剛剛在K11 Musea吃過午餐,又是嘆咖啡的時候。平日都經常光顧這間咖啡店的分店,然而到訪Musea的這一間,倒是第一次。這家咖啡店的裝修貫徹品牌形象,除了摩登簡約風外,更添一些悠閒自在的氣氛。咖啡的選擇和其他店有少少不同。這兒有好幾種特別house blend. 今曰我試試K11 Musea exclusive 的Parama Geisha Blend Parama Geisha Blend white$75這杯咖啡拉花很美。咖啡入口滑溜,泡沫細膩,而且咖啡透著花香,細味之下,還帶一點橙香,仲帶點roasted 的拖肥香,口感圓潤,而且完全不帶酸味,溫度剛剛好,真是稱心滿意。不禁令我想起那一次在馬爾他飮的那一杯百年咖啡老店的咖啡。若然有音樂相伴,慢呷品味,可更寫意。

Parama Geisha Blend white$75

Type of Meal
Other
2019-10-12 518 views
London elderflower espressoda * 接骨木花糖漿加冰塊,檸檬汁,梳打水,倒入espresso 攪混,再放入兩粒藍莓, 帶有花香,果香味,令成杯espresso 既味道更豐富,雖然加咗接骨木花糖漿,但一啲都唔甜,原來espresso 加soda都好好飲,好飲過一搬的Iced coffee. (10月/11月限定)
London elderflower espressoda
2019-10-09 365 views
📍The Coffee Academics Harbour City店⁣⁣______________________________⁣⁣⁣⁣🔶 Iced Latte⁣⁣💰50⁣⁣👅7/10⁣⁣⁣⁣相比Starbucks Pacific 都係連鎖店既佢好飲多了 咖啡香濃配合口感順滑既🍼🍼 正🤩🤩 🔶limone⁣⁣但奶味稍為少左啲⁣⁣______________________________⁣⁣⁣⁣地址: 尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場2樓Kiosk 1⁣⁣⁣⁣下次係TST行街行到攰可以去飲杯野呀 🍹⁣⁣*係apple對面入口上一層 ⁣⁣係 HC cos落一層⁣⁣⁣⁣⁣😋大家快啲去試下!試完同我分享下你地既食評喇😋
🔶 Iced Latte⁣⁣
係 HC cos落一層⁣⁣
⁣⁣⁣
😋大家快啲去試下!試完同我分享下你地既食評喇😋
2019-09-29 529 views
同朋友去新商場k11 musea..食過tea, 見到這間出名的咖啡店即刻排隊入去試下,剛好新店遇著老闆,介紹了香濃咖啡 Okinawa 俾我地, 以沖繩黑糖制成,好香甜👍🏻 估唔到咖啡店,都有出好味的食物,new York Cheesecake 特別好味,香濃芝士硬度適中😍
果茶
牛油果多士
New  york  Cheesecake
香蕉tart
2019-09-28 436 views
今日同朋友黎左尖沙咀新開既商場朝聖 😂😂呢個商場好大好多野食 不過我地晤餓得😅😅😅揀左一間無人排隊既食 呢間coffe academic其實出面都有 但因為真係晤想排其他 所以照食啦呢到既design係幾靚 配合番本身商場既風格本身安排左bar枱位置 坐得晤太舒服 最後都可以調位坐番正常sofa位本身熱食晤算多 我地肚餓 所以揀左兩款最飽肚既野食 一個意大利粉一個燉飯南非牛肉燉飯 個飯係意大利飯黎既 係偏硬 另外加左啲提子乾同埋杏脯 甜甜地幾特別牛肉份量偏少 如果多啲會口感好啲 整體都有7分另一個主食叫左香草黑毛豬火腿牛肝菌意大利粉 呢個食晤到火腿既味 因為真係好細條另外牛肝菌本身味濃 伴意大利粉幾好食 不過都偏咸 我會俾6分
今日同朋友黎左尖沙咀新開既商場朝聖 😂😂
呢到既design係幾靚 配合番本身商場既風格