9月28日星期3晚經過去德福分店,之前裝修完未試過,就入去試下。一家三口叫了二人餐,鹵水拼盤,鹽酥豬排,帶子手攪麵,每樣都中規中舉,味道合格有餘。不過全晚重點係,樓面operation 極唔掂,一入去未執枱就叫客入去座,帶位見狀叫客出返去門口等,之後發現有幾枱walkin客也是如此。樓面溝通極不足,經理坐視不理。樓面多後生侍應,生手,見佢捧幾杯野差啲倒瀉,險象橫生。舉手叫人攞幾隻碗,又係叫幾次先攞到。(利申:本身非心急,但耐心等了好幾分鐘,該侍應太忘,又或者佢multitasking 唔到😅)電子落單,理應出錯機會少,但送錯嘢俾客,問侍應好似一頭霧水咁。食野後上甜品叫侍應叫起,等了30分鐘追了3次,3個唔同侍應追先起,但件窩夫明明擺晒喺門口玻璃櫃,又唔使加工,食落唔熱又唔脆。夫人食到黑晒面😈唔該收得呢個價,又加一服務費,俾啲好服務客人啦,唔係裝修完求求其就得嘅。

食野後上甜品侍應叫起,等了30分鐘追了3次,3個唔同侍應追先起,但件窩夫明明擺晒喺門口玻璃櫃,又唔使加工,食落唔熱又唔脆。夫人食到黑晒面😈

2022-09-26 372 views
自從銅鑼灣的分店結束營業後,對於住喺港島區嘅我都好少機會食,今日難得嚟到德福廣場行街,於是特別來回味一下,九龍灣德福廣場的茶木款式選擇比較少,但食物依舊保持高質水準,果然係香港數一數二嘅正宗台式餐廳!餐廳裝修主要以木為主,如同他的餐廳名字一樣,而牆身加入各種台灣茗茶嘅茶葉,設計別有用心,同其他分店略有不同。微辣半筋半牛手工拌麵 $82牛肉同牛筋鹵得非常淋身,食落口好肥美,麻辣味非常突出,如果唔係好食得辣唔建議食喱款,拌麵個豉汁整得好入味,甜甜鹹鹹+微辣既醬汁味好醒胃,素鵝都炸得幾香脆,但係個豬紅就冇咩味,整體來講都係依然咁好食😋推介推介!路邊攤小食 $68份量有啲少,酥炸雞扒只有四件,雞扒既外皮香脆,雞肉又嫩又爽口,最正係個炸花枝丸,原本以為冇乜特別,點知一咬落口中間原來係有豬肉餡,豬肉鮮味多汁好好食!蜜糖香腸都係同之前一樣咁好食,正!巧克力花果流心歐軟 $88首先淨係個賣相已經100分啦!砌到成個藝術品一樣!同以往嘅蜜糖吐司有啲唔同呢一個新嘅版本,除咗加入大量生果🍎,吐司嘅中間仲加入咗大量嘅朱古力慕絲醬,唔會好似之前咁食到尾淨係食蜜糖麵包唔夠醬,雲呢拿味雪糕好滑溜,生果香甜可口,感覺

微辣半斤半肉手工拌麵

微辣半筋半牛手工拌麵 $82

路邊攤小食

路邊攤小食 $68

巧克力花果流心歐軟

巧克力花果流心歐軟 $88

首先淨係個賣相已經100分啦!砌到成個藝術品一樣!同以往嘅蜜糖吐司有啲唔同呢一個新嘅版本,除咗加入大量生果🍎,吐司嘅中間仲加入咗大量嘅朱古力慕絲醬,唔會好似之前咁食到尾淨係食蜜糖麵包唔夠醬,雲呢拿味雪糕好滑溜,生果香甜可口,感覺好清新,吐司焗到啱啱好鬆軟可口,比之前個蜜糖吐司貴$10左右但性價比好高,推介大家來試呢款新味道!

2022-09-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
微辣半斤半肉手工拌麵
路邊攤小食
巧克力花果流心歐軟
  • 微辣半筋半牛手工拌麵
2022-09-18 128 views
裝修後第一次光顧茶木,由等候入座,至上菜,全部都令人感到非常失望😞明明有很座位,但外面沒有知客帶位,所以要等5-10分鐘;終於入座了,但必須用餐廳Wi-Fi才可點菜,因為角落位置實在收不到網絡;到點餐了,原來餐牌已有大幅修改,一向我們喜歡的蚵仔泡飯、蛋糕、麻辣花膠拌麵,全部被落架,令我們大為失望😮‍💨終於上菜了,草莓櫻姫上的忌廉竟然已溶化塌下,要求換新時,服務員竟然説必須先取走有問題的一杯,才可換另一杯;究竟兩者有什麼衝突呢?牛頰麵的牛頰肉,3件中,只有1件可吃到,其餘的也完全咬不入,實在叫人難受😣最後,珍珠奶茶非常稀,完全物非所值…總括而言,我們不會再光顧九龍灣茶木了!

最後,珍珠奶茶非常稀,完全物非所值…

總括而言,我們不會再光顧九龍灣茶木了!
2022-09-13 131 views
朋友知我鍾意❤️食天丼,極力推介我去茶木試佢嘅素菜天丼🤤,佢一講完,第二日即刻去試,點知原來唔係間間有,問咗職員話只得九龍灣同黃埔店有,唯有揾日特登過去。。。滿心歡喜諗住嚟食素菜天丼,唉😮‍💨嚟到佢話早2日轉咗餐牌OMG點解會咁咖🤯難得食台灣菜有素食🥹希望佢快啲出返啦🙏🏻結果試咗呢個田園流心蛋藜麥飯🥚雖然都幾好味😋但都掩蓋唔到我嘅失望小食拼盆
希望佢快啲出返啦🙏🏻

結果試咗呢個
田園流心蛋藜麥飯🥚
雖然都幾好味😋但都掩蓋唔到我嘅失望

小食拼盆

2022-07-30 499 views
今天吃了久違的茶木九龍灣妹嘎box裡面再加茶木裝潢蠻不錯的天花板挑高設計讓空間非常寬敞多年之後這次再重新光臨卻有一種被騙的感覺今天點了一個-台式麻辣半斤半肉牛伴麵上菜的時候真的嚇到了牛筋蠻少的 三小段跟滿漢全席的配料包差不多牛筋鬆散,感覺像是肥肉,一點咬勁都沒有我最不能接受的是他牛肉是用牛肉片而不是一般紅燒牛肉麵的整塊牛肉這會讓大家誤以為台式的半斤半肉是用牛肉片這讓身為台灣人的我非常不能接受至於鹽酥炸排骨麵這家的湯有點過鹹酥炸排骨也有濃厚的紹興酒味只能說非常特別至於最後的甜品還算不錯但等了超久希望可以再加強
今天吃了久違的茶木

今天點了一個-台式麻辣半斤半肉牛伴麵
上菜的時候真的嚇到了
牛筋蠻少的 三小段
跟滿漢全席的配料包差不多
牛筋鬆散,感覺像是肥肉,一點咬勁都沒有
我最不能接受的是他牛肉是用牛肉片

但等了超久
希望可以再加強
2022-07-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2022-07-25 350 views
茶木嘅草莓香草蜜糖磚塊一直都係我嘅favourite ❤️❤️下午茶時段去,間餐廳唔係好多人,可以同frd叫個下午茶set一齊嘆‼️🪧🍓草莓香草蜜糖磚塊+紅豆薏米水 💰68🥢雪糕微酸中和左甜味,唔會食食下覺得好滯,反而尼個微酸好開胃😋🥢第二層cream 對我來講有啲實,好似好難推開。食果陣千奇無攞太多Cream好容易滯‼️仲有瀑布一樣嘅🍓cream 淋落來,都係酸酸甜甜,加埋一齊好夾😍😍🥢蜜糖磚塊,外脆內軟😏用刀切開可以feel到個磚塊好有韌性,而且每一舊磚塊都有好多蜜糖,舊舊都超Yummy ,啱曬鍾意食甜野嘅朋友仔🍽 我就鍾意🍴磚塊加雪糕同cream一齊擺入口,多重口感,好滿足😋🥤薏米紅豆水紅豆少硬,唔係綿綿紅豆🫘唔會好甜,可以解滯,Keep fit人士可以揀。但係入面有少少薑味,唔鍾意嘅就無揀啦🤫🪧 黑糖芋圓水果仙草+黑糖珍珠奶茶 💰47🥢黑糖芋圓水果仙草,入面嘅料都幾豐富下,有仙草,豆腐花(有啲粗,唔係好嫩滑😢),芋圓(唔係好Q彈),蘆薈,紅豆,珍珠(好QQ,最鍾意咬珍珠了),薏米,士多啤梨(少酸)😋😋有好多黑糖水,對於我來講有啲太甜了🤥同樣入面都有姜味,唔鍾意嘅都係無揀啦😬🧋黑糖珍珠奶

🪧🍓草莓香草蜜糖磚塊+紅豆薏米水 💰68

🥤薏米紅豆水

🪧 黑糖芋圓水果仙草+黑糖珍珠奶茶 💰47

🧋黑糖珍珠奶茶
少甜嘅原因,所以甜度啱啱好,珍珠都係好QQ,整體來講算係唔錯嘅奶茶

環境舒適,唔會坐坐下覺得好凍而唔想食☺️☺️
2022-07-21
Type of Meal
Tea
2022-07-18 245 views
六點幾唔多人員工仲可以傾下計咁但員工送嘢食過黎時講嘢語氣好似得罪左佢咁 麵太少正常食量唔會食得飽 食物係唔錯但真係幾貴仲食唔飽 唔計加一服務費就已經七十幾蚊 唔會再幫襯
六點幾唔多人員工仲可以傾下計咁
2022-07-18
2022-07-02 348 views
眾所周知 茶木10年前係有幾受歡迎幾多人排隊 黎到2022 究竟茶木經歷咗咩時代轉變呢?🥢 平日夜晚門口嘅人流就唔太多 而家轉左用QR code落單 就更加方便顧客 同埋符合衛生👍🏻 餐廳環境尚算整潔 ✨ 巧克力曲奇蜜糖磚磚吐司10年前最受歡迎嘅吐司到今日依然係咁好食,整體size都冇乜點變過,吐司足足有三層頂部有一球朱古力雪糕加埋朱古力醬同士多啤梨嘅配合簡直天衣無縫,裏面吐司粒非常脆每一層有九粒轉轉,全部沾滿雪糕同cream食, 10分邪惡✨牛肉麻辣拌麵套餐麻辣味足夠,但係面嘅份量我覺得偏小,佢牛肉係好似出邊嗰啲冷藏一片片嘅牛肉唔係新鮮牛肉,亦都唔係牛肉麵嘅牛肉,相比之下措施絕對比這個優勝,拌麵可以做得更加好有待改善。
眾所周知 茶木10年前係有幾受歡迎幾多人排隊
黎到2022 究竟茶木經歷咗咩時代轉變呢?

👍🏻 餐廳環境尚算整潔

✨ 巧克力曲奇蜜糖磚磚吐司

✨牛肉麻辣拌麵套餐
2022-06-19
2022-05-28 398 views
我同太太一入去,門口帶位員工當你隱形,掛住搞自己啲單,我企咗5分鐘,完全冇理過我。 連我準備走都冇理會,其實入面大把二人枱,應該安排咗我們入座才你自己啲單,以後都唔會去幫襯!

2022-05-25 263 views
未開始晚市前,茶木已經有人在排隊,可想而知在市場上有一定的佔有率,可惜味道一般。餐廳有一系列吊燈,隔離膠板上貼上海報,令整體氛圍柔和不少。香腸肉燥飯,第一口香腸香口惹味,但再吃就會有少少偏咸,連同白飯一起吃比較好。三杯雞,用微微的火花保持著溫度,調味雖不差,但份量有點少。紅燒半筋半腩牛肚麵,紅白蘿蔔作配菜。所有餸愈食愈咸,調味太重手了,浪費食材。可能出色的是甜品,一層層麵包加雪糕,看似很吸引。如下次有機會,再考慮試試。
餐廳有一系列吊燈,隔離膠板上貼上海報,令整體氛圍柔和不少。

三杯雞,用微微的火花保持著溫度,調味雖不差,但份量有點少。

2022-05-15
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
2022-01-12 390 views
🌱茶木🪵 (九龍灣)已經好耐冇食過呢間連鎖餐廳喇,機緣巧合約咗朋友到九龍灣,行過見到茶木,所以就入咗嚟回憶下🤪.<微辣手工拌麵系列>🐮台式麻辣半筋半肉牛肉麵🌶 $68溫熱嘅拌麵配半隻溫泉蛋,口感非常煙靭,食得出落咗花椒調味,加上甜甜地嘅醬汁,十分開胃🤤🤤忍唔住口接一口☺️但份量唔算多,連平時細食嘅我都覺得唔夠喉🥲而牛筋肉入味之餘又好易咬開,肉同筋合二為一,有肉感但唔會有肉渣👍🏻配菜有鴨血素鴨各一塊,鴨血入味,辣辣地,口感軟嫩滑溜😋素鴨個表面炸過,仲有少少脆同幾香口~👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5.➕Set Drink ($0)黑糖冬瓜茶🥃 (熱)好香冬瓜茶味😚加上淡淡嘅黑糖味,唔會太甜~冬天飲就啱曬喇🤣👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5..酥炸排骨肉燥飯 $77排骨炸到好酥脆,咬落去唔會好乾,仲有少少肉汁,加上椒鹽調味,正🤤肉燥嘅份量都好足夠,好配到好多飯食😋隻溏心蛋略嫌唔夠流心。兩款配菜都酸酸甜甜,好解膩~👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5.➕Set Drink ($34以上飲品,需補差額)🍎水果茶🍊 (凍)有好蛋新鮮水果e.g 火龍果、青檸、蘋果、橙etc,味道清新開胃,同台式料理好
🌱茶木🪵 (九龍灣)
<微辣手工拌麵系列>
🐮台式麻辣半筋半肉牛肉麵🌶 $68
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
➕Set Drink ($0)
黑糖冬瓜茶🥃 (熱)
好香冬瓜茶味😚加上淡淡嘅黑糖味,唔會太甜~冬天飲就啱曬喇🤣
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
酥炸排骨肉燥飯 $77
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
➕Set Drink ($34以上飲品,需補差額)
🍎水果茶🍊 (凍)
有好蛋新鮮水果e.g 火龍果、青檸、蘋果、橙etc,味道清新開胃,同台式料理好夾😙
<甜品>
芋圓仙草
有黑糖糖水做底,配料有哈密瓜、仙草、芋圓、薏米、紅豆~
芋圓煙靭有咬口,仙草清甜軟滑,好滿足🥰
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
🔺收加一服務費~

2021-12-15 296 views
路經Megabox就順道食個DINNER✨茶木✨🌈酥炸呵嗲熱氣散出,香氣撲鼻,呵嗲炸到好香口好酥脆🌈台式麻辣半筋半牛肉拌麵半筋半牛肉份量足料,牛筋炆得好腍,拌麵好煙韌,麻辣岩岩好我食到伴隨半隻溏心蛋真係好正🌈香煎莎朗肉燥飯白飯配上肉燥真係好夾,肉燥熱辣辣食落好香,調味適中西冷牛扒夠大塊,可惜肉就太熟,攪到太有咬口🌈秘製黑糖薑母鴨黑糖薑母入哂味鴨肉好嫩,食落有點點香甜,一食就暖心🌈脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶打咭真係無得輸,好吸睛,不過我就覺得珍珠奶茶太甜,唔太岩我口味
路經Megabox就順道食個DINNER

✨茶木✨

🌈酥炸呵嗲
熱氣散出,香氣撲鼻,呵嗲炸到好香口好酥脆

🌈台式麻辣半筋半牛肉拌麵
伴隨半隻溏心蛋真係好正

🌈香煎莎朗肉燥飯
白飯配上肉燥真係好夾,肉燥熱辣辣食落好香,調味適中
西冷牛扒夠大塊,可惜肉就太熟,攪到太有咬口

🌈秘製黑糖薑母鴨
黑糖薑母入哂味鴨肉好嫩,食落有點點香甜,一食就暖心

🌈脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶
打咭真係無得輸,好吸睛,
不過我就覺得珍珠奶茶太甜,唔太岩我口味
收工同一家人去megabox食下嘢,見到茶木餐廳環境唔錯就想入坐,到門口接待職員態度差,講嘢語氣好似得罪佢咁,成個心情差晒…安排位置後又冇俾餐牌,點餐個陣又一半餐牌裡面既嘢都話冇,員工唔夠。嘢食價格貴,食物份量少,白飯食唔到一粒粒,軟似粥。落單後嘢食等太耐,成30mins…冇下次,唔推薦。
嘢食價格貴,食物份量少,白飯食唔到一粒粒,軟似粥

落單後嘢食等太耐,成30mins…
冇下次,唔推薦。
來到德福商場一期地下的茶木🍽️地方寬敞光猛💥整齊企理,座位舒適. 男女服務員態度親切友善💕暖暖秋冬滋味 🤤古早羊肉爐 ($168)羊肉🥩豆腐,入曬味,配搭冬菇馬蹄粒的爽口, 真係另一層次, 火爐keep住熱度🍲冬日必吃, 暖笠笠, 紅蘿蔔芫茜老薑調味🥕 越食越好味, 仲可以再添個白飯🍚黑糖薑母燜鴨($58)無想像中咁甜, 好滑又多肉,入曬味勁香🤤 口腔充滿鴨香味。 58蚊真係超值👍鳳梨藍蝶梳打($44)鳳梨=台灣菠蘿🍍忌廉梳打,絕配輕薄荷酪梨沙冰($44)淡淡薄荷綠🌿 清新香氣。酪梨=牛油果🥑濃濃芝士奶蓋🧀少少鹹,配搭沙冰,雙重口感,好正😋
來到德福商場一期地下的茶木🍽️地方寬敞光猛💥

整齊企理,座位舒適. 男女服務員態度親切友善💕

暖暖秋冬滋味 🤤
古早羊肉爐 ($168)

飯🍚

黑糖薑母燜鴨($58)

黑糖薑母燜鴨

鳳梨藍蝶梳打($44)
鳳梨=台灣菠蘿🍍忌廉梳打,絕配

鳳梨 藍蝶 梳打

輕薄荷酪梨沙冰($44)
淡淡薄荷綠🌿 清新香氣。
輕薄荷酪梨沙冰

2021-11-17
黑糖薑母燜鴨
鳳梨 藍蝶 梳打
輕薄荷酪梨沙冰
我12:32經QR code去落單,知道繁忙時間出餐會耐d,所以一直等,等到12:52第一次問職員,已經好有禮貌地同佢講“我等左20分鐘,請你幫我睇下個個餐得未?“。個女待應問佢個陣勁唔耐煩。等多10分鐘後個餐都未到,之後到13:00再問另外2個職員。最後總共等左近40分鐘。自問都等左20分鐘先開始催單,普通文員仔食飯時間得一小時15分鐘。眼見其他人客遲過我入座都有得食,而我乜都無,見我催單職員態度差又無回應。個下真心爆嬲。所以千萬不過lunch time去食,算俾你有得食又要食得急,仲要一肚火。
2021-11-18
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch