新開張的一間街坊冰室,裝修挺有網紅風格的,大量的Marvel元素在裡面,完全想不到是開住屋邨商場內的!而且由於餐廳位置的關係,主要街坊生意,食物都比較大份,難怪那麼多人來吃了!巨雞髀芝士扒多士芝士濃汁撈丁麵(65元)這個性價比真的挺高的,大大隻生炸雞腿,吃起來特別焦嫩多汁,而且是新鮮炸的,口感特別好,不過真的要等待一段時間才有!另外還配上多士和雞翼,非常豐富!芝士撈丁的芝士量也很多,芝士味香濃,出前一丁彈牙!意式焗豬扒飯(72元)這個意式就是常見的焗蕃茄豬扒飯,吃起來帶點焦香,蕃茄酸甜解膩,配上炒飯底,特別惹味,而豬扒肉質彈牙,肉挺厚的,味道不錯。沙嗲牛肉包(28元)麵包有烘香的,吃起來特別鬆軟,配上香濃的沙嗲牛肉,味道鹹香又帶點牛肉香,很惹味!西多士(22元)性價比很高的一份西多士,新鮮現炸,而且也比平常的厚,還可以選花生醬式咖央醬,我們就選了花生醬,味道香濃,口感外脆內軟的,加上大量的糖漿和牛油,特別香!

巨雞髀芝士扒多士芝士濃汁撈丁麵(65元)

意式焗豬扒飯(72元)

沙嗲牛肉包(28元)

西多士(22元)

2024-07-14
2024-05-31 316 views
第五街冰室😋😋😋街坊食堂黃大仙竹園廣場、有靚靚裝飾港式茶餐廳、店主攞放「收藏珍品」作店招牌之一、仲有好多精緻物品掛在牆壁上、吸引眼球👀⋯⋯🈶️家的味道😜中西食物文化交流!**鐵板大放送招牌美國肉眼扒$188⋯餐前牛油餐包羅宋湯、湯料豐富、味道濃郁yummy yummy 😋 優質食材、肉眼靠近胸部嘅肌肉、肉質鮮嫩、大理石脂肪紋多且分布均勻、肉質嫩度僅次於牛柳之下、有韌性、嘴勁較佳、建議七成熟、直徑多於六寸、大大片覆蓋鐵板上!底層鋪滿、脆炸薯角、薯角表皮酥脆、內軟綿綿、淋上惹味黑椒汁、提升口感、滋味又🈵️足😆!仲有新鮮蔬菜🥬紅蘿蔔🥕、增添色彩、賣相一流👍🏻加配$3檸檬茶、茶香四溢、不澀口、加檸檬、清香夠爽🥤**精選鑊氣晚餐枝竹火腩豆腐煲$88中式煲仔菜、中火燒鍋、爆香薑片蒜粒、將火腩(燒肉)炆煮、加添配料、枝竹、豆腐、吸收醬汁精華、粒粒有嚼囗香米、配搭一流、送埋餐湯🥣、餐飲、家的味道!BB鴿$90即叫即炸、鴿醃漬、沾上豉油色、皮脆炸至金香、披上一片紅袍、色彩更艷麗、內嫩外脆、又juicy 、蘸點喼汁、帶出味蕾新口味!西多士$22餐廳皇牌、兩片方包中層塗🈵️花生醬後、沾滿雞蛋漿、半煎炸至金黃色、外
😋😋😋

街坊食堂
中西食物文化交流!
**鐵板大放送
招牌美國肉眼扒$188⋯
加配$3檸檬茶、茶香四溢、不澀口、加檸檬、清香夠爽🥤
**精選鑊氣晚餐
枝竹火腩豆腐煲$88
BB鴿$90
西多士$22
餐廳皇牌、兩片方包中層塗🈵️花生醬後、沾滿雞蛋漿、半煎炸至金黃色、外脆內軟、塗上牛油、淋上糖漿、品嚐超級美味西多士👅👅

大仙竹園到15號竹園廣場地下S 002號舖
西多士
凍檸茶
  • 凍檸檬茶
2024-09-25 38 views
好久沒吃茶記了!感謝朋友帶路,騙我走了十幾鐘山路來到這家茶餐廳🤣🤣但是食物味道尊的的驚豔了我!美國肉眼扒鐵板餐,七成熟的肉眼排,牛肉味濃~中間粉粉嫩嫩。好喜歡把醬汁淋在炙熱的鐵板上,鐵板馬上香氣四溢~蒸氣騰騰😍😍,滋滋的響~色香味俱全~第五街招牌西多士,切成四個小方塊,每個都炸得鼓鼓脹脹的,金黃金黃,好誘人~一咬一下去,外面脆脆的,裡面鬆鬆軟軟,還有甜甜咖加央,好邪惡但是很好吃~西多士配餐免費飲紅豆冰,奶香十足,紅豆很多而且不會很甜,顆粒分明~天氣夏的時候喝一杯非常舒服~

2024-09-24 29 views
地址 黃大仙竹園道15號竹園廣場地下S002號舖第五街冰室 食評最近我哋去咗第五街冰室,呢間店真係充滿咗懷舊嘅氣氛,通常都係啲老街坊嚟光顧,感覺非常有特色。我哋點咗海鮮焗飯同埋蟹柳炒蛋,整體體驗唔錯。 海鮮焗飯海鮮焗飯真係一大亮點!飯粒煮得剛好,唔會過軟,仲有濃郁嘅焗香味。上面仲鋪咗新鮮嘅海鮮,蝦同埋魷魚都好鮮甜,口感一流。焗飯上面嘅芝士融化得恰到好處,添加咗濃郁嘅味道,整體非常好味!蟹柳炒蛋蟹柳炒蛋亦都唔錯,蛋炒得滑嫩,蟹柳味道鮮美。炒蛋嘅時候加咗少少洋蔥,增添咗香味,搭配蟹柳一齊食,口感非常好。雖然係一個簡單嘅菜式,但味道非常到位。第五街冰室真係一間值得一試嘅地方,無論係食物定係環境,都有一種懷舊嘅感覺。老街坊嘅支持亦都反映出呢間店嘅質素。如果你想試下有特色嘅本地美食,呢間冰室絕對係個好選擇!我會再返嚟嘗試其他菜式!
地址
黃大仙竹園道15號竹園廣場地下S002號舖

第五街冰室 食評

海鮮焗飯

蟹柳炒蛋

2024-09-18 52 views
第五街冰室 地址: 黃大仙竹園道15號竹園廣場地下S002號舖電話: =====================作為一個單身人士,乜野大節日都無乜感受,都是一個人孤單渡過。 中秋假日好好休息,中午瞓到自然醒,去食lunch 再去同朋友打波。在體育場附近找了間茶餐廳解決中午,因考慮之後運動會消耗大量體力,所以食豐富同飽點$148 雜扒,有豬,火腿,腸,蛋同牛,跟洋蔥汁! 淋汁即滋滋出白煙,香休4散,豬扒好鬆軟,加隻煎蛋,包湯同小餐包,有紅/白湯,酸甜蕃茄味羅宋湯是令人懷念的味道。更可以免費upgrade 特飲添!食肉獸天堂的雜扒鐵板餐

地址: 黃大仙竹園道15號竹園廣場地下S002號舖
電話:
=====================

更可以免費upgrade 特飲添!

食肉獸天堂的雜扒鐵板餐
2024-09-16 50 views
Ironman主題嘅冰室今日去開黃大仙整嘢 咁啱見到呢一間舖頭有好多人入去 我同朋友又肚餓 所以就好快搵決定咗入呢間冰室試試佢估唔到一間冰室隻咁大隻既ironman同成個玻璃櫃既figure 令我大開眼界 仲有呢間冰室嘅晚餐超有鑊氣仲有海鮮食添 我哋都試咗幾款嘢食蒜蓉粉絲蒸元貝蒜蓉味好香 算幾抵食有四件元貝同幾大隻添涼瓜炆雙腩 (斑腩 火腩)涼瓜炆頭腩呢個煮法係冰室依家已經好少見啦 依家唔知點解啲冰室變晒火腩豆腐 所以呢一樣亦都係勾起咗嘅回憶 班腩火腩食出嚟唔會太多肥膏 斑腩嘅粉呢 唔會太厚食落好香脆 好有鑊氣豉椒炒花甲廚師做得幾好嘅位 就係啲花甲吐晒沙 食落去既口感亦都唔會好似未清乾淨咁樣呢個位要讚嘅 同埋豉椒呢個煮法亦都比較少見都幾特別
Ironman主題嘅冰室

仲有呢間冰室嘅晚餐超有鑊氣仲有海鮮食添 我哋都試咗幾款嘢食

蒜蓉粉絲蒸元貝
蒜蓉味好香 算幾抵食有四件元貝同幾大隻添

涼瓜炆雙腩 (斑腩 火腩)

豉椒炒花甲
2024-09-14 40 views
📍第五街冰室(竹園)又嚟到依間好好味嘅冰室😍 好受竹園街坊歡迎,晚晚都好多人食!食物款式選擇非常之多,無論小炒定係海鮮質素都好高,價格相宜🫶🏻二人餐$188首先送上兩個餐湯霸王雞🍗肉質肥美 鮮嫩多汁,經過特製醬料醃製,味道濃郁,係非常受歡迎的招牌菜,啖啖肉 搭配白飯好好味😍沙嗲牛肉粉絲煲🥘必食!將嫩滑的牛肉與粉絲完美結合,沙嗲醬的香辣味道好惹味,熱騰騰的煲仔非常適合與家人或朋友分享☺️蒜蓉小白菜🥬清新可口,蒜香四溢,保持了蔬菜的鮮嫩與營養🥰🥰咕嚕斑片外酥內嫩,搭配酸甜醬汁,口感獨特,魚片的鮮美加醬汁的調味 超正🤩鹹魚雞粒炒飯色香味俱全,鹹魚的獨特風味與雞肉的鮮嫩結合,炒飯粒粒分明,口感豐富,雞肉好大件份量,超多足夠兩個人食🤩熱鮮奶🥛熱檸水🍋
📍第五街冰室(竹園)

二人餐$188
首先送上兩個餐湯

霸王雞🍗

沙嗲牛肉粉絲煲🥘

蒜蓉小白菜🥬
清新可口,蒜香四溢,保持了蔬菜的鮮嫩與營養🥰🥰

咕嚕斑片

鹹魚雞粒炒飯

熱鮮奶🥛
熱檸水🍋
2024-09-04 68 views
在網上看到這店的牛扒照片已垂涎欲滴🤤今天專程慕名而來,為要一嚐這牛扒的滋味😋但原來除了牛扒,其他小菜、特飲同樣高水準!招牌美國肉眼扒($188)+特飲黑白牛($18)侍應把黑椒汁倒在炙熱的鐵板上,覆蓋整塊牛扒。牛扒肉質柔嫩,咬下去時,幾乎不需要用力。外層略微焦脆,7成熟的牛扒掌握得十分好。特飲黑白牛送到時,真是超驚喜!意想不到的大杯😂雪糕球還可以在下單時選擇雲尼拿或朱古力味。西蘭花炒班片($108)這道菜色香味俱全,鮮綠的西蘭花與嫩白的班片相互映襯,視覺上給人一種清新怡人的感覺。西蘭花的清香與班片的鮮美相互融合,加上薑蔥的點綴,令人垂涎。

招牌美國肉眼扒($188)+特飲黑白牛($18)

西蘭花炒班片($108)

2024-08-30 87 views
這家位於竹園廣場的茶餐廳,應該算是街坊的至愛,其獨特的 Marvel 角色擺設,放置在每一個角落,讓人彷彿置身於漫畫世界,非常適合拍照打卡。除了特別的環境佈置,他們的美食也十分吸引,今日就點了當中的鑊氣小菜做午餐乾蔥豆腐雞煲- 豆腐和雞肉加埋乾蔥炒至雞肉很入味,豆腐滑,而且鑊氣十足。豆豉鯪魚油麥菜- 用豆豉鯪魚炒油麥菜,令油麥菜炒出來帶出一陣陣鹹香鮮味,味道剛剛好。整體來說,午餐小菜配白飯,加埋杯我至愛飲的凍檸檬茶,食完餐飯好滿足。👏👏
這家位於竹園廣場的茶餐廳
,應該算是街坊的至愛

乾蔥豆腐雞煲

薑蔥豆腐雞煲

2024-08-30
Type of Meal
Lunch
薑蔥豆腐雞煲
2024-08-17 71 views
近日去了第五街的冰室,簡簡單單吃了一餐晚餐,餐廳位於竹園,餐廳空間闊落,裝修簡單舒服。點了幾道主菜:黑椒牛仔骨煲牛仔骨煮得非常入味,黑椒香濃而不嗆喉,肉質略嫌有少少硬,配搭米飯,味道剛剛好。三杯雞煲三杯雞煲的味道非常正宗,少少辣,雞肉鮮嫩多汁,搭配的醬汁鹹甜適中意式焗雞扒雞扒外層焗得金黃香脆,內裡肉質保持嫩滑,意式蕃茄味調味提升了整體的風味,不錯不錯。黑牛可樂加雲呢拿味雪糕,飲落清涼爽快,為這一個晚餐增加多了一份快樂餐點質素不俗,價格合理,是日常簡單聚餐的地方。

黑椒牛仔骨煲

三杯雞煲

意式焗雞扒

黑牛

餐點質素不俗,價格合理,是日常簡單聚餐的地方。
2024-07-24
2024-08-17 89 views
今天中午,我和太太來到了位於黃大仙的第五街冰室用餐。這家餐廳環境舒適,街坊食店的韻味。我們仔細睇了菜單,最後點了幾道粵式經典菜式。首先是香氣四溢的乾炒牛河,牛肉鮮嫩可口,河粉彈牙爽口,實在是一絕。芝士蝦球炒西蘭花,蝦肉鮮甜多汁,配上嫩脆的西蘭花,口感層次豐富。再來是生菜仿鲍片滑雞湯飯,雞肉軟嫩多汁,湯汁鮮美,與飯菜完美融合。最後我們點了令人垂涎的燒BB鴿子,肉質鮮嫩多汁,皮脆肉嫩,實在是百吃不厭。我們也點了兩杯清甜的杏仁霜,為整頓午餐解解喝。整個用餐過程,服務周到,菜餚精緻美味,環境好。我和太太都非常滿意這次的用餐體驗,期待下次再次造訪這家值得再來的粵式冰室。

我們也點了兩杯清甜的杏仁霜,為整頓午餐解解喝。

2024-07-27 69 views
今日咁岩經過黃大仙~呀哥帶左我去佢飯堂食飯😆😆😆第五街冰室~~~系屋邨商場入面 主要做街坊生意~豪不起眼🤣唔係呀哥帶我黎 我都唔識搵呢間餐廳🤣餐廳裝修特別 有懷舊既味道 又有好多marvel 完素😆 座位闊落 坐得舒服食物種類豐富 鐵板類 小炒類 港式碟頭飯 港式炒粉麵 焗飯 咖喱 等等~~~好多好多😆😆😆揀左鐵板餐一口牛柳粒 $138選擇了五成熟~口感軟腍~已經切好一粒粒好方便🤣唔洗自己切😆 懶人之選 配菜豐富 有薯角 西蘭花 椰菜 配埋蒜蓉汁好夾薯角即叫即炸 香脆可口 外脆內軟 有驚喜😝鐵板餐升級紅豆冰都唔洗加錢👍👍👍仲有揀左豉汁蒸白鱔餐 連湯白飯同野飲 $128豉汁味條配得啱啱好唔會過濃 冇蓋過白鱔嘅鮮甜味 魚肉質感嫩滑 送飯一流👍上湯浸白菜仔 $58份量十足
今日咁岩經過黃大仙~
呀哥帶左我去佢飯堂食飯😆😆😆
第五街冰室~~~系屋邨商場入面 主要做街坊生意~
豪不起眼🤣唔係呀哥帶我黎 我都唔識搵呢間餐廳🤣

仲有揀左豉汁蒸白鱔餐 連湯白飯同野飲 $128
上湯浸白菜仔 $58
份量十足
2024-07-20 132 views
黄大仙竹園廣場打完波在附近(第五街冰室)開餐醫吓五藏廟,店舖給我一個驚喜擺滿Marvel元素「收藏珍品」Marvel 粉絲👍未食先滿足😍😍❣️紐約牛扒新鮮多汁的紐約牛扒,炙烤至五乘熟,肉質細嫩鮮味,入口即化,搭配三角炸薯粉糯香甜,配搭得宜💥餐包~鬆軟餐包配牛油😋💥羅宋湯~真材實料極之豐富,啖啖鮮甜蔬菜,酸甜適中😋💥紅豆冰冰凍的紅豆奶冰質地柔滑,清香可口,甘甜不膩,順滑入喉,清新怡人❣️鮮菌青斑炒麵鮮美多汁的青斑魚肉,與各種鮮菌煸炒,綿密軟糯夾雜少少脆卜卜麵條,口感豐富多層次❣️咖央西多士酥脆的西多士表皮,內裡鬆軟綿密,搭配濃郁細緻的咖央醬汁,口感豐富
黄大仙竹園廣場打完波在附近(第五街冰室)

❣️紐約牛扒

💥餐包~鬆軟餐包配牛油😋

💥羅宋湯~真材實料極之豐富,啖啖鮮甜蔬菜,酸甜適中😋

💥紅豆冰

❣️鮮菌青斑炒麵

❣️咖央西多士

2024-07-18 86 views
這日係開完會真氣難下。開足半日同老闆頂足半日。感覺好委屈自己。心裡決定要食返些去平衡自己的心態。決定係家附近找找。係這幢商場好多小食店。隨便找一間冰室北菇蒸雞。好正宗的小菜。北菇好大好鮮美。香滑爽口。與眾不同。配料齊全!無雪藏味!涼瓜炆倉魚。涼瓜爽脆清甜。並無苦澀味配上豆豉灑上煎香左晚既倉魚簡直是人間美食。一定要叫一碗靚靚的靚仔(白飯一碗)就是前所未有的絕配絕配菜式!倉魚煎後再配上涼瓜更是可口可味。

2024-06-21
5 Minutes (Dine In)
薑蔥豆腐魚腩煲:魚腩煲用砂鍋盛載,非常熱辣滾燙,魚腩的質感嫩滑而鮮嫩,與滋味濃郁的薑蔥結合在一起,味道相互融合,豆腐有嫩滑質感,而且吸收了薑蔥及魚腩的精華,非常美味!😄😄😄麻辣水煮牛肉:水煮牛肉用非常大的湯碗盛裝,牛肉鮮嫩而且數量特多,配上雲耳、芽菜、辣椒、葱、蒜蓉和腐竹等配料,麻辣醬汁呈現出深紅色,非常惹味,發出陣陣的香氣,色香味俱全!👍👍👍雪糕红豆冰:红豆冰以以巨型酒杯裝載,足有大碗SIZE,豪華賣相十分討好,雪糕的香草味的,一大球,冰粒數目亦足夠,所以雪糕不會很快溶,可以慢慢食,紅豆非常香甜,有小半杯之多,令人垂涎!😍😍😍