2018-12-07 1125 views
呢日諗住食泰廳,一黎到仲以為執左,原來搬左新舖~新裝修後舖面空間大左,裝飾擺設都好有泰國風味。午餐好抵食,$50有找包野飲,唔夠食仲可以優惠價試食各款泰式小食估唔到呢個價錢有咁大份豬手,底下墊左芥蘭同鹹酸菜,有肉有菜之餘仲好開胃。豬手肥瘦分明,豬皮部分滑嫩肥美,口感似啫喱,肉質偏瘦帶嚼勁,加埋八角味突出、鹹香十足既醬汁,好好送飯炒金邊粉同樣大份,唔同既係以雞肉代替平時既鮮蝦,唔食海鮮既人都食得,而且有啲肉食下無咁寡金邊粉唔會太油,加左大量韮芽同豆腐絲,香口得黎有口感。小食都幾出色,蝦餅肉質紮實彈牙,春卷薄脆香口,雞串燒略嫌肥膏太多。大菜糕口感爽滑,椰奶味重,清甜不膩,作為一餐既終結恰到好處
呢日諗住食泰廳,一黎到仲以為執左,原來搬左新舖~

新裝修後舖面空間大左,裝飾擺設都好有泰國風味。

無骨豬手飯

泰式炒金邊粉

金邊粉唔會太油,加左大量韮芽同豆腐絲,香口得黎有口感。

泰式大菜糕
大菜糕口感爽滑,椰奶味重,清甜不膩,作為一餐既終結恰到好處
2018-12-06
$65 (Lunch)
香茅豬扒飯嘅豬扒肉質夠腍、有啲乾身、不過啖啖瘦肉、啲汁又幾惹味同埋有微辣,應該有用胡椒之類嘅嘢醃過肉,但係完全無豬肉味(我就超中意佢無嘅),整體來講都係OK啲,送飯超讚!椰汁涼粉冰啲椰汁好香,但係啲涼粉啲涼粉草味唔夠,又唔夠煙韌,質感似啫喱,好唔好就見仁見智啦。不過,呢杯嘢原本20幾蚊,配餐只需加6蚊,都算唔錯架啦。香葉肉碎煎蛋燴飯(中辣)嘅豬肉味唔算好強、唔係太辣、陣香味超強同埋完全唔覺得淡,真係送幾碗飯都得;賣相都幾吸引嘅,有好多種顏色。千層糕好煙韌,唔算甜,但覺得有啲鹹味,件糕食完飯食都得。整體來講,成餐飯都好ok架啦。

香茅豬扒飯

香葉肉碎煎蛋燴飯(中辣)
泰式千層糕

千層糕好煙韌,唔算甜,但覺得有啲鹹味,件糕食完飯食都得。
整體來講,成餐飯都好ok架啦。
2018-10-11
$50 (Lunch)
香茅豬扒飯
香葉肉碎煎蛋燴飯(中辣)
2018-10-07 382 views
位置:3 / 5餐廳位於元朗大馬路近元朗廣場西站元朗站是但坐部輕鐵都到輕鐵係豐年路站落環境:4.5 / 5今次中午去到 坐爆一半場空間好闊 牆身有好多泰國相有部份重要去過 搞到有d掛住泰國味道:4 / 5食次叫左青咖哩雞飯 , 炒金邊粉 , 春卷青咖哩陣味好香 好似泰國既杯麵 撈落飯食 一流 掂啊炒金邊粉我就覺得有d乾 不過酸酸地 好開胃 炒到好有獲氣春卷炸到脆卜卜 太熱啦 熱親條利幾香既 推薦食重有杯龍眼水 好清甜 好純 比我想像中無咁甜 不過我鐘意價錢:4.5 / 5價錢黎講 我覺得幾平 幾平民價學生重有得平 提提大家 呢到只收cash
位置:3 / 5

今次中午去到 坐爆一半場
空間好闊 牆身有好多泰國相
有部份重要去過 搞到有d掛住泰國

味道:4 / 5
食次叫左青咖哩雞飯 , 炒金邊粉 , 春卷
青咖哩陣味好香 好似泰國既杯麵

價錢黎講 我覺得幾平 幾平民價
學生重有得平
提提大家 呢到只收cash
2018-10-06 280 views
因為好久未食過泰國野,所以今日下午茶來泥間泰廳試下。三點幾時間去到,不用等位。其實距本身有下午茶餐,有湯粉同野飲,但我地想食其他,所以係主餐牌點。點左生蝦,串燒,炒通菜,冬陰功湯同飲品。生蝦上台係用杯每件裝住,有d賣相,但其實沒冰擺係底,食落口覺麻麻。冬陰功湯唔夠酸。。其他食物就不過不失啦。最後買單都要三百幾,下次都係叫返下午茶好過喇
因為好久未食過泰國野,所以今日下午茶來泥間泰廳試下。
三點幾時間去到,不用等位。

點左生蝦,串燒,炒通菜,冬陰功湯同飲品。

冬陰功湯唔夠酸。。
其他食物就不過不失啦。

最後買單都要三百幾,下次都係叫返下午茶好過喇
冬陰功湯 (小)
串燒(豬,牛,雞)
生蝦刺身
2018-10-06
串燒(豬,牛,雞)
預早一星期訂座,訂了六點半,突然餐廳因父親節要改六點時段,因此被除消訂座。唯有再訂,改左六點。當日下午兩點左右,餐廳有位女士致電double confirm 訂座情況,我話六位大人,一個bb車。店員話bb車會唔會摺埋。我話bb太細,唔可以收車。當晚到了餐廳,座位太窄了,跟本無預留足夠空間讓bb車進入。不過好彩,因為私人原因,我用揹帶揹住bb,無帶bb車出嚟。都可以坐入去照食。之後我詢問收銀員是否有青口送。她告訴我:「你訂7位,但係bb唔計,所以無得送」當時只係奇怪點解下午你致電時無講bb唔計呢。當時覺得算數啦,無再理,無番查open rice的coupon 。完餐後,我問收銀員, 收唔收卡。佢竟然對住我個妹話唔收卡。細聲得只有我妹一個人聽到,唯有妹妹轉告我唔收卡。這是何來的禮貌!我明明對住佢講野,你卻不屑回答我嗎?今朝打開open rice ,竟然又被除消訂枱。明明消費左$712,貴店當我無出現過嗎?之後再發現原來消費滿$400就送青口。那麼表示店員昨晚是說謊還是善忘呢?我不以評論!收銀員服務態度:請各位自行評價!

今朝打開open rice ,竟然又被除消訂枱。
明明消費左$712,貴店當我無出現過嗎?

收銀員服務態度:請各位自行評價!
2018-08-18 168 views
有天經過元朗,看見有泰菜又想試一下,便入內看個究竟!冬陰公海鮮湯很不錯的!味道香濃得來又充滿海鮮香味。而且海鮮份量也不小呢!紅咖哩牛肉牛肉是鮮牛肉片的那種,中間還有好幾款蔬菜一起煮,味道更得到中和感。味道偏甜不會辣,送飯/薄餅應該不錯。馬拉盞炒時菜又香又惹味的馬拉盞,幸好菜夠新鮮!吃起來味道越吃越濃,吃完後應該要多喝點水了...珍多椰汁冰大頭仔喜歡喝的飲品,試了幾啖覺得味道也不錯,椰香還有珍多都十分夾!可能星期六比較多人流,導致整體上菜速度偏慢...
有天經過元朗,看見有泰菜又想試一下,便入內看個究竟!

冬陰公海鮮湯
很不錯的!味道香濃得來又充滿海鮮香味。
而且海鮮份量也不小呢!

紅咖哩牛肉
味道偏甜不會辣,送飯/薄餅應該不錯。

馬拉盞炒時菜
又香又惹味的馬拉盞,幸好菜夠新鮮!
吃起來味道越吃越濃,吃完後應該要多喝點水了...

珍多椰汁冰

可能星期六比較多人流,導致整體上菜速度偏慢...
2018-08-17 170 views
星期六又去左元朗,經過呢間泰廳見佢價錢幾合理所以同入去試下。等了兩分鐘就可以入座。舖頭唔算細,不過都坐滿人。食親泰國野都叫開泰式肉碎生菜包,呢到有辣度揀,第一次食我地揀左少辣。滿滿一大碟肉碎,香辣惹味中帶清爽可口,但份量超多,食唔哂,最後食剩左好多生菜同肉碎。野飲方面叫咗椰青,好青甜,大大個,又有椰青肉食,值得一試。另外叫咗個菠蘿海鮮炒飯,真係有個菠蘿,真材實料,賣相好豐富。好足料,飯同海鮮量十足,配料亦都好有誠意,炒飯有菠蘿、魷魚、提子乾、雜豆,肉鬆同腰果,腰果好脆口,但飯入口有點乾身。小食我地叫咗個皮蛋蝦餅,蝦餅厚身彈牙,熱同脆身,蝦餅帶點不均勻的蝦粒,吃起來較結實,增添咬感,但係皮蛋有啲over,皮蛋控或者可以試下。

野飲方面叫咗椰青,好青甜,大大個,又有椰青肉食,值得一試。

2018-08-11
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
2018-08-17 107 views
今日夜晚係元朗揾下有乜野未食過,沿住大馬路行到盡頭見到有間未試過既泰國餐,就行左入去試下天口熱,一人一杯野飲先,泰國緊係飲椰子🥥啦但又嚴唔夠凍所以叫左杯沙冰,味道淡左小小跟住就叫左個我去到邊間泰國菜都必叫既冬蔭公湯,味就夠不過料就可以多翻小小咖哩方面叫左個紅咖哩牛肉,佢本身椰奶落得較多所以偏甜有咖哩緊係要有飯啦,所以叫左個芒果蟹肉炒飯,本身個飯都不錯足料,配埋咖哩就更好味西蘭花炒鮮魷比較清,但一餐入邊真係唔可以唔食菜最後個生蝦刺身就比較一般啦,雖然佢嘅上碟有d特別但食落未夠鮮

咖哩方面叫左個紅咖哩牛肉,佢本身椰奶落得較多所以偏甜
西蘭花炒鮮魷比較清,但一餐入邊真係唔可以唔食菜
2018-08-16 101 views
放工同男朋友唔知食咩好, 又唔想煮邊行邊搵野食啦~~~行行下見到呢間餐廳好似幾多人食,應該無咩伏既就一於試下叫左個皮蛋蝦餅, 叫佢同平時D蝦餅咁唔同就叫黎試下啦上到菜個皮蛋同蝦餅分開左既~  我諗痴埋會好D既不過夾埋一齊食會好D蝦餅有D薄, 想厚返少少, 不過味道都唔錯既整體上之後叫左鐵板蠔仔蛋~ 第一次係泰國餐廳見到呢味菜原來就好似蚵仔煎咁, 又幾多蠔WOR, 之後叫左個蟹肉粉絲做主菜2個人SHARE 食份量岩岩好啊~
放工同男朋友唔知食咩好, 又唔想煮
邊行邊搵野食啦~~~
行行下見到呢間餐廳好似幾多人食,應該無咩伏既
就一於試下

叫左個皮蛋蝦餅, 叫佢同平時D蝦餅咁唔同
就叫黎試下啦
上到菜個皮蛋同蝦餅分開左既~  我諗痴埋會好D既
不過夾埋一齊食會好D
蝦餅有D薄, 想厚返少少, 不過味道都唔錯既整體上

之後叫左鐵板蠔仔蛋~ 第一次係泰國餐廳見到呢味菜
原來就好似蚵仔煎咁, 又幾多蠔WOR,

之後叫左個蟹肉粉絲做主菜
2個人SHARE 食份量岩岩好啊~
2018-08-16 158 views
向來識飲識食嘅我不嬲都係朋友間嘅明燈,跟我去搵食呢就實冇死嘅。而呢一次我就帶咗兩個朋友深入元朗食好野!聽見我話入元朗食泰國野,佢地都以為我講笑,但我就話你試過佢個招牌冬蔭公就知我冇呃人!佢地嘅冬蔭公呢唔似得其他泰菜館咁係煲定嘅,係你Order咗之後先至由泰國廚師即時炮製,嗰種新鮮同濃郁真係其他餐廳無法媲美架!我地只係叫咗細份,都非常之咁足料,仲有大大隻蝦添,你話係咪超哂班先!另外又叫咗生蝦刺身,一上枱已經裝好哂一杯杯,唔單只賣相靚仔,食起嚟都好方便。刺身當然新鮮啦,肉質爽口彈牙。仲要咗個泰國小食拼盤,份量好足,味道都唔差架,兩個朋友都話正,價錢又唔貴!不過係元朗就真係遠少少嘅,如果我住附近一定成日嚟!

不過係元朗就真係遠少少嘅,如果我住附近一定成日嚟!
2018-08-16 96 views
同屋企人食飯最緊要就係就腳~~~咁岩又想食泰國野, 近近地就揀左呢間喇座位都幾闊落, 我地一家人坐卡位我地叫左個串燒拼盤, 有6串淨係要豬雞, 雞既味道都OK, 豬就有D肥之後叫左個泰式蟹肉炒粉絲份量適中, 都見到D 蟹肉係面既不錯食仲叫左個無骨海南雞無骨真係好方便啊, 雞肉都算嫩既個汁就好辣HAHADADDY 仲叫左個柳青TIM, 好清甜~OVERALL 呢到都幾平幾抵食, 地點對元朗人都方便架
同屋企人食飯最緊要就係就腳~~~
咁岩又想食泰國野, 近近地就揀左呢間喇
座位都幾闊落, 我地一家人坐卡位

我地叫左個串燒拼盤, 有6串
淨係要豬雞, 雞既味道都OK, 豬就有D肥
之後叫左個泰式蟹肉炒粉絲
份量適中, 都見到D 蟹肉係面既
不錯食
仲叫左個無骨海南雞
無骨真係好方便啊, 雞肉都算嫩既
個汁就好辣HAHA
DADDY 仲叫左個柳青TIM, 好清甜~
OVERALL 呢到都幾平幾抵食, 地點對元朗人都方便架
2018-07-26 102 views
元朗泰國菜個 泰廳平時坐輕鐵經過都見到呢到開左間泰國菜館但係由於佢地門面比較唔出色所以新開一年都未去過同埋元朗太多泰國餐廳啦基本上都試唔晒 同埋元朗太大啦果邊泊車又無甘方便難得行開過黎呢邊 就去試下啦入到去 比我想像中細間即管試下d野食先嗌左皮蛋蝦餅軟腳蟹咖喱 個咖喱好食 不過呢 如果佢個軟腳蟹另上會更加好 放一陣之後 淋晒下次食要嗌佢另上先得條魚 冬陰公湯有d地方嗌椰汁冰只係普通椰汁加冰呢到係沙冰呀好正呀呢個芒果冰 仲有果肉架呢間值呀
元朗泰國菜個 泰廳

好正呀

呢個芒果冰 仲有果肉架
呢間值呀

2018-07-22 93 views
泰國菜一直是我很喜歡吃的菜式 這天特地來到元朗吃這家泰國菜 我們肚子很餓 點了很多菜😂😂皮蛋蝦餅 很有趣 用蝦滑包了皮蛋然後拿去炸外面脆脆的 內裡的皮蛋彈牙 口感很特別香葉包雞 有些泰國餐廳會哪紙包雞 這裡的雞是用了咖哩粉腌過 再用荷葉包起來烤 吃起來會有淡淡的荷香無骨海南雞冬陰公金邊粉冬陰公湯十分好喝 濃濃辣辣的香料味 配上金邊粉和滑嫩的海南雞 也太好吃了吧👍🏻👍🏻泰式咸肉炒西蘭花咸肉原來是咸肥豬肉 是第一次吃 但挺不錯的!泰式香芒蟹肉炒飯滿滿的蟹肉在飯上面 炒的粒粒金黃 十分好吃!青胡椒花甲煲吃泰國菜少不了海鮮 花甲很大顆 而且洗得乾淨 沒冇吃到有沙 好惹味😋😋珍多冰 是我每次吃泰菜都要喝的😋😋

皮蛋蝦餅 很有趣 用蝦滑包了皮蛋然後拿去炸
外面脆脆的 內裡的皮蛋彈牙 口感很特別

無骨海南雞冬陰公金邊粉

泰式咸肉炒西蘭花
咸肉原來是咸肥豬肉 是第一次吃 但挺不錯的!

泰式香芒蟹肉炒飯
滿滿的蟹肉在飯上面 炒的粒粒金黃 十分好吃!

青胡椒花甲煲

珍多冰 是我每次吃泰菜都要喝的😋😋
2018-07-21 144 views
當你望落去以為系普通茶餐廳, 其實呢間系泰仔主廚既地道泰國菜。未入門口已經聞到好香。點左泰式炒花甲, 辣辣地好野味。花甲份量好多, 肉又夠大又無沙。明爐烏頭, 用明火熱辣辣煲住食, 配上泰式上湯, 酸酸辣辣。大頭蝦冬蔭公蝦膏炒飯, 蝦好大隻, 飯系冬蔭公味道, 街外真系好少食到, 真心推介。馬拉棧炒通菜, 可以選擇大中小辣。龍眼冰, 記得要少冰, 因為實在冰太多了。味道很好,價錢亦都好合理,如果晚餐午餐諗唔到食咩嘢,依間泰菜都係幾好嘅選擇。

未入門口已經聞到好香。點左泰式炒花甲, 辣辣地好野味。

花甲份量好多, 肉又夠大又無沙。

馬拉棧炒通菜, 可以選擇大中小辣。

龍眼冰, 記得要少冰, 因為實在冰太多了。

2018-06-24
2018-07-14 108 views
皮蛋蝦餅真的好食, 炸得夠脆。另一方面,焗咖喱大包真的非常夠飽, 而味道不錯。雖然我們叫了三樣, 但是食唔哂。 如果只叫大包&蝦餅, 人均消費$150左右(7拆優惠後), 但仍然夠飽。
2018-07-14
$193 (Tea)
Dining Offer
Coupon