2010-05-26 26 views
未食過一間咁垃圾!食到好嬲!見到新開張咪同朋友去試下!入到去坐低望下MENU!價錢都幾貴!諗住好食都無所謂!但食到一肚氣!真係煮咩嫁個廚房佬.. 咖喱炒肉蟹 - 真係難食到.. 冬陰功大頭蝦湯 - 咸到一入喉巳經...好辛苦!飲哂成杯水!再無掂過D湯 蝦炒金邊粉 - 完全無味!仲要好似咬橡根!又無料!得D蔥,蛋同4,5隻蝦仔!$70 一罐可樂 $24 埋單一人要2百幾 全部野都係食兩啖!入左間野無半個鐘埋單走人!一次教訓 返到屋企同朋友都輕微既腹瀉! 尼一餐一生難忘

咖喱炒肉蟹 - 真係難食到..

一罐可樂 $24

埋單一人要2百幾

全部野都係食兩啖!入左間野無半個鐘埋單走人!一次教訓

返到屋企同朋友都輕微既腹瀉!

尼一餐一生難忘
2010-05-25
$250 (Dinner)
(Non-member)
2010-05-24 19 views
平時好少落佐敦食飯,朋友說佐敦近廟街處有間新開的泰國菜館,門口經常有大量客人等位,抱住唔蝕底心態,同六七名友人落菜館試下,果然係一間好嘢。當日試了海蝦刺身,6隻68蚊,12隻115蚊,當然後者較抵,的確,刺身一上枱,唔使十分鐘只剩回吉碟,蝦肉爽夾滑,新鮮度爆燈,加上秘製調味汁,經眾人不用3分鐘的商議,即時再order多一碟。酸辣鳳爪又是佳作,怕食辣的朋友亦大叫好味,因為其辣不嗆喉,鳳爪亦好爽,50蚊大大碟,好抵食。冬陰功大頭蝦湯是我的至愛,味道濃,層次亦分明,唔會一味辣,蝦味在口中久久不散,我比100分,118蚊大大煲,抵飲又好味。青㗎喱豬亦不差,但略嫌汁液太杰,朋友話一向係咁,可能我少食青㗎喱,但味道又確實唔錯。咖喱炒肉蟹,308蚊,看似好貴,但吃着充滿咖喱香味的肥美肉蟹,感覺實在滿足,不過,食時要好小心,事關,我 就食到T恤一滴滴咖喱汁。炒椰菜苗,算是當夜較失望之作,因為菜苗比較老,不過跟老闆反映過後,極nice的老闆即時替我們換另一種菜,驚喜到而家。絕招炒花甲王,唔使講嘢,必食。炸釀珍寶雞翼,飯局尾聲已飽了九成,但實在忍唔住將雞翼放入口,食完先算咯。

絕招炒花甲王,唔使講嘢,必食。

海蝦刺身
青咖喱豬
咖喱炒肉蟹
絕招炒花甲王
炸釀珍寶雞翼
  • 絕招炒花甲王,咖喱炒肉蟹,海蝦刺身
2010-05-13 9 views
今次同朋友兩個到這家開了約一個月的泰肥牛食午餐,之前都試過到這餐廳食dinner。上次試過的海南雞不太滿意,因為雞肉大老,入口好"鞋",本來都不欲再試,但店長表示已改善,便再試一次。而朋友則點了冬蔭公豬脛肉湯金邊粉,另外再叫一個上次試過味道很特別的青芒絲軟殼蟹沙律。上菜速度很快,落單後約5分鐘便來到,海南雞飯賣相不錯,單看雞肉已比上次的嫩,入口同樣嫩滑,的確大有改進,而調味醬亦不同一般的海南雞飯汁醬,醬汁有香郁的泰國麵醬,加上生薑及魚露,十分野味。而冬蔭公豬脛肉湯金邊粉,湯底的冬蔭公是正宗的清湯底,入口不會嗆喉,酸辣度不高,作為麵食湯底十分適合。豬脛肉則以炭燒處理,香味濃郁,入口亦彈牙嫩滑。最後的青芒絲軟殼蟹沙律,上次亦試過,但今次卻不及上次好味,記得上次吃時在沙律上有新鮮的檸檬葉絲,令濃郁的沙律汁醬帶有檸檬香,入口更覺清新口感,但今次的沙律卻少了檸檬葉,令味道大打折扣。店長說這次的沙律的確少放了檸檬葉,之後的一定會加回,除檸檬葉外,還會加入薄荷葉,令味道更清新。整體上食物、服務亦不錯,是次消費約$170,扣除沙律,兩個午餐都只是$70-$80(連凍飲)
上次試過的海南雞不太滿意

冬蔭公豬脛肉湯金邊粉
海南雞飯
青芒絲軟殼蟹沙律
2010-05-13
$35 (Lunch)
冬蔭公豬脛肉湯金邊粉
海南雞飯
青芒絲軟殼蟹沙律
(Non-member)
2010-05-08 15 views
今日去葉氏湊個女放學,落樓下幫襯間新開泰菜館,個lunch set算唔錯,價錢唔貴有特飲送。店員好有禮貌,好細心,仲介紹話有燒活海鮮,好似好吸引咁,但咁早,都係下次先。我點了個乾咖喱牛柳粒飯,鮮蝦炒金邊粉,同老公兩份食,個乾咖喱夠惹味,出面好少有得食,金邊粉炒得好爽,唔會黐埋一舊舊,跟住點了個墨丸米線畀個女,個雞湯底好正好香,無味精。埋單唔使兩百。

乾咖喱牛柳粒飯
蝦炒金邊粉,,隻蝦好大隻
米線個湯底好正..加16蚊有椰青飲
2010-05-08
$60 (Lunch)
乾咖喱牛柳粒飯
蝦炒金邊粉,,隻蝦好大隻
米線個湯底好正..加16蚊有椰青飲
  • 乾咖喱牛柳粒飯,鮮蝦炒金邊粉