2019-11-28 907 views
經過左鉄火堂好多次次次望到個menu都覺得好吸引!今日終於有機會試啦🥰。基本上除左壽司飯實左少少之外都無乜野可以挑剔🤭魚生都確實幾好味賣相亦好好😍特別欣賞個薑蓉👍🏻👍🏻做得好好。我比較唔中意個玉子因為有陣燒過嘅味同埋我都係中意熱食玉子蛋😅。價錢方面都算貴想食靚啲一定過$200不過食完呢度啲魚生唔會口渴💓如果你有食過元氣或爭鮮你就明我講口渴咩意思😅所以鉄火堂回頭機率都高😏😍。#旺角美食 #日本料理
經過左鉄火堂好多次
次次望到個menu都覺得好吸引!
今日終於有機會試啦🥰

2019-10-29
Type of Meal
Dinner
2019-11-26 652 views
被放假的日子跟老公落街睇吓有冇嘢食冇乜鋪頭開門見呢間有位就入咗去從來都未食過所以試吓佢個午餐好似幾抵食自選四款送$59然後佢聲稱白飯任裝😱但其實佢碗飯都幾大碗不過老公都裝咗飯🤣🤣佢啲刺身都幾新鮮,我個四款都樣樣不錯三文魚,帶子,玻璃蝦,吞拿魚魚腩蓉👍🏻👍🏻然後我哋另外再叫咗個沙律佢每一碗飯都有一個印住鐵火堂嘅甜蛋👍🏻然後老公個碗嘅蟹肉普通咗啲之外其實都唔錯而且老公叫佢再攞多碗飯,感覺好抵食🤣
被放假的日子
自選四款送$59
然後佢聲稱白飯任裝😱
但其實佢碗飯都幾大碗
不過老公都裝咗飯🤣🤣
佢啲刺身都幾新鮮,我個四款都樣樣不錯
三文魚,帶子,玻璃蝦,吞拿魚魚腩蓉👍🏻👍🏻
然後我哋另外再叫咗個沙律
佢每一碗飯都有一個印住鐵火堂嘅甜蛋👍🏻
然後老公個碗嘅蟹肉普通咗啲之外
其實都唔錯
而且老公叫佢再攞多碗飯,感覺好抵食🤣

2019-11-13
$80 (Lunch)
2019-11-07 418 views
魚生飯多選擇,不孤寒,好吃,滿足!之前看到這家魚生飯店價錢幾抵特登黎試,的確價錢抵食得黎有質素,可以隨心情喜好搭配想要的魚生,也可以選擇不同的飯底。最開心有得叫蟹膏,唔係度度有!選擇齊全而且份量足夠,服務也很體貼,可以把袋子放在椅子下的筐裡面。一定會再來!
2019-10-28 454 views
相約妹妹撐枱腳,係旺角周圍行睇下有咩好食,天口熱又唔想食得太heavy,行過又見呢間有位,就決定係佢啦。睇餐牌見有預設既魚生飯同自選款式,其實幾特別,可以選擇自己鍾意佢刺身。我地就選擇左自選,佢係$10一個醋飯底,再有唔同價錢既刺身選擇。我地叫左一板加拿大海膽,算新鮮厚肉,但係跟四州紫菜有d怪怪的😅所以完全無開過。其他配料我地仲揀左藍鰭中拖羅、油甘魚、劍魚腩同象拔蚌。大致刺身尚算新鮮,中拖羅都係有些少酸,醋飯反而唔太有醋味。生蠔都幾甜,size正常。呢個蟹籽沙律就比較大兜,食晒都幾飽,一大堆蟹籽足料的。
加拿大海膽(一板)

自選魚生飯

生蠔(1隻)

生蠔都幾甜,size正常。
蟹籽沙律

呢個蟹籽沙律就比較大兜,食晒都幾飽,一大堆蟹籽足料的。
2019-10-10
Type of Meal
Dinner
加拿大海膽(一板)
2019-10-11 490 views
午餐有$59的4餸魚生丼飯?真是有的,還要是白飯或壽司飯任添!一直bookmark了這餐廳,今天剛巧經過終於食到,不知味道如何?一點半的午餐時份,餐廳裡有八九成滿,客人裡也有九成半都是吃這個自選的魚生飯。在自選餐牌上食物的選擇也有很多,無論是生的或是熟的都有,不嗜生食的朋友也可以食。等了一會,魚生飯和麵豉湯一齊上菜。雖說是麵豉湯,裡面的海帶比一般餐廳飲到的要多,味道適中不會過鹹。魚生飯我選了四款($59),午市免加一。火炙三文魚腩(2切),感覺不是三文魚腩只是普通的三文魚,燒得差不多全熟,個人覺得可以輕手一點,有三文魚味但不足,或許因為燒得過熟;蔥碎吞拿魚,是顏色較淺的吞拿魚,味道較淡,拌著蔥食會清新一點;藍鰭吞拿魚(2切),是比較深色的那兩片吞拿魚,味道也相對上較濃一點,沒有根,質素普通吧;汁燒帆立貝(3片),每一件會開邊,燒過的帆立貝有點香味,size較細。$59的魚生丼飯與質素相對應,稱不上很好但以這個價錢來說都可以。Budget有限但又想食魚生飯是可以來試試的

等了一會,魚生飯和麵豉湯一齊上菜。

$59 (Lunch)
2019-10-05 314 views
同男朋友行經旺角見餓餓地就試下呢間日本野因為見佢做緊promotion😛首先要左個海鮮飯個賣相幾好,上面有齊三文魚北寄貝,帶子同魚味道上控制得好新鮮而且個飯量都好足夠而且仲有小小wasabi 係旁邊比你❤️❤️😘之後我地就要左三碟唔同既壽司佢地既擺位好特別 呈長方形全部都係吞拿魚系列佢地各部份既感覺都唔同包括左油脂比例😁但每一part 都有佢地既香味 唔錯至於旁邊仲有幾舊唔同既魚油脂比例都ok 但相對淡身好開心佢地同事都有心咁推介我地食😛
同男朋友行經旺角見餓餓地
就試下呢間日本野
因為見佢做緊promotion😛

首先要左個海鮮飯
個賣相幾好,上面有齊三文魚北寄貝,帶子同魚
味道上控制得好新鮮

油脂比例都ok 但相對淡身

好開心佢地同事都有心咁推介我地食😛
  • 玉子
2019-09-22 453 views
旺角登打士街靠H&M那邊食到厭倦了,記得斜對角有幾間餐廳,其中《鉄火堂》是一間食式餐廳看似不錯便進入了。 看看餐牌,最為吸引我的就是全蟹— 松葉蟹、蟹膏、一絲絲蟹肉飯丼,HKD 98 價錢抵,而且可再添飯! 整體食物尚可接受,蟹膏、蟹肉、蟹子份量很多,每啖飯都有。 如松葉蟹再鮮、不乾狀態會更好。 火炙藍鰭赤身壽司 HKD 18 火炙系列極度喜愛,釋出很多魚油,如半炙、加點點鹽提味會更為美味。 職員服務態度不錯,但有小插曲,壽司原先給予的不是火炙版。 有待改進。

火炙藍鰭赤身壽司 HKD 18

2019-09-21 288 views
前兩日同同事經開旺角做野,見到呢間鉄火堂,比佢鋪頭面門裝修吸引住,一睇就知係有心既設計!開頭以為又係果d普通日本料理,點不知有驚喜🤩驚喜係佢個魚生丼,配料係可以自選㗎!只係$59,就可以揀4款配料!低到爛呀!仲要材料係新鮮🤤以呢個價錢黎講,去邊到搵呀😆
2019-09-16 392 views
跟朋友在旺角做完運動後,大概9:00左右,選擇了這家鐵火堂,因為經過門口,看到有宵夜時段,想都不用想便走進了這間餐廳!其實朋友和我都不是特別肚餓,但看到餐牌後的優惠價錢,忍不住口,點了很多食物!這個沙律價錢不貴,份量很多,有少許黑松露,和風醬汁非常好味!出色,必食!上面的是我和朋友各自單點的壽司,而下面是四色藍鯨吞拿魚盛!單點壽司,壽司飯並沒有很多,剛剛好!吞拿魚壽司非常出色,很有鮮味!本身是朋友想食,但是吃了一口,覺得太流質,他沒有很喜歡!我把剩下來的配上一點點壽司豉油,我覺得還不錯!兩盤壽司上菜的時候都配有這一塊小小的玉子!

火炙吞拿魚沙律

四色藍鯨吞拿魚盛

上面的是我和朋友各自單點的壽司,而下面是四色藍鯨吞拿魚盛!單點壽司壽司飯並沒有很多,剛剛好!吞拿魚壽司非常出色,很有鮮味!

溫泉蛋

玉子

兩盤壽司上菜的時候都配有這一塊小小的玉子!

2019-09-16
$100 (Last Night Supper)
火炙吞拿魚沙律
四色藍鯨吞拿魚盛
溫泉蛋
玉子
  • 火炙呑拿魚沙律
2019-09-01 212 views
不過不失啦,$158 有得食到中拖羅,雖然色水唔太新鮮,不過食落口還可以,一分錢 一分貨,旺角區尼個價錢合格反而朋友叫嘅自選井飯抵食D ,唯獨佢投訴左口魚邊細片過手指第一節
2019-08-17 273 views
鐵火堂@旺角這次介紹的是一家日本料理店!首先介紹的就是店內環境,一進本店員就是講日語的歡迎詞,大概能同時容納30人左右,如果店內能夠再大一點會更好!前菜叫了個一口芝士 入口即化吃的時候小心燙 溫泉蛋火炙三文魚沙拉 沙拉➕沙拉汁配搭的恰到好處 三文魚也不會燒的太熟!壽司點了如下:火炙三文魚腩壽司日本鰣魚壽司日本深海池魚壽司日本金線鯛壽司✨藍鰭大拖羅壽司 極力推介 進店必點這魚進口即融就不再話下 也很新鮮脂肪油也很飽滿!
鐵火堂@旺角
這次介紹的是一家日本料理店!
壽司點了如下:
火炙三文魚腩壽司
日本鰣魚壽司
日本深海池魚壽司
日本金線鯛壽司
✨藍鰭大拖羅壽司 極力推介 進店必點
這魚進口即融就不再話下 也很新鮮脂肪油也很飽滿!
2019-08-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
Celebration
Valentine's Day
  • 藍鰭大拖羅
2019-07-30 636 views
之前已經食過尖沙咀嘅鐵火堂嗰度舖位好細,好迫因為旺角呢間係朋友開嘅所以今次一行五人就嚟咗旺角呢間佢位置都算好搵,座位舒適今次都冇點過菜,全部廚師發板一坐低嘅時間,嚟咗兩個蟹子沙律蟹柳比較多,亦都夠沙律醬,好食原來咁睇影張相唔大兜食起上黎,三個人一兜都好滿足之後嚟咗兜泰式生蝦沙律呢個就冇乜特別我寧願食多客蟹子沙律之後就上咗兜刺身裏面有,拖羅,帶子,三文魚籽,三文魚腩,八爪魚,馬刀貝,劍魚腩, 蟹鉗全部新鮮好味之後嚟咗個熟食酥炸三文魚鰭,非常之香跟住朋友想食舊飯,嗌咗幾嚿壽司我就食咗 牡丹 蝦同埋魷魚,好食其餘嗰啲朋友食,我無試諗住食得七七八八時間嚟咗一個魚鮫, 非常之震撼地大個裏面嘅肉非常之肥美嫩滑,充滿魚油最後食幾粒甜薯當甜品完滿結束埋單每人三舊水因為朋友,所以有九折今日唔係食到反肚嘅飽都係以食精品為主三五知己傾下偈都幾一流環境唔迫,值得一嚟
之前已經食過尖沙咀嘅鐵火堂
嗰度舖位好細,好迫
因為旺角呢間係朋友開嘅
所以今次一行五人
就嚟咗旺角呢間
佢位置都算好搵,座位舒適

今次都冇點過菜,全部廚師發板
一坐低嘅時間,嚟咗兩個蟹子沙律
蟹柳比較多,亦都夠沙律醬,好食
原來咁睇影張相唔大兜
食起上黎,三個人一兜都好滿足

之後嚟咗兜泰式生蝦沙律
呢個就冇乜特別
我寧願食多客蟹子沙律

之後就上咗兜刺身
全部新鮮好味

之後嚟咗個熟食
酥炸三文魚鰭,非常之香

跟住朋友想食舊飯,嗌咗幾嚿壽司
我就食咗 牡丹 蝦同埋魷魚,好食
其餘嗰啲朋友食,我無試

諗住食得七七八八時間
嚟咗一個魚鮫, 非常之震撼地大個
裏面嘅肉非常之肥美嫩滑,充滿魚油

最後食幾粒甜薯當甜品
完滿結束

埋單每人三舊水
因為朋友,所以有九折
今日唔係食到反肚嘅飽
都係以食精品為主
三五知己傾下偈都幾一流
環境唔迫,值得一嚟

2019-07-29
$284 (Dinner)
2019-07-26 212 views
今日同朋友黎到旺角鐵火堂食壽司,我就叫左四式藍鰭壽司盛盒,藍鰭壽司一共有5件,價錢都只係58蚊,真係超抵價。藍鰭壽司肉質軟嫩,入口即融,齒頰留香,隨碟附上仲有一件小玉子,印有鐵火堂三字,非常有意思。
2019-07-24 372 views
今晚約咗個朋友響呢間叫鉄火堂嘅餐廳食飯,聽講幾抵食之餘味道都好唔錯。我哋叫咗一個火盛黎食,賣相很不錯,有大約十件壽司,種類都算幾多,又有壽司杯,鐘意食飯嘅朋友就最啱,另外仲有個沙律同湯,都只係百五蚊左右,好抵食。

火盛
火盛
2019-07-18 233 views
好耐無食丼飯聽講呢間可以好似揀車仔面咁揀自己想要嘅餸就過黎試下收工去到餐廳大概7點未算好多人一入到餐廳就即刻有位坐侍應服務好好一坐低就主動問我地之前有無黎食過跟住就講解點嗌野食今次嗌咗兩個丼飯叫咗一個沙律風火炙飯同埋一個自選壽司飯,叫咗蟹膏,松葉蟹鉗同碎蟹肉D蟹肉都幾多,蟹膏都好好食不過覺得佢個蟹鉗有d細,同埋好乾身下次會叫其他試下呢到仲有一樣係可以免費添飯如果大食嘅朋友都唔洗擔心可以叫添飯!不過,如果個價錢可以平翻少少就好啦
好耐無食丼飯
一坐低就主動問我地之前有無黎食過
跟住就講解點嗌野食
今次嗌咗兩個丼飯
叫咗一個沙律風火炙飯
同埋一個自選壽司飯,叫咗蟹膏,松葉蟹鉗同碎蟹肉
D蟹肉都幾多,蟹膏都好好食
不過覺得佢個蟹鉗有d細,同埋好乾身
下次會叫其他試下
呢到仲有一樣係可以免費添飯
如果大食嘅朋友都唔洗擔心
可以叫添飯!
不過,如果個價錢可以平翻少少就好啦