2007-11-14 18 views
BOOK 左成個幾月,終於等到10/11! 安排左坐上層O既位置,係靜D,不過次次拎野食都要行十幾廿級樓梯,都幾係野!!是晚沒有海膽及翡翠螺供應,甚為失望!生蠔有四款,很鮮,平日不好的我也消滅了八隻,R先生更達十六隻之多,打破個人紀錄!!蟹腳很鮮甜,頭一輪的質素較好,後期供應的較失色!帶子剌身也是精選之一!!J小姐似乎最鍾情呢度出名經貴的瑞士BALIK三文魚,佢用密度好高,充滿MUSSEL來形容!!!至於R小姐推介的鯊魚骨湯,卻不合本人口味,飲左兩啖就放低左!!R先生話D燒牛肉好正,好JUICY,呢期唔係好好肉,所以無試!!甜品方面,R小姐同K小姐好似幾滿意,我就覺得不過不失啦!總括黎講,大家對呢餐都幾滿意,$400多元,高質素食物,舒適的環境......不錯!!

是晚沒有海膽及翡翠螺供應,甚為失望!

蟹腳很鮮甜,頭一輪的質素較好,後期供應的較失色!

帶子剌身也是精選之一!!

甜品方面,R小姐同K小姐好似幾滿意,我就覺得不過不失啦!

2007-11-13 13 views
知道佢搬而且知道好食,早個幾2個月前book定個時都仲要係waiting list,搞錯收到電話有位即刻話去,因為真係最後一次啦生蠔真係好正,即開,我地每人都食左1打龍蝦,刺身都唔錯,只係食呢d都可以飽了之後大家推介貴價煙三文魚真係好食連我唔食煙三文魚的人都食,真係好綿甜品我唔好,但用行的友人都讚好食overall,呢度的野食真係好,buffet的價錢又唔算係好貴其實只係食海鮮已經回本了可惜的係,呢次應該係搬前最後一次啦
知道佢搬而且知道好食,早個幾2個月前book定
個時都仲要係waiting list,搞錯
收到電話有位即刻話去,因為真係最後一次啦
生蠔真係好正,即開,我地每人都食左1打
龍蝦,刺身都唔錯,只係食呢d都可以飽了
之後大家推介貴價煙三文魚真係好食
連我唔食煙三文魚的人都食,真係好綿
甜品我唔好,但用行的友人都讚好食
其實只係食海鮮已經回本了
可惜的係,呢次應該係搬前最後一次啦
2007-11-04 16 views
This is the 2nd time having the Sunday Brunch, and last time is around 1 year ago. The food is great as before and entrée lamb chop just in the right potion and that will not fill up the whole stomach, so I can enjoy more lobster and crab legs. The oyster is very fresh and tasty. The dessert made the Brunch having the perfect period.Definitely will try to book one more time before it close.
2007-11-03 5 views
知道這裡將結業和看到食評很不錯,所以便來此一試,是晚和家人一起到此酒店食生日飯,食過果然不負所望.冷盤:-- 生蠔有四款,即食即開,發覺很鮮甜;-- Alasaka蟹腳都不錯,很鮮味,但取了一次便沒有了.-- 開邊龍蝦仔凍食都很鮮甜,有水準;-- 凍蝦我沒有食,所以不知道.-- 壽司吧雖小但都有很多選擇,有甜蝦(沒味),北寄貝( 好食),帶子(超鮮甜,必吃),三文魚(肥美,鮮甜),魚(不 \"鞋\"很爽口及甜美),吞拿魚(沒吃),螺片(很有螺味,好 味),各式壽新鮮製造,試過所有酒店中最好,和在街上夀 店的手握壽司水準相近.熱盤:-- 意大利海鮮炒飯,很好味,飯粒很有咬口及有很配料內, 非常好味.-- Kimchi炒飯沒有試,不知道.-- 青口亦都幾好味,沒有泥味.-- 紅星班今晩過了火,很\"鞋\"口, 所以食了一口便放棄.-- 香草忌廉汁魚柳很香,魚柳厚身及軟滑,好味.-- 咖喱2款,配白飯食,我家人食過說不錯.-- 干燒三文魚煲,沒有試過,不知道.-- 炒介蘭及炒西蘭花很新鮮,沒有渣.中式湯:-- 西洋菜湯很好飲.西式湯:-- 周打蜆湯很Creamy,好香,

冷盤:
-- 生蠔有四款,即食即開,發覺很鮮甜;
-- 開邊龍蝦仔凍食都很鮮甜,有水準;
-- 凍蝦我沒有食,所以不知道.
-- 壽司吧雖小但都有很多選擇,有甜蝦(沒味),北寄貝(
好食),帶子(超鮮甜,必吃),三文魚(肥美,鮮甜),魚(不
味),各式壽新鮮製造,試過所有酒店中最好,和在街上夀
店的手握壽司水準相近.

熱盤:
-- 意大利海鮮炒飯,很好味,飯粒很有咬口及有很配料內,
非常好味.
-- Kimchi炒飯沒有試,不知道.
-- 青口亦都幾好味,沒有泥味.
-- 香草忌廉汁魚柳很香,魚柳厚身及軟滑,好味.
-- 咖喱2款,配白飯食,我家人食過說不錯.
-- 干燒三文魚煲,沒有試過,不知道.
-- 炒介蘭及炒西蘭花很新鮮,沒有渣.

中式湯:
-- 西洋菜湯很好飲.

西式湯:
-- 周打蜆湯很Creamy,好香,好味.

甜品:
-- 選擇項目都有十幾二十款,芝士蛋糕入口溶化(必食),雪糕
2款,一款是雲呢拿,另一款是荔枝雪巴(很清甜,必試),其
他是朱古力粒(8款),蘋果批,芒果布丁杯,泰利米薯杯,哈
蜜瓜西米露等等.

侍應服務態度非常體貼有禮.

2007-11-02 2 views
睇之前食評話有三種蠔, 去到得一種, 而且開蠔既極不專業, 無用手套, 食到勁多殼碎, 亦開得慢除左蠔, 青口, 同煙三文魚, 就已經無其他海鮮如長腳蟹, 龍蝦仔, 刺身...主菜既鵝肝同牛柳都係普通貨色, 醬汁好怪, 唔熱龍蝦湯太淡, 甜品選擇少, 芒果酸我無食西班牙炒飯, 但同行有食果位就話無味又硬...不過咁, 佢款蠔係Irish Rock, 好正! 一人食左一打以上!同埋如果將佢個牛柳同平時自助餐任拎既燒牛肉比較既話, 咁會開心d既...不過呢個價錢(連加一每人近四舊)就會覺得Marriot比較好, 選擇比較多侍應...ok有禮貌, 換碟都ok快不過好似有差別待遇, 佢無問我地就上軟殼蟹, 但隔離果檯又問左先, 同埋佢地主動offer幫隔離檯裝湯(應該係自己出去裝既)...anyway....
主菜既鵝肝同牛柳都係普通貨色, 醬汁好怪, 唔熱
龍蝦湯太淡, 甜品選擇少, 芒果酸
我無食西班牙炒飯, 但同行有食果位就話無味又硬...

侍應...ok有禮貌, 換碟都ok快
(Non-member)
驚喜一- 一個月前book巳經full晒,只能入waiting list,點知星期四收到電話有位,職員話只能坐閣樓驚喜二- 去到原來唔駛坐閣樓,望上去冇食客驚喜三- 雖然食物種類唔多,但海鮮就好出色,生蠔有三款揀,味道質感都各有特色,而長腳蟹好鮮甜又大隻,朋友仲攞咗幾次,讚不絶口,龍蝦仔都好食,煙三文魚好嫩滑,都攞咗幾次,剌身就試咗帶子,不過好快攞晒,冇再添,仲有西班牙海鮮飯,食落應該係意大利飯,好多料,甜品都唔錯,好啱鍾意食朱古力既朋友,如果你不斷食佢d海鮮,今餐都已經可以番本侍應服務態度良好,食完d碟會自己過黎同你收碟,埋單時個侍應聽到我講起唔知由中環搭地鐵去銅鑼灣要幾多錢,佢即刻幫我哋去問其他同事,非常誠懇,為今次farewell buffet劃上圓滿句號
驚喜一

驚喜二
- 去到原來唔駛坐閣樓,望上去冇食客

驚喜三

2007-10-25 6 views
回顧食評,我已是03年食過這裡的semi-buffet,那時只是$188,現在是$348,差不多加了一倍,人工一定沒有加一倍。不過當時只有甜品是自助的,現在頭盤及甜品是buffet,有兩個沒有選擇的主菜。先講頭盤有沙律、生蠔、煙三文魚、Parma Ham、龍蝦湯...... 還有西班牙炒飯。煙三文魚好有質感,淡淡的煙燻香味;Parma Ham鹹度適中,肉質柔軟,只可惜蜜瓜不太新鮮。生蠔不算大隻,肉厚肥美、好creamy,老公一口氣食了8隻;龍蝦湯湯味香濃,有著龍蝦的鮮味。那個西班牙炒飯顏色鮮艷,未食已經被佢吸引,蝦、青口、蜆隻隻新鮮,還有西班牙臘肉腸十分惹味,不過飯質有點似risotto。第一主菜是脆炸軟殼蟹,咬落去簡直是鬆化無比,口中傳出卜卜聲,淋上了少少帶酸甜的蕃茄汁,除了中和油膩感覺外,更帶出蟹的惹味。第二主菜是鵝肝牛柳,我嫌鵝肝煎得過火,但亦不失入口溶化;而牛柳嫩滑,但欠缺牛肉的香味。甜品方面,未上主菜我已第一時間品嚐,與以前一樣是tart類的甜品做得最好,有朱古力及雜果tart,撻底是極為鬆化,充滿牛油香、cheesecake質地較為腍身,口感非常細滑、還有奶味濃郁的自家製雪
甜品方面,未上主菜我已第一時間品嚐,與以前一樣是tart類的甜品做得最好,有朱古力及雜果tart,撻底是極為鬆化,充滿牛油香、cheesecake質地較為腍身,口感非常細滑、還有奶味濃郁的自家製雪榚。
雖然比一般buffet貴,但以這裡的質素,是絕對超值的。
軟殼蟹
鵝肝牛柳
$4xx到中環干麗嘉酒店,26/9居然話海旦唔靚,所以冇供應, xyz...食物一眼睇哂,好少嘢咁,5-6種熱葷,但海鮮包括長腳蟹, 龍蝦仔,翡翠螺,青口有三款精選生蠔,正仲有呢度出名經貴的瑞士balik salom,但帶子魚生只供應一次........我與老婆坐於樓上閣樓小檯,拿食物不方便, 行上行落叫做合格la

有三款精選生蠔,正

仲有呢度出名經貴的瑞士balik salom,

但帶子魚生只供應一次........

我與老婆坐於樓上閣樓小檯,拿食物不方便, 行上行落

叫做合格la
2007-10-16 4 views
就來結業才第一次去試,仲要因為有人請先揀咗佢\:真係有點愛得太遲既感覺! 個晚我地一行十二人去到酒店THE CAFE,呢度主打係SEAFOOD,理所當然好多SEAFOOD嗱!雖然BUFFET食物一眼睇哂,好似好少嘢咁~海鮮包括長腳蟹,龍蝦仔,翡翠螺,青口,三款精選生蠔,仲有呢度出名經貴的瑞士BALIK SALOM,肥美肉厚又唔漏,真係好正!迷李壽司吧,一應具全,有各款新鮮魚生壽司,又有多款sashimi,我最愛美味甜蝦,食咗十六隻啊!仲有榮螺也不錯,很爽! 沙律方面有四款可愛的沙律菜~BABY SPINACH,MACHE,紫生菜和生菜,很新鮮甜美,非一般貨色!還有四款前菜,我只是試咗凍豆腐,也不錯! 熱葷好似唔多,但真是貴精不貴多,只是少少三款不同地道既咖哩,已經叫同仕們食到拍案叫絶!另外,仲有清蒸星班, 鹽焗生蠔青口,同樣鮮甜! 尤其呢度既青口, 根據WAITRESS介紹呢度用既青口同翡翠螺睇落平平無奇,但食落就同出面既有分別! 真的沒有受騙! 正!最後就食忍咗好耐既甜品, 仲有我上次自製失敗既MACARON! 仲有三隻味添喎! 不過全部都超甜! 最正既開心果蛋糕,唔太甜又香口

還有四款前菜,我只是試咗凍豆腐,也不錯!

最後就食忍咗好耐既甜品, 仲有我上次自製失敗既MACARON! 仲有三隻味添喎! 不過全部都超甜! 最正既開心果蛋糕,唔太甜又香口!

不得不提呢度既自家製雪糕,超正! 尤其個朱古力雪糕佈滿像芝麻般幼細的朱古力碎,十分有口感之餘又香又濃又不太甜,味道啱啱好!

呢度的招呼一流, WAITER , WAITRESS禮貎得來又親切,會與客人交談食物心得, 多謝你使我感受到貼心的服務! GOOD!

2007-10-14 10 views
曾經唔知點解, 有一d人會特登去賣蠔專門店買蠔食, 貴之餘仲要限住隻數食. 鍾意食蠔, 點解唔直接走去食自助餐, 食到嘔都得, 價錢又貴唔得幾多,又可以食埋其他嘢. 但去完麗嘉之後, 對我似乎有一點啟示.6時半到達, 己有不少人. 我們預早訂了窗口位, 需然橫街外景色一般, 但也滿心歡喜了. 因為知道是食海鮮, 所以首先去了樓下洗手間清潔先, 又可以映下相. 上返去拿食物, 正如之前食評所講, 選擇實在不多. 先拿冷盤, 大蝦爽, 蟹腳比都會的鮮味(其實都會的只有鹽水味), 蠔有三款吧, 都拿來試試. 蠔, 原來是這個味道的. 我平時吃自助餐, 蠔是兩隻起三隻止, 老婆甚至不吃. 那天晚上, 我吃了10隻吧, 老婆也吃了半打. 質素麻, 不容置疑. 還有baltik salmon, 好滑好綿, 正. 在壽司吧也有好吃的, 三文魚ok, 但baltik salmon實在可口, 要吃三文不會在壽司吧拿囉. 甜蝦呢, 我吃了十多隻吧, 北寄貝也新鮮. 吞拿魚比較遜色, 冇魚味. 但唔見有海膽, 不知道是否比人拿空了. 蠔吃到中段以後竟然不夠貨派, 開唔切, 其中一款美國蠔斷貨, 一所五星酒店

6時半到達, 己有不少人. 我們預早訂了窗口位, 需然橫街外景色一般, 但也滿心歡喜了. 因為知道是食海鮮, 所以首先去了樓下洗手間清潔先, 又可以映下相. 上返去拿食物, 正如之前食評所講, 選擇實在不多. 先拿冷盤, 大蝦爽, 蟹腳比都會的鮮味(其實都會的只有鹽水味), 蠔有三款吧, 都拿來試試. 蠔, 原來是這個味道的. 我平時吃自助餐, 蠔是兩隻起三隻止, 老婆甚至不吃. 那天晚上, 我吃了10隻吧, 老婆也吃了半打. 質素麻, 不容置疑. 還有baltik salmon, 好滑好綿, 正. 在壽司吧也有好吃的, 三文魚ok, 但baltik salmon實在可口, 要吃三文不會在壽司吧拿囉. 甜蝦呢, 我吃了十多隻吧, 北寄貝也新鮮. 吞拿魚比較遜色, 冇魚味. 但唔見有海膽, 不知道是否比人拿空了. 蠔吃到中段以後竟然不夠貨派, 開唔切, 其中一款美國蠔斷貨, 一所五星酒店的buffet這樣算是失當了吧. 其間我倆四圍走映相當消化一下. 上了閣樓, 當晚是星期五, 也坐滿了四份一人, 但那條樓梯實在高, 如要走上走落也頗為辛苦. 有食評說這裡是貴精不貴多, 我只能認同大半. 在自助餐中極為重要的部份- 甜品, 我便給它不合格了. 一來, 它的甜品選擇已不多, 二來, 那些細細杯五顏六色的甜品杯仔, 理論上是拿了一大堆返埋位了逐杯品嘗不同的味道, 但偏偏, 那一堆的甜品是換杯不換藥, 根本是同一樣東西來的. 好失望. 但好在那個芒果蛋糕和薄荷雪巴拿回不少分數. 吃完後, 我們搭電梯上大堂映下相, 再去夜景中環行下, 消化一下, 好不消遙.
果然沒有介紹錯, Ritz Carlton 的dinner buffet 是非一般的自助餐, 食材與酒店服務都很窩心, 真的值得一試。我與朋友坐於樓上梳化位置, 自成一角. 雖然拿食物不太方便, 但對食得太飽的我們確是一大好處, 可走動多些幫助消化。坐得偏遠不等於沒人理會, 酒店員工的服務態度良好, 收碟和加水都很頻密。既然不能每種食物都介紹, 唯有記下當晚最欣賞的食物:1. 一向鐘愛刺身。估不到自助餐竟然有海膽, 很新鮮。另帯子與赤貝也很鮮美。2. 熱盤類方面, 西班牙海鮮炒飯用料十足。很多buffet 的炒飯都是飯多料少。今次的比例差不多是一半一半, 如果飯再creamy 一點就更好。.3. 猜不到湯也很出息。以為是平平無奇的羅宋湯, 原來是羅宋海鮮湯, 加入海鮮後令湯變得鮮甜。4. 今次buffet 是以海鮮為主。試了baby 龍蝦、蟹腳、大蝦沙律。我不太吃生蠔, 沒有試。不過, 見蠔是即開, 相信味道不錯。5. 曾期望有羊架供應, 當然願望落空. 牛柳不錯, 加上mushroom sauce, 簡直令到牛柳加分. 他們的mushroom sauce 做得很出息。6. 最後是甜
既然不能每種食物都介紹, 唯有記下當晚最欣賞的食物:
6. 最後是甜品, 我倆大大話話都試了十多款甜品. 記得年前令我念念不忘的是Charter Lounge - tea buffet, 主題為strawberry。想不到今次重遇, 我非常雀躍。Mini tiramisu 是一大驚喜。最初第一啖食不出是tiramisu. 原因是酒店用溶了的朱古力代替表層的朱古力粉。再試一啖就知道對了, 有酒的tiramisu 真的好味! 忍不住再吃多一杯. 另外一款甜品就是芒果粒加芒果汁(不是街外勁加水的芒果汁) 。啖啖的芒果肉, 又香又甜, 令我曾想添食, 可惜巳經太飽了。Berries hazelnut cake , 有很多不同的berries, 滿滿的堆在蛋糕上, 令人唾涎三尺。唯一有少少可惜的是我的至愛–cheese cake 不合口味。
整體來說, buffet 質素高、環境舒適和寧靜、價錢合理。酒店refill 又快, 不會出現爭食場面. 這樣才是五星級酒店的自助餐
知道香港Ritz Carlton 過了今年會結業, 到2009年九龍才再見。不知將來buffet 水準可否保持下去? 可能對英國殖民主義有一點情意結, 而且有英式裝潢和擺設的酒店已經買少見少, 真的有點不捨。藉著今次機會, 我們像遊客般四處拍照, 讓自己留下一個美麗的回憶!
2007-10-09 2 views
首先一定要提既, 係佢地既Superb Service!! 係我地有需要之前, 係之前, 佢地已經o係度啦. esp. 幫我地影相, suggest 我地邊度影會更好; 又細心介紹菜式……我地坐閣樓, 我覺得閣樓好好, privacy 多d, 同埋行上行落當散步, 可幫助消化, 食多個round.Salad 有多款dressing. 有一款凍蝦, 襯著牛油果& 三文魚籽+ 沙律醬, 好清新!! Sashimi 有海膽, 帶子, 赤貝(好新鮮!!!). 食海膽要趁早, 售罄即止呀! Baltik salmon好有口感. 值得一提, 西湯同中湯都好有鮮味. 另外, 好鍾意個西班牙海鮮炒飯, 賣相好吸引, 好“令”身, 好多大大粒海鮮(蝦, 扇貝, 青口). 飯既質地好“lim”, 好chewy.另外有prime rib, 要講既係佢既mushroom sauce. 好夠菌味, 磨菇亦好“菌”同好鮮! 甜品有好多款(仲會轉款架), 雪糕都會轉味(因為太full, 試唔晒呀…). 幾鍾意個Sultana cheese cake, 唔止得蛋味, 仲有淡淡cheese 味, 亦唔會大甜. 個min

甜品有好多款(仲會轉款架), 雪糕都會轉味(因為太full, 試唔晒呀…). 幾鍾意個Sultana cheese cake, 唔止得蛋味, 仲有淡淡cheese 味, 亦唔會大甜. 個mini- tiramisu酒味同咖啡味剛剛好, 上面放左一條choco stick (濃郁dark choco 味+ 脆脆花生粒). 另外有berry tart, 勁多strawberry + blackcurrant, 大大粒仲好juicy. 另一個細細塊apple pie 亦係驚喜, 酥皮好鬆化, yum!

最後點杯cappuccino (苦苦的), 食埋件strawberry macaroon (勁酸+ 勁甜). 味覺同環境感觀一大享受!
2007-10-08 7 views
日期:2007年10月4日行左兩間酒店,就揀選Ritz Carlton,有半buffet同D a la carte俾你選擇.散叫都好貴,所以都係揀咗半buffet加今期set好既晚餐(Autumn Delight)喇.有五件餐包(有四件法國包,唔係咁岩食,有一件蒜蓉軟包,好好食);一件牛扒(八成熟既beef tenderlion:好有口感)有一件鵝肝(第一次食,好膩啊!),薯蓉件碟;一件軟殼蟹(炸得脆卜卜,超正),一杯餐飲.煙三文魚,蠔,龍蝦湯(好香濃),沙律,甜品(推介Tiramisu, Black chocolate with orange biscuits),水果係自己出去攞.唔睇openrice都唔知,原來哩間酒店就黎closed喇!開頭睇落dmenu加上我唔係咁了解個餐究竟係點樣情況,女服務員都好細心咁同我地解釋番,我真係好失禮;之後原來佢地漏左單,送上兩杯鮮榨橙汁以表歉意.
日期:2007年10月4日
2007-10-07 8 views
因為唔想坐樓上,故book咗個多月,先可以今天來試個brunch buffet食物種類/款式唔多,大致分成1)冷盤-有芝士拼盤(4-5款),自助沙律(6款dressing),cold cut(2款)-這些全部無食到因要留位食第d嘢2)前菜-是我第1個focusi)beef tarter-自成個獨立細counter-人1世物1世,2人共食1個portion(其實唔大)-附近有好多細jar配料比你撈埋食,有蒜蓉,洋蔥粒,蔥粒,黑醋,蛋黃醬,油.....-牛肉嫩,okii)goose liver terrine-呈淺肉色,帶有淺黃色的估喺脂肪的物體-好有肝味,甘香,多食就會膩-不錯iii)spanish iberico ham-竟然見到有個board介紹這個火腿(好似hmv咁介紹現在播放的歌咁),好明顯是正貨-肉呈深紅色,唔多亮澤,望落好似有d乾添-配以哈密瓜片,新鮮無花果,西式黃牙白片....-肉是好有香味,密度高,鹹度適中,包住哈密瓜食,我1貫的favoriteiv)sesame tuna slice-無食到v)baltik salmon-據說這品種是煙三文魚的貴價貨-好滑身,肉質明顯比

食物種類/款式唔多,大致分成
1)冷盤
-這些全部無食到因要留位食第d嘢

2)前菜
-是我第1個focus
i)beef tarter
-自成個獨立細counter
-人1世物1世,2人共食1個portion(其實唔大)
-牛肉嫩,ok

ii)goose liver terrine
-呈淺肉色,帶有淺黃色的估喺脂肪的物體
-好有肝味,甘香,多食就會膩
-不錯

iii)spanish iberico ham
-肉呈深紅色,唔多亮澤,望落好似有d乾添
-配以哈密瓜片,新鮮無花果,西式黃牙白片....

iv)sesame tuna slice
-無食到

v)baltik salmon
-據說這品種是煙三文魚的貴價貨
-好滑身,肉質明顯比平時食到的黏口,密度高
-友人說是很rich三文魚味
-有紫洋蔥片同capers配料比你揀

3)海鮮
-另1重點
i)oyster
-預先開好1部份
-今天有3款-pacific oyster, irish rock同coffin bay
-因個人喜歡食海水味重的,故個staff介紹coffin bay
-每款都有試,共食咗5隻(平時只食2隻); 友人食咗17隻,1致認同coffin bay好d
-全部好新鮮,好鮮甜,不過有些少蠔殼碎跌咗喺d肉,友人試到有1隻近乎變壞,失策

ii)alaska king crab leg
-大隻兼好肉,結實,有海水的鹹味,更加可帶起鮮味
-very good

iii)steam wild prawn
-是大蝦size
-有質素,比起平時buffet食到的有鮮味,不過比唔上長腳蟹的鮮
-食咗3隻(平時唔會食)

iv)yabbies
-好肉

v)mussel
-唔佑點解無食到

4)日式
-1個比較細的獨立counter
-有壽司,刺身,材料圍繞住三文魚,帶子,鮑魚片,油甘魚(估)
-無試到

5)熱盤
-有5-6款,湯,蒸石斑,炒飯,羊,咖喱x,牛扒(專人切嗰隻)
-全部無食到

6)主菜(3選1)
-羊架,海南雞飯,三文魚
-我選海南雞,友人選羊架
-友人說這裡的海南雞飯好出名
-隻雞真喺幾好,好滑,難得是好有雞味,又起晒骨,配以3種醬,飯有薑味,香,勝在唔多油,還有碗湯,但唔多欣賞陣味
-羊架有羊味,屬正常出品

7)甜品
-我的重頭戲
i)crepes+waffle
-試了友人1口,餡只有芒果粒+朱古力醬
-ok

ii)ice cream + sorbet
-有2種味,vanilla+薄荷sorbet
-我試vanilla,滑同濃vanilla味,唔太甜,good,反之友人試的薄荷sorbet就唔多掂

iii)macaroons
-本來有好幾隻味,不過我是近尾升時攞的,只剩下raspberry味,皮都鬆脆,唔太甜,可以

iv)fresh fruits
-有新鮮的木瓜片,菠蘿片,西瓜片,mix berries (好好大的strawberry, raspberry, blackberry)
-個人最欣賞是blackberry

v)assorted chocolate
-有assorted praline同酒心truffle
-好1般,可以不試

vi)mini puddings
-有大約6款,試咗3款- panna cotta,抺茶,朱古力
-最喜歡是panna cotta因最有奶味,又滑,配以raspberry醬,good match;其次是朱古力,好濃朱古力味,又滑,配以熱情果醬底(唔太甜),不俗

vii)cake
-有apple crumble,chocolate mousse dome,white and coffee cake
-對我唔多吸引,無試到

viii)yoghurt
-有款4左右,選了士多啤梨味,good

ix)mini pasteries, cakes, fruit tart
-有好多款,只試了fruit tart,不過個底太厚,好少custard,not so good

8)果汁
-這個brunch是任飲果汁,有4個choices(西瓜,橙,西柚,甘筍)
-友人狂飲甘筍汁(友人說有溝水,但仍覺得好好飲),我就選西瓜
-另1brunch的price level是任飲香檳

9)餐飲
-還包1杯餐飲,不過我放棄了,太飽啦
-友人選了奶茶,但最後都無加到奶

-要讚station dessert counter的女chef,見她剛弄好1件crepe,問她有無人lock咗,她說有,無問題,等1吓囉,可能個主人未嚟,佢改變主意,說比我先,再整過比它的主人
-在要"匹"雪糕時,立即過來幫我
2007-10-02 6 views
諗住佢就快結業, 所以約埋朋友再o黎食最後一次buffet, 亦睇到食評差唔多個個叫好! 貴少少都值得! 但試完卻大失所望!首先講環境, 已經唔係我幾年前所到o既二樓法國餐廳, 今次卻轉移到地下lobby, 環境及氣氛當堂減半! 沒有了樓上的高貴典雅, 卻換來像cafe般! 而且當初book的時候, 因為太full的關係, 待應提議坐閣樓! 我o地寧願再等, 也不願上上落落咁多層樓梯, 食o左都補唔番! 等了又等, 卻令人失望!食物方面, 以這個價錢及酒店5星級o黎講, 係唔合格o既! 首先海鮮方面, 長腳蟹及龍蝦係源源不絕供應, 但係比較貴價的海膽卻沒出現! (難道不及todai?!)沙律方面,有意大利蔬菜沙律, 亦有師傅即場整caesar salad, 但係鮮果沙律或普通的沙律款色卻沒有! 熱盤只有5,6款, 蒸鮮魚, 炒飯, 印度咖喱, "的色"海鮮酥皮, 炒青菜, 白汁煎什麼魚?!, ........聽起來已完全不吸引! 雞鵝鴨小籠包點心即整意大利粉或pizza沒有!甜品仲差! 試了tiramisu還可接受, 但其他例如所為的芒果布甸, 完全好似開分整咁, 味道極怪! 外面好多

甜品仲差! 試了tiramisu還可接受, 但其他例如所為的芒果布甸, 完全好似開分整咁, 味道極怪! 外面好多酒樓都好食過佢o地好多! 蛋糕只有兩三款, 而且不是大眾所喜愛的味道, 只有cheese cake較受歡迎, 這裏沒有特濃朱古力旦糕, 沒有芒果拿坡侖, 沒有綠茶紅荳, 更加沒有pancake! 生果盤更加不知所謂, 我沒有誇張, 在這間5星級酒店, 居然出現酒樓般的生果盤, 這還不特只, 真的只有菠蘿, 木瓜, 西瓜! 貴價少少的blueberry及紅藍草梅只能在旦糕面上尋找到幾粒! 大大粒的士多啤利也沒有! 實在肉酸得可憐!

我知道食物貴乎在精, 不貴多! 但係連"精"呢一點它們也做不多, 以這個價錢, 給我這點的質素, 佢真係當我未食過貴價buffet呀! 我還是寧願去grand hyatt或cafe too吧啦!..............(帝京都好過佢多多聲呀!)