2018-11-08 114 views
雖然係工廈入面,環境唔錯,裝修簡約,都幾舒服我地4個女仔食叫左個2人set再叫左啲野食個蘑菇忌廉湯好正,好香濃,夠creamy跟個包亦都熱辣辣脆卜卜有我最鍾意嘅大蘑菇,菇味濃郁,配埋蕃茄食就好清新薯格亦都夠脆卜卜,加埋芝士係面就冇得彈,食到停唔到口 白汁米仔飯口感特別,有隻溫泉蛋,篤穀佢撈埋啲飯會更加香,味道唔錯,可以一試主食牛扒都唔錯,五成剛剛好,會幫手切埋,但稍嫌分量少左啲,未夠滿足另外都叫左個2種煮法嘅豬(唔記得叫咩名),果個就較為一般,冇乜特別,份量亦都好少
雖然係工廈入面,環境唔錯,裝修簡約,都幾舒服
我地4個女仔食叫左個2人set再叫左啲野食

個蘑菇忌廉湯好正,好香濃,夠creamy
跟個包亦都熱辣辣脆卜卜

有我最鍾意嘅大蘑菇,菇味濃郁,配埋蕃茄食就好清新
薯格亦都夠脆卜卜,加埋芝士係面就冇得彈,食到停唔到口
2018-11-06 109 views
終於吃到the base,之前常常想試但都錯過了last order時間,之前同成班同事決定早點去,即日book1:45pm都有台,好彩!澳洲草飼牛漢堡餐 [8/10]幾個人都點了漢堡餐,無失望!包底用牛油煎過,香脆可口!漢堡扒牛肉味香,加上煙肉芝士肉醬,全個口都充滿香味~薯格亦不錯!溫泉蛋雜菌波菜米型粉 評分:這個類似risotto的米型粉真的好好吃!料多而每一口都充滿忌廉和芝士的濃郁味道,米型粉比risotto 軟但也不失口感,推介!

澳洲草飼牛漢堡餐 [8/10]

溫泉蛋雜菌波菜米型粉 評分:[10/10]

2018-10-24 148 views
今日Farewell 同事,一大班人揀左呢個工廈嘅西餐廳! 咁因為好多人,所以可以帶好多嘢食好開心!😍😍地點其實都算易搵嘅,想到空港一層有少少confused, 唔知邊一邊,所以建議佢喺兩邊都貼個指示會好啲。服務由於我哋篇多人呀10幾個, 叫野嘅時候都幾多意見,所以店員有啲唔係太耐煩我feel到😂😂,同埋等嘢食都偏耐!咁叫咗漢堡包啦,薯條,牛肉, risotto 等等🤤🤤自己就覺得啲嘢成偏鹹,口味就唔係太啱自己,重口味嘅朋友可以試吓😅😅價錢咁我哋食晚飯啦,平均一個人都要二百幾蚊,自己覺得唔係太抵食啦😅環境最好佢係有一個好似花園咁樣嘅空間囉,我哋可以喺嗰度影吓相都OK嘅。至於佢裏面嘅裝修就係簡約風啦,枱唔多嘅所以要食嘅朋友就記得book位啦!
地點
咁叫咗漢堡包啦,薯條,牛肉, risotto 等等🤤🤤
價錢
2018-10-23 104 views
一間好用心煮既餐廳,份量足,又好食肉醬和牛漢堡 真係勁正,烘到個包鬆脆又香口,漢堡扒鮮嫩多汁煎三文魚扒 真係想請教佢點煎到表面脆,入面滑嫩,仲要切香芝士薯格同咖哩蕃薯條都好有驚喜!環境舒服,試水都係有薄荷葉係入面其他飲品都好正,仲有主打健康既飲品值得一試😍

一間好用心煮既餐廳,份量足,又好食
肉醬和牛漢堡 真係勁正,烘到個包鬆脆又香口,漢堡扒鮮嫩多汁
煎三文魚扒 真係想請教佢點煎到表面脆,入面滑嫩,仲要切香
芝士薯格同咖哩蕃薯條都好有驚喜!
環境舒服,試水都係有薄荷葉係入面
其他飲品都好正,仲有主打健康既飲品
值得一試😍
2018-10-21
Dinner
2018-10-22 169 views
朋友介紹黎到THE BASE 食brunch, 今次叫左4個set, 除左all day breakfast之外, 其他選擇都幾特別, 只係overall黎講調味都比較咸和重口味。首先, 每張枱都提供mint water, 不過我就麻麻地, 而且餐廳仲有戶外區域, 幾舒適。而食物擺盤都幾靚哈哈!韓式牛肩肉中東烘包配蕃薯條個人好喜歡呢d中東包, 呢個好似kebab+韓式醬咁, 包入面有牛肉同生菜之類, 牛肉都幾淋, 而一睇都覺得好多醬, 好漏, 如果share都ok既!  隔黎個蕃薯條新鮮炸起, 好味, 而且份量都幾多!虎蝦明太子醬牛油果軟包軟包本身好香牛油味, 再加上牛油果同明太子醬, 又係好咸, 不過蝦幾爽口, 都幾多牛油果。all day breakfast果d腸/煙肉都係d大路野, 不過薯餅都幾香脆, 牛角包都係熱的, 所以係正常水準,無咩特別!慢煮雞胸沙律雞胸多過菜既沙律, 上面隻太陽蛋覺得有d唔match, 而且沙律汁有dd怪。飲品方面, 咖啡拉花都幾靚, 不過味道普通。

韓式牛肩肉中東烘包配蕃薯條
隔黎個蕃薯條新鮮炸起, 好味, 而且份量都幾多!
韓式牛肉中東包

虎蝦明太子醬牛油果軟包
虎蝦明太子軟包
all day breakfast
All  day  breakfast
慢煮雞胸沙律
慢煮雞胸沙律
飲品方面, 咖啡拉花都幾靚, 不過味道普通。
韓式牛肉中東包
All  day  breakfast
假期睡飽後特別想吃個靚brunch。藏身觀塘工廈的The Base即使是假期還是有不少顧客,可見有麝自然香。點了香烤松露雙重流心芝士火腿吐司($78連飲品),加$8配抹茶拿鐵。抹茶拿鐵先上,入口覺得有驚喜,嚐到粒粒抹茶粉可見很抹茶下得重手,但不會苦澀,好喝!吐司外面塗了牛油,烤得香脆。芝士份量澎拜,加上松露醬和火腿(註:不是cheap cheap火腿),這樣的配搭想不好吃也難!另外點了澳洲草飼牛肉漢堡配炸薯格($92)。乍看size不大但其實牛肉很厚,咬一口肉汁湧出,推介!加了$5配mocha,味道也是不錯,但我更喜歡抹茶拿鐵。整體來說很滿意,是近期去過最喜歡的cafe!

加了$5配mocha,味道也是不錯,但我更喜歡抹茶拿鐵。

整體來說很滿意,是近期去過最喜歡的cafe!
2018-10-19 1019 views
觀塘區許多工廈餐廳已成新蒲點早前已吃過數間工廈餐廳質素確實不錯最喜歡有網上訂座的餐廳 省時方便於是試試這間BASE Menu也很可愛一行5人還是點set D 味噌三文魚,西冷扒另有Burger滿足所有不同diet requirement對餐湯沒甚麼期望但這個超。好。味朋友另加錢再點了一個酸酸甜甜 沒有喝過的味道對餐廳已立即加分小吃點了大啡菇 一般都不出意外還點了咖哩蕃薯條 心想味道會襯嗎又是喜出望外 咖喱醬也是可免費添加主菜漢堡我覺得還好Risotto的味道很香濃 不會一般creamy醬汁蓋過一切還吃得出層次 用上了的米很講究一般你吃到的Risotto是爛飯質感但這裡的Risotto是很有口感的 硬中有稔才正確 加分加分味噌三文魚被沙律遮住但小小一塊大家都搶著吃最怕過熟的三文魚 慢煮是最好的西冷牛扒的中心也是漂亮的粉紅色吃畢大家都非常讚嘆同場加映 朋友點的生菜原條上實在太可愛必定會再encore的店位店面置不多記得要先book位
觀塘區許多工廈餐廳

於是試試這間BASE

Menu也很可愛
一行5人還是點set D 味噌三文魚,西冷扒

Tomato and beet root soup

對餐湯沒甚麼期望但這個超。好。味
朋友另加錢再點了一個

Potabello
Curry sweet potato fries
Medium rare 燒牛肉
2018-10-06 4351 views
觀塘上班好處之一必定是附近餐廳 十 分 之 多 選!價格貴或平都有可以任君選擇,而The Base不論是午餐或晚餐都吃過好幾次,價格中等。然而午餐時間不多,自此之後都偏愛下班才過來用餐,時間充裕之餘亦不用吃得趕急。The Base 晚餐有Set dinner選擇,在內的菜式都可以散叫。這晚到來感覺不太餓,所以Set dinner就不在選擇範圍了。我們兩人就點了漢堡和甜品韓式bbq燒大三角牛肩肉漢堡($168),用木板送上漢堡和薯格,薯格份量十分慷慨,賣相似要多得傾斜出來再加上一個大大牛肉漢堡。兩個人份量剛剛好!漢堡內夾有太陽蛋、洋蔥、生菜和牛肩肉!牛肩肉入口惹味加上洋蔥甜甜和半生熟太陽蛋的配搭,整個漢堡很有層次盆栽蛋糕(Tiramisu  )($58),Tiramisu的造型很可愛,像盆栽一樣的賣相!先有美碌波波後帶出濃厚的咖啡味。櫻花野莓芝士蛋糕配紅桑子汁($65),冰凍的野莓芝士蛋糕很對味道!入口酸酸甜甜又清涼,能夠完全可以一解之前的飽膩感。

韓式bbq燒大三角牛肩肉漢堡

盆栽蛋糕(Tiramisu  )

櫻花野莓芝士蛋糕配紅桑子汁
2018-09-04
$160 (Dinner)
韓式bbq燒大三角牛肩肉漢堡
櫻花野莓芝士蛋糕配紅桑子汁
  • 櫻花野莓芝士蛋糕配紅子汁
星期六嚟觀塘買波鞋 ,決定到呢間樓上cafe一試 ,睇到餐牌款式係有心思,有啲特別,唔係咁一般。 cafe裝修 就不過不失。_ 揀咗一個 三文治 日式蝦配明太子醬汁同沙律。 因為個人唔鍾意太多沙律醬,就同 waitress 講可唔可以沙律醬放少啲或者on the side.但係佢居然話唔可以。我覺得好奇怪,因為冇可能所有嘢都已經係整好。 但係冇辦法。 其他屋企人要咗兩個burger 。當我ge三文治來到嘅時候,醬汁真係太多,而且太鹹, 直情鹹到苦。根本覺得係太過份,就同另外一位waitress反影。佢非常之好,亦都好有禮貌咁講唔好意思,再同廚師溝通。話可以幫我換過一份或者另外嘢食,我覺得我已經食咗嗰2隻蝦,應該係最貴個part,我亦都唔好意思再換其他嘢食。就婉拒咗佢嘅建議。但係佢再三跟進, 話非常樂意幫我轉過其他嘢食。我覺得唔應該好似攞著數咁,就話算啦。唔緊要。但係要一讚嘅就係呢個waitress非常有禮貌亦都好明白事理。 我另外叫嘅Rose Latte 亦好好飲,好靚。屋企人叫呆兩個burger就普普通通。最後我哋埋單嘅時候,果位waitress話因為唔好意思,畀咗九折我哋。 呢個s
最後我哋埋單嘅時候,果位waitress話因為唔好意思,畀咗九折我哋。 呢個service recovery值得一讚。
食物質素大致可以,想坐得舒服同傾吓傾,就唔好揀呢道嘞湯最怕唔夠熱,南瓜茸亦都唔夠,一開始嘅印象就嘛嘛牛肉漢堡有水準,肉味濃,肉汁夠,推介必選魚堡,魚扒肉厚香脆,但始終係冰鮮魚,本身無咩味道,但襯汁醬同配菜,仍屬可選日式煎魚飯:一般之作,想飽肚就點啦。無特色,但穩陣。多啲燒汁應會好啲set lunch with free drink午餐選擇少,除非常轉餐單,我試食完一次,有排唔會去。以觀塘上樓舖做比較😎,地方細咗啲,傾計就唔適合,附近太多選擇了🤣
食物質素大致可以,想坐得舒服同傾吓傾,就唔好揀呢道嘞

湯最怕唔夠熱,南瓜茸亦都唔夠,一開始嘅印象就嘛嘛

南瓜忌廉湯

牛肉漢堡有水準,肉味濃,肉汁夠,推介必選

牛肉漢堡

魚堡

日式煎魚飯

set lunch with free drink
Free for set meal

2018-09-07
$90 (Lunch)
牛肉漢堡
魚堡
  • 澳洲草飼牛肉漢堡配炸薯格
2018-09-25 180 views
食午飯嘅時間又到,多得同事訂左位,落埋單,所以我地由牛頭角行去觀塘嘅時間,餐廳就已經開始準備緊野食俾我地。入到去等左無耐就有飯食啦!我就叫左八丁味噌燒牛肌腱、珍珠飯配醬菜同太陽蛋($75),配英式奶茶。呢個飯有少少韓國菜嘅感覺,用左椰菜、洋蔥、紅蘿蔔同牛肌腱去煮,牛肉煮得好淋入味,入口幾乎唔需要點咬,其他配菜甜甜酸酸,配埋果醬汁非常好食!飯係用珍珠米煮,太陽蛋一吉D蛋液就慢慢流落黎,將蛋同飯混埋,再配埋個牛同配菜,好開胃,成個飯完美KO左。英式奶茶都有茶香味,再用鮮奶黎沖調,再加左少少糖水,飲落都唔錯。

2018-09-24
$75 (Lunch)
  • 八丁味噌燒牛肌腱、珍珠飯配醬菜同太陽蛋
2018-09-25 125 views
好西之意就係好既西餐,而我對西餐好唔好食既定義,就一定係睇佢既漢堡!lunch專登過左黎呢度食,午飯時間都好多人食,好彩前幾日訂左位。第一時間當然叫佢個漢堡,即叫即整,飲住杯齋啡慢慢等。一黎到,嘩!用個木板上,擺得都好靚,感覺有啲heart喎。漢堡食落非常juicy,牛肉煮到6-7成熟左右,岩岩好,仲好大塊。麵包軟硬適中,整體味道唔算複雜,加埋熱辣辣薯格真係無得頂,好滿足!太好啦,又多個好chill既午餐選擇
2018-09-17 207 views
Seriously I dun understand where the good comments come from?It sound very suspicious to me...... Price is too high per head in Kwun Tong which is almost $150 Doesn't worth at allTaste is too bad..... Food isn't fresh.....TOOOOOO OILYVERY CHEWYSMALL PORTIONLIKE TAKEAWAYPOOR QUALITYTASTE BADDDDDD & OVERCOOKEDDDDDDDMOST IMPORTANTLY BAD SERVICE - WAITER ISN'T POLITENEVER AGAIN

Doesn't worth at all

MOST IMPORTANTLY

NEVER AGAIN

2018-09-09
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • NONE!!!
Lunch time 黎食,事前book 好位之餘,仲可以落訂單,等野食既時間就無咁耐~ 叫左個未來漢堡,係素食黎,但有驚喜!食落係唔似素食得黎,仲反而有肉既感覺😂真係好高境界~ 睇落件量中規中矩,但食落勁飽,連一齊黎既男同事都食唔囇。唔知呢個未來漢堡係唔係特別飽肚?
2018-07-25
Lunch
2018-09-12 192 views
今晚同好姊妹一齊黎到觀塘的這間西餐廳,之前我獨自來品嚐了下午餐!高質素的食物同環境都好享受!所以今日約我的好姊妹一同來品嚐一下!有2人餐、散叫(漢堡、意大利飯、意大利粉、扒類等)飲用水是有香草的抗氧化水健康又清清味道燒原隻魷魚釀墨魚汁意大利飯好香又靚靚的菜餚,超推介!魷魚好彈牙好香好有口感!美味配上香濃汁,超好食!墨魚汁飯好香好濃郁又滑!外面包住紫菜,口感豐富、香濃又美味。 60度慢煮手撕雞漢堡好大份好吸引,手撕雞是特別!漢堡包烤焗過,香脆;打開上層有半熟太陽蛋、大啡菇、多汁手撕雞、切薄片的香脆青瓜片、生菜,好多層,每種食材配合得宜慢煮60度的雞肉好多汁,唔乾仲好野味,微微麻醬味道,增加香味配上炸薯格,好大塊炸得好靚!好多薯仔蓉、豐富薯味;熱騰騰又香脆可口,這間咖啡廳的質素超高、環境又好,好推薦來品嚐

有2人餐、散叫(漢堡、意大利飯、意大利粉、扒類等)

飲用水是有香草的抗氧化水
健康又清清味道

燒原隻魷魚釀墨魚汁意大利飯
燒原

好香又靚靚的菜餚,超推介!

魷魚好彈牙好香好有口感!
美味配上香濃汁,超好食!

60度慢煮手撕雞漢堡

好大份好吸引,手撕雞是特別!

這間咖啡廳的質素超高、環境又好,好推薦來品嚐
2018-09-11
$160 (Dinner)
燒原
  • 燒原隻魷魚釀墨魚汁意大利飯