Restaurant: TeaWood Taiwanese Cafe & Restaurant
Info:

2022-12-01 49 views
一直都好鍾意食茶木因為覺得佢環境又幾好,啲嘢食仲好有水準係時候幫佢打返個食評環境裝修愈嚟愈文青styleBackground music 仲keep住播台灣嘅歌連餐牌都變到咁靚忍唔住影返張相彩虹眷村用手機落單講返嘢食先又係先介紹咗最鍾意嘅先呢個手作麵係我覺得最好食嘅野基本上每枱都會叫勁creamy、啲麵有口感、而且兩粒元貝勁大台式滷味拼盤都唔錯最驚喜係個豆腐佢入面居然係嫩豆腐、好滑賣相好靚牛肉麵個湯十分之香濃好好飲、而且紅蘿蔔🥕好淋大合照見到滷味拼盤個溏心蛋太靚忍唔住叫多碟、因為得半隻唔夠分哈哈真係好好味呢杯都好好飲只係叫咗小冰但佢本身都唔會太甜出面層朱古力脆脆好香最後就係嚟到茶木無可能唔食呢個啦水準依然麵包真係次次都整到咁脆但好多野都賣哂本身想食啲小菜架唯有下次早啲去食
一直都好鍾意食茶木
因為覺得佢環境又幾好,啲嘢食仲好有水準

係時候幫佢打返個食評

講返嘢食先
又係先介紹咗最鍾意嘅先

呢個手作麵係我覺得最好食嘅野

基本上每枱都會叫
勁creamy、啲麵有口感、而且兩粒元貝勁大

台式滷味拼盤

台式滷味拼盤都唔錯

最驚喜係個豆腐

佢入面居然係嫩豆腐、好滑

賣相好靚

香辣牛肉麵

牛肉麵個湯十分之香濃

好好飲、而且紅蘿蔔🥕好淋

大合照

見到滷味拼盤個溏心蛋太靚
忍唔住叫多碟、因為得半隻唔夠分哈哈

真係好好味

脆脆黑糖奶茶
巧克力曲奇蜜糖磚塊
  • 紅燒牛肉麵
2022-11-28 22 views
茶木愈黎愈高級咁,裝修有打卡位,野食有主食,亦有甜品。今次同朋友食主食,我地叫左D SHARE,叫左個蝦、墨魚茶漬飯,茶既清新令個飯既口感都唔同左好多。蝦同墨魚份量多,岩岩好分到一半。而個沙朗士東BEEF好TENDER,個手作麵好彈牙,唔中意食手作麵其實可以選新竹米粉或飯,有得轉真好!肉燥好入味,如果跟飯應該好開胃。飲品有大大杯既芒果沙冰,有新鮮芒果,正呀!朋友中意健康,佢叫左杯熱既金萱鳥龍,我偷飲左佢果D,真係好有茶香!有誠意!
2022-11-15
2022-11-26 21 views
見已經有一段時間無黎茶木呢日係Aeon買完野就過黎晚餐餐廳以為木紋色為主,環境幾舒適仲有唔少茶葉做裝飾古早紅燒牛肉伴麵傳統台灣風味嘅紅燒牛肉伴麵,有紅燒牛肉、半熟蛋及鴨血,慢煮烤嘅紅燒牛肉好入味,而且好軟淋,又有蘿蔔,半熟溏心蛋仲有一件嫩滑鴨血,好惹味烏魚子元貝手作麵呢到個手作麵好煙煙靭靭,掛汁力強元貝大大粒好彈牙,醬汁又夠creamy,有驚喜路邊攤小食個鹽酥雞排好好食,好酥脆 台式烤香腸肥瘦適中,正草莓香草蜜糖磚塊黎茶木一定呢個代表甜品,賣相吸引外脆内軟,加上雪糕同蜜糖嘅混合,必叫!
見已經有一段時間無黎茶木
呢日係Aeon買完野就過黎晚餐

餐廳以為木紋色為主,環境幾舒適
仲有唔少茶葉做裝飾

古早紅燒牛肉伴麵
仲有一件嫩滑鴨血,好惹味

烏魚子元貝手作麵
呢到個手作麵好煙煙靭靭,掛汁力強
元貝大大粒好彈牙,醬汁又夠creamy,有驚喜

路邊攤小食
個鹽酥雞排好好食,好酥脆
台式烤香腸肥瘦適中,正

草莓香草蜜糖磚塊
黎茶木一定呢個代表甜品,賣相吸引
外脆内軟,加上雪糕同蜜糖嘅混合,必叫!
話說多年前,茶木在學生界曾經紅得一時無兩😆~當年還是中學生的時侯,下課吃飯或是與朋友約會,都會選擇吃茶木哦💕~餐廳的招牌吐司樽,更是每個年輕人都一定會吃過的甜品。多年未去,今晚便去懷舊一下啦~ 黄埔分店的裝潢充滿文青風格🫶🏻,半開放式設計,很適合打卡呢。食物款式多,而且價格好貼地😳,晚市套餐只需一百多塊,太便宜啦~ 「 古早牛肉麵🍜$98 」 湯頭相當濃香的牛肉麵,質素相當不錯。牛香味重,鹹香味濃,好出色🤤。麵條彈牙有勁,牛肉軟腍鮮嫩,值得一試~ 「 鹽酥雞扒肉燥飯🍚$82 」 鹽酥雞肉燥飯也很不錯!!! 雞扒炸得香脆,如果肉厚一點更令人滿足😆。肉燥飯鹹香軟熟,飯桶好滿意~ 「 金黄鹽酥雞🍗&紅油炒手🥟 $42」 晚餐可追加小食,香脆的鹽酥雞粒,和微辣帶有湯汁的炒手也不俗。 「 抹茶鮮果流心歐歐💚$88 」 最後我們更各點一份流心歐歐😍!!! 賣相一百分的歐歐,麵包鬆化甘脆,內餡是麻糬流心抹茶醬,配起來甜而不膩🤤,大推介呀~鮮果色彩鮮艷又種類多,獨吃一個也不過份吧~
話說多年前,茶木在學生界曾經紅得一時無兩😆~
 「 古早牛肉麵🍜$98 」

「 鹽酥雞扒肉燥飯🍚$82 」

「 金黄鹽酥雞🍗&紅油炒手🥟 $42」

「 抹茶鮮果流心歐歐💚$88 」

2022-11-23
老公聽日又要飛幾日,今晚特登去接佢收工,我哋去咗多野食既黃埔美食坊,去到見到茶木新裝修得好靚吸引咗我入去坐餐牌見到有個二人餐有好多野食就揀咗個二人餐再加咗個小食,老公話見到隔離枱個三杯雞好吸引要叫埋,見佢聽日飛今晚一於食飽D二人餐會有兩個小食、兩個主食、兩杯飲品,$258好抵,追加甜品都係$10一款$…………………………………………………….小食:紅油抄手(半份)半份會有4隻但係好大隻,皮唔會厚,餡料好多有肉香,一啖咬落去好豐富好味小食:路邊攤小食(+16)小食包括鹽酥雞扒、鹽酥福州魚丸、台式烤香腸,雞扒好多炸得好鬆脆唔會油膩,福州魚丸好有驚喜,裏面餡料好好味,香腸令我好似返咗台灣😆,呢個小食好豐富好抵食主食:紅蔥醬燒豬軟骨(轉新竹米粉)豬軟骨煮得好淋,份量好足,新竹米粉好吸湯,連埋香濃湯底食好夾主食:紅燒牛肉麵牛肉大塊燉得好淋,麵條軟硬適中有口感,湯底濃郁香甜,yummy蒜香麻辣豬耳朵($48)麻辣豬耳唔會好辣,餐前小吃好開胃古早杏鮑三杯雞跟白飯或地瓜米粉($82)雞好嫩滑入味唔會乾爭爭,而且佢有火一路熱住,慢慢食都唔怕會凍黑糖珍珠牛奶冰淇淋,老公一食就話好好食黑巧克力杏仁可頌窩夫,

…………………………………………………….
小食:紅油抄手(半份)

小食:路邊攤小食(+16)

主食:紅蔥醬燒豬軟骨(轉新竹米粉)

主食:紅燒牛肉麵

蒜香麻辣豬耳朵($48)
麻辣豬耳唔會好辣,餐前小吃好開胃

古早杏鮑三杯雞跟白飯或地瓜米粉($82)

黑糖珍珠牛奶冰淇淋,老公一食就話好好食
黑巧克力杏仁可頌窩夫,可頌外脆再加上巧克力甜甜哋,呢個甜品啱曬我口味,甜品果然係另一個胃

至於餐飲我揀咗黑糖薑母茶,薑味夠重我鍾意❤️
裝修完既茶木真係坐得好舒服,下次真係要試埋佢其他甜品

2022-11-20 16 views
好耐無食過茶木!同媽咪行完AEON過左對面美食場食晚飯!麻辣半筋半肉紅燒手工拌麵紅燒牛肉麵牛肉燉到超入味軟腍,一咬就開,唔會痴牙,湯麵配既係粗麵,食落比較有口感,拌麵配既麵無咁粗,索哂拌麵汁,帶點麻辣十分過癮!追加小食幾抵,而且份量唔算細份。跟SET有埋甜品,點左鳳梨酥,擺碟幾精緻,微暖,咬落幾鬆化。媽咪話未食過呢到既signature甜品,叻外點左份抹茶鮮果流心歐軟比元祖款升級!入面加左麻糬流心,抹茶味好濃!仲有一大球Häagen-Dazs 雪糕!記得早D叫!會賣晒!
好耐無食過茶木!同媽咪行完AEON過左對面美食場食晚飯!

麻辣半筋半肉紅燒手工拌麵

紅燒牛肉麵

追加小食幾抵,而且份量唔算細份。

• 抹茶鮮果流心歐軟
2022-11-17 31 views
今次嚟到黃埔呢間茶木食飯,點咗個二人晚餐($258),包小食、主食兩份同埋飲品兩杯,仲可以加錢upgrade飲品同埋加購小食。小食我哋點咗黑麻油雞翼、鹽酥雞,主食點咗台式麻辣半筋半肉手工拌麵同烏魚子元貝手作麵。另外再加咗糖心蛋一隻($22)同櫻花蝦魚湯浸娃娃菜($20)。台式麻辣半筋半肉手工拌麵跟埋鴨血、溏心蛋。拌麵好滑好煙靭,少少辣。牛肉好入味好淋,連埋個拌麵一齊食,唔食得辣嘅我都覺得好吸引。烏魚子元貝手作麵- 呢個相對唔係地道台式野食,但又整得幾好味。帶子加埋其他配料,連埋個好creamy嘅意粉,味道好夾,有驚喜。飲品方面,加錢upgrade咗一杯脆脆奶茶(+$21)同木柵鐵觀音奶茶(+$13)。脆脆奶茶不論賣相同味道都冇得輸,味道豐富,有層次感。觀音奶茶茶味濃郁,叫走甜,加埋珍珠味道啱啱好,珍珠相當煙韌好味。最後單點咗佢嘅招牌甜品- 抹茶鮮果流心歐軟($88),分量好多,足夠兩個人share有餘。不單只賣相靚,入面層層口感都唔同,新鮮水果,雪糕配埋烘得既脆又鬆化嘅多士,入邊仲有少少麻糬,真心好味,必食推介呀。餐廳環境裝修靚,舒服好坐,食物種類多,整體質素唔錯,回訪指數好高。

2022-11-16 16 views
今日喺黃埔行街,想食台灣菜, 見到美食坊有新開嘅茶木台式休閒餐廳! 晚市二人餐 櫻花蝦魚湯浸娃娃菜半份娃娃菜清甜嫩滑!👍🏻路邊攤小食有鹽酥雞排好香滑,鹽酥福州魚丸係包心肉丸好juicy,台式烤香腸有少少似臘腸肥瘦均勻甜甜地幾惹味 !😋 鹽酥排骨肉燥飯豬扒好入味,夠淋唔會柴,配肉燥飯一流!😊烏魚子元貝手作麵手作麵煙煙靭靭,元貝好大粒好彈牙, 醬汁夠creamy,有濃濃嘅魚味,好值得食! 👍🏻👍🏻👍🏻黑朱古力杏仁可頌窩夫黑朱古力味好濃郁,再加上杏仁片令窩夫更有!層次感!😍 草莓香草蜜糖歐軟磚塊賣相非常吸引! 份量頗多,啱share食, 士多啤梨味好香甜 , 磚塊較鬆脆,就算雪糕喺上面都唔會淋曬! 🥰 (熱)有機臺灣高山巨峰烏龍茶茶葉係人手嚴選,茶色淡黃透亮 , 巨峰甜潤,茶味香氣濃郁!😍 (凍)朱古力脆脆燕麥拿鐵榛子巧克力香濃加上香滑燕麥奶同豆花,所以層次好豐富,甜度剛剛好🤩

晚市二人餐

櫻花蝦魚湯浸娃娃菜半份
娃娃菜清甜嫩滑!👍🏻

鹽酥排骨肉燥飯
豬扒好入味,夠淋唔會柴,配肉燥飯一流!😊

黑朱古力杏仁可頌窩夫
黑朱古力味好濃郁,再加上杏仁片令窩夫更有!層次感!😍

(熱)有機臺灣高山巨峰烏龍茶

(凍)朱古力脆脆燕麥拿鐵

2022-11-11 43 views
一路食開茶木,覺得佢質素都幾好。今日嚟咗黃埔御膳坊呢間主題店,主打高級茶飲。環境都幾Chill, 餐牌同裝修都行簡約休閒路線。見呢個晚市二人餐有齊小食、主食、飲品同甜品揀,$258都唔貴啊。小食:櫻花蝦魚湯浸娃娃菜(半份)櫻花蝦分量好多,令個魚湯更加香濃。路邊攤小食(+$16)值得加錢轉啊😋~ 蒜香台灣腸非常香甜,一片片食唔停😆鹽酥雞扒炸漿keep到香脆,雞肉亦唔嚡口。炸魚丸熱辣辣,一啖咬落去仲爆汁添❤️好食。主菜:紅蔥醬燒豬軟骨麵湯底紅燒味濃,加上紅蔥配料都幾惹味。豬軟骨炆得非常冧😋闊條手作麵好有台灣風味,要趁熱食,凍左就會偏淋。烏魚子元貝手作麵烏魚子味道鹹香,加入忌廉令到個醬更稠身。手工麵好彈牙、掛汁👍🏻只係個人覺得個醬偏重口味。元貝煎得好香,同蠶豆、菇類配料好夾。飲品:木柵鐵觀音奶茶(少甜)(+胚芽及$5 仙草凍)唔係好重味嘅奶茶,反而飲到茶底既香味😀加入仙草同胚芽增加口感,冇咁邪惡又好飲。脆脆奶茶(少甜少冰)(+寒天晶球)呢杯賣相同打卡一流😆超級肥仔水 haha 有齊奶蓋、寒天、朱古力醬阿華田碎,非常豐富,甜味較重。甜品:紅豆抹茶冰淇淋好味又足份量的雪糕球,紅豆都夠甜夠大粒😇難得

小食:

櫻花蝦魚湯浸娃娃菜(半份)
櫻花蝦分量好多,令個魚湯更加香濃。

路邊攤小食(+$16)

主菜:

紅蔥醬燒豬軟骨麵

飲品:
木柵鐵觀音奶茶(少甜)
(+胚芽及$5 仙草凍)

脆脆奶茶(少甜少冰)
(+寒天晶球)

甜品

紅豆抹茶冰淇淋

好味又足份量的雪糕球,紅豆都夠甜夠大粒😇

難得嚟到,追加多咗個小食台式滷味拼盤($86)

5款滷水雞翼、牛𦟌、豆腐、五花腩、溏心蛋都好入味,肉質算幾滑,唔錯丫。

2022-11-10
Type of Meal
Dinner
2022-11-11 37 views
今日同朋友黎黃埔行下街,行完Aeon見時間差唔多食dinner,見到有個美食坊ge商場,於是入左去搵食。見到呢間茶木裝修比其他分店靚好多😍😍見到menu有二人餐,唔知係咪呢間分店先有,之前冇見過,兩個main兩個小食+甜品都係300蚊左右,可以食到好多野。手機order完好快就有得食,好有效率:紅燒牛肉麵牛肉好淋,唔會好難咬,麵加上濃郁牛肉汁,保持一貫茶木水平,中上之選豬軟骨麵比起牛肉麵,豬軟骨麵就更有驚喜,D豬軟骨入晒味,湯底又有香辣口感,好惹味,有想叫多碗嘅衝動。鹽酥雞粒比起其他舖頭,呢度D炸粉用得比較少,唔會食到一口炸粉,D雞肉都幾滑,香口小食之選。跟餐揀咗巨𡶶烏龍茶,有勁大個玻璃樽裝住啲烏龍茶,味道一啲都唔甜,打卡得來又清爽唔油膩😍😍最後叫埋甜品巧克力曲奇蜜糖磗塊!啲蜜糖磚塊外脆內軟,仲要充滿蜜糖味,點買雪糕食有種冰火交融嘅感覺,好好食呀!其他野食都保持到茶木應有ge 水準!呢度個裝修都幾有打卡味道🙊🙊

紅燒牛肉麵

豬軟骨麵

鹽酥雞粒

• 石板街朱古力蜜糖磚塊
2022-11-07 33 views
8號風球下好多食肆都唔開,過嚟美食坊碰碰運氣⋯突然好想食台式料理,就揀咗茶木。餐廳裝潢時尚舒適,充滿台式文青風格。櫻花蝦花枝餅淡淡櫻花蝦香味,加上花枝⋯ 簡直完美配搭,鮮味十足, 口感豐富,食起嚟特別鮮甜彈牙!路邊攤小食台式小食拼盤,包括鹽酥雞、鹽酥福州魚丸同台式烤肉腸。鹽酥雞酥脆可口,肉質juicy,一啲都心唔油膩。福州魚丸味道鮮美,而台式腸外皮香脆,內裡濃香,每一啖都肉汁四溢,十分滿足。烏魚子元貝手作麵手作麵口感似意粉,煙煙韌韌,彈牙有嚼勁,creamy得嚟唔會膩⋯再配上香菇、豆、椰菜苗⋯清新健康!墨魚鮮蝦茶香藜麥飯藜麥飯食落口似Risotto,飯粒口感啱啱好,質地creamy,但又無Risotto咁膩。飯粒吸收晒烤菇嘅香味,而且啖啖茶香,口感清新,非常滿意!草莓香草蜜糖歐軟磚塊吐司外層沾滿蜜糖,鬆脆可口,層層疊後放上香草味雪糕,一齊食真係超級滿足!!!整體而言,呢個台洋fusion菜甚有驚喜,而且餐廳環境舒適,可以俾我哋舒舒服服度過呢個8號風球嘅晚上!

櫻花蝦花枝餅

• 烏魚子元貝手作麵
  • 墨魚鮮蝦茶香藜麥飯
  • 草莓香草蜜糖歐軟磚塊
2022-11-05 36 views
星期六的下午,和朋友想找個可以坐着聊天的好地方,整個黃埔美食坊都要等位。五個人在茶木,等了差不多20分鐘才能入座。週末的午市套餐,感覺比平日貴了一點(又或者是這家分店比我平時去的都貴一點,不太肯定)。點了香煎沙朗肉燥飯,$82基本價,轉飲品補了差價$17,轉了凍Mocha。沙朗是西冷牛肉的國語譯名。一客才三件,味道香口、肉質嫩,就是量較少。肉燥飯一如既往,好吃。Mocha味道合格,唯一要彈是點了少冰還是太多。

肉燥飯一如既往,好吃。

Mocha味道合格,唯一要彈是點了少冰還是太多。
2022-11-01 187 views
全港各區都有分店嘅茶木,分店數目越來越多,好喜歡佢哋嘅茶飲,做得非常用心,有好多選擇,另外當然提供優質地道的台式料理,自家出品台式風味甜品,再加上時尚舒適的環境,是和好友聚餐的好地方,另外最重點就係價錢相宜 ,好似我哋今日兩個人食咗咁多嘢先係三百幾蚊,真係性價比超高👍🏻👍🏻🍱▪️路邊攤小食 (鹽酥雞排、 鹽酥福州魚丸、台式烤香腸)最地道的台灣夜市風味,雞排外層超級酥脆,肉質嫩滑,味道充滿鹽香,福州魚丸是包心丸,煙煙韌韌有肉餡,幾得意,傳統台式香腸加香蒜片,味道香甜肉質煙靭帶油香,必食推介🍝▪️烏魚子元貝手作麵 醬汁係最愛嘅奶油,非常Creamy ,加上烏魚子味道鮮美鹹香,好台式味道,手作麵粗幼適中,非常之彈牙,元貝大大粒,充滿牛油香,麵條有很多配菜,翠玉瓜,香菇,眉豆,配合醬汁和麵條,非常好食🥩▪️香煎沙朗肉燥飯 這個套飯材料豐富,香煎小牛排好軟淋肉汁豐富,質素唔錯,肉燥飯也是茶木皇牌,豬肉半肥瘦加上好好味嘅滷汁,配最佳拍檔白飯,另外仲有溏心滷水蛋,小青瓜,醃菜,一樣咁好食🥬▪️櫻花蝦魚湯浸娃娃菜 食咗咁多熱氣嘢一定要有個菜,娃娃菜吸收左魚湯好鮮甜,加上櫻花蝦更加鮮味🐔▪️金黃鹽酥雞 另一夜市最

🍱▪️路邊攤小食
(鹽酥雞排、 鹽酥福州魚丸、台式烤香腸)

🍝▪️烏魚子元貝手作麵

🥩▪️香煎沙朗肉燥飯

🥬▪️櫻花蝦魚湯浸娃娃菜

🐔▪️金黃鹽酥雞
另一夜市最佳小食,鹽酥雞粒粒香脆,外層香脆,雞肉仍然充滿肉汁,一粒一口,又係食唔停口嘅小食

🧉▪️木柵鐵觀音奶茶
傳統台式奶茶加上台灣木蘭鐵觀音一起泡制,未飲已經聞到好香嘅鐵觀音味,微微甜,相當唔錯,喜歡飲茶既朋友絕對唔可以錯過

🍵▪️臺式抹茶拿鐵
要製作一杯好喝的抹茶拿鐵,使用優質的抹茶粉更能凸顯它獨特的風味,這裏飲到的抹茶味非常香濃,仍然飲到粒粒茶粉,好有口感,配合幼滑嘅鮮奶和泡沫,好好飲,好溫暖

• 臺式抹茶拿鐵
  • 烏魚子元貝手作麵
  • 路邊攤小食
2022-11-01 41 views
想當年茶木黎到香港,個個排隊爭住食個雪糕多士,我都唔例外,仲好中意佢個牛肉麵! 諗起都一段無食,因為之前食下食下好似質素普通左,但今次食完發覺有番當初既味道,定係依間分店特別好食呢? 而且裝修環境都新d靚d咁🤔彌漫住一種休閑氣氛。依間店仲有個專沖茶飲既zone,選用多款不同茶葉,感覺都幾講究。紅油抄手黑醋味香加埋辣汁,味道開胃,抄手飽滿大粒,點多d汁酸酸辣辣就唔覺得heavy!台式烤香腸好好食😋烤到脆脆地,味道咸香,仲有食台式腸一定要夾生蒜,唔知點解美味即時提升十倍,口臭都要食😋Teawood® 香辣牛肉麵搵番當初茶木既味道,湯底好香牛骨味,香辣惹味,忍唔住係咁飲😋牛肉堅高質,半筋半肉一層層,非常軟腍但唔會一夾就散個種,三大舊牛加埋蘿蔔,份量好足! 麵條粗身掛湯,偏硬身係我中意既口感❤️茶香三文魚湯漬飯印象中以前好似無茶漬飯?好出色喎又精緻Ig-able! 茶壺🫖入面係茶式加高湯,三小碟櫻花蝦,脆米同埋木魚絲,自己倒落去有儀式感d🤣最緊要係好味😋三文魚煎香左魚油豐富,食到中段可以整碎三文魚拌勻,配上帶清香茶味既湯頭,舒服無違和感,啖啖湯飯都好好味❤️草莓香草蜜糖歐軟磚塊手機落單,見menu

紅油抄手

台式烤香腸[自家製]

Teawood® 香辣牛肉麵

茶香三文魚湯漬飯
印象中以前好似無茶漬飯?好出色喎又精緻Ig-able!

草莓香草蜜糖歐軟磚塊
手機落單,見menu寫住限量供應得三份,即order! 隔左陣禁番入去真係變左售罄😱好彩有叫左😏所以想食記得order定再叫後上!

同當初食一樣咁少女心,即刻打個卡先,蜜糖多士方塊脆脆甜甜,沾雪糕食係停唔到口😌

食台灣野必點黑糖奶茶,中意佢唔一定配珍珠,可以揀自己中意既,揀左個鮮草同柸枒,茶底好香,果然係茶木👍🏻

今次食完令我重新愛上❤️

2022-10-31 30 views
好耐冇食茶木,經過見到黃埔分店嘅裝修好靚,好似文青打卡cafe咁!就入去試下🥰食物方面,我自己本身好中意食鴨血,所以就點左一份麻辣鴨血旺配米粉。朋友唔係好食得辣,就叫左烏魚子元貝手作麵同埋茶香三文魚湯漬飯。麻辣鴨血冇諗過會咁大份,鴨血都幾多,而且大塊,好有滿足感😍唔會太咸或者太辣。好啱我口味🤤米粉係好幼身,吸左d湯汁,好好味!烏魚子元貝手作麵,睇落有d似意粉,但食落口感比意粉更彈牙。元貝都好大粒同好鮮甜。茶香三文魚湯漬飯,三文魚都幾大舊,配埋清清地嘅湯,感覺非常健康。仲有d飯素、木魚、脆米,可以按喜好加落湯飯,加完口感豐富。飲品方面,叫左杯黑糖仙草奶茶,賣相好靚好打卡😍唔會太甜!小食揀左鹽酥雞。鹽酥雞好鬆脆,炸粉都唔太厚。好食!最期待嘅就係茶木嘅甜品!好耐之前食過,記得係一個好大嘅多士盒。依家應該係改良左!我地叫左個巧克力花果流心歐軟。一條條嘅多士磚好鬆脆。多士盒切開有朱古力流心,而且入面仲有好軟糯嘅麻薯,好有驚喜!成個甜品唔會有過份多麵包,而且每塊包都脆脆的。好好味🥰

飲品方面,叫左杯黑糖仙草奶茶,賣相好靚好打卡😍唔會太甜!

小食揀左鹽酥雞。鹽酥雞好鬆脆,炸粉都唔太厚。好食!