2022-01-10 27 views
🇹🇭泰Gill行過見到個food court 幾靚,就入搵食😝冬陰公 $98邊爐式上菜,好足料,份量有4-5碗唔會好辣,酸酸地好開胃,冬天飲好正👍🏼出色 💯💯豬頸肉 $68肉質夠厚爽口,仲有少少炭味食到停唔到口🤪燒白鱔 $38勁嫩滑,重點係冇骨!重點推介🌟泰式酸辣鳳爪 $48蘿蔔絲有驚喜,醃得好入味,唔會太辣或太酸完全冇平時好驚個隻紅蘿蔔味略嫌鳳爪唔算好入味,但夾啲蘿蔔絲食就啱啱好沙爹串燒炒飯 $68炒飯唔油,啲飯似糯米仲有啲葉味 串燒有雞牛豬各一,味道黎講唔洗蘸醬都ok 雞肉、豬肉都好滑,牛相對就比較有咬口 成個飯同串燒都甜甜地2個人埋單$320食物質素唔錯,價錢合理抵食😆環境乾淨企理,裝修都唔錯,位置又易搵推介大家要嚟試吓🙌🏻🙌🏻🙌🏻
🇹🇭泰Gill

行過見到個food court 幾靚,就入搵食😝

冬陰公 $98
邊爐式上菜,好足料,份量有4-5碗
唔會好辣,酸酸地好開胃,冬天飲好正👍🏼
出色 💯💯

豬頸肉 $68
肉質夠厚爽口,仲有少少炭味
食到停唔到口🤪

燒白鱔 $38
勁嫩滑,重點係冇骨!重點推介🌟

泰式酸辣鳳爪 $48
蘿蔔絲有驚喜,醃得好入味,唔會太辣或太酸
完全冇平時好驚個隻紅蘿蔔味
略嫌鳳爪唔算好入味,但夾啲蘿蔔絲食就啱啱好

沙爹串燒炒飯 $68
炒飯唔油,啲飯似糯米仲有啲葉味

串燒有雞牛豬各一,味道黎講唔洗蘸醬都ok
雞肉、豬肉都好滑,牛相對就比較有咬口

成個飯同串燒都甜甜地

2個人埋單$320
食物質素唔錯,價錢合理抵食😆
環境乾淨企理,裝修都唔錯,位置又易搵
推介大家要嚟試吓🙌🏻🙌🏻🙌🏻

Sawadecup😆平時食泰國野都唔少得香料味濃,今次介紹嘅絕對係平靚正。#小胖遊尖沙咀🐠 —————————————————🔹汁燒魷魚鬚 $98焦點推介😱Omg 係燒烤嘅香,係大海嘅鮮🌊,而且魷魚勁彈牙又易咬,原條真係大碟,加埋酸酸辣辣嘅汁好香口,小編認為一定要order🦑.🔹肉碎生菜包+蒜蓉包 $65🔥肉碎真係睇唔出咁火辣🌶,配合生菜嘅fresh,簡直係味蕾嘅衝擊,令人流晒口水,同時小編唔小心食咗辣椒粒,仲流埋眼水🥲.🔹海南雞飯 $70🍚雞飯比一般的少油較健康同時淡味啲,雞肉份量OK🐔,至於滑嫩程度就depends on食嘅部位,比較喜歡係2個醬汁好惹味,仲有清甜蘿蔔湯🥣同菜🥬營養均衡啲.🔹牛肉串 $18牛肉嫩而不韌,沙爹汁🥜好好味,燒烤味十足,想過下口癮,一定要試下—————————————————🧜🏻口水度:🌕🌕🌕🌗🌑🤑CP值💰:🌕🌕🌕🌕🌘🧚🏻打卡值:🌕🌕🌕🌘🌑🥰舒適度:🌕🌕🌕🌗🌑👅再食指數:🌕🌕🌕🌘🌑.♟Overall♟性價比之選,嗌到成枱都係大約$250😋2個人食到飽飽,真係抵又好食,啱晒糧尾/學生去食😆當中🦑魷魚鬚極力推介🙂
#小胖遊尖沙咀🐠

♟Overall♟
當中🦑魷魚鬚極力推介🙂
汁燒魷魚鬚
牛肉串
📍泰𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹 (尖沙咀) 最近發現原來尖沙咀加連威老道新開左個Food Court,一於幫大家試一試啦!✨入面雖然環境唔太大,只有幾間餐廳選擇,但係好乾淨企理,裝修仲好有格調。😍而且佢同一般既Food Court好唔同,呢到係有人帶位架,咁就唔洗一班人喺到逼等位。坐低咗之後仲會有職員拎餐牌俾我哋睇,有齊晒咁多間餐廳,而且會有職員幫手送餐,仲會比水我地,超好服務超貼心!👍👍呢個Food Court超高質呀,加上價錢親民,而且仲會一路播住mirror既歌~ 𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:▪️青咖喱雞肉飯 ($65)呢到既青咖喱顏色係偏黃既💛,而且質地係比較稀,不過佢既椰香味好重好突出!! 佢食落唔算辣,但係都好合我心意,清清甜甜咁,佢個青咖喱要黎餸飯啱哂!😋佢既份量都ok,除左雞肉之外仲有好多椰菜花,超豐富!! ▪️香葉肉碎飯 ($72)肉碎既份量超多,而且充滿傳統香料既味道,食落香辣多汁,好惹味!另外仲會有一隻煎蛋🍳,整體配埋一齊食超夾超香,富有泰式風味!▪️冬陰功 ($98)冬陰功係我地既是日最愛❤️❤️‍🔥!! 佢既味道唔算太辣,不過就好夠酸。而且佢超足料,有好多菇同有大蝦🦐,所以令到個湯充滿
📍泰𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹 (尖沙咀)

𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:
▪️青咖喱雞肉飯 ($65)

▪️香葉肉碎飯 ($72)

▪️冬陰功 ($98)
冬陰功係我地既是日最愛❤️❤️‍🔥!! 佢既味道唔算太辣,不過就好夠酸。而且佢超足料,有好多菇同有大蝦🦐,所以令到個湯充滿鮮味!上枱既時候仲會有個爐仔熱住,飲落去既時候成個人都暖笠笠!!

▪️串燒 (雞/牛/豬) (三串) ($48)
串燒我地選擇左雞牛豬都各一串,🍢三串都燒得好香口惹味,仲好juicy添。當中我覺得最出色既就係豬,🐷豬肉味超香濃,而且肉質嫩滑,配埋沙嗲醬食好滋味。

𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:
📍尖沙咀加連威老道46-48號恆隆銀行大廈70s Food Dining by Vintage House地下3號舖
Shop 3, G/F,70s Food Dining by Vintage House, Hang Lung Bank Building, 46-48 Granville Road, Tsim Sha Tsui
2022-01-05 261 views
✈️好耐好耐冇去泰國lu 🇹🇭仲記得那些年去泰國旅行個陣食過一間幾「骨子」嘅food court🎊令我至今都印象難忘❤️估唔到香港最近都有一間比番呢個感覺我嘅food court🇹🇭呢個food court裝修得好「精緻」💜其實我覺得佢似一間餐廳多過似food court😍餐廳地點方便👍裡面乾乾淨淨又坐得亦都好舒服😌加埋親切嘅服務態度☺️仲要食物味道整體夠地道😋若果你都鐘意食「泰菜」嘅話❤就要去試吓嚕🇹🇭🔥..🐔海南雞飯 $70..🇹🇭海南雞份量都算幾大份😋鷄夠滑❤仲要係🈚️骨😍啖啖肉😋個飯亦都唔油膩🔥有水準👍讚🐔..🍜泰式船麵 $48..🍜呢個船麵我揀咗跟牛肉🐃個湯味道好夠濃👍麵條嘅份量亦都好多❤️呢間餐廳都幾抵食😋呢個面整體亦都唔錯😋❤️..🐷肉碎生菜包(配蒜蓉包) $68..🇹🇭食泰國餐通常都會🈶️肉碎生菜包🥰我朋友好鍾意食辣❤️佢話呢個辣辣得好香又惹味😋仲跟兩塊蒜蓉包😋超香脆呀😍👍..🔥串燒 :白鱔 $38..❤️我好鍾意食魚🐟所以就叫呢個燒白鱔🔥魚身好厚👍燒得亦都好香😋鍾意食魚嘅呢個必食呀👍推介推介🔥🔥..🔥串燒:豬、牛、羊各一串 $48..❤佢哋呢度嘅串燒真係🈚️得輸😋三款都超好味😍尤其是係個
🐔海南雞飯 $70
🍜泰式船麵 $48
🐷肉碎生菜包(配蒜蓉包) $68
🔥串燒 :白鱔 $38
🔥串燒:豬、牛、羊各一串 $48
❤佢哋呢度嘅串燒真係🈚️得輸😋三款都超好味😍尤其是係個醬汁😋甜甜地又食到有花生碎嘅香味👍好好味呀👍😋❤️
💰$272 / 2ppl
🚩Thai Grill
📍尖沙咀加連威老道46-48號恆隆銀行大廈地下Vintage House 3號舖

• 串燒
2022-01-05 33 views
厚福街隔離新開左個小型嘅food court,food court由外面望入去已經好有氣派,好有歐陸風情▪️坐定左之後就可以用QR code落單,成個food court有幾間餐廳可以點,仲可以跨店點餐,夠哂方便👍▪️今次試下入面其中一間泰國餐廳😋餐廳雖然細細地,但係食物種類都幾多下,有唔同嘅飯類、沙律、湯同小食,食物款式絕對可以拍得住一間大嘅泰國餐廳👍▪️order完食物之後,好快就上齊菜,仲熱辣辣架🥰🍢串燒(豬肉/牛肉/雞肉) $88沙嗲汁都好夠味,仲有花生混入左其中,香味同口感都有齊😋肉燒得好香,肉汁鎖哂喺肉入面唔會太乾,每串串燒都好大串,食落啖啖肉雞肉好滑,豬肉唔會太多筋,牛肉都唔鞋!🍲冬陰功 $98佢地嘅冬陰功份量好大,湯連埋個爐一齊上,咁就唔洗怕而家天氣凍啲湯好快凍哂啦🥰湯夠酸同唔會太辣,香茅味好夠!!而且幾足料,凍冰冰飲返啖熱湯,酸酸辣辣,再食埋啲海鮮暖身啱哂🦐🍛海南雞飯 $70雞肉無骨好嫩滑,配搭嘅酸辣汁酸味好出,點雞肉提鮮好好味!!配埋油飯簡直一絕!🍛青咖哩飯 $65咖哩香茅同椰香味好夠,唔會好辣,唔嗜辣嘅朋友都可以食到!咖哩色水好靚,質地夠濃稠,撈飯啱哂!咖喱份量好大可以
▪️order完食物之後,好快就上齊菜,仲熱辣辣架🥰

🍢串燒(豬肉/牛肉/雞肉) $88
沙嗲汁都好夠味,仲有花生混入左其中,香味同口感都有齊😋
雞肉好滑,豬肉唔會太多筋,牛肉都唔鞋!

🍲冬陰功 $98

🍛海南雞飯 $70

🍛青咖哩飯 $65
咖哩香茅同椰香味好夠,唔會好辣,唔嗜辣嘅朋友都可以食到!
咖哩色水好靚,質地夠濃稠,撈飯啱哂!咖喱份量好大可以撈哂成碟飯都冇問題😋

估唔到喺food court入面嘅餐廳都可以咁有驚喜,好抵食而且份量夠大,三個人share都夠!第日喺尖沙咀都可以試下呢間新間嘅food court,座位坐得舒服,環境又乾淨,連個廁所都好乾淨(好重要!)👍
加連威道道附近你會諗到咩?韓國菜?原來而家唔一定得韓菜,仲有個靚靚地方,有幾間唔同既餐廳,落單比錢佢就會送餐,可以食幾間唔同既野仲有服務?🥰但我就食左泰菜,有食其他店好食可以介紹我下次食呀❤️泰式酸辣鳳爪,我真係好鍾意(選)腳趾😂味幾香,份量岩岩好,配料都好多,正呀,啲辣愈食愈過癮肉碎生菜包,泰國既生菜包係令我會食得多菜左既時候,所以好中意食,仲可以令食得少肉既我食多左肉,佢既肉碎會有啲辣,辣真係令人又愛又恨,仲有兩塊我最愛既蒜茸包🥰串燒(豬,牛,雞)你又中意食邊款?我就最中意食雞啦,夠嫩燒蠔我是十分推介,蒜夠多,好夠蒜味仲要食得出新鮮,仲唔算細粒雞泡魚乾係我最愛,但唔知原來泰國野都有得食佢,所以我簡定了,真係我中意既雞泡魚乾呀❤

但我就食左泰菜,有食其他店好食可以介紹我下次食呀❤️

串燒(豬,牛,雞)你又中意食邊款?我就最中意食雞啦,夠嫩

2022-01-02 13 views
今晚同屋企人黎左尖沙咀行街,發現到The one 附近開左個美食廣場所以就入左去睇下,入面日式,泰式,馬來西亞菜都有☺️服務員好好會幫手搵座位。之後就可以睇下餐牌,再去返相應嘅店舖落單,就會有服務員送餐🥳餐具同熱水都可以係自助區搵到,覺得比傳統美食廣場靚同企理👍🏻☺️我地最後揀左泰國野。🌸飛天通菜通菜口感爽口😍味道就辣辣地都幾野味😋🌸沙爹串燒炒飯沙爹串燒有豬,牛,雞串燒😋串燒燒得好香,配埋沙爹醬一齊食,味道更有層次🤤炒飯有少少似糯米飯🤩🌸燒白鱔白鱔燒得岩岩好,又唔會太燶,入口唔會膩。🥰🌸泰式炒金邊粉金邊粉入面有大蝦,豆干😎大蝦彈牙🤩金邊粉好入味,甜甜酸酸咁🤓

🌸飛天通菜

通菜口感爽口😍味道就辣辣地都幾野味😋

🌸沙爹串燒炒飯

炒飯有少少似糯米飯🤩

🌸燒白鱔

白鱔燒得岩岩好,又唔會太燶,入口唔會膩。🥰

🌸泰式炒金邊粉

行開尖沙咀見到有新開嘅food court裝修都幾靚,有好多款唔同嘅嘢食今次就講咗食泰國菜佢食物選擇都幾多,價錢仲好抵試咗幾款嘢食佢嘅青咖喱雞唔算好辣,椰奶味重啲雞都幾滑,有唔同嘅蔬菜幾好食,不過個人覺得啲菜有少少硬另外試咗冬陰功湯湯底偏酸,唔會好辣,都幾足料有好多秀珍菇同埋蕃茄,幾惹味泰式肉碎飯份量都幾多,仲有隻煎蛋啲肉碎調味適中,仲有啲豆角通菜偏辣,同埋有少少油不過送飯都唔錯小食方面有雞泡魚乾,有咬口加埋沙律醬冇咁熱氣另外試咗幾款串燒,白鱔超好食個皮好脆,加埋少少醬汁好正沙嗲串燒勁大份,而且好Juicey啲豬同埋啲雞都好入味,唔使特別加沙嗲醬不過佢嘅沙嗲醬有花生粒,食埋口感更加豐富整體幾推介,嘢食方面質素都幾好環境開揚闊落,都幾大有機會試埋其他餐廳
行開尖沙咀見到有新開嘅food court
裝修都幾靚,有好多款唔同嘅嘢食
今次就講咗食泰國菜
佢食物選擇都幾多,價錢仲好抵
試咗幾款嘢食
佢嘅青咖喱雞唔算好辣,椰奶味重
啲雞都幾滑,有唔同嘅蔬菜
幾好食,不過個人覺得啲菜有少少硬
另外試咗冬陰功湯
湯底偏酸,唔會好辣,都幾足料
有好多秀珍菇同埋蕃茄,幾惹味
泰式肉碎飯份量都幾多,仲有隻煎蛋
啲肉碎調味適中,仲有啲豆角
通菜偏辣,同埋有少少油
不過送飯都唔錯
小食方面有雞泡魚乾,有咬口
加埋沙律醬冇咁熱氣
另外試咗幾款串燒,白鱔超好食
個皮好脆,加埋少少醬汁好正
沙嗲串燒勁大份,而且好Juicey
啲豬同埋啲雞都好入味,唔使特別加沙嗲醬
不過佢嘅沙嗲醬有花生粒,食埋口感更加豐富
整體幾推介,嘢食方面質素都幾好
環境開揚闊落,都幾大
有機會試埋其他餐廳
2021-12-29 20 views
尖沙咀 人頭湧湧舖頭🎁泰式種類 炒出鑊氣☺️尖沙咀B1出口,步行約5分鐘首先先講氣氛,入到去人頭湧湧,職員都好用心安排入座🙆‍♂️服務真係要加分😀1. 泰式炒金邊粉$75- 呢一個炒金邊粉非常有鑊氣❤️當中會有大大隻嘅蝦😳芽菜🤝蔥☺️炒出鑊氣👍🏻醬料配搭非常好😳大火快炒🥰最啱一家大細食😆2. 飛天通菜$58- 分量非常十足😋食到舔舔脷😄好有泰國嘅風味🤣鍾意食辣嘅朋友都可以試吓🎖屬於小辣😳炒到翠綠色🙏廚師控制火候一流🙂3. 牛仔骨$48- 先講份量😄總共會有三件,比較多肉汁🦁️都算係我食過咁多間牛仔骨做得最好嘅一間🤣非常真心,控制火候真係啱啱好,肉嫩多汁😋好似搽咗浸蜜糖上去🤣4. 豬牛雞串燒$48- 總共有三串,配搭特色醬料☺️色香味俱全🙆‍♂️食完之後應該唔夠喉🙂最啱同朋友三五知己一齊食😆鎖晒啲肉汁整體唔錯❤️職員服務亦都比較好😳亦都可以啱晒朋友一齊去🥰地點:尖沙咀加連威老道46-48號恆隆銀行大廈70s Food Dining by Vintage House 地下3號舖名稱: 泰grill@thai.grill.tst 好去評分🎖(5個👍🏻為最好)- 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻- 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍
尖沙咀 人頭湧湧舖頭🎁

4. 豬牛雞串燒$48

整體唔錯❤️職員服務亦都比較好😳亦都可以啱晒朋友一齊去🥰

名稱: 泰grill
@thai.grill.tst

好去評分🎖(5個👍🏻為最好)
- 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
- 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
- 價錢:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
- 推介:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

———————————————————————————

#香港美食 #hkfoodie #香港餐廳 #香港 #香港好去處 #美食 #美食日記 #hkrestaurant #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodieblogger #餐廳推介 #中餐 #西餐 #自助餐 #香港人 #hkrestaurants #美食推薦 #美食摄影#尖沙咀美食 #尖沙咀
2021-12-27 24 views
最近成日都同朋友去尖沙咀行街,因為交通方便啲,而且最近尖沙咀都開咗好多唔同嘅新餐廳,今次去嘅就係其中一間。呢間餐廳正正就係加連威老道,本身就係一個food court入邊,呢個food court仲要走70年代嘅裝修風格,都幾得意㗎 !我哋今次試嘅呢間小店主打係泰國菜,雖然食飯嘅選擇唔算多,但係我覺得泰國基本上最出名嘅食物都喺晒度,而且佢仲有串燒,所以我都諗咗好耐食乜好架!今次我就叫做肉碎生菜包配蒜蓉包,半打烤扇貝,沙嗲串燒炒飯同埋一個泰式炒金邊粉。肉碎生菜包我覺得都幾辣,不過配上左爽脆嘅山菜之後即刻降低左辣嘅感覺,一入口香辣嘅味道即刻刺激到你嘅味蕾,而且佢嘅肉碎都幾Juicy唔會乾,作為一個開胃菜我覺得恰到好處。我同屋企人都好欣賞佢哋既烤扇貝,店家毫不吝嗇咁樣落咗好多蒜蓉調味,所以一入口帶子嘅鮮味同埋蒜味立即喺你嘅口爆開,而且帶子隻隻都好大粒啖啖肉,絕對係必食之選!沙嗲串燒炒飯我覺得都幾特別,佢嘅炒飯用咗黑醬油烹調,而且口感QQ好似食緊糯米飯咁,而且佢嘅串燒包含晒豬肉牛肉雞肉,係抵食之選。最後我哋叫咗個泰式炒金邊粉粉,金邊跟返傳統嘅泰式風格入口偏甜,而且佢嘅金邊粉偏向濕潤,啱晒唔鍾意

沙嗲串燒炒飯我覺得都幾特別,佢嘅炒飯用咗黑醬油烹調,而且口感QQ好似食緊糯米飯咁,而且佢嘅串燒包含晒豬肉牛肉雞肉,係抵食之選。最後我哋叫咗個泰式炒金邊粉粉,金邊跟返傳統嘅泰式風格入口偏甜,而且佢嘅金邊粉偏向濕潤,啱晒唔鍾意食乾爭爭口感嘅你,而且佢嘅有唔同嘅配料口感都幾豐富,都不錯吃。總括嚟講呢間小店嘅質素都唔錯,仲有價錢一啲都唔貴CP值都好高,大家如果行街經過嘅話都可以試吓㗎!
2021-12-26 18 views
尖沙咀最近新開咗環境唔錯嘅Foodcourt,睇落好乾净舒服今晚揀咗食泰Grill平價泰國菜串燒(雞/牛/豬)💰4️⃣8️⃣醬汁係秘制,幾好味雞髀菇 💰2️⃣5️⃣烤得好juicy燒菠蘿 💰2️⃣5️⃣燒嘅菠蘿正,見到一定會試泰式炒金邊粉 💰7️⃣5️⃣炒得唔錯,甜甜地又辣辣地飛天通菜 💰5️⃣8️⃣要有鍾意食辣嘅準備用咗蒜頭、辣椒同青椒一齊炒🎈泰Grill🎈尖沙咀加連威老道46-48號恆隆銀行大廈70s Food Dining by Vintage House地下3號舖

今晚揀咗食泰Grill平價泰國菜

串燒(雞/牛/豬)💰4️⃣8️⃣
醬汁係秘制,幾好味

雞髀菇 💰2️⃣5️⃣
烤得好juicy
燒菠蘿 💰2️⃣5️⃣
燒嘅菠蘿正,見到一定會試
泰式炒金邊粉 💰7️⃣5️⃣
炒得唔錯,甜甜地又辣辣地

飛天通菜 💰5️⃣8️⃣
要有鍾意食辣嘅準備
用咗蒜頭、辣椒同青椒一齊炒
🎈泰Grill🎈
2021-12-24 12 views
係尖沙咀發現左個裝修得幾靚既food court,見幾多人食緊呢間泰Grill就決定試一試汁燒魷魚鬚 (原隻) ($98)醬汁咸香惹味,魷魚質素好靚,彈牙有鮮甜味,份量又多,必食😍青咖喱雞肉飯 ($65)顏色偏黃同比較稀,正當我以為普通既時候點知一食好驚喜😱咖喱香料味好豐富,椰奶味亦好香濃相當突出,個汁用黎送飯真係一流,我最後係全部汁都食哂😋 菜同雞肉都整得唔錯,菜清甜雞肉嫩滑串燒 (雞/牛/豬)(三串) ($48)三款串燒都燒得唔錯,惹味有肉汁,我覺得最好食係豬,肉味最濃,一定要點旁邊既沙爹醬,好香濃充滿花生香味☺️沙爹串燒炒飯 ($68)串燒同上面一樣,不過仲多左個酸辣汁,好食不過真係幾辣下,唔建議點太多😂炒飯好特別,飯甜甜地似黑糯米飯,又有好重香料味

汁燒魷魚鬚 (原隻) ($98)
醬汁咸香惹味,魷魚質素好靚,彈牙有鮮甜味,份量又多,必食😍

青咖喱雞肉飯 ($65)

串燒 (雞/牛/豬)(三串) ($48)

沙爹串燒炒飯 ($68)
  • 青咖喱雞肉飯
  • 汁燒魷魚鬚
  • 沙嗲串燒炒飯
  • 串燒
#wetdodo_尖沙咀原來尖沙咀開左個food court👀驟眼睇同平時係商場入面既food court唔同係開係地面的~厚福街行多條街就到!仲要係主打南洋風既裝修🎠幾新淨而且美食廣場既優勢就係冇限時🥴同埋啲姐姐服務態度好好仲會送餐😂似Food court既點就係要門口落單比左錢先不過會有工作人員送餐但佢地冇果啲立牌仔用黎搵番個客所以大家記住張單要放係枱面🤣比佢地睇入面有幾間唔同既餐廳睇番介紹呢間泰國菜 <泰Grill> 原來仲係泰國人主理😲咁睇黎會幾正宗!加上以呢區黎講個價係ok抵食🤪而味道都真係唔錯 值得一戰😛—————————————————————🍢沙爹串燒炒飯 $68😋:7.5/10呢個滿足左我想食串燒既慾望😛豬牛雞三款都大大串最出色係豬肉 帶有少少肥顯又香又juicy但又唔會覺得肥膩其次係牛肉 肉味都夠但肉質冇豬咁滑嫩而雞肉相對係普通 唔夠汁同雞味都唔太出炒飯係全部都好上色視覺同味道上都有啲似豉油炒飯而口感上有少少似糯米飯🤣啲飯就有少少一舊舊 冇咁乾爽入面夾雜左啲豆角 多左啲口感呢點幾好再食就可能會叫淨串燒 啖啖肉更過癮🤪🍛青咖哩牛肉飯 $65😋:8/10
#wetdodo_尖沙咀
原來尖沙咀開左個food court👀
驟眼睇同平時係商場入面既food court唔同
係開係地面的~厚福街行多條街就到!
仲要係主打南洋風既裝修🎠
但佢地冇果啲立牌仔用黎搵番個客
所以大家記住張單要放係枱面🤣比佢地睇
入面有幾間唔同既餐廳
睇番介紹呢間泰國菜 <泰Grill>
原來仲係泰國人主理😲咁睇黎會幾正宗!
加上以呢區黎講個價係ok抵食🤪
呢個青咖哩望落係偏黃啲既
椰奶味好重 同埋佢杰身既程度剛好
用黎餸飯真係一流
牛肉都幾大塊 份量都夠 有6 7塊
另外仲有啲西蘭花、椰菜花同豆角等既蔬菜
呢個整體黎講都幾滿足~
如果再多啲薯仔果類更開心😛

另外配埋蒜蓉包既組合幾新鮮
蒜蓉包好厚切~蒜味夠重
🥬飛天通菜 $58
😋:8.5/10
豆辦醬同通菜真係好夾~
味道足夠而唔會覺得過濃
蘆筍既口感有啲肉菜心徑批走左外皮咁好嫩
呢個我覺得試下都可以
不過仲有十幾款串燒可以揀😛
下次會試下其他🤪

👅:價錢合理而且環境係乾淨企理~當日個場閒日晚市但都唔算太多人🧐但其實呢到自助拎餐具同水呢啲又方便、同埋係唔限時黎講~如果去開TST都不失為一個好聚腳點🥳加上泰菜晚市時段基本上餐廳都較少$70左右就有個主菜~呢到都算抵🥸二人食左五樣嘢真係飽到上心口🤰
—————————————————————
🌮🍢🌮🍢🌮
泰Grill

💸:人均~$140

📍:尖沙咀加連威老道46-48號恆隆銀行大廈70s Food Dining by Vintage House地下3號舖

✨免加一

#wetdodo_meals #美食 #hkig #hkfood #hk852 #尖沙咀 #tsimshatsui #尖沙咀美食 #尖沙咀泰國菜 #泰國菜 #泰grill
沙爹串燒炒飯
青咖哩牛肉飯
飛天通菜
行過尖沙咀發現呢度開咗個Food Court,好vintage好啱打卡!📸 呢度有幾間餐廳選擇,仲有檔專賣飲品嘅🥤 我哋今日就揀咗呢間泰Grill食泰國菜🇹🇭呢度最神奇係呢度會有人帶位,職員會攞哂啲餐牌比你睇👀 而每張枱都有個QR code,可以自助落單再用電話俾埋錢,非常方便完全唔洗離開個位!👏🏻 仲要唔洗自己取餐,又有職員攞埋水比我哋,未見過咁高質咁好服務嘅Food Court!😳❤️ 沙嗲串燒炒飯 $68食泰國菜點少得食串燒呀!本身諗住叫淨串燒 $48,但原來加多個炒飯底都只係加多20蚊,咁梗係叫埋個炒飯啦!😆 串燒有三串,豬、牛、雞各一串,三串都勁厚肉燒得都好juicy,再加埋佢啲沙嗲醬幾好味!👅❤️ 飛天通菜 $58有睇開我食評嘅都知炒通菜出現嘅頻率比較高,而呢間啲通菜係我食過咁多間之中嘅辣度比較高嘅🌶 辣得嚟好惹味好有鑊氣又唔會辣到係咁飲水 (利申:食譚仔5小辣)🧏🏻‍♀️❤️ 白鱔 $38見到$38串白鱔咁平即刻叫返串嚟食!肉質好厚實飽滿,燒到個皮脆而肉又唔嚡,佢嘅燒汁甜甜哋燒得啱啱好!👌🏻❤️ 肉碎生菜包配蒜蓉包 $68食泰國菜都會成日點呢道菜,肉碎嘅酸辣汁做得唔錯,食落好開胃,
我哋今日就揀咗呢間泰Grill食泰國菜🇹🇭

❤️ 沙嗲串燒炒飯 $68
沙嗲串燒炒飯

❤️ 飛天通菜 $58

❤️ 白鱔 $38
白鱔

❤️ 肉碎生菜包配蒜蓉包 $68
肉碎生菜包配蒜蓉包
食泰國菜都會成日點呢道菜,肉碎嘅酸辣汁做得唔錯,食落好開胃,辣度我就覺得辣過飛天通菜少少🤏🏻 第一次肉碎配蒜蓉包,個效果亦都好夾,而且配蒜蓉包食好似減輕咗啲辣度,食落無咁辣😼

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
食到中途我都唔記得自己喺個Food Court度😂 因為無論食物質素、環境同服務都係餐廳級數,而佢嘅價錢係非常之抵食!🙆🏻‍♀️

補返Menu先👇🏻
2021-12-16
$116 (Dinner)
泰菜….無錯又係泰菜😜見到加連威老道新開既泰菜當然要試吓啦,之前行過見到佢未正式開業時,巳被佢嘅裝修吸引住,所以今日特登專程過嚟試試😆肉碎生菜包(配蒜蓉包) $68佢除咗有一碟分量多嘅生菜🥬之外,仲加配有蒜蓉包,不過就比較迎合香港人口味,對我來講酸辣度可再多D 咁就完美喇😁泰式酸辣魷魚🦑 $118呢個出色,我建議大家如果去食,呢個係必叫,底新有好多紹菜,吸哂酸辣汁特別醒胃,魷魚唔死實,非常滿意🥰燒蠔 🦪 $35 /1雖然細隻少少,但連埋蒜一齊食的確回味的😃燒扇貝 $38 /1同燒蠔差唔多,上面一樣有好多蒜,喜歡食海鮮的話兩者都可以選擇😛
泰菜….無錯又係泰菜😜

肉碎生菜包(配蒜蓉包) $68

泰式酸辣魷魚🦑 $118

燒蠔 🦪 $35 /1
雖然細隻少少,但連埋蒜一齊食的確回味的😃

燒扇貝 $38 /1
  • 泰式酸辣魷魚