今次呢間泰國菜係尖沙咀嘅foodcourt裏面睇佢嘅泰國菜唔算好貴就去試下😎估唔到真係幾高質wor🥳🐤一句總結:性價比高非常推介~😎會回訪嗎: ✔️✔️✔️✔️✔️等候時間:0 min (平日晚上8:00)≋-≋-≋-≋-≋-≋-≋-≋😍海南雞 $70 ▶️ 9.25/10 睇返個價錢同佢個質素真心係非常之抵食‼️首先啲海南雞冇寫係有骨/冇骨見到係無骨真係會食得開心啲😹(相信大家都會明嘻嘻)個重點係啲雞又大塊又多又滑啲雞真係夠曬嫩😆油飯方面唔會好油膩食落去有較淡嘅油香🤩至於佢附送嘅醬都好香尤其係橙色那個😂另一份醬油如果係唔辣的會更加好🤤我朋友表示唔食得辣兩隻醬都唔夠膽試🤭😍泰式炒金邊粉 $75 ▶️ 9/10 也是很高分的一個🙆🏻‍♀️金邊粉較為淋身口感不錯個人覺得可惜嘅係有啲多油😮‍💨至於醬汁用左番茄醬做底加入雞蛋🥚蝦仁🍤同叉燒🤣每樣又多又大粒真係好豐富😙旁邊更放上果仁粒、青檸同辣椒粉還有超配嘅芽菜和韭菜👍🏻食上去酸酸甜甜同時有點辣的味道又唔會好油膩真係調味得剛好😉😍串燒半打(雞+牛+豬)$48 ▶️ 8.5/10 個人覺得雞同豬較為出色食落去好嫩之餘都帶有油香🤪咬落去又唔會太韌🤩夠曬juicy至於牛就
今次呢間泰國菜係尖沙咀嘅foodcourt裏面
睇佢嘅泰國菜唔算好貴就去試下😎
估唔到真係幾高質wor🥳

🐤一句總結:性價比高非常推介~
😎會回訪嗎: ✔️✔️✔️✔️✔️
等候時間:0 min (平日晚上8:00)
≋-≋-≋-≋-≋-≋-≋-≋
海南雞
😍海南雞 $70 ▶️ 9.25/10
睇返個價錢同佢個質素
真心係非常之抵食‼️
首先啲海南雞冇寫係有骨/冇骨
見到係無骨真係會食得開心啲😹
(相信大家都會明嘻嘻)
個重點係啲雞又大塊又多又滑

個人覺得可惜嘅係有啲多油😮‍💨
至於醬汁用左番茄醬做底
加入雞蛋🥚蝦仁🍤同叉燒🤣
每樣又多又大粒真係好豐富😙
旁邊更放上果仁粒、青檸同辣椒粉
還有超配嘅芽菜和韭菜👍🏻
食上去酸酸甜甜同時有點辣的味道
又唔會好油膩真係調味得剛好😉

串燒半打(牛+豬+雞)
😍串燒半打(雞+牛+豬)$48 ▶️ 8.5/10

基本上係要自己出去叫野食付款嘅
好嘅係有人送餐唔使自己攞😎
幾好嘅係送菜速度真係幾快🙆🏻‍♀️

😚推介指數 ▶️ 🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🥚
(🐤為1分;🐣為半分)
Overall用餐體驗只有驚喜沒有失望🤣
我朋友居然係度食到最好食嘅海南雞😆
而小編都覺得呢間泰國菜都真係有水準
而且唔算好貴所以值得回訪‼️

🙏🏻食評只供參考
≋-≋-≋-≋-≋-≋-≋-≋
🤤𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚎 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 @eat.with.hen
𝕀𝕟𝕤𝕥𝕒𝕘𝕣𝕒𝕞 | 𝔽𝕒𝕔𝕖𝕓𝕠𝕠𝕜 | 𝕆𝕡𝕖𝕟𝕣𝕚𝕔𝕖 𝕃𝕍𝟛 | 𝕋𝕣𝕚𝕡.ℂ𝕠𝕞 𝕃𝕍 𝟠💛
記得like & save低以便日後再試❤️

9:幾好食wor推介👍🏻
9.5或以上:深刻難忘一定要試😍
海南雞
泰式炒金邊粉
串燒半打(牛+豬+雞)
2021-12-15 18 views
最近發現加連威老道有個新開張嘅𝙁𝙤𝙤𝙙 𝘾𝙤𝙪𝙧𝙩,聽聞入面有間餐廳由泰國🇹🇭廚師主理,價錢平又唔錯,所以就黎左試~⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀✿海南雞飯🌴👉🏻$70雞肉幾嫩滑而且雞味幾濃,份量再多啲就好,得四嚿雞唔夠喉😜,油飯唔上色但係意外地好食,整體表現屬中上👍🏻⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀✿ 泰式炒金邊粉👉🏻$75金邊粉加入蛋、韭菜、芽菜同埋蝦🦐去炒,味道方面偏酸,色澤都比平時橙⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀✿串燒拼盤🍢(雞、豬、牛)👉🏻$88串燒最有驚喜,牛肉唔韌,豬同雞肉質幾嫩滑,燒汁味道調教得幾好,沙嗲味夠曬濃,仲另上一個原粒花生沙嗲醬,重口味人士可以點😂

✿海南雞飯🌴👉🏻$70

✿ 泰式炒金邊粉👉🏻$75

✿串燒拼盤🍢(雞、豬、牛)👉🏻$88

2021-12-15
$120 (Dinner)
  • 豬頸肉
  • 海南雞飯
近期做嘢真係好忙,OT到人都顛🙃 就連晚飯都無時間食咁滯,做到成8點收工唔知食乜好,諗住去food court平平地快食就返屋企啦,估唔到呢間「泰Grill」d野又幾好食喎😋food court d位都幾寬敞,坐得幾舒服😌————————————————👅海南雞飯($70)👍🏻海南雞嘅精髓在於塊雞皮,呢碟海南雞真係性價比高💯,雞肉嫩得黎雞皮又好滑😋👅青木瓜沙律($55)🔸 開胃前菜,微辛辣感恰到好處👍🏻👅串燒(雞/牛/豬 三串)($48)👍🏻 一串就$18,叫三串會抵d,咖哩味幾香,好容易一串接一串咁食🤤👅 白鱔($38/2串)👍🏻 白鱔皮燒得好脆,魚肉都好嫩,燒得啱啱好,加埋甜燒汁食到舔舔脷😋👅菠蘿 (一份兩串)($25)👍🏻 唔好以為係普通燒菠蘿呀🍍特別在於係燒菠蘿上面灑左d七味粉,辣辣地又甜甜地,呢種泰式食法都幾特別😝💬 食泰國菜唔一定去九龍城嘅🇹🇭去呢個咁food court嘅都得架!😚———————————————— ​味道:🌕🌕🌕🌕🌑抵食:🌕🌕🌕🌕🌓服務:🌕🌕🌕🌕🌑環境:🌕🌕🌕🌕🌑————————————————📍 泰Grill: 尖沙咀加連威老道46-48號恆隆銀行大廈7

————————————————
👅海南雞飯($70)

👅青木瓜沙律($55)
🔸 開胃前菜,微辛辣感恰到好處👍🏻

👅串燒(雞/牛/豬 三串)($48)

👅 白鱔($38/2串)

👅菠蘿 (一份兩串)($25)

​味道:🌕🌕🌕🌕🌑
抵食:🌕🌕🌕🌕🌓
服務:🌕🌕🌕🌕🌑
環境:🌕🌕🌕🌕🌑
————————————————
📍 泰Grill: 尖沙咀加連威老道46-48號恆隆銀行大廈70s Food Dining by Vintage House地下3號舖
街坊系列 – 泰Grill💚終於都開始左強制Scan Code入餐廳☹️大家係轉左模式只叫外賣返去食🥡定係都逼於無奈下🥺要被逼用呢個APP------------------------------環境: 新派系既Food Court坐立於尖沙咀😇有別一般只出現係大商埸當中👍🏻千篇一律裝修風格好似新加坡熟食市場既感覺😎Food Court 新開張一排👏🏻整潔程度非常唔錯其中扣分位係燈光太勁😮‍💨射住有點辛苦------------------------------食物: 串燒 - 豬/雞/牛 ($48/3串) 🍗火喉唔錯🔥雖未到用炭火燒咁有風味但每串既肉汁都鎖得幾好😋咬落夠嫰滑最加分既係個沙爹醬💯真係勁香勁惹味落左好多花生粒去炒😍口感好豐富燒菠蘿 ($25/2串) 🍍燒到岩岩好🤗菠蘿咬落會爆哂汁廚師落左秘制調味粉🥰味道好多層次燒白鱔 ($38/串) 🐟白鱔既魚油經燒過後滲哂出黎😈入口好邪惡而魚肉非常厚身☺️每一啖都好滿足燒豬頸肉 ($68/份) 🐷味道同份量都正常😋醬汁微辣好吸引肉碎生菜包配蒜蓉包 ($68) 🐷味道非常豐富🤤落足好多既泰式香料惹味到爆🥰包完一個又一個,食唔停口辣得好有層
街坊系列 – 泰Grill💚

燒豬頸肉 ($68/份) 🐷

味道同份量都正常😋醬汁微辣好吸引

肉碎生菜包配蒜蓉包 ($68) 🐷

味道非常豐富🤤落足好多既泰式香料
惹味到爆🥰包完一個又一個,食唔停口
辣得好有層次🌶️整體係又香又麻

比較傳統舊式既Food Court 更好享受👍🏻

環境: 7 /10
食物: 8 /10
服務: 7.5 /10

地址: 尖沙咀加連威老道46-48號恆隆銀行大廈70s Food Dining by Vintage House地下3號舖
人均消費: $ 100 - $ 200
2021-12-09 25 views
有沒有試過走著走著,餓了,會發現附近有美食,嘗過後覺得不錯已經好滿足,反之亦然。今天跟朋友約好在尖沙咀逛逛,為聖誕做好準備。血拼過後,當然是肚子餓了,然後發現有food court叫 70s by Vintage House,於是入去望望。剛好遇到店員介主打泰式料理,而尖沙咀店更有泰國人主廚坐鎮,口味都好正宗,聽起來不錯便決定吃這家。◽️ 燒白鱔 $38白鱔好厚肉而肉質亦好彈牙,魚味十足。◽️ 串燒 $48/3串揀哂雞牛豬三款,款款都燒得剛剛好。蘸點秘製醬汁令肉味更突出。◽️ 豬頸肉酸辣沙律 $68豬頸肉燒得香口又惹味,沙律有洋蔥、蘿蔔絲、蔥及大蔥等等,醬汁偏辣帶酸,加上各款食材味道,愈食愈開胃。◽️ 燒菠蘿 $25一份有兩串,大大嚿的菠蘿燒過後份外甜!◽️ 雞中翼 $22肉質嫩又保持多汁,雞肉控瞬間食完!◽️ 雞泡魚乾 $48燒至相當香口,最適合作開胃前菜!

燒白鱔
燒白鱔

◽️ 燒白鱔 $38
白鱔好厚肉而肉質亦好彈牙,魚味十足。

◽️ 串燒 $48/3串
揀哂雞牛豬三款,款款都燒得剛剛好。

蘸點秘製醬汁令肉味更突出。

豬頸肉酸辣沙律

◽️ 豬頸肉酸辣沙律 $68

燒菠蘿

◽️ 燒菠蘿 $25
一份有兩串,大大嚿的菠蘿燒過後份外甜!

◽️ 雞中翼 $22
肉質嫩又保持多汁,雞肉控瞬間食完!

雞泡魚乾

◽️ 雞泡魚乾 $48
燒至相當香口,最適合作開胃前菜!

豬頸肉酸辣沙律
  • 燒白鱔
2021-12-07 12 views
尖沙咀出現咗一間地面food court~入面有幾間餐廳, 今次就是咗其中一間「泰Grill」😍老闆好熱情,佢話比我知, 呢間餐廳係同泰國人crossover搞~ 所以又食到泰國嘅風味又可以食到串燒嘅味道👍🏼睇佢餐牌價錢唔算太貴, 食咗幾樣野勁飽~先至2百幾蚊, 完全滿足曬食慾👍🏼 food court嘅價錢嚟講,可以食到高質嘅泰國菜, 都算幾抵~不過呢度我估應該新開咗冇幾耐, 所以人流唔算太多, 應該都冇咩人知道呢個地方,所以食嘅時候地方都幾乾淨同埋舒適~1. 沙嗲串燒炒飯個串燒飯串燒勁得體, 三串大大串咁~ 再配兩個汁比你點嚟食,完全滿足晒串燒慾望, 個飯嚟講就比較特別, 黏黏地黑糖? 定係醬油嘅味道? 應該係泰國嘅特色🤣2. 肉碎生菜包生菜包如果酸的會更加好, 酸度係自己放檸檬去調教嘅, 如果比多半粒我應該就啱曬😍 不過生菜包都幾大份, 再配兩塊蒜蓉包, 夠晒飽肚~3. 青咖哩雞飯原本睇照片見到青咖哩比較水狀, 以為會冇咩味道, 點知食落去有驚喜喎😍 雖然佢係比較稀,不過個味道完全 非常濃烈, 有咖哩嘅辛辣味, 亦都有青咖哩嘅甜味, 兩者嘅味道完全融合埋一齊, 所以都係幾好食👍
尖沙咀出現咗一間地面food court~
入面有幾間餐廳, 今次就是咗其中一間「泰Grill」😍

1. 沙嗲串燒炒飯

2. 肉碎生菜包

3. 青咖哩雞飯
原本睇照片見到青咖哩比較水狀, 以為會冇咩味道, 點知食落去有驚喜喎😍 雖然佢係比較稀,不過個味道完全 非常濃烈, 有咖哩嘅辛辣味, 亦都有青咖哩嘅甜味, 兩者嘅味道完全融合埋一齊, 所以都係幾好食👍🏼 不過如果雞可以多啲就好喇🤭🤭🤭

4. 豬頸肉
就係燒烤的豬頸肉, 不過佢會再比個汁你點, 醬汁都比較特別酸酸辣辣, 面頭有一層唔知咩嘢, 應該都係泰國嗰啲料🤭

整體嚟講,成餐飯食到飽曬,先係二百幾蚊, 值得去試👍🏼 最重要價錢唔貴, 而且質素幾好~ 會再返去再食😁😁 不過地方比較隱蔽, 都係經過龍城藥房睇化妝品,先會可能見到佢🥰🤣
  • 青咖喱雞肉飯
2021-12-06 384 views
最近尖沙咀有個新food court開幕裏面嘅裝飾好有格調😎同以前又多人又逼嘅food court 完全唔同 仲有職員幫手帶位添!今次我地就揀左泰Grill 呢間泰國菜食💛.🌟串燒($48)平時食泰國菜最鐘意食串燒 今次都唔例外點幾串做前菜😋串燒包括雞、牛、豬各一串 如果點半打仲會平少少😝串燒啖啖肉 肉質比較厚身 一啲都唔孤寒上枱嘅時候仲要超香串燒嘅沙嗲汁仲好好味🤗.🌟豬頸肉 ($68)豬頸肉係今餐嘅MVP!🤩佢嘅肉質脆嫩爽口 份量都夠2個人share至於醬汁絕對係當中嘅精粹😛味道非常豐富 配料多到唔係好食得出點整出黎😳食落酸酸辣辣 配埋豬頸肉非常惹味.🌟海南雞飯 ($70)海南雞起晒骨 肉質實淨亦都夠腍🐓餐廳仲配左2款醬汁分別係泰式酸汁同辣醬油 兩款都帶點辣味🌶加埋醬汁真係更好食 呢度嘅大廚對於調製秘製醬汁真係好有方法👍🏻.🌟泰式炒金邊粉 ($75)呢個金邊粉嘅份量都幾多 仲係搶眼嘅橙紅色😙味道有d似西炒飯撈埋旁邊嘅辣椒同花生碎就更加美味☺️
最近尖沙咀有個新food court開幕
裏面嘅裝飾好有格調😎

今次我地就揀左泰Grill 呢間泰國菜食💛

🌟串燒($48)

平時食泰國菜最鐘意食串燒 今次都唔例外點幾串做前菜😋
串燒包括雞、牛、豬各一串 如果點半打仲會平少少😝
串燒啖啖肉 肉質比較厚身 一啲都唔孤寒
上枱嘅時候仲要超香
串燒嘅沙嗲汁仲好好味🤗
🌟豬頸肉 ($68)
豬頸肉

豬頸肉係今餐嘅MVP!🤩
佢嘅肉質脆嫩爽口 份量都夠2個人share
至於醬汁絕對係當中嘅精粹😛
味道非常豐富 配料多到唔係好食得出點整出黎😳
食落酸酸辣辣 配埋豬頸肉非常惹味
🌟海南雞飯 ($70)

海南雞起晒骨 肉質實淨亦都夠腍🐓
餐廳仲配左2款醬汁
分別係泰式酸汁同辣醬油 兩款都帶點辣味🌶
🌟泰式炒金邊粉 ($75)

呢個金邊粉嘅份量都幾多 仲係搶眼嘅橙紅色😙
味道有d似西炒飯
撈埋旁邊嘅辣椒同花生碎就更加美味☺️
Type of Meal
Dinner
豬頸肉
下午茶時間,喺附近睇吓有啲乜嘢可以輕食之餘又可以坐得舒服啲開頭以為呢度係一間新開嘅服裝店點知望真啲原來係一間入面有唔同餐廳選擇嘅,類似food court咁入座前,店員會先俾你唔同嘅餐牌,等你坐低之後自己慢慢選擇.. 同埋店員服務好好,都會主動介紹吓佢哋嘅運作佢哋座位數量都幾多下,而且幾舒服 啱晒大家嚟傾吓計今次我哋揀咗食泰國菜嘅Thai grill《串燒-3串》$483串串燒分別豬牛雞各一串🥰上枱嘅時候串燒又好香好香!同埋佢哋個沙嗲汁又好香呢度嘅串燒唔會燒到乾爭爭! 控制得都幾唔錯《白鱔》$38/串睇落已經覺得啖啖肉☺️ 咬落去啖啖肉之餘,表皮燒到好爽脆🥰 肉質仲好嫰滑同埋超級肥美《飛天通菜》$58份量都算大碟,而且唔會好似一般泰國餐廳咁用好多油去炒係減油版嘅飛天通菜😍味道同一半嘅泰國餐廳炒嘅冇分別!感覺健康咗《鮮橙茉莉茶》$28橙同茉莉茶嘅味道幾清香 都幾夾❤同埋呢度冇限時,大家可以放心咁一路食住嘢一路同朋友慢慢吹水
下午茶時間,喺附近睇吓有啲乜嘢可以輕食之餘又可以坐得舒服啲

開頭以為呢度係一間新開嘅服裝店

佢哋座位數量都幾多下,而且幾舒服 啱晒大家嚟傾吓計

今次我哋揀咗食泰國菜嘅Thai grill

《串燒-3串》$48

3串串燒分別豬牛雞各一串🥰
上枱嘅時候串燒又好香好香!同埋佢哋個沙嗲汁又好香

呢度嘅串燒唔會燒到乾爭爭! 控制得都幾唔錯

《白鱔》$38/串

《飛天通菜》$58

份量都算大碟,而且唔會好似一般泰國餐廳咁用好多油去炒

《鮮橙茉莉茶》$28
橙同茉莉茶嘅味道幾清香 都幾夾❤

同埋呢度冇限時,大家可以放心咁一路食住嘢一路同朋友慢慢吹水
估唔到係韓國街附近有一間新開嘅food court..入面有幾間唔同類型嘅餐廳都相繼營業入到去首先搵位,然後店員會比唔同嘅餐牌大家睇坐低睇完餐牌之後,覺得泰國嘢都係比較吸引嘅😍所以決定今次食咗泰國嘢先之後就可以去 cashier度落單啦😛《青咖喱雞飯》$65咖喱嘅顏色唔算太青色😂但係我哋係注重內在嘅味道🥰估唔到呢個青咖喱比我想像中辣一啲😛因為平時食嘅泰國咖喱全部都係甜辣甜辣嘅味道,但呢度真係會有一啲辣味爆出黎😍😍係驚喜嘅同埋入面蔬菜嘅份量都好多,俾我覺得感覺健康啲而雞肉嘅質地都好嫩滑😜同埋呢個青咖喱雞飯嘅青咖喱汁係完全夠撈飯🥰唔使慳住食!!!《冬陰公》$98估唔到佢嘅presentation都幾唔錯..下面係會有蠟燭保持住冬陰功嘅溫度🥰令大家隨時都可以有一個熱辣辣嘅冬陰功湯飲😛就咁睇都已經知道材料非常足夠!入面有好多嘅蕃茄仔、蘑菇、秀珍菇同埋大蝦🍤味道非常濃郁!夠酸夠辣夠惹味!飲完都暖笠笠《荔枝西柚梳打》$28因為佢勁香荔枝味道,西柚未到本身唔太出但篤下佢就OK🤣 荔枝清甜加上西柚小小酸味☺️ fresh!其實佢哋入面仲有其他仲未開幕嘅,都可以期待一下
估唔到係韓國街附近有一間新開嘅food court..
入面有幾間唔同類型嘅餐廳都相繼營業

入到去首先搵位,然後店員會比唔同嘅餐牌大家睇

之後就可以去 cashier度落單啦😛

《青咖喱雞飯》$65

咖喱嘅顏色唔算太青色😂但係我哋係注重內在嘅味道🥰

同埋入面蔬菜嘅份量都好多,俾我覺得感覺健康啲
而雞肉嘅質地都好嫩滑😜

同埋呢個青咖喱雞飯嘅青咖喱汁係完全夠撈飯🥰唔使慳住食!!!

《冬陰公》$98

味道非常濃郁!夠酸夠辣夠惹味!飲完都暖笠笠

《荔枝西柚梳打》$28

因為佢勁香荔枝味道,西柚未到本身唔太出

其實佢哋入面仲有其他仲未開幕嘅,都可以期待一下
2021-12-03 31 views
見到咁多好評,放工過咗tst試呢間呢度係類似food court嘅形式裝修幾靚 唔似一般food court 嘅環境入面有幾間食店落單後員工會送餐過嚟而且員工都幾有禮貌今次叫左泰式炒金邊粉醬汁太酸,有3隻蝦~右邊嘅辣椒碎🌶️另上嘅話,就可以照顧到唔食辣嘅客人。另外仲叫左泰式海南雞飯有d失望~雞嘅份量比較少,三件雞肉加舊雞翼,味道正正常常啦~
見到咁多好評,放工過咗tst試呢間
呢度係類似food court嘅形式
裝修幾靚 唔似一般food court 嘅環境
入面有幾間食店
落單後員工會送餐過嚟
而且員工都幾有禮貌

今次叫左泰式炒金邊粉
另外仲叫左泰式海南雞飯
有d失望~雞嘅份量比較少,
三件雞肉加舊雞翼,味道正正常常啦~
2021-12-03
Day for dining out 🥳 After a whole day of hard work, I have found this newly opened Thai restaurant in tst 🤩 It is located in a food court on Granville road. The whole food court is designed and furnished in southeast Asian style. I really felt like being in Thailand when I entered. This time I have tried a few dishes from “Thai Grill” and all amazed me! Green curry chicken with rice 🥘 $65Staff told me that their chef is from Thailand so the green curry I tasted was very typical and delicious 😋

Staff told me that their chef is from Thailand so the green curry I tasted was very typical and delicious 😋 It was a bit spicy and sweet. The curry itself was rich and smooth in texture. It was very worthwhile as many ingredients were inside and the portion is big! 🤩

Spicy fried minced pork with lettuce 🥬 $68
This is definitely one of my favourite from them! Though the colour seems the dish was not spicy at all, its taste was quite hot and appetising which was very suitable to go with lettuce and garlic bread 🥖 Actually I finished up all the meat even though no lettuce has been left to wrap with 🙈

Barbecued chicken/ pork/ beef skewers 🍖$48
We can try this combo for tasting barbecued chicken, pork and beef all in one😋 The meat has been grilled till a bit crispy from the skin, its texture remained so soft and juicy 🤤

Grilled pork jowl meat 🥓 $68
This one is also my favourite! And I must say it is the best Thai grilled pork jowl meat I have never tried!! 😍 the meat was grilled till brownish outside but it was still super juicy and tender! 🤤 I have tried some other Thai restaurants that their pork jowl meat was over cooked and too hard to chew. “Thai Grill” really amazed me by keeping the texture of meat so tender 👍

完成左一日辛勞,係時候食好西慰勞下自己😋 經過尖沙嘴加連威老道發現多左間東南亞風格既新food court🤩 裡面有幾間餐廳,但既然黎到東南亞風既食堂,梗係想食番亞熱帶風情既美食🏝 今次就試左「泰Grill」泰國料理,價錢抵食,而且食物仲好有驚喜添!😍

青咖哩雞飯 🥘 $65
個青咖哩同以前試過既唔同,特別重椰奶香味,而且帶甜同微辣,食落令人好開胃💪 工作人員話距地既廚房真係黎自泰國,所以口味都係偏向正宗泰國風味🤤 唔怪得零舍不同,好好味呀🉐️

肉碎生菜包配蒜蓉包 🥬 $68
呢道菜我好鍾意!🥰 本身見距隻色咁白以為會淡味,點知原來好夠味!而且仲比較辣,啱曬我呢啲無辣不歡既人士😆 包生菜或配蒜蓉包食都好好味😋 太惹味食到最後無曬菜黎包,我都就咁空口食曬啲肉碎🙈

沙爹雞肉/豬肉/牛肉串🍖 $48
叫一道就可以有曬三款肉,終於唔使諗要揀邊款肉😆 烤到出面乾身入面juicy,沙爹醬又夠曬多花生,好味😋

烤豬頸肉 🥓 $68
呢個真係超級amaze我!真係我去過咁多泰國料理餐廳裡面最好食既豬頸肉🤩 距地既豬頸肉雖然都烤到外面焦脆,但係肉質唔會好似一啲泰國餐廳咁食落好硬身難咬,裏面仲keep住好tender 同juicy😍 真係好值得再番黎一試再試😋
青咖哩雞飯
肉碎生菜包配蒜蓉包
串燒(雞/牛/豬)
烤豬頸肉
2021-11-30
$100 (Dinner)
青咖哩雞飯
肉碎生菜包配蒜蓉包
串燒(雞/牛/豬)
烤豬頸肉
  • 青咖喱雞肉飯
  • 豬頸肉
2021-12-02 27 views
今日路過尖沙咀加連威老道,原來呢度新開咗個Food Court,呢度入面嘅環境唔錯,坐得都幾舒服。呢度仲有好幾間餐廳。我今日試咗呢間叫泰Grill,都係以泰國嘢同埋串燒為主。我叫咗下面幾款試下。泰式炒金邊粉 $75金邊粉酸酸甜甜,仲有幾隻鳳尾蝦,加埋碟邊嘅辣粉一齊食好惹味。海南雞飯 $70油飯好香,海南雞十分嫩滑,就咁食都已經覺得好食,點埋啲辣醬就更加分。串燒 (3串) $48雞、牛都唔錯㗎,但最有驚喜嘅係豬肉串,估唔到豬肉都可以燒得咁嫩滑,食串燒一定要點埋有花生香味嘅沙嗲醬一齊食就更有風味。雞髀菇 (一份兩串) $25呢個雞髀菇燒得啱啱好,冇過火,仲好軟好juicy,秘製嘅醬汁有驚喜。白鱔 $38白鱔皮燒得都幾脆,鱔都幾滑,味道都唔錯。總結:餐廳雖然係Food Court,但呢度嘅環境一啲都唔嘈雜,仲坐得都幾舒服。餐廳店員,店長都有親自遞送食物,服務唔錯。食物水準都好,特別係串燒方面。下次再嚟呢度附近都可以再嚟捧場。

泰式炒金邊粉 $75

海南雞飯 $70

串燒 [雞/牛/豬] (3串) $48
串燒 [雞/牛/豬]

雞髀菇 (一份兩串) $25
雞髀菇

白鱔 $38
白鱔皮燒得都幾脆,鱔都幾滑,味道都唔錯。

串燒 [雞/牛/豬]
雞髀菇
白鱔
🇹🇭尖沙咀新開food court🇹🇭推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍放工相約朋友食飯兼閒逛,往The One 途中太平館旁有新開美食廣場,估計soft opening 中,招牌仍被紅紙包著~參考下,見隔離枱食緊海南雞飯同串燒好似唔錯,二人一致決定跟機😂🔥串燒 HKD88 (半打) - 拼盤有齊豬牛雞,每款兩串happy share 系列。熟成度剛好,重口味人士會喜歡,蘸上醬汁食味道更豐富。🥬肉碎生菜包 HKD68 - 豬肉碎伴紅綠辣椒及芫茜,以新鮮爽脆生菜包住就係滋味。碟旁兩片滿滿牛油蒜香多士,如果脆一啲更好~🐥海南雞飯 HKD70 - 海南雞味道中上,蘸上2款泰式醬汁同樣惹味。油飯顏色較淡,但食落味道頗香!🔥白鱔 HKD38 - 肉質新鮮質牙~.··🔖泰Grill (尖沙咀)🪑尖沙咀加連威老道46-48號恆隆銀行大廈70s Food Dining by Vintage House地下3號舖
🇹🇭尖沙咀新開food court🇹🇭
推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍

肉碎生菜包

白鱔

🔥白鱔 HKD38 - 肉質新鮮質牙~
🔖泰Grill (尖沙咀)
肉碎生菜包
  • 海南雞飯
  • 白鱔
通常大家印象中嘅food court都裝修得冇咁靚比較頹😔但意外比我發現咗呢間裝修得好靚既food court !一入到有多間唔同菜式既小店,我哋最後揀左泰國野🤣整體評分:7/10味道:7/10服務:7/10環境:7/10人均消費:$100-200地址:泰Grill (尖沙咀)尖沙咀加連威老道46-48號恆隆銀行大廈70s Food Dining by Vintage House地下3號肉碎生菜包配蒜蓉包($ 68): 好惹味!辣得黎又唔會太誇張,酸辣可口!蒜蓉包蒜香十足串燒三串($48):三款肉都燒得好香,調味入味,有好濃沙嗲醬同花生嘅香味!其中最鍾意食雞肉!好滑好juicy泰式明爐魚($198):原條直上好大條!🤤🤤🤤泰式醬汁好香,魚肉好滑,令人忍唔住一食再食!泰式酸辣魷魚($118):呢個醬汁同泰式明爐魚差唔多,不過會更偏酸一啲,魷魚好脆好惹味~泰式燒雞半隻($148):大大份燒雞😍超大隻脾🤣正到暈!味道咸香入味,再配上獨特嘅酸辣醬汁別有一番風味~飛天通菜($58):食多左肉梗係要食返啲蔬菜啦~梗又點少得飛天通菜呢!😍 通菜唔會炒得老又夠惹味!

整體評分:7/10
味道:7/10
服務:7/10
環境:7/10
人均消費:$100-200
地址:泰Grill (尖沙咀)

2021-11-26 30 views
尖沙咀行街,行到加連威老道見到一間好特別的foodcourt,是以以70年代為主題,相當吸引我駐足觀看;見環境新淨格調特別,就決定入內吃返餐~職員好殷勤招待,帶位、斟水、講解用QR code落單,有別於一般food court ~而最吸引我的是抵食的泰Grill~~泰式酸辣鳳爪$48酸甜醒胃,皮爽脆,有些鳳爪的筋,煙煙靭有口感~串燒三串$48我們選了2雞1豬肉嫩且厚又夠juicy~ 有烤的香味仲有點甜甜的蜜味😋 配上勁多花生的沙嗲醬,更加好食🤤飛天通菜$58通菜新鮮大碟,份量十足,又夠鑊氣;有蒜頭、辣椒青椒伴炒,辣度十足,食落又好正~蒜蓉包5件$28塊塊金黃好香蒜蓉味,仲有一粒粒蒜蓉喺上面,每塊香口鬆化~泰式炒金邊粉$75少許酸甜配搭,有鮮蝦、炒蛋、豆腐干、芽菜、干葱…蝦大隻又夠鮮味,食落爽口,加埋花生碎、辣椒醉同青檸汁,熱辣辣又炒得干爽好好食。
而最吸引我的是抵食的泰Grill~~

泰式酸辣鳳爪$48
酸甜醒胃,皮爽脆,有些鳳爪的筋,煙煙靭有口感~
泰式酸辣鳳爪

串燒三串$48
我們選了2雞1豬
串燒三串

飛天通菜$58
飛天通菜

蒜蓉包5件$28
塊塊金黃好香蒜蓉味,仲有一粒粒蒜蓉喺上面,每塊香口鬆化~
蒜蓉包

泰式炒金邊粉$75