Restaurant: TeaWood Taiwanese Cafe & Restaurant
Info:

2020-05-19 359 views
這店新開張時食過幾次飯,覺得都是連鎖餐廳食物質素沒什麼特別。最近再次幫襯,竟有意外驚喜。首先menu中有很多不同類型套餐選擇,有麻辣係列,我選了微辣肥牛椒麻伴麵,十分醒胃。也叫了一個紅燒牛肉麵套餐,牛肉牛筋腩分配平均,而且炆得好唔錯,既有香濃牛肉味也容易入口。還再加一個黑松露魚柳飯套餐,黑松露mustard醬加上炸魚柳,味道雖然ok,但mustard味已蓋過黑松露香味。每個餐都配有特式飮品。總括而言,這次覺得食物味道和種類比以前豐富很多。
2020-04-19 345 views
作為牛迷的熊貓,當然唔會放過任何一個吃牛肉的機會啦,今次嚟到黃埔茶木,梗係要食牛肉麵啦。作為台式餐廳,牛肉麵一定是一個很重要的菜式。可是今次在茶木食這個牛肉麵,我認為有點失水準。首先他的牛肉湯實在太鹹了,一路食就一路很想飲冰凍的東西。而且份量方面,牛肉份量真的不夠。不過牛肉的味道還可以,但未至於非常好吃好吃。以這個價錢,吃這個份量和質素的牛肉麵,實在有點兒偏貴。所以如果下次要吃牛肉麵,我想我不會選擇來茶木。

今日系Aeon買完野,想食啲湯面類嘅就就黎左茶木啦第一次食牛肉麵系台灣花蓮,果陣系覺得牛肉麵真系好好食。叫左個牛肉麵,湯底還可以吧,麵嘅口感唔錯,牛根就滿着滿滿骨膠原.整體感覺唔錯,
今日系Aeon買完野,想食啲湯面類嘅
就就黎左茶木啦

第一次食牛肉麵系台灣花蓮,果陣系覺得牛肉麵真系好好食。

整體感覺唔錯,
紅燒牛肉麵
2019-11-08
$100 (Dinner)
紅燒牛肉麵
2019-09-27 561 views
原來細妹未食過茶木(竟然),茶木又要多人先食到甜品,今次三個人可以食啦!呢間分店唔多人,星期六一點多,等十五分鐘有位,可能太多食肆在旁~茶木我地必食腸腸,去到四周圍食完始終都係覺得茶木最好味!其實固定on menu已經冇需要講,要講其實係期間限定!門口寫住新飲品,薑味系列,芒果薑,淡淡薑味都幾新鮮,未至於好好飲,可以一試啦!跟住有set三食,加少少錢配飲品,抵啊!拌麵好香好食,如果多d就好啦!另外果兩款麻辣食品,唔洗驚佢辣,因為根本冇味,唔掂...一款好味兩款冇味,你話點叫好落單時我地話後上,佢話要整好耐唔建議,最後人地都未食晒主食就黎左,搞到溶晒,懷疑佢地懶得幫你搞咁多野囉
雞扒
$100 (Lunch)
2019-08-15 417 views
與伏伏哥點左個新嘢飲-薑桃茉莉茶。哇!好伏~無下次就可以總結全部。叫左個面,碗面一舊舊,好唔得唔值果個價。可能哩間分店不算多人,啲嘢食唔會去得好快,唔夠其他地方分店多人,食物去得快會保持食物相對較新鮮。食左差不多一個鐘,出面排隊人唔多,店舖人流亦唔多。(純屬個人口感與感受,不代表全部人)
2019-08-14
$100 (Dinner)
2019-07-24 440 views
由中學已經開始食茶木,以前冇咁多雪糕多士,覺得幾新鮮,兩樣自己鐘意既野夾埋一齊,真係無得頂,再加埋啲蜜糖👅👅👅但而家味道好似越黎越麻麻,而且份量少左好多!!!牛肉麵嗰啲份量都唔多,味道一般。仲要經常排長龍,可能因為真係好忙,無論落單、等野食同買單都等好耐🤢🤢🤢🤢今次有朋友生日,諗住用個雪糕多士做蛋糕,點知等左好耐都未黎,再問先發現冇落單,又等一輪!千辛萬苦終於等到,點知黎到冇耐,就開放催我地買單。。。。。
2019-02-21 995 views
媽咪去完旅行回來,我和夫君同佢係附近食個快飯!平時大排長龍的茶木今日竟然唔洗等位。點了香辣牛肉麵,酥炸排骨麵,花枝麻醬拌麵以及蒜香麻辣牛肚!牛肉麵的牛腩及牛筋以及配菜白和紅蘿蔔都炆得好淋好入味,麵質Q彈!排骨麵的麵份量較少,排骨和炸粉亦有一點分離。第一次嘗試花枝麻醬麵,送來的麻醬汁睇落似蟹膏。😜花枝份量不多,這個沒什麼特別,索加70多元,CP值不高!😓小食方面,蒜香麻辣牛肚是新推出的,這個反而有驚喜。牛肚爽口,麻辣味十足,夠辣,有花生和青瓜拌菜,不錯!
媽咪去完旅行回來,我和夫君同佢係附近食個快飯!

平時大排長龍的茶木今日竟然唔洗等位。

點了香辣牛肉麵,酥炸排骨麵,花枝麻醬拌麵以及蒜香麻辣牛肚!

排骨麵的麵份量較少,排骨和炸粉亦有一點分離。

2019-02-20
Type of Meal
Dinner
2019-02-17 570 views
今次好好彩,只是排了一陣隊便可以入座!三人同行可以坐四人枱,可以舒服一點!我們各自order一個午餐才share一起食,一邊食,一邊細聲講大聲笑😆,我有少少擔心騷擾隣坐😅本想order「熱」紅豆薏米水,但只有「凍」飲,希望未來會能夠提供「熱飲」,因為女士們不宜時常飲涷飲,乃「養生之道」!我最欣賞自選套餐的「芝麻醬手撕雞」,雖然仍有不少雞皮,但份量真的已經不少,如果去上海xx,細細碟已經$5x!地瓜新竹米粉:感覺好得意,平時吃地瓜,通常是吃糖水或甜品!鳯梨柑桔里肌:只是👀已經好吸引,吃配菜已經有點滿足!紅燒牛肉手作麵:如果有二片牛肉會好一點!酥炸雞排麵:滿足喜歡吃「炸雞」的朋友!
今次好好彩,只是排了一陣隊便可以入座!
三人同行可以坐四人枱,可以舒服一點!

地瓜新竹米粉:感覺好得意,平時吃地瓜,通常是吃糖水甜品

鳯梨柑桔里肌:只是👀已經好吸引,吃配菜已經有點滿足!

紅燒牛肉手作麵:如果有二片牛肉會好一點!

炸雞排麵:滿足喜歡吃「炸雞」的朋友!

2019-01-30 380 views
今晚好想食麵,但係又唔想食車仔麵/米線/雲吞麵果類,突然就癮起發作想食台灣既手作麵,專登搭車出黃埔食茶木🤣禮拜日晚排隊排咗一陣🙈 我叫咗豬軟骨麵,男友叫左半筋半腩牛肚麵兩個麵嘅湯底都好濃郁,我嘅豬軟骨炆得好淋又入味😍 麵質彈牙,配啲芫茜仲香😋男友嘅牛筋,牛腩同白紅蘿蔔都炆得好淋,牛肚唔韌, 湯底有好香濃嘅牛味😃 麵都同樣彈牙因為諗住之後去買糖水所以費事叫小食食到咁飽,不過其實一碗麵既份量都夠😀 茶木係我地間唔中就想去既餐廳黎,會繼續支持😁
茶木係我地間唔中就想去既餐廳黎,會繼續支持😁
豬軟骨麵
半筋半腩牛肚麵
2019-01-27
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
2018-11-01 598 views
今日去睇Supper Moment演唱會,我哋知道如果去都會商場食嘢一定好多人,所以我同熊貓朋友就決定去黃埔嗰邊食嘢。平時茶木都好多人排隊,可能因為今日我哋早左到,所以就唔駛等位。因為我哋時間唔多嘅關係,所以我哋叫嗰啲比較快嘅食物。首先介紹這牛三寶麵,入邊有牛筋牛腩和牛肚。味道一般般,湯底偏鹹。就連我食開咸野嘅熊貓都覺得好鹹。第二介紹就係菠蘿蛋糕。作為飯後甜品嘅蛋糕,個蛋糕唔會太肥膩,而且都幾好食。順帶一提,而家茶木做緊小丸子嘅主題。鍾意小丸子嘅朋友不妨一試。

因為我哋時間唔多嘅關係,所以我哋叫嗰啲比較快嘅食物。

2018-10-22 420 views
長期排隊的餐廳,多謝有同事作出犧牲,早少少去揾位,讓我可以一到餐廳就可以立即有位坐下!坐位設計與台式一般的餐廳一樣,雖然簡簡單單,但有一種舒適休閒的感覺!只是二人坐位的枱真的比較細小!看了餐牌很久,最後決定order了兩個 set lunch!由於已經入秋,所以叫了熱的綜合鮮果茶(用蠟燭🕯️保持溫暖)有幾款新鮮水果,所以味道帶點酸,十分開胃是同事介紹!等了大約30分鐘才送上午餐,不知道厨房是否真的咁busy? 但我只知道我不可以慢慢細嚼,否則一定遲回公司!午餐份量看似很細份,但也十分飽肚!肉燥手作麵的湯底味道很濃,而鮑菇三杯雞,雞翼的小部分很少肉(可能隻雞太瘦)😅

是同事介紹!
綜合鲜果茶

鮑菇三杯雞

咖哩炸海鱸魚
綜合鲜果茶
2018-08-21 646 views
好多人對茶木嘅印象就係食蜜糖吐司我最中意食既呢就係草莓蜜糖吐司蜜糖吐司金黃香脆 撈埋士多啤梨雪糕同cream有雙重口感 食咗咁多次都覺得好好食 推介👍🏻另外,食咗幾次佢嘅台式嘢食覺得其實都唔錯 尤其係牛肉麵同滷肉飯好似呢個滷肉飯 份量夠 汁味香濃滷肉既飯同汁 流入飯裹面用嚟撈飯食一流 好香 惹味至於酸菜則爽口開胃 另外糖心蛋就不過不失啦 不過都幾滑再加多杯珍珠奶茶 味道都ok 珍珠亦算彈牙呢個價錢 性價比算高 午市之選👍🏻
好多人對茶木嘅印象就係食蜜糖吐司
我最中意食既呢就係草莓蜜糖吐司
蜜糖吐司金黃香脆 撈埋士多啤梨雪糕同cream
有雙重口感 食咗咁多次都覺得好好食 推介👍🏻
另外,食咗幾次佢嘅台式嘢食
覺得其實都唔錯 尤其係牛肉麵同滷肉飯

另外糖心蛋就不過不失啦 不過都幾滑
再加多杯珍珠奶茶 味道都ok 珍珠亦算彈牙
呢個價錢 性價比算高 午市之選👍🏻
2018-06-16 834 views
有段時間好喜歡來茶木,喜歡台式風味,喜歡這裡的水果茶,喜歡這裡的小茶木劇院,更喜歡這裡的肉燥飯。但唔記得幾時開始,茶木停止供應飯類,我就無來光顧了!今次本想來吃個麵,於是早點出門口,希望趕及上班人士午飯時間前入座。喜歡這裡坐位舒適,很多卡位。有驚喜:原來有肉燥飯供應!實在太好了!肉燥飯!肉燥飯!肉燥飯!(重要嘅事,要講三次!)當然也有麵餐供應。黑油雞翅肉燥飯古早滷水蛋+芝麻醬手撕雞+古早肉燥手作麵酥炸雞排麵美中不足係,跟餐飲品少選擇,唔岩口味!

但唔記得幾時開始,茶木停止供應飯類,我就無來光顧了!

喜歡這裡坐位舒適,很多卡位。

有驚喜:原來有肉燥飯供應!

實在太好了!肉燥飯!肉燥飯!肉燥飯!
(重要嘅事,要講三次!)

當然也有麵餐供應。

黑油雞翅肉燥飯

古早滷水蛋+芝麻醬手撕雞+古早肉燥手作麵

炸雞排麵

美中不足係,跟餐飲品少選擇,唔岩口味!
2018-06-01
Type of Meal
Lunch
2018-04-04 940 views
3/4/18同fd嚟食下午茶佢食左個三杯雞多士 ($36)個賣相幾靚但係我覺得應該唔夠飽😂😂😂我就嗌左個雞排麵($56)麵無咩味但係雞排分量都夠又香又脆跟餐有珍珠奶茶正正常常咁啦不過坐得幾舒服其實我都旨在同fd傾下計依到都係個唔錯既選擇
3/4/18
同fd嚟食下午茶
佢食左個三杯雞多士 ($36)
個賣相幾靚
但係我覺得應該唔夠飽😂😂😂

我就嗌左個雞排麵($56)
麵無咩味

不過坐得幾舒服
其實我都旨在同fd傾下計
依到都係個唔錯既選擇

2018-03-16 660 views
茶木唔洗多介紹,好多人都識。最出名就係果個成左山咁既生果多士甜品,少女們晌IG上打卡都唔少。不過我都係食正餐,甜品無食過。其實除左甜品,飲品都好值得推介。午市飲左杯凍紅豆薏米水,真係有驚喜,味道出色。起初以為咪又係甜甜地既紅豆冰水加多堆薏米,點知原來加左薑蜜,甜度適中帶薑既微辛,同紅豆薏米味道好夾。杯野成件事唔同晒,真係好好好飲。個餐係正常茶木既水準,但我就嫌麵份量太少,而且唔軟熟。醬汁烤sirloin (唔記得個中文)同基本配菜都好食,無失望。相機食先,睇下左邊個碗野,唔講唔知係紅燒牛肉麵,以為係咩鬼台式辣湯 😂😂😂 麵呢?牛肉呢?

2018-03-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
  • 紅豆薏米水