Restaurant: TeaWood Taiwanese Cafe & Restaurant
Info:

2015-10-08 458 views
其實喺馬鞍山搵食唔算話超多選擇,不過近期的確多左少少食店揀下,今次就試下新港城中心新開既呢間茶木啦!唔明點解長期見佢都排隊,好幾次想食都放棄,今次醒目早d去,哈哈...算快啦,等左15分鐘可入座啦!店內環境都幾開揚,坐得算係ok,不過檯與檯之間太近,傾計隔離檯聽得好清楚(爆)。照舊叫左個香辣牛肉麵,呢間店好味d喎,個湯好濃郁,牛肉好林好入味,有d入口即溶既感覺,個麵雖然厚厚地但好有咬口,煙煙unun的,唔好以為咁細碗會唔夠飽,其實個麵條好有飽腹感架。肉燥腸仔飯,點解叫呢個? 因為貪心囉...一碟入面滿足我3個願望,有肉燥、台式腸仔、薰蛋,3樣餸見到都開心d啦!不過肉燥多返dd好就好啦!其實我好中意有汁撈飯。今次我醒啦,快d食腸仔,因為凍左d肥膏出哂黎,見到都唔想食㗎 haha..個薰蛋我中意囉,糖心得黎加埋d醬油味,好好味喎。另外仲叫左鹽酥大花枝,雖然係好熱好新鮮炸出黎,但鹽酥味唔香唔夠咸,粉感有d重之餘,個花枝似擦子膠,咬到牙都甩,哈哈!飲品有玫瑰荔枝綠茶少甜,呢個玫瑰同荔枝都幾出味,唔會荔枝搶左玫瑰,或者玫瑰搶左荔枝,好清新。另一杯係香橙百果梳打,呢杯比較刺激味蕾,百果味好勁,梳打
飲品有玫瑰荔枝綠茶少甜,呢個玫瑰同荔枝都幾出味,唔會荔枝搶左玫瑰,或者玫瑰搶左荔枝,好清新。另一杯係香橙百果梳打,呢杯比較刺激味蕾,百果味好勁,梳打泡泡直達喉嚨,不過偏甜,下次一定叫少甜。
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2015-10-05 310 views
馬鞍山茶木開了好一段時間,終於都有機會試。當天我們9:30到,不用排隊就可以入LU由於我們都未食晚飯,我們叫了一個酥炸豬扒麵和芒果香草磚塊蜜糖吐司 酥炸豬扒麵 :第一次試甜品以外的食物,豬扒炸得超香口,但略為乾,於是浸湯試,超好食。因為豬扒炸得鬆脆,浸湯後吸收了一點湯汁,令到炸豬扒更出味。麵就一般,不夠淋。芒果香草磚塊蜜糖吐司 :蜜糖吐司系列必食,賣相吸引,口感豐富,又多生果,冰冷的雪糕加上烘烤得脆口的蜜糖吐司,好滿足

馬鞍山茶木開了好一段時間,終於都有機會試。

當天我們9:30到,不用排隊就可以入LU

2015-10-03
2015-09-20 603 views
記得1-2年前茶木熱潮剛掀起,大家都爭著去試,在旺角店排隊起碼要等近一小時。以為茶木熱潮已經散去,沒想到竟然在家附近開了新分店。住附近的友人說他未吃過茶木(omg),於是某天中午一齊來用餐。星期日人很多,二個人等了半個小時以上。正餐我叫了一個酥炸豬排肉燥飯,友人叫了紅燒牛肉麵。紅燒牛肉麵味道頗鹹,有些人可能會喜歡濃味一點,但我不太能接受。而且友人說麵和蘿蔔不夠軟,不知是否因為人流多所以煮得不夠久。酥炸豬排肉燥飯則很不錯,酥炸豬排 外皮酥脆,也不會吃到滿口油的感覺。油膩的肉燥加上白飯簡直是完美配搭,飯能中和肉燥的油膩感,卻不失肉燥的香味。 之前我們叫了一個士多啤梨磚,茶木必食的磚就不用多說了,旁邊的士多啤梨都是酸的。(我未試過在茶木吃到甜的士多啤梨)二人吃完正餐後再share一個麵包磚,很飽。
正餐我叫了一個酥炸豬排肉燥飯,友人叫了紅燒牛肉麵。

二人吃完正餐後再share一個麵包磚,很飽。
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2015-09-13 326 views
由頭到腳,無一part讚得落手等位--已經係4點去拿飛,都等個幾鐘,5點3先有位服務態度好差--等位期間諗著拿本menu睇下食乜,個淺藍色衫侍態黑口黑面不特止,仲要話無得睇入到去點餐,叫極d人都扮睇唔到,最後叫左2碗麵同雪糕,勁唔耐煩同我講雪糕要等半個鐘!唔知點解要咁唔耐煩囉!我已經係一次過點餐,唔係果d唔知想食乜要佢等果d黎架喇喎!食物質素--豬軟骨麵非常鹹!鹹到食幾啖就要飲水!雪糕亦不外如是,唔覺得特別好味環境--另外亦特別批評下個環境,梳化位好污糟,全是食物碎但可以無一個侍應跟進!我想坐低見到,同侍應講張椅好污糟,佢一副彩我都傻既樣話檯面有紙巾,就走左去!完全不知所謂!呢d咁既出品同服務,環境全部唔合格!
由頭到腳,無一part讚得落手
等位--已經係4點去拿飛,都等個幾鐘,5點3先有位
完全不知所謂!
呢d咁既出品同服務,環境全部唔合格!
2015-09-12
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
2015-09-07 398 views
其實一直都想試下傳聞中的茶木,但係聽聞要排好耐,我一直都無去食。最近總算可以平日下午得閒,就走去試下。幸好不用等太耐,3個人又可以試多幾款。『醬燒豬軟骨麵』〜醬料好入味,有點似花椒八角嗰種味道,豬軟骨好夠淋,一點也不靭,麵質夠咬口,煙煙靭靭咁,幾好食。『阿嫲手作蔥油麵』〜手作麵同上面豬軟骨麵係同一種麵,都係煙煙靭靭嘅,加上炸花生,乾蔥,並配上醬油,撈好之後食,乾蔥味不夠香,食落味道普普通通。『炸雞扒肉燥飯』〜 有驚喜。雞扒炸得非常香口,处脆肉滑,調味足,而且不油膩,好好食。肉燥少少甜味,配飯剛好,不會過了頭,還有半隻溏心蛋配搭。『黑糖紅豆綠茶層層疊』〜難得嚟到,哽係試埋佢哋嘅主打,但係就有點失望。多士不夠脆但可以接受,但係黑糖紅豆就係過甜,甜到過咗龍食唔到,就算配住多士一齊食都係太甜,綠茶雪糕尚可,但係奶味比綠茶味強。『凍 Mocha』〜叫埋野飲完滿啲,呢杯凍Mocha好好飲,朱古力味好夠濃,咖啡夠香。好得!我用層層疊多士浸 Mocha 食,出乎意料非常好味,而且好夾。

醬燒豬軟骨麵
『阿嫲手作蔥油麵』〜
阿嫲手作蔥油麵
炸雞扒肉燥飯
黑糖紅豆綠茶層層疊
Mocha
2015-08-21
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$130 (Lunch)
2015-08-28 352 views
趁假期就到馬鞍山探探家人, 幾個月無黎過新港城, 發覺多了很多新的連鎖餐廳進駐, 茶木便是其中一間,中午時間12.30左右去到, 已經要等20幾張枱, 我們一行3人都預計最少要等一個鐘以上先有位, 都好好彩, 等左一個鐘就有位了, 都係預算範圍之內, 都係限時90分鐘午市既SET LUNCH都有好多選揀午市自選套餐, $60前菜 - 味付小魚炸花枝丸 - 無咩特別, 似係出面食開墨魚丸咁, 只係多左炸既香味主食 - 黃金酥炸排骨 - 炸得幾香口, 排骨好"林", 唔算太油太肥, 仲食到少少酒味, 一份都幾多件麵 - 台式肉躁麵 - 份比我預期少, 幾啖就食晒, 麵既質地似刀削麵, 都幾彈牙, 但係肉躁就唔多午市自選套餐, $60前菜 - 紅油麻辣豬耳 - 麻麻辣辣, 味道唔算太辣, 好過癮, 豬耳好爽口主食 - 古早味三杯雞 - 似係廣東菜既蠔油雞翼, 甜甜地, 雞既部份主要係雞翼及雞鎚飯 - 台式肉躁飯 - 肉躁配飯好過麵好多, 肉躁既醬汁完全入晒落啲飯度, 正珍珠奶茶, 餐飲+$9不負所望, 珍珠QQ, 奶茶味十足, 係比其他台式飲品店的更好飲草莓香草蜜糖磚塊, $72點餐時, 待

午市既SET LUNCH都有好多選揀
午市自選套餐, $60
午市自選套餐, $60
珍珠奶茶, 餐飲+$9
珍珠奶茶

草莓香草蜜糖磚塊, $72
草莓香草蜜糖磚塊
點餐時, 待應已經講明要等20-30鐘, 我地食完主食後,等一陣就做好, 賣相好靚, 好吸引, 草莓雪糕配上脆脆多士, 仲有少少甜煉奶係多士入面, 但家人覺得多士焗得太乾

2015-08-20
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
珍珠奶茶
草莓香草蜜糖磚塊
2015-07-19 689 views
同姨生仔黎新港城睇森林家族, 諗住順便食埋新開業既茶木.因為新開張, 個鋪位唔大, 所以要等左成個鐘位.肉燥炸豬扒溏心蛋飯~肉燥夠味唔咸, 撈飯一流, 炸豬扒炸粉唔厚, 可以食到豬扒肉質, 加埋溏心蛋, 超正!紅燒牛肉面~個湯好正, 想成碗飲晒, 牛肉炆到剛剛好, 唔UN入晒味, 面質夠彈牙, 唔會浸到林晒, 超正!整體又係食唔到甜品, 因為一叫野已經話甜品要等45MIN, 驚等太耐, 所以都係留返下次再試.
同姨生仔黎新港城睇森林家族, 諗住順便食埋新開業既茶木.
因為新開張, 個鋪位唔大, 所以要等左成個鐘位.

Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
2015-07-14 765 views
不經不覺《茶木‧》已經淪為連鎖式餐廳多時,一向不是台式迷的我、眼看位置方便,所以買餸前便走個百鸽轉看看究竟..佔地不算太大,倒模式之設計、貫注一向《茶木‧》風格舖面有著一個大大之《自座等位機》,方便清晣、眼看《取票》與《叫票》相差約有《20個》號數,但切記最好都是留在原地,因為有《跳票》之可能性,我便是好例子,之前間間斷斷因《取票》人不在、到我之時起碼跳上八、九個號數,等約時間大致20分鐘,相比自己預計30分鐘少了一段時間..還記得第一次飲綜合水果茶$34.是跟一位台灣控妺妺前來雖然分店味道依舊,但今時就只得我一人獨享...茶味仍舊加上少許鮮草苺、火龍果、橙肉和酸梅,整體結合酸酸甜甜、鎮店水果茶依然令人回味另個黑油雞翅麵$60.上枱時已聞得陣陣濃香撲鼻,香油濃而不感膩,雞翼雖不是煎也不為炸、但滷得很是入味,粗白麵有點像意粉內al dante,嘴嚼帶點兒柔韌、呷一啖濃濃的香湯,加上柔韌的粗白麵、每一口都在牙縫中穿插,很是味美 沒有同行食友,多了一份寂寞、《限時一個半小時》之享餐時間我用不上,35分鐘的私人下午小食還用得及、餘下的限食時光可留待下次享用嘛‧老闆?!
不經不覺《茶木‧》已經淪為連鎖式餐廳多時,

佔地不算太大,倒模式之設計、貫注一向《茶木‧》風格
還記得第一次飲綜合水果茶$34.是跟一位台灣控妺妺前來
雖然分店味道依舊,但今時就只得我一人獨享...
鎮店水果茶依然令人回味
另個黑油雞翅麵$60.上枱時已聞得陣陣濃香撲鼻,
香油濃而不感膩,雞翼雖不是煎也不為炸、但滷得很是入味,
粗白麵有點像意粉內al dante,嘴嚼帶點兒柔韌、
呷一啖濃濃的香湯,加上柔韌的粗白麵、
每一口都在牙縫中穿插,很是味美
沒有同行食友,多了一份寂寞、《限時一個半小時》之享餐時間
2015-07-13
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
2015-06-27 766 views
馬鞍山新港城的茶木裝修期間已經事先張揚, 今日終於試業了, 我朋友仲講笑話:如果試業失敗是不是執咗佢? 哈哈!冇可能啦, 我地下午6點去都要等位啊!今日我們兩日食咗蚵嗲肉碎泡飯, 醬燒豬軟骨麵, 同黑糖紅豆綠茶冰淇淋層層疊。豬軟骨麵賣相不錯, 豬軟骨幾好味而且不太肥膩, 麵的量不太多, 只是剛剛好, 可以留肚食層層疊。蚵嗲肉碎泡飯望落去好似只有湯冇乜料, 但其實只係飯未發脹, 食落原來配料幾豐富下, 而且蚵仔都幾多幾大隻下, 講真的確有點驚喜。最後就係招牌菜層層疊, 我們選擇紅豆綠茶係因為希望冇咁甜, 層層疊其實係厚多士, 把烘得脆脆的多士配雪糕和紅豆一起吃, 十分滋味! 可惜這個甜品是我們吃完麵和泡飯才吃, 飽肚的感覺多少影響了食慾。整體來說是滿意的, 已很多年沒有台式餐廳在馬鞍山營業了, 希望茶木可為這裡的居民提供一個好味的選擇吧!
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)