尖沙咀新開70s Food Court,入面裝修簡單得黎又好有華麗嘅感覺、復古既味道。泰Grill由泰北廚師主理,估唔到係Food Court都有咁出色既泰國菜食,性價比仲要好高😋平時喺尖沙咀食得韓國菜多,依家有多個正宗既泰國菜食,真係要黎試下👏🏻🥗青木瓜沙律 $55好大碟,有靑木瓜絲、蘿蔔絲、豆角同車厘茄,食落酸酸甜甜,係一道好開胃嘅前菜👍🏻🧆豬頸肉 $68肉質爽口同埋好大塊,好鐘意個醬汁,加左辣椒粉,令到成塊豬頸肉既肉汁再昇華,更加有口感,但擺盤可以再擺靚啲😂🍍菠蘿 (一份兩串) $25哩度啲串燒CP值好高,$25仲要兩大串真係好少見,菠蘿夠大粒又Juicy,不過避免唔到去係有少少酸既😆🥬飛天通菜 $58加左豆豉炒既通菜更入味,因為通菜唔係最近既seasonal,以為啲菜會好老,點知ok wo,一啲都唔老,都幾新鮮。🐠泰式明爐魚 $198推介🌟 個湯底好吸引,係冬蔭公湯底,酸酸甜甜又辣辣地好開胃,好啱最近咁凍既天氣食!明爐魚上面加左大量既泰式辣味甜酸醬,我勁鐘意哩個醬,配搭個魚食特別鮮嫩😚🍝泰式炒金邊粉 $75有大蝦、豆腐乾、芽菜、韭菜等配菜,加少許青檸汁後金邊粉既甜酸味會更突出。

🥗青木瓜沙律 $55

🧆豬頸肉 $68

🍍菠蘿 (一份兩串) $25

🥬飛天通菜 $58

🐠泰式明爐魚 $198

🍝泰式炒金邊粉 $75
有大蝦、豆腐乾、芽菜、韭菜等配菜,加少許青檸汁後金邊粉既甜酸味會更突出。蛋香味同穫氣都夠,炒得好濕潤,唔乾。
2021-11-24 17 views
聽講尖沙咀開左香港第一間既地面Food court ,今日係附近行街就黎試下🥰 雖然係food court 但係有少少唔一樣😍 職員都好熱心幫你搵位同講解 枱面上面有QR code可以自己落單👍🏻👍🏻呢度有幾間唔同嘅餐廳,今日我哋就揀咗呢一間泰Grill ,價錢喺呢一個區來講都係超實惠🤩🤩泰式海南雞飯 $70海南雞肉滑嫩順口,肉嫩多汁🤤🤤 同平時醬汁唔一樣即係佢有兩款非常正宗嘅泰式海南雞醬汁👍🏻👍🏻汁燒魷魚鬚(原隻) $98份量非常多魷魚鬚比較幼嘅尾部特別香脆,魷魚肉就煙韌而且帶少少肉汁,配上醬汁非常嘢惹味肉碎生菜包 (配蒜蓉包)$68以生鮮生菜包著肉碎一同吃,口感清爽又惹味,而且辣到十足🌶️🌶️蒜 蓉包香脆內軟,配搭新鮮

泰式海南雞飯 $70

汁燒魷魚鬚(原隻) $98

份量非常多

肉碎生菜包 (配蒜蓉包)$68

經過尖沙咀見到新開的70s Food Dining by Vintage House,原來係food court,裝修以歐陸風情為主,初步逛完一圏,就揀左一間由泰國人主理的,食泰國菜當然要試下冬蔭功湯同泰式炒金邊粉夠唔夠正宗,串燒拼盤亦是必食菜單。 用手機QR code下單📱食物會有專人送到枱面,比一般food court服務更周全👍🏻 =冬蔭功湯 $98=夠足料✨有幾隻大蝦🦐仲有香茅、紅辣椒、泰國檸檬同魚露等提味,逹到鮮甜酸辣又有鹹香,味道濃厚層次豐富,辣度適中👍🏻最細心抵讚的是有小火爐細火保暖,熱辣辣的,剛好近日天氣轉冷,食熱鍋感覺舒服溫暖。 =泰式炒金邊粉 $75=Pad Thai 份量幾多,用了蝦肉、芽菜、豆腐乾和韭菜。蝦肉大隻肉質爽口,金邊粉質地剛好。味道帶點甜味,口感豐富。 =串燒拼盤 $48=豬肉、牛肉和雞肉各一串,配上秘製花生沙嗲醬,香噴噴的,豬肉和牛肉串夠煙韌,肉味重,唔會鞋身或烤燶,雞肉串厚身夠嫩滑,所以個人最鍾意雞肉串燒! =燒雞中翼 $22=一碟兩隻,秘製醬汁調味剛好,唔會過鹹,食落味道好😋燒烤的時間控制好,唔會烤得太乾身,是不錯的雞翼串。

=冬蔭功湯 $98=

=泰式炒金邊粉 $75=

=串燒拼盤 $48=

=燒雞中翼 $22=

🎏️ 食盡油尖旺 — 泰Grill✨ Chill 住食泰Grill最有feel🍢🇹🇭#90cp尖沙咀篇 #90cp泰國篇➖➖➖➖➖早排放咗工嚟到尖沙咀呢頭,發現開咗呢一個新嘅foodcourt😮 入邊有四間餐廳俾你選擇,重點係幾間餐廳嘅嘢食都唔算太貴🤑 我就睇中左呢間泰國餐廳,見佢咁抵食就試吓佢🤫美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)✨ 沙嗲串燒飯 $68坐低先知原來呢間舖頭串燒expert🤫 所以佢嘅串燒一啲都唔失禮,唔會燒到好乾,配搭佢嘅秘製沙嗲醬食簡直係一流🙌🏻 另外佢都有個泰式酸辣醬,我個人就鍾意呢個多啲🤫 炒飯都落咗唔少香料去炒,不過食食吓我就覺得有少少辣😂✨青咖喱雞肉飯 $65佢嘅咖喱都幾重椰香味,少少辣,我唔食得辣嘅都覺得絕對可以接受🥘 成碗野除咗有雞肉之外都有唔少椰菜花作伴🥦 撈飯食絕對一流!🔸 冬陰功 $98反而呢個冬陰功就有少許失色🙈 本身自己同女朋友都好鍾意飲冬陰功,不過我就覺得呢個個味道偏酸,辣度唔足夠🌶 唔太啱個人口味😂 如果佢可以在辣啲就更好✨ 蒜蓉包 $28整體正常發揮,整
#90cp尖沙咀篇 #90cp泰國篇
➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

✨ 沙嗲串燒飯 $68

✨青咖喱雞肉飯 $65
青咖喱雞肉飯

🔸 冬陰功 $98
冬陰功
冬陰功

✨ 蒜蓉包 $28
整體正常發揮,整得都算香口而且幾多蒜蓉,值得一提嘅係呢個價錢有5塊,都算好抵食🤑

💰Total: $259

✅ 又一個以性價比取勝嘅地方,味道都算唔錯🙌🏻 而且同一個場入邊都有其他菜式可以俾你揀,諗唔到食咩就可以嚟呢度行一轉😂

💡溫馨提示💡
其實呢個係foodcourt仔😂 嚟到可以首先搵咗位先,之後再用手機落單等餐就得🤣

➖➖➖➖➖
📍 泰Grill (尖沙咀)

青咖喱雞肉飯
🍳尖沙咀全新既美食廣場開嚮街舖, 屬復古同懷舊風裝修, 💁🏻‍♀️當中最深刻就係現場既職員都好熱情同主動, 實在難得! 👐🏻Food Court全場兩層, 有7間餐廳提🥘供唔同國家既菜, 任君選擇, 今次就黎試試泰國菜先!🇹🇭🦐泰式金邊粉 ($75)🦐🤩金金橙橙既金邊粉望落已經開胃, 🥜加埋青檸, 花生脆同辣椒碎黎食味道酸酸甜甜, 正! 🍋另外主食+$10可以有杯凍檸茶, 佢賣相同飲落都幾高質, 可以一試!🥤🍛青咖喱雞飯 ($65)🍛🐣青咖喱除左有雞肉, 🥦仲有唔少西蘭花, 椰菜花同豆角. 🌶個汁配飯食味道好夾, 而辣度屬於微辣, 符合大眾口味😎🍢串燒 ($48)🍢🐖豬肉串最好食, 肥瘦比例適中, 咬落嫩滑. 🥣而個串燒醬都好有誠意, 超多花生粒, 唔錯唔錯!😜🎣白鱔 ($38)🎣😮呢個有驚喜, 條白鱔燒得好香, 🔥肉夠厚又多汁, 係必食之選!🤙🏻😋總體 (味道, 性價比, 環境, 服務態度) : 8/10——————————————————————————————🍳The newly open food court is located at the street instead o

🦐泰式金邊粉 ($75)🦐

🍛青咖喱雞飯 ($65)🍛

🍢串燒 [雞/牛/豬各一串] ($48)🍢
🎣白鱔 ($38)🎣

🍳The newly open food court is located at the street instead of a mall and its decoration is of vintage style, 💁🏻‍♀️their staff are all hospitable and attentive which impressed me. 👐🏻The food court consist of two floors and there are 7 restaurants serving different cuisine. 🥘This time lets have some Thai food first!🇹🇭

🦐Pad Thai ($75)🦐
🤩The Pad Thai look appetizing as its golden and orange in colour, 🥜together with the lime, peanut and chili, it tastes sweet and sour. 🍋You can also add $10 for some cold drink like iced lemon tea, its worth a try as it taste and look amazing!🥤

🍛Green curry chicken rice ($65)🍛
🐣Except from chicken, there are broccoli, 🥦cauliflower and string bean in the green curry. 🌶The taste of the sauce matches well with the rice and the level of spiciness is very mild, which tailor to popular taste😎

🍢Skewer [Chicken/Beef/Pork one each] ($48)🍢
🐖The pork skewer taste the best as the ratio of lean and fat is well balanced. 🥣The sauce is nice also as it contains peanut granule in it😜

🎣White Eel ($38)🎣
😮This white eel is nicely grilled, the fresh is thick and juicy, 🔥which is a must try item!🤙🏻

😋Overall (Taste, CP value, Environment, Service): 8/10
2021-11-19 28 views
今日行完尖沙咀海旁餓餓地,行咗入加連威老道搵食新開咗環境幾Grand嘅Foodcourt,入面格局都好乾净,一坐低姐姐就送上杯清水今晚揀咗食泰Grill,價錢夠大中化嘅泰國菜,性價比都唔錯泰式炒金邊粉 💰7️⃣5️⃣金邊粉食量適中,有唔少配料,有三隻蝦都幾大隻、豆乾、雞蛋、乾蔥、芽菜,撈埋花生碎同辣椒食幾惹味飛天通菜 💰5️⃣8️⃣鍾意食辣嘅一定要試吓用咗蒜頭、辣椒同青椒一齊炒都幾辣吓🌶️串燒(雞/牛/豬)💰4️⃣8️⃣三款肉都唔錯,醬汁係秘制連少少甜,食到超多花生碎雞髀菇 💰2️⃣5️⃣簡單嘅燒烤過後,雞髀菇keep住好juicy同彈牙燒菠蘿 💰2️⃣5️⃣最鍾意食燒嘅菠蘿,一咬落有鮮甜菠蘿味仲好多汁添🎈泰Grill🎈尖沙咀加連威老道46-48號恆隆銀行大廈70s Food Dining by Vintage House地下3號舖
今晚揀咗食泰Grill,價錢夠大中化嘅泰國菜,性價比都唔錯

泰式炒金邊粉 💰7️⃣5️⃣

飛天通菜 💰5️⃣8️⃣
鍾意食辣嘅一定要試吓
用咗蒜頭、辣椒同青椒一齊炒都幾辣吓🌶️

串燒(雞/牛/豬)💰4️⃣8️⃣
三款肉都唔錯,醬汁係秘制連少少甜,食到超多花生碎

雞髀菇 💰2️⃣5️⃣
簡單嘅燒烤過後,雞髀菇keep住好juicy同彈牙
燒菠蘿 💰2️⃣5️⃣
最鍾意食燒嘅菠蘿,一咬落有鮮甜菠蘿味仲好多汁添

🎈泰Grill🎈
2021-11-17
Dinner
尖沙咀最近新開了一間餐廳,裝潢充滿懷舊復古風,彷彿回到70年代。比較特別的是裡面是以food court 的形式營運,有幾間餐廳選擇,可以入座後再用QR code落單付款,非常方便🔸肉碎生菜包配蒜蓉包吃泰國菜老是常出現的生菜包😂😂 生菜新鮮爽脆,夾肉碎吃很開胃惹味呢,這裡還附了兩塊蒜蓉包~🔹沙爹串燒炒飯主菜點了推薦的沙爹串燒炒飯,有豬牛雞三款串燒,點酸辣汁或沙爹醬都很好吃~ 炒飯原來加了金不換去炒,吃起來帶點泰式香料的味道,蠻特別的🔸冬蔭公試試這裡的冬蔭公,貼心的在底下用火保持溫度,味道酸中帶辣,辣度適中不會很嗆口,裡面有幾隻大蝦,肉厚還帶點蝦膏呢🔹泰式燒雞🐥熱騰騰新鮮燒好,香噴噴令人胃口大開~ 雞皮烤得焦香,雞腿位置肉嫩🍗挺香口的

🔸肉碎生菜包配蒜蓉包

沙爹串燒炒飯
冬蔭公
泰式燒雞
  • 沙嗲串燒炒飯
知道最近尖沙咀開左個新Food Court,裝修行歐陸風,又有拱門、藤椅、大風扇,都幾靚🥰餐廳種類都唔少,今次就揀左泰國菜泰Grill價錢唔貴,有多款串燒選擇,又有海南雞、沙律、肉碎生菜包、冬陰公等,試一試夠唔夠正宗地道串燒(豬肉、牛肉和雞肉)$48/3串秘制花生沙爹醬非常香🤤顏色偏黃,幾重椰漿味,仲有粒粒花生,串燒夠大串唔會好乾,不過溫度唔算話好熱🙈牛肉質唔韌,雞肉幾嫩滑,每啖都要配搭醬一齊食豬頸肉沙律 $68非常開胃前菜,材料有甘筍、生菜、唐芹、乾葱、番茄等,味道相當辣,好惹味😋不過如果豬頸肉有燒過的話,味道會更佳海南雞飯 $70雞油飯大大碗,夠2個人食,雞肉質嫩滑,皮都幾薄,附上泰式酸辣醬汁,豐富味道層次👍🏻

串燒(豬肉、牛肉和雞肉)$48/3串

豬頸肉沙律 $68

海南雞飯 $70
2021-11-15
$70 (Dinner)
2021-11-15 17 views
加連威老道而家唔係只有服飾店,仲新開咗個food court新場 ”70s Food Dining by Vintage House”,個名有d長😆今日終於抽到時間去見識下,一去到有職員幫忙安排座位🤵🏻‍♀️,東南亞風情嘅裝修🌴,感覺新潮又乾淨企理,座位亦闊落,裏面有幾間中、西、泰、東南亞菜式店舖,今日想食惹味d,揀咗呢間食泰國菜嘅「泰grill」試吓🍍食物價錢親民,份量亦足,唔係細細碟😬「生菜包」嘅生菜新鮮爽口,配香辣泰式炒肉碎,好惹味🔥「海南雞」入味,雞肉煮得嫩滑,伴醬汁同油飯食好味道😋「燒魷魚鬚」彈牙而烤得微焦,再沾上酸辣醬汁,香口熱辣🌶臨尾食埋「燒菠蘿」減膩🍍,呢一餐CP值高,抵食有質素,用料新鮮,環境又坐得舒服,連送餐姐姐也態度親切,執枱速度都算快,去開尖沙咀可以試吓😋

肉碎生菜包

「海南雞」入味,雞肉煮得嫩滑,伴醬汁同油飯食好味道😋
海南雞飯

「燒魷魚鬚」彈牙而烤得微焦,再沾上酸辣醬汁,香口熱辣🌶
汁燒魷魚鬚

串燒菠蘿

Dinner
最近尖沙咀開了一個很美的 ғᴏᴏᴅᴄᴏᴜʀᴛ!位於加連威老道的 𝟽𝟶s ғᴏᴏᴅ ᴅɪɴɪɴɢ ʙʏ ᴠɪɴᴛᴀɢᴇ ʜᴏᴜsᴇ在門口一看覺得是餐廳的格局殊不知是個美食廣場啊ғᴏᴏᴅᴄᴏᴜʀᴛ 裡有好幾間不同風格的餐廳這次吸引我們的則是其中一間泰菜 泰ɢʀɪʟʟ取餐處就在門口的右邊 很方便 : )𓋪 燒菠蘿𓋪 串燒 豬/牛/雞 (半份)𓋪 豬頸肉酸辣沙律𓋪 泰式炒金邊粉點了兩款串燒類的❤燒菠蘿好香好香 酸甜又爆汁簡直開胃之選 : )半份的肉串燒有三串 (全份則有六串)不會燒太乾很剛好 沙嗲醬也蠻惹味的 ~豬頸肉酸辣沙律雖是泰菜的前菜想不到份量跟主菜一樣大耶 豬頸肉份量頗多的而且不柴 肉質都彈ǫ彈ǫ的最後點了個 ᴘᴀᴅ ᴛʜᴀɪ (泰菜必點項目 XD材料蠻豐富的 絕對不像 ғᴏᴏᴅᴄᴏᴜʀᴛ 的出品啊ᴘᴀᴅ ᴛʜᴀɪ 來說 質感略嫌有點濕呢味道甜中帶有一丁點的辣 也算是不錯吃 : )在 ғᴏᴏᴅᴄᴏᴜʀᴛ 能夠吃到蠻高質素的泰菜性價比算是很不錯喔!現在的 ғᴏᴏᴅᴄᴏᴜʀᴛ 經營模式跟以前完全不一樣耶因為是採用手機下單的先進食堂 (?)自由入座後會有服務員講解下單操作不便手機下單的話 也
最近尖沙咀開了一個很美的 ғᴏᴏᴅᴄᴏᴜʀᴛ!
在門口一看覺得是餐廳的格局
殊不知是個美食廣場啊

ғᴏᴏᴅᴄᴏᴜʀᴛ 裡有好幾間不同風格的餐廳
這次吸引我們的則是其中一間泰菜 泰ɢʀɪʟʟ
取餐處就在門口的右邊 很方便 : )

𓋪 燒菠蘿
𓋪 串燒 豬/牛/雞 (半份)
𓋪 豬頸肉酸辣沙律
𓋪 泰式炒金邊粉

點了兩款串燒類的❤
燒菠蘿好香好香 酸甜又爆汁簡直開胃之選 : )
半份的肉串燒有三串 (全份則有六串)
不會燒太乾很剛好 沙嗲醬也蠻惹味的 ~

豬頸肉酸辣沙律雖是泰菜的前菜
想不到份量跟主菜一樣大耶 豬頸肉份量頗多的
而且不柴 肉質都彈ǫ彈ǫ的

最後點了個 ᴘᴀᴅ ᴛʜᴀɪ (泰菜必點項目 XD
材料蠻豐富的 絕對不像 ғᴏᴏᴅᴄᴏᴜʀᴛ 的出品啊
ᴘᴀᴅ ᴛʜᴀɪ 來說 質感略嫌有點濕呢
味道甜中帶有一丁點的辣 也算是不錯吃 : )
在 ғᴏᴏᴅᴄᴏᴜʀᴛ 能夠吃到蠻高質素的泰菜
性價比算是很不錯喔!

現在的 ғᴏᴏᴅᴄᴏᴜʀᴛ 經營模式跟以前完全不一樣耶
因為是採用手機下單的先進食堂 (?)
自由入座後會有服務員講解下單操作
不便手機下單的話 也是可以到收銀處下單
然後等待叫號取餐就可以了
在尖沙咀上班的人兒又多了幾個吃飯選擇啊阿!
2021-11-11
$100 (Dinner)
2021-11-13 14 views
最近係尖沙咀加連威老道開咗個新foodcourt,入面個環境好grand有啲靚靚裝修🤩格局都好乾凈企理,啲姐姐仲要好熱心有晒服務咁,同印象中頹嘅foodcourt好唔同🤣好耳目一新。場內都有幾間餐廳可以選擇,今次我就揀咗食泰國菜嘅泰Grill,價錢都幾合理,嘢食份量都唔少,性價比唔錯👍🏻👍🏻泰式炒金邊粉大大份金邊粉,調味質感都剛剛好,有唔少配料,撈埋花生碎同辣椒食好惹味,兩隻蝦都幾大隻,新鮮彈牙。肉碎生菜包(配蒜蓉包)香口惹味嘅肉碎,炒得夠乾身,落咗好多芫茜,芫茜控會啱。生菜幾靚仔🥬新鮮爽脆。串燒(雞/牛/豬)(三串)三款肉都唔錯,肉質幾腍,醬汁我自己幾鐘意,甜甜地,食到超多花生碎。豬頸肉大大塊啖啖肉食得好過癮,醬汁甜甜酸酸幾開胃,如果豬頸肉可以燒得再香口啲就更好喇😛人均消費:$120推介指數(10分為滿分):8分

泰式炒金邊粉

肉碎生菜包(配蒜蓉包)

串燒(雞/牛/豬)(三串)

人均消費:$120
推介指數(10分為滿分):8分
2021-11-11
$120 (Dinner)
2021-11-13 481 views
飛天通菜 $58呢間係food court入面既泰菜由泰國北部既🧑🏼‍🍳主理 味道都會相對辣🌶 通菜份量好多 鑊氣十足 而且辣椒既份量一樣十足 成碟愈食愈辣但又好好食 所以一路食一路流鼻水同飲野成件事都好搞笑😂 唔食得辣既朋友最好叫少辣喇😆評分: 8/10🌟豬頸肉(一份) $68豬頸肉既價錢又係好抵✨ 但質素絕對唔差 咬落肉質唔乾 有咬口又唔會太油🤤 加上個泰式辣醬辣得剛好 個日返完工學完車去成個人已經係冇電既狀態🥺 但食完呢個醬之後feel到佢刺激到啲血上返腦 之後就精神返🤣 值得一試✨評分: 9/10🌟泰式炒金邊粉 $75金邊粉又係好有泰國既風味 加埋個度既裝修 有少少似去咗泰國食地道菜🇹🇭 加埋青檸汁之後酸酸辣辣咁好開胃😋 仲有蛋香 同埋蝦既數量都幾多🦐 cp值之選🥰評分: 8.5/10🌟串燒 (三串) $48串燒有三串/半打既選擇 因為唔太肚餓就揀咗三串 雞牛豬都各有一串🍢 可能係預先整定既關係 食落有啲凍咗🥺 好彩都唔會太乾 加埋沙嗲醬都幾滋味😚 同埋烤牛肉有落蜜汁燒 甜甜地更加出色🤩評分: 7.5/10🌟————————————————————————泰Grill (尖沙
飛天通菜 $58

評分: 8.5/10🌟

串燒[雞/牛/豬] (三串) $48
評分: 7.5/10🌟
————————————————————————
泰Grill (尖沙咀)
飛天通菜
泰式炒金邊粉
串燒[雞/牛/豬] (三串)
飛天通菜
泰式炒金邊粉
串燒[雞/牛/豬] (三串)
  • 豬頸肉
2021-11-12 114 views
望住呢間新開張嘅地舖,裝修乾淨企理,keep住播mirror嘅歌🎶完全聯想唔到係一個food court😳有熱情嘅姐姐帶位又斟水比我地🤣同我地介紹用QR code落單同付款嘅方式,仲略略講左有咩餐廳選擇😚我地最後食左呢間泰國野❤️🔆冬蔭公湯$𝟡𝟠屬於口味偏濃嘅冬蔭公,但唔會太辣😬份量大概係3-4碗仔🥣湯內有好多菇🍄同開左半嘅蝦🦐食用方便👍🏼有個爐熱住上冬天飲落好暖身🔥🔆泰式炒金邊粉$𝟟𝟝鍾意佢突出甜嘅炒法,好岩我口味😝擠左青檸汁甜甜酸酸嘅味道係最正🥰裡面有必備的蝦仁、炒蛋同豆腐乾😚不過注意放涼左會黏埋一齊,所以趁熱食🔆燒牛仔骨$𝟜𝟠入味而且牛味香濃🐮幾喜歡佢個燒汁食落惹味😍原本驚好韌,雖然實際都唔係話好軟腍但算容易離骨🔆燒菠蘿$𝟙𝟠一份有兩串🍍表面灑上調味粉🧂欣賞佢去左皮好方便😌唔知串燒前面兩舊係米受熱d相對乾身,後面兩舊就多汁好食🤩整體黎講幾抵食,而且美食廣場嘅泰國菜有呢種色香味都係難以置信😳每碟菜份量唔會太多,叫唔同款式大家開心share就可以平平地食餐豐富泰菜🙌🏼另外出餐速度亦令人滿意,岩哂附近番工嘅朋友💛
冬蔭公湯

冬蔭公湯
燒牛仔骨
燒菠蘿
2021-11-11 15 views
今日同朋友喺尖沙咀行街,行到咁上下,就有啲肚餓,見到加連威老道嗰度開咗一間新嘅food court ,food court個設計都好穎,而且坐得好舒服,重點就係見到有一間好抵食嘅泰國菜😉今次我哋三個朋友仔就叫咗半打串燒,生菜包,泰式金邊粉,燒牛仔骨,燒豬頸肉,燒生蠔😎半打串燒(豬牛雞),肉質都好Juice,雖然係燒,冇乾爭爭嘅感覺,而且啲肉都好大舊,在沾上沙嗲汁,真係食到唔停口😆生菜包,微辣嘅肉碎再配上新鮮嘅生菜🥬,感覺真係好Fresh 😛至於泰式金邊粉炒得好有鑊氣,再配上花生粒同辣椒碎加青檸,再提升到另一個層次🤓燒牛仔骨同燒豬頸肉,肉質都好滑同好juice, 啖啖肉,so yummy😋最後燒生蠔,就勁多蒜蓉係個蠔上面,好惹味!整體來講,食物味道質素都好高,而且價錢都好優惠,所以CP值都超高,喺尖沙嘴區返工或者突然之間行行吓街想食泰國嘢嘅朋友仔,都可以去試吓😉

最後燒生蠔,就勁多蒜蓉係個蠔上面,好惹味!

經過尖沙咀無意中發現 開左個好vintage既food court😳 70年代既設計 每個角落都好igable 尤其喜歡佢個地板😍 一入到去姐姐就好熱情招待 有多間唔同菜式既小店 再用qrcode揀你想食既餐廳落單就可以了 我地就揀左間泰國野😚~原來依間餐廳九龍灣同土瓜灣有串燒分店 後來係尖沙咀同泰廚合作以foodcourt形式開舖 除左有主打串燒 仲有多款泰式主食🙆🏼‍♀️.◽️沙嗲串燒炒飯 $68😋👍🏻:👅👅👅.8/5分兩樣都想試所以就直接揀左依款😛 有豬牛雞串燒 肉質唔會過柴 仲有沙嗲同泰式辣醬可以點 食落更加惹味😚 炒飯唔係乾身果種 用左啲臘味同蔥花去炒 油香十足幾香口🤤.◽️泰式炒金邊粉 $75😋👍🏻:👅👅👅.7/5分金邊粉酸甜度拿捏得剛好 幾開胃😛 麵條乾爽幼身 落左蝦仁 炒蛋 豆乾 芽菜去炒香 仲有啲花生碎同炸蒜粒可以自己再撈埋食😚 食落更有風味~.◽️肉碎生菜包 伴蒜蓉包 $68😋👍🏻:👅👅👅👅/5分次次都必點🤭 個酸辣做得好夠 辣得黎好惹味多汁 除左生菜竟然仲有埋蒜蓉包 蒜香十足之餘仲好脆口😚 放啲肉碎上去食 口感更飽滿😍.◽️豬頸肉 $68😋👍🏻:👅👅👅👅/5分厚薄均勻 帶

◽️沙嗲串燒炒飯 $68

😋👍🏻:👅👅👅👅/5分

◽️豬頸肉 $68
😋👍🏻:👅👅👅👅/5分
豬頸肉

厚薄均勻 帶點微焦咁燒得剛好 肉質細緻有咬口 點埋個辣醬食更香濃😚
總結 本身怕food court水準可能普通 但點知有驚喜 質素好ok之餘價錢仲好划算😍 同普通泰國餐廳食無異 仲食到我地好飽好滿足 而且服務好好 空間感都幾大 坐得好舒服😚 裝修仲好vintage 可以順便打埋卡🤭
肉碎生菜包 伴蒜蓉包