2022-02-21
天一閣 𝗧𝗮𝘀𝘁𝗶𝗻𝗴 𝗖𝗼𝘂𝗿𝘁 𝗖𝗵𝗶𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗖𝘂𝗶𝘀𝗶𝗻𝗲 🥢𝗧𝗵𝗿𝗼𝘄 𝗯𝗮𝗰𝗸 𝘁𝗼 𝗹𝗮𝘀𝘁 𝗗𝗲𝗰𝗲𝗺𝗯𝗲𝗿! 試咗一間相當有驚喜嘅中式私房菜☺️ 餐廳位於跑馬地,除咗可以𝗕𝘆𝗼𝗯,仲有同某餐廳好相似嘅𝘀𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲 𝗱𝗶𝘀𝗵 『花雕蒸花蟹配陳村粉🦀』🤤🤤🤤🤤🤤話明係私房菜,當然要𝗽𝗿𝗲-𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿好所有菜式。菜式以海鮮為主,驚你知道我哋會帶酒嚟,寫咗啲佐酒小食俾我哋☺️ 𝗦𝘄𝗲𝗲𝘁❣️所有菜式都十分之有鑊氣同入味。我哋當日食咗⋯『蜀香魷魚仔🦑』- 分量及香辣味十足,超級野果,送酒一流❤️🔥‼️『陳皮蒸鮑魚』- 鮑魚爽口彈牙,超級新鮮🤤🤤『花膠螺頭燉雞🐥🥥』- 用椰子🥥做容器,超級香濃椰子味😍😍😍 一開就勁多煙,我心急飲燙親條👅🤣🤣 會一試愛上❤️『芥末金沙魚皮🐡』- 其中一個佐酒小食🤣🤣 佢比一般嘅蛋黃魚皮無咁膩因為佢加咗芥末☺️ 份量好多!記得唔好一開始食晒要留肚😂😂『香醉紅蟳🦀🦀🦀』- 呢個就係大家期待已久嘅「花雕蒸花蟹配陳村粉🦀」😋😋 用咗陳年花雕,經理話佢哋所採用嘅花雕比起某餐廳嘅更陳年🤣 當日仲有無限花雕任飲🙂🙃 可以一啖花雕一啖蟹肉/陳村粉咁食🤣🤣 真係五星級嘅享
所有菜式都十分之有鑊氣同入味。我哋當日食咗⋯
『蜀香魷魚仔🦑』
- 分量及香辣味十足,超級野果,送酒一流❤️🔥‼️
『陳皮蒸鮑魚』
- 鮑魚爽口彈牙,超級新鮮🤤🤤
『花膠螺頭燉雞🐥🥥』
『芥末金沙魚皮🐡』
『香醉紅蟳🦀🦀🦀』
- 呢個就係大家期待已久嘅「花雕蒸花蟹配陳村粉🦀」😋😋 用咗陳年花雕,經理話佢哋所採用嘅花雕比起某餐廳嘅更陳年🤣 當日仲有無限花雕任飲🙂🙃 可以一啖花雕一啖蟹肉/陳村粉咁食🤣🤣 真係五星級嘅享受😎 當日花蟹🦀唔算大隻,但係十分入味。陳村粉份量亦都好多,四個人食完全足夠🤤🤤🤤 諗起都好想再食🥰🥰🥰
『花椒炒龍蝦🦞🌶』
- 龍蝦爽口彈牙,完全冇諗過係可以咁入味‼️個辣嘅程度應該有中上,係我鍾意嘅辣度☺️ 又係一個送酒一流嘅菜式😂😂 朋友食到面紅耳赤都要繼續食🤣🤣🤣
『隋王斬肉🥣』
- 慢煮肉丸配上香濃雞湯,肉丸比較軟身,呢個配搭真係第一次食,出面比較少有。
『清湯慢燉牛肋肉🥩』
- 食咗咁多重口味野,黎個清湯燉牛肋肉就岩岩好。好嫩好𝘀𝗼𝗳𝘁嘅牛肋肉☺️ 食多啲都唔會膩🤤🤤
『蝦子蝦油蔥油撈麵🍜🦐』
- 食到依個菜式嘅時候,大家都已經十分十分之飽😂😂 但食咗第一啖之後,大家都即刻畢左一碗嚟🤣🤣🤣 呢個蔥油撈麵真係一啲都唔馬虎👍🏻 睇圖片就知佢超足料,大量蝦子蔥油。蝦油亦都好多,佢唔似出面嘅撈麵咁乾身,加咗蝦油成件事軟身啲又易食啲🤣 就算食到好飽,都會忍唔住食一碗😋
另外仲有花甲🐚、菜🥬、甜品🍮,成餐十分飽滿☺️☺️☺️ 始終係私房菜,餐廳環境未算好大未算好別緻。重點一提,餐廳員工十分親切同專業。會主動幫你換碟、加茶、介紹菜式。佢哋仲有自家製辣椒油,食完我都忍唔住買咗一罐返去😂 連我阿媽都讚好(重點係我阿媽要求好高,所以好少讚好😂)❗️
有興趣嘅話,開返晚市堂食,十分推介大家去試吓❗️包你有驚喜‼️