2018-11-30 722 views
路經此地血併後、好想食番個中式暖粒粒邊爐無意中發現這裡、所以黎一試⋯大約7:40分到達、侍應說正價時段已滿、建議食宵夜、$148加一、大約8:30派籌⋯見不是等太耐⋯而且、時間尚早、只是2-3人等宵夜中⋯所以就排隊了。為了善用時間、趁等位時、選好食物一分一秒地等⋯等⋯等⋯終於準時8:30派籌、可能Happy Friday 的關係、今晚比較多人⋯大約9點終於可以入座。自助bar有丸類、腸類、蔬菜、響零、炸魚皮外、還有糖水類、紅豆沙、百福豆腐花而飲品種類也不少、還有飯後甜品👉🏽雪糕類可能係宵夜時段、所以可以慢慢坐慢慢食到打烊
路經此地血併後、好想食番個中式暖粒粒邊爐

為了善用時間、趁等位時、選好食物

而飲品種類也不少、還有飯後甜品👉🏽雪糕類

可能係宵夜時段、所以可以慢慢坐慢慢食到打烊

2018-11-10 683 views
叫左個雞煲,等左半個鐘都未黎,問幾時有,佢居然答唔知等幾耐架,有咪拎出黎出黎囉。真係火都黎埋。野食好少,連雪糕都無。雪條得紅豆冰果d超唔吸引。個個侍應都黑口黑面。明明周圍都係叫埋單都係會拎張單過去,但我地叫埋單就要我地自己出去出面埋。絕對唔會再黎。

2018-11-10
2018-10-19 1057 views
玩味大B豬, 清新漢堡, 每隻 $168BB豬外皮熱辣辣脆卜卜, 豬皮下面有一層薄薄嘅肉, 仍然保持嫩滑, 清新漢堡的食法, 有五個步驟 :1: 選一塊大b豬作漢堡包底層,2: 放醬汁沙律於底層上面,3: 蓋上另一塊大b豬作面層 ,4: 盡情享用。 食法很有創意和新鮮感 !👍😋鹽燒鮑魚蜜桃咕嚕肉鮑魚外皮鬆脆, 咬下去彈牙和煙韌,蜜桃清新可口,咕嚕肉酸酸甜甜特別開胃惹味!😋🍻沙薑霸王雞黃油雞雞皮滑溜, 雞皮下黏住薄薄的凝固啫喱 , 好回味 , 雞肉嫩滑可口,配甜甜豉油和沙薑好滋味 😋 原隻椰皇燉桃膠飯後甜品, 原隻椰皇燉桃膠, 不二之選 , 椰皇椰味香濃, 桃膠滑溜, 蓮子軟綿, 秋風起最適合不過的至 滋潤甜品👍😋
玩味大B豬, 清新漢堡, 每隻 $168
1: 選一塊大b豬作漢堡包底層,
2: 放醬汁沙律於底層上面,
3: 蓋上另一塊大b豬作面層 ,
4: 盡情享用。
食法很有創意和新鮮感 !👍😋

鹽燒鮑魚蜜桃咕嚕肉

沙薑霸王雞

原隻椰皇燉桃膠
2018-10-18 632 views
話說今日約左幾個朋友食飯 大家都揹住bb 呢間唔洗等位 咁就揀左呢間打邊爐 講真食物質素係幾好的 但職員服務就太差!!第一,上湯底同上餸都唔識就下位 係都要係bb隔離上第二,有幾次我洽緊野食 係都要穿過我隻手 係我手下面收碟 其實咁樣好冇禮貌第三 我覺得最過分 就係埋完單夠鐘 佢提醒左我地一次 但我地只係想食埋火鍋入面既少少野 但竟然有位職員粒聲唔出 收曬啲野 突登將啲垃圾掉落個鍋 唔比我地繼續食 講真 要收枱 講一聲就得 唔洗咁樣一粒聲唔出 衝過黎咁樣倒曬人地啲野食 真係好冇禮貌 好唔尊重人 我從來未試過係第二到咁樣比人對待
第一,上湯底同上餸都唔識就下位 係都要係bb隔離上
$220 (Dinner)
2018-10-13 846 views
之前黎過稻坊打邊爐一兩次,今晚想打邊爐任食,於是就再嚟稻坊,八點半後任食火鍋係收$138, 五六日加多十蚊再加一,如果就到時間嘅話會係一個幾好既選擇,但如果八點半前呢就係$188相對來講就冇咁抵食啦未必會考慮。我哋叫咗番茄湯底都算足料同埋濃味,醬料區係出邊要自己去調味,另外佢有啲丸同埋菇類菜類面類嘅全部都係雪櫃嗰邊要自己去攞,之後就要寫紙仔order啦,主打係靚牛肉肥牛真係無得輸啊,唔係一般齋肥嗰啲,我鍾意佢嘅午餐肉係豬仔牌嘅,雲吞都OK, 海鮮方面佢有鱔片同埋海蝦,呢兩日我不停叫,沙白就真係有啲沙,所以叫咗一兩次咋,仲有嘢飲任飲又有糖水仲有雪糕雪條豆腐花,都有幾多選擇,係一個好滿足嘅火鍋放題
2018-10-06
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$160 (Last Night Supper)
2018-10-10 508 views
星期六去飲茶都唔使太等位 真係開心到中獎咁 被安排坐角落最埋位置 好在當日帶左帽同外套 🧥 原來係勁大風位 食物: 整體都幾好食 但一入座點左叉燒瀨粉 等到食飽都無人通知已經無 落單時明明侍應姐姐仲話得返叉燒同油雞 想食乜嘢鹹菜豬肚 豬肚好硬 好似食吹波膠咁 鹹菜激鹹 唔知係無洗定加左勁多鹽 完全失敗個人認為食點心🥧就好喇 唔好叫其他熱食 栗茸南瓜酥,杞子淮山鯪魚球同酥皮叉燒包上枱時仲係脆值得試服務: 行過扮見唔到舉手 直到攞單搖晃先過黎係咩意思?餐具: 匙羹勁污穢 有食物殘渣漬 諗起都打冷震
星期六去飲茶都唔使太等位 真係開心到中獎咁

鹹菜豬肚 豬肚好硬 好似食吹波膠咁
鹹菜激鹹 唔知係無洗定加左勁多鹽 完全失敗
個人認為食點心🥧就好喇 唔好叫其他熱食
栗茸南瓜酥,杞子淮山鯪魚球同酥皮叉燒包上枱時仲係脆值得試

服務: 行過扮見唔到舉手 直到攞單搖晃先過黎
係咩意思?
餐具: 匙羹勁污穢 有食物殘渣漬 諗起都打冷震
終於食得舒服
終於食得舒服
2018-10-07 372 views
今日有朋友結婚,所以請了我去荃灣的稻坊 。雖然這餐不算是結婚的喜宴菜式,只是朋友單點這間餐廳的菜色,但都當了是他們結婚的飯局。鮮蝦春卷~~~~春卷外皮太硬,裏面鮮蝦太少。鹹水角~~~~鹹水角和平時飲茶差不多。香芋煎堆~~~~和平時飲茶差不多。象拔蚌花枝片炒甜豆~~~~甜到太老,不嫩。象拔蚌和花枝片炒得過熟了一些。不嫩口。草菇冬菇小棠菜~~~~醬汁怪怪地,有鹹,有甜,但總是覺得味道怪怪的,不太夾。酥炸蝦球~~~~這道酥炸蝦球正常。不過不失。魚翅竹笙羹~~~~水多過配料,魚翅竹笙份量不多。清蒸大海斑~~~~蒸的時間掌握得不太好,過熟了,魚肉不嫩,不滑,但魚有魚味,不太腥。蠔油鮑魚炆冬菇~~~~冬菇正常。但鮑魚太硬。不軟。有點兒難咬。炆得不夠「林」。荷葉蒸飯~~~~正常荷葉蒸飯會有荷葉味,但這個蒸飯只是普通飯,都沒有荷葉味。而且每一粒飯都不是分明的,幾粒幾粒貼在一起。伊麵~~~~好像發水麵包一樣,伊面不彈牙,太「林」,就好像平時煮公仔麵煮得過了時間一樣。蓮子百合糖水~~~~百合的確份量幾多,但是糖水味道普通。

鮮蝦春卷~~~~
春卷外皮太硬,裏面鮮蝦太少。

鹹水角~~~~
鹹水角和平時飲茶差不多。

香芋煎堆~~~~
和平時飲茶差不多。

象拔蚌花枝片炒甜豆~~~~
甜到太老,不嫩。象拔蚌和花枝片炒得過熟了一些。不嫩口。

草菇冬菇小棠菜~~~~
醬汁怪怪地,有鹹,有甜,但總是覺得味道怪怪的,不太夾。

酥炸蝦球~~~~
這道酥炸蝦球正常。不過不失。

魚翅竹笙羹~~~~
水多過配料,魚翅竹笙份量不多。

清蒸大海斑~~~~

蠔油鮑魚炆冬菇~~~~
冬菇正常。但鮑魚太硬。不軟。有點兒難咬。炆得不夠「林」。

荷葉蒸飯~~~~

伊麵~~~~

蓮子百合糖水~~~~
百合的確份量幾多,但是糖水味道普通。
2018-09-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Dinner
2018-09-15 765 views
酒樓周街也是, 大多數都是集團式經營, 縱使是集團式, 但每間分店的食物質素也會各有不同, 今日去到荃灣廣場, 試了這間稻坊, 和之前試過的稻坊真係質素好好多, 環境亦不錯, 裝修隔局特別, 除一般點心外, 有很多其他小食, 我們就order了鯪魚球, 炸魷魚, 牛脹, 雲耳, 煎餃子等等, 燒味拼盤, 每樣都好夠味, 炸物又脆口, 不會滿口油, 腸粉又薄又滑, 整體所有食物都好正, 所以必定下次.
2018-09-12
2018-08-24 816 views
尋晚無聊,約同事飯局,結果行咗去荃灣廣場嘅稻坊,見到有特價嘢,又唔使等位,就拿拿淋入去食,醬烤豬肋骨($68)、波士頓龍蝦海鮮盛($128),呢兩樣超值,跟住又叫咗椒鹽雞軟骨($48),呢個就真係麻麻,全程基本無乜服務(可能因為無乜服務員啦),行出門口埋單,同事諗住支持下支付寶,點知個收銀話部機接收差,用唔到,結果就俾現金……(連加一服務費$297)
椒鹽雞軟骨
波士頓龍蝦海鮮盛
醬烤豬肋骨
2018-08-23
$150 (Dinner)
波士頓龍蝦海鮮盛
醬烤豬肋骨
2018-07-11 1403 views
今日同事Last Day, 大家決定去荃灣廣場稻坊同佢Farewell, 每次飲茶, 同事都叫到成枱食物, 當然今次都唔例外, 酒樓環境唔錯, 唔算太嘈, 人手都尚算足夠, 所有食物都好味, 但有d真心想推介比大家, 燒味拼盤: 有油雞, 叉燒, 燒肉, 雲耳及類似齋的野, 我都唔知係乜, 所有野都好入味, 叉燒夠冧, 雲耳帶少少微酸, 金醬酥炸鯪魚球: 炸到金黃色, 係上面唧小小千島汁, 令到成件事唔同哂, 鼓蒜虎皮尖椒: 唔算太辣, 好有蒜香味, 比起一般酒樓的煎或炸野味好多, 忍唔住食左三件, 最後出場就係芝士海蝦伊麵: 芝士味濃, 海蝦新鮮又彈牙, 下次再飲茶, 首選都係呢間稻坊.
2018-07-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Lunch
2018-07-08 925 views
一行10日去打邊爐,差不多夠鐘無溫馨提示last order,一夠鐘人哋未食完,淨係話你哋夠鐘啦,跟住就即刻執人哋檯面上嘅嘢。之後仲係咁黑面鬧我哋,夠鐘啦,夠鐘啦。咁大間集團請人係咪會training下,點解可以咁惡劣嘅服務態度依然可以生存到?
2018-06-16 1219 views
稻坊第一次來,同事話幾好味的。我們十幾人坐大枱,獨立隔左一個位的,感覺幾好。同事一早叫晒嘢食。有通菜都fresh好味,櫻花蝦薄撑好多櫻花蝦,幾特別,薄撑好軟身的。蘿蔔牛肚,跟麻醬秋葵,牛肚都夠淋入味,蘿蔔夠入味同甜!白汁蝦球麵,賣相吸引,蝦球好大隻,爽口的,麵加埋白汁都好香好味的!!燒味拼盤,叉燒幾好。燒肉脆。有木耳,紫洋蔥,雞!!泡飯好稀好少米,味道ok的,有帶子同瑤柱粒。每天也有些特價點心,今日係鮑魚燒賣,這籠鮑魚燒等了好耐,追了幾次,還只是送一籠來,我們是兩籠的。賣相也幾吸引的。餐具有花紋的,對筷子太圓。。好易跣手跌落枱這一鍋鮑魚炒飯好吸引呀,好多隻鮑魚,仲要唔細隻,飯是咖啡色,有d菜粒,葱粒,鮑魚淋身,好味道,飯都幾香,吸晒d鮑汁好味呀!!仲有壽包,一籠三隻,雞包仔,雞絲秋葵,味道也好的。然後有d加單,鵪鶉蛋燒賣,綿花雞,鮑魚燒賣。。追了又追。。等了又等先有。服務有待改善。

蘿蔔牛肚,跟麻醬秋葵,牛肚都夠淋入味,蘿蔔夠入味同甜!

燒味拼盤,叉燒幾好。燒肉脆。有木耳,紫洋蔥,雞!!

泡飯好稀好少米,味道ok的,有帶子同瑤柱粒。

餐具有花紋的,對筷子太圓。。好易跣手跌落枱

2018-06-12
Lunch
Celebration
Birthday
2018-06-09 903 views
一家大細為媽媽慶祝生日,人多選擇了中式菜食套餐,上openrice搜尋荃灣區嘅酒樓,最後選擇了一間有質素保證嘅稻坊,環境寬敞,可以泊車,合理價錢嘅推廣套餐。最重要係雖然眼見佢地唔太足夠人手,但侍應們都好有禮貌,俾多d貼士都值👍BB乳豬全體 - 中等size, 夠脆,唔肥,因為最怕到食有一層白色肥膏,正👍上湯波士頓龍蝦伊麵 - 龍蝦夠大隻有肉地, 用上湯燴汁配有伊麵底,唔會太 heavy, 味道唔錯👍馬拉醬炒花枝珊瑚 - 有少少辣,甜豆炒花枝片& 珊瑚蚌,夠惹味,但小朋友食唔到👍冬瓜瑤柱燉螺頭 - 清甜,連冬瓜都入晒螺頭嘅味道👍鹽燒鮑魚咕嚕肉 - 從未試過嘅菜式,鹽燒鮑魚其實好似係炸過嘅鮑魚,唔洗自己起肉我鍾意,幾特別唔錯的,但略嫌鹹咗少少,中間配以有質素嘅咕嚕肉👍杞子淮山浸翡翠 - 都幾鍾意食鮮淮山,因為自己處理比較麻煩,但配上比較帶有青味嘅細細條嘅唔知咩菜苗,有d失望。 若配上菜心苗比較適合鮮沙薑霸王雞 - 好入味,雞肉嫩滑,好快清晒👍清蒸游水星斑 - 中等size, 肉質幾好,唔會太大條,無浪費清晒👍飄香荷葉飯 - 夠入味,但略嫌濕咗d影響口感期待的楊枝金露 - 唔夠涷,味道ok,
冬瓜瑤柱燉螺頭 - 清甜,連冬瓜都入晒螺頭嘅味道👍
鮮沙薑霸王雞 - 好入味,雞肉嫩滑,好快清晒👍
飄香荷葉飯 - 夠入味,但略嫌濕咗d影響口感
期待的楊枝金露 - 唔夠涷,味道ok, 但可能d柚有苦澀味,影響晒,好彩佢地知道有問題主動換咗杏仁露,芝麻糊,紅豆沙俾我地👍
2018-06-08
$200 (Dinner)
2018-04-24 1309 views
贴錢買難受so sad飯局,即時寫個包膠俾大家以免中伏,是日點半席另加一蚊鷄,侍一炮過上左5道菜,經典既係正價食物味道一般,反而一蚊鷄有驚喜,真係脆皮出煙無欺場!入戲玉,第一伏,急凍脆乳朱,師父何得何能做到又凍又脆呢?完全違反物理定律,高手!第二道東星石班兩食,隔夜油炸人工養班!老友,餐牌寫明東星班喎,第二伏!見到已無哂胃口,好采有一蚊雞扎肚咋。第三伏,完美陪訓西臉侍,黎兩隻雞得四对手套,叫阿姐拎多对,阿姐以極差嘴臉回覆兩隻雞只有四对手套,再問個男經理,即時答無問题。手套而已,又不是0.03,用得著西臉加念念有词?全程無禮貌嚴重影響食欲,绝对無下次,大家如果喜歡貼錢買難受可以一試,大家公開評理,附即場實照以昭公正,相關不知所謂员工亦将受到相應處分,短片會直接上稻坊寫字樓,出街食左幾十年,第一次逼我出包胶,你係得既!
2018-03-06 1683 views
雖然見有好多差評,但係我去嗰日又覺得好好啵~食物種類多,連蝦,蠔,蜆都可以任食~其他肉類同其本丸類都有,特別係牛脷同無骨龍躉片都好正。熟食又好味。飲品又任飲,有可樂、zero、雪碧、檸茶、啤酒、豆漿、菊花蜜、竹庶茅根,仲有其他野飲,不過唔記得lu甜品有是日糖水2款,仲有雪糕雪條食。服務又好,鍾意打邊爐既唔好錯過~
雖然見有好多差評,但係我去嗰日又覺得好好啵~
食物種類多,連蝦,蠔,蜆都可以任食~
服務又好,鍾意打邊爐既唔好錯過~

2018-03-02
$150 (Dinner)