Restaurant: Thai Appetizing
Info:

2024-01-12 435 views
上次見同事叫外賣返工司食,賣相唔錯。今日唔想出街食,想快食叫個外賣,快d 食完補下眠先得。同事話佢地既招牌豬手飯好正,一於食豬手飯,睇下係咪甘正先得。份量都算正常,味道唔錯,豬手肉質軟腍,咬落去感覺到滿滿的骨膠原口感,仲有半隻蛋跟埋添。🔎泰亞萊海南雞專門店 (新蒲崗)📍新蒲崗大有街14號萬星工業大廈地下C2號舖

🔎泰亞萊海南雞專門店 (新蒲崗)
📍新蒲崗大有街14號萬星工業大廈地下C2號舖

2023-09-10 524 views
個個星期都嚟新蒲崗個個星期都見到呢間海南雞飯決定試下性價比好高 !!👨🏻‍🍳🤳🏻招牌滷水豬手飯個豬手好有驚喜 🥹滷得好入味 啲肉質係易撕易咬嗰種 分量又多仲有半隻蛋🥚👨🏻‍🍳🤳🏻招牌海南雞飯 $60海南雞好滑同埋都大塊😋個汁辣得好開胃!👦🏻 鍾意食 酸酸甜甜又有啲辣好惹味個鳳爪份量夠多 又有蕃茄仔 酸酸甜甜好開胃飲品揀咗龍眼冰同青檸冰兩支都好fresh味道好自然 同埋買飯加$3咁大支其實好抵🔥見佢都仲有幾間分店 下次去荔枝角都會試
個個星期都嚟新蒲崗個個星期都見到呢間海南雞飯決定試下
性價比好高 !!
招牌滷水豬手飯

👨🏻‍🍳🤳🏻招牌滷水豬手飯
個豬手好有驚喜 🥹
滷得好入味 啲肉質係易撕易咬嗰種 分量又多
仲有半隻蛋🥚

👨🏻‍🍳🤳🏻招牌海南雞飯 $60
海南雞好滑同埋都大塊😋
個汁辣得好開胃!
👦🏻 鍾意食 酸酸甜甜又有啲辣好惹味

個鳳爪份量夠多 又有蕃茄仔 酸酸甜甜好開胃

飲品揀咗龍眼冰同青檸冰

見佢都仲有幾間分店 下次去荔枝角都會試

招牌滷水豬手飯
2023-07-14 555 views
簡簡單單又一餐,今晚唔想煮飯,買兩個外賣搞掂左晚餐,今次係第一次食,味道幾好,唔錯。招牌海南雞飯:肉質唔鞋,酸辣汁既味道好正。招牌滷水豬手飯:豬手滷到入晒味,就算唔點酸辣汁都夠晒味。買飯/湯粉+$5可跟埋飲品,揀龍眼𣲙同椰汁𣲙都得架,50幾蚊價錢,晚飯黎講真係好抵食呀。ps: 新蒲崗分店只設外賣,不設堂食架;如果想堂食深水埗分店先有提供架。🔎泰亞萊海南雞專門店 (新蒲崗)📍新蒲崗大有街14號萬星工業大廈地下C2號舖

招牌海南雞飯:肉質唔鞋,酸辣汁既味道好正。

招牌滷水豬手飯:豬手滷到入晒味,就算唔點酸辣汁都夠晒味。

🔎泰亞萊海南雞專門店 (新蒲崗)
📍新蒲崗大有街14號萬星工業大廈地下C2號舖
  • 海南雞飯
一間專做外賣東南亞泰式美食嘅鋪頭,全港都有6間分店架🙉唔好睇佢鋪面好細,其實飯、麵同餸都有得賣!Ps: 本身想試下佢嘅海南雞油飯🥹但可惜太晏去到,飯都賣曬lu…唯有下次再試了😢1. 招牌海南雞($98半隻;$188一隻)雞肉好新鮮好滑,肉質完全唔會鞋,唔點汁已經食到雞嘅原汁原味😋醬汁鹹中帶微微酸味,點汁食更加惹味~略嫌皮肥咗少少🙈皮再薄啲就perfect la評分🌕🌕🌕🌕🌗2. 鹵水豬頸肉($88)唔好睇佢個兜好似好細🫢份量多到嚇親…四個人食都淨咗好多鹵水味唔算特別重,但個汁勁好味!!!酸酸辣辣,好有泰式風味👍🏻始終豬頸肉脂肪含量比較多,食得多會覺得有啲肥膩,但點呢個汁完全中和咗果種油膩感🤩評分🌕🌕🌕🌕🌕3. 泰式雞絲撈麵($50)望落似係菠菜麵🙉食落又真係有少少蔬菜味~幾特別擺咗一陣先食,麵都冇癡埋一舊,仍然係條條分明好掛汁👏🏻落咗勁多蒜蓉🙊所以係超級香超級惹味所謂嘅雞絲其實就係細舊咗少少嘅海南雞😂如果再撕碎啲,同撈麵會融合得更好~評分🌕🌕🌕🌕🌖4. 泰式青咖喱雞槌($78)青咖喱汁好重椰香味,唔會太鹹,好餸飯🙈有大約六至七隻雞槌,雞槌正常size,但感覺煮得耐咗少少😢同海南雞相比,

1. 招牌海南雞($98半隻;$188一隻)
醬汁鹹中帶微微酸味,點汁食更加惹味~
略嫌皮肥咗少少🙈皮再薄啲就perfect la
評分🌕🌕🌕🌕🌗

2. 鹵水豬頸肉($88)
唔好睇佢個兜好似好細🫢份量多到嚇親…四個人食都淨咗好多
鹵水味唔算特別重,但個汁勁好味!!!
酸酸辣辣,好有泰式風味👍🏻
評分🌕🌕🌕🌕🌕

3. 泰式雞絲撈麵($50)
望落似係菠菜麵🙉食落又真係有少少蔬菜味~幾特別
擺咗一陣先食,麵都冇癡埋一舊,仍然係條條分明好掛汁👏🏻
落咗勁多蒜蓉🙊所以係超級香超級惹味
評分🌕🌕🌕🌕🌖

4. 泰式青咖喱雞槌($78)
青咖喱汁好重椰香味,唔會太鹹,好餸飯🙈
有大約六至七隻雞槌,雞槌正常size,但感覺煮得耐咗少少😢同海南雞相比,肉質冇咁嫩滑,如果再嫩滑啲應該更好味!
入面仲有啲筍,同青咖喱汁幾match,同埋都幾入味~
評分🌕🌕🌕🌕🌘

4. 沙田石門安麗街18號達利廣場地下4C號舖
5. 北角英皇道153號英皇大廈地下B2號舖
6. 元朗青山公路34號任安樓地下B號舖
2022-05-02 1302 views
今次食左位於新蒲崗既泰亞萊海南雞專門店🐔因為係附近工作關係,所以成日都食呢間,呢間質素都唔錯👍🏻 海南雞飯($50)先講海南雞飯,份量都好多,而且肉質嫩滑🤤雞皮下都有少少啫喱膏,個啲其實係膠原蛋白黎☺️油飯都應該有用過雞油調味,做到粒粒分明而且啖啖都有雞油香,有咬口而唔會過硬😍海南雞會附上一個汁,用黎點雞都幾惹味👍🏻👍🏻平時食海南雞飯,我都鐘意將個汁倒落油飯度食,咁樣食都幾夾😆 滷水豬頸肉($88)平時食泰式燒豬頸肉就食得多,泰式既滷水豬頸肉就真係未食過,但估唔到又幾有驚喜😯豬頸肉係一樣幾兩極既食物,因為佢一過火就會唔好食,好柴口。而呢間豬頸肉就做得好好👍🏻👍🏻肉質偏淋身,而且滷水汁唔會過鹹,同豬頸肉出奇地夾。而入面隻滷水蛋都好入味!呢個小食都配有酸辣汁,平時食燒豬頸肉點辣汁會覺得好夾🤔但可能因為本身已經有滷水汁,朋友認為就咁食滷水味已經好足夠,點埋酸辣汁有少少畫蛇添足感覺,可能味道複雜左😂不過我就鍾意少啲滷水多啲點酸辣汁,所以真係因人而異🤣總括黎講,泰亞萊海南雞專門店係一間大件夾抵食既店🤩兩個人叫左兩個餐都飽到食唔哂🤭而且佢地做法都好正宗泰式🇹🇭鐘意食泰式野既一定唔可以錯過‼️另外除左上
今次食左位於新蒲崗既泰亞萊海南雞專門店🐔
因為係附近工作關係,所以成日都食呢間,呢間質素都唔錯👍🏻

海南雞飯

海南雞飯($50)
先講海南雞飯,份量都好多,而且肉質嫩滑🤤
雞皮下都有少少啫喱膏,個啲其實係膠原蛋白黎☺️
海南雞會附上一個汁,用黎點雞都幾惹味👍🏻👍🏻
平時食海南雞飯,我都鐘意將個汁倒落油飯度食,咁樣食都幾夾😆

滷水豬頸肉

滷水豬頸肉($88)
豬頸肉係一樣幾兩極既食物,因為佢一過火就會唔好食,好柴口。
而呢間豬頸肉就做得好好👍🏻👍🏻
肉質偏淋身,而且滷水汁唔會過鹹,同豬頸肉出奇地夾。
而入面隻滷水蛋都好入味!
呢個小食都配有酸辣汁,平時食燒豬頸肉點辣汁會覺得好夾🤔
不過我就鍾意少啲滷水多啲點酸辣汁,所以真係因人而異🤣

總括黎講,泰亞萊海南雞專門店係一間大件夾抵食既店🤩
兩個人叫左兩個餐都飽到食唔哂🤭
而且佢地做法都好正宗泰式🇹🇭
鐘意食泰式野既一定唔可以錯過‼️
另外除左上面推介既兩樣,我都大力推介佢地個黃咖哩蟹肉飯,已經食過無數次。🤤
滷水豬頸肉
2022-03-05 1053 views
第一次幫襯打電話去點外賣,5點已經好多野賣晒,飲品都無晒,咁就試下招牌海南雞飯啦,超快大概10分鐘左右就送到上黎,好味喎,飯量同雞量都算多,油飯味道剛好,50蚊呢個價錢好合理,支持呀會繼續幫襯!如果可以有多d飲品選擇,同埋可以加錢加炒菜就更好!
2022-03-05
Waiting Time
10 Minutes (Delivery)
  • 海南雞飯
2022-01-29 876 views
【#肥波的外賣生活】🎈肥成office附近有間我地想試好耐但唔係成日遇到佢開門嘅舖,有一日肥成專登早啲離開office去買外賣返屋企一齊食😆🎈我地叫左海南雞飯同青咖喱雞槌飯,海南雞超滑,份量超多,油飯粒粒分明🍚醬汁係辣辣地嘅,所以又係無我份🥲但肥成話個汁點雞幾好食、幾惹味💛🎈至於另一個青咖喱雞槌飯,返到黎嘅時候啲汁漏咗大半出黎🥲但肥成話個青咖喱汁唔算好辣但送飯一流!雞槌同飯量都唔少,CP值高💛可以翻叮💛📍 泰亞萊海南雞專門店 @thai_appetizing 📍 新蒲崗大有街14號萬星工業大廈地下C2號舖#自費 #黃店 #黃店泰國菜 #黃店泰國野 #黃店泰菜 #黃大仙美食 #黃大仙黃店 #新蒲崗黃店 #黃店推介 #黃店推薦 #黃店外賣 #肥波掃黃行動 #肥波星馬泰系列 #黃店外賣自取
【#肥波的外賣生活】

📍 泰亞萊海南雞專門店 @thai_appetizing
📍 新蒲崗大有街14號萬星工業大廈地下C2號舖

2021-10-05 880 views
剛剛開嘅時候真係好好食,食一星期都唔會厭,但依家食左兩啖就食唔落,個咖哩得個辣字,無香味,唔夠滑,配菜方面以前都有燈籠椒果D,依家清一式洋蔥同辣到痴線尖椒。。。真係好可惜,可唔可以搵返之前個師傅煮?
2021-08-07 783 views
泰亞萊海南雞專門店嘅泰式黃咖哩蟹肉飯呢,我係絕對推介嘅,首先,淨係睇相,你都會俾蟹肉嘅份量嚇親,除咗多之外,肉質亦鮮甜,勁正😍。咖哩汁方面,椰香味濃,汁底杰身,撈飯一流。加錢配支青檸冰,又係好滿足嘅一餐👍。唯一要挑剔嘅係,由於冇咩肉到肚,食完呢餐,晏晝就開始肚餓😂。

2020-12-29 2064 views
星期四購買完外賣自取「咖喱牛腩飯」,準備坐車返回「西貢」之前,還需要先購買晚餐裡面的「雞肉」部分食品,結果我一個人徒步返回「新蒲崗」,在「大有街」「萬迪廣場」對面找到外賣食店「泰亞萊海南雞專門店」。我看見「泰亞萊海南雞專門店」的價目表裡面有很多「雞肉」類食品,當然少不了「海南雞飯」,還有例如「泰式黃咖喱蟹肉飯」這些我從未嚐試過的食品,下次有機會的話我想購買試食看看實際味道。我攜帶已經付款購買的外賣自取「招牌海南雞飯」跟「咖喱牛腩飯」,直接坐上專綫小巴返回「西貢」,返回「西貢墟」之後時間已經不早了,我要立刻回家了,幸好「泰亞萊海南雞專門店」還算接近「采頤花園」小巴總站。「招牌海南雞飯」裡面的白飯被少許雞油炒過,口感頗重雞油香味。「海南雞」雞肉被切成頗為幼細的絲狀,而且「雞肉」的實際口感感覺頗為嫩滑,夾雜少許的鹹味和雞肉原有鮮味。不過「泰亞萊海南雞專門店」「招牌海南雞飯」真正吸引到我的地方,反而不是「海南雞」雞肉或者「油飯」,而是跟隨「招牌海南雞飯」一起上的「豆瓣醬」。「豆瓣醬」跟我在「西貢」平日享用「海南雞飯」時享用的「豆瓣醬」感覺頗為相似,「豆瓣醬」裡面有「辣椒」、「豆瓣」、「醋」,還

2001 views

「豆瓣醬」跟我在「西貢」平日享用「海南雞飯」時享用的「豆瓣醬」感覺頗為相似,「豆瓣醬」裡面有「辣椒」、「豆瓣」、「醋」,還有少許「糖」在裡面。

所以「泰亞萊海南雞專門店」「招牌海南雞飯」裡面的醬汁「豆瓣醬」實際上味道,偏向包括有甜、酸、辣三種味道在「豆瓣醬」醬汁裡面。

再加上「泰亞萊海南雞專門店」「招牌海南雞飯」底層的「雞油飯」裡面也有少許「雞油」鹹味和甜味,所以令「招牌海南雞飯」整體味道變得濃厚。

至於「招牌海南雞飯」方面,我覺得「招牌海南雞飯」的整體味道感覺,真的很像泰式的「海南雞飯」,白飯曾經被廚房用雞油炒過,變成味道偏微甜和微鹹,口感很乾爽,氣味很香的「油飯」。

「泰亞萊海南雞專門店」廚房還在製作「招牌海南雞飯」的時候,為「招牌海南雞飯」加入了已經切片和挑出鋸齒邊花紋的「青瓜」和小「蕃茄」作為裝飾品。「青瓜」口感爽脆,相反「蕃茄」味道很酸。

至於「泰亞萊海南雞專門店」廚房已經在被廚房切成絲狀的「海南雞」雞絲底層,鋪上了一塊生菜。我估計生菜主要用途,是方便分隔「雞肉」和外賣餐盒,防止雞油和醬料意外弄髒餐盒。

至於「泰亞萊海南雞專門店」「招牌海南雞飯」裡面的真正主角,已經切成絲狀的「海南雞」實際上的口感仍未因為時間而完全風乾變硬,雞肉仍然有微微偏軟的口感。
招牌海南雞飯

不過「泰亞萊海南雞專門店」「招牌海南雞飯」裡面最重要的重點,始終還是在「海南雞」雞肉的實際口感,「招牌海南雞飯」雖然是外賣食品,但是切絲雞肉的實際質感還未變涼。

由於「招牌海南雞飯」裡面的主要配菜食品,切絲「雞肉」還未完全變涼,所以「雞肉」的實際口感還未因此變硬,仍然感覺到切絲「雞肉」裡面的有軟綿綿的口感感覺。

至於「招牌海南雞飯」裡面的切絲「雞肉」實際製成品的實際厚度,比我原本預期來得比較幼細,起碼沒有遇上過完全沒有切過斬過,直接上餐盒的「雞塊」。

我嘗試用筷子夾着其中一條切絲「海南雞」雞肉,沾了一下「豆瓣醬」之後再享用,發現沾染了「豆瓣醬」之後的「海南雞」雞肉,味道立刻變得濃厚,「豆瓣醬」的酸辣味道全部走進雞肉裡面。

由於「泰亞萊海南雞專門店」一次製作了很多酸辣味道的「豆瓣醬」醬汁作為調味醬料,所以「豆瓣醬」令「招牌海南雞飯」的整體味道效果變得酸酸辣辣,十分開胃。

再加上「招牌海南雞飯」的底層「油飯」,也曾經被「泰亞萊海南雞專門店」廚房裡面的人加入「雞油」和其他調味料炒過,所以「油飯」實際口感頗為乾爽,飯粒沒有黏附在一起,飯粒味道也變得有少許鹹味和甜味。

不過,如果「泰亞萊海南雞專門店」「招牌海南雞飯」沒有那一碟味道酸酸辣辣,十分開胃的「豆瓣醬」調味醬汁幫忙的話,「招牌海南雞飯」整體味道也不會變得這麼豐富,口感也變得不單調。

至於「泰亞萊海南雞專門店」的唯一缺點,應該就是沒有提供堂食,只有提供外賣「招牌海南雞飯」,也沒有製作提供飲品,「招牌海南雞飯」整體味道口感雖然不差,但是食客可能需要另外在其他地方再購買飲品了。
2020-12-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Dinner)
招牌海南雞飯
2020-11-17 1365 views
最近見網上有人推介呢間野,心郁郁收工就去左買黎試試。呢間無堂食位架! 淨係得外賣自取。去到間野買左兩樣野食試試分別係海南雞飯同滷水豬手-海南雞飯($50)海南雞 幾嫩幾滑,海南雞份量都唔少架最驚喜既係個黃薑飯,望落無咩色,但食落淡淡既黃薑味,又唔會太重!正! 不過略嫌食到底有啲油🤣-一份滷水豬手($88)滷水豬手既皮超林!豬手既肉又嫩!超驚喜!份量可接受,不過覺得啲滷水入得唔夠味😢希望下次食會更好味😋
去到間野買左兩樣野食試試
分別係海南雞飯同滷水豬手

-海南雞飯($50)
海南雞 幾嫩幾滑,海南雞份量都唔少架

-一份滷水豬手($88)
滷水豬手既皮超林!豬手既肉又嫩!超驚喜!
份量可接受,不過覺得啲滷水入得唔夠味😢

希望下次食會更好味😋

2020-11-12
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$70 (Dinner)