ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ 今次食咗鐵火堂💛估唔到星期日晚都唔洗等位,好快就有位坐👅鐵井家($99)其實即係自選4款魚生再配厚切藍鳍吞拿魚🥳我就叫左呢幾款⏬厚切藍鳍吞拿魚、火炙三文魚腩、鰻魚、帆立貝、三文魚籽🤤每款有兩切🐟款款都唔錯,都幾新鮮!帆立貝好厚肉,火炙三文魚腩既火炙味唔算好出,不過都好肥美🥰三文魚籽既份量都好多,鰻魚同吞拿魚就正常整體黎講都唔錯!而且仲跟麵豉湯,都幾好飲🤩蟹肉忌廉薯餅($26) 薯餅都唔錯,入面既蟹肉忌廉唔係得一pat粉,係會見到有啲蟹肉,都有啲咬口😚
ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ
今次食咗鐵火堂💛
估唔到星期日晚都唔洗等位,好快就有位坐👅

鐵井家($99)
其實即係自選4款魚生再配厚切藍鳍吞拿魚🥳
我就叫左呢幾款⏬
整體黎講都唔錯!而且仲跟麵豉湯,都幾好飲🤩

蟹肉忌廉薯餅($26)
2021-05-16
$120 (Dinner)
  • 自選魚生飯
真係好掛住日本啊😩😩😩😩今次去厚福街依家長期排長龍嘅刺身丼飯店 @tekka_hongkong 止下癮先!之前係旺角食過一次㕵角分店,感覺係魚生質素唔算話超級高,但性價比唔錯。但今次食完尖沙咀分店後覺得,尖沙咀好似好食啲🤣店員服務態度又好啲,真係又抵又正!ღ 火炙四色丼 $𝟭𝟭𝟬四色丼有:三文魚、玻璃蝦、帆立貝同左口魚邊。整體新鮮,好食!輕輕火炙過後,唔會話好熟,三文魚同左口魚邊保留到魚油香。玻璃蝦比較生,下次可能會叫店員再燒熟啲!╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟲/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟳.𝟲/𝟭𝟬ღ 厚切藍鮨中拖羅 + 4款自選配料 $𝟭𝟭𝟱半肥瘦嘅中拖羅切得厚身,食落油脂分布適中,無筋。另外四款自選配料揀咗:碎蔥吞拿魚、三文魚、玻璃蝦同海膽魷魚。整體味道唔錯,鮮味香,特別推介碎蔥吞拿魚,份量又多又好食!冬菇壽司飯,除咗壽司嘅醋味外,冬菇都好香。╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟱/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟳.𝟲/𝟭𝟬鉄火堂 @tekka_hongkong✵ 𝒍𝒐𝒄𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏 • 𝒆𝒏𝒗𝒊𝒓𝒐𝒏𝒎𝒆𝒏𝒕 𝟳/𝟭𝟬╰┈➤ #BELLYwongs_TST #BELLYwongs_MK✵ 𝒄

ღ 火炙四色丼 $𝟭𝟭𝟬

ღ 厚切藍鮨中拖羅 + 4款自選配料 $𝟭𝟭𝟱
冬菇壽司飯,除咗壽司嘅醋味外,冬菇都好香。

鉄火堂 @tekka_hongkong
✵ 𝒍𝒐𝒄𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏 • 𝒆𝒏𝒗𝒊𝒓𝒐𝒏𝒎𝒆𝒏𝒕 𝟳/𝟭𝟬
✵ 𝒄𝒖𝒊𝒔𝒊𝒏𝒆 • 𝒇𝒐𝒐𝒅 𝟳.𝟮/𝟭𝟬
╰┈➤ #BELLYwongs_japanese #BELLYwongs_sushi
✵ 𝒑𝒓𝒊𝒄𝒆 𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆 • 𝒂𝒇𝒇𝒐𝒓𝒅𝒂𝒃𝒊𝒍𝒊𝒕𝒚 𝟳.𝟱/𝟭𝟬
╰┈➤ #BELLYwongs_affordable • $𝟭𝟬𝟬/𝗽𝗽
✵ 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒆 𝟴/𝟭𝟬
✵ 𝒓𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕 ᴍᴀʏʙᴇ
厚切藍鮨中拖羅 + 4款自選配料
👧🏻Wodafoodie in Tsim Sha Tsui夜晚係尖沙咀食日本野,閒閒地每人至少都$200-$300啦,但呢間係厚福街既魚生丼飯專門店,最平$99就食到!好抵呀!🤩✨厚切五式藍鰭吞拿魚丼 $158五式呑拿魚真係好厚切😍😍有大拖羅、中拖羅、赤身、火炙呑拿魚、碎蔥呑拿魚,每塊都好鮮味。大拖羅油脂豐富,入口即溶;中拖羅魚香十足;赤身脂肪較少,魚肉結實。呢個丼有五種口感五種享受☺️☺️鍾意食呑拿魚既朋友必食!平時要$268架,依家做promotion真係好抵!✨築地極上海鮮丼 $158另一個原價$268既,有磯燒鮑魚、牡丹蝦、帆立貝、三文魚籽、碎蔥呑拿魚,三款刺身。呢個價錢食到咁多種海鮮真係抵到爛😍✨厚切藍鰭吞拿魚(2切)+4款自選配料 $99火炙三文魚、汁燒帆立貝、玻璃蝦、海膽魷魚全部都好鮮無雪味,海膽魷魚撈飯好好食🥰✨厚切藍鰭吞拿魚(2切)+4款自選配料 $99三文魚、火炙左口魚邊、汁燒帆立貝、鰻魚左口魚邊入口即溶,必叫!🤤🤤✨🥗温泉蛋火炙三文魚沙律 $68沙律菜份量十足,三文魚都好多片🤩🤩✨🍡黃金香芋丸 $28放題必食之忍唔住叫左,一樣外脆內軟,好正😋呢到好得意既係🍚飯都有5種
👧🏻Wodafoodie in Tsim Sha Tsui

厚切五式藍鰭吞拿魚丼

✨厚切五式藍鰭吞拿魚丼 $158
築地極上海鮮丼

✨築地極上海鮮丼 $158

✨厚切藍鰭吞拿魚(2切)+4款自選配料 $99
火炙三文魚、汁燒帆立貝、玻璃蝦、海膽魷魚
全部都好鮮無雪味,海膽魷魚撈飯好好食🥰

✨厚切藍鰭吞拿魚(2切)+4款自選配料 $99
三文魚、火炙左口魚邊、汁燒帆立貝、鰻魚
左口魚邊入口即溶,必叫!🤤🤤
温泉蛋火炙三文魚沙律

✨🥗温泉蛋火炙三文魚沙律 $68
沙律菜份量十足,三文魚都好多片🤩🤩
黃金香芋丸
✨🍡黃金香芋丸 $28
放題必食之忍唔住叫左,一樣外脆內軟,好正😋

呢到好得意既係🍚飯都有5種可以揀:
白飯、壽司飯(醋飯)、薑味壽司飯(醋飯)、冬菇壽司飯(醋飯)、黑椒三文魚飯(白飯)。
飯仲可以免費加,食到你飽為止😱

丼飯同魚生份量好足,仲送麵豉湯,聽講午市$60就食到一個自選丼飯,真係好抵食,好值得一試😋!

📍 鉄火堂 (厚福街) (尖沙咀)
尖沙咀厚福街10號地舖
Type of Meal
Dinner
厚切五式藍鰭吞拿魚丼
築地極上海鮮丼
温泉蛋火炙三文魚沙律
黃金香芋丸
2021-05-15 173 views
CP值:4/5💛價錢Price:- 魚生丼 (厚切藍鰭吞拿魚+4款自選配料)Sashimi rice (with tuna and 4 selections of sashimi):$99- 魚生丼 (厚切藍鰭中拖羅+4款自選配料)Sashimi rice (with chutoro and 4 selections of sashimi):$115(加一服務費 with 10% service charge)最近天氣熱辣辣,所以好想食壽司/ 魚生飯😋一早就想試鉄火堂💛, 好彩7點前入座, 唔洗排隊, 但已經有好多人食緊100蚊左右一碗魚生飯,仲要有吞拿魚/拖羅+4款魚生可以揀, 真係好抵👏🏻魚生飯仲可以揀冬菇壽司飯/ 薑味壽司飯,雖然薑味壽司飯嘅薑味唔係好出,但都好surprised連壽司飯都有唔同味道揀呀!😍本身以為價錢唔貴,份量應該會好小,但原來都幾大碗!啲飛魚子真係多到就黎飛出黎🤣講返個重點:吞拿魚同拖羅, 2樣都真係好厚切,食落冇筋, 肉質好彈牙,但唔會係入口即溶個種其他魚生中,我最鐘意火炙三文魚腩, 真係好肥美🤤總括嚟講,質素唔錯,當然唔係話非常出色但咁嘅價錢有尼個質素,仲
CP值:4/5💛

價錢Price:

最近天氣熱辣辣,所以好想食壽司/ 魚生飯😋
魚生飯仲可以揀冬菇壽司飯/ 薑味壽司飯,

本身以為價錢唔貴,份量應該會好小,但原來都幾大碗!
啲飛魚子真係多到就黎飛出黎🤣
其他魚生中,我最鐘意火炙三文魚腩, 真係好肥美🤤

總括嚟講,質素唔錯,當然唔係話非常出色
但咁嘅價錢有尼個質素,仲有咁多款可以揀
再加上個連塊隔板都咁有心思💛💛
真係好值得再encore!🤗
親眼看得見的新鮮鉄火堂吞拿魚專門店入口即溶的日本藍鰭吞拿魚,你試過未?我會形容日本藍鰭吞拿魚是美味而有營養的海中珍寶,我好懷念以前同老公在九州魚市場,親眼看見日本師傅劏吞拿魚過程,而我和我老公就坐在一旁享受肥美的吞拿魚刺身,我唔知道乜時候可以再去日本旅行。原來喺香港都有得食日本藍鰭吞拿魚和看劏魚表演,這條日本藍鰭吞拿魚重量連108kg,師傅拿出一把由日本訂製的長刀,手起刀落把龐大的吞拿魚切下了,我仔大叫我要吃此份!😓 吞拿魚兩邊側腹脂肪含量較高,今次師傅就切了 #頸拖羅 的一部份,大家不妨上鉄火堂的社交平台留意即場開魚日期時間,還可以付費指定要吞拿魚任何一個部分。味道: 那是久違了的新鮮拖羅,頸拖羅刺身肉質非常油潤,🍣淺粉紅色又有光澤,魚味相當濃郁,不用多咀嚼而入口即融口感。如想即劏即食,有立食位置,今次我叫外賣吃🍱。而拖羅壽司盛盒($50有4件)很值得叫,一次可試到不同部位的新鮮吞拿魚,油脂分佈比例不同。由於年幼小朋友不適宜吃生肉刺身,我會煎兩片,再灑少許海鹽,我仔仔吃得非常滋味😋。
親眼看得見的新鮮
鉄火堂吞拿魚專門店
入口即溶的日本藍鰭吞拿魚,你試過未?

TakeAway
  • 頸拖羅
2021-05-09 332 views
話說咁耐無得去旅行好掛住日本,決定同朋友食丼飯。呢到選擇都幾多,可以揀自己喜歡嘅配搭,亦有為選恐人士而設嘅預設款式。店面唔太大,枱同枱之間都近有小小迫。全晚滿座,雖然店內一直好忙,但店員都好友善同反應好快心大心細,決定揀5款自選料。等左陣,丼飯就黎到見到個刻真係好開心,好有日本feel。份量足,擺盤又靚,仲好好食!仲加左薯餅share新鮮炸起仲熱架!講真,係香港要親民價食到有質素嘅魚生飯真係唔易。但今次好好彩,誤打誤撞搵到間性價比高嘅餐廳,好滿意!

自選5款刺身丼

心大心細,決定揀5款自選料。等左陣,丼飯就黎到
仲加左薯餅share
新鮮炸起仲熱架!

$150 (Dinner)
2021-05-06 156 views
聽聞佢lunch好抵, 好似係70蚊就有得食魚生丼? 但係我去親都係夜晚, 都係好抵😍!正嘢要排隊是常識吧. 我超唔中意排隊嘅人都會願意等呢間, 因為佢啲魚生丼真係又正又抵食.自選魚生刺身飯 $99起有好多款刺身任你揀, 仲連飯底都任君選擇. 本人真係未試過食丼係冬菇壽司飯同黑胡椒壽司飯. 雖然佢平, 但係都係咁好食🤤.有次口痕食佢三文魚沙律, 都係好多三文魚同好大兜沙律, 成件事超滿足. 幾時都咁支持鉄火堂👍🏻~

自選魚生刺身飯 $99起

$80 (Dinner)
2021-04-30 226 views
去到都要排隊,入到去其實都有d逼😹坐得幾埋下我同朋友各叫一碗5款魚生。其中最好食係藍旗吞拿魚,不過都要睇佢切咩部位。你朋友嗰塊魚味重,油花少。我嗰塊就油花多但魚味少。睇你中二邊款😹另外葱花吞拿魚蓉都好食,海膽魷魚就麻麻值得一提嘅係佢每碗附嘅薑蓉好好食!配魚生一齊食一流!
去到都要排隊,入到去其實都有d逼😹坐得幾埋下
另外葱花吞拿魚蓉都好食,海膽魷魚就麻麻
值得一提嘅係佢每碗附嘅薑蓉好好食!配魚生一齊食一流!
2021-04-30 306 views
平民價錢都食到海鮮丼四個款加埋都係$60已經連續食咗兩日都唔厭😋燒左口魚裙邊:燒過之後啲油脂好香👍🏻三文魚子:醬油漬好入味炙燒吞拿魚腩: 好肥美,燒過仲好食赤蝦🍤:竟然有兩大隻,仲要超新鮮甜蝦:好鮮甜,仲要好大隻😳新鮮帶子:係呀超新鮮,咩都唔加已經有甜味壽司醋飯:可以揀白飯或者醋飯,其實可以加錢,轉左其他唔同口味嘅飯,不過我今次都係揀返醋飯薑:出邊唔係間間都有配,而且呢間用偏甜口味嘅薑,就算怕辣嘅人都可以入口。
平民價錢都食到海鮮丼
四個款加埋都係$60

已經連續食咗兩日都唔厭😋
燒左口魚裙邊:燒過之後啲油脂好香👍🏻
三文魚子:醬油漬好入味
炙燒吞拿魚腩: 好肥美,燒過仲好食
赤蝦🍤:竟然有兩大隻,仲要超新鮮
甜蝦:好鮮甜,仲要好大隻😳
新鮮帶子:係呀超新鮮,咩都唔加已經有甜味

2021-03-21
TakeAway
$60 (Lunch)
2021-04-24 319 views
鐵火堂經常有一大班人在排隊等吃午餐,有日見到人流唔太多,即時試試! 午餐魚生飯好抵食,可以60元揀四款魚生或70元揀五款魚生。至於飯就可以揀白飯或壽司飯,我揀左壽司飯,好好味! 蟹膏:賣相絕不吸引但非常好味,每次必揀之一。藍鰭吞拿魚:唔會好薄片,不錯!鰻魚:本來我麻麻地鰻魚,不過佢又整得幾好味蝦及帶子:相對以上三款就略為遜色另送上玉子燒一件印上店名 每個餐包一豌味嚕湯,另加錢可用優惠價點飲品呢間食市性價比高,最岩上班一族午餐,店內坐位唔多,而且有點迫,不過吃完就返工,又唔需要加一服務費,好味先係最緊要!

蟹膏:賣相絕不吸引但非常好味,每次必揀之一。

藍鰭吞拿魚:唔會好薄片,不錯!

鰻魚:本來我麻麻地鰻魚,不過佢又整得幾好味

蝦及帶子:相對以上三款就略為遜色

另送上玉子燒一件印上店名

每個餐包一豌味嚕湯,另加錢可用優惠價點飲品

$80 (Lunch)
2021-04-22 276 views
《💛晚市抵食丼飯》#厚切藍鰭吞拿魚+4款自選配料💰99 2細舊藍鰭吞拿魚,望落都係厚切,只係size細啲。另選碎蔥吞拿魚、三文魚、火炙左口魚邊、火三文魚腩。整體質素都算合格,份量都好足,晚市黎講都算抵食。呢度特別之處係有幾款唔同既飯類可以揀,例如:冬菇壽司飯、黑胡椒三文魚飯。今次試咗冬菇個款,雖然感覺會有啲格格不入,但小編覺得可以接受😆朋友試咗$115個款既中拖羅,同$99差$16,建議叫$115🤪#酥炸河蝦 💰40上次午市黎已經想試!不過上次賣曬,今日終於試到👍🏻食落非常酥脆,真係值得一試,送酒一流!
《💛晚市抵食丼飯》

#厚切藍鰭吞拿魚+4款自選配料💰99

#酥炸河蝦 💰40
2021-04-12
Type of Meal
Dinner
2021-04-20 147 views
#日記 #非正式食評終於完成測驗週!Yeah!🤪Jon仔原本想去迪士尼,但現在只有逢一三五開放,今天去不了。🤨結果,兩母子快閃一遍尖沙咀厚福街。第一站:鉄火堂 魚生飯可自由選配,4款$60、5款$70,送麵豉湯。最欣賞是可以直接剔選要不要蔥、wasabi、薑等⋯⋯非常適合Jon仔!😆魚生新鮮度不錯,厚度稍薄,但絕對對得起這價格。麵豉湯有不少昆布、豆腐,足料,不偏鹹,令人想念日本。總括一句:值得encore!
#日記 #非正式食評

終於完成測驗週!Yeah!🤪

結果,兩母子快閃一遍尖沙咀厚福街。

第一站:鉄火堂

魚生新鮮度不錯,厚度稍薄,但絕對對得起這價格。

麵豉湯有不少昆布、豆腐,足料,不偏鹹,令人想念日本。

總括一句:值得encore!

2021-04-08 285 views
平時食個魚生丼閒閒地都百幾二百鉄火堂嘅自選丼4款魚生都只係$60🤯出面多數啲丼飯都係配好哂料入面梗有一兩樣嘢唔啱食但呢度嘅自選丼有幾十款材料任你配搭超級彈性份量亦唔細 絕對唔係迷你丼🍱.想奢侈啲食拖羅🐟四式藍鰭吞拿魚丼都只係$198啲魚生都好新鮮㗎😋
平時食個魚生丼閒閒地都百幾二百
想奢侈啲食拖羅🐟
四式藍鰭吞拿魚丼都只係$198
啲魚生都好新鮮㗎😋
2021-04-07 236 views
尖沙咀厚福街真係幾多黃店,今次就去咗食專食魚生飯嘅鐵火堂,午市嚟講真係好抵食,自選4款魚生飯$60,5款都只需$70,仲要畀你任添白飯/魚生飯💛!(試過喺另一間店食午市魚生飯,3款魚生都要$108🤣🤣,所以呢間真係超抵‼️)雖然自選魚生嘅款式超多選擇,但亦老老豆豆質素係比較一般,如果晚市係同樣質素,收百幾蚊就唔太值🤔.▪️自選魚生飯 午市5款$70▪️🥢油甘魚:正常發揮,唔算太肥美🥢三文魚:都幾大塊,但唔算好高質🥢火炙三文魚腩:當然會比三文魚肥美啲,主要睇個人口味想唔想食火炙🤪🥢火炙左口魚邊:超正🤤,雖然唔算好大片,但真係入口即溶😍,魚油感好豐富🥰🥢赤蝦:好新鮮好爽口👍🏻🥢藍鰭吞拿魚:冇拖羅咁高級架啦🤣,但都唔會有筋🥢蟹膏:好濃味,用嚟撈飯一流👍🏻☑️每碗魚生飯仲配咗味噌湯+細細塊印有店名「鉄火堂」嘅甜蛋,不過就唔係好有蛋味🤭☑️ 壽司飯同白飯任你加,大食嘅你都唔洗怕👏🤪▪️吉列炸蠔 $48(4隻)▪️推薦!炸粉好薄,蠔都幾大隻,熱辣辣食好正🤤

▪️自選魚生飯 午市5款$70▪️
🥢油甘魚:正常發揮,唔算太肥美

🥢三文魚:都幾大塊,但唔算好高質

🥢赤蝦:好新鮮好爽口👍🏻

🥢藍鰭吞拿魚:冇拖羅咁高級架啦🤣,但都唔會有筋

🥢蟹膏:好濃味,用嚟撈飯一流👍🏻

☑️ 壽司飯同白飯任你加,大食嘅你都唔洗怕👏🤪

▪️吉列炸蠔 $48(4隻)▪️
推薦!炸粉好薄,蠔都幾大隻,熱辣辣食好正🤤
2021-04-04 343 views
黎到尖沙咀食午餐當然要去厚福街啦嗰度真係好多好嘢食今次就食人氣日本餐廳主要食魚生飯為主-鉄火堂 自選魚生飯 算係平價之算4款刺身 $60 5款刺身$70以上配上麵豉湯🥣仲要唔洗加一呀🤩係尖沙咀地段 真係抵食🥳魚生飯大槪30幾 款式任君選擇😱當然要食 藍鰭吞拿魚 火炙三文魚腩 ......😎送餐服務快 又友善個賣相好靚🤗刺身好足料 舖滿成個碗面每個飯都有玉子燒上面印住佢餐廳名食落刺身好新鮮飯量適中口感好香口今次除左叫魚生飯外仲叫左沙律🥗同小食— 溫泉蛋火炙三文魚沙律 $ 68份量都唔少 溫泉蛋🍳仲係流心 健康之選 — 蟹肉忌廉薯餅蟹餅份量2件 $26食落口唔係好油膩脆口 香口配上沙律醬簡直邪惡之選味道:🤩🤩🤩🤩/5CP值:🥳🥳🥳🥳🥳/5
黎到尖沙咀食午餐

CP值:🥳🥳🥳🥳🥳/5
蟹肉忌廉薯餅
自選魚生飯
2021-02-20
$100 (Lunch)
自選魚生飯