2022-01-12 391 views
🌱茶木🪵 (九龍灣)已經好耐冇食過呢間連鎖餐廳喇,機緣巧合約咗朋友到九龍灣,行過見到茶木,所以就入咗嚟回憶下🤪.<微辣手工拌麵系列>🐮台式麻辣半筋半肉牛肉麵🌶 $68溫熱嘅拌麵配半隻溫泉蛋,口感非常煙靭,食得出落咗花椒調味,加上甜甜地嘅醬汁,十分開胃🤤🤤忍唔住口接一口☺️但份量唔算多,連平時細食嘅我都覺得唔夠喉🥲而牛筋肉入味之餘又好易咬開,肉同筋合二為一,有肉感但唔會有肉渣👍🏻配菜有鴨血素鴨各一塊,鴨血入味,辣辣地,口感軟嫩滑溜😋素鴨個表面炸過,仲有少少脆同幾香口~👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5.➕Set Drink ($0)黑糖冬瓜茶🥃 (熱)好香冬瓜茶味😚加上淡淡嘅黑糖味,唔會太甜~冬天飲就啱曬喇🤣👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5..酥炸排骨肉燥飯 $77排骨炸到好酥脆,咬落去唔會好乾,仲有少少肉汁,加上椒鹽調味,正🤤肉燥嘅份量都好足夠,好配到好多飯食😋隻溏心蛋略嫌唔夠流心。兩款配菜都酸酸甜甜,好解膩~👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5.➕Set Drink ($34以上飲品,需補差額)🍎水果茶🍊 (凍)有好蛋新鮮水果e.g 火龍果、青檸、蘋果、橙etc,味道清新開胃,同台式料理好
🌱茶木🪵 (九龍灣)
<微辣手工拌麵系列>
🐮台式麻辣半筋半肉牛肉麵🌶 $68
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
➕Set Drink ($0)
黑糖冬瓜茶🥃 (熱)
好香冬瓜茶味😚加上淡淡嘅黑糖味,唔會太甜~冬天飲就啱曬喇🤣
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
酥炸排骨肉燥飯 $77
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
➕Set Drink ($34以上飲品,需補差額)
🍎水果茶🍊 (凍)
有好蛋新鮮水果e.g 火龍果、青檸、蘋果、橙etc,味道清新開胃,同台式料理好夾😙
<甜品>
芋圓仙草
有黑糖糖水做底,配料有哈密瓜、仙草、芋圓、薏米、紅豆~
芋圓煙靭有咬口,仙草清甜軟滑,好滿足🥰
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
🔺收加一服務費~

2021-12-15 313 views
路經Megabox就順道食個DINNER✨茶木✨🌈酥炸呵嗲熱氣散出,香氣撲鼻,呵嗲炸到好香口好酥脆🌈台式麻辣半筋半牛肉拌麵半筋半牛肉份量足料,牛筋炆得好腍,拌麵好煙韌,麻辣岩岩好我食到伴隨半隻溏心蛋真係好正🌈香煎莎朗肉燥飯白飯配上肉燥真係好夾,肉燥熱辣辣食落好香,調味適中西冷牛扒夠大塊,可惜肉就太熟,攪到太有咬口🌈秘製黑糖薑母鴨黑糖薑母入哂味鴨肉好嫩,食落有點點香甜,一食就暖心🌈脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶打咭真係無得輸,好吸睛,不過我就覺得珍珠奶茶太甜,唔太岩我口味
路經Megabox就順道食個DINNER

✨茶木✨

🌈酥炸呵嗲
熱氣散出,香氣撲鼻,呵嗲炸到好香口好酥脆

🌈台式麻辣半筋半牛肉拌麵
伴隨半隻溏心蛋真係好正

🌈香煎莎朗肉燥飯
白飯配上肉燥真係好夾,肉燥熱辣辣食落好香,調味適中
西冷牛扒夠大塊,可惜肉就太熟,攪到太有咬口

🌈秘製黑糖薑母鴨
黑糖薑母入哂味鴨肉好嫩,食落有點點香甜,一食就暖心

🌈脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶
打咭真係無得輸,好吸睛,
不過我就覺得珍珠奶茶太甜,唔太岩我口味
收工同一家人去megabox食下嘢,見到茶木餐廳環境唔錯就想入坐,到門口接待職員態度差,講嘢語氣好似得罪佢咁,成個心情差晒…安排位置後又冇俾餐牌,點餐個陣又一半餐牌裡面既嘢都話冇,員工唔夠。嘢食價格貴,食物份量少,白飯食唔到一粒粒,軟似粥。落單後嘢食等太耐,成30mins…冇下次,唔推薦。
嘢食價格貴,食物份量少,白飯食唔到一粒粒,軟似粥

落單後嘢食等太耐,成30mins…
冇下次,唔推薦。
來到德福商場一期地下的茶木🍽️地方寬敞光猛💥整齊企理,座位舒適. 男女服務員態度親切友善💕暖暖秋冬滋味 🤤古早羊肉爐 ($168)羊肉🥩豆腐,入曬味,配搭冬菇馬蹄粒的爽口, 真係另一層次, 火爐keep住熱度🍲冬日必吃, 暖笠笠, 紅蘿蔔芫茜老薑調味🥕 越食越好味, 仲可以再添個白飯🍚黑糖薑母燜鴨($58)無想像中咁甜, 好滑又多肉,入曬味勁香🤤 口腔充滿鴨香味。 58蚊真係超值👍鳳梨藍蝶梳打($44)鳳梨=台灣菠蘿🍍忌廉梳打,絕配輕薄荷酪梨沙冰($44)淡淡薄荷綠🌿 清新香氣。酪梨=牛油果🥑濃濃芝士奶蓋🧀少少鹹,配搭沙冰,雙重口感,好正😋
來到德福商場一期地下的茶木🍽️地方寬敞光猛💥

整齊企理,座位舒適. 男女服務員態度親切友善💕

暖暖秋冬滋味 🤤
古早羊肉爐 ($168)

飯🍚

黑糖薑母燜鴨($58)

黑糖薑母燜鴨

鳳梨藍蝶梳打($44)
鳳梨=台灣菠蘿🍍忌廉梳打,絕配

鳳梨 藍蝶 梳打

輕薄荷酪梨沙冰($44)
淡淡薄荷綠🌿 清新香氣。
輕薄荷酪梨沙冰

2021-11-17
黑糖薑母燜鴨
鳳梨 藍蝶 梳打
輕薄荷酪梨沙冰
我12:32經QR code去落單,知道繁忙時間出餐會耐d,所以一直等,等到12:52第一次問職員,已經好有禮貌地同佢講“我等左20分鐘,請你幫我睇下個個餐得未?“。個女待應問佢個陣勁唔耐煩。等多10分鐘後個餐都未到,之後到13:00再問另外2個職員。最後總共等左近40分鐘。自問都等左20分鐘先開始催單,普通文員仔食飯時間得一小時15分鐘。眼見其他人客遲過我入座都有得食,而我乜都無,見我催單職員態度差又無回應。個下真心爆嬲。所以千萬不過lunch time去食,算俾你有得食又要食得急,仲要一肚火。
2021-11-18
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
Lunch
2021-11-07 123 views
天氣涼了,除了想食火鍋,就係羊肉。見Teawood推出古早羊肉爐,心動隨即行動。環境明亮整潔唔曬講,同波友點左兩樣野。紅燒牛肉麵 麵質微韌性滑滑的,牛肉大塊,肉嫩,口感佳,香濃,菜陪襯,好味健康。古早羊肉爐 (1份)好期待,送到檯,職員便點燃🔥加熱,肉嫩羊肉味香。除了羊肉,當然有其他野啦,紅蘿蔔🥕,熱情水果茶健康又開胃,微酸,除了熱情果,還有火龍果,橙子。薄荷牛油果沙冰牛油果香,微微薄荷味,清新可口。

環境明亮整潔唔曬講,同波友點左兩樣野。

紅燒牛肉麵

古早羊肉爐 (1份)

熱情水果茶
健康又開胃,微酸,除了熱情果,還有火龍果,橙子。

薄荷牛油果沙冰
牛油果香,微微薄荷味,清新可口。

2021-11-07 109 views
我本身超級鐘意去茶木食野嫁,發覺佢新出左一d新菜式,當然一定要去試啦!近近地去左mags box. 我地share食!叫左兩個拌麵,兩杯野飲。試左一個花膠雞湯拌麵,嘩🤤個雞湯好濃味,好足料。仲有份麻辣鴨血豆腐,超級正!而另一個就試左個牛三寶伴麵。想講係滿滿的餸,牛肉好軟,撈麵個味好夠味!真係一流。最愛 #黑糖奶茶 ,不過 #抹香奶茶@都唔錯。同我一樣鐘意茶木既你記得去試下!#茶木 #九龍灣 #台式 #美食 #餐廳
我地share食!叫左兩個拌麵,兩杯野飲。

最愛 #黑糖奶茶 ,不過 #抹香奶茶@都唔錯。

同我一樣鐘意茶木既你記得去試下!
#茶木 #九龍灣 #台式 #美食 #餐廳
2021-10-26
Lunch
2021-11-02 92 views
又到lunch time 時間,去試試茶木出咗一排嘅拌麵,聽同事講都幾好食!我叫咗雞絲拌麵加熱薑茶拌麵好彈牙,唔係軟淋淋果隻,好好食涼拌雞絲有青瓜絲同花生,都唔錯仲有碟小食,鴨血同素鴨睇個份量好似好少,食完其實都好飽。

我叫咗雞絲拌麵加熱薑茶
拌麵好彈牙,唔係軟淋淋果隻,好好食
涼拌雞絲有青瓜絲同花生,都唔錯
仲有碟小食,鴨血同素鴨

睇個份量好似好少,食完其實都好飽。
2021-11-02 73 views
每次黎到都必叫甜品,當時記得做緊周年優惠,可以優惠價加購甜品吐司磚。雞排仍然好大塊,食完主食後,如果一個人食曬成個就太飽,所以都系同朋友一齊share。如果有機會希望可以出下更多新口味,例如前排出過既竹炭,如果新口味可以加落常規menu就更好。
2021-11-01 84 views
MegaBox買完BB嘢,食茶木醫下肚,呢間茶木裝修好靚,幾大間夠晒闊落,坐得好舒服😌牛三寶伴麵$78🐮有牛肚,牛筋,牛展同埋鴨血,蜂巢豆腐,牛筋好出色入味得來又夠淋,有qq 感覺!台式手工拌麵口感QQ有驚喜!香煎沙朗肉燥飯$78🥩好有牛肉味既香煎牛扒,細細塊但都算有口感!有啲雪菜送飯唔錯!紅棗杞子桂圓生薑茶$42🫖天氣開始涼飲返個暖身熱飲生薑茶,調理下身子!天然紅棗桂圓已經夠晒甜味!水蜜桃花果茶$42🍑好香水蜜桃味,好鍾意飲天然花果茶!質素保持到!唔錯!

牛三寶伴麵$78🐮

香煎沙朗肉燥飯$78🥩

紅棗杞子桂圓生薑茶$42🫖

水蜜桃花果茶$42🍑
好香水蜜桃味,好鍾意飲天然花果茶!

質素保持到!唔錯!
  • 牛三寶拌麵
2021-10-24 84 views
🍃🍂《茶木》 🎾 台式麻辣半筋半牛肉 Set HK$72🎾 自家製椒麻拌麵 🎾 麻辣鴨血拼素鵝➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰本來想Order麻辣牛腩拌麵的,但店員說全線停止發售😅,小編唯有點了同樣是麻辣家族的半筋半牛肉拌麵吧。以木托盤上枱🍱,一set有一碟已拌好椒麻的台式麵條、一件鴨血、一件素鵝、半隻流心蛋和一碗麻辣汁牛肉😋。因為麵條和牛肉都是微辣關係,所以反而突出了鹵水香味,怕辣怕攻鼻的朋友仔也可以試吓😙。對於麻辣汁半筋半牛肉🐮,小編本來也有點期望的,惜成碗都是牛肉,筋只有一塊🤣。牛肉薄切所以超索汁,食落香口😊!🎾 牛三寶拌麵 HK$78➰➰➰➰➰➰➰➰➰牛三寶拌麵反而材料豐富🤩,雖然以木碟上枱,但一碟有齊牛碾、牛肚、牛筋、蜂巢豆腐各兩件😙,一件鴨血、半隻流心蛋🥚和雪菜。出奇地將雪菜拌住鹵汁麵條一齊送入口👅,味道超夾,鹵汁的香和雪菜的口感,令人不期然爬曬整碟麵😆!🎾 紫薯奶蓋 (少甜少冰) HK$40🎾 熱黑糖珍珠奶茶 (少奶少甜) HK$36➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰Menu上很多茶飲都是售罄關係😅,故小編和呀大人Order了凍飲紫薯奶蓋和熱飲黑糖珍珠奶茶🧋。紫薯奶蓋大杯,有紫薯🍠芋香,黑
🍃🍂

➰➰➰➰➰➰➰➰➰

🎾 紫薯奶蓋 (少甜少冰) HK$40
🎾 熱黑糖珍珠奶茶 (少奶少甜) HK$36
➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰
Menu上很多茶飲都是售罄關係😅,故小編和呀大人Order了凍飲紫薯奶蓋和熱飲黑糖珍珠奶茶🧋。紫薯奶蓋大杯,有紫薯🍠芋香,黑糖珍珠奶茶正常發揮。

🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀☘️

🧿 茶木。台式休閒餐廳
🔮 九龍灣MegaBox地下4-6號舖
2021-10-22 68 views
茶木,以前成日同朋友去食甜品,但其實比較少試佢啲主食,今日行MegaBox,一於就試吓佢哋嘅拌麵。豬三寶拌麵 $70豬三寶有豬大腸、腩肉及豬耳👂既拌麵,麵底彈牙,拌埋滷水汁更加入味。牛三寶拌麵 $78牛三寶係有牛腱、牛肚同埋牛筋,麵係一樣嘅,個人比較喜歡豬三寶💕🤣。輪到飲品,本身想試吓士多啤梨🍓櫻姬,睇下Menu好多款都售罄🥺,最後揀咗黑糖珍珠鮮奶瀑布及鮮果冰紅茶。黑糖珍珠鮮奶瀑布 $43奶香味超級濃郁,香甜的牛奶遇上彈牙的黑糖珍珠,非常好飲😍。鮮果冰紅茶 $42呢杯飲品本身睇圖片以為細細杯,但上台之後發覺唔係咁,其實份量超大。而且好多水果🥭🍉🍓,同清新紅茶異常地夾😉。個人覺得茶木嘅拌麵比較好食同埋彈牙,會令我一直想食落去。今次體驗非常不錯,值得再Encore🤣🤣

豬三寶拌麵 $70

牛三寶拌麵 $78

黑糖珍珠鮮奶瀑布 $43
奶香味超級濃郁,香甜的牛奶遇上彈牙的黑糖珍珠,非常好飲😍。

鮮果冰紅茶 $42

2021-10-20
2021-10-20 55 views
豬三寶拌麵雖叫「三寶」,但其實一個拌麵有齊豬大腸、豬腩肉、豬耳片、豬紅、滷水蛋同豆腐,全部以台式滷水烹煮,配上煙韌有口感嘅麵條非常滋味!如果份量再多少少男仔食會更好!紅燒牛肉麵牛肉麵相信係「茶木」云云選擇中最紮實嘅出品。牛肉煮得夠淋而且入味,湯頭濃郁但無油膩感,配以適量蔬菜搭配,每次食都永不失望。黑糖珍珠鮮奶瀑布食台灣嘢當然要配番杯台式特飲,首選黑糖珍珠類。黑糖煮得夠香唔怕膩,珍珠亦都爽口彈牙,配埋鮮奶三者比例完美。紫薯奶蓋可能本身對「奶蓋」過份期望,導致對呢本基本出品有少少落差。不過紫薯味道豐富得嚟唔會太甜,但如果奶蓋更香更濃一定會令人更加難忘。
豬三寶拌麵

紅燒牛肉麵

黑糖珍珠鮮奶瀑布

紫薯奶蓋
2021-10-17 63 views
和屋企人去megabox睇傢俬之後搵地方食嘢, 路過經常去的茶木,難得地人不算太多便入去茶木咁多間分店中,我最喜歡呢間,空間感是最大也是最華麗的店員招呼我哋坐低,推介了幾款食物,最近改咗新MENU,好多菜色全新登場 ,之後自己用手機電子落單 ,食物隨即送上即叫即整蜂蜜蜜苦瓜汁, 用料十足! 白苦瓜清新 ,加上咗蜂蜜, 中和了當中的苦澀味, 白苦瓜汁, 好有益清熱解毒 ,健康推介黑糖珍珠鮮奶瀑布$ 43 上面的那層奶泡 好棉密!珍珠有咬口,彈牙而且帶有陣陣蜂蜜的甜美!黑糖珍珠,鮮奶用上真正嘅鮮奶 ,感覺天然, 感覺健康一點 原本想試下對個牛腩 啱啱遇正打風牛腩賣曬喇 為我哋推介咗牛三寶 拌麵 非常之豐富!有牛腱牛肚牛筋,牛肚牛腱都好鬆化  仲有一嚿鴨血 單食配料都都已經好飽麵質爽口彈牙另外叫咗個豬三寶 拌麵, 只係70蚊 !cp值好高 !豬大腸都好腍 腩肉五花腩入口即溶 ! 三扒兩撥就食清 !原本仲諗住叫多個吐司,但實在係太飽唯有等待下一次再食啦

茶木咁多間分店中,我最喜歡呢間,空間感是最大也是最華麗的

店員招呼我哋坐低,推介了幾款食物

最近改咗新MENU,好多菜色全新登場

,之後自己用手機電子落單 ,食物隨即送上即叫即整

非常之豐富!有牛腱牛肚牛筋,牛肚牛腱都好鬆化

仲有一嚿鴨血 單食配料都都已經好飽

麵質爽口彈牙

2021-10-17 65 views
廚房真係好唔掂,星期六黃昏6時,只係等5分鐘已經可以入座,即人不多,可是不知廚房是否無心工作,我們叫了牛三宝拌麵和豬三宝拌麵,網上點單時已選擇不走鴨血…牛三宝好快先上,食食吓發覺少了些東西…唔見咗所謂鴨肉,問個好似高級少少的話事人,拌麵的餸是否有鴨血的,她就話問問廚房,好似唔多清楚食品包括什麼…再來就用碟仔比番兩小片鴨血給我。等了又等,差不多食完牛三宝,終於豬三宝拌麵來了,但是一看,唔多妥,不但又係無鴨血,拌麵上滷水食物排列亂得一團,豬三宝內居然仲會有牛肚無豬腸,唯有又問高級職員,她說廚房再做另一碟給我們…我明白廚房當然無可能再做過啦,因為不到2分鐘,那碟已取走牛肚補番豬肚嘅豬三宝再度出現到底廚房攪咩!已經星期六晚不是爆滿,仲幫店鋪倒米!

到底廚房攪咩!已經星期六晚不是爆滿,仲幫店鋪倒米!
2021-10-16
Dinner