2022-11-05 1586 views
Happy Drink🍹Happy Friday 想同朋友Happy Hour CHILL下🍹,諗到逸東酒店呢間book mark左好耐既bar,搵個地方飲杯嘢輕鬆吓😃! 喜歡佢有戶外位置⛱,感覺輕鬆d! 原來佢地既cocktail是很出名, menu內有多款很獨特、精緻且造型好吸睛👀👀的cocktail選擇!!🍸CRYBABY $90Voka or Gin, Lime Leaves, Pineapple Juice, Citrus & Ginger BeerTropical & Limey🍹TOMMY’S MARGARITA $95Los Javis Espadin Mezcal, Ocho Tequila, Agave & Lime JuiceThe Sour Queen, Smoky & Sharp
Happy Drink🍹

🍸CRYBABY $90
Tropical & Limey

🍹TOMMY’S MARGARITA $95
The Sour Queen, Smoky & Sharp
2022-10-22 1467 views
🎊Terrible Baby 堅《Terrible》🎊Hotel Founders 唔知係咪知道自己 餐廳Terrible, 所以命名為Terrible Baby呢?話說,我老闆叫我在佐敦搵個 Presentable Restaurant 開會! 我諗嚟諗去, 諗起之前Eaton hotel內既逸東軒食飯,都ok! 當然下午兩點半, 食完飯又點再去逸東軒呢?!但諗起裏面有其他嘅餐廳 起碼都係酒店,服務至少有保證! 所以我打電話去book位,如上圖片所見,我在10月7號致電訂位!☎️10月10日,下午兩點半的Business Meeting 訂座4位!但接線生淡定說,(星期一兩點半是不需訂的,Walk - In 就OK 啦~~~如果 你必須要訂位的話, 每位必需要花最低消費HKD$500!) 當時我心諗,老闆係叫我搵Presentable Restaurant, 我們會面時間 頂多一個鐘! 二千蚊四個人 完全用唔著! 況且接線生咁老定,就信佢一次! 點知就衰曬🙄🙄🙄今日2點20分,我客人先到Terrible Baby, 發現裏面已經舉行Private Party, 兩位侍應生仲好淡定,
🎊Terrible Baby 堅《Terrible》🎊
今日2點20分,我客人先到Terrible Baby, 發現裏面已經舉行Private Party, 兩位侍應生仲好淡定, 好高尚咁同我嘅客人講:今日已經係包場,有Private Event🙃😆. @#&£@@#&£@#@#@

坦白講,如果呢件事係街邊茶餐廳,普通餐廳/ 酒樓發生都冇咁嬲。喺酒店入面嘅餐廳發生, 要付出酒店嘅價錢,但享用一個差過街邊攤檔嘅service!!!!
真Terrible!
可以讚👍嘅係!!真係冇改錯名🙃🙃🙃🙃
星期日跟朋友晚上8點左右去chill一杯人竟然不多 不用等位 而且位置很多 設有室內外好有空間感 跟朋友談天很舒服 環境好有feel~不得不說 有很多款精緻又吸睛的cocktail選擇!!整體質素都不錯 很值得來 一定有下次(๑❛ꆚ❛๑)而且**星期日至四**2pm-7pm Happy Hour!!有幾款Cocktail, Wine, Spirits, Beer all $68 each!!推薦度:♥♥♥♥♥✿ SIU SIU PINK! $95✿ LET’S GO FOR ONE BRO $90
星期日跟朋友晚上8點左右去chill一杯
人竟然不多 不用等位 而且位置很多 設有室內外
好有空間感 跟朋友談天很舒服 環境好有feel~
不得不說 有很多款精緻又吸睛的cocktail選擇!!
整體質素都不錯 很值得來 一定有下次(๑❛ꆚ❛๑)
推薦度:♥♥♥♥♥

✿ SIU SIU PINK! $95

✿ LET’S GO FOR ONE BRO $90
2022-10-09
Type of Meal
Dinner
2022-09-18 1643 views
星期日同朋友去飲酒,17:00去到,已經有唔少人。叫左唔同嘅cocktail. cucumber個款真心唔建議飲用,咁落似漱口水,好勁薄荷味,酒精味都重,朋友話似藥油。其餘酒都唔錯嘅推薦飲洛神花,或者菠蘿嗰款。食物方面中規中矩,漢堡包算係唔錯,塊牛肉有得俾你揀生熟程度,份量亦都算合理。
星期日同朋友去飲酒,17:00去到,已經有唔少人。

在逸東酒店staycation除了試著名中菜餐館——逸東軒同時十分推薦光顧位於4樓的Terrible Baby 小編是在傍晚到訪飲了幾杯cocktail 相信下午在室外露天花園會別有一番風味🌟Sweet Darling 零售價:$95🌟Pornstar Martini 零售價:$90🌟Let’s Go for One Bro 零售價:$90🌟Cry Baby 零售價:$90kudos to whoever came up with the names 🤣點餐時叫這些cocktail 名還真需要點勇氣其實大部分都是經典口味with a twist 個人比較中意「Let’s Go for One Bro 」因為選用了小編最喜歡的Gin 調酒而且整體感覺較為tropical 酸甜交織 很適合炎炎夏日享用味道:7.5/10環境:9/10性價比:7/10回頭度:7/10
在逸東酒店staycation

Crybaby

🌟Cry Baby

點餐時叫這些cocktail 名還真需要點勇氣
其實大部分都是經典口味with a twist
個人比較中意「Let’s Go for One Bro 」
因為選用了小編最喜歡的Gin 調酒

Sweet  Darling
Pornstar  Martini
Let’s  go  for  one  bro
2022-08-28 1087 views
日本蝦多士配鰹魚乾 $105🦐蝦多士炸得夠脆😋配上日式章魚燒醬汁跟鰹魚乾,非常惹味👍 唯一可惜的是蝦滑不多,多士是比較薄身的,所以口感一般 🙈安格斯牛肉漢堡配沙律及薯條 $160漢堡很大!!🤩我們叫了5成熟,肉質剛剛好,建議趁熱吃,會有豐富肉汁🤭 薯條炸得很脆,但我比較好奇沙律在哪 🤔鮮茄大蝦墨汁意粉 $ 160🍽晚餐~有5,6隻蝦🦐都頗多,鐘意濃濃🍅蕃茄味嘅朋友非常推薦,因為它的蕃茄味濃得蓋過了墨魚汁味🐙😂Sweety Darling $95🍹飲品~ Aperol Spritz $95🍹飲品~ Let's go for 1 Bruh $90🍹飲品~ 因為小妹對cocktail 不太了解,所以就加俾各位自己試喇 🤗總結: 酒吧indoor 及outdoor環境都很美,但indoor地方較窄,outdoor就比較寬敞,雖然食物質素不是很驚豔,但適合一大班朋友在這裡叫杯cocktail chill下 😉

日本蝦多士配鰹魚乾 $105

安格斯牛肉漢堡配沙律及薯條 $160

鮮茄大蝦墨汁意粉 $ 160
🍽晚餐~

Sweety Darling $95
Aperol Spritz $95
Let's go for 1 Bruh $90
🍹飲品~

Terrible Baby 為Eaton Hk的旗艦酒吧及表演場地名稱源自法語 「L'Enfant Terrible」意指一群年輕充滿熱誠、無所畏懼並從達達主義藝術運動中汲取靈感的創作者他們才華橫溢但不守規矩喜歡冒險且非傳統又勇於大膽創新Terrible Baby 把這個雄心勃勃的年輕人特徵以另一個方式帶到大家面前所以酒家的装潢很值得大家一去跟朋友聊天飲酒的好地方Terrible Baby 的HappyHour時段為星期四至日的下午2時至8時,瓶裝啤酒為$48、雞尾酒和紅酒為$68,十分划算,打算暢飲的朋友們也可以選擇2小時Free Flow 👍🏻
名稱源自法語 「L'Enfant Terrible」
意指一群年輕充滿熱誠、無所畏懼
並從達達主義藝術運動中汲取靈感的創作者
他們才華橫溢但不守規矩
喜歡冒險且非傳統又勇於大膽創新
所以酒家的装潢很值得大家一去
跟朋友聊天飲酒的好地方

午2時至8時,瓶裝啤酒為$48、雞尾酒和紅酒為
2022-08-03 1279 views
佐敦 - 《Terrible Baby》📍 佐敦彌敦道380號香港逸東酒店4樓book mark左呢間bar好耐終於試到,果然係冇失望♪( ´▽`)好岩會飲酒既大家!H A P P Y H O U R Sunday to Thurday, 2-7 pm指定cocktails, wine, spirits, beer 每杯💰68我地嗌左4杯都係cocktailsCucumber Rick, Pineapple Is coming, Pomme Fashioned , Highball I like酒精濃度都係少,但算係幾易入口cocktails值得飲😍Okonomitaki Shrimp Toast (💰105)每樣小食都好特別好想食~今次揀咗呢個日式蝦多士配鰹魚乾一上枱就覺得似係日式章魚🐙小丸子同一般平時食到嘅蝦多士好唔同呢個比較薄身,咬落係特別脆入面既蝦🦐膠唔係特別多但係都有好香蝦味上面有芝麻既香味,又好配合到個多士室內梳化位好大坐得好舒服~可以坐幾個鐘飲住嘢傾吓計食小食(*´∀`*)下次有機會要試埋室外位環境都幾靚🧡
佐敦 - 《Terrible Baby》
📍 佐敦彌敦道380號香港逸東酒店4樓

book mark左呢間bar好耐
終於試到,果然係冇失望♪( ´▽`)
好岩會飲酒既大家!

H A P P Y H O U R
Sunday to Thurday, 2-7 pm

我地嗌左4杯都係cocktails
酒精濃度都係少,但算係幾易入口
cocktails值得飲😍

每樣小食都好特別好想食~
今次揀咗呢個日式蝦多士配鰹魚乾
一上枱就覺得似係日式章魚🐙小丸子
同一般平時食到嘅蝦多士好唔同
呢個比較薄身,咬落係特別脆
入面既蝦🦐膠唔係特別多但係都有好香蝦味
上面有芝麻既香味,又好配合到個多士

室內梳化位好大坐得好舒服~
可以坐幾個鐘飲住嘢傾吓計食小食(*´∀`*)
下次有機會要試埋室外位
環境都幾靚🧡
Terrible Baby係Eaton酒店既bar,一向都覺得呢間酒店設計、裝修都好靚,佢地摩洛哥式設計既泳池係其中一個得意之作。原來佢地既bar都唔錯,幾方面分析一下:環境:去飲野,環境好重要,佢地設有房,室內大廳同埋室外位置。我地見天氣好,揀左坐外面,佢地都有風扇既設備,唔會好熱,幾chill既。飲品:點左一款pineapple is coming, 佢用左4款酒加菠蘿、柑既糖漿。幾好飲,唔會太重酒精味,又有水果味,幾易入口。價格:happy hour去飲野都幾抵,cocktail都係$68/杯。

原來佢地既bar都唔錯,幾方面分析一下:

2022-06-28
$100 (Tea)
2022-06-03 1241 views
同朋友食完晚飯直落去飲嘢上網搵到呢間有露天空間嘅酒吧而且喺Eaton hotel 入邊 安全感大增🥰入到去果然室內室外都好靚😍同朋友打左好耐卡 職員都好nice幫我哋影相影完冇幾耐落毛毛雨 就轉左坐室內🌧室內都唔會話太嘈 可以輕鬆飲嘢傾吓偈除左有酒飲 小食嘅選擇都幾多🍿我哋叫左薯條食 配酒非常好🍟Cocktail 嚟講不過不失 冇話特別驚艷🙈之後我哋都叫都左枝rose 飲Rose 有平有貴揀 豐儉由人💰微醺狀態加上靚靚環境🎑幾chill幾放鬆 給一個好評👍🏻
同朋友食完晚飯直落去飲嘢
之後我哋都叫都左枝rose 飲
Rose 有平有貴揀 豐儉由人💰
微醺狀態加上靚靚環境🎑
幾chill幾放鬆 給一個好評👍🏻
幾年前常在 Terrible Baby 叫「BUSY」雞尾酒。上週去打算叫,卻不見餐牌上有。酒吧人員有心翻紀錄,了解過材料,說可以弄一杯。⁠⁠⁠特別喜歡它,除了好喝又美觀,更是喝時有點乾坤。「BUSY」上酒時,鮮豔橙色酒液載在貼上了 logo 封蠟的擰蓋玻璃小瓶裡。喝時,逐少逐少將酒液倒在另外遞上,附上一顆冰球的雞尾酒玻璃杯裡。看著酒液會流入冰球表面,冰裂而成的隙縫中,慢慢把球染色。用嘴吸⁠啜隙縫,會同時嚐到因嘴溫而溶掉的冰,與清甜爽利的酒。高興它今次還是用上相同上酒方式,但幾年前的比較好喝。⁠現在喝酒食飯,我想更加了解食材和菜式文化,回家愛做些研究。「BUSY」用上 Aperol、Ford's gin、Cocchi Americano Rosa 和 Yuzu juice 等。那鮮豔的橙來自意大利「國民開胃酒」,又甜又苦的 Aperol。用上龍膽草、大黃、奎寧等草本藥材,以刺激食慾,促進消化。「Aperitivo」源於拉丁語「Aperitivus」,意指「打開」,在意大利文變成「開胃」。⁠Ford's gin 由英國倫敦泰晤士河蒸餾廠(Thames Distillers)蒸餾而成,「F
BUSY

Ford's gin 由英國倫敦泰晤士河蒸餾廠(Thames Distillers)蒸餾而成,「Ford」一字來自釀酒師之一,The 86 Co. 的 Simon Ford。這隻氈酒用了九種植物,包括杜松、芫荽籽、苦橙、檸檬和葡萄柚皮、茉莉花、鳶尾花、當歸和肉桂等,浸泡 15 小時後蒸餾。⁠
Cocchi Rosa 以 Piedmont 紅酒作基調,再加入藥草香料、龍膽紫、奎寧、橙皮與玫瑰花瓣,充滿野生玫瑰的香氣。⁠
Busy, Bride's Pool & French Fries

「BUSY」味道酸甜,頭一啖有吃下酸糖後,舌頭灼一灼的熱烈,而後勁帶點甘苦,就是一杯很適合夏天的雞尾酒。五月快要過去,天氣開始炎熱。好高興,討厭的冬天終於過去了。⁠
⁠橙色撞上碟子的薄荷綠、天空藍,茄汁紅、沙律醬奶油白、薯條金黃,以及杯子的不同型態,好美。以此帖子紀念一下。⁠
那天也叫了另外三杯雞尾酒,有 Bride's Pool 像湖水的淡綠(每杯夾上藝術照片一張)、⁠用上⁠巨峰提子及青檸甜酒的 Kyoho,與我忘記了名字的飲品。⁠
Kyoho

2022-05-19
$250 (Other)
Celebration
Birthday
BUSY
Kyoho
  • BUSY cocktail
  • French Fries
  • Kyoho Cocktail
⧐Cry Baby好重青檸味,成杯cocktail 都好有熱帶雨林feel🌴佢有得揀Gin/Vodka ,今次就試左Gin,但gin比較淡口味,適合比較少飲酒嘅人⧐Siu Siu Pink呢杯酸酸甜甜,好啱女仔飲🍹好重 grapefruit 味,夏天飲好消暑⧐Cucumber Rick呢杯入面有橘子,普普通通,唔重酒味⧐Pacifier 入面有lemon juice 🍋 orange juice,都係啱女仔飲😗但冰溶左就無咁好飲⧐Angus Beef Burger 太肚餓,一黎到食左,唔記得影相😂普通Burger 🍔一個,嫌佢舊牛肉好乾,唔好食。入邊淨係加咗茄汁同芥辣,無咩誠意😂➶餐廳有分室內外,星期六日會有DJ 🎤➶室外有feel啲,有音樂又唔會太大聲店員無咩禮貌,坐底飲左一個鐘都無,成日過黎叫你嗌多杯🥲有啲趕客feel

⧐Cry Baby

⧐Siu Siu Pink

⧐Cucumber Rick
呢杯入面有橘子,普普通通,唔重酒味

⧐Pacifier

⧐Angus Beef Burger

➶餐廳有分室內外,星期六日會有DJ 🎤
➶室外有feel啲,有音樂又唔會太大聲

2022-05-13 802 views
跟朋友吃完飯,想找個地方吹吓水因為下大雨,最近的地方就是這間terrible baby❤️☺️由地下上去餐廳,最讓人印象深刻的,就是藍色霓虹燈的扶手電梯,已經超有感覺入到去,大廳已經坐滿人,播住歌,氣氛一流,可惜今次太多人,沒有位置。但是侍應有很好,安排我們去另一邊的房間,那邊是有一個小型舞台,相信應該有live Band,但是今天沒有。那間房只有我們一台客,任我們坐😍❤️雖然這個房間,沒有外邊的音樂氣氛那麼好,但是靜靜地跟朋友聊天,這個地方是一流因為朋友不能去喝酒,所以我們只飲料mocktail我們點了飲品,味道正常。令人驚喜的,就是那個蝦多士。蝦多士上,加了章魚小丸子的醬汁加木魚絲,味道喜出望外,好有驚喜❤️‍🔥回家可以自己做一次
跟朋友吃完飯,想找個地方吹吓水

因為朋友不能去喝酒,所以我們只飲料mocktail
2022-05-13
2022-01-06 1100 views
環境幾好,幾有氣氛。諗住去飲杯野,點知甜死人 自問本身都好食甜野,但真係甜到好似直接飲緊糖水咁。嚇死我,我地點左一杯apple crumble 聖誕特飲,係warm cocktail 同一杯hot chocolate 普通野飲。 真係甜過直接食一啖砂糖,似係直接將凍飲recipe轉熱飲但冇冰冇教過份量,好似飲緊濃縮糖漿咁。唔知係咪淨係我地個杯係咁,大家可以去試吓,我飲完一啖有啲懷疑人生,飲第二啖確定多一次,嚇親。直接埋單走人。為左兩杯野飲,寫左200字食評黎警惕大家😂建議各位飲返凍飲,咁就冇左150蚊🥲
環境幾好,幾有氣氛。諗住去飲杯野,點知甜死人
朱古力糖漿原液
蘋果糖漿
🍪【#佐敦】Terrible Baby🌳熱帶雨林酒吧 氣氛美食一流🌳.🍪Happy Hour好去處🍺!逸東酒店Terrible Baby酒吧推出歡樂時光優惠,酒精飲品由$68起~ 今次第二次去,揀咗坐露天花園,梳化位旁滿佈植物🪴🌵🌴,私隱度極高,猶如置身熱帶雨林,超級寫意!室內樓底高達4層,✨華麗有氣勢,一樣有大量舒服梳化位☺️!.✧Terrible Baby is a stunning bar with incredible greenery🌲, which give the place a makeover to disguise itself as a tropical rainforest nestled in the heart of the city🌆. With drinks available from $68 during happy hour, you can enjoy a quiet drink either indoors or outdoors. This is my second visit and I opt for the outdoor space,
🍪【#佐敦】Terrible Baby
🌳熱帶雨林酒吧 氣氛美食一流🌳

✧Terrible Baby is a stunning bar with incredible greenery🌲, which give the place a makeover to disguise itself as a tropical rainforest nestled in the heart of the city🌆. With drinks available from $68 during happy hour, you can enjoy a quiet drink either indoors or outdoors. This is my second visit and I opt for the outdoor space, where you will be surrounded by lovely houseplants, therefore enjoying much privacy🥰. The interior boasts a spectacular and grand high ceiling of 4 floors, together with plush sofa seats.
~~~~~~~~~~~~
🍹Pineapple Is Coming $68
🍸 Pomme Fashioned $68

兩款cocktail都重酒味,對小酌人士可能較難入口,推介菠蘿味偏甜🍍
Both are rather strong alcoholic drinks for me. The pineapple one is definitely better for girls. 👧🏻

🍗脆辣炸雞配辣椒蛋黃醬 Spicy Chicken $120 (4.5/5)
新鮮熱辣5件炸雞,微辣,配蛋黃醬好夾😋
✧5 pieces of fresh and slightly spicy chicken legs that pair perfectly with mayonnaise!
🦑鮮茄大蝦墨汁意粉 Squid Ink Linguine $160 (5/5)
幾貴但份量同味道搭救!大蝦爽口彈牙,🍅蕃茄汁調味啱啱好,係理想蕃茄意粉嘅味道!
✧Large portion and food quality compensate for the high price of the dish!🦐The shrimps are firm and bouncy. The tomato seasoning is on point.
~~~~~~~~~~~~~
🍪食物好滋味,酒類飲品又重酒味,空間感充足,非常值得推介!💯😍
✧Overall the place offers quality dishes and alcohol, and cosy and relaxing vibes! Strongly recommended! 👍🏻

味道 Taste:🍪🍪🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪🍪🍪🍪/5