2023-06-08 728 views
正斗鮮蝦雲吞麵 (小/ S $50) (大 / L $64)鮮蝦雲吞麵有2款價錢,分別係大碗同細碗,大碗份量有6粒鮮蝦雲吞,加一個麵餅。而細碗份量就係4粒鮮蝦雲吞,加半個麵餅~本身諗住食完一碗雲吞麵就走,後尾諗諗下~既然一場嚟到,話晒都要俾茶錢嘛🤣無理由就至少都試多一款嘢食啦!🤣🤣所以揀碗細size雲吞麵再加一碟點心啦~鮮蝦雲吞實物係會較出面坊間嘅細粒dd ,屬於一啖食晒一粒嘅口感,不過蝦粒都幾爽口㗎!翡翠菜苗餃 $44有4粒翡翠菜苗餃,同鮮蝦雲吞一樣,都係屬於一啖食晒一粒嘅口感,比出面坊間嘅會細粒dd,一粒就包住一節蝦肉同切得比較細碎嘅菜苗茶位 $6 / 人*~**~**~*~**~**~*~**~**~*~**~💌地址:正斗粥麵專家 (新城市廣場) (沙田)沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓119號舖*~**~**~*~**~**~*~**~**~*~**~
鮮蝦雲吞麵有2款價錢,分別係大碗同細碗,
大碗份量有6粒鮮蝦雲吞,加一個麵餅。
而細碗份量就係4粒鮮蝦雲吞,加半個麵餅~

翡翠菜苗餃 $44

茶位 $6 / 人

*~**~**~*~**~**~*~**~**~*~**~

💌地址:
正斗粥麵專家 (新城市廣場) (沙田)
沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓119號舖

*~**~**~*~**~**~*~**~**~*~**~
2023-06-04 654 views
平日行過新城市正斗,就諗住試吓佢個雲吞麵,因為一個人,佢比咗張大枱我,問我介唔介意搭枱,咁我都唔介意嘅,但最介意嘅係,嗰碗雲吞麵真係令人十分失望,失望到要寫食評😅諗住對自己好啲,食個好好味嘅lunch 為自己加加油,點知。。。我叫咗一碗細雲吞麵同一碟蘿蔔糕,個雲吞麵個麵同湯都ok 嘅,但係個雲吞就真係可以講難食,得個鹹字,個皮仲有怪味,好似有d 就嚟壞嘅味道,好難形容😟😟個蘿蔔糕以為好d… 點知好似用油浸,多油到一個點😣仲要好淋,淋到一夾即散😣兩樣都唔好食,真係。。。但我都盡力食曬佢,避免浪費食物!!
雲吞麵
2023-04-06 544 views
等位安排又差, 阿姐唔識分配位, 4人比張8人坐搞到大枱要坐細枱鍾意比人鬧就黎!!! 服務態度惡劣, 不停漏單, 唔係一家大細餓都唔等所以無下次 收咁貴一d 都唔值D 嘢又唔好食真係貼錢買難受
鍾意比人鬧就黎!!!
服務態度惡劣, 不停漏單, 唔係一家大細餓都唔等所以無下次
收咁貴一d 都唔值
D 嘢又唔好食
真係貼錢買難受
2023-04-06
Type of Meal
Lunch
個仔2歲半 大個仔可以唔坐bb櫈諗住費是麻煩人地特登搬張櫈黎唔坐 埋單竟然要6蚊茶錢 話因為冇bb櫈就要收從來未試過咁細個bb俾人收茶錢直頭覺得痴線唔合理 一家大細有細個小朋友既真係唔好幫襯完全唔明白係乜野邏輯 收錢位呀姐仲要勁串勁黑面 我湊住兩個1歲同2歲既小朋友費事同佢嘈 雖然只係6蚊 唔係咁樣黎劏客掛?
個仔2歲半 大個仔可以唔坐bb櫈
諗住費是麻煩人地特登搬張櫈黎唔坐
埋單竟然要6蚊茶錢 話因為冇bb櫈就要收
從來未試過咁細個bb俾人收茶錢
直頭覺得痴線唔合理
一家大細有細個小朋友既真係唔好幫襯
雖然只係6蚊 唔係咁樣黎劏客掛?
2023-01-24 707 views
今日年初三,因為去馬場,於是喺新城市廣場附近搵食,好多酒樓都已經爆滿,要等成200張飛,見到呢度較少人等,只係十幾張飛,於是決定一試,點知都有小驚喜!侍應姐姐先送上「開運小食」,其實即係笑口棗同酸蕎頭。雖然成$30 ,但我同屋企人都未食過咁好食嘅笑口棗,佢口感非常鬆化,味道鹹甜得宜,食完一粒實在想食多粒!然後我哋叫咗千層糕、排骨、流沙包、羅漢齋春卷、炸兩、菜苗餃、滑蛋蝦仁炒飯、銀牙肉絲炒麵。千層糕同流沙包唔太甜,但口感極佳,味道極好!而羅漢齋春卷餡料味濃,外皮脆口!滑蛋蝦仁炒飯蛋味濃郁,配合上乾身嘅炒飯,口感豐富, 十分滿足!

2023-01-24
2022-10-06 786 views
正斗雲吞麵不嬲都比較出名🤓雖然平時都無乜留意🙈但住開沙田所以都係會試下嘅🙋🏻‍♀️同朋友食所以叫咗大嘅雲吞麵同肉丸粥🤡作為以雲吞麵為招牌嘅正斗👀雲吞麵就唔算特別驚喜但都係不過不失的✔️鮮蝦雲吞都有咬口嘅而全蛋麵亦中規中矩⭕️反而肉丸粥有少少驚喜🙈粥比較綿唔會太稀而且唔會乏味✨肉丸份量亦都唔算少👍🏻總括而言食物唔算差都可以一試的🤓
正斗雲吞麵不嬲都比較出名🤓
粥比較綿唔會太稀而且唔會乏味✨
肉丸份量亦都唔算少👍🏻
總括而言食物唔算差都可以一試的🤓
2022-09-14 629 views
有日同屋企人諗住去食嘢,喺門口同個staff講6個人,佢答我:6個人要撩鼻自我檢測先可以入嚟 =.= (防疫政策係要求8人或以上,並非6人….) 我同佢講我哋有位老人家,5月底開始計已經打咗兩針,有針紙show比佢睇可以做疫苗通行證,佢答我:三針先得。 咁我再同佢講我哋都係跟疫苗政策姐,之前去其他餐廳都入到去堂食,佢答我:咁唔該你去返比你地入去嘅餐廳,總知我哋呢度唔比。 😂點解可以咁冇禮貌😂
2022-08-23 628 views
星期日想食下點心,見周圍酒樓都大排長龍。行過正斗見有點心,又唔洗排隊入座,當然要去一試啦!都知道佢係主打粥麵,所以本身都無抱太大嘅期望,只不過比想象中更差今次叫左五籠點心:炸兩:本身係我最期待嘅野食,諗住作為粥粉店,炸兩應該有翻咁上下水準,結果係我食過最難食嘅炸兩。入面油炸鬼唔熱辣辣都算,仲要又凍又硬,真係幾令人失望菜苗餃鮮竹卷蝦餃排骨其他點心都普普通通,蝦餃菜苗餃好似4粒份量好多咁,不過其實比出面一籠3粒細粒啲,所以都係差唔多份量。總括而言,下次都唔會再黎食點心,有機會都只會試下麵就算

今次叫左五籠點心:

菜苗餃

鮮竹卷

蝦餃

排骨

2022-08-07
$131 (Lunch)
—𝗠𝗲𝗻𝘂 𝗼𝗳 𝘁𝗵𝗲 𝗱𝗮𝘆 ☁️🍜正斗鮮蝦雲吞撈麵原汁柱侯牛腩麵蟹子棉花雞安蝦咸水角—爸爸之前成日經過話想食🥢🤭終於同左佢黎食正斗🤤🤤覺得以呢啲雲吞麵黎講正價都幾進取🙈因為同出邊牛腩麵舖差唔多大細〰️😣裝修舒服 有點心叫 亦有另收茶介🫖—因為我唔想食湯麵 所以叫左撈麵跟既上湯唔係味精味✨雲吞細細粒一啖過 真係幾好食覺得呢個價錢又真係好合理🤣🤭🤭〰️爸爸碗牛腩麵啲牛腩炆到好林好入味〰️點心方面🥧棉花雞超高質魚肚超入味 勁正🥹🥹👅不過咸水角就好厚皮 一般般 食唔到蝦😣(係佢自己個菜式名寫住有蝦🤣—💰hkd $263 w/ 10% service charge (2ppls💞)📍Tasty Congee & Noodle Wantun Shop (New Town Plaza)Shop 119, 1/F, New Town Plaza Phase 1, 18 Sha Tin Centre Street, Sha Tin.

𝗠𝗲𝗻𝘂 𝗼𝗳 𝘁𝗵𝗲 𝗱𝗮𝘆 ☁️🍜

不過咸水角就好厚皮 一般般 食唔到蝦😣
(係佢自己個菜式名寫住有蝦🤣

2022-07-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$130 (Lunch)
2022-08-03 477 views
2022新的一年到沙田,下午茶吃了茶木的麵包磚,行完大運肚子不太餓,想到最好不過就是吃我最愛的雲吞麵。正斗粥麵專家在新城市廣場有分店元旦關係,人流不少,已接近晩上八時半,還是要等位,等了約十多分鐘,可入座二人桌,枱上放滿調味品和餐具,侍應送上兩杯熱茶,點了兩碗雲吞麵湯底不錯,有大地魚味,薄薄的雲吞皮包著一粒蝦,剛好一口一粒雲吞的大小,蝦鮮爽彈,麵質本身不錯,但可能餐廳面積大,麵煮起送達上枱需時,已開始淋,沒有爽彈口感,令人有點失望的雲吞麵。埋單: 收茶芥$5/位,另收加一,每碗雲吞麵$45,埋單$110供大家參考的餐牌

正斗粥麵專家在新城市廣場有分店
二人桌,枱上放滿調味品和餐具,侍應送上兩杯熱茶,

點了兩碗雲吞麵

供大家參考的餐牌
2022-01-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$55 (Dinner)
2022-07-17 386 views
蜜汁叉燒湯瀨粉($55)加紅棗水($5)叉燒一般,不過湯底幾好味,好重幹曬海味味道,的確香濃好飲。分量又唔係大份,但價錢真係偏貴。茶位6蚊,要加一,埋單$72.6。
蜜汁叉燒湯瀨粉($55)加紅棗水($5)

2022-06-08 544 views
叫左大碗嘅雲吞麵👅有6粒雲吞🍜雲吞比較細粒 一口一粒 啲皮都薄嘅🍽整個湯麵不算好出色 不過不失 稍咸少少 不過爽口彈牙嘅啲麵🙂但麵底份量不多 反而覺得點心質素好啲👏叉燒包入面啲料比平時大集團飲茶的多汁多肉🤪蝦餃食落爽甜彈牙⭐️👍環境大 坐得舒服 但整體食物價錢真心偏貴 仲要有茶價囉加一 食完都唔係太飽 ‼️❇️雲吞麵(大)$60❇️油菜$50❇️蝦餃$45❇️叉燒包$40❇️茶位$6

❇️雲吞麵(大)$60
❇️油菜$50
❇️蝦餃$45
❇️叉燒包$40
❇️茶位$6
2022-05-09 396 views
從未食過無味既粥,老實,醫院都好食過佢。真係好離譜。北菇滑雞粥及魚片牛肉粥。乾炒牛河唔錯,不過都幾貴下。點心一般,無咩驚喜。服務好差,個個無眼神接觸,加唔耐煩。不會再幫襯。
從未食過無味既粥,老實,醫院都好食過佢。真係好離譜。
北菇滑雞粥及魚片牛肉粥。
乾炒牛河唔錯,不過都幾貴下。
點心一般,無咩驚喜。
服務好差,個個無眼神接觸,加唔耐煩。
不會再幫襯。
TakeAway
2022-04-02 424 views
我哋今日如常去新城市廣場的正斗,叫了一客牛腩飯,等了超過半小時仍未出嚟。Call 侍應跟進了3次,最後叫埋單,侍應終於應我哋,說廚房只有2個人,前面還有order,等唔到就取消算啦!我哋十分氣憤,為何落order 時不說要等超過半小時,我哋可以預算時間,或order 粥粉麵都可以。最後我哋草草埋單走人,店舖沒有作任何賠償!其實,我哋去過不同分店的正斗,服務都不錯。這間分店卻不是,侍應態度都是冷冰冰,像今天這樣,卻沒有安慰顧客,也沒有站在顧客角度想(時間就是金錢)。決定以後不來了!
2022-04-02
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2021-12-13 555 views
去到沙田突然想下點心,所以就走左正斗食。🔸揚州炒飯 $102蝦肉、叉燒粒都算多,而且飯粒鮮明,不過不失既一個炒飯。🔹蝦餃 $43皮好薄,蝦肉彈牙,幾好味。🔸叉燒腸 $50一開頭諗住杯豉油仔唔夠,問左店員拎,不過到埋單都未拎比我地。但原來依杯仔豉油都夠,份量岩岩好。皮好薄,同埋唔會好痴筷子,但入面叉燒粒食落有啲少。入面無芫荽,唔錯👍🏻👍🏻🔹咸水角 $37唔記得影相。個皮好厚,勁痴牙,而且啲餡好少,入面大部分都係空氣。
去到沙田突然想下點心,所以就走左正斗食。

🔸揚州炒飯 $102
蝦肉、叉燒粒都算多,而且飯粒鮮明,不過不失既一個炒飯。

🔹蝦餃 $43
皮好薄,蝦肉彈牙,幾好味。

🔸叉燒腸 $50

🔹咸水角 $37