2017-07-05 21424 views
因為有老細請所以先會嚟試,尖沙咀區自助餐已經試得七七八八,呢間我覺得不過不失,ok既係食到英國膏蟹,唔ok既係無咗蟹腳同龍蝦鉗。對於我呢d眼闊肚窄既人嚟講,食自助餐要識揀先會回本,而我只會掃海鮮同重點食物,熱盤或普通食物就可免則免,費時太容易飽同獲利回吐。冷凍食物~刺身、壽司、龍蝦、生蠔、蜆、青口、翡翠螺、冷面熱食食物~燒牛肉、燒羊架、燒帶子、燒蝦、煎鴨肝多士、中西湯、飯、燒骨、車仔粉麵、炒菜、牛肝菌介子雲吞、咖哩羊、燒賣蝦餃、焗田螺、芝士、雪糕、甜品個人心水推介海鮮/刺身英國膏蟹蟹蓋:蓋超多膏,creamy程度相等雄性大閘蟹,但膏既份量係爆蓋法國生蠔:細細隻但好creamy,好鮮兼重海水味,一共食咗10隻油甘魚刺身&帶子刺身:同樣鮮甜,厚切有口感熱食准山花膠燉湯:真材實料,飲落清甜無味精牛肝菌介子雲吞:最正係個汁,好松露味,皮又唔會過厚羊架:半生熟,好羶好嫩西班牙燒骨:好入味好香口,一d都唔鞋,因為半肉半肥膏香煎鴨肝多士:每次只會煎6件,6面都煎得好香好脆,而每件都好厚同有油份鐵板蝦拼帶子:開邊蝦燒得啱啱好又彈牙,而帶子又厚又大粒好有質感甜品芒果拿破崙:酥皮超脆化,芒果又合時唔酸香橙

冷凍食物~刺身壽司、龍蝦、生蠔、蜆、青口、翡翠螺、冷面
雪糕、甜品

個人心水推介

海鮮/刺身
油甘魚刺身&帶子刺身:同樣鮮甜,厚切有口感
熱食
准山花膠燉湯:真材實料,飲落清甜無味精
牛肝菌介子雲吞:最正係個汁,好松露味,皮又唔會過厚
羊架:半生熟,好羶好嫩
西班牙燒骨:好入味好香口,一d都唔鞋,因為半肉半肥膏
甜品
芒果拿破崙:酥皮超脆化,芒果又合時唔酸
香橙啫喱:橙味重,質地又唔會太水

後記:當日人客唔多,所以食物補充得好快。服務好,侍應有禮貌,收碟快。
2017-06-27
$520 (Dinner)
2017-05-17 17676 views
舊年係"The Cafe"食lunch buffet慶祝生日, 感覺蠻好的!今年嘅母親節, "The Cafe"自自然成為媽咪嘅首選!一個月前落booking都full晒, 只剩下ballroom位!接線先生話食物一樣的, 位置轉移矣已!我地唔想坐ballroom, 商議後決定改book食dinner吧!是晚buffet 6點正開始, 一家七口準時開心入座, 今次餐廳安排嘅長型卡座位非常闊落, 我地自成一角, 感覺如坐VIP房呢!侍應先生提提大家, 夠鐘開飯喇……冷盤令人最期待嘅波士頓開邊龍蝦, 係dinner buffet先有㗎, 肉身較薄, 質感唔夠彈牙啊!食咗一隻之後, 再也提唔起興趣了!龍蝦鉗, 又靚又大隻, 可惜入口十分鹹!之前lunch buffet有嘅麵包蟹, 今晚竟然無, 太失望了!好彩有長腳蟹搭救, 肉質鮮甜!翡翠螺, 夠爽脆!蜆肉肥美, 大大隻!青口, 夠爽口!生蠔有兩款, 美國蠔較法國蠔肥美, 而dinner buffet先有嘅法國蠔則較美國蠔濃味!刺身+壽司是晚嘅刺身唔錯, 三文魚, 厚切肥美。北寄貝, 鮮甜爽口。北海道帶子, 肉厚味甜富彈性!厚玉子, 味道甜
, 感覺蠻好的
!今年嘅母親節, "The Cafe"自自然成為媽咪嘅首選
!一個月前落booking都full晒
, 只剩下ballroom位
吧!

是晚buffet 6點正開始, 一家七口準時開心
入座, 今次餐廳安排嘅長型卡座位非常闊落
, 我地自成一角
, 感覺如坐VIP房
呢!

侍應先生提提大家, 夠鐘開飯
喇……

令人最期待
嘅波士頓開邊龍蝦
, 係dinner buffet先有㗎, 肉身較薄
, 質感唔夠彈牙
啊!食咗一隻之後, 再也提唔起興趣了!龍蝦鉗
, 又靚又大隻, 可惜入口十分鹹
!之前lunch buffet有嘅麵包蟹, 今晚竟然無
, 太失望了!好彩有長腳蟹
搭救, 肉質鮮甜!翡翠螺, 夠爽脆
!蜆肉肥美, 大大隻
!青口, 夠爽口
龍蝦鉗+青口+蜆+翡翠螺
龍蝦鉗

是晚嘅刺身唔錯
, 三文魚
, 厚切肥美。北寄貝
, 鮮甜爽口。北海道帶子
, 肉厚味甜富彈性
!厚玉子
, 味道甜甜的, 口感綿密。吞拿魚
、油甘魚
, 甘香肥美。壽司款式都唔少, 可惜舊飯太黏實
, 口感麻麻
, 唯有齋食美味嘅腐皮及鰻魚了!
壽司
壽司

首選必定係燒羊胺
與牛扒
, 前者肉汁澎湃, 口感嫩滑帶少許羊羶味
, 蘸上燒汁、薄荷醬後更為味美
。後者則肉味香濃細嫩
, 加咗黑椒汁、芥辣醬後, 十分惹味
。鐵板煎帶子
, 食過刺身版後, 當然要試試鐵板燒喇
!帶子燒至表面呈微焦才上碟, 口感外香內嫩
。燒豬肋骨
, 醬汁入味, 肉質有嚼勁。焗蟹餅
, 有啖啖肉香。,德國腸
, 肥美厚身, 大人細路都鐘意
。韓式炒粉絲
, 帶點甜味, 入口彈牙。煎餃子
, 外型大大粒, 唔睇牌仔嘅話, 仲以為係帶子添
?!入口滿滿嘅肉, 食一粒感覺巧膩滯。鵝肝
, 大大件,入口即溶。蒸魚
, 蒸得恰到好處又唔腥。Pizza
, 薄脆又香口。 蝦餃燒賣
, 好味道。煎魚柳
, 啖啖肉。西洋菜湯
, 好多西洋菜, 不過有啲鹹。花膠燉湯
, 足料好飲。炆牛尾
, 白蘿蔔及牛尾炆得香腍入味
, 即時過淥麵檔淥碗淨麵加菜
, 再加料牛尾蘿蔔, 簡直人間極品喇
!搞到一心想試牛肝菌介子雲吞嘅我, 飽到上心口, 唯有放棄吧!
其實仲有唔少嘢食未試, 如咖哩豬、印度烤雞、沙律、煙三文魚、芝士、海膽吞拿魚飯、蕎麥冷麵、泰式生蝦、中華沙律等等數之不盡!
花膠燉湯
西洋菜湯
鵝肝

當然係芒果拿破崙
, 鋪滿厚切芒果肉, 層層鬆化
, 夾埋吉士忌廉, 層次豐富!日式芝士蛋糕
, 香濃鬆軟。黑森林蛋糕
, 可可味夠濃。朱古力卷蛋
, 夠軟綿。麵包布甸
, 軟熟適中, 不過唔係我杯茶。豆腐慕絲
, 味道好淡。朱古力慕絲
, 好濃嘅朱古力味, 質地夠滑。芒果布甸
, 杯裝型, 好香滑。酥皮萄撻
, 鬆化甜美。 蘋果批、草莓批
, 酸酸甜甜嘅味道, 配上鬆化嘅餅底, 唔錯喎。餐廳特別造咗一座靚靚嘅白朱古力座
嚟賀母親節, 又靚又吸睛
, 呃like至
!
仲有其他味道嘅蛋糕、焦糖燉蛋、馬卡龍、大菜糕、朱古力、曲奇餅等等, 真係多到試唔晒㗎!
白朱古力+甜品雪糕+西洋菜湯+熱凍蜜
母親節白朱古力座

生果
有西瓜、菠蘿、蜜瓜、哈蜜瓜, 但呢四款都係切粒
, 唔係切片, 仲要refill得嗰兩款(蜜瓜+哈蜜瓜), 予人感覺吝嗇
!西瓜較甜, 菠蘿較酸, 其餘兩款唔甜架。另有原個香橙、青蘋果及雪梨。

雪糕
Haagen Dazs雪糕
, 味道有牛奶拖肥、芒果雪葩、草莓、紅桑子、檸檬等等, 但就獨欠人人喜愛嘅朱古力味
, 小朋友最失望!兩位小侄女唯有轉揀草莓雪糕喇。我就揀牛奶拖肥及芒果雪萉, 放係鬆軟而又富蛋香嘅窩夫
之上, 加埋啲toppings,
口感豐富

餐飲
兩位小侄女當然係揀熱朱古力喇
。大人們就揀咗熱咖啡、熱凍蜜等。
熱凍蜜

整體只屬一般, Lunch buffet嘅性價較高!
Other Info. : 成人$668加一, 小童$334加一 (For 4-11歲) 母親節期間, 所有信用卡優惠暫停使用。
2017-05-14
白朱古力+甜品雪糕+西洋菜湯+熱凍蜜
母親節白朱古力座
  • 甜品+雪糕
2017-03-11 6860 views
大家朋友好久不見,所以一早就預訂左星期五buffet 去慶祝朋友生日,點知佢地出了幾次生壕後便冇再出了,作為一間咁出名酒店,真是覺得有點意外同失望,但其他d 野食及服務是不錯的,希望貴酒店要好好再檢討下。😭🤔 😡😡
2017-02-23 7348 views
經常大伙兒嚐自助餐,究竟自助餐除了款式多樣化之外,又有何吸引力? 今晚來到尖沙咀五星酒店的 「The Cafe」,自助餐六時半開始,但早已有不少食客在門口等候,急不及待似的! 我不客氣,一口氣試了幾碟,充滿力量後,現在可帶大家巡視一下不同的食物。 凍海鮮 甫進場,波士頓龍蝦、龍蝦鉗和蟹腳等凍海鮮,已上前迎接大家了! 光是啖啖肉和爆羔的波士頓龍蝦就是必吃的理由。 生蠔 凍海鮮當然少不了生蠔。 生蠔粉絲可享用來自法國和美國兩地的新鮮生蠔,不錯吧! 除了凍海鮮,還有不少如熟蝦、青口、翡翠螺、黃猄肉醬、煙魰魚、煙吞拿魚、煙三文魚、燒南瓜和各式意大利 Antipasto 的選擇,光是這角落已令人心亂如麻,因為胃的容量有限! 新西蘭鑽石蜆 甜美、多汁、肉脆的新西蘭鑽石蜆,一定要細心品嚐! 沙律 備有各式新鮮沙律菜、醬汁和豆類等,配上芝士、煙肉、意大利火腿等,立即幻化為精彩無比的沙律。若不喜歡自由配搭,由廚師備妥的沙律便大派用場,美式番茄芝士沙律看來也不錯! 燒牛肉 羊架 蜂擁而至的客人,全被香氣洋溢的燒牛肉及羊架而來。燒牛肉和羊架背後正正是烤爐,烤好後馬上端出,感覺特別新鮮,您看澎湃肉汁便可理解

凍海鮮

光是啖啖肉和爆羔的波士頓龍蝦就是必吃的理由。

生蠔

凍海鮮當然少不了生蠔。

生蠔粉絲可享用來自法國和美國兩地的新鮮生蠔,不錯吧!

新西蘭鑽石蜆

甜美、多汁、肉脆的新西蘭鑽石蜆,一定要細心品嚐!

沙律

燒牛肉

羊架

蜂擁而至的客人,全被香氣洋溢的燒牛肉及羊架而來。燒牛肉和羊架背後正正是烤爐,烤好後馬上端出,感覺特別新鮮,您看澎湃肉汁便可理解!

「The Cafe」也甚為體貼,在燒牛肉和羊架旁備有炸洋蔥圈、炒法邊豆、燴巴黎磨菇、千層馬鈴薯泡芙和有機甘筍,配搭肉類認真一流!

香煎雪魚配燴小扁豆

香草牛油焗田螺

煙美國黑豚肉配卡羅來納利燒烤汁

脆皮牛坑腩

清蒸沙巴龍躉

越式炒粉絲

熱盤方面,雖然款式未算得豐富,不過配搭也經過精挑細選,最驚喜和至愛的是煙美國黑豚肉配卡羅來納利燒烤汁和脆皮牛坑腩。

看到如斯情景,足見蝦餃和燒賣受歡迎程度也相當高啊!

還有我喜愛的中式麵檔,每次自助餐都飽到吃不下,這回務必預留空間!

大蒜馬鈴薯忌廉湯、酸辣海鮮羹、川貝花膠鱷魚肉湯

三款湯品中,大蒜馬鈴薯忌廉湯最合我口味!

印式椰菜花

印式烤雞

印度菜的現烤印式烤雞惹人垂涎,而咖喱豬配印式蒜蓉烤餅應是最佳配搭。

芒果脆餅

朱古力蛋糕

至於甜點,蛋糕的口味多元化,既有鮮果拿破崙、杏仁香梨撻、黑森林蛋糕,又有日式芝士蛋糕、美國芝士蛋糕和綠茶芝士蛋糕等。

香橙啫喱

牛奶朱古力慕絲

蛋糕以外的香橙啫喱、牛奶朱古力慕絲,還有紅豆糕、葡撻焦糖燉蛋和忌廉布甸等!

更有健康的西瓜、蜜瓜、哈蜜瓜、菠蘿、蘋果和橙等水果。

軟殻蟹天婦羅

美式焗蟹餅

蟹肉野菜天婦羅

清蒸法國蟹

蟹肉扒西蘭花

焗蟹蓋

蟹癡的朋友要特別注意,在另一角落,六款蟹的菜式隨時令開心指素瞬間超標。

軟殻蟹天婦羅和蟹肉野菜天婦羅展示酥香的蟹感受;而美式焗蟹餅卻來得相反,口感香軟柔滑;然而以創新蒸煮的法國蟹,帶出軟糯蟹羔的新感受;將蟹肉和蟹羔伴上西蘭花,帶出健康與鮮味的是蟹肉扒西蘭花;最後品嚐釀入了蝦膠和蟹肉的焗釀蟹蓋,口感彈牙!一次過嚐盡六款蟹菜式,蟹癡們必定非常滿足!

煎帶子

現在由我肚皮癥結出 One To Six,六款美味之中的美味。

Number One:

選用厚身兼體形不小的北海道帶子,廚師將兩面煎得焦香,加上鐵板香煎的火喉,為帶子加分。一咬,帶子外爽內軟、彈性豐富,帶子心保留一點點生度,令口感嫩滑又清甜。即時想起 「雲海」的鐵板燒帶子,兩者質素相差不遠,簡直是值回票價之選!

煎鵝肝

Number Two:

我選了同是鐵板製作的煎鵝肝。鵝肝厚身,兩面煎得甘香,入口無根、香氣濃厚,加上甜酸的醋汁,邪惡得美味!

厚燒玉子、北海道帶子、八爪魚、甜蝦、油甘魚、三文魚、北寄貝

Number Three :

個人對刺生的質素甚為著重,這一碟由厚燒玉子、北海道帶子、八爪魚、甜蝦、油甘魚、三文魚和北寄貝組成的刺身,口感柔軟,新鮮度不俗,雖未至於頂級質素,但從帶子、八爪魚至三文魚,均能讓味蕾品嚐到各款刺身的鮮味,證明「The Cafe」的品質達到一定水平!

海膽吞拿魚丼

Number Four:

海膽吞拿魚丼亦是驚喜之作,魚丼上的刺身釋出甜香,伴著軟糯的米飯入口,加上甜甜的醬汁,意想不到廚師們的細緻心思,值得回味!

泰式生蝦

Number Five:

自助餐碰上泰式生蝦,大概是第一次,因此富有新鮮感。小碟內預先倒入泰式海鮮醬,由香草與酸辣帶出泰式生蝦的風味,辣度並不算強,切合大眾口味!

蝦餃燒賣

Number Six:

上文略提過「The Cafe」的蝦餃和燒賣,幾乎被客人一掃而空。兩款點心除賣相飽滿、手工精細外,一試之下,立即明白了!蝦餃皮層不厚、帶點糯性,爽口的蝦餡還塞得滿滿;而燒賣亦份量十足,豬肉餡鬆彈,富有香氣。質量優秀,難怪被客人爭相選取。

湯麵的確吃不下了,來一碗灼清菜亦算達標。娃娃菜和生菜浸在上湯中,夾雜軟腍與爽脆,非常好吃!

最後送上繽紛的甜品,不過最喜歡的仍是雪葩,果味清新,酸甜醒神!

餐飲選了滋潤的熱檸蜜作結!

「The Cafe」食材質素不俗,每款菜式經大廚精心打造,突破一般自助餐的悶意,優點遠遠超越款式的局限,絕對明白為何捧場客不少的原因,說不定下次可以由 Number 1 伸延至更多更多款式!
Other Info. : 星期日至星期四 : 成人每位 HK$598 小童每位 HK$299 星期五、六及公眾假期: 成人每位 HK$648 小童每位:HK$324 多張信用咭享有折扣優惠
2017-02-13
$660 (Dinner)
2017-02-22 20643 views
幾年來都造訪了喜來登酒店好幾次,最近一次更是朋友替自己在「雲海」慶生,事實上,整間酒店內的餐廳都有不俗的水準,「天寶閣」更有好幾款出色的名物。今次跟幾位好朋友飯聚,就選了酒店內的「The Cafe」餐廳。由於大家都期待可以即時品嚐到美食,就算未到入場時間,門前已經有近廿人在等候。店內座位闊落,食物都集中在一角,取食物較方便,近大門的是最受香港歡迎的日式刺身及海鮮,之後是甜品區、熱葷、CarvingStation及灼料吧。 生蠔自從經過黑暗期,生蠔逐漸在Buffet中再度浮現,餐廳提供了 French Oyster及 USA Oyster兩款生蠔,前者肉質比較爽及蠔味較重,美國蠔已不再大而無當,無論在肉質及蠔味都有長足的進步。 Seafood Station波士頓龍蝦首選當然係半開波士頓龍蝦,肉質爽彈之餘,滿是嫣紅的蝦膏,所謂有圖有真相,睇見都流口水。另外又有長腳蟹爪(1)、熟蝦、翡翠螺及青口,解凍的處理不錯,沒有討厭的雪味,單是海鮮區走一轉,食返兩隻龍蝦,已經回了一半本,而且餐廳今次有六款蟹供應,長腳蟹爪鮮甜味美,先消滅幾條,再搵其他幾款。刺身種類在Buffet中超多,有北寄貝、厚燒玉

Station及灼料吧。

Seafood Station

波士頓龍蝦

刺身

種類在Buffet中超多,有北寄貝、厚燒玉子、八爪魚、油甘魚、吞拿魚、三文魚、北海道帶子及甜蝦,陣容夠鼎盛了吧!

當中大大片北寄貝、有蝦籽既甜蝦及同成吋厚帶子更是必定翻食之選,真係諗起都想食。

至於刺身區旁邊放置了恆溫櫃,有鵝肝拼無花果螺肉、海膽吞拿魚飯、蕎麥冷麵、泰式生蝦配辣椒青檸汁及中華沙律。

鵝肝口感豐腴幼滑、生蝦清爽中帶辛辣,非常醒胃,加上啖啖甘甜海膽飯,可以話說不盡的精彩。

Cold Cut

有意式番茄芝士沙律、意大利雜錦頭盤、燒南瓜、煙三文魚、煙吞拿魚、煙鮫魚及黃猄肉醬,但要留返少少空間比其他美食,唯有放棄。

川貝花膠鱷魚肉燉湯

很清甜,陣陣鱷魚肉的氣味,入口帶川貝的甘甜,令人舌底生津。

中湯的酸辣海鮮羹,酸辣度都算平易近人,但部份自私客人卻不理三七廿一,求其拎起湯殼就用,結果中湯夾雜了忌廉,而大蒜馬鈴薯忌廉湯,卻又有酸辣湯的木耳絲,影響了味道及口感,這種行為不要得。
Carving Station

美國肉眼扒

超大隻,烤至medium

rare,再淋些少燒汁,肉味更盛,而且有嚼口,夠水準。

燒羊架

羊肉羶味中度,一般人都易於接受,不過肉質可以再熟些少。

鐵板煎帶子

帶子兩邊煎至微焦,而內裡肉質依然幼嫩,配以焗車厘茄及烤青椒仔,多重味道的配合,又是一個回本位。
香煎鵝肝

即煎即食,外層煎至微脆,又有油香,雖然邪惡,都忍不住吃了一件。

至於印式椰菜花、咖喱豬及印式烤雞,都是由駐場印籍大廚即製,哪有不好吃的道理。

熱葷
蝦餃及燒賣

全程源源不絕供應,而且有水準,蝦肉爽彈,餃皮通透,又有10摺以上,相當對辦。

牛肝菌介子雲吞

沾上了香濃的忌廉汁,但牛肝菌味道未算突出。
香草牛油焗田螺

很少機會在Buffet中食到,賣相及味道一點都不含糊,釀入了香草味道更佳,墊底的薯蓉又幼滑,自己都忍不住吃了幾口。

美式焗蟹餅(2)

酒店方面名物,烘得色澤金黃,吃起來有絲絲蟹肉,又是一道不能錯過的美食。

焗釀蟹蓋(3)

第三款是中式釀蟹蓋,略嫌蝦膠未夠彈牙,味道還可以。

蟹肉野菜天婦羅(4)

個人很怕天婦羅油份過多,想不到在Buffet中都可以品嚐到質素不錯的炸物,外脆內軟的口感,毫不油膩。

清蒸法國蟹(5)

一般都是凍食,但會覺得蟹膏較硬,用上清蒸,肉質更甜,而且豐腴的蟹膏會更滑。
蟹肉扒時蔬(6)

很傳統的粵菜,很喜歡用上西蘭花,有種脆嫩的口感,健康又清新。

清蒸沙巴龍躉

足有三斤以上的條頭班,清蒸的時間會較難掌握,但食落肉質嫩滑,師傅在火候的控制上相當好。

另外更有脆皮牛坑腩、越式炒粉絲及香煎鱈魚配燴小扁豆,同樣受到大家的歡迎,只可惜胃納有限,唯有留待下次再試。
灼料吧

簡單的有米粉及生麵,而配料有雲吞、貢丸、魚蛋、魚片及牛丸,不理了,先來一碗大雜燴,湯底較清,而其他幾款配料都偏向大路,不過不失。

芝士吧

在大堂一角,設了芝士吧,有Emmenthal、Mozzarella Buffalo、Brie 及 Fontina幾款,種類未算多,但質素好。

Dessert
哈根大師雪糕有芒果雪糕、芒果雪葩、草莓芝士蛋糕雪糕、檸檬雪葩、牛奶拖肥雪糕及比利時朱古力雪糕,每款都試了少少,比較上喜歡芒果雪葩,芳香中帶微酸,令味蕾的感覺煥然一新。

其他有即製Waffles、葡撻、傳統車厘子撻、鮮果拿破崙、朱古力巴夫、日式芝士蛋糕、綠茶芝士蛋糕、杏仁香梨撻、士多啤梨拿破崙、朱古力蛋糕、美國芝士蛋糕、忌廉布甸、焦糖燉蛋、牛奶朱客3力慕絲、紅豆糕、香橙啫喱、黑森林蛋糕,種類真的夠多,而且擺放在好幾個甜品櫃中,可就陣容鼎盛,只可惜一啖都食唔到,希望大家食完可以分享下。

P. S : 每日由6:30pm至10:00pm

星期日至四 成人 $598 /位 小童 $299 / 位

星期五、六日及公眾假期

$648 /位  $324 / 位

恆生同匯豐 85折

普通恆生、 匯豐同AE 88折
2017-02-17 6287 views
車媽媽自小便愛吃蟹那份鮮味真的令我很沉醉,而且更是百吃不厭,收到風喜來登酒店的咖啡廳做緊蟹主題的自助餐星期日至四咸人$598/位,小童$299,星期五,六都係加多成人$50,小童$25,供應至三月尾蟹迷的我當然飛快地去跟蟹兒們廝殺一番啦!酒店大堂的堂煌水晶燈塔下,看見魚兒快樂在暢泳生氣勃勃的感覺好開心呢!一行進餐廳便見到很多凍海鮮向我招手,龍蝦,鱈場蟹腳,海蝦,青口,海螺以及鑽石蜆通通有齊,當然唔少得有我心愛的生蠔,這夜供應美國和法國生蠔。刺身區方面有很多質素還很不錯,甜蝦,帶子,三文魚,油甘魚,以及八爪魚和北寄貝選擇十分之多,另外還有不少壽司和卷物供應。沙律區的選擇唔算十分多,有這盤新鮮沙律菜,以及下面十多款嘅配菜,不過當中有我最愛的矜支竹我已經十分滿足了,另外還有煙三文魚,煙吞拿魚等。放在側面的一個凍櫃內擺放著這個無花果鵝肝,海膽吞拿魚丼,以及泰式生蝦,這樣擺放好安全衛生。意大利凍肉有三款選擇咁多,有我最喜歡嘅風乾火腿實在太開心了,芝士選擇有四款當中最正嘅梗係原個水牛芝士,香滑好吃甜魔媽媽好介紹呀👍,還有一整個 巴馬臣芝士用來自製一個凱撒沙律都唔錯喎!到熱食區這個係越式炒粉絲,焗香
到熱食區這個係越式炒粉絲,焗香草蝸牛,及香煎鱈魚配燴小扁豆,煙美國黑豚肉配卡羅來納州燒烤汁最吸引還有燒波菠蘿😋,清蒸沙巴龍躉,脆皮炸牛腩。
蟹菜式方面有蟹肉野菜天婦羅,軟殼蟹天婦羅,美式焗蟹餅,以及蟹肉扒時蔬,還有清蒸麵包蟹睇下幾多膏真係好邪惡呀👿!
還有香港人最愛吃的點心,今天供應的色蝦餃及燒賣,仲好鬼大粒呢,燉湯方面今日係川貝花膠鱷魚肉湯🐊,氣管有問題的朋友不妨多飲一碗呀好有益的,粉麵檔絕對係喜歡澱粉質朋友的好選擇🍜,即叫即淥熱辣辣冬天良伴。
印式薄餅係咖哩的好朋友當然唔少得佢啦🍕,印式烤雞看樣子都覺得好好味咁喎!另外還有咖哩炒椰菜花同埋咖哩雞。
喜歡吃鵝肝的朋友就發達喇!!這兒的鵝肝肥大肉厚絕對可以滿足饞嘴的您。
另外車媽媽極度推介這個即燒北海道帶子,原粒厚切的帶子包你吃過返尋味架😋。
烤肉方面當然唔少得燒牛肉🐂,另外還有羊架🐐,全部看上去都好粉嫩,雖然我唔食牛羊但係好友們評價都唔錯呢。
呢個時候當然要好好照顧喜歡吃甜品的朋友,這兒的葡撻係必吃之選喔🌟,另外這兒供應大師雪糕🍨,足足有六隻口味而且有幾款仲係我喜歡的雪葩呢!
當然有各式各樣精美好吃蛋糕🍰,當中以芒果拿破崙車媽媽最為推介喔😋!
新鮮生果絕對係唔少得啦🍉🍈!我見到有菠蘿🍍已經心滿意足了!
另外仲有一些杯裝嘅甜品如香橙啫喱,紅豆糕,牛奶朱古力慕絲,仲有焦糖燉蛋及忌廉布甸呢!
各院友同心協力拼湊出一幅青山地圖後,便開始瘋狂哋影相兼開餐喇🎉。
車媽媽最愛食火箭菜🌿今晚也有供應,另外仲有我喜歡的雅支竹😍,當然唔少得風乾火腿配菠蘿🍖🍍這個特別組合啦!我真係吃了超多件架哈哈!
龍蝦鉗會係我比較喜歡吃的部位,這裏的龍蝦鉗肥美肉厚,而且都頗多汁仲好鮮甜呢,生蠔方面今日就食得比較少,因為有我愛的蟹兒們呀嘛!梗係要留返啲Quota比它們啦,爆膏的麵包蟹蓋當然惹人垂涎,但係蟹餅亦都唔錯喎香口得來不油膩,鱈場蟹腳質感都好嫩滑,而且有鮮甜味不會過鹹。
提提大家這兒的刺身必食喔!最推介係北寄貝佢係原隻冇開邊架,咬下去彈性十足而且充滿鮮甜味,絕對係必食之選啊~
先前介紹過這個燒北海道帶子,師傅將他輕輕香煎兩面,內裏還呈半熟口感,咬下去軟滑無渣超級好味道呀。
海膽吞拿魚三文魚子丼🍱亦都不輸蝕,海膽富鮮甜味,三文魚籽亦鮮而不腥很有水準呢,而這個泰式生蝦🍤味道就很對版,蝦肉挺爽口如果能夠再辣多一點就更合我口味喇,脹卜卜金黃的焗蟹蓋新鮮出爐就給好支取了回來,內裏還有不少蝦膠咬口挺佳。
唔夠飽的話仲可以好似我好友美食焚化爐咁整碗自選粉麵,那便夠晒滿足啦!食完凍冰冰嘅嘢好想飲返啲熱湯🍲,我同清麗村姑全取了三款湯返嚟分甘同味,川貝花膠鱷魚肉燉湯,酸辣湯及薯仔忌廉湯,當中最喜歡係呢個薯仔忌廉湯味道好香甜,口感順滑我覺得好好飲喔,其實已經食到好飽,好彩有清麗村姑跟我分享她的熱食咁就每樣吃了少許,那磨菇好好味架🍄。
點解我咁節制味因為要留肚食甜品囉hehe😁~
雪糕取了全部口味🍨🍧🍦,每樣也試了少許,最愛芒果及青檸雪葩,這碟中最喜歡朱古力慕絲🍫香滑可口,朱古力味挺香,而這碟就以芒果拿破崙最出色,大家記得要吃喔👍!另一推介係葡撻,酥皮香口不油膩,蛋餡甜而不漏好有水準喔😋!
Type of Meal
Dinner
Tasting Event
2017-02-16 5740 views
蟹迷聽好了:香港喜來登酒店 咖啡廳 The Cafe 推出蟹主題自助晚餐,除龍蝦、生蠔、鵝肝外,又囊括長腳蟹、焗釀蟹蓋、美式焗蟹餅、蒸麵包蟹、蟹肉野菜天婦羅、軟殼蟹天婦羅、蟹肉扒時蔬等等,連同多款冷熱盤及精緻甜品,值回票價,絕對不會讓大家變蟹貨! 對上一次到訪 已是2013年,當時覺得甜品及雪糕很出色,鹹點較為普通;本週一再訪,發覺鹹食有很大的進步,以週一至四 $598 / 週五至日及假前或前夕 $648(匯豐/恆生白金卡有85折)的價錢,在尖沙咀區是不錯的選擇。一進場是刺身及壽司區,晚市的刺身選擇很豐富,包括:北寄貝、厚燒玉子、八爪魚、油甘魚、吞拿魚、三文魚、北海道帶子及甜蝦,大多是新鮮鮮甜貨色,個人最愛是又大又甜的帶子!不過不用取太多,因為後面香煎的版本更好吃吸引~ 壽司也有很多,不詳記了。 晚市的海鮮站有波士頓龍蝦、龍蝦鉗、長腳蟹爪、熟蝦、翡翠螺、青口、熟蝦、蜆隻等,最愛是爆膏的波士頓龍蝦,多吃幾隻就回本了! 不好意思漏拍了沙律站,當中不乏羅馬生菜、凱撒沙律醬(特別好吃)、煙肉、麵包粒及芝士等,又可以製作我愛的凱撒沙律了!其他還有意式番茄芝士沙律、意大利雜錦頭盤、燒南瓜、煙三

對上一次到訪 已是2013年,當時覺得甜品及雪糕很出色,鹹點較為普通;本週一再訪,發覺鹹食有很大的進步,以週一至四 $598 / 週五至日及假前或前夕 $648(匯豐/恆生白金卡有85折)的價錢,在尖沙咀區是不錯的選擇。一進場是刺身壽司區,晚市的刺身選擇很豐富,包括:北寄貝、厚燒玉子、八爪魚、油甘魚、吞拿魚、三文魚、北海道帶子及甜蝦,大多是新鮮鮮甜貨色,個人最愛是又大又甜的帶子!不過不用取太多,因為後面香煎的版本更好吃吸引~ 壽司也有很多,不詳記了。

不好意思漏拍了沙律站,當中不乏羅馬生菜、凱撒沙律醬(特別好吃)、煙肉、麵包粒及芝士等,又可以製作我愛的凱撒沙律了!其他還有意式番茄芝士沙律、意大利雜錦頭盤、燒南瓜、煙三文魚、煙吞拿魚、煙鮫魚及黃猄肉醬熏魚等凍肉等等,任君選擇。

另一邊還有冰鎮蠔吧,源源不絕供應法國及美國兩款佳麗生蠔;蠔吧邊的凍櫃內,又有鵝肝拼無花果螺肉、海膽吞拿魚飯、蕎麥冷麵、泰式生蝦配辣椒青檸汁,以及中華沙律;當中頭兩款都很好吃,也是回本位之一!

對面是火腿及芝士區,供應巴馬火腿、辣肉腸、莎樂美腸,又有風乾番茄、阿支竹、醃魷魚等等;芝士則有 Emmenthal、Mozzarella Buffalo(很鮮滑好吃)、Brie、Fontina,以及巨型的帕爾瑪芝士輪,連同餅乾、果乾等多款配料。

順序先介紹甜品區,首先是熱甜品類包括:藍莓金寶、葡撻(十分出色!)、即焗 Waffles,專人駐場、擁有六款口味 Häagen-Dazs 雪糕/雪葩及大量配料的專櫃。

很高興是晚口味包括比一般朱古力香濃很多的 Belgian Chocolate,加上綠茶雪糕,一濃一清就是我的最愛;這裡的雪糕杯也繼續沿用古典銀杯,增加提昇了嘆雪糕的享受!

接下來甜點/蛋糕款式可說是多不勝數,包括:日式芝士蛋糕、合桃批、傳統車厘子撻、鮮芒果拿破崙、朱古力巴夫、綠茶芝士蛋糕、杏仁香梨撻、士多啤梨拿破崙、朱古力蛋糕、美國芝士蛋糕、忌廉布甸、焦糖燉蛋、牛奶朱古力慕絲、紅豆糕、香橙啫喱、黑森林蛋糕...!!!

再加上清新高質的切片西瓜、蜜瓜、哈蜜瓜、菠蘿及更多原個水果,連同棉花糖、蛋白餅、馬卡龍、朱古力、餅乾類任食,真的不能再豐富了!

再越過沒多少人幫襯的麵包區,就來到熟食區了!灼料吧比較簡單只有雲吞、貢丸、魚蛋、魚片及牛丸,不過記得這裡的雲吞十分高質,加上辣油尤其好吃;人不多又有胃納的,不妨一試。另一邊又有靚仔飽滿的蝦餃及燒賣,以及非常足料鮮甜的川貝花膠鱷魚肉燉湯,值得一試!這裡的香煎鵝肝豐腴厚身又無根,水準很高、也是回本位之一,不怕肥膩的一定要吃。

還有脆炸蝦片、薄脆、印式椰菜花、咖喱豬、印式烤雞,帶來一陣印式風味~

然後到 Carving Station,場內供應美國肉眼扒、燒羊架,以及必食推介的鐵板煎帶子,成品碩大又鮮甜,不吃白不吃!連同車厘茄、法邊角、洋蔥圈及脆薯球,十分豐富呢。

接著是密集式的美式焗蟹餅、焗釀蟹蓋、蟹肉野菜天婦羅、清蒸法國蟹:美式焗蟹餅從來是 Oyster & Wine Bar 的名菜,如今可以任食真太美妙;清蒸法國蟹爆膏誘人,滋味更勝凍食的麵包蟹,兩款都是甜魔媽媽的必食推介!

其他熱盤還有:香煎鱈魚配燴小扁豆、脆皮牛坑腩、越式炒粉絲、清蒸沙巴龍躉、燒豬肋骨併燒菠蘿、香草牛油焗田螺、牛肝菌介子雲吞,以及又是蟹菜式的蟹肉扒時蔬!

最後,加上一中一西的酸辣海鮮羹,以及大蒜馬鈴薯忌廉湯,食物大致介紹完畢了~

好,難得一群院友共聚,又來瘋狂堆砌一個超豐盛頭盤,然後來瘋狂的大合照吧!!!!

說過了,海鮮類中最愛絕對是爆膏的開邊龍蝦,吃一隻是不夠喉的;燉湯也與中菜廳一樣足料無分別,之後又是要再 encore!

平日自助餐中不多吃點心,總覺得水準差一大截,但這裡的出品還不錯,皮薄多摺,唯獨是不夠中菜那邊包得緊緻。蟹餅真與樓上蠔酒吧是幾乎一樣的口味,也是個人最愛蟹類菜式之一!

身量特巨大的鐵板燒帶子,以及厚切香煎鵝肝,與平日坊間的 buffet 不一樣,是看得出的特別高質,比不少 fine-dining 餐廳做得更好,也是必試項目啊。

這裡的生蠔、火腿(配清甜水果)、沙律(都說凱撒沙律醬特別好吃)還有新鮮 Mozzarella Cheese 也相當不錯,胃口小的,吃完頭一輪再來件不錯的燒牛肉,大概也都飽了!

也向大家推介海膽吞拿魚飯,小小一盅鮮美好吃、並不會太飽,我們當晚每人都取了一小盅來吃呢。

其他熱盤中,十分喜歡質感軟熟、香馥迷人的牛肝菌介子雲吞,甜甜的燒豬肋也鬆化好吃,配菜的燒菠蘿更是必食之選!

焗釀蟹蓋也出爐了,不過膠質較重,不算最合心;清蒸法國蟹就沒得輸了,大家看那膏啊!不要阻止我,這晚非與它廝殺不可!!!!

很飽足的一頓,以更多燒菠蘿、清爽的蟹肉扒西蘭花及美味燉湯作結。還有更多的湯品、粉麵,就留給食友們好好發力就是~

最後,當然少不了豐富的甜品陣-最愛除了以銀杯盛上的 Belgian Chocolate 及綠茶雪糕(後來encore多2球...!!),還有清甜芒果拿破崙、酥脆不過甜的葡撻,甜魔必試啊!

近期愛上了 Earl Grey 配搭蜜糖,成了這晚的美好句點。下會院友們再聚,又是幾時?
Tasting Event
2017-02-08 5981 views
除了工作關係, 很久沒有自己去吃自助餐, 因為自己的肚子沒有那種容量, 且常心理作崇, 付了那麼多錢吃不夠本很浪費, 且自助餐食物不一定好吃. 但今次是阿哥生日, 且他很久沒吃過, 查完一輪資料後知道Sheraton口碑不錯, 本想請他吃晚餐buffet, 但慳家的他堅持不吃, 但Sheraton平日都有做下午茶buffet, 且xx白金咭有85折, 阿哥同意便預約了.即使平日下午茶都8成滿座, 抵佢有巿場, buffet未開始前已有少量人龍排隊.坦白說, 食物種類不算多, 畢竟是tea buffet. “麻雀雖”少”, 五臟俱全”. 放得出來都見得下, 且有數個風味佳, 包括小漢堡和、印度燒雞、雲吞面, 甜品水準高, 也有少量海鮮.偷得浮生半日閒, 一個舒適寫意的下午在優雅寧靜的環境渡過, 與阿哥談情事家事國事天下事. 不經不覺進餐時間完畢, 餐廳要準備晚巿, 我們也要趕著離開

Other Info. : 想試晚餐buffet
$200 (Tea)
2016-11-15 11212 views
2016-10-27The Cafe (香港喜來登酒店) (Dinner buffet)******************早前食過喜來登既lunch buffet, 感覺適十分良好, 非常抵食, 所以今次就試埋dinner buffet, 全場不論咩信用卡都8折, 加埋一都係500++ 一個人, 都既抵。******************dinner buffet有兩款生蠔,(比lunch多一款), 分別係紐西蘭同美國肥仔蠔。兩隻都鮮味, 肥仔蠔超級厚肉。******************對比上次lunch buffet, 喜來登嘅dinner buffet熱盤選擇係多咗,有鵝肝、煎蝦煎帶子,而且羊架會有refill,但甜品就稍為失色咗,普遍偏甜,而且冇最common嘅朱古力雪糕,感覺有有啲怪。******************消費:$1079.4 / 2 adults (已加一)優惠:喜來登8折優惠(任何信用卡)
2016-10-27

******************

消費:$1079.4 / 2 adults (已加一)

優惠:喜來登8折優惠(任何信用卡)
Other Info. : 梳化位幾舒服
2016-10-27
$540 (Dinner)
  • 窩夫
  • 煎帶子
2016-10-25 9822 views
今天難得放假,所以就陪母后逛街及吃一餐下午茶buffet 尖沙咀閒日有下午茶buffet甚少!但今次試過這下午茶的品質及服務就算不錯食品款式也有不少,亞洲美食及精美點心甜點也頗多選擇還有信用咭折扣,真的很不錯!坐位也算闊落,但可能是平日時間,不會太多人及等位
2016-10-25
$250 (Tea)
中式點心
前菜
迷你牛肉漢堡
韓式牛腩
德式蛋餅
青豆火腿濃湯、黑松露炆伊麵
芒果餅及紅豆栗子餅
  • Tea buffet
  • 黑松露炆伊麵
  • 德式煎蛋餅
2016-10-20 27939 views
2016年10月17日 (星期一) 11:50am 本人於兩星期前電話訂座,要求窗口旁的餐桌。 本人的座位面對落地大玻璃窗,陽光直接透射,亮度充足,不昏暗。同時,一邊進食,一邊欣賞街景,賞心悅目,身心放鬆。 餐廳環境高尚雅致,以啡色木料作主調,裝飾設計富時代感,座位與座位之間的距離寬敞,不狹窄,出入行走不需閃避。餐桌以四人桌為主,本人和家人合共 2 位,所以感覺非常舒適。枱椅排列分佈得宜,區劃整齊。 自助午餐和自助晚餐提供新鲜海鲜和各地美食,以中西式及印度菜為主。菜式隨季節不斷變化,佳餚琳琅滿目。侍應工作十分勤快,迅速執拾已用完的餐碟,並密密為客人添加暖水,值得一讚! 環境光亮整潔,氣氛高尚,餐具乾淨。每張餐桌均提供鉸剪、鉗子、3 包濕紙巾及 4 張乾紙巾,以便客人使用,很貼心。 三文魚、吞拿魚、魷魚 ... 全部都是厚切,充滿厚感度,肉質軟滑美味,入口慢慢溶化,彷如和牛,屬於頂級魚生【推介之選】❤❤❤ 蝦壽司 - 蝦肉新鮮,帶有甜味。加州反卷、太卷 - 蟹籽爽口,味道清新。 本人最喜愛的魚生刺身和壽司,滿滿的擺放整齊,一看便叫人雀躍起來了 ❤ 阿拉斯加長腳蟹 - 蟹肉鮮甜【推介之選
高級の自助午餐
2016年10月17日 (星期一) 11:50am

本人於兩星期前電話訂座,要求窗口旁的餐桌。

魚生刺身 + 壽司

壽司 - 蝦肉新鮮,帶有甜味。

加州反卷、太卷 - 蟹籽爽口,味道清新。
魚生刺身 + 壽司
本人最喜愛的魚生刺身壽司,滿滿的擺放整齊,一看便叫人雀躍起來了 ❤
阿拉斯加長腳蟹 + 蝦 + 生蠔 + 印度咖哩牛肉 + 牛扒 + 羊扒
阿拉斯加長腳蟹 - 蟹肉鮮甜【推介之選】❤❤❤

- 美味爽口

生蠔 - 新鮮滑溜,但帶少許腥味。

印度咖哩雞肉 - 香辣惹味【推介之選】❤❤❤

牛扒 + 羊扒 - 肉質軟腍,散發天然味道,沒有濃濃的調味料,口感清淡;相比之下,羊扒有點 "騷"。
煎鴨胸伴紅酒無花果 + 燒法國黃油雞 + 咖哩牛肉 + 金沙排骨 + 葡撻
煎鴨胸伴紅酒無花果 - 煎得又香又軟腍,配合紅酒後,肉味帶少甜。【推介之選】❤❤❤

燒法國黃油雞 - 雞肉肥美,厚切大件。【推介之選】❤❤❤

咖哩牛肉 - 咖哩香濃,辣辣的味道,使人感覺為之一振。【推介之選】❤❤❤

金沙排骨 - 炸得乾身,咬下時,感到硬實。

葡撻 - 金黃色的賣相很吸引,面層帶少許焦燶,外脆內軟,酥化鬆脆。【推介之選】❤❤❤
夏威夷果仁雪糕 + 芒果雪芭 + 窩夫 + 蛋糕 + 朱古力 + 士多啤梨布丁 + 曲奇餅 + 慕絲
夏威夷果仁雪糕 - 味道幼滑,果仁又有咬口,正!【推介之選】❤❤❤

芒果雪芭 - 甜甜酸酸

窩夫 - 香脆鬆化,烘得恰到好處,熱騰騰,十分好味【推介之選】❤❤❤

蛋糕、朱古力、士多啤梨布丁、曲奇餅、慕絲 - 味道一般,不過不失。
蛋糕甜點
雪糕甜點
蛋糕甜頭色彩鮮艷,賣相十分吸引,一看便想立即把它吃下去。
大蒜馬鈴薯忌廉湯 + 粟米蟹肉羹 + 熱奶茶
大蒜馬鈴薯忌廉湯 + 粟米蟹肉羹 - 熱騰騰,暖暖身,且味道不錯,不算太鹹。

熱奶茶 - 淡而無味

生果 - 十分搶手,沒有機會食,可惜呢 ~
簿餅 + 布甸 + 淥麵或米粉
簿餅 - 很早已被人拿清,沒有機會食,可惜呢 ~

湯麵或米粉 - 本人不太喜歡,所以沒有食,只拍照而已,嘻嘻 ...

《 影 片 》:

《 環 境 》:

2016-10-17
$293 (Lunch)
Anniversary
高級の自助午餐
蛋糕甜點
雪糕甜點
大蒜馬鈴薯忌廉湯 + 粟米蟹肉羹 + 熱奶茶
簿餅 + 布甸 + 淥麵或米粉
  • 煎鴨胸伴紅酒無花果 + 燒法國黃油雞 + 咖哩牛肉 + 金沙排骨
2016-10-16 18658 views
屋企人同我慶祝生日,生日我大晒,交畀我話事,我決定去尖沙咀"The Cafe"大擦一餐!是日携老带幼到達酒店,一入大門口,蠻有氣派的,難怪大侄女低聲跟我講: 呢度好靚呀!接著大家坐長長扶手電梯上大堂,仲畀我地野生捕獲"葉劉淑儀"議員呢!她非常親民及nice, 還揮手跟我地say hi添!The Cafe位於二樓,侍應生安排咗window seats畀我地,窗口位置景觀麻麻,而餐廳裝潢亦比較普通,跟整棟酒店有點格格不入啊!開始buffet時間喇……冷盤: 美國生蠔,size適中爽口,帶點鹹味!膏蟹,蟹蓋好多膏,豐滿味美!大侄女咁細個已經好識食,猛咁食膏!蟹肉飽滿結實!長脚蟹夠鮮美!蝦、青口都唔錯!刺身壽司: 三文魚肥美!北寄貝爽口!吞拿魚有魚香!厚甜蛋好味道!腐皮壽司好好食,勢估唔到啲壽司飯粒鬆軟又唔散呢!熱盤: 鵝肝多士,煎得香濃,厚切兼入口即溶!燒羊胺,有少少羶味,但肉質香嫩腍滑,蘸上燒汁,更為滋味,眼見有好多客人幫襯!燒牛扒,薄切肉味濃,蘸上黑椒汁及薄荷醬後,惹味非常!吉列炸蝦,炸粉薄,鬆脆好味!蝦餃燒賣,亦唔錯!蒸魚,一啲都唔腥唔過鹹,魚肉滑溜!紫薯魚塊,啖啖肉!鴨胸,肉質細嫩!
屋企人同我慶祝生日
,生日我大晒
,交畀我話事
,我決定去尖沙咀"The Cafe"大擦一餐

!她非常親民及nice
, 還揮手跟我地say hi添

開始buffet時間喇……

: 美國生蠔
,size適中爽口,帶點鹹味!膏蟹
,蟹蓋好多膏
,豐滿味美
!大侄女咁細個已經好識食,猛咁食膏
!蟹肉飽滿結實
!長脚蟹夠鮮美
!蝦、青口都唔錯!
USA Oysters
: 三文魚肥美
!北寄貝爽口
!吞拿魚有魚香
!厚甜蛋好味道
!腐皮壽司好好食,勢估唔到啲壽司飯粒鬆軟又唔散呢
: 鵝肝多士
,煎得香濃,厚切兼入口即溶
!燒羊胺
,有少少羶味,但肉質香嫩腍滑
,蘸上燒汁,更為滋味
,眼見有好多客人幫襯!燒牛扒
,薄切肉味濃,蘸上黑椒汁及薄荷醬後,惹味非常
!吉列炸蝦
,炸粉薄,鬆脆好味!蝦餃燒賣
,亦唔錯!蒸魚
,一啲都唔腥唔過鹹,魚肉滑溜
!紫薯魚塊
,啖啖肉!鴨胸
,肉質細嫩!白汁螺絲粉
,非常creamy但有少少膩口!肉鬆海鮮炒飯
,開胃好食
!Pizza都有兩款
,一款素菜味,一款普通味。揀咗普通味,既薄脆又香口
!蛋白蟹肉羹
,好足料
有大塊蟹肉及蛋白,好正
啊!大侄女都讚好
!海鮮粥
,食到蝦米、石斑肉,啲粥又鮮甜又夠綿
!爸爸話咖哩牛肉比較鞋
!搞到我無咩意欲食咖哩羊添
鵝肝多士
燒羊胺+燒牛扒
: 葡撻
,撻皮酥化,又唔過甜
!拿破崙
,酥皮好鬆脆
!草莓批、紅桑子蛋糕,較為甜
!朱古力蛋糕、黑朱古力蛋糕、朱古力慕絲
,朱古力味濃郁,大侄女至like
!綠茶蛋糕,綠茶味好淡
!班蘭蛋糕,質感好實
太煙靱,口感似食泰國椰汁糕
!忌廉泡芙好味道
!芒果布甸
,唔夠香滑!橙啫喱
,唔夠滑亦唔夠彈! 窩夫
,有蛋香
,又夠鬆軟
,配搭雪糕、唔同嘅toppings後,層次更豐富
甜品蛋糕
雪糕窩夫
生果
: 西瓜、菠蘿、蜜瓜、哈蜜瓜。

侍應生細心問我地想几時上生日蛋糕
,我地話13:30喇。估唔到送嘅靚靚
生日蛋糕係Tiramisu,仲係原個上添
!女侍應仲主動提出幫我地影合影
,非常貼心
!蛋糕非常幼滑濃郁,全場至正
甜品!大家始終食咗太多美食,到呢刻,再好食都要食剩一件
,實在有點兒浪費!由於只限堂食,眼見大部分生日客人,都只係切食一小件就唔要
,好鬼嘥
啊!唔怪得香港地咁多㕑餘了……
靚靚Tiramisu生日蛋糕
款式唔少,整體平均,大人細路都食得好開心呢
2016-10-15
$387.6 (Lunch)
Birthday
  • 燒牛扒
  • 蛋白蟹肉羹
  • Tiramisu birthday cake
2016-09-23 7415 views
朋友由美國返黎,佢話個邊無咩好食既buffet,所以今次既飯聚就帶佢去食buffet。聽朋友介紹,話喜來登the cafe唔錯,就決定去。入到去,見到食物種類都好多,海鮮有蝦,青口,蜆,蟹腳,仲有我最鍾意既蠔,好多buffet d蟹腳都好咸,所以我對蟹腳麻麻,但呢間d蟹腳竟然係好鮮甜,所以我都食左八隻 d生蠔雖然細隻,但好鮮甜。熱盤有燒牛肉,羊架,蒸魚,咖哩,鵝肝,好多選擇。羊架一d都唔蘇,個皮燒到脆脆地,好好味。不過個蒸魚次次打開得條骨,要扣分最正係個燉湯-川貝海底椰鱷魚肉燉花膠,必食推介。成個buffet都唔錯,係略嫌甜品比較遜色。
2016-09-20
$550 (Dinner)
2016-09-19 4479 views
d野食都既滿意既,只系生蠔一出來就被人拿曬,應該要出多d'出快d咯。來呢度食'主要都系生蠔'龍蝦'鵝肝都好好味,整體來講算唔錯。環境都既ok'可以6點半坐到10點半,不過通常3個鐘,
2016-09-02 12316 views
父親大人生日, 大家大細親朋戚友到THE CAFÉ食中午自助餐, 來的原因除了因為信用咭有折扣外, 便是看到我最喜歡食的蟹腳, 在這店的評價非常之高, 便舉腳讚成來這裡。食物種類頗多, 雖然提供出來的份量不算多, 但都refill得很快, 沙律魚生壽司熱葷齊全,款式雖然不算多, 但都齊全, 最意想不到有煎鵝肝, 大大厚厚的一件, 味道香濃。而生蠔便較為失色,細細的一隻味道較淡, 而且有丁點腥味, 吃了一隻便停手了。甜品的種類也相當豐富。這次我是為蟹腳而來, 當然主攻蟹腳~~~美食推介:蟹腳– 完全沒有鹹味, 只有蟹肉的鮮味, 我不停的食, 甚至拆肉撈沙律, 超級好味, 只是到最後出的才覺得很鹹豆腐蛋糕– 豆腐味很香濃吉列大蝦– 蝦大大隻, 又新鮮, 漿粉不厚煎鵝肝– 鮮味羊架– 肉質嬾又唔羶龍蝦仔沙律– 龍蝦仔肉雖然冇乜味, 但肉比例頗多

而生蠔便較為失色,

美食推介:

豆腐蛋糕– 豆腐味很香濃

吉列大蝦– 蝦大大隻, 又新鮮, 漿粉不厚

煎鵝肝– 鮮味

羊架– 肉質嬾又唔羶

龍蝦仔沙律– 龍蝦仔肉雖然冇乜味, 但肉比例頗多
2016-07-24