2024-07-09 81 views
呢間冰室呢排同屋企人都成日幫襯,個廚炒得好夠鑊氣,啲野食又大大碟!岩晒一家人一齊食👍🏻。🥢清蒸石班$108係冰室叫蒸魚,無諗到條魚咁得!酒樓既質素但只係$108蚊!好抵食!條魚肉質甜嫩,蒸得恰到好處,又唔會太乾。仲食到魚既鮮味。🥢涼瓜雙腩煲$88涼瓜爽脆,燒腩仔同魚腩都幾多舊!最緊要唔會太咸又夠惹味。。🥢叉燒炒滑蛋$88叉燒肥瘦相間,肉質柔軟,配埋滑滑嘅炒蛋,最簡單既餸但整得好食係唔簡單。。🥢楊洲炒飯$60炒野好抵食!又大碟又份量夠,鑊氣夠晒,粒粒飯分明,個底又唔油,功力十足👍🏻。呢度有支裝可樂!正!跟餐+$5 only 🙈同埋佢個例湯都幾唔錯👌🏻

🥢清蒸石班$108

🥢涼瓜雙腩煲$88
涼瓜爽脆,燒腩仔同魚腩都幾多舊!最緊要唔會太咸又夠惹味。

🥢叉燒炒滑蛋$88

🥢楊洲炒飯$60

2024-07-01 64 views
同黃大仙朋友嚟咗呢間冰室開餐🤣$130「海南雞🐓半隻」:「海南雞🐓」煮得啱啱熟,雞肉不同部位有不同口感,但係總體嚟講都算幾滑🤣$58「蒜蓉🧄炒菜心」:簡單蒜蓉炒😋$108「西芹炒青斑片」:西芹幾爽脆,青斑片幾大塊🤣仲送咗兩個湯,一個係「羅宋湯」,一個係「霸王花中湯」:熱辣辣,兩碗都夠晒大碗🤣跟餐加 $7「熱奶茶☕️」,要咗2杯,大大杯☕️,夠晒熱,幾香幾滑😋見到好多應該係黃大仙街坊喺度食👍
同黃大仙朋友嚟咗呢間冰室開餐🤣

$58「蒜蓉🧄炒菜心」:簡單蒜蓉炒😋

$108「西芹炒青斑片」:西芹幾爽脆,青斑片幾大塊🤣

見到好多應該係黃大仙街坊喺度食👍
2024-06-25 48 views
喺竹園食飯,一定係去第五街冰室環境乾淨整潔,坐得舒服平日晚飯時間,都有好多街坊食客😎😎晚飯時間,有多款小菜選擇,仲有套餐添落咗單之後,飲返碗好足料嘅例湯,合掌瓜紅蘿蔔,正!韭黃蝦球炒蛋依種炒蛋正正係我想要嘅嘢❤️❤️保持濕潤感覺,但又唔會散修修。蝦球好巨型,口感超爽!馬來沙嗲雞本身諗住叫海南雞,但係餐牌上見到另外一款雞,馬來沙嗲雞,好似幾特別,所以就叫咗,沙嗲汁又幾好味喎!雞本身好滑,配上香濃沙嗲醬汁,成件事幾夾👍🏻👍🏻超好餸飯👍🏻👍🏻仲有我嘅至愛蒸魚❤️❤️新鮮就係好食!食飽飽,諗住嘆埋杯凍鴛鴦就走人,點知落大雨,所以就決定食埋甜品!晚飯時間都仲可以叫到西多士,只係20幾蚊,超值!如果特登要出去食甜品或者糖水,邊有咁平?😎😎西多士可以選擇花生醬或者咖央,配埋糖漿,夠經典😎😎
喺竹園食飯,一定係去第五街冰室
環境乾淨整潔,坐得舒服
平日晚飯時間,都有好多街坊食客😎😎

晚飯時間,有多款小菜選擇,仲有套餐添

落咗單之後,飲返碗好足料嘅例湯,合掌瓜紅蘿蔔,正!
韭黃蝦球炒蛋
馬來沙嗲雞

仲有我嘅至愛蒸魚❤️❤️
新鮮就係好食!

2024-06-22 42 views
行過這裏幾次,都被這間茶餐廳的門面裝修吸引,驟眼看去風格有點不同。於是和兒子來吃過午餐。入到去餐廳環境有點驚喜,這是黃大仙區竟然有這麼高雅、有趣、別緻的茶餐廳。熱情的招待員介紹餐牌有套餐和散叫,也有鐵板燒,我就和兒子點了一份超大份量的第五冰室雜扒餐,這個餐有太陽蛋、火腿、德國大腸,豬扒幾塊,牛扒一大塊,雞扒和大量炸薯角、椰菜、西蘭花和紅蘿蔔,跟蒜蓉汁。蒜蓉汁裏面有很多新鮮蒜,味道香濃,雜扒餐跟一杯飲品、餐湯和餐包,這個餐港幣148。我又點了另外一個炒菜心,菜心都包一個餐湯。兩個餐湯份量和味道都非常好。雜扒餐的肉也鮮味沒有丁點兒醃肉的鬆粉或者硼砂味,比其他餐廳的肉還要鮮味。炒菜心大大條也有很多蒜蓉,絕對夠火候。做着環境舒適,有美妙的音樂,兒子星期一還要趕着交功課,測驗考試頻頻來,在將吃大餐聽音樂而且周圍有很多正面鼓勵的海報和有趣的模型,對小朋友和大人來說絕對是一個很好的休息用膳地方。

我又點了另外一個炒菜心,菜心都包一個餐湯。

2024-06-01 37 views
由我嗌完野食之後不斷聽到個戴眼鏡呀姐 鬧個自己伙記。成餐飯就係聽到個收銀呀姐不斷一路行一路鬧佢伙記,故意向食客講咁,完全影響食客食慾。見到都燥,基本尊重人都唔識。另外,食物方面尚算可以,但忘記了上一道菜,等到食完其他餸都未有,最後發現原來冇落單。
見到都燥,基本尊重人都唔識。

2024-06-01 34 views
今次嚟到竹園邨廣場既一間茶餐廳, 見餐牌上有好多唔同選擇, 小炒、扒餐、咸豬手都有得叫, 仲有茶餐廳好小見既泰式、越式小炒,非常特別香葉札肉炒飯 $65炒飯乾身夠鑊氣, 做到粒粒分明, 而且非常足料, 超級大碟, 札肉份量亦都好多, 餐廳加入香葉係炒飯當中, 所以個飯入口有濃郁既香氣同小小辛辣味, 非常特別.個餐亦都會附送餐湯, 我就揀左白湯, 夠杰身唔會太稀, 仲有啲粟米粒係入面. 另外仲加左杯凍奶茶, 茶底不錯, 夠香濃順滑.

香葉札肉炒飯 $65

2024-05-27 17 views
今日嚟咗呢間開咗大半年嘅第五街冰室食飯 今次食咗個重糧湯麵D餐 揀咗雞扒米粉 之所以揀呢個餐就係因為佢配蔥花火腿炒滑蛋 再跟扒芝士牛油厚多士 好邪惡啊 但係每一樣嘢都好正好好食 蔥花炒蛋,真係唔使1分鐘俾我搞掂咗
2024-03-07
2024-05-22 39 views
第五街冰室 (黃大仙)黃大仙竹園道15號竹園廣場地下S002號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:招牌美國肉眼扒餐 $188早上11am 開始食店便提供 “鐵板大放送”,有9款不同扒類可供選擇,又可選燒汁/洋蔥汁/黑椒汁/蒜蓉汁,奉送餐湯(羅宋湯/忌廉湯)及餐包,仲可以免費升級紅豆冰/菠蘿冰/什果冰,正!😄😄😄招牌美國肉眼扒:肉眼扒餐以優質的美國肉眼牛排為主角,品質優良,巨大厚身的一塊隨鐵板奉上,肉質鮮嫩多汁,口感豐富,建議七成熟,扒肉會更為嫩滑,淋上黑椒汁後變得香噴噴!👍👍👍配菜:鐵皮上另有海量的炸薯角,薯角表皮酥脆,內部軟熟,非常美味,加上新鮮的蔬菜和和香甜的紅蘿蔔,感為肉眼扒增添了一些清新的風味!😍😍😍紅豆冰:作為一杯消暑的食品,非常適合在用餐後享用。紅豆大粒而香甜,足有半杯之多,食過肉眼扒餐後再享用冰涼的紅豆冰,令舒爽愉快!😋😋😋
第五街冰室 (黃大仙)

黃大仙竹園道15號竹園廣場地下S002號舖

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐

食物推介:招牌美國肉眼扒餐 $188

2024-02-16 144 views
簡單一份扒餐外賣(牛扒、煎蛋、餐肉)竟然要等20分鐘,正常嘅餐廳都唔係呢個速度啦之後竟然可以做錯個麵餐出嚟畀我,既然廚房人手唔夠,不如直接多人時段直接cut外賣服務

TakeAway
今晚在竹園廣場地下嗰間「第五街冰室」晚飯,餐廳裝修得幾有特色,有很多figures擺設,地方整齊企理,而且餐牌選項非常多元化,小菜、西餐,樣樣有齊。我哋點咗幾個小菜。清蒸石斑蒸得啱啱好,肉質嫩滑又富魚香,沾少許豉油吃,更添滋味!豆腐雙腩煲,雙腩係魚腩同火腩,魚腩新鮮炸起再入煲,入口外脆內軟;火腩肥瘦適中,肉同肥膏比例各佔一半,味道唔會過鹹,豆腐索晒啲燒汁,非常惹味。BB乳鴿即點即炸,皮脆肉嫩又富肉汁,唔使點淮鹽同喼汁食都已經好夠味。另外呢個香芋臘味滑雞煲水準亦唔錯,雞件肉嫩多汁、芋頭粉軟綿糯,臘味有臘腸、潤腸同臘肉,鹹香惹味,用嚟佐飯一流!

2024-01-28 95 views
再訪竹園抵食冰室💖 夜晚成日都滿座,好受街坊歡迎🥳 店舖空間闊落,環境休閒舒適,佈置好有心思 打卡一流📸 菜式超多選擇,中式、西式、日式都有,提供多款意粉、焗飯、湯飯、扒類、川菜等等,價格合理 份量多,人均$100以下已經飽👍🏻 晚市四人消費:$350 🫧不設加一服務費🫧💖💖💖食評💖💖💖二人餐 $188✨包括三碟餸、兩碗湯、兩碗白飯,兩杯飲品(可以免費升級特飲)韭黃蝦球炒滑蛋✨熱騰騰,鮮嫩多汁的蝦球和韭黃的結合,令口感好豐富。滑蛋的加入使整道菜更具口感,帶來了一種絲滑的觸感,配上白飯一流🤤 好飽肚好滿足海南雞(例牌)✨份量多,雞肉夠鮮嫩口,搭配醬汁更滋味😚清炒時蔬菜✨ 小白菜好新鮮好爽口👍🏻👍🏻 BB鴿(兩隻)$90✨香氣撲鼻🤤 烤鴿肉質細緻,帶有微妙的香氣,鴿肉的烤製技巧恰到好處,保持了肉質的鮮嫩,外表金黃酥脆😍XO醬鮮魷炒烏冬 配湯 $72✨ 好惹味!熱騰騰,結合了鮮嫩的魷魚和彈牙的烏冬,搭配著鹹香的XO醬,好味🔥 烏冬吸收了醬汁的精華,好入味😋

晚市四人消費:$350 🫧不設加一服務費🫧

💖💖💖食評💖💖💖

二人餐 $188✨
包括三碟餸、兩碗湯、兩碗白飯,兩杯飲品(可以免費升級特飲)

韭黃蝦球炒滑蛋✨

海南雞(例牌)✨
份量多,雞肉夠鮮嫩口,搭配醬汁更滋味😚

清炒時蔬菜✨
小白菜好新鮮好爽口👍🏻👍🏻

BB鴿(兩隻)$90✨

XO醬鮮魷炒烏冬 配湯 $72✨
2024-01-18 72 views
屋企樓下呢間茶記多野食又幾好鑊氣,屋企人指定要食呢間👍🏼鍾意佢啲野食大大份又好食😋。🥢紅燒bb鴿 $50:呢隻紅燒bb鴿絕對係港式燒味中嘅經典之選鮮嫩多汁,而且入味,紅燒醬汁香濃,每一口都帶有濃厚嘅風味。。🥢椒鹽鮑魚 $40/1隻:茶記都有海鮮食👍🏼好掂!椒鹽鮑魚肉質鮮嫩,入口有咬口,椒鹽調味帶出微辣同鹹香嘅味道,令鮑魚更加美味。。🥢豆腐雙腩煲 $108:豆腐雙腩煲裡面有火腩同魚腩!夠晒鑊氣又濃郁。豆腐又炆得入味!。🥢咸魚蒸肉餅 $88:咸魚蒸肉餅勁勁勁大碟!肉餅鬆軟多汁,而咸魚嘅鹹香味同鮮味能夠完美融合。。🥢楊洲炒飯 $60:楊洲炒飯飯粒鬆散唔會太油,帶有炒煮過後嘅炭燒香氣,配上鮮蝦、叉燒、火腿等配料,口感豐富。

🥢紅燒bb鴿 $50:

🥢椒鹽鮑魚 $40/1隻:

🥢豆腐雙腩煲 $108:

🥢咸魚蒸肉餅 $88:

🥢楊洲炒飯 $60:
2024-01-17 49 views
喺運動場打完波,意外發現依家超高質冰室!見佢門面光鮮整潔,乾乾淨淨咁,食物選擇亦非常多,不妨一試晚飯時間有多款小菜,價錢大眾化,另外仲有唔少海鮮選擇😎😎例湯清甜,好多湯渣,啱晒我,合掌瓜夠晒清潤京都肉排份量比想像多,啖啖肉,醬汁做得到位,係經典嘅大排檔小菜,唔錯👍🏼豆腐雙腩煲啱晒貪心嘅人,除咗豆腐之外,有斑腩同埋火腩,又想食魚,又想食肉,再食埋個豆腐都仲得,非常抵食必食!椒鹽墨魚仔從來未見過咁大隻墨魚仔!每一隻都非常厚肉,口感超級正!椒鹽效果做到好香脆,令我對依間餐廳嘅出品刮目相看!一定有下次!係波友嘅說服下,再叫埋杯黑牛😆😆懷舊得來,夠晒爽😎😎
喺運動場打完波,
意外發現依家超高質冰室!

見佢門面光鮮整潔,乾乾淨淨咁,食物選擇亦非常多,不妨一試

晚飯時間有多款小菜,價錢大眾化,另外仲有唔少海鮮選擇😎😎

例湯清甜,好多湯渣,啱晒我,合掌瓜夠晒清潤

京都肉排

豆腐雙腩煲

必食!椒鹽墨魚仔

係波友嘅說服下,再叫埋杯黑牛😆😆
懷舊得來,夠晒爽😎😎
第五街冰室 (黃大仙)黃大仙竹園道15號竹園廣場地下S002號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:鐵板大放送 – 招牌美國肉眼扒 $188鐵板扒餐可免費升級紅豆冰、菠蘿冰或什果冰,非常抵食!😄😄😄鐵板滾熱辣上枱,喳喳聲,食完塊板都仲熱,夠惹味!👍👍👍招牌美國肉眼扒:非常大塊的牛扒,一個人食夠哂飽,肉眼扒嫩滑多汁,有濃郁的牛肉味,今次點了七成熟,外層烤得微焦而香噴噴,切開能看到清晰的牛肉紋理,咬下能感受到肉質的嫩度,附送的炸薯角炸能金黃酥脆,加上小紅紅蘿蔔和蔬菜,食到飽一飽!😍😍😍鐵板扒餐還附送餐湯和牛油餐飽,餐湯選了羅宋湯,味道酸甜夠開胃,蔬菜亦夠多,牛油餐飽則餐飽夠熱,牛油夠凍,冷熱交替更添滋味!😋😋😋餐飲選了紅豆冰,紅豆數量多,煮熟後口感軟綿,味道香甜,加埋花奶後製成紅豆冰,淡淡透心涼!❤️❤️❤️
第五街冰室 (黃大仙)

黃大仙竹園道15號竹園廣場地下S002號舖

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐

食物推介:鐵板大放送 – 招牌美國肉眼扒 $188

鐵板扒餐可免費升級紅豆冰、菠蘿冰或什果冰,非常抵食!😄😄😄

鐵板滾熱辣上枱,喳喳聲,食完塊板都仲熱,夠惹味!👍👍👍

2024-01-12 36 views
白灼海蝦🥰2個人share呢個份量岩岩好,有D蝦既肉質都清甜爽滑, 大部份都冇腥味!。食白灼蝦既精髓就緊係個辣椒豉油,令白灼蝦食起黎更加鮮美~豉汁蒸䱽魚🥰魚身嫩滑滑溜,豉汁咸香味十足,夠哂惹味,鋪滿鯧魚魚身,零魚腥味,送飯一流。如果再大條D就更好喇!北菇蒸滑雞🥰雞件斬得好好,有雞脾位啖啖肉,雞油味重,肉質嫩滑,唔會好咸。香菇入味,吸收哂雞肉既精華,又一送飯必點既菜色。海鮮雜菜粉絲煲🥰味道夠哂鮮甜,有蝦乾 瑤柱 粉絲 魷魚 蝦仁 紅蘿蔔 西蘭花 菜心 等多款唔同雜菜,食起黎好fresh,湯頭清甜,而已仲有D薑同爆香左既蒜頭調味,所以食起黎味道都好豐富。