Thai Fire

Thai Fire (觀塘)觀塘開源道71號王子大廈9樓A號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐食物推介:豬頸肉炒金邊粉 $138,粉絲肉碎春卷 $68,(泰火醬)芥蘭苗 $108,椰奶西米糕4件 $65,泰綠斑斕茶 $38豬頸肉炒金邊粉:豬頸肉脂肪含量適中,質地嫩滑,數量夠多,炒熟後仍保持其肉質的鮮甜。金邊粉質地柔軟有彈性,搭配豬頸肉的炒製,再加入甜蛋、蔬菜和調味料,使得整道菜的口感更加豐富!😄😄😄粉絲肉碎春卷:春卷的外皮炸至金黃酥脆,咬下去時有令人滿足的聲音。春卷皮的香氣和酥脆的質感與內餡形成絕佳的口感對比。粉絲的軟嫩和肉碎的鮮嫩相互融合,吃起來既彈牙又多汁!👍👍👍(泰火醬)芥蘭苗:芥蘭苗的嫩葉和纖細的茎莖給人一種清脆的口感。芥蘭苗具有微苦的味道,與泰火醬的辛辣和酸甜結合在一起,形成了獨特而刺激的泰式風味組合!😍😍😍椰奶西米糕:西米糕的口感柔軟細緻,有令人愉悅的黏稠質感,加入椰奶後有濃郁的椰子香氣,變得香甜可口!😋😋😋泰綠斑斕茶:顏色青綠亮麗,賣相討好,帶著清新的茶香和芳香的花香,啖啖清爽怡人又解渴!❤️❤️❤️
Thai Fire (觀塘)

觀塘開源道71號王子大廈9樓A號舖

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐

2023-12-06 4301 views
觀塘係美食集中地, 呢間樓上餐廳喺開源道匯豐銀行樓上嘅王子大廈9樓, 裝修好有泰國典雅風, 粉色主調, 特色卡位偏向西餐廳嘅風格路線; 之前Lunch都同同事嚟食過幾次, 佢啲甜品飲品好靚, 啱哂打卡。菜式方面, 晚市除了一人及二人餐外, 還有多款單點菜式, 亦有很多酒精類飲品選擇。 海鮮冬陰功湯 - $168酸辣嘅冬陰功湯係泰國菜常叫的, 散發濃郁泰式香料味, 有少少香茅味, 湯頭椰香濃郁, 有惹味辣勁, 有鮮蝦和魷魚, 爽滑彈牙, 青口又夠鮮味, 仲有田螺等海鮮, 加有香菇及蕃茄, 淋上青檸汁更清新, 入口層次更豐富。紅咖喱豬配薄餅 - $128紅咖哩唔算辣, 可能因為加咗椰汁, 味道香濃惹味, 質地濃稠, 配上薄餅, 鬆脆味美。豬肉煎香過, 食落好香口, 辛辣味與雞豬肉完美結合, 沾上酥香嘅薄餅或是直接吃咖哩都好吃, 除了豬肉還有泰式茄子, 鮮甜爽口。姜汁炒芥蘭 - $68芥蘭有獨特嘅甘香, 跟香辣嘅姜一齊炒, 在味道上更加合拍, 而且炒得爽口翠綠, 姜汁清香撲鼻, 味道唔錯。泰式甜品彩虹椰汁糕 - $28色彩繽紛嘅彩虹千層椰汁糕, 一層層煙煙韌韌好軟糯富椰香, 手工椰汁彩虹糕賣

海鮮冬陰功湯 - $168

紅咖喱豬配薄餅 - $128

姜汁炒芥蘭 - $68

泰式甜品彩虹椰汁糕 - $28
色彩繽紛嘅彩虹千層椰汁糕, 一層層煙煙韌韌好軟糯富椰香, 手工椰汁彩虹糕賣相十分吸引, 每層手工制佢作盡顯心思, 打卡都好靚呀!

泰式飲品兩杯
蜂蜜香茅茶(壺) - $58
香茅茶散發著獨特嘅清香, 加入香甜天然蜂蜜, 清爽甜美, 好啱而家天氣飲用, 好滋潤!

泰火特飲 - $48
色彩繽紛嘅梳打特飲, 可愛熊仔冰超吸睛, 蝶豆花顏色又夠夢幻, 加入清新嘅青檸汁拌勻變成紫色, 仲飲到有玫瑰糖漿嘅優雅花香, 成杯飲品好飲之餘仲可以打卡呀!

2023-12-04 3074 views
最近因為工作關係經常去觀塘食飯,同事就帶我去食地鐵站附近嘅一間樓上泰國菜一入去仲以為係打卡Cafe,裝修幾靚,幾fancy原來同事係特登係為咗食呢一個打卡甜品鍾意食辣嘅我,就嗌咗個💟泰式海蜇拼無骨鳳爪$98,味道唔錯,唔會過鹹過辣,幾開胃!💟泰火福袋$88,個名咁特別,原來係我最鍾意食嘅生菜包,呢度嘅生菜包值得一讚,平時好多時出去食,啲肉碎都會夾雜咗好多肥豬肉,而且味道會過鹹,呢度就完全冇呢個問題!好適合注重健康嘅OL!飲品方面,又係嗌咗佢嘅招牌打卡之選 💟泰牛$68係泰式奶茶沙冰,再加埋呢隻可愛造型嘅牛牛,可能係因為而家天氣凍,啲沙冰用得好慢,成杯嘢好似飲極都飲唔另一杯就嗌咗💟斑斕椰奶$48,同事因為唔食得辣,用嚟解辣一流!💟蝦油海鮮炒飯$138,飯粒炒得乾身,入口粒粒分明,而且有一種特別嘅香氣,同平時嘅炒飯有一啲唔同!💟彩虹椰汁糕$50/4件💟蝶豆細米飯$65/4件嚟到今日嘅重頭戲,打卡重點甜品,夠椰汁糕真係非常之靚,顏色好柔和,識落一啲都唔甜,但係有淡淡嘅椰汁香!而蝶豆西米糕相對就比較甜,但係佢上面有一個大鹹味嘅醬汁,中和左西米嘅甜膩,非常特別!聖誕節期間仲有小禮物送添!

一入去仲以為係打卡Cafe,裝修幾靚,幾fancy
原來同事係特登係為咗食呢一個打卡甜品
飲品方面,又係嗌咗佢嘅招牌打卡之選
💟泰牛$68

💟彩虹椰汁糕$50/4件
💟蝶豆細米飯$65/4件
聖誕節期間仲有小禮物送添!
  • 泰火特飲
2024-05-09 29 views
家人聚餐,於是就係OpenRice 搵食,見食評好似唔差,胆粗粗就去試吓,食物款式不多,味道麻麻,特色飲品較多,但最基本既椰青都無, 服務態度平平,唔會有下次,失望!
第一次食到難食到要立即寫完差評先離開店既晚餐,炒飯淡而無味,咁多樣菜中竟然係蝦餅勝出,食物難食都算,價錢仲咁貴,青咖喱雞薄餅餐$138竟然只配兩塊薄餅,加兩塊薄餅竟然要加48個大元,真係一星都比多佢,但最低評分係一粒星,唯有掩住良心比佢一粒星。
今次同朋友嚟觀塘食飯 我哋都想食泰國菜最尾揀咗呢間樓上舖 地點離觀塘站勁近加上今日落雨天 ☔️ 唔想行太遠呢間Thai Fire地點真係非常之方便 很適合我哋環境都唔錯 圓枱坐得好舒服 空間感十足😌香蒜蝦餅$128賣相好吸引呀!大大碟外皮炸得香脆 內裏熱辣辣超好食而且口感非常彈牙配上酸甜醬真的充滿泰國特色和風味斑蘭炙鳳 $368簡單啲嚟講佢係原隻燒雞🥳燒得唔錯 色澤靚靚 食落仲好惹味添旁邊仲有一碗三色椒沙律 感覺都幾清新雞肉口感嫩滑 一路食都keep住有肉汁底下亦有好多沙律菜同埋三色椒🩵可以balance到食肉的油膩感蝦油海鮮炒飯 $138賣相都唔錯 粒粒分明飯粒偏乾 伴隨着炒蛋以及蝦油香 配料包括有海蝦、青口、魷魚等等每樣海鮮都可以試吓🥰整體以清淡為主 鍾意食海鮮嘅唔可以錯過綠茶奶$58第一次飲呢款奶隻顏色好適合打卡啊🤣🤣清幽嘅花香味 🔥加上香甜嘅甜奶 好適合夏天飲椰子沙冰$58好fresh好消暑 重點係好重椰子味夏天冇乜胃口嘅時候 呢個係必點💦
今次同朋友嚟觀塘食飯 我哋都想食泰國菜

可以balance到食肉的油膩感

蝦油海鮮炒飯 $138
賣相都唔錯 粒粒分明
飯粒偏乾 伴隨着炒蛋以及蝦油香
配料包括有海蝦、青口、魷魚等等
每樣海鮮都可以試吓🥰

清幽嘅花香味 🔥加上香甜嘅甜奶 好適合夏天飲

椰子沙冰$58
好fresh好消暑 重點係好重椰子味
夏天冇乜胃口嘅時候 呢個係必點💦
蝦油海鮮炒飯:炒飯炒至金黃色,蝦油有濃郁的蝦香味,令炒飯香氣四溢。海鮮有魷魚、青口和水海蝦等,魷魚很彈牙,青口十分嫩滑,海蝦夠新鮮,再配上酸甜而帶果香的菠蘿,並以蕉葉墊底,色香味俱全!😄😄😄彩虹椰汁糕:椰汁糕有豐厚濃郁的椰子香氣,由七彩繽紛的顏色糕層疊加而成,共有約十層之多,口感柔軟細緻,另外又有糖漿畫成心心及寫上"Thai Fire"字樣,花費的心機不少!👍👍👍香煎金不換魚餅:魚肉鮮嫩,口感豐富,經過精心的處理和調味後煎至金黃香脆,有豐富的魚香味,外層酥脆得來,內部又能保持肉質的鮮嫩,水準不錯!😍😍😍椰子雞湯:雞湯味道清淡而濃香,煮成奶白色,口感清爽,而且營養豐富,椰子的香氣和椰奶的滑順口感為雞湯帶來了豐富的滋味!😋😋😋泰牛沙冰:以泰式奶茶製成的沙冰,冰涼透心,奶茶口感濃郁,鮮奶和茶葉的香氣融合在一起,味道迷人,配有用茶底製成的卡通牛牛,給人一種可愛有趣的視覺效果!❤️❤️❤️

2024-05-01 0 views
在觀塘的繁忙街道上,Thai Fire以其簡約而時尚的裝潢和溫馨的燈光,為食客提供了一個舒適的泰式用餐環境。店員的服務體貼周到,每位客人都能感受到賓至如歸的氣氛。從泰式魚餅開始,這道菜的外皮炸得金黃酥脆,內裡的魚肉卻保持了鮮嫩多汁,搭配特製的甜辣醬,讓人一口接一口。豬頸肉炒金邊粉則是一道色香味俱全的主菜,豬頸肉的嫩滑與金邊粉的爽口完美結合,帶來了豐富的口感層次。冬陰鮮菌烤魚是一道令人驚喜的創意菜,魚肉在炭火的燻烤下呈現出獨特的煙燻風味,而鮮菌和冬陰功的香辣讓整道菜的味道更加提升。甜品碟豆西米飯則以其獨特的口感和甜度適中,成為了完美的用餐結尾。飲品方面,泰火特飲不僅外觀可愛,還融合了玫瑰、碟豆和荔枝的清新味道,而斑斕椰奶則是濃郁而滑順,為這頓泰式盛宴增添了最後的風味點綴。總的來說,Thai Fire不僅提供了美味的泰國料理,更提供了一次視覺和味覺的雙重享受。這裡絕對是泰式美食愛好者不可錯過的好去處。

嚟到Thai Fire 當日,好慶幸自己有book到枱,因為係高峰時期都坐滿晒全場。呢度座位寬敞舒適,仲要係我鍾意嘅高級灰同埋圓形設計😍,而食物都啱晒我嘅口味。🤍《香蒜甜酸汁蝦肉餅》蝦餅炸得香口唔油膩,蝦肉紮實彈牙,灑上蒜片、辣椒片,食得好過癮!附上嘅甜酸辣同沙律醬同蝦餅都好夾。🤍《冬陰鮮菌烤魚》條魚經過油炸,魚皮係一個脆卜卜嘅狀態。等冬陰公湯滾起之後要將魚肉浸入湯底 ,等佢吸收曬個湯嘅精華,放入口又香又滑 ,咁就正喇! 🤍《椰子雞湯》 飲一啖即感受到香茅味撲鼻,尾調椰子既清甜會慢慢滲出, 呢款唔係濃味嘅湯,但係飲吓飲吓,又幾鍾意好似將成個椰子水倒咗落去嘅清甜滋味。🤍《泰式凍奶茶》第一次飲有忌廉蓋嘅奶茶,忌廉融入茶底增添咗幼滑口感,奶香十足又唔會蓋過茶香,有驚喜! 🤍《粉蜜蜜》酸酸甜甜嘅士多啤梨同梳打係好夾嘅組合,夠晒涼爽,加上亞麻籽有啲咬口,係唔錯嘅特飲

🤍《香蒜甜酸汁蝦肉餅》

🤍《冬陰鮮菌烤魚》

🤍《椰子雞湯》

🤍《泰式凍奶茶》

🤍《粉蜜蜜》

2024-04-18 122 views
野飲點左一大JAR 百香果真係好多百香果粒,仲有檸檬既清爽,隱若飲到薄荷同香茅香,好fresh好消暑,呢個夏天必點🌞頭盤-泰式海蜇伴無骨鳳爪開胃小菜,鳳爪酸酸辣辣,有辣味又未去到好辣;海蜇加左麻油,好香紅咖喱牛配薄餅咖喱唔辣,好香好重料,勁多牛肉,唔見有其他配料😂 個汁點埋薄餅真係好好食重點⭐️斑蘭炙鳳⭐️門口見到寫住新品,仲要限量供應,即刻嘗鮮,上到枱已經omg 成隻雞,仲要燒得好靚!仲有碗青木瓜沙律,可以refresh下,好好食🤤雞燒得好嫩,平時最鞋既位都keep住有肉汁流出黎🤩平時食雞我唔食雞皮,燒得好脆,但係佢會破戒,一定要食!超級惹味,完全停唔到口😋

野飲點左一大JAR 百香果

頭盤-泰式海蜇伴無骨鳳爪

紅咖喱牛配薄餅

重點⭐️斑蘭炙鳳⭐️
2024-04-18 24 views
開源道匯豐銀行王子大廈樓上9樓嘅Thai Fire, 呢間舖開咗接近2年Thai Fire, 我都食了幾次; 內裡裝修雅緻高貴, 餐廳行西餐風格路線, 以粉紅色淺灰色作座椅, 亦放置咗帶有泰式元素嘅裝飾, 整體俾人企理舒適嘅感覺; 中午嚟到緊喺食佢哋嘅午市套餐, 有8款泰式飯麵, 仲有一個special Menu 4款套餐比你揀, 一定啱你心意。泰式魚餅 - $32用鯪魚肉, 青豆, 芫荽等多種香料製作而成, 煎得香口彈牙, 配上酸汁頗惹味, 口感唔會好實, 外層煎至微脆, 沒有魚腥味。泰火叻沙 (豬頸肉/ 雞扒) - $108呢個叻沙麵係special Menu的, 可配公仔麵或者油麵。我地揀咗油麵, 配埋叻沙湯真係好夾, 油麵唔會好淋, 有爽口嘅感覺; 豬頸肉煎得香口, 有脆邊, 仲配有煎魚片, 芽菜, 同吸哂湯汁嘅豆卜; 湯底好香濃, 有椰奶, 檸檬葉, 南薑, 香茅味, 鹹且微辣, 充滿南洋風味。無骨雞飯, 油飯配椰子雞湯 - $88無骨雞飯真係餐廳嘅招牌午餐, 眼見好多枱都有叫; 所有雞肉完整咁去除晒雞骨, 雞肉嘅份量真心唔少, 雞肉肉質都算嫩滑, 配埋自己調製嘅酸辣汁同香氣

泰式魚餅 - $32

泰火叻沙 (豬頸肉/ 雞扒) - $108

無骨雞飯, 油飯配椰子雞湯 - $88
無骨雞飯真係餐廳嘅招牌午餐, 眼見好多枱都有叫; 所有雞肉完整咁去除晒雞骨, 雞肉嘅份量真心唔少, 雞肉肉質都算嫩滑, 配埋自己調製嘅酸辣汁同香氣四溢雞油飯一齊食真喺食唔停口, 令人回味無窮! 椰子雞湯好鮮甜, 椰子味濃, 唔錯, 無味精。

泰火特飲 - $28
用蝶豆花, 玫瑰糖漿跟梳打水組合而成, 頂頭放上超可愛嘅小熊冰, 而且成杯色彩鮮艷, 賣相啱哂打卡呀!

玫瑰咖啡 - $28
玫瑰咖啡係由玫瑰花同咖啡沖成, 玫瑰花味特突出, 咖啡中可以飲到啖啖玫瑰嘅香味, 而且奶香都十足, 感覺好絲滑。
2024-04-17 101 views
熱辣辣嘅天氣真係令人無晒胃口,不如食啲酸辣嘢刺激一吓味蕾啦!位於熱帶嘅泰國,菜式口味就係因應當地炎熱嘅天氣調味,酸酸辣辣,非常惹味。而喺觀塘嘅泰國菜選擇就揀咗精緻嘅打卡餐廳:Thai Fire。青木瓜沙律講消暑又點少得青木瓜沙律呢款常見嘅泰式開胃菜,刨絲嘅青木瓜爽脆而鮮甜配上開胃醬汁,加上新鮮嘅生菜同蕃茄仔令口感變得相當豐富。冬陰鮮菌烤魚食泰國菜梗係會叫冬蔭功湯同烤魚,但叫曬兩個又驚食唔曬,所以呢個冬陰鮮菌烤魚就滿足曬兩個願望喇。冬蔭功湯嘅酸甜同辣味令到胃口大增,烤魚嘅外皮稍稍炸過,皮脆肉嫩,吸收咗冬蔭功湯汁嘅酸甜之後,令鮮甜嫩滑嘅魚肉更添風味。蝦油海鮮炒飯要炒飯炒到粒粒分明,又唔太乾,都係技巧之一。用蝦殼炸出嚟嘅蝦油,令呢個常見嘅海鮮炒飯變得不平凡。海鮮配菜包含蜆、青口、魷魚,蝦所組成嘅,配合炒蛋底嘅蝦油炒飯,香味充滿層次呀。泰綠鮮奶綠色嘅班蘭雖然味道唔係好突出,但佢伴隨住清幽嘅花香味同淡淡嘅甜味,除左冇影響鮮奶嘅味道,仲啱晒大家消暑。

青木瓜沙律

冬陰鮮菌烤魚

蝦油海鮮炒飯

泰綠鮮奶
2024-04-13
2024-04-17 48 views
位於觀塘的這家泰國餐廳絕對是一個驚喜發現。他們的招牌菜式包括泰式炸蝦餅、泰式海鮮炒飯、泰牛沙冰和彩虹椰汁糕,都讓人驚艷不已。首先的是泰式炸蝦餅。這道前菜以新鮮大蝦為主料,配以香菜、檸檬草等泰式香料調味,然後炸至金黃酥脆。咬下去立即感受到滿滿的蝦香,配上泰式酸辣醬汁更是完美。作為開胃菜實在是太棒了。泰式海鮮炒飯也是必點之選。飯中包含了大蝦、青口等各種海鮮,加上泰椒、泰式酸辣醬等獨特調味,碗碗都是色香味俱全。飯粒分明,每一口都飽含著泰式風味,讓人回味無窮。還有他們的招牌泰牛沙冰,將泰式奶茶和冰沙完美融合,冰涼爽口,香甜不膩,絕對是炎熱夏日的清涼解渴良品。作為餐後甜點,彩虹椰汁糕。這道甜品以新鮮椰奶為主料,五顏六色,口感軟糯香甜,清新脫俗。

2024-04-16 51 views
餐廳環境舒適,播着柔和的音樂炸蝦餅外脆內裏有彈牙的蝦肉,想開胃可以點下個沙律醬斑斕茶鮮綠色的飲品,好eye catching !加入斑斕葉提升清爽的風味,健康又好飲蜂蜜香茅茶味道清香宜人,有助醒腦提神,岩晒我呢啲打工仔趁lunchtime 補充能量春卷撈檬七彩繽紛😆材料豐富,有紅蘿蔔絲、青瓜絲、雞肉,舖滿整碗檬粉。春卷餡料多樣化的,充滿泰式獨特的風味和調味。香茅豬扒飯豬扒香口,入口juicy,厚度適中,香茅味醃得入味,不同的醬汁,帶有甜酸鹹香,充滿特色。
餐廳環境舒適,播着柔和的音樂

炸蝦餅
外脆內裏有彈牙的蝦肉,想開胃可以點下個沙律醬

斑斕茶

蜂蜜香茅茶

春卷撈檬
春卷餡料多樣化的,充滿泰式獨特的風味和
調味。

香茅豬扒飯
平時比較少食泰國菜😹一於放工去食下啦唔再餐餐車仔麵喇~唔係講笑! 呢餐真係超級健康想話你知 泰菜都可以食得好healthy!首先黎個春卷!明顯係岩岩炸起 擺盤賣相唔錯~一口咬落起係好香脆既 入面既餡都足料 唔會有種齋食春卷皮既感覺再黎就係青木瓜沙律!我會叫佢做青木瓜山😹真係好大碟 成座山咁高辣味好夠 青木瓜既切成絲既size岩岩好 而且都爽口 但如果得2個人食 個量會有啲多😹建議多人開心share~重點黎! 係豬手🙌🏻 呢間餐廳好貼心 比埋生菜包住黎食 冇咁漏~醬汁都仲有得揀 最欣賞係有炸蒜🫶🏻野飲就揀左芒果沙冰 & 斑斕茶芒果沙冰好大杯 請你快啲飲😹如果唔係 啲沙冰一溶 真係會成枱都係😹比較特別既係斑斕茶貌似冇氣既青檸梳打, 但飲落係好smooth既真係好似食緊斑斕蛋糕咁🙌🏻
平時比較少食泰國菜😹一於放工去食下啦
唔再餐餐車仔麵喇~

唔係講笑! 呢餐真係超級健康
想話你知 泰菜都可以食得好healthy!

首先黎個春卷!
明顯係岩岩炸起 擺盤賣相唔錯~
一口咬落起係好香脆既
入面既餡都足料 唔會有種齋食春卷皮既感覺

再黎就係青木瓜沙律!
我會叫佢做青木瓜山😹真係好大碟 成座山咁高

重點黎! 係豬手🙌🏻
呢間餐廳好貼心 比埋生菜包住黎食 冇咁漏~
醬汁都仲有得揀 最欣賞係有炸蒜🫶🏻

野飲就揀左芒果沙冰 & 斑斕茶
芒果沙冰好大杯 請你快啲飲😹
如果唔係 啲沙冰一溶 真係會成枱都係😹

比較特別既係斑斕茶
貌似冇氣既青檸梳打, 但飲落係好smooth既
真係好似食緊斑斕蛋糕咁🙌🏻

2024-04-10