2020-07-31 2090 views
真味鮮廚又係中菜呀😂😂呢排食咗好多餐中菜,真味鮮廚都係高水準嘅其中一間!🥢脆皮燒腩仔唔知由幾時開始,燒腩仔成為必點嘅餐前小食,豬皮炸到脆卜卜,配合嫩滑而唔太咸嘅腩仔肉,呢個一定要試!.🥢鮮果咕嚕黑豚肉由細都大都好鍾意食咕嚕肉,特叮係佢嘅菠蘿,特別甜! 今日呢款仲要加埋水蜜桃,降低油膩感,配撘得唔錯,可惜黑豚肉肥嘅部份較少,食落少咗陣油香,追求食得健康嘅朋友應該會鍾意.🥢西蘭花炒蝦球呢個餸嘅水準都唔錯,蝦球夠大隻夠彈牙,西蘭花份量亦俾得好足,整體嚟講水平都唔錯!好食得嚟佢地價位都唔算好高,埋單每位百幾蚊,而且坐得好舒服,推介👍🏼👍🏼
真味鮮廚

🥢脆皮燒腩仔
🥢鮮果咕嚕黑豚肉
🥢西蘭花炒蝦球
2020-05-16 2204 views
这一顿饭有可能是近年最开怀的一顿。超巨型阿拉斯加蟹,炸生蠔,烧鹅,豉汁蒸鳝,鲍鱼鸡煲,豉油虾,实在吃的畅快。特别是阿拉斯加蟹,蟹肉肥美香甜,蟹膏满泻,简直是人间极品。炸生蚝体积非常大,十分香脆。鲍鱼鸡煲也是一绝。鲍鱼绝对不是罐头鲍,肉质爽脆有咬劲。豉汁蒸鳝非常鲜甜。但我最喜爱的是餐前小食花雕鸭舌,实在酒味浓郁。烧鹅和豉油虾也不错。基本上这顿饭吃得非常满足。难怪疫情期间几乎全场满座。而且服务非常好。值得推荐。

2020-05-16
$360 (Dinner)
  • 超巨型阿拉斯加蟹
真味鮮廚其實係海港集團的旗下,海港集團最近推行阿拉斯加長腳蟹套餐,堂食$188蚊斤。如果係咁黎計仲抵過自己去街市買,事實係咪真係咁抵呢?首先,大家要記得一定要預早打電話去預訂,Walk in 係無得食架。另外,係冇得揀蟹架,但佢唔會俾隻死蟹你既,但記得要數下D腳夠唔夠數呀。其次,其實佢供應既係「油蟹」而非「阿拉斯加長腳蟹」(詳細點分自己上網Google)。所以食既時侯要降低期望,5斤左右既蟹,清蒸蟹腳,而蟹黃就拎去炒飯。整體黎講肉質都OK同新鮮既,炒飯都好香,另外叫多個雜菜煲清清地,加多3支啤酒,4個人食,埋單$1200蚊左右,降低期望,都抵食既。

2020-02-21
2019-10-02 2122 views
今日嚟到呢間叫真味鮮廚嘅茶樓同屋企人飲茶,其實呢度已經變咗做家庭聚會嘅落腳點,前身係海港但唔知點解而家轉左名,d野亦唔同左d...好壞參半福建炒飯!呢個福建炒飯真係夠晒多料!入面有冬菇,瑤柱粒,蘿蔔,西芹同埋鮮蝦,個飯炒底陪感香口,而且飯粒分明同埋夠乾身,到埋落個獻一齊食唔會太濕身👍🏻充斥着香濃嘅鮮冬菇味,不過瑤柱粒醉上會更好,同埋個人唔鍾意食西芹,少咗啲西芹就Perfect喇!豉汁蒸鳳爪呢個就比較麻麻哋,鳳爪唔會係新鮮就係人都知,不過呢個就比較重”雪藏味”,同埋可能整得唔夠耐啲肉好難脫骨,個豉汁就做得幾好嘅,唔會太咸亦唔會太稀唔會太杰剛剛好!燒雞啊!呢隻燒雞冇得頂,做到皮脆肉嫩,而且雞皮好薄,咬落好Crispy!最鍾意食香口野😝啲肉滑脫脫而且仲保留到雞汁一啲都唔乾身啵,同埋呢隻雞肥瘦適中,唔會食到成口都係雞油,燒雞配福建炒飯,正啊!呢個鳳爪排骨飯叫咗成粒鐘先來,飯粒比較硬同乾,排骨就真係好多骨,唔係骨就係肥膏,嗰隻鳳爪就得半隻,其實你俾一隻我都唔會好蝕本姐😅所以呢個不予置評,味道一般。鹹水角一份四粒,即叫即炸脆卜卜,外皮脆內皮煙韌,不過個餡就臭臭地,好似變壞左嘅肉咁,佢以前整得好好食

鹹水角一份四粒,即叫即炸脆卜卜,外皮脆內皮煙韌,不過個餡就臭臭地,好似變壞左嘅肉咁,佢以前整得好好食,雖然依家唔係叫難食既,不過就唔知點解多咗浸怪味。

炸兩係飲茶必點嘅,我哋腸粉好滑,不過油炸鬼就炸得太乾身好硬,破壞左成個口感,硬到戒捐咗個口😕

叉燒包好好食,包皮好香米酒味又夠軟熟,但係叉燒切得比較細粒,口感差啲,不過味道適中,其他茶樓嘅叉燒包勁多叉燒醬,佢就啱啱好唔會擺入口就成pat野醬住把口咁。

黑椒牛仔骨,都係肥膏比較多,雖然屬於骨位但係啲肉都好韌好難咬開,黑椒味好濃,衰在肥膏多完全唔想食。

2019-09-30
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
2019-09-18 1052 views
樓面主任服務態度極差,黎飲茶無拉拉鬧我家人, 企住面前俾點心紙,佢專登吾拎, 仲直接去隔離枱接點心紙。叫添水又吾添,叫執枱又吾執,仲大大聲喝我地。對其他客人如是,好似得罪佢咁。
2019-09-02 1382 views
簡唔都會去酒樓食飯,早排一班人又來左呢度食晚飯,點左超值全包宴價錢夠晒經濟實惠,而且有多款精美餸菜同滋補濃湯一同享用,先來有香脆乳豬,接住有泰式炸墨魚餅再來有蝦球炒帶子份量十足,再飲番碗真材實料花膠煲螺頭潤一潤到另一款蒜蓉粉絲蒸波士頓龍蝦,啖啖爽彈蝦肉夠晒滋味,唔少得有蒸龍躉斑入口嫩滑鮮甜不知不覺又食左幾款小菜,再來有脆皮醬燒雞皮脆肉嫩,差不多食到尾聲有大澳燒肉炒飯同大蟠桃保証大家食得飽滿埋單都每人都係百幾蚊又食得開心。
再來有蝦球炒帶子份量十足,再飲番碗真材實料花膠煲螺頭潤一潤
埋單都每人都係百幾蚊又食得開心。
Type of Meal
Dinner
2019-07-31 1008 views
佛跳牆都係$148仲有勁多料,有鮑魚、魚翅、花膠,仲抵過自己係屋企煲👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻扇貝$98有4隻勁大隻,之前自己買,四隻都要$90,貴過佢都冇咁大隻,而且糕得啱啱好夠火候調味又好食😋😋😋😋😋真心係超抵👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻而且裝修都算新淨,服務都算唔錯其他重點左鴨舌同豉椒令魚炒油麥菜,味道都算唔錯所以總括來講,食物質素係有5分👍🏻👍🏻👍🏻

真心係超抵👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

而且裝修都算新淨,服務都算唔錯

其他重點左鴨舌同豉椒令魚炒油麥菜,味道都算唔錯

所以總括來講,食物質素係有5分👍🏻👍🏻👍🏻
  • 蒜蓉蒸扇貝
  • 佛跳牆
2019-04-22 1736 views
食肆衛生情況非常惡劣,用膳中多隻小強在桌上爬出來,牆上也有多隻小強不停爬來爬去。職員得知後只叫我們自行處理小強,完全沒有跟進和道歉。在用膳後有多名親友出現肚瀉等腸胃問題。感到非常失望,原本以為能夠與好友一起吃一頓非常開心的生日飯,卻因為進食過程中有小強,令我們食慾大減,再加上侍應冇禮貌態度極度惡劣,從而影響我們慶祝的心情,位置非常逼夾,不停地後面的座位碰倒,然而侍應表示因為沒有太多人手招呼所以要自行處理。食物質素不差,希望貴公司可改善環境及員工態度。
職員得知後只叫我們自行處理小強,完全沒有跟進和道歉。
在用膳後有多名親友出現肚瀉等腸胃問題。
食物質素不差,希望貴公司可改善環境及員工態度。
  • 長腳蟹
2019-02-06 1459 views
本人預訂了初二中午到取兩個盆菜,但是十二時半後才能取貨,本人希望貴公司安排取貨時間可以改善一下,免得我們等候時間太長。本人明白貴公司前台員工及后台員工困難。謝謝你的關注。
本人明白貴公司前台員工及后台員工困難。謝謝你的關注。
TakeAway
2019-02-05 1386 views
今年大家聖誕正日都好唔得閒,最後要約到27號先食到呢餐飯,不過今年嘅聖誕大餐唔再係火雞配西餐,而係好特別咁揀咗長腳蟹配中餐其實半圍嘅份量本身都好足,只不過見個阿拉斯加長腳蟹咁吸引,所以我地先再加餸成個餐五餸一湯,有燒鵝皇、金瑤扒豆苗、花膠老火湯、翡翠炒螺片、蒸龍躉斑、上湯波士頓龍蝦伊麵底,樣樣都煮得好出色,尤其是我至愛龍蝦同豆苗後加嘅阿拉斯加長腳蟹足六斤,隻隻蟹腳都鮮甜啖啖肉,蟹羔又夠香連鎖式嘅酒樓嚟講呢度嘅食物係幾唔錯,係嘈咗少少,不過值得一試

清蒸阿拉斯加長腳蟹
上湯波士頓龍蝦伊麵底
燒鵝皇
2018-12-27
$280 (Dinner)
Celebration
Christmas
清蒸阿拉斯加長腳蟹
上湯波士頓龍蝦伊麵底
2019-02-02 928 views
旺角球場的對面,也就是中國旅行社附近,金雞廣場二樓,真味鮮廚。黑金流沙包夠流沙,但是皮大了一些。牛肉球挺新鮮,彈牙爽口,但是橘子汁好像一般,不夠酸~風爪醬味濃郁,不失不過吧。重要的是腸粉古早味唷,很像台灣的蛋餅🥞,成是不賴了。另外他們家的粥也值得吃,絲絲柔滑,皮蛋瘦肉粥料足,local food!
風爪醬味濃郁,不失不過吧。
2018-12-15 1439 views
今日屋企做冬,便去了座落旺角金雞廣場的真味鮮廚(金雞)。我們點了金菇瑤柱扒豆苗(例)、燒汁安格斯牛柳粒(例)、鮮果咕嚕黑豚肉(例)、真味叉燒皇(例)、真味柳燒鵝皇(半隻)、一品脆燒雞(半隻)、黃金蟹肉蝦球伊麵(例)、花菇燒豆腐(例)、瑤柱蛋白炒飯及干燒伊麵。金菇瑤柱扒豆苗:爽嫩,啖啖干貝。燒汁安格斯牛柳粒:非常入味,很好吃。鮮果咕嚕黑豚肉:酸中帶甜真味叉燒皇:叉燒軟熟剛好真味柳燒鵝皇:鵝味濃郁,又惹味一品脆燒雞:皮脆肉嫩黃金蟹肉蝦球伊麵:鮮味花菇燒豆腐:滑嫩瑤柱蛋白炒飯:瑤柱鮮甜好味干燒伊麵:好味
今日屋企做冬,便去了座落旺角金雞廣場的真味鮮廚(金雞)。

金菇瑤柱扒豆苗:爽嫩,啖啖干貝。

燒汁安格斯牛柳粒:非常入味,很好吃。

鮮果咕嚕黑豚肉:酸中帶甜

真味叉燒皇:叉燒軟熟剛好

真味柳燒鵝皇:鵝味濃郁,又惹味

一品脆燒雞:皮脆肉嫩

黃金蟹肉蝦球伊麵:鮮味

花菇燒豆腐:滑嫩

瑤柱蛋白炒飯:瑤柱鮮甜好味

干燒伊麵:好味
2018-11-12 1321 views
打算去旺角打邊爐,抬頭望見便揀左呢間。周末尚算人山人海,話曬旺角麻。火鍋選擇不多,可以說是少得可憐。就係得一張 A4 紙的正反兩面,再外加一張紙仔 that’s all !既然已經坐低左,就廢事再轉了。於是在僅有的選擇中揀左D基本野。火鍋湯底 (金茸豬骨鍋)+安格斯牛 $188火鍋生蝦 $78廣島蠔 (半打)$42鮑魚 $48 一隻 *2田園青菜藍 $58炸魚皮 $28主角鮑魚都新鮮同大隻,不過$48 一隻我覺得貴左D,其餘配料其實索價都幾公度。牛肉算高質又淋,蝦新鮮的仲郁緊。急凍蠔大隻呢個價算抵食,菜藍亦是超大份又乾淨。炸魚皮唔掂可以不吃。湯底平平無奇,有豬骨但冇乜鮮味,亦帶唔起食材的味道。埋單連茶水汽水每人三百,一般啦。位置闊落好坐,酒樓來說服務都算幾好。配料選擇少係致命傷,湯底冇味係第二問題.....
打算去旺角打邊爐,抬頭望見便揀左呢間。
周末尚算人山人海,話曬旺角麻。

火鍋選擇不多,可以說是少得可憐。

火鍋湯底 (金茸豬骨鍋)+安格斯牛 $188
火鍋生蝦 $78
廣島蠔 (半打)$42
鮑魚 $48 一隻 *2
田園青菜藍 $58
炸魚皮 $28

位置闊落好坐,酒樓來說服務都算幾好。

配料選擇少係致命傷,湯底冇味係第二問題.....

2018-09-19 1512 views
由於前一日撞見到已經有一段時間無見嘅Auntie,所以我們就約咗今日喺旺角金鷄廣場嘅「真味鮮廚」一齊食晚飯!我們叫咗火鍋孖寶:印尼椰子鷄鍋「走地鷄半隻」配爽滑黑豚肉,椰子鷄湯嘅味道相當清甜,淡淡清香嘅椰子香味,令到所有食材嘅鮮味更加提升!爽滑黑豚肉嘅肉質好爽滑鬆軟,肉味亦相當鮮味!水庫大魚頭真係超新鮮,肉質非常嫩滑,味道相當鮮甜,令我們覺得回味無窮,所以我們就再叫多一份嚟食!桶蠔真係超肥美大隻,質感超級軟綿,味道極之鮮甜!安格斯肥牛嘅肉質非常香滑軟腍,牛肉味相當濃郁!花彫醉鷄嘅肉質非常鬆軟嫩滑,而且散發出芳香嘅花彫香味!
我們叫咗火鍋孖寶:印尼椰子鷄鍋「走地鷄半隻」配爽滑黑豚肉,
椰子鷄湯嘅味道相當清甜,
淡淡清香嘅椰子香味,
令到所有食材嘅鮮味更加提升!
爽滑黑豚肉嘅肉質好爽滑鬆軟,肉味亦相當鮮味!
水庫大魚頭真係超新鮮,肉質非常嫩滑,
桶蠔真係超肥美大隻,
質感超級軟綿,味道極之鮮甜!
安格斯肥牛嘅肉質非常香滑軟腍,牛肉味相當濃郁!
花彫醉鷄嘅肉質非常鬆軟嫩滑,而且散發出芳香嘅花彫香味!
火鍋孖寶:印尼椰子鷄鍋「走地鷄半隻」
火鍋孖寶:印尼椰子鷄鍋「走地鷄半隻」配爽滑黑豚肉
爽滑黑豚肉
安格斯肥牛
花彫醉鷄
蔬菜籃
2018-08-09
火鍋孖寶:印尼椰子鷄鍋「走地鷄半隻」
火鍋孖寶:印尼椰子鷄鍋「走地鷄半隻」配爽滑黑豚肉
爽滑黑豚肉
安格斯肥牛
花彫醉鷄
蔬菜籃
2018-08-24 1203 views
今次第一次去食6:30場,無點餐都ok!味道不錯、可惜店員不停摧促我地!本身訂位時沒有說明限時,到場時突然通知!好彩,食物質素都可以,否則不會再來!不太明白,我們都算早場,但海鮮一開始就說賣光!之前有同事食過都不是這樣,所以下一次要預留左先!
2018-08-23
$200 (Dinner)
Celebration
Birthday