濃郁,與食材味道很搭配,也煮得軟腍,算是不錯。
每件燒賣有兩隻蝦,質感頗爽口彈牙,燒賣的豬肉質感不錯,不會過於結實或鬆散。

整體合格,但下午茶的價錢與正價並無什麼差距,每款點心只有$1-$2元的調整,早知不費時間等位吧。

2015-10-18
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$70 (Tea)
2015-03-27 4189 views
話說與親友們的飯局, 選址稻香。這間稻香裝修後闊落很多, 雖然餐廳主打火鍋, 不過我們今次主打的是小菜。燒味雙拼$148, 內容有八件燒腩仔和半只油雞。燒腩仔皮脆肉滑, 不會過咸; 相反油雞超級瘦弱, 份量僅像是半只春雞, 感覺上索價超貴。接下來的咕嚕肉$65碟頭小小, 菠蘿、青紅椒較主角咕嚕肉為多, 而且咕嚕肉不算脆, 體形極其嬌小; 還好醬汁酸甜有致, 味道平衡得宜。南乳齋煲$65有一些雜菇、茄子、豆卜、枝竹、白菜仔、粉絲等, 南乳汁味道彰顯; 惜材料不甚入味, 汁還汁菜還菜, 純粹以汁餸飯還可以罷。以蒜蓉炒的菜心$58不單蒜香泛溢, 菜心苗應該是經快炒上碟, 色澤鮮明而菜仍細嫩, 炒功不俗, 被我們瞬間秒殺; 勢沒想到全餐最正的是一碟菜…粟米斑塊跟瑤柱粟米羹可說是一湯兩味之作: 原因是兩道菜都令人懷疑是以罐頭粟米湯弄出來的。粟米斑塊$88賣相完全不行, 像是飯盒裡的餸, 不過走了飯。厚粉的魚塊尚幸肉滑, 惟以疑似粟米湯打的芡就只能說是十分的粟米湯味, “O”了嘴…更加令人驚訝的瑤柱粟米羹$98調味欠奉之餘亦鮮見瑤柱, 湯羹烯得像數罐粟米湯加甜粟米粒加水煮成, 過份的甜像是喝著甜湯

更加令人驚訝的瑤柱粟米羹$98調味欠奉之餘亦鮮見瑤柱, 湯羹烯得像數罐粟米湯加甜粟米粒加水煮成, 過份的甜像是喝著甜湯! 當侍應遞上胡椒粉時, 小人覺得需要的是鹽囉。
甜品共有楊枝甘露三碗$62.4、芝麻糊一碗$6.8及芒果布丁兩個$35.6。楊枝甘露的柚子乾涸欠水分, 又苦又澀。芝麻糊一吃便知並非生磨, 而是開粉沖的。唯一較易入口的芒果布丁雖然頗實, 芒果香及椰香仍能補救, 甜度温度尚算適中。
總計$905, 算是實惠。但小人看到單據上清楚打印著的是“粟米斑塊「飯」”, 上桌時明明是沒有飯的; 店方卻明碼實價收了另叫的三客白飯錢。對此, 我們不予追究, 然而對於這種落單手法都頗為反感! →∩→
對於貼錢買難受的事情小人絕不會做第二次。
Other Info. : 跟我們枱的服務員叫陳X的女子極之兇狠, 當我們叫她開茶及寫菜時, 她即發脾氣回應: 「咁你叫我開茶先定寫菜先呀?」我們唯有請她喜歡做甚麼先便甚麼先, 結果她是去鋪另外一張枱先。吓…?? 後來每次見到她我們都很驚慌, 怕她又發脾氣。只能好聲好氣地好像求她甚麼似的, 到底誰是客人??
Delivery
Type of Meal
Lunch
2014-12-11 4917 views
身為一個土生土長的香港人,飲茶食點心始終是掛在嘴邊的,所以,我周不時都會像個阿伯一般,出門食早餐,不去茶餐廳去茶樓。這日的早上,沒有在守家享用早餐,又沒有在途中的轉車點停下,於是直接來到灣仔才食,而且心郁郁想食點心,於是,我決定上茶樓,上這一家剛裝修好冇耐的灣仔《稻香》。這一家《稻香》樓底很高,其實非常適合做飲宴的,奈何,他整個場地的設計,是以火鍋為主,原因是什麼,《稻香》打邊爐的價錢,實在太吸引了。一大清早,沒有可能打邊爐啦,我來《稻香》,為的,是飲茶食點心,來一盅兩件是最實際的事。所以,一盅熱辣辣的鳳爪排骨飯,是飲早茶必食的東西。份量不細的,不過整盅飯的確是以飯為主,肉不多但感覺剛剛好,豉油、豆豉的香味,滲入了米粒之中,令整盅飯都充滿味道。吃了雞腳,吃鴨腳,鴨腳扎做得很好,鴨腳的皮爽口,味道很香,雖知是工場做起的點心,但我不得不讚那點心工場的師傅,的確是有一手。最重要,也是我最愛食的,就是燒賣,這燒賣有原隻的大蝦,感覺多了幾分的名貴感,而內心的豬肉也夠鮮香甜美,水準不錯。連鎖酒樓,雖然是中央製作,但不一定沒有好出品,我吃了多次《稻香》,只論點心,的確是很好的。

$55 (Breakfast)