2018-12-14 199 views
早排同老婆同佢家姐一齊去咗呢度食泰國嘢。叫咗個菠蘿炒飯同埋咖喱軟殼蟹。非常之好味老婆食到舔舔脷。仲叫咗個串燒同埋啤酒。早兩日同老婆諗住再嚟嘅時候原來已經冇做了。
早兩日同老婆諗住再嚟嘅時候原來已經冇做了。
2018-09-14
2018-10-04 321 views
夜晚放工決定同朋友黎試下呢間泰國菜。入到去得幾個人食緊野,座位都算闊落,環境唔錯。不過冷氣開到好凍,所以叫waiter 幫我地較細左,唔係既話真係會變雪條😖由終我同朋友都唔係好食得辣,所以都係叫左d 唔辣至少辣既菜試下。首先到既芒果蟹肉炒飯$88,飯炒得幾香,但得好少芒果,同埋芒果偏酸唔夠甜,但整體黎講個飯係好食既泰式生蝦(8隻) $108,蝦幾新鮮,但好普通,冇乜特別。好彩個醬配得幾好,類似醋加蒜蓉辣椒咁,酸酸甜甜幾開胃,不過試一次就算,因為覺得有d 貴椰子雞湯(小)$68,個味同我想像中好唔同酸酸辣辣咁,可能係我食唔慣泰式菜,都係鐘意打邊爐個d 清甜椰子雞湯多d 不過個湯入面都足料,有雞肉同菇,但我地因為個湯既味道關係最後都飲剩好多。最後叫左個生菜肉碎包$78,菜幾新鮮同埋洗得乾淨,咬落爽脆,夾埋肉碎食真係不得了! 但d 肉碎睇落冇乜野,原來混左好多辣椒子係入面,食食下就會覺得好辣! 辣到我同朋友眼淚鼻水都流晒🤧🤧下次都係叫返d 拼盤食算

椰子雞湯(小)$68,個味同我想像中好唔同

2018-10-03 192 views
筲箕灣東大街出名多美食,今日放工同gf就準備去搵食😋今次揀左間泰野野會一會佢!未order 前見到隔離檯d 野都好大碟,而我地得2個人都唔敢叫太多,最後叫左3樣(點知都係太多🤦🏻‍♂️)冬蔭公明爐烏頭 $178 - 泰式烏頭一直都係必試之選,雖然烏頭肉味唔算特別,但係勝衽啖啖肉,再吸埋d冬陰功湯底,即刻令d 魚肉鮮味提升!!冬陰公湯底更加係無得彈!咖哩大頭蝦 (3隻) $288 - 原本想食蟹,但最後揀左大頭蝦,咖哩味幾香,大蝦開左邊,易入口。紅酒燴牛柳粒飯 $80 - 紅飯係咪等於西炒飯🤔any肥,食左先講😆牛柳粒好味,飯好惹味!

2018-09-27 204 views
想試試泰國菜,我們一行三人到筲箕灣東大街的泰一菜館,6點15分左右到達,座位算是舒服的。時候尚早,還沒有其他客人。點菜後十來分鐘,服務員送來一份炸軟殼蟹,一條頭髮粘著包軟殼蟹的粉皮,我叫服務員來看,他過來一看,馬上整碟拿去廚房。再過幾分鐘,服務員又送來一碟炸軟殼蟹,我一咬,怎麼是又軟又冷的?軟殼蟹裹粉炸的,應該是脆脆的吧?我懷疑是剛才有頭髮的那碟,於是我們取消了這道菜,然後擔心接下來的菜會不會被廚房吐口水呢?接下來的白冬陰功海鮮湯,酸辣無比,只能吃湯裡面的食材,湯水完整留下。蟹肉炒飯正常;鐵板煎蠔餅,胡椒粒太多了,啖啖都是胡椒粒;麵包咖喱海鮮,醬汁太濃稠,回家後瘋狂喝水,不會再去了。
$155 (Dinner)
2018-09-26 222 views
東大街成條街都係野食 今晚想食泰國野 泰一款式都幾多 咖哩大頭蝦 (3隻) $288蝦都幾大隻 開左邊方面食 不過唔係隻隻都新鮮爽口 咖哩就唔太重味 勝在夠杰身掛到汁冬蔭公明爐烏頭 $178份量比想像中多 烏頭上鋪滿粉絲 仲有好多蔬菜 個湯酸酸辣辣好惹味 仲要有粉絲煮淋吸晒湯超級好味 烏頭就俾我地熱住太奈整到老左 不過個冬蔭公太好味都食晒咁大條魚紅酒燴牛柳粒紅飯 $80紅飯炒香似西炒飯 不過唔油 牛柳粒就唔重紅酒味 反而好出黑椒味 幾香口

東大街成條街都係野食 今晚想食泰國野 泰一款式都幾多

咖哩大頭蝦 (3隻) $288

冬蔭公明爐烏頭 $178

紅酒燴牛柳粒紅飯 $80
$250 (Dinner)
  • 冬蔭公明爐烏頭
2018-09-25 137 views
相信好多人都知道東大街都出名好多好野食呀啦,原來係東大街另一邊啫係近超級市場果邊都有啲舖頭比人miss左。今次有朋友帶路4人同行,去左超級市場對面一間叫泰一既泰國菜。泰式青木瓜沙津好開胃既既菜式,除左青木瓜之外仲有車厘茄等等嘅配菜椰子雞湯材料除左雞之外,仲有菇。飲落有少少辣,同埋酸,而且帶有好濃既椰子味。雞肉以湯黎講都算係嫩滑。我本人就幾鐘意呢個湯喇。蝦醬炒飯炒飯本身就唔算有太香濃既蝦醬味,同香港式既做法有啲唔同。不過佢勝在配料夠多,其中肉鬆係最香口。黃咖哩牛腩相信係配合返香港人口味,呢個黃咖哩係一啲都唔辣連小朋友都可以食到。用黎撈飯一流。而牛腩處理都唔錯,唔會太硬。馬拉盞炒通菜味道好香口,通菜唔老。泰式生蝦蝦好新鮮,而且果個酸辣汁好醒胃。hardcore既朋友可以連蒜加辣椒再點果個汁一齊食。鹽燒烏頭魚基本上唔會食到太咸,而且肉裡面都嫩滑。
泰式青木瓜沙津
好開胃既既菜式,除左青木瓜之外仲有車厘茄等等嘅配菜
椰子雞湯
蝦醬炒飯
黃咖哩牛腩
馬拉盞炒通菜
味道好香口,通菜唔老。
鹽燒烏頭魚
基本上唔會食到太咸,而且肉裡面都嫩滑。
2018-09-20 130 views
之前跟朋友來過, 對於出色的生蝦及冬蔭功湯念念不忘。適逢家人生日飯,便提議encore泰一。七點多來到,坐在近門口的卡位,位置算寬敞。打算點四人餐再單點,應該夠吃。四人套餐 - 青木瓜沙律酸酸辣辣,很開胃。套餐 - 椰子雞湯上次試了冬蔭功湯,今次試試椰子雞湯。椰子味很濃,有菇類和雞肉,很香濃很足料。酸酸的,同樣很開胃。套餐 - 蝦醬炒飯炒飯很香,濃濃的洋蔥及蝦醬味,可按個人喜好加入配料,肉鬆最惹味。套餐 - 黃咖哩牛腩一點也不辣,甜甜的。牛腩很淋,不會癡牙,配菜亦很多,抵食。套餐 - 馬拉盞炒通菜泰菜必點,很香,吃到一粒粒蝦米。單點 - 生蝦好好吃,今次來必encore。個人認為夾蒜片加秘醬最好味!單點 - 燒烏頭肉質鮮嫩,不用點醬都夠味,吃出鮮味,正!整體而言,味道一樣出色,回頭率100%

七點多來到,坐在近門口的卡位,位置算寬敞。

打算點四人餐再單點,應該夠吃。

四人套餐 - 青木瓜沙律
酸酸辣辣,很開胃。

套餐 - 椰子雞湯

套餐 - 蝦醬炒飯

套餐 - 黃咖哩牛腩
一點也不辣,甜甜的。牛腩很淋,不會癡牙,配菜亦很多,抵食。

套餐 - 馬拉盞炒通菜
泰菜必點,很香,吃到一粒粒蝦米。

單點 - 生蝦
好好吃,今次來必encore。個人認為夾蒜片加秘醬最好味!

單點 - 燒烏頭
肉質鮮嫩,不用點醬都夠味,吃出鮮味,正!

整體而言,味道一樣出色,回頭率100%
2018-09-06 243 views
最近筲箕灣東大街常常在我的食評中出現,並不是因為我自己住在筲箕灣,只是最近比較常去那兒。到了東大街,又怎會只吃有名的某間魚蛋麵?那條街道其實還有很多臥虎藏龍的餐廳,等待給人們發掘。餐廳內環境並不算十分大,算是正常的大小,其實對於我來說不用搭枱已經算不錯,我和男朋友去吃,想不到職員也給我們偌大的「卡位」,坐得頗舒服的,只是有個缺點就是在廚房旁邊。食物也是正常的泰國菜式,粉麵、串燒、小食等等,沒有什麼驚喜可言。蝦餅拼豬頸肉 $80以小食來算,$80絕對不便宜,到底要做到如何的質素才值回這個價錢?小食的份量還可以,先說說蝦餅,蝦餅每一件都做到脆卜卜的,也有很多的蝦肉在內,而豬頸肉則爽口而且不油膩,很乾身,而且大大件,質素不錯。上湯扎肉金邊粉 $45每次光顧泰式或越式的餐廳,都總想吃扎肉湯粉,因為是在這些餐廳中比較沒那麼油膩的食物,來到這裏當然也點了一碗來吃。食物一來到已令我十分驚訝,$45的扎肉湯粉竟然也有那麼多的扎肉而且每一件都十分厚身,曾經去過不少泰式或越式的餐廳,扎肉都是薄身的,這裡的扎肉卻令人充滿口感。馬來沙爹6串 (豬、牛、雞) $70串燒是我每次去到泰國餐廳也會吃的食物,串燒相比

蝦餅拼豬頸肉 $80

上湯扎肉金邊粉 $45

馬來沙爹6串 (豬、牛、雞) $70

串燒是我每次去到泰國餐廳也會吃的食物,串燒相比扎肉金邊粉和蝦餅拼豬頸肉則比較遜色,一涼了就會變得有點硬,但味道還是不錯的。牛比較硬,這方面有待改善,另外豬和雞的味道也不錯,跟小食的優點一樣,就是不會太油膩,食得出幾新鮮。

生牛肉喇沙金邊粉 $56

其實我自己一向都對生牛肉一般般,所以點這個菜式的人當然是我男朋友,雖然我本身對於生牛肉的印象一般,但是這裏的生牛肉真的不錯。薄身是生牛肉的要點,對於本身不喜歡吃喇沙的我來說,這裏的喇沙卻合我的口味,酸辣味恰到好處,不會太過強烈。
2018-09-02 191 views
第三次黎呢度食啦!無失過準,但大家如果要黎記得帶多件衫啊,因為呢度既冷氣都相當厲害,如果想品嘗呢度既岀色既芒果沙冰就更加要帶多件外套先好黎了。因為我同家人太凍既關係所以叫左個湯暖下身,呢個椰子湯有啲同我想法唔同,佢係用椰奶去煲,但我以為係清底既椰子雞湯,不過味道都不錯。呢個馬拉盞炒米粉好好食!值得再戰。小食併盤好多樣花!!!!我同我家人都好喜愛,但個春卷略嫌佢唔夠脆。上次黎食脆啲。個飯有臘腸落!同埋都幾多菠蘿,好味!推薦指數10分有7.5分!仲有值得一提既係staff今日全男班,但個個都好友善,一啲都唔麻甩!相當好!

呢個馬拉盞炒米粉好好食!值得再戰。

個飯有臘腸落!同埋都幾多菠蘿,好味!

推薦指數10分有7.5分!
2018-09-01
$130 (Dinner)
  • 馬拉盞炒米粉
2018-08-23 183 views
就在幾個月前看到東大街有間新開業的餐廳,一直很有興趣想找個機會去吃,而平常去的餐廳都膩了便決定今晚去試一下。一進到餐廳看到的就是那部超大的電視機,能夠吃飯同時也可以追看電視劇,非常窩心。而且餐廳燈光明亮,座位寬敞也坐得很舒服👍🏻因為很久都沒有吃過泰國菜,看到餐牌就十分興奮,瘋狂地點了一大堆食物😂上菜後每一碟的份量都很多,兩個人食得十分飽滿。每一蝦都很大隻,而且十分新鮮爽口。冬蔭公湯味道濃郁,裡面的材料也是滿滿的。拼盤裡有炸雞翼、炸春卷、酸辣鳳爪、冬蔭公魚餅及炸蝦餅,真是包羅萬有,份量十足。其中炸蝦餅很好吃,裡面不點不馬虎,每一口都吃到蝦肉。泰菜裡必點的,這裡炒得夠味卻不會很油膩。金邊粉夠煙韌,帶著酸甜的味道,十分美味。整體來說,食物很美味,環境也大大加分,我絕對會再來光顧。
泰式生蝦

每一蝦都很大隻,而且十分新鮮爽口。
冬蔭公湯(小)

冬蔭公湯味道濃郁,裡面的材料也是滿滿的。
什錦拼盤

馬拉盞炒通菜
泰菜裡必點的,這裡炒得夠味卻不會很油膩。
泰式炒金邊粉

金邊粉夠煙韌,帶著酸甜的味道,十分美味。
整體來說,食物很美味,環境也大大加分,我絕對會再來光顧。
$250 (Dinner)
冬蔭公湯(小)
什錦拼盤
泰式炒金邊粉
2018-08-19 132 views
這間是東大街食店中我近期最愛去的,覺得𥚃面應該有個不錯的廚師,整體上每個菜色都好味,價格也平民。 巨型麵包切開上面放咖哩牛腩那個菜色好味,豬脾飯丶龍眼冰都不錯,炒飯也熱辣辣,但生菜包要叫小辣,否則麻辣好利害。原來紅咖哩是完全不辣,黃咖哩最啱我。 去過三次,但最近已沒有飯後送甜點,最近一次去也有了加一。可能已過了新開業期,好似現已開了半年。 幾個月前第一次去時,入去坐下幾分鐘都沒人招呼心𥚃想走,那時沒有很多客人,幸一位高大白淨靚仔後來招呼我們都很有禮貌,也耐心解釋三款咖哩的分別,感覺很好。之後兩次服務都ok,是正常晩市時間。
2018-08-18
2018-08-10 205 views
今日去完石澳沙灘游水,掛住玩,無好好咁食嘢,塞車出番嚟市區已經胃反反。要開胃,第一時間諗到食泰國嘢,見到東大街開咗間叫泰一嘅,正好醫醫胃!餐廳座位闊落、冷氣十足!隔離左右都是街坊一家大細來吃飯,這𥚃應該是附近居民的飯堂吧。小食其實有好多款,最後點了蝦餅,上枱時仲熱,外在鬆化,內在蝦肉都幾彈牙!想搵啲頂肚嘢食吓,泰式香葉肉碎炒飯係必然之選,貪佢啲肉碎酸酸辣辣又有金不換嘅獨特香味,送飯一流!咸魚炒椰菜苗,最緊要夠鑊氣,我鐘意椰菜苗夠咬口,又未必間間餐廳都有,所以如果一見到就一定係必叫之選!泰式燒雞,燒雞一要香脆,二要入味,三要夠juicy, 做不到以上三點都不算好,熱辣辣咁送到嚟,即刻要食多兩件!食完呢餐泰菜,胃部即時無投訴!所以話食泰國菜真係勁療癒啊~

食完呢餐泰菜,胃部即時無投訴!所以話食泰國菜真係勁療癒啊~
Dinner
平時宵夜時間經過呢間餐廳見到入面冇乜客,都唔夠膽入去試,但今晚實在太肚餓,M記又收左,所以入去試下佢。點知係完全中伏,簡直係不知所謂,冇服務,冇食物質素,完全唔似係做生意。👎😡叫左牛肉濕炒河,出到來係雞,炒河落好多味精落去炒,所以炒到似湯河咁,泰式鳳爪得個辣字,完全冇泰式風味,我諗係惠康買嗰啲現成泰式鳳爪都好食過佢👎之後口乾到想叫侍應拎杯水飲,成間餐廳既樓面就係門口食煙,又粗口又爛咀,完全影響成間餐廳既環境😵!!!入到泥時候諗住同佢地講出錯食物比我,聽完就冇理到我,之後食既時候冇餐具,叫人拎又冇人理,嬲到我自己去拎算,係東大街我諗呢間係食過最差最冇質素既餐廳,我唔明白點解佢咁樣既質素同埋食物品質都會有咁多個like係佢個餐廳到,其實我都係睇過佢既食評先有信心入去試,點知係比食評昆左,我對天發誓,一定唔會再食呢到

雞肉濕炒河
泰式鳳爪
2018-07-25 197 views
剛開業就已經幫襯 就連媽咪生日都安排過喺呢間餐廳食 剛開業時服務食物水準都甚高 服務態度直頭超班 所以一放假都會去食午餐 價錢亦係接受範圍不過最近晚上10點去食 入到去坐低 坐左5分鐘都無餐牌 要問先有全程都無招呼可言 認真失望 一去到有個碗污糟都唔敢叫佢地換 朋友自己走去拎個新碗剛開業時有個肥哥哥好好客 服務好好 所以介紹左唔少住筲箕灣既人落去食 希望服務可以有待改善 因為食物水準高先會繼續幫襯 但奈何服務一直下滑 有少少唔耐煩加大大力放野
服務態度直頭超班 所以一放假都會去食午餐 價錢亦係接受範圍
2018-07-22 207 views
晚上9點幾先至去食飯,餐廳都有幾枱客,個環境都幾嘈,因為其中一張枱嗰啲食客講嘢講到好大聲。我哋都叫咗一個雜錦拼盤同原隻椰青海鮮焗飯。 侍應完全冇諗過俾個碗或者碟我哋,所以我哋要就住咁食。白雲鳳爪都唔錯,最好食係啡啡哋色嗰嚿鯪魚球肉,炸得好香又有啲泰式香料嘅味道,個春卷好油膩,炸雞翼唔新鮮過咗氣。OMG! 完全唔係我想要嘅,佢上面嗰pat椰漿想點呀?椰漿、飯、海鮮完全冇融為一體,失敗! 而啲海鮮又冇乜味。 隔離嗰杯椰青水,底部嗰啲全部都係椰殼碎。食呢個飯嘅時候,侍應都冇諗住俾碗我哋,問咗佢兩次,最後佢掟係張枱度。
我哋都叫咗一個雜錦拼盤同原隻椰青海鮮焗飯。

雜錦拼盤
侍應完全冇諗過俾個碗或者碟我哋,所以我哋要就住咁食。
原隻椰青海鮮焗飯
$150 (Dinner)