Restaurant: TeaWood Taiwanese Cafe & Restaurant
Info:

2023-10-20 111 views
食咗呢個台式手工拌麵,有肥牛牛筋,鴨血齋鴨肉,拌麵有彈性,其他食物幾好食。而且餐廳環境舒適,裝修幾好,整體感覺唔錯,而且價錢都幾合理,咁多樣嘢不過只係78蚊,下次再嚟
2023-09-24 132 views
茶木台式休閒餐廳是一個具有台灣特色的餐廳。他們提供豐富多樣的台灣美食,包括台灣小吃、米飯盒以及傳統糕點等。菜品的味道地道,讓人回味無窮,每一口都能感受到台灣的風味和文化。餐廳的環境溫馨舒適,裝潢設計融合了現代與傳統元素,讓人感到放鬆又愉悅。而服務人員態度親切友善,提供周到的服務。總體來說,茶木台式休閒餐廳給人的體驗是美食與文化的完美結合,是一家值得一試的餐廳。
2023-09-05 110 views
平時的茶木都很多人排隊這次居然不用可能是下午茶時間這是我第二次吃茶木上吃都一年前我答應了一定要好好慰勞自己這次吃的是牛腩撈干面(名字忘了)Menu上的甜品款式也很多下次來要試試「✓」
平時的茶木都很多人排隊
這次居然不用
可能是下午茶時間
這是我第二次吃茶木
上吃都一年前
我答應了一定要好好慰勞自己
這次吃的是牛腩撈干面(名字忘了)
Menu上的甜品款式也很多
下次來要試試「✓」
2023-08-27 360 views
呢間茶木喺馬鞍山開咗咁耐都未食過,成日工覺得質素普通,原來又唔錯喎咁好好味呀所有嘢都好,而且服務不錯不過好睇呀,一個senior 啲嘅經理服務同一個後生嘅差好遠後生嗰個好串,年長經理就好有效率西式意思台式嘅食物都有,包羅萬有,密碼我今晚唔知食咩款式好嚟呢間就啱啱好!而且好好彩兩人嘅話唔使排隊原來呢間都好多家庭嚟食 $129一部花膠龍雞湯,免曾有層油,相信係雞煲咗好耐浮現嘅一嚿正常質素嘅發覺,係爽口唔煙韌嘅質素,不過呢個價錢係正常啦,不過我會比較喜歡食牛肉麵!因為價錢平啲!同埋真係整得好好味我本身屋企又冇乜機會食牛雖然咁講,呢個雞湯嘅質素都好好,雞肉我都食埋 因為我鍾意清淡海鮮沙律!一上枱好友台式嘅感覺,因為台灣人鍾意將啲生果同埋正餐放埋一齊食,呢度有番石榴同火龍果,幾好味!怕太多沙律醬特登叫侍應幫我哋拎上,原來佢嗰隻係嘈,同埋好好味呀,好想買支喺屋企 酸酸甜甜滷水拼盤同埋台灣牛肉麵都整得非常好!面嘅份量唔多,不過質素好好,唔會太硬,亦都唔會泰林嘅扁面,加上一啲清新嘅芫荽同埋好甜嘅紅蘿蔔蘿蔔,湯底甜甜地唔會好油非常吸引,三大嚿牛腱,超正,牛肉質素好,而且蚊嘅火候亦都夠,只係一舊多啲筋嘅位
後生嗰個好串,年長經理就好有效率
原來呢間都好多家庭嚟食
$129一部花膠龍雞湯,免曾有層油,相信係雞煲咗好耐浮現嘅
我本身屋企又冇乜機會食牛
滷水拼盤同埋台灣牛肉麵都整得非常好!面嘅份量唔多,不過質素好好,唔會太硬,亦都唔會泰林嘅扁面,加上一啲清新嘅芫荽同埋好甜嘅紅蘿蔔蘿蔔,湯底甜甜地唔會好油非常吸引,三大嚿牛腱,超正,牛肉質素好,而且蚊嘅火候亦都夠,只係一舊多啲筋嘅位置比較晏,但係整體而言係超級滿足
滷水拼盤有半粒樓三版,兩篇牛腱兩篇牛肚到超級好味,牛肚好新鮮好肥美!俾酒樓食到嘅金錢肚更好吃
可惜每人只可以食到一舊
個腦豆腐就因人而異,我自己不是太喜歡炸過的 但係其實佢整得好入味好好

整體而言會令到我想再嚟食,因為環境同埋食物質素非常好
  • 紅燒牛肉麵
2023-08-19 113 views
已前食開沙田分店,都覺得很有水準,第一次呢間分店食,牛肉麵送上已經覺得不對辦,之前是用牛展位,非常軟淋,今次轉咗用牛的不知什麼部位,嚡到不得知了,直頭呑不落口,湯底又勁鹹,真係不會再有下次,失望。。
2023-07-14 211 views
夜晚經過茶木未見有人龍 加上🧑成日話想食 所以就唔使諗即刻入座喇🪑🔹️黑麻油雞翅麵黑蒜麻油香味🧄啲麵唔會話太淋 有咬口 😬🔹️古老紅燒牛肉拌麵啲餸嘅份量好似少咗啲 不過勝在舊牛夠腍👍🔹️巧克力曲奇蜜糖磚塊招牌甜品🔝🔝 我就負責食麵包 沾晒啲朱古力醬 食到尾要叫🤵‍♂️俾extra sauce 🤣都幫佢清埋而🧑負責最肥嘅雪糕同cream🍨服務態度有進步空間,有某啲職員板起塊面 😅📍馬鞍山新港城中心3樓3213-14號鋪📞23219926🕐1130-2200

🔹️黑麻油雞翅麵
黑蒜麻油香味🧄啲麵唔會話太淋 有咬口 😬

🔹️古老紅燒牛肉拌麵
啲餸嘅份量好似少咗啲 不過勝在舊牛夠腍👍

🔹️巧克力曲奇蜜糖磚塊
而🧑負責最肥嘅雪糕同cream🍨

服務態度有進步空間,有某啲職員板起塊面 😅
📍馬鞍山新港城中心3樓3213-14號鋪
📞23219926
🕐1130-2200
2023-06-14 201 views
台灣美食一向都係受港人歡迎的其中一種食物,因為好多人都喜歡酥炸排骨、雞扒的香,牛肉麵的風味及珍珠奶茶的味道。茶木的台式食物種類都幾多,我哋最鐘意就係沙朗肉燥飯,莎朗即係位於菲力上方的後腰脊肉,牛扒夠厚同軟熟,有三小塊甘多,仲有溏心蛋、青瓜碎同魯肉送飯,是不錯的選擇。偶爾,我們會選擇鹽酥雞扒飯,好香脆好食,不過因為怕熱氣,所以叫莎朗比較多。另外,台式麻辣牛肉片配牛筋拌麵都幾值得推介,麵質夠粗身彈牙又入味,麻辣夠香又不會太辣,恰度好處。牛筋、牛肉都夠淋同滑,仲有鴨血、腐竹,好豐富。而蒜香麻辣豬耳小食都幾好味,另外,我喜歡黑糖珍珠奶茶,珍珠夠煙靭,奶茶夠茶味
香煎沙朗肉燥飯
蒜香麻辣豬耳
黑糖珍珠奶茶
台式麻辣牛肉片拼牛筋拌麵
2023-06-05
Waiting Time
30 Minutes (Delivery)
$150 (Lunch)
香煎沙朗肉燥飯
黑糖珍珠奶茶
台式麻辣牛肉片拼牛筋拌麵
2023-03-24 269 views
間唔中都會嚟屋企附近嘅茶木食飯。今日中午未夠12:30半就嚟到,唔駛等位就入座。今次坐近門口位置,都幾闊落,附近幾枱都係一個人,又唔駛同人搭枱。見到餐牌有杯新嘅飲品-滿杯珍珠鐵觀音奶茶。我心諗會有幾滿杯,所以就叫咗一杯嚟試。平時習慣都係叫冇冰的,等到個侍應放低杯嘢,我真係呆咗真係超級無敵滿杯珍珠,滿到頂咁滯。會唔會誇張咗啲🫠小食叫咗紅油抄手,不過不失,普普通通正正常常咁冇咩特別。記第一次食呢個台式麻辣半筋半牛肉手工拌麵係幾好味嘅,不過而家啲肥牛真係麻麻地,而且個賣相冇以前咁有心機,個麻辣醬有少少偏鹹。
間唔中都會嚟屋企附近嘅茶木食飯。

今日中午未夠12:30半就嚟到,唔駛等位就入座。

滿杯珍珠鐵觀音奶茶

真係超級無敵滿杯珍珠,滿到頂咁滯。會唔會誇張咗啲🫠

小食叫咗紅油抄手,不過不失,普普通通正正常常咁冇咩特別。
紅油抄手

台式麻辣半根半牛肉手工拌麵
Lunch
2023-01-10 297 views
第一次食評排隊等嗌外賣,前面只有一個正在付款的客人,應該是店中熟人收銀的男同事(疑似店長,收據名字:李x陵)只顧和付款客人在完成付款後繼續傾偈,也不接待後面再排隊的客人一會兒後我開始點餐,收銀職員態度非常惡劣。說了兩個餐點,他自己來不及輸入系統,就喝斥顧客說太快,就不能有禮物地反映嗎?(而且根本只是正常語速,也沒有特別落單要求……)而且因為我之前買過外賣自取有送小食,沒有察覺現在餐牌上沒有了,所以禮貌性地問了一下。結果遭受非常惡劣態度的回覆,語氣中甚至略帶嘲諷。食物味道還未回到家中品嚐,只是實在太失望在回家路上忍不住把這個很差的體驗分享給大家!其實幾喜歡食茶木,現在分店已經越來越少,很希望馬鞍山分店可以堅持下去,但這樣的員工真的令人好卻步!十分失望!
第一次食評

排隊等嗌外賣,前面只有一個正在付款的客人,應該是店中熟人

2023-01-10
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2022-12-20 232 views
各分店所有員工欠親切、欠笑容……由沙田分店轉回馬鞍山分店~這店至小肯給獨立座位給客人~……麵份量各店都一向不足,再添多80g啦,豬軟骨量、軟度~正常~珍珠奶茶: 奶茶欠小小滑,奶已足,茶唔系最差~個厚包: 燙OK剛好,雪榚: 希望可再選再好再滑~希望各區員工可改善~
各分店所有員工欠親切、欠笑容……
由沙田分店轉回馬鞍山分店~這店至小肯給獨立座位給客人~……
珍珠奶茶: 奶茶欠小小滑,奶已足,茶唔系最差~
個厚包: 燙OK剛好,雪榚: 希望可再選再好再滑~
希望各區員工可改善~
2022-12-20
$207 (Dinner)
2022-11-19 211 views
店長叫阿Wing同送餐的店員服務態度差點了:炸雞排飯 - 好食,炸雞有醃過,炸得好脆蠔仔湯飯 - 唔好食,蠔仔還蠔仔味,湯飯還湯飯味,仲要係唔好味兒童餐(雞翼)- 蕃薯條炸得脆,有水果,雞翼可能入面有芝士,小朋友唔鍾意食,另外杯橙汁好細杯

店長叫阿Wing同送餐的店員服務態度差

點了:
炸雞排飯 - 好食,炸雞有醃過,炸得好脆
  • 酥炸雞排飯
2022-11-05 195 views
今日返左幾個鐘頭工,就掛8號,食埋野先返屋企😆分別叫左3個午餐set,3個都唔同款,分別有炸雞排麵,湯底依舊係濃濃既牛肉湯仲有,佢既炸物都真係保持丁水準另外,叫左個撈麵餐,有鴨血腐皮,一碗青瓜雞絲沙律,撈麵既麻味真係好好食,而麵本身都有埋半隻糖心蛋😋另外,叫左個飯set,揀左手撕雞,有檸檬,令丁個餸既味好fresh,仲有三小碟前菜,同配左滷肉飯,其實可以揀飯/麵/米粉而且,午餐係包野飲,免費既唔岩飲,可以加錢有更多選擇
今日返左幾個鐘頭工,就掛8號,食埋野先返屋企😆

分別叫左3個午餐set,3個都唔同款,分別有
炸雞排麵,湯底依舊係濃濃既牛肉湯
仲有,佢既炸物都真係保持丁水準

而且,午餐係包野飲,免費既唔岩飲,可以加錢有更多選擇
  • 酥炸雞扒麵
2022-11-03 137 views
以前食茶木係為左食佢個toast, 不過依家愈黎愈多唔同既甜品取代佢,都冇咩再聽人講/ 係社交平台 到見到有人打卡。時隔一年多再次食茶木,係食佢個麻辣鴨血伴麵同埋牛肉麵。麻辣鴨血伴麵不過不失,麻香味重,麵質爽滑 ; 牛肉麵就一定唔會再 encore,牛肉肉質夠淋但麵一d 都唔似正宗台灣牛肉麵既質地。所以以台灣 cafe 既expectation 入去食會好d
時隔一年多再次食茶木,係食佢個麻辣鴨血伴麵同埋牛肉麵。

2022-10-05
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2022-09-27 172 views
馬鞍山被譽為美食沙漠?我覺得又好似唔係喎!下午茶時段去茶木食嘢又幾好食,呢間連鎖餐廳嘢食真係好穩陣,完全唔會伏囉餐廳環境不錯,坐落都幾舒服,店員服務正常,上菜時間都唔係好耐我叫咗個下午茶餐🔸肉丸紫菜湯紫菜湯加埋啲炸蒜,帶出台灣風味,暖笠笠,幾好飲🔸雞肉刈包塊雞肉都幾滑,水準正常🔸紅豆薏米水我覺得係最好嘅!飲落去甜甜地,唔會係死甜,有少少薑味,感覺上好健康,補身潤喉嗰種食完呢個下午茶都幾滿足呀
馬鞍山被譽為美食沙漠?我覺得又好似唔係喎!

我叫咗個下午茶餐
🔸肉丸紫菜湯紫菜湯加埋啲炸蒜,帶出台灣風味,暖笠笠,幾好飲

🔸雞肉刈包塊雞肉都幾滑,水準正常

食完呢個下午茶都幾滿足呀
2022-09-02
$60 (Tea)
2022-08-16 174 views
茶木堂食就食得多,今日見好似要等位等好耐,索性轉行買外賣返屋企慢慢嘆。外賣優惠$140可以揀兩份主菜連飲品。兩份仲送一客小食。第一選擇係黑醋味醂豬軟骨配白飯豬軟骨炆得好腍,有部份軟骨仲可以食埋,味道酸咪咪,幾開胃。另一客係紅燒牛頰肉麵外賣份量都俾得足,牛肉大大舊,入晒味。湯同麵分開,值得一讚。飲品唔洗加錢已經有黑糖珍珠奶茶。仲送一份鹽酥雞。小食雖然份量少少地,但係炸粉唔太厚,都食到啖啖雞肉。$140加幾蚊外賣費,兩份豐富台式食品,都覺得幾抵食。

第一選擇係黑醋味醂豬軟骨配白飯
豬軟骨炆得好腍,有部份軟骨仲可以食埋,味道酸咪咪,幾開胃。
另一客係紅燒牛頰肉麵
$140加幾蚊外賣費,兩份豐富台式食品,都覺得幾抵食。
TakeAway