2023-07-07 248 views
同朋友想搵間坐得舒服,又想傾下計見呢到評價唔錯,就一齊上黎試下牆上放滿達摩,天花板吊著日式燈籠枱之間都有捲簾隔住,增加私隱度感覺窩心餐廳係用QR code落單主打串燒,壽司刺身料理等等叫左個特盛二人前刺身3點(三文魚,帆立貝,油甘魚 各2切)帆立貝好鮮甜麻醬豆腐櫻花蝦沙律串燒5貫白鱔,魷魚鬚,牛橫膈膜,松阪豬,大蔥雞肉串串燒燒得唔錯,魷魚鬚爽口又彈牙牛橫膈膜幾有咬口,肉味濃清酒煮蜆大大隻清甜肥美黑松露唐揚炸雞黑松露醬原來同炸雞都好夾牛肉壽喜燒鍋材料份量十足,蔬菜、香菇、豆腐及蒟蒻,配上香濃壽喜燒湯底,大大片牛肉,好滿足。味噌湯 是日甜品 生啤 有買一送一點可以錯過
同朋友想搵間坐得舒服,又想傾下計
見呢到評價唔錯,就一齊上黎試下

牆上放滿達摩,天花板吊著日式燈籠
枱之間都有捲簾隔住,增加私隱度
感覺窩心

餐廳係用QR code落單
主打串燒,壽司刺身料理等等

叫左個特盛二人前
刺身3點(三文魚,帆立貝,油甘魚 各2切)
帆立貝好鮮甜

串燒5貫
白鱔,魷魚鬚,牛橫膈膜,松阪豬,大蔥雞肉串

串燒燒得唔錯,魷魚鬚爽口又彈牙
牛橫膈膜幾有咬口,肉味濃

大大隻清甜肥美

生啤 有買一送一
點可以錯過
  • 壽喜燒鍋
2023-06-15 354 views
先來說說牛肉壽喜燒定食配烏冬 $98,這道菜的份量非常足夠,而且味道也十分美味。壽喜燒的牛肉肉質非常嫩滑,加上配料中的洋蔥和蘑菇,讓整道菜味道更加豐富。烏冬麵條有著很好的口感和彈性,與壽喜燒搭配在一起更是絕配。此外,配菜包括味噌湯、沙律和前茶,都非常美味,份量也十分充足,非常超值。接下來是海之幸丼定食 $138,這道菜的主要食材包括吞拿魚胁蓉、三文魚、油甘魚和帆立貝,每一種海鮮都非常新鮮美味。飯上的海鮮都鮮美可口,並且配合了一些蔬菜和芝麻,整道菜的口感很豐富。同樣地,配菜包括味噌湯、沙律和茶碗蒸,都非常美味。

2023-06-12 252 views
🇭🇰 尖沙咀-太郎居酒屋上次行開尖沙咀見到有唔少嘅居酒屋,但就冇咁早開,今次特登上網搵到間有午餐食既😍價錢又合宜,所以就上去食下~⍗ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈⍗☑️整體方面:環境充滿日本feel,上菜速度幾快,而且係定食形式~~可以食到好多唔同種類嘅嘢 而且每份都好足料 好有係日本嘅感覺😍🔷午餐閻家蟹蟹蟹丼定食(⭐9/10) $138🔸 味噌湯🔸 沙律🔸 前茶🔸 茶碗蒸呢個飯嘅配搭最主要係蟹肉、蟹膏、蟹籽仲有紫菜碎😍之前去其他舖頭食過類似嘅飯,但蟹肉好少會有啲擔心,點知今次呢個飯勁犀利!佢除咗表面已經鋪滿晒材料,內埋都蘊藏咗爆多蟹肉,可以話係越食越多😋而且蟹膏鮮甜,每啖飯都充滿蟹味~~正啊🔷午餐北海丼定食(⭐8/10) $158🔸 味噌湯🔸 沙律🔸 前茶🔸 茶碗蒸呢個飯嘅配料有(海膽、赤蝦、三文魚籽、🦀蟹肉、帆立貝)海膽入口超級鮮甜😋唔會有腥味,赤蝦同帆,帆立貝都非常新鮮,用三文魚籽同蟹肉嚟撈飯簡直係一流食法🤤🤤🤤而且蟹肉嘅量都非常多,成個定食非常足料~⍗ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈⍗🎏地址
🇭🇰 尖沙咀-太郎居酒屋

🔸 味噌湯
🔸 沙律
🔸 前茶
🔸 茶碗蒸

🎏地址:太郎居酒屋 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道82-84號流尚坊9樓
2023-05-29 302 views
太郎居酒屋 (尖沙咀)尖沙咀廣東道82-84號流尚坊9樓山葵八爪魚🐙辣味刺激感和嚼勁十足,鮮嫩的八爪魚配上辣味十足的山葵醬,非常開胃。海膽醬玉子燒流心狀的燒蛋配上濃郁的海膽醬,咬下去有蛋層層撕裂感。牛油果🥑軟殼蟹卷軟殼蟹和牛油果卷在一起,再以日式麵衣油炸,口感香脆可口,十分健康岀色。炸物拼盤炸牛蒡、炸餃子、炸蝦餅、炸忌廉蟹餅各種炸物都煎得香脆可口,是前菜的不二選擇。鰻魚炒飯鰻魚配上軟綿的炒飯,味道鮮美,飽足感十足。白桃梳打清爽的汽水配上微甜的白桃口味,夏日解暑。
太郎居酒屋 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道82-84號流尚坊9樓

山葵八爪魚🐙

海膽醬玉子燒

流心狀的燒蛋配上濃郁的海膽醬,咬下去有蛋層層撕裂感。

牛油果🥑軟殼蟹卷

炸物拼盤

鰻魚炒飯

鰻魚配上軟綿的炒飯,味道鮮美,飽足感十足。

白桃梳打

清爽的汽水配上微甜的白桃口味,夏日解暑。
2023-05-27 181 views
◐ 尖沙咀日式串燒|鹽燒雞翼|鹽燒白鱔入門已經被超級多隻達摩吸引,主打串燒、壽司刺身料理,鹽燒類串燒比較出色香口,Budget all in 就無錯啦😊,另外卷物都唔錯,飽肚之選👍🏽.ᐟ◮串燒 • ⁷ ⁄ ₁ ₀ 🍢 鹽燒白鱔 $58 • ⁸ ⁄ ₁ ₀ 🍢 五花腩 $28 • ⁷ ⁄ ₁ ₀ 🍢 鹽燒雞翼 $28 • ⁸ ⁄ ₁ ₀ 🍢 蜜糖芥末安格斯牛肉眼粒$48 • ⁷ ⁄ ₁ ₀ 🍢安格斯牛小排粒 $52 • ⁸ ⁄ ₁ ₀ .ᐟ◮牛油果軟殼蟹卷 • ⁷ ⁄ ₁ ₀ 幾足料,有大條軟殼蟹,夾上牛油果好滿足😌.ᐟ◮鰻魚炒飯 • 6/10中規中矩,飯偏濕潤,鰻魚嫩滑,如果再多小小鰻魚汁更好
◐ 尖沙咀日式串燒|鹽燒雞翼|鹽燒白鱔

.ᐟ◮串燒 • ⁷ ⁄ ₁ ₀
🍢 鹽燒白鱔 $58 • ⁸ ⁄ ₁ ₀
🍢 五花腩 $28 • ⁷ ⁄ ₁ ₀
🍢 鹽燒雞翼 $28 • ⁸ ⁄ ₁ ₀
🍢 蜜糖芥末安格斯牛肉眼粒$48 • ⁷ ⁄ ₁ ₀
🍢安格斯牛小排粒 $52 • ⁸ ⁄ ₁ ₀

.ᐟ◮牛油果軟殼蟹卷 • ⁷ ⁄ ₁ ₀
幾足料,有大條軟殼蟹,夾上牛油果好滿足😌

.ᐟ◮鰻魚炒飯 • 6/10
中規中矩,飯偏濕潤,鰻魚嫩滑,如果再多小小鰻魚汁更好
2023-05-27 162 views
太郎居酒屋🏮豚骨濃湯廣島蠔鍋🦪🍲$172呢一個廣島蠔鍋非常吸引,百零蚊就叫到,入面嘅廣島蠔全部都大大隻,我今日呢一鍋足足有9粒大大粒嘅廣島蠔🦪仲要非常鮮甜💓💓💓鍾意食海鮮嘅千祈唔好錯過!至於其他配菜配埋豚骨濃湯,亦都非常入味🥰🥰🥰💯鰻魚炒飯🍚$98呢一個鰻魚炒飯份量唔多,不過好食嘅嘢當然就貴精不貴多,鰻魚粒全部都大大粒㗎!💓味淋魚乾🐡$58味醂魚乾肯定冇得輸,啱晒送酒,又或者係同朋友一路傾偈,一路慢慢食!必叫💓💓鹽燒雞軟骨(2串)🐓$26雞軟骨燒得非常香脆,醃料嘅味道都好足夠✅✅鹽燒雞翼(2件)🐔$28呢度會將隻雞翼拆開咁樣燒,所以特別容易拆到啲肉出嚟食,啱晒唔鍾意拆骨嘅朋友,另外咁樣處理亦都令調味料更加入味!唔錯唔錯👍🏻日本直送雞頸肉 🐔🐔$28呢一個日本直送嘅雞頸骨唔係周圍都有得食,咁啱見到當然要嗌嚟試吓啦!肉質非常之爽口,幾特別喎🤩🤩
太郎居酒屋🏮

豚骨濃湯廣島蠔鍋🦪🍲$172

鰻魚炒飯🍚$98

味淋魚乾🐡$58

鹽燒雞軟骨(2串)🐓$26
雞軟骨燒得非常香脆,醃料嘅味道都好足夠✅✅

鹽燒雞翼(2件)🐔$28

日本直送雞頸肉 🐔🐔$28
豚骨濃湯廣島蠔鍋
味淋魚乾
豚骨濃湯廣島蠔鍋
味淋魚乾
2023-05-22 141 views
平時同朋友聚會有時都想去居酒屋,一邊飲酒食野,一邊傾計,今次就達成願望。餐廳好窩心,提早幾日WhatsApp左🐻問要唔要訂生蠔/飛機貨刺身,咁就訂兩隻生蠔🦪支持下。一入到餐廳就感受到濃濃既日本風,最令人留意既係牆上有好多達摩,每張枱之間都有捲簾隔住,增加私隱度。⭐️花風月吟釀🍶 300ml $118口感淡麗,易入口,唔算係花香果香重既酒。⭐️日本山田灣生蠔🦪 $62淡淡海水味,唔算好甜但係鮮既。⭐️刺身盛合 6點 $298(深海池魚、海膽、赤蝦、油甘魚、時令刺身2點)刺身幾大件,鮮甜肥美,魚味幾濃,海膽都冇失手。⭐️章魚燒🐙 (5粒) $42有驚喜!!! 粒粒都外脆內軟,熱辣辣,醬汁惹味。⭐️蟹味增甲羅燒🦀 $88蟹膏味幾濃,可能唔係即場燒所以🐻覺得個質地稀左少少,但個梳打餅就出事,淋左。⭐️鹽燒雞軟骨🐔 (2串) $26好食!好食!好食! 香脆得黎又好咬口,好高質。⭐️黑糖燒菠蘿🍍$28雖然係黑糖但唔會好甜,好多汁,黑糖表面再燒脆少少就更正。⭐️壽喜燒鍋🍲 $168(牛肉、本菇、豆腐、蟹柳、娃娃菜)湯汁比一般食開既甜,以為牛肉得幾片,夾下夾下都有成8-9片,幾有牛味,豆腐都有驚喜,好滑。

⭐️花風月吟釀🍶 300ml $118
口感淡麗,易入口,唔算係花香果香重既酒。

⭐️日本山田灣生蠔🦪 $62
淡淡海水味,唔算好甜但係鮮既。

⭐️刺身盛合 6點 $298
(深海池魚、海膽、赤蝦、油甘魚、時令刺身2點)
刺身幾大件,鮮甜肥美,魚味幾濃,海膽都冇失手。

⭐️章魚燒🐙 (5粒) $42
有驚喜!!! 粒粒都外脆內軟,熱辣辣,醬汁惹味。

⭐️蟹味增甲羅燒🦀 $88

⭐️鹽燒雞軟骨🐔 (2串) $26
好食!好食!好食! 香脆得黎又好咬口,好高質。

⭐️黑糖燒菠蘿🍍$28
雖然係黑糖但唔會好甜,好多汁,黑糖表面再燒脆少少就更正。

⭐️壽喜燒鍋🍲 $168
(牛肉、本菇、豆腐、蟹柳、娃娃菜)
2023-05-20 194 views
我全都要玉子燒拼盤$182汁燒雞翼$28荔枝豚肉卷$33雞皮餃子$38鰻魚卷$88芥末松阪豬$88芝士年糕$48好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:跟朋友一起吃飯。朋友想吃壽司,而我想吃串燒,最好就是去居酒屋🏮了!今次去了海港城附近一間居酒屋。一踏進餐廳,猶如去了日本🇯🇵一樣。牆上放滿達摩、天花板吊著日式燈籠和錦鯉吊飾、一幅牆做得如日本的街景、有復古日本椅子、還有檯上可愛的雞泡魚筷子座。我們點了3串串燒、2份小食、玉子燒及一碟壽司。3串串燒即叫即燒,汁燒雞翼夠juicy,日式醬汁微甜。車厘茄豚肉串吃過多次,今次第一次試荔枝豚肉串,出奇地夾。荔枝多汁又甜,覺得比車厘茄更好味。下次燒烤也可跟這做法做串燒😁 芥末松阪豬的肉爽口,加了芥末,攻上頭,夠刺激。鰻魚卷一碟有6件。喜歡加了鰻魚汁,吃起來,壽司不感乾身。餃子🥟吃得多。雞皮餃子是第一次試。雞皮有點爽口但不肥。每隻餃子都塞得脹脹的。餃子上加了椒鹽,好惹味。惹味得忘了可以沾柚子汁吃😅芝士年糕外脆內軟糯。中間流出如溶岩般的芝士,好邪惡😈我全都要玉子燒拼
汁燒雞翼
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️
推介原因:
我們點了3串串燒、2份小食、玉子燒及一碟壽司

鰻魚卷一碟有6件。喜歡加了鰻魚汁,吃起來,壽司不感乾身。

雞皮餃子

芝士年糕外脆內軟糯。中間流出如溶岩般的芝士,好邪惡😈
芝士年糕

我全都要玉子燒拼盤是我最喜歡的一碟食物。可同時試4款不同味的玉子燒,包括芝士、海膽、明太子、焦糖味。玉子燒造成一串串的樣子,再加上醬汁,小朋友見到也會覺得好吸引吧。

2023-05-15 1604 views
位於尖沙咀廣東道< 𝐓𝐚𝐫𝐨𝐮 𝐈𝐳𝐚𝐤𝐚𝐲𝐚 >, 一間平價居酒屋, 裝修以日式木系為主, 設有多款菜式, 包括刺身、一本料理、鍋物、串燒等。壽喜燒鍋 $¹⁶⁸材料份量十足, 包括鮮嫩牛肉、蔬菜、香菇、豆腐及蒟蒻, 配上香濃壽喜燒湯底, 很滿足呢。我全都要玉子燒拼盤 $¹⁸²設有四款口味, 包括焦糖玉子燒、明太子玉子燒、海膽醬玉子燒及香蔥芝士玉子燒。重蛋香, 每款各有特色, 個人較喜歡海膽醬口味, 帶有濃郁味道。阿根廷紅蝦濃湯配蒜蓉包 $⁶⁸香脆蒜蓉包配搭濃厚蝦湯, 再放有鮮嫩紅蝦肉。天婦羅盛合 $⁹⁸以竹籃盛載, 放有大蝦、番薯、南瓜及青葵, 炸粉剛好。鰻魚炒飯 $⁹⁸米飯粒粒分明, 配以鰻魚、雞蛋及蔥花。蒜蓉牛油燒蠔 $⁵⁸肉質肥美, 面層散上蒜蓉及辣椒, 相當惹味。鹽燒雞翼 $²⁸燒至呈金黃色, 皮薄脆口。牛背肉 $⁶⁸肉質軟嫩, 油花分布均勻。日本小青椒 $²⁸溫和微甜。五花腩 $²⁸惹味好吃。鹽燒虎蝦 $³⁸肥美蝦身布滿鹹香鹽粒, 非常鮮美可口。太郎居酒屋 (尖沙咀)📍尖沙咀廣東道82-84號流尚坊9樓

壽喜燒鍋 $¹⁶⁸

我全都要玉子燒拼盤 $¹⁸²

阿根廷紅蝦濃湯配蒜蓉包 $⁶⁸
香脆蒜蓉包配搭濃厚蝦湯, 再放有鮮嫩紅蝦肉。

天婦羅盛合 $⁹⁸
以竹籃盛載, 放有大蝦、番薯、南瓜及青葵, 炸粉剛好。

鰻魚炒飯 $⁹⁸
米飯粒粒分明, 配以鰻魚、雞蛋及蔥花。

蒜蓉牛油燒蠔 $⁵⁸
肉質肥美, 面層散上蒜蓉及辣椒, 相當惹味。

鹽燒雞翼 $²⁸
燒至呈金黃色, 皮薄脆口。

牛背肉 $⁶⁸
肉質軟嫩, 油花分布均勻。

日本小青椒 $²⁸
溫和微甜。

五花腩 $²⁸
惹味好吃。

鹽燒虎蝦 $³⁸
肥美蝦身布滿鹹香鹽粒, 非常鮮美可口。

太郎居酒屋 (尖沙咀)
📍尖沙咀廣東道82-84號流尚坊9樓
2023-05-10
$400 (Dinner)
2023-05-07 292 views
星期五收工搵食,第一次試日式居酒屋。位置尚算就腳,尖沙咀站A1出口行5分鐘,大約19:10去到未見多人。由於有訂位,好快可以安排入座唔駛等。出面有5張兩人枱,2張2張拍埋較近牆邊。另外1張獨立擺,空間感較大。入面仲有4人枱同包廂大房。雖然鋪頭細細,但座位唔算好逼。環境裝修都幾靚,寧靜舒服適合傾吓計。點咗個「特盛二人前」$688另+10%份量好夠,味道亦好好😋兩個人都食到飽好滿足😌環境食物質素都好滿意👍🏻👍🏻👍🏻埋單用咗openrice pay, master滿$400有$50節扣優惠。再即時扣埋cash dollar真係好抵😆刺身3點(各2切)三文魚:一般,如改做三文魚腩仲好😌帆立貝:鮮甜得嚟有口感,冇雪味,好食👍🏻油甘魚:略帶魚油香,入口油脂少少溶化。麻醬豆腐櫻花蝦沙律:豆腐滑得嚟夠挺身,唔會一夾就散開。加埋櫻花蝦調味少少鹹啱啱好。串燒5貫白鱔:肉切得夠厚身又肥,燒得香脆好食👍🏻牛柳粒+松阪豬:肉味香濃,夠淋唔韌👍🏻大蔥雞肉串+雞肝:燒得啱啱好唔會太乾身。大蔥惹味,雞肝夠甘香👍🏻清酒煮蜆:上枱已經聞到濃濃清酒香味,蜆算多又嫩。差d想連個清酒湯底都飲埋😛👍🏻黑松露唐揚炸雞:外脆內軟,咬
星期五收工搵食,第一次試日式居酒屋。
位置尚算就腳,尖沙咀站A1出口行5分鐘,
大約19:10去到未見多人。
由於有訂位,好快可以安排入座唔駛等。

出面有5張兩人枱,2張2張拍埋較近牆邊。
另外1張獨立擺,空間感較大。
入面仲有4人枱同包廂大房。
雖然鋪頭細細,但座位唔算好逼。
環境裝修都幾靚,寧靜舒服適合傾吓計。

點咗個「特盛二人前」$688另+10%
份量好夠,味道亦好好😋
兩個人都食到飽好滿足😌
環境食物質素都好滿意👍🏻👍🏻👍🏻
埋單用咗openrice pay,
master滿$400有$50節扣優惠。
再即時扣埋cash dollar真係好抵😆

刺身3點(各2切)
三文魚:一般,如改做三文魚腩仲好😌
帆立貝:鮮甜得嚟有口感,冇雪味,好食👍🏻
油甘魚:略帶魚油香,入口油脂少少溶化。

麻醬豆腐櫻花蝦沙律:
豆腐滑得嚟夠挺身,唔會一夾就散開。
加埋櫻花蝦調味少少鹹啱啱好。

串燒5貫
白鱔:肉切得夠厚身又肥,燒得香脆好食👍🏻
牛柳粒+松阪豬:肉味香濃,夠淋唔韌👍🏻
大蔥雞肉串+雞肝:燒得啱啱好唔會太乾身。
大蔥惹味,雞肝夠甘香👍🏻

清酒煮蜆:
上枱已經聞到濃濃清酒香味,蜆算多又嫩。
差d想連個清酒湯底都飲埋😛👍🏻

黑松露唐揚炸雞
外脆內軟,咬開雞肉爆汁,好有驚喜😋👍🏻

壽喜燒鍋:
甜甜地醬油味唔太鹹,幾片肉加d菜同菇。
清清地冇咁漏剛好。

味噌湯2客:正常味道唔會太鹹

是日甜品2客
朱古力芝士餅:唯一比較失色嘅一個😅
味道太淡,朱古力控都食唔出朱古力味⋯
刺身3點(油甘魚+三文魚+帆立貝 各2切)
清酒煮蜆
串燒5貫(白鱔/大蔥雞肉串/雞肝/松阪豬/牛柳粒)
是日甜品 - 朱古力芝士餅
2023-05-05
$290 (Dinner)
Dining Offer
Credit Card Offers
刺身3點(油甘魚+三文魚+帆立貝 各2切)
清酒煮蜆
串燒5貫(白鱔/大蔥雞肉串/雞肝/松阪豬/牛柳粒)
  • 串燒
2023-05-04 263 views
今日同朋友收工過嚟尖沙咀廣東道呢間特色樓上居酒屋食晚飯,裝修充滿日式風味,店員安排咗我哋坐入邊,雖然舖頭細細,但座位之間有屏風隔住,保持私隱~ 餐牌選擇都幾豐富,除咗基本嘅刺身,壽司,炸物,一品料理之外,仲有多款鍋物同串燒等等⋯壽喜燒鍋 火鍋嘅份量都幾多,材料豐富蔬菜,香菇,豆腐,蒟蒻等等⋯ 仲可以額外加烏冬~ 蔬菜新鮮爽脆,豆腐嫩滑~吸收左壽喜燒湯底嘅醬汁好香濃牛肉有五片,顏色鮮嫩,油花分布平均,切到非常薄,入口牛味香濃,最正嘅食法係吸收左壽喜燒湯底嘅醬汁,之後再沾蛋汁,蛋味同牛味十分配合~ 鰻魚炒飯 上碟熱辣辣,米飯炒到粒粒分明又軟熟,醬汁均勻包住每一粒飯,鰻魚肉,雞蛋,蔥花嘅份量都好平均,食落好香甜~芒果吉列炸蝦卷 裏面嘅吉列炸蝦,炸得幾香脆,粉漿厚度適中,配上芒果感覺幾清新~蒜蓉牛油燒蠔 $58/兩件生蠔好大隻好肥美,肉汁Juicy,加咗蒜蓉辣椒好香好惹味~

餐牌選擇都幾豐富,除咗基本嘅刺身壽司,炸物,一品料理之外,仲有多款鍋物同串燒等等⋯

蒜蓉牛油燒蠔 $58/兩件
生蠔好大隻好肥美,肉汁Juicy,加咗蒜蓉辣椒好香好惹味~
2023-04-21 195 views
本來抱住冇人比dislike就應該好食嘅心去食左啲刺身同卷物,不知所謂、實左太一般,似一般人整嘅咁,魚生唔新鮮,醋飯又太酸。串燒不過不失,食左五樣就走左⋯⋯想話咁多like會好食,真心失望🙍🏻‍♀️
本來抱住冇人比dislike就應該好食嘅心去

串燒不過不失,食左五樣就走左⋯⋯

想話咁多like會好食,真心失望🙍🏻‍♀️
2023-03-25 220 views
返完一日工攰到不得了,就同朋友去咗尖沙咀太郎居酒屋食返餐好嘢慰藉下心靈。餐廳環境幽暗,俾人一種好舒服放鬆嘅感覺,枱與枱之間有簾作為間隔,私隱度較高,最適合同朋友傾計。餐牌選擇好多,我同朋友就放開肚皮叫晒想食嘅嘢。刺身盛合,有六種海鮮,我就唔食魚生,但係帶子、赤蝦、海膽都相當新鮮好食。朋友亦大贊魚生鮮甜。天婦羅盛盒,有炸蝦、炸秋葵、炸南瓜同炸番薯,樣樣好食,連平時唔食炸蝦嘅朋友都話相當唔錯。燒帶子壽司、黑松露赤蝦壽司、鰻魚壽司、牡丹蝦壽司、三文魚腩壽司、蟹膏蟹肉壽司,我自己個人最推帶子壽司同黑松露赤蝦壽司。我哋另外仲嗌咗燒扇貝,個人覺得啲蒜落得太重手,偏鹹。壽喜燒鍋偏甜。燒串燒方面,燒白鱔世一,必試!
枱與枱之間有簾作為間隔,私隱度較高,最適合同朋友傾計。
餐牌選擇好多,我同朋友就放開肚皮叫晒想食嘅嘢。

赤蝦壽司

我哋另外仲嗌咗燒扇貝,個人覺得啲蒜落得太重手,偏鹹。
壽喜燒鍋偏甜。
燒串燒方面,燒白鱔世一,必試!

2023-03-24 170 views
今日同fd即興約食飯,黎咗呢間尖沙咀嘅居酒屋。離地鐵站都幾近,係樓上舖不過唔難揾。就咁望落樓面以為好細,轉彎先知原來入邊仲有位每張枱之間都會有塊簾做分隔,保持番啲私隱同距離,唔錯。落單係掃QR code,Menu主要見到有刺身壽司、串燒、炸物等等嘅日式料理,見到都有幾款唔同嘅清酒可以揀,但第二日仲要返工,所以都係冇叫到。今日返工勁攰想對自己好啲,所以叫咗一份六點嘅刺身。佢哋舖頭嘅Wasabi應該係自己磨嘅,唔會特別辣;豉油嘅甜味都幾出,唔係嗰啲一味死咸嘅豉油,都係一隻幾好味嘅豉油,帶得出食材嘅鮮味。啲食材都幾新鮮,魚生嘅質地都幾好,特別欣賞池魚嘅鮮味。我自己冇特別鍾意食帶子,但佢嘅帶子好新鮮,非常鮮甜,值得推介。刺身以外仲叫咗一啲壽司,我個friend食咗啲卷物,佢覺得唔錯;我淨係食咗三文魚腩壽司,同埋牡丹蝦壽司,都係相當新鮮,所以都幾推薦佢哋嘅刺身同埋壽司。另外叫咗一份天婦羅(炸蝦、南瓜、番薯、秋葵),炸得好靚,出面包嘅粉好薄,入面嘅南瓜同番薯都幾甜,外皮亦都保持到脆度,炸得幾出色。即炸蝦我去到凍咗嗰陣先記得食,但個外皮仍然係脆嘅,都有啲意外。之後個friend都揀咗幾樣串燒,有一隻

之後個friend都揀咗幾樣串燒,有一隻甜甜地嘅芝士腐皮,我唔鍾意啲嘢食又咸又甜,所以麻麻哋; 豚肉荔枝不錯,但未算好友驚喜。全晚最出色嘅應該係串燒鰻魚,我唔係特別好鰻魚,今日冇特別好想食,但個friend食咗兩啖覺得我一定要試吓,我就食咗一啖,確實係非常好,燒熟嘅程度啱啱好,外面少少脆,但仍然保持到爽口,一咬落去鰻魚嘅油脂係滿佈成個口腔,非常之香。最重點係好多時啲鰻魚料理都會落咗勁多照燒汁喺上面,但佢哋落嘅份量係啱啱好,唔會太甜,但有提升到個味道,食完之後仲可以享受留咗喺口腔嘅魚香,所以鰻魚係今日嘅意外驚喜,推介大家一試。

另外,我哋其實仲叫咗蒜蓉帆立貝同埋壽喜燒,但對我哋嚟講一個太鹹,一個太甜,所以就唔特別推介俾大家啦。同埋有一點比較可惜嘅係餐廳淨係附送凍水,如果想飲茶係要落單一壺壺咁叫嘅,如果鍾意飲茶,但又唔想係咁落單嘅就要留意啦。

總括而言,以即興揀一間餐廳食晚飯來講,呢間算係幾高質嘅日本料理,推介俾大家。
2023-03-21 136 views
同朋友出嚟食晚飯,搵到間樓上鋪既居酒屋,係尖沙咀流尚坊9樓。我地提早book係WhatsApp book 枱,餐廳幾好服務態度,會問問我地要唔要預留活魚刺身同象拔蚌。環境燈光昏暗,氣氛都幾好,但枱同枱之間無咩空間,比較狹窄有啲焗促感。食物種類繁多,有壽司,刺身,鍋物,串燒,價錢以尖沙咀嚟講都合理既。三文魚腩壽司$28大吞拿魚腩壽司$46油甘魚壽司$28深海池魚壽司$32免治雞肉棒(付月見)$48一串汁燒雞肉串$20一串鹽燒雞翼,蜜糖雞翼,香辣雞翼同汁燒雞翼都係$22有兩隻整體而言,價錢以尖沙咀居酒屋嚟講合理,味道正常,壽司刺身新鮮,串燒燒得好出燒,唔會太乾。

食物種類繁多,有壽司刺身,鍋物,串燒,價錢以尖沙咀嚟講都合理既。
三文魚腩壽司$28
大吞拿魚腩壽司$46