2024-04-09 239 views
哇!法國芬大奇蠔真是美味極了!每次品嚐它們都是一種奢華的享受。它們的大小適中,12隻蠔的份量也相當不錯,絕對能滿足我的味蕾。這些蠔來自法國,以其新鮮、豐滿的肉質和濃郁的海味聞名。一打蠔的價格雖然不低,但品質絕對值得這個價格。蠔的外殼堅固,一打開,就會發現裡面鮮嫩多汁的蠔肉。每一口蠔都散發著濃郁的海洋風味,帶有微妙的鹹味和清新的海藻香氣。它們的質地滑嫩,口感非常脆爽,絕對是一種享受。我喜歡將一些檸檬汁擠在上面,增添一點酸爽的味道,但即使不加調味品,蠔的原始風味也足夠美味。對於海鮮愛好者來說,這種法國芬大奇蠔絕對是一個不容錯過的選擇。它們的價格可能稍高,但每一口都給予了令人愉悅的味覺體驗,絕對值得一試。總而言之,法國芬大奇蠔以其鮮嫩多汁的肉質、濃郁的海味和令人滿足的口感而聞名。儘管價格較高,但它們絕對是一種值得品嚐的奢侈海鮮美食,特別適合喜愛海鮮的人士。

芬大奇蠔NO
芬大奇蠔NO
2023-04-01 990 views
我已經唔係第一次去買燒味飯$32,上次買時燒肉和油雞都係暖暖油雞佢燒肉已經開始有少少臨都算數,但係這次實在太離譜😡😡,景然被合凍燒肉和油雞翼飯我食,公司同事都有去買開燒味飯,佢初頭都唔信,我夾被去食佢先相信,我買飯正價$32,須然價唔算貴,但係都唔係求求其其被合飯認付個消費者,又唔係特價時段買,於是去投訴,見到白色恤衫男職員講述經過,講完後男職員一點反應都沒有無任何表示,又沒有跟進,我以後都唔會去買佢燒味食😡
2022-06-13 1464 views
🥰喺又一城呢個咁高消費嘅商場,竟然比我執到間親民價錢嘅Bakery😍就喺MTR嗰層taste入邊!。貝殼蛋糕$28🐚雖然佢就寫住$28/5件,但係細細聲話俾你聽袋袋都有六件㗎😍真係超好味,好清新😉送咖啡一流🤩。朱古力muffin🍫$32/2原價$20件,而家又一城做緊特價$32@2件✅好抵食喎。朱古力味好濃郁😍,而且一個人根本食唔晒一件囉🌝焗返熱佢仲好食呀🥰。麻薯波波$22@3🤩雖然聽落偏貴但係佢真係好大粒㗎!有我手掌咁大🥰而且佢嘅味道好特別喎斑斕✅士多啤梨🍓朱古力🍫芝士🧀今次就試咗士多啤梨,斑斕同芝士。個人覺得士多啤梨味冇乜特別,而且味道唔夠突出🤔,斑斕味中規中矩,其實我都唔係好肯定斑斕係咩味😂芝士味都唔錯,而且見到組織好緊密,而且好鬆軟Q彈🥰而家買滿$68仲送咖啡啊!#hkfoodie #foodiehk #foodie #foodinsta #foodinstagram #foodblogger #foodbloggerhk #foodhk #foodinhk #eatinhk #hkig #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodinsta #whattoea
🥰

就喺MTR嗰層taste入邊!

。貝殼蛋糕$28🐚

。朱古力muffin🍫$32/2

。麻薯波波$22@3🤩
斑斕✅
士多啤梨🍓
朱古力🍫
芝士🧀

而家買滿$68仲送咖啡啊!

#hkfoodie #foodiehk #foodie #foodinsta #foodinstagram #foodblogger #foodbloggerhk #foodhk #foodinhk #eatinhk #hkig #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodinsta #whattoeatinhk #hkeat #eathk #hkcafe #cafehk #desserthk #香港美食 #香港好去處 #美食 #美食推薦 #美食達人 #好食 #優惠 #foodadmirersoftheworld #麻薯 #朱古力
2021-07-31 1448 views
又一城嘅百佳超級大,內裏一應俱全今次選料煮晚餐最愛這裏的牛扒專櫃,各式各樣的牛扒也有供應,今次選了28日的牛扒,大概$300有一塊。分量已係兩人份量。加點香草黑椒調味就可以啦。另外亦購置三色車厘茄,非常新鮮,還有三色椒🫑,和蘑菇。在這裏選購真的非常方便,基本上所有西餐的材料也齊備,而且質素非常高,牛扒非常好食。

又一城嘅百佳超級大,內裏一應俱全

今次選料煮晚餐

加點香草黑椒調味就可以啦。

另外亦購置三色車厘茄,非常新鮮,還有三色椒🫑,和蘑菇。

之前係九龍塘附近返學,午餐時間就會去宜到嘅熟食區買飯食,一般都會光親雙送飯。Taste嘅雙送飯如果相比於其他地方來講唔算平,但係九龍塘來講加錢就算幾抵食。成盒飯嘅份量十足,一般情況下一定夠飽。送菜嘅選擇算多,有咖喱雞、肉餅、泰式豬排、四季豆等等嘅選擇,每一款嘅味道都十分惹味,幾乎冇中過伏,但整體就比較油。
2021-02-02
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$40 (Lunch)
  • 泰式豬扒
2021-05-16 1220 views
每次行過九龍塘Taste嘅熟食區都會流曬口水,不過本身又唔係住呢頭,又畢業好耐,基本無乜機會起買到熟食今次6就把握呢次機會,Lunch都try try佢,來個到會Lunch去到Hot Food嘅區域,花多眼亂,不同區域嘅姐姐都好落力推薦各款美食,最後買左🍽<有骨黑椒燒豬手(原隻) $88>姐姐好好人,幫我切到細細舊,方便一啖一舊,如果可以加番熱少少就應該更加好味,遇上出爐應該好正🍽<南乳烤雞 $68>出面好少見到攞南乳來燒,幾有風味,姐姐超好人幫我斬件,正🍽<幹燒伊麵(1包)$25 >好味又抵,宜家25蚊可以飽肚好難搵🍽<素餃子🥟 $12>唔錯嘅小食,下次試埋其他味

🍽<有骨黑椒燒豬手(原隻) $88>
有骨黑椒燒豬手(原隻)+  南乳烤雞

🍽<南乳烤雞 $68>
出面好少見到攞南乳來燒,幾有風味,姐姐超好人幫我斬件,正

🍽<幹燒伊麵(1包)$25 >
好味又抵,宜家25蚊可以飽肚好難搵

🍽<素餃子🥟 $12>
唔錯嘅小食,下次試埋其他味
2021-05-11
TakeAway
$65 (Lunch)
  • 南乳烤雞
又一城taste真係好大 每次嚟都俾佢啲香味吸引咗入去😋有熟食,甜品,蛋糕之外仲有我最鍾意嘅包包🍞🥯🥐🥖呢間bakery嘅麻糬波波已經encore咗幾次🤤有抹茶,朱古力,香芋,士多啤梨同芝士味🥰.士多啤梨芝士麻糬波波💗💛 $20/3今次個店員超好 我買咗六粒 然後佢送多咗兩粒俾我🥳之前食過其他味都唔錯 今次就淨係買咗士多啤梨同芝士味🍓🧀自從買咗個焗爐返屋企之後 好開心 次次食嘢都可以焗翻焗😍特登切開俾大家睇 有好多氣孔 睇到都知佢好煙韌好有咬口🤩焗熱之後 個外皮仲勁脆 真係做到外脆內軟🤤士多啤梨味好香唔會太甜 不過食得出應該係加咗香精🤣係嗰種想像到嘅士多啤梨味🤔芝士味都相當之濃郁 鹹香味十足😌唔係咪因為早餐食 食落真係好濃味 芝士控一定鍾意😆不過如果佢有埋芝士粒粒喺入面就perfect💯
士多啤梨芝士麻糬波波💗💛 $20/3
士多啤梨麻糬波波
芝士麻糬波波
士多啤梨麻糬波波
芝士麻糬波波
2020-06-24 1841 views
平時逛九龍塘, 都是人來人往, 難得這個早上還有些時間, 便溜入Taste行下, 這也是早上在又一城可逛的地方呢!一踏進Taste, 就聞到新鮮出爐麵包的香氣, 賣相非常吸引. 我買了一底藍莓麵包布丁做我的早餐, 另加了一杯Kolb 咖啡. 麵包布丁剛出爐, 非常燙手, 但略嫌不夠軟, 蛋味不夠濃. 咖啡沒甚麼特別, 只是一般吧!這裡地方很大, 行得特別舒服, 分區很清晰, 有賣麵包, 水果, 鮮肉, 冷藏食物, 小型家電等等, 對旗艦店來說, 只可說是基本的吧!食物種類及款式以進口貨較多, 價格都會較高.較特別的是, 在這裡可找到( 進口)食油, 酒及醋, 自助的, 按重量付款, 可買少量試試!

. 我買了一底藍莓麵包布丁

藍莓麵包布丁+ 咖啡
2020-06-23
TakeAway
$38 (Breakfast)
2020-05-16 1245 views
我好鐘意去又一城呢個商場,尤其是呢間超級市場,真係好多種類物品,每次入襯去都可以行吓兩三個鐘🤣🤣🤣🤣🤣⋯⋯超級市場入面,仲有間watson酒窖,入面又有好多靚酒,所以見到有D適合自己既洒又特價又會入貨。超巿又大又多種類。又有肉檔、又有海鮮🦞🐟🦐蟹檔、肉食魚類新鮮,每次去到呢間超巿,隨咗食物吸引,就不自覺咁每樣嘢比呢到吸引住,就好似攝石咁攝住係到買嘢,又可以不自覺完知不知道行了多小個鐘頭😅😅呢到既員工大部份都好有禮貌,每次來到我都會買用品、食品、紅白酒,我喜歡這間超市夠大,空調充足,物品包羅萬有,真係衣食住行全部有齊曬,食物新鮮。超級市場入面有些即買即享用位置食嘢。有D有比你試食吓再決定買唔買。總括來說,呢間超市真係各様齊全,食物新鮮好味道,貨品充足,好享受的一間超市內shopping 👍👍👍👍👍👍😂每次買了回家返去享受用的食物,新鮮又係好味,超甜又大隻的士多啤梨🍓🍓⋯⋯蔬菜🥬食物又新鮮,新鮮即劏魚類,生蠔🦪,肉食,仲有免費送貨服務👍👍👍👍👍👍

2019-08-26 2306 views
每次黎到呢間超市,目的都只有一個,就係買沙律啦!我非常之鍾意呢間超市裡面既沙律,配料選擇多之外,所有材料都非常新鮮👍🏻對於沙律黎講,如果材料唔夠新鮮,成件事就好失敗😪雖然價錢唔平,但為左健康,絕對係無價的😎
每次黎到呢間超市,目的都只有一個,就係買沙律啦!

對於沙律黎講,如果材料唔夠新鮮,成件事就好失敗😪

雖然價錢唔平,但為左健康,絕對係無價的😎
2019-05-11 1903 views
今日去開九龍塘傾嘢,得大約半個鐘頭時間食嘢,廢事又要等位又要等嘢食嚟,食完都過晒鐘,就去咗Taste到買啲嘢食,但求醫包個肚就算!😂😂😂睇啱咗呢款煙鴨胸炸子雞飯,貪佢有飯有肉又有菜!價錢都相當實惠!以為佢包成咁會凍晒?咁你就錯喇!呢盒嘢我拎到上Office食都仲暖暖哋!正!唔使再翻叮!講返味道先,其實就不過不失啦!炸子雞層皮一啲都唔脆,始終都係酒樓食嗰啲好味好多,煙鴨胸味道都okay,味道合格!抵讚嘅係佢將啲醬separate返咁放,咁就唔怕會太salty啦!👍🏻👍🏻

煙鴨胸炸子雞飯
煙鴨胸炸子雞飯
$36 (Lunch)
2019-05-07 1344 views
又一城既taste翻新完之後多左好多熟食,成個food court咁~好多選擇,lunch終於唔使食黎食去都個幾款,多返啲新意!除左有多款小菜選擇既抵食之選兩餸飯~又有韓式炸雞同粉絲~有pizza~有素食burger~有刺身壽司鰻魚飯~最吸引我既係有我好鐘意食既章魚小丸子食,仲有日式燒餅,同睇落好好味既蛋奄列炒面!價錢尚okay啦,有多款唔同既配搭,想食飽啲食少啲都可以岩揀,蛋奄列即叫即整!總括黎講,味道都唔錯,小丸子有章魚味,炒面夠味,略嫌阿姐係醬料上落得重手左,有啲鹹過頭~

奄列炒面  八爪魚球

奄列炒面  八爪魚球
2019-03-03 1083 views
我對於啲煙煙韌韌嘅嘢情有獨鍾所以好鍾意食麻糬波波每次去麵包舖都會留意下有冇得賣食過好多間例如凱施 Yamasaki 好多質素都麻麻哋而且好細個v食完都唔過癮有一次黎開九龍塘呢間大型超市見到有份量比一般大嘅qq 波就即刻買!佢比平時嘅鋪頭口味選擇更加多例如斑蘭同南瓜平時食黎食去都係芝士同朱古力我每隻味買咗一個結論係都係簡簡單單嘅芝士味最好食佢呢度嘅芝士味食得出好足料比平時食開嘅濃好多!班蘭味都唔錯不過味道就淡左啲而且驚喜嘅係taste定價一般都較高菠蘿包都要$10個但係呢個qq波又合理喎咁大舊都只係$16/3個
我對於啲煙煙韌韌嘅嘢情有獨鍾
所以好鍾意食麻糬波波
每次去麵包舖都會留意下有冇得賣
食過好多間例如凱施 Yamasaki
好多質素都麻麻哋
而且好細個v食完都唔過癮
有一次黎開九龍塘呢間大型超市
見到有份量比一般大嘅qq 波就即刻買!
佢比平時嘅鋪頭口味選擇更加多
例如斑蘭同南瓜

平時食黎食去都係芝士同朱古力
我每隻味買咗一個
結論係都係簡簡單單嘅芝士味最好食
佢呢度嘅芝士味食得出好足料
比平時食開嘅濃好多!

班蘭味都唔錯
不過味道就淡左啲
而且驚喜嘅係taste定價一般都較高
菠蘿包都要$10個
但係呢個qq波又合理喎
咁大舊都只係$16/3個
  • 芝士味qq波
2018-07-08 1486 views
-🦄Taste-丸子串配甜醬油黑芝麻 Hkd28Rating🌕🌕🌕🌕🌑-唔同既大型超級市場入面都經常見到呢啲日式和菓子既攤檔🤓好似係一田 Taste Aeon Etc今次經過Taste竟然見到佢擺檔😝真係好吸引 和菓子既魅力我沒法抵擋😍😆最後買左盒丸子🍡佢有好多Sauce可以點來食本身好想食好想食黃豆粉味但最後因爲某種原因冇緣食到😭😭但好在都有甜醤油 心情都好啲個人覺得佢地真係絕配wuraaa😭丸子煙煙UnUn咁好正🔥🔥🔥唔洗點任何野粒丸子都已經有味道係少少甜甜地又鹹鹹地咁有住糯米既米香感覺好好😇點左甜醤油之後簡直係一流而點黑芝麻之後味道都唔錯👍🏻👍🏻佢芝麻味其實幾重 幾香但美中不足既係個糖漿太稀😓稠啲配丸子口感會好食啲所以點呢個會即刻差左不過一串4粒真係好少😥😥完全唔夠食😭😭😭😭
🦄Taste

不過一串4粒真係好少😥😥
完全唔夠食😭😭😭😭
2018-07-07
2018-02-22 1269 views
自己好鐘意食麻糬既野所以一見到咩麻糬波波就會即刻去試下好似前排美心新出既紅豆麻糬包同栗子麻糬包 都有即刻去試至於麻糬波波 其實好多麵包店都有例如聖安娜 a1等等但係始終都係鐘情於呢間taste既麻糬波波其實我都食左3年感耐 點解呢3年都會繼續幫襯?因為無一間既麻糬波波優勝過佢👍🏻👍🏻$16 3個大大既麻糬波波佢每日都會有唔同味我食過既有芝士 芝麻 綠茶 斑蘭 朱古力 香芧 紅豆 南瓜意大利蕃茄全部麻糬波波個邊都係脆脆地 😋而裡面係煙韌同軟綿綿 正 同埋裡面唔係空心架!!我自己最鐘意食 紅豆同南瓜佢紅豆味好出 裡而真係有紅豆粒而南瓜味好似食緊菠蘿包感 所以南瓜味唔太突出🤦🏻‍♂️但唔知點解我好鐘意🤭🤭而朱古力味 真係會朱古力粒 如果佢岩岩焗起 仲會有溶既朱古力🤗如果你撞正佢岩岩焗起既麻糬波波 個邊仲會再脆啲 同埋裡面仲會暖粒粒💙如果大家經過 一定一定要買黎食係無介紹錯架🙆‍♂️🙆🏻‍♀️
自己好鐘意食麻糬既野
所以一見到咩麻糬波波就會即刻去試下
好似前排美心新出既紅豆麻糬包同栗子麻糬包 都有即刻去試
至於麻糬波波 其實好多麵包店都有例如聖安娜 a1等等
但係始終都係鐘情於呢間taste既麻糬波波
其實我都食左3年感耐 點解呢3年都會繼續幫襯?
因為無一間既麻糬波波優勝過佢👍🏻👍🏻
$16 3個大大既麻糬波波
佢每日都會有唔同味
我食過既有
芝士 芝麻 綠茶 斑蘭 朱古力 香芧 紅豆 南瓜
意大利蕃茄
全部麻糬波波個邊都係脆脆地 😋
而裡面係煙韌同軟綿綿 正
同埋裡面唔係空心架!!
我自己最鐘意食 紅豆同南瓜
佢紅豆味好出 裡而真係有紅豆粒