2015-09-07
其實一直都想試下傳聞中的茶木,但係聽聞要排好耐,我一直都無去食。最近總算可以平日下午得閒,就走去試下。幸好不用等太耐,3個人又可以試多幾款。『醬燒豬軟骨麵』〜醬料好入味,有點似花椒八角嗰種味道,豬軟骨好夠淋,一點也不靭,麵質夠咬口,煙煙靭靭咁,幾好食。『阿嫲手作蔥油麵』〜手作麵同上面豬軟骨麵係同一種麵,都係煙煙靭靭嘅,加上炸花生,乾蔥,並配上醬油,撈好之後食,乾蔥味不夠香,食落味道普普通通。『炸雞扒肉燥飯』〜 有驚喜。雞扒炸得非常香口,处脆肉滑,調味足,而且不油膩,好好食。肉燥少少甜味,配飯剛好,不會過了頭,還有半隻溏心蛋配搭。『黑糖紅豆綠茶層層疊』〜難得嚟到,哽係試埋佢哋嘅主打,但係就有點失望。多士不夠脆但可以接受,但係黑糖紅豆就係過甜,甜到過咗龍食唔到,就算配住多士一齊食都係太甜,綠茶雪糕尚可,但係奶味比綠茶味強。『凍 Mocha』〜叫埋野飲完滿啲,呢杯凍Mocha好好飲,朱古力味好夠濃,咖啡夠香。好得!我用層層疊多士浸 Mocha 食,出乎意料非常好味,而且好夾。
『醬燒豬軟骨麵』〜醬料好入味,有點似花椒八角嗰種味道,豬軟骨好夠淋,一點也不靭,麵質夠咬口,煙煙靭靭咁,幾好食。 『阿嫲手作蔥油麵』〜
手作麵同上面豬軟骨麵係同一種麵,都係煙煙靭靭嘅,加上炸花生,乾蔥,並配上醬油,撈好之後食,乾蔥味不夠香,食落味道普普通通。 『 炸雞扒肉燥飯』〜 有驚喜。雞扒炸得非常香口,处脆肉滑,調味足,而且不油膩,好好食。肉燥少少甜味,配飯剛好,不會過了頭,還有半隻溏心蛋配搭。 『黑糖紅豆綠茶層層疊』〜難得嚟到,哽係試埋佢哋嘅主打,但係就有點失望。多士不夠脆但可以接受,但係黑糖紅豆就係過甜,甜到過咗龍食唔到,就算配住多士一齊食都係太甜,綠茶雪糕尚可,但係奶味比綠茶味強。 『凍 Mocha』〜叫埋野飲完滿啲,呢杯凍Mocha好好飲,朱古力味好夠濃,咖啡夠香。好得!我用層層疊多士浸 Mocha 食,出乎意料非常好味,而且好夾。