2024-02-14 21 views
食物全部叫即做,店舖裝潢設計得悠閑輕鬆。輕食午餐- 可麗餅的份量一點也不輕,煙三文魚牛油果可麗餅($88)有大大片的三文魚、滿滿的牛油果及炒滑蛋,健康又美味。杭州桂花雞蛋仔 ($38)雞蛋仔外脆內軟,香濃濃的桂花味及蛋香好美味。宣威火腿芝士雞蛋仔($68)每日限量供應的皇牌產品,用上宣威火腿、芝士、日本蘭王雞蛋,味道好特別好豐富。普洱燕麥奶($45)普洱茶帶有濃濃的茶香,配上燕麥奶口感香滑,推介!花𣄃蔘蜂蜜烏龍($48)花𣄃蔘甘香、蜂蜜香甜、烏龍茶香濃,味蕾大滿足。
食物全部叫即做,店舖裝潢設計得悠閑輕鬆。

杭州桂花雞蛋仔 ($38)
雞蛋仔外脆內軟,香濃濃的桂花味及蛋香好美味。

宣威火腿芝士雞蛋仔($68)

普洱燕麥奶($45)
普洱茶帶有濃濃的茶香,配上燕麥奶口感香滑,推介!

花𣄃蔘蜂蜜烏龍($48)
花𣄃蔘甘香、蜂蜜香甜、烏龍茶香濃,味蕾大滿足。

呢間茶飲專門店,會講解返每隻茶葉都有各自嘅功能,e.g. CALMING, RELAXING, ENERGETIC~大家系選擇飲咩果陣都可以考慮埋自己想要D功效!我就嗌左杯普洱燕麥奶,奶茶就飲得多,但用普洱做茶底都系第一次,原來味道都幾夾~而且無咩糖,感覺都比較健康養生👍🏻藍莓橙滇紅~睇落已經好吸引😍見到紫色以為好重藍莓味比較酸,其實一D都吾系,味道比較fresh, 橙味會比較出,都幾解渴嫁!髒髒鐵觀音雪糕雞蛋仔 $68 呢個甜品真系大人細路都好中意😍 果日我食緊果陣,有個小朋友仲指住我手上呢款甜品同佢媽咪講話要食😂 系雲尼拿雪糕上灑上鐵觀音茶粉,食落去會有陣陣陣嘅清香感!另外餐廳嘅主打仲有可麗餅,有分甜同鹹款~見到menu上話黑松露帶子忌廉可麗餅,系期間限定款式😋當然不能錯過啦!餐廳系即叫即整,雖然需時準備,但完全食到新鮮嘅味道😍表層佈滿好多帶子,煎到有微焦嘅香脆口感,但咬落一D都吾靱👍🏻 底下就有好多磨菇,配埋黑松露呢個組合真系絕配呢

2024-02-12 195 views
《活在茶下 - 尖沙咀》呢一間茶店同樣係喺尖沙咀,不過同上次介紹嗰一間唔同,呢一間茶店係用咗台灣製嘅茶葉,行嘅路線比較年青化同埋休閒風一點,除咗有標準嘅茶飲之外,仲有不少小食同埋雪糕可以選擇😍我就選擇咗一份crepe、雞蛋仔、軟雪糕同埋熱茶,作為下午茶黎講十分唔錯💁🏻‍♀️煙三文魚牛油果可麗餅 $88呢一個可麗餅造型都幾靚,所有材料都放到滿滿的,三文魚同牛油果嘅味道好合拍,我最喜歡個crepe 塗左少少芥末醬喺入面,仲有少少沙律醬添,同煙三文魚咸咸既味道形成左咸咸甜甜既口味,幾特別💁🏻‍♀️西湖明前龍井 $108雖然價錢有點稍高,但可以坐喺茶飲店入面試到福茗堂既西湖明前龍井,啱曬唔想一次過買一大罐茶葉既朋友,飲落清幽甘醇,有陣陣既甜味回番上口腔入面,香氣久久不退,停留喺口腔入面好耐💁🏻‍♀️香蔥蝦米雞蛋仔 $48雞蛋仔就成日食啦,但入面包左好多蔥同雞米既咸雞蛋仔就應該無咩地方可以食到啦啩,佢個外皮雖然無平時食既雞蛋仔咁脆,不過咬落都仲係聽得到嗦嗦聲的,而入面既香蔥都架juicy同無渣,架似架似平時咁搣到一粒粒完整既黎食,蝦米味道好香好濃郁,個味都幾得意,意外地同雞蛋仔既口味幾合拍架💁🏻‍♀️茉
《活在茶下 - 尖沙咀》

💁🏻‍♀️煙三文魚牛油果可麗餅 $88

💁🏻‍♀️西湖明前龍井 $108

💁🏻‍♀️香蔥蝦米雞蛋仔 $48

💁🏻‍♀️茉莉花茶軟雪糕 $42

最尾既甜品都係十分特別的,茉莉花既味道清新而又唔會太甜,份量大大杯而且質地係比較偏向冰沙既口味,唔會比奶味蓋過茶既香味
2024-02-07
2024-02-09 43 views
行到攰攰地,朋友帶我嚟到 Tea moment 食下午茶,餐牌上嘅款式五花八門,創意十足,有多款以茶製作嘅餐點,任君選擇。✨煙三文魚牛油果可麗餅平時食甜嘅可麗餅比較多,估唔到鹹嘅可麗餅同樣出色!有煙三文魚、牛油果同雞蛋,份量十足,口感豐富,下次嚟食可以食埋其他口味呀🤤✨清香鐵覯音髒髒雪糕配原味雞蛋仔脆卜卜嘅雞蛋仔遇上清香嘅鐵觀音髒髒雪糕🍦,茶味香濃,加上冷熱交融,一次過滿足晒味蕾,夠晒邪惡呀!😌😌😌✨藍莓橙滇紅濃郁甘香嘅紅茶配上藍莓同橙,既有清新果味,亦有甘醇茶味,兩者配合得天衣無縫。✨香橙茉莉(熱)入口甜蜜滋味嘅香橙茉莉,淡淡嘅橙味加上茉莉嘅香氣,呢個搭配fresh 得嚟又健康飲~
✨煙三文魚牛油果可麗餅
清香鐵覯音髒髒雪糕配原味雞蛋仔
✨清香鐵覯音髒髒雪糕配原味雞蛋仔
藍莓橙滇紅
香橙茉莉
✨藍莓橙滇紅
✨香橙茉莉(熱)
Type of Meal
Tea
清香鐵覯音髒髒雪糕配原味雞蛋仔
藍莓橙滇紅
香橙茉莉
2024-01-30 31 views
📍尖沙咀海港城 Tea Moment📍之前睇相見到呢間活在茶下Tea moment啲甜品好靚,啱哂打卡。咁啱同朋友去開海港城行街,終於有機會去試吓。🌯 煙三文魚牛油果可麗餅好足料!滿滿嘅牛油果肉,加上三塊煙文魚,底下仲有香滑炒蛋,每一啖都大滿足!可麗餅煙韌,夠薄,咸食都好食。🌯 煙火腿滑蛋芝士可麗餅又係好足料,火腿配芝士加蛋係絕配,應該加咗少少沙律醬,令到味道層次豐富。🍨 清香鐵觀音髒髒雪糕配原味雞蛋仔就係呢一款打卡一流嘅甜品!原味雞蛋雞好香脆,配上香濃幼滑嘅牛奶雲料,表面有鐵觀音茶粉,中和番雪糕嘅甜味!🍵杞子桂花烏龍茶凍冰冰,需要嗌返杯熱飲,但不失茶香同埋桂花嘅清香!🍵花旗參蜂蜜烏龍茶花旗參滋陰養顏,蜜糖潤喉,都係女士恩物!
📍尖沙咀海港城 Tea Moment📍

🌯 煙三文魚牛油果可麗餅

🌯 煙火腿滑蛋芝士可麗餅

🍨 清香鐵觀音髒髒雪糕配原味雞蛋仔

🍵杞子桂花烏龍茶
凍冰冰,需要嗌返杯熱飲,但不失茶香同埋桂花嘅清香!

🍵花旗參蜂蜜烏龍茶
花旗參滋陰養顏,蜜糖潤喉,都係女士恩物!
2024-01-29 23 views
今日行街經過海港城,見到新開咗一間茶飲店,仲有買埋雞蛋仔,走小清新路線,門口擺放不同茶葉簡介供客人參閱蘭王原味雞蛋仔$32採用頂級蘭王蛋,雞蛋仔柔軟口感,並散發蛋香茉莉花茶雞蛋仔$38香氣四溢的茉莉花茶味,雞蛋仔烘得香脆,蛋心綿密,蛋香又濃郁杭州桂花雞蛋仔$38香味清新的杭州桂花味蛋糕,咬落仲食到粒粒桂花,陣陣幽香冷飲試咗兩款店家推薦,分別係荔枝玫瑰綠茶$58藍莓橙滇紅 $58 ,荔枝玫瑰漸層漂亮,飲菊花杞子烏龍$42、茉莉花茶$38兩款熱茶更突出店家對茶的專注,口感細膩嫩滑,菊花杞子滿滿菊花清香、配合杞子更養生,適合女士飲用活在茶下尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G03A號舖

蘭王原味雞蛋仔$32
採用頂級蘭王蛋,雞蛋仔柔軟口感,並散發蛋香

茉莉花茶雞蛋仔$38
香氣四溢的茉莉花茶味,雞蛋仔烘得香脆,蛋心綿密,蛋香又濃郁

杭州桂花雞蛋仔$38
香味清新的杭州桂花味蛋糕,咬落仲食到粒粒桂花,陣陣幽香

菊花杞子烏龍$42、茉莉花茶$38

活在茶下
2024-01-27 18 views
最近發現了一家超棒的輕食店,在海港城商場地下。這家輕食店的內部環境非常簡單舒適,讓人感到輕鬆😌 店內牆上裝飾著一些簡約又時尚的畫作,座位佈局簡單而實用,提供了舒適的用餐空間。首先,黑松露帶子忌廉可麗餅真是太夢幻了!可麗餅包着鮮嫩多汁的帶子,再加上濃郁的黑松露醬加忌廉,每一口都讓人陶醉其中🥰火腿滑蛋芝士可麗餅也是一絕!可麗餅的口感非常綿密,蛋香和芝士火腿的搭配真是完美無瑕🤩🤩還點了一個港式小食宣威火腿芝士雞蛋仔,賣相真可愛😍飲品有驚喜👏🏻 一杯茉莉花茶燕麥奶(凍)和一杯蜂蜜滇紅燕麥奶(熱)。茉莉花茶燕麥奶清新怡人,口感順滑,而蜂蜜滇紅燕麥奶則散發著濃郁的香氣,茶香入口後慢慢出來

還點了一個港式小食宣威火腿芝士雞蛋仔,賣相真可愛😍

2024-01-20 11 views
活在茶下 (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G03A號舖蜂蜜滇紅燕麥奶,飲落去好香甜,仲有燕麥嘅口感,好開胃。香茅茉莉茶,茶味清新,香茅同茉莉嘅組合好和諧。宣威火腿芝士雞蛋仔。煎得香脆,味道好豐富。真係好特別嘅組合!必食推介。清香鐵觀音髒髒雪糕。個雪糕好滑順,加上鐵觀音茶嘅香氣,令味道更加濃郁。真係啱啱好食!黑松露帶子磨菇可麗餅。餅底煎得金黃酥脆,帶子同磨菇嘅組合好鮮美,再加上黑松露嘅香味,真係一絕!

活在茶下 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G03A號舖

蜂蜜滇紅燕麥奶,飲落去好香甜,仲有燕麥嘅口感,好開胃。
香茅茉莉茶,茶味清新,香茅同茉莉嘅組合好和諧。

2024-01-19 34 views
尖沙咀海運大廈內的活在茶下主打多款不同的茶種,如白茶、紅茶、花茶、青茶等,其智能泡茶器也是全港獨家研發,餐廳希望顧客可以透過不同的茶品,重新調整生活節奏,令生活回甘。除了茶品,活在茶下也提供輕食如crepes 及特色雞蛋仔,其小食同樣帶有茗茶元素,今天到尖沙咀行街,我和朋友都喜歡喝茶,所以就專程到此吃個下午茶吧!🍽️黑松露帶子忌廉可麗餅$108這款黑松露帶子忌廉可麗餅的外觀引人注目。可麗餅鬆軟且有著金黃色的外皮,上面舖滿了帶子和黑松露醬。第一口咬下去,可麗餅的鬆軟結合了帶子的鮮甜,而黑松露醬的濃郁香味為整道菜增添了豐富的層次感。內裡的磨菇多汁香滑,價格在合理範圍內,值得嘗試。🍽️煙三文魚牛油果可麗餅這款煙三文魚牛油果可麗餅的外觀精緻。可麗餅的口感鬆軟,上面放置著薄片的煙三文魚和新鮮牛油果。第一口咬下去,三文魚的鮮味與牛油果的柔滑融合在一起,帶來了豐富的口感和美味,內裡也填滿了香滑的炒蛋,尤其是對於喜愛三文魚和牛油果的人來說,絕對值得一試。🍽️清香鐵觀音髒髒雪糕配原味雞蛋仔 這道菜讓人驚艷的是它獨特的外觀,雪糕外層糊糊的鐵觀音茶葉糊,看起來非常有質感。搭配上原味雞蛋仔,增添了額外的口感和味道。

🍽️黑松露帶子忌廉可麗餅$108

黑松露帶子可麗餅

🍽️煙三文魚牛油果可麗餅

🍽️清香鐵觀音髒髒雪糕配原味雞蛋仔

這道菜讓人驚艷的是它獨特的外觀,雪糕外層糊糊的鐵觀音茶葉糊,看起來非常有質感。搭配上原味雞蛋仔,增添了額外的口感和味道。第一口咬下去,雪糕的口感柔滑,帶著濃郁的鐵觀音茶香,而雞蛋仔則帶來了酥脆的口感,是一道非常特別的甜點品。

飲品:藍莓橙滇紅

藍莓橙滇紅是一款清新的飲品,適合解渴。飲品的外觀色彩豐富,混合了藍莓和橙子的鮮艷色澤。第一口品味,滇紅茶的香氣和藍莓橙子的酸甜交織在一起,味道清新,十分解渴。

總體而言,Tea Moment的價格在合理範圍內,提供的食物和飲品質量上乘,給人留下了美好的印象。如果您正在尖沙咀海運大廈附近,不妨去Tea Moment喝杯茶或吃底雞蛋仔呢!

黑松露帶子可麗餅
煙三文魚牛油果可麗餅
作為甜品控嘅我,對甜品情有獨鍾,呢間甜品店主打以茶為主嘅甜品同輕食好有特式🤓我當然唔會錯過啦ღ 茉莉花茶雲尼拿軟雪糕 $42一拎上手好香茉莉花茶香氣😌軟雪糕好軟滑,兩者夾埋好match好清新✨ღ 清香鐵觀音髒髒雪糕雞蛋仔 $68雞蛋仔食落暖暖地,外脆內軟,雪糕加上清香嘅鐵觀音茶粉,食落淡淡茶香,連埋雞蛋仔食一暖一凍層次分明ღ 玫瑰寒天軟雪糕 $48軟雪糕同樣軟滑,加上玫瑰花瓣好清新軟雪糕下面放咗爽彈嘅寒天,好有咬口ღ 普洱燕麥奶 $45醇厚嘅普洱茶配上燕麥奶,飲落唔會好甜,好香好順口ღ 藍莓橙滇紅 $58藍莓🫐同橙嘅味道酸酸甜甜,加上香濃嘅紅茶香,又爽又香醇
作為甜品控嘅我,對甜品情有獨鍾,

ღ 茉莉花茶雲尼拿軟雪糕 $42
一拎上手好香茉莉花茶香氣😌
軟雪糕好軟滑,兩者夾埋好match好清新✨

ღ 清香鐵觀音髒髒雪糕雞蛋仔 $68

ღ 玫瑰寒天軟雪糕 $48
軟雪糕同樣軟滑,加上玫瑰花瓣好清新

軟雪糕下面放咗爽彈嘅寒天,好有咬口

ღ 普洱燕麥奶 $45
醇厚嘅普洱茶配上燕麥奶,飲落唔會好甜,好香好順口

ღ 藍莓橙滇紅 $58
藍莓🫐同橙嘅味道酸酸甜甜,加上香濃嘅紅茶香,又爽又香醇
2024-01-08 42 views
Enjoy the tea moment!🍵1. 髒髒鐵觀音雷糕雞蛋仔 $68+$6 轉茉莉花茶雞蛋仔個賣相十分igable 打卡一流 個鐵觀音茶粉好重茶味 有啲茶嘅甘香 中和番個雪糕嘅甜味 而個雪糕都幾creamy 份量都多 成大杯都係 重點係個茉莉花茶嘅雞蛋仔 個茶味花香十分出 個蛋香都夠 整體係一個茶味都濃郁嘅甜品2. 黑松露帶孑忌廉可麗餅 $108賣相都幾吸引 有幾粒大嘅帶子係個面到 微微煎香左 又有黑松露嘅點綴 入面個醬都充滿住黑松露嘅香 仲有大量菇係入面 個皮都幾有蛋香 3. 藍莓橙演紅(凍)$58幾清新嘅味道 橙橙地又莓莓地咁 夏天飲會再開心啲解暑啲4. 紅棗鳥龍燕麥奶 $48個紅棗味幾出 有好多紅棗粒粒係個面到 再搭少少茶香同奶味 健康保暖之選
Enjoy the tea moment!🍵

1. 髒髒鐵觀音雷糕雞蛋仔 $68
+$6 轉茉莉花茶雞蛋仔

2. 黑松露帶孑忌廉可麗餅 $108

3. 藍莓橙演紅(凍)$58
幾清新嘅味道 橙橙地又莓莓地咁 夏天飲會再開心啲解暑啲

4. 紅棗鳥龍燕麥奶 $48
2024-01-06 43 views
很喜歡來海港城window shopping,這裡有各種品牌,各種裝飾很好看,尖沙咀的海景也很有感覺。但這裡吃飯有點貴,這次被我發現一家寶藏歇腳餐廳。🍦茉莉花茶雲呢拿軟雪糕我選的雙拼,造型很好看呢。入口有沁人心脾的茉莉花香,徬佛夏天的風在我身邊兜個圈兒,把我變成了茉莉仙子🧚‍♀️呢.🍵骯髒鐵觀音雪糕雞蛋仔⚠️溫馨提示用勺子,因為我舔的時候不小心被茶粉嗆到了。味甜的雲尼拿雪糕和鐵觀音茶粉很搭了。雞蛋仔有別於香港傳統雞蛋仔,是煎到比較脆的,吃到最後一口也是香香脆脆的,和雪糕更大。煙三文魚牛油果可麗餅第一次吃咸的可麗餅,這樣手拿著像一束花。煙三文魚超級新鮮,單獨吃也很咸香。牛油果也是選的優質的,搭配芥末醬,很香口。火腿滑蛋芝士可麗餅雞蛋很香滑,裡面搭配的醬是微酸微辣的,是小盆友可以接受的辣度。再打包一杯浙江綠茶,邊走邊喝。吃完頓時回魂,可以繼續逛啦。可愛的包包們,我來啦!

🍦茉莉花茶雲呢拿軟雪糕

🍵骯髒鐵觀音雪糕雞蛋仔

火腿滑蛋芝士可麗餅

2024-01-03
$100 (Tea)
  • 清香鐵觀音髒髒雪糕配原味雞蛋仔
  • 煙三文魚牛油果可麗餅
2024-01-06 14 views
行街行到餓餓地想坐低抖抖飲杯野原來海港城開左間輕食店,仲有crepe 食呀,飲品以茶類為主,仲有軟雪糕呀煙三文魚牛油果可麗餅 - 賣相好靚,好似一束花咁呀,有滿滿既煙三文魚同牛油果,下面仲有炒滑蛋再加少少沙律醬,味道非常豐富宣威火腿芝士雞蛋仔 - 呢個係每日限定架,雞蛋仔外脆內軟,仲有粒粒火腿同芝士,增添美味玫瑰寒天軟雪糕 - 個軟雪糕好滑好香濃既牛奶味,個底有玫瑰味既寒天,多左一層花香既味道飲品我同朋友分別叫左玫瑰綠茶燕麥奶同普洱燕麥奶,第一啖感受到香滑燕麥奶既味道,另外就有一陣茶香回韻,的確唔錯
行街行到餓餓地想坐低抖抖飲杯野

2024-01-05 208 views
呷一口茶🫖 解一下膩海港城呢間茶舍俾人一種好休閑舒適嘅感覺🤗,木系裝潢亦令人份外放鬆。·♡ 黑松露帶子蘑菇可麗餅 HKD$108鹹味Crêpe一向係我杯茶😍,以玻璃杯盛載好啱打卡又唔會咁易整污糟隻手👍🏻,夠哂大份大滿足!Crêpe外皮口感煙煙韌韌😚,好有咬口;黑松露味道好香,啲醬汁多到邊食邊漏😆,帶子大粒飽滿而且煎得好軟熟,加埋蘑菇🍄同沙律菜🥗食,勁豐富~·♡ 宣威火腿芝士雞蛋仔 HKD$68每日限量供應,配搭同味道都好新穎吸引🤤,用咗雲南宣威火腿🥓、芝士🧀、頂級蘭王蛋🥚加入蛋漿壓成雞蛋仔,粒粒又軟又脆😙,搣開見到裡面係飽滿嘅芝士😍,個人覺得可以火腿份量可以再多啲,咁就會更加有咬口啦。·♡ 藍莓橙滇紅 HKD$58橙香🍊味道芳香且濃郁,加入藍莓🫐酸澶甜甜,飲落清新舒服。·♡ 花旗蔘蜂蜜烏龍 HKD$45花旗蔘味道超級濃郁😌,冬季養生暖和之選。·📍活在茶下尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G03A號舖
呷一口茶🫖 解一下膩

海港城呢間茶舍俾人一種
好休閑舒適嘅感覺🤗,
木系裝潢亦令人份外放鬆。

♡ 黑松露帶子蘑菇可麗餅 HKD$108

黑松露味道好香,啲醬汁多到邊食邊漏😆,
♡ 宣威火腿芝士雞蛋仔 HKD$68

♡ 藍莓橙滇紅 HKD$58

橙香🍊味道芳香且濃郁,
加入藍莓🫐酸澶甜甜,飲落清新舒服。
♡ 花旗蔘蜂蜜烏龍 HKD$45

花旗蔘味道超級濃郁😌,冬季養生暖和之選。
📍活在茶下
2023-12-20
Type of Meal
Tea
  • 黑松露帶子蘑菇可麗餅
2023-12-27 25 views
玫瑰寒夭軟雪糕 $48好似出奇蛋咁一次過滿足晒我三個願望:雪糕、啫喱、打卡✨雪糕奶味香濃🐮下面煙靭好咬嘅寒天晶瑩通透,以浪漫嘅玫瑰花瓣裝飾🌹又靚又好食😍髆髒鐵觀音雪糕雞蛋仔 $68口感順滑嘅雪糕撒上大量鐵觀音粉,茶控必選🍵雞蛋仔夾住雪糕食,一凍一熱,係西式waffle嘅港式變奏🧇菠菜蘑菇羊奶酪可麗餅 $78以唔係專賣crepe嘅舖頭黎講水準唔錯,餅皮厚薄適中,軟糯帶彈性🫶🏻滿滿鹹香嘅芝士汁同蕃茄菠菜好夾,如果用碟上菜食起黎會方便啲🧀️香茅茉莉 $48原來加左香茅嘅效果係咁神奇,比起普通茉莉花茶清新多倍💚藍橙滇紅 $58果香陣陣,又唔會搶曬紅茶嘅香味🍇夏天飲啱曬☀️用真正嘅茶葉泡製而成果然唔同啲~黎海港城想食甜品或者輕食不妨試吓呢間!鍾意飲茶嘅話仲可以買茶葉。-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.📍 活在茶下尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G03A號舖

玫瑰寒夭軟雪糕 $48

髆髒鐵觀音雪糕雞蛋仔 $68

菠菜蘑菇羊奶酪可麗餅 $78

香茅茉莉 $48
原來加左香茅嘅效果係咁神奇,比起普通茉莉花茶清新多倍💚
藍橙滇紅 $58

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
📍 活在茶下