2024-07-12 309 views
屯門v city行街好方便,之後順便食個飯先走。🍽️ #松子大黃花大黃花鮮嫩爽脆,松子增添了香脆感,點綴其上的柚皮片則帶來清新酸甜。這道開胃菜前菜既富層次,又對味開胃。🥢 #乾煸福花菜福花菜爽脆可口,乾煸手法令其帶有香煙燻烤氣息,突出了其天然清甜滋味。作為一道簡單的家常小菜,實在是下飯佳品。🍲 #東北粉耗子這道膳粉耗子味道非常地正宗。湯頭濃郁鮮美,粉條滑潤有嚼勁,豬肉碎鮮嫩多汁。一口下去,彷彿置身東北小城,令人回味無窮。🥟 #上海小籠包皮薄餡多,汁汁爆漿,一口咬下滿滿的肉汁流進口中,實在是小籠包控的最愛。餡料恰到好處,味道鮮甜可口。🍨 雲起甜拼盤❤️ #小豆涼糕: 淡雅清爽,豆香濃郁,散發著夏日清泠氣息。❤️ #流心椰汁球: 外皮軟糯,內餡綿密細緻,椰香迷人。 ❤️ #紅糖糍粑: 香糯可口,紅糖香醇濃郁,層次豐富。溫馨舒適餐廳,值得一試了!
屯門v city行街好方便,之後順便食個飯先走。

🍽️ #松子大黃花

🥢 #乾煸福花菜

🍲 #東北粉耗子

🥟 #上海小籠包

🍨 雲起甜拼盤
❤️ #流心椰汁球: 外皮軟糯,內餡綿密細緻,椰香迷人。
❤️ #紅糖糍粑: 香糯可口,紅糖香醇濃郁,層次豐富。

溫馨舒適餐廳,值得一試了!
  • 上海小籠包
  • 乾煸福花菜
  • 松子大黃花
2024-07-08 225 views
京川滬菜是中國著名菜系, 一直深受港人喜愛, 這間主打魚鮮嘅菜館位於屯門站附近嘅v city, 交通夠曬方便, 卡位好闊落。先來幾款上海點心, 選擇都幾多。生煎鍋貼熱辣辣, 肉汁好豐富。上海小籠包饀料湯汁豐富, 饀料細緻鮮味。蒜蓉蝦春卷外皮酥脆, 彈牙蝦肉帶著蒜蓉香氣。紅糖糍粑脆香軟糯, 夾著紅糖甜香。花雕醉雞 雞件嫩滑肥美, 肉汁豐富, 帶著陣陣花雕酒香, 令人回味。煎封黃花魚黃花魚開邊攤平煎封, 皮香肉滑, 入口酥香, 魚肉鮮甜, 不會熱氣和肥膩, 口感順滑。香芹青蒜炒五花肉 五花肉爽脆肥美, 夾著香芹青蒜嘅香氣, 相當惹味。黃鱔粉絲炒飯 炒飯粒粒乾身, 配以滑溜鮮味嘅黃鱔, 口感軟嫩順滑。

先來幾款上海點心, 選擇都幾多。

生煎鍋貼熱辣辣, 肉汁好豐富。

上海小籠包饀料湯汁豐富, 饀料細緻鮮味。

蒜蓉蝦春卷外皮酥脆, 彈牙蝦肉帶著蒜蓉香氣。

紅糖糍粑脆香軟糯, 夾著紅糖甜香。
花雕醉雞

雞件嫩滑肥美, 肉汁豐富, 帶著陣陣花雕酒香, 令人回味。
煎封黃花魚

香芹青蒜炒五花肉

五花肉爽脆肥美, 夾著香芹青蒜嘅香氣, 相當惹味。
黃鱔粉絲炒飯

炒飯粒粒乾身, 配以滑溜鮮味嘅黃鱔, 口感軟嫩順滑。
2024-07-08 225 views
上次食過樟茶鴨幾好食,食物質素都幾好,今次去encore 飄香樟茶鴨今次再食仍然係好味,配蝴蝶包確實唔錯。但覺得上次好味啲,皮烤得香脆啲,連骨都好鬆脆。 上海小籠包皮薄多汁,好味,仲要夾起唔易爛。 松子大黃魚松子大黃魚係我最期待既,炸得好好味,唔算油膩酸甜適中,我自己食左好多,如果松子可以多啲就更好啦嫩雞煨麵麵唔夠淋身, 但味道可以 雲吞雞湯夠味好飲,菜夠淋身,雲吞同雞中規中矩。 京滬菜黎講,我覺得呢間係可以推薦
上次食過樟茶鴨幾好食,食物質素都幾好,今次去encore

飄香樟茶鴨

上海小籠包
皮薄多汁,好味,仲要夾起唔易爛

松子大黃魚

嫩雞煨麵
麵唔夠淋身, 但味道可以

雲吞雞
湯夠味好飲,菜夠淋身,雲吞同雞中規中矩。

京滬菜黎講,我覺得呢間係可以推薦

松子魚

松子魚
2024-07-06 224 views
V city 呢間京川菜已經回訪過幾次🤩十二味香鍋 2人份 $148一大鍋好足料有大蝦、冬菇、炸枝竹、豬耳、豬大腸 、嫩滑牛仔肉、蓮藕片牛肉丸仲有椰菜花🥬炒得好香好惹味🤤抵食之選^ω^蟹粉扒豆腐 $128豆腐香滑配蟹粉好惹味 蟹味香濃 仲有蟹肉送飯💯💯干貝賽螃蟹 🦀️$88蛋白綿滑加埋蘑菇蘿蔔🥕🥦炒香 清清地夠晒健康🤩重慶小麵🍜 $48呢個🍜差唔多係次次嚟都會叫🤩麻辣素🍜湯底簡單又惹味油辣椒、醬油、醋、蔥花 🍜麵條有嚼勁 豌豆夠脆口🤤雪糕黑糖冰粉🍨 $38夏天必點甜品 冰粉爽口冰涼🤩加埋黑糖山渣粒🍨🍨💯🤤

V city 呢間京川菜已經回訪過幾次🤩

蛋白綿滑加埋蘑菇蘿蔔🥕🥦炒香 清清地夠晒健康🤩

重慶小麵🍜 $48
呢個🍜差唔多係次次嚟都會叫🤩
麻辣素🍜湯底簡單又惹味
油辣椒、醬油、醋、蔥花 🍜麵條有嚼勁 豌豆夠脆口🤤

雪糕黑糖冰粉🍨 $38
夏天必點甜品 冰粉爽口冰涼🤩加埋黑糖山渣粒🍨🍨💯🤤

屯門呢間酸菜魚冇得輸😁份量多味道又好,難怪晚市好爆場!!!金湯酸菜魚真心酸菜魚超好食,小辣味道剛好,食落魚唔腥好滑,湯香濃而且酸菜好多送飯一流。自己本身好鍾意食酸菜,酸菜嘅份量十足,啱晒我呢啲鍾意用嚟撈飯嘅人!銀芽炒鱔糊銀芽炒熱配上韭菜鱔糊,魚肉都幾大條份量夠幾多人食。醬汁方面唔會太鹹,甜甜地個個都啱食。蟹粉小籠包京蔥爆牛仔肉牛肉份量多過蔥,送飯真係一流😝調味唔算好甜,唔會擔心太肥。牛肉切得比較厚有咬口。菠蘿黑醋排骨黑醋醬汁酸酸甜甜,非常之開胃,而且份量好多一定夠食。花雕醉雞我最愛嘅醉雞,叫左半隻真係好大隻,每一件都滑,啲酒嘅味好濃郁好香。手撕包心菜比想像好食,炒得好有鑊氣😝📍 尋魚記 (屯門)屯門屯門鄉事會路83號V City 1樓L1-10號舖
屯門呢間酸菜魚冇得輸😁份量多味道又好,難怪晚市好爆場!!!

金湯酸菜魚

銀芽炒鱔糊

蟹粉小籠包
京蔥爆牛仔肉

菠蘿黑醋排骨
黑醋醬汁酸酸甜甜,非常之開胃,而且份量好多一定夠食。

花雕醉雞

手撕包心菜
比想像好食,炒得好有鑊氣😝

📍 尋魚記 (屯門)
屯門屯門鄉事會路83號V City 1樓L1-10號舖
今日喺屯門收工係而家要去搵嘢食,跟住喺V city條食街見到呢間尋魚記,主打食魚同埋有其他京川滬菜,就決定試吓佢啦。我哋七點去到,職員好快安排我哋坐低喺個卡位,個位好闊落好乾淨好舒服。睇完餐牌我哋就掃碼落單,我哋叫咗五樣嘢。我哋叫咗個點心豆腐包子,有三件,上枱嗰陣時仲好熱辣辣,入邊啲餡似菜肉包嘅餡,個包好鬆軟好軟熟。另外仲叫左個松子雞米配叉子,松子雞米又大份又香,配個叉子嚟食好特別好好食。主菜我哋要左松子大黃魚同外婆粒粒炒飯,魚係呢間餐廳嘅主打,上枱嗰陣時都好大條,食落條魚好滑同炸得好香脆,汁拎嚟送飯一流,個飯嗰份量都好大份。最後我哋仲叫咗個甜品,有三件流心椰汁球,入邊好有椰汁味同有西米,炸得好香咬落去好食。喺我哋食飯嘅時候餐廳已經坐滿人,有機會都推薦俾大家試吓!

2024-06-27
$250 (Dinner)
2024-06-28 132 views
做左屯門牛一段時間,係V city搵到間食上海菜,有酸菜魚添呀!我由細到大都好鍾意食魚😂同大家分享下我食左咩😌🥠蟹粉小籠包(4隻) $88個皮薄得黎都幾軟熟,但入面有滿滿蟹肉餡料,十分鮮甜,每一啖都有湯汁同蟹粉既鮮甜味包圍❤️🐟金湯酸菜魚 $268湯底好鮮美,魚香味幾出!入面超多魚,又大大舊,可以2-3個人食🤓魚肉質感好滑,索哂湯既精華,啲酸菜好爽😎🍚黃饍粉絲炒飯 $102黃饍好厚肉好新鮮😳米粒好鬆軟好有口感,雞肉的嫩滑,同粉絲口感融為一體👍🏻尋魚記 (屯門)📍屯門屯門鄉事會路83號V City 1樓L1-10號舖
我由細到大都好鍾意食魚😂

同大家分享下我食左咩😌

🥠蟹粉小籠包(4隻) $88

🐟金湯酸菜魚 $268

🍚黃饍粉絲炒飯 $102

尋魚記 (屯門)
📍屯門屯門鄉事會路83號V City 1樓L1-10號舖
2024-06-28 111 views
🐟金湯酸菜魚 $268非常推薦呢一度嘅酸菜😍除咗魚片之外,仲有好多配料,本的呢個價錢唔使額外加錢叫配料都真係幾抵食🥳魚片幾嫩滑,鮮甜又冇骨☺️最緊要都係個湯底,酸酸辣辣真係超級開胃,送飯食可以食到幾碗😂.🥟上海小籠包 $45小籠包係上海菜必點嘅嘢食之一😗皮薄餡多汁多,基本上呢個價錢都冇乜嘢可以挑剔😌.🦀 蟹粉小籠包 $88另外都試咗呢到蟹粉系列嘅其中一樣,就係蟹粉小籠包 😎蟹膏非常鮮甜唔會有腥味,配埋啲湯汁,非常好食😭.💰人均消費:~$250.🍽味道: 4/5🏙環境: 4/5‍👨🏼‍🍳服務: 4/5💧衛生: 4/5💰價錢: 4/5
🐟金湯酸菜魚 $268
‍👨🏼‍🍳服務: 4/5
💧衛生: 4/5
💰價錢: 4/5
2024-06-25 129 views
晚上跟著老婆兒子一起來屯門尋魚這是最近興起的金湯酸菜魚料理金湯酸菜魚是一道非常受歡迎的中國菜品,起源於四川省,現已成為各地都能品嘗到的美食,我都跟老婆說,中式料理呢 有幾種口味我覺得是很厲害的一是重慶的麻辣二是金湯酸菜三是糖醋四是三杯這幾種口味堪稱是亞洲文化的美食頂端我有時吃這些料理的時候都覺得人怎麼會做得出這麽美味的東西呢?松子入味糖醋大黃魚金湯酸菜內加入基本的花椒點綴提味配點上海粗炒這些比較偏重口味的食物外,除了搭配熱茶外,居然還有冰豆漿豆漿配合這個金湯吃起來很搭的然後在加上一口小籠包,實在是很滿足金湯魚在台灣料理吃過用黑鱧魚,在屯門尋魚記長的魚肉更飽滿鮮甜,配合金湯入口,可是天下美食啊這裡就已經有我覺得亞洲美食頂端口味的兩種口味了,你怎麼能不把這個美食店家收入自己的美食口袋名單呢?

晚上跟著老婆兒子一起來屯門尋魚
這幾種口味堪稱是亞洲文化的美食頂端
松子入味糖醋大黃魚
金湯酸菜內加入基本的花椒點綴提味
配點上海粗炒
這些比較偏重口味的食物外,除了搭配熱茶外,居然還有冰豆漿
豆漿配合這個金湯吃起來很搭的
然後在加上一口小籠包,實在是很滿足
2024-06-22 127 views
今日同朋友入屯門搵野食😍門口見到好多人食好吸引🤩雖然見到好多人食酸菜魚已經流晒口水,但比煎封黃花魚吸引咗☺️果然冇失望💯$188煎封黃花魚🐠黃花魚脆卜卜😍原塊魚皮冇煎爛👍🏻皮脆肉嫩,冇腥味👍🏻最鍾意食黃花魚因為好多肉👍🏻新鮮嘅魚肉已經好夠味🤤附上嘅特調醬汁都唔需要點🤤$65北京炸醬麵🍝滷肉同醬汁都非常之多😍絕對足夠撈哂成個炸醬麵食🤤麵質爽口彈牙,每條麵均裹上炸醬汁🤤好開胃🤤🤤上湯都唔需要加🤤$78乾煸福花菜🥦椰菜花以肉碎同香蔥爆香好惹味🤤🤤調味都好足夠👍🏻$78蒜泥白肉🐷厚薄適中,包入大量嘅生蒜🧄😍配埋煮過嘅醬油入口🤤🤤🤤超香蒜油味😍😍😍$18炸一口小饅頭🍞新鮮炸起熱辣辣脆卜卜🤤🤤🤤外脆內軟☺️唔會好油👍🏻沾上甜甜的鍊奶🤤又係一道完美甜品👍🏻

今日同朋友入屯門搵野食😍門口見到好多人食好吸引🤩

$188煎封黃花魚🐠

$65北京炸醬麵🍝
滷肉同醬汁都非常之多😍絕對足夠撈哂成個炸醬麵食🤤

$78乾煸福花菜🥦
椰菜花以肉碎同香蔥爆香好惹味🤤🤤調味都好足夠👍🏻

$78蒜泥白肉🐷
厚薄適中,包入大量嘅生蒜🧄😍
配埋煮過嘅醬油入口🤤🤤🤤超香蒜油味😍😍😍

$18炸一口小饅頭🍞
$250 (Dinner)
  • 煎封黃花魚
  • 北京炸醬麵
2024-06-22 99 views
🔹️尋魚記🔹️朋友陪我去左屯門尋魚入到去見到呢兩個四字詞突然有點感觸🧐【魚意人生】【人生魚事】人生就係咁架啦,不如食多條魚先😋🐟金湯酸菜魚 ($268)好怕好辣既我 都擔心會食唔到 但呢款菜式以微辣方式呈現 食得好舒服魚肉大大塊,肉質軟滑酸菜魚內滿滿既配料,仲有紅薯粉既配搭好正🥠高力豆沙 ($58)外表炸到脹卜卜,熱辣辣內裏既豆沙餡料甜而不膩👍🍪一口炸饅頭 ($18)迷你小饅頭一啖一粒好過癮😬一定要點埋煉奶醬料食先正🍨雪糕黑糖冰粉 ($38)食完酸辣野,食翻杯冰粉真係好爽加埋雪糕既味道更佳
🔹️尋魚記🔹️

朋友陪我去左屯門尋魚
入到去見到呢兩個四字詞突然有點感觸🧐
【魚意人生】【人生魚事】
人生就係咁架啦,不如食多條魚先😋

🐟金湯酸菜魚 ($268)
好怕好辣既我 都擔心會食唔到
但呢款菜式以微辣方式呈現 食得好舒服
魚肉大大塊,肉質軟滑
酸菜魚內滿滿既配料,仲有紅薯粉既配搭好正

🥠高力豆沙 ($58)
外表炸到脹卜卜,熱辣辣
內裏既豆沙餡料甜而不膩👍

🍪一口炸饅頭 ($18)
迷你小饅頭一啖一粒好過癮😬
一定要點埋煉奶醬料食先正

🍨雪糕黑糖冰粉 ($38)
食完酸辣野,食翻杯冰粉真係好爽
加埋雪糕既味道更佳

2024-06-20 101 views
V City 假日的原來都幾旺,我地來到行完街,見到尋魚記都好多食,所以都拎飛見識下。✡️ 一小口炸饅頭 ~ 炸過的饅頭沾一沾煉奶甜絲絲又脆卜卜。✡️ 雞絲拌粉皮 ~ 粉皮晶瑩通透,拌勻麻醬和雞絲一同進食,係啱哂夏天食的涼拌菜式。✡️ 2人份量醬香大盤香鍋 ~ 有牛肉、鮮蝦、 鹵水肥腸、鹵水豬耳、牛肉丸、墨魚丸、午餐肉、豬肚條、炸枝竹、福花葉、鮮冬菇和蓮藕片,呢個香鍋很好佢有2人份和4人份選擇, 好似我地得兩個人食,可以點2人份, 咁個肚就有空間叫其他菜式品嚐, 味道方面醬香味濃郁,豬肚牛肉炸枝竹特別吸引我。✡️ 松子大黃魚 ~ 大黃魚切了幾大刀再炸,每件魚肉都沾到糖醋汁,酸甜開胃, 松子夠香魚肉夠滑超下飯。✡️ 芝麻糊芋圓 ~ 呢碗芝麻糊濃而不太甜,芋圓夠煙韌感。

✡️ 芝麻糊芋圓 ~ 呢碗芝麻糊濃而不太甜,芋圓夠煙韌感。
屯門長期人龍惹味酸菜魚,仲有蟹粉小籠包😍🔻金湯酸菜魚 💰268 🌟酸菜魚好足料,超級大碗,每一塊魚片都好大塊,嫩滑鮮美😍魚肉下有紅薯粉同酸菜,紅薯粉好彈牙,配酸菜魚湯食一流👍🏻湯底好鮮美,唔會辣,金湯仲可以直接飲🤤🔻蟹粉小籠包 💰88 🌟小籠包一口爆汁,咬開湯汁滴曬落黎,仲可以清晰見到蟹粉😍食到蟹膏嘅鮮甜味而完全唔會有腥味👍🏻🔻黃鱔粉絲炒飯 💰102 🌟第一次見黃鱔炒飯緊係要試下😯炒飯粒粒分明,都有好多條黃鱔,魚肉都好新鮮,加埋粉絲口感豐富😋🔻花雕醉雞 💰88花雕醉雞十分入味,特登選用雞脾位置,雞肉肥美,花雕味香氣撲鼻😍呢間餐廳長期都排長龍,我覺得主要係因為份量夠大,菜式豐富,嘢食好啱一家大細食👍🏻
屯門長期人龍惹味酸菜魚,仲有蟹粉小籠包😍

🔻金湯酸菜魚 💰268 🌟

🔻蟹粉小籠包 💰88 🌟

🔻黃鱔粉絲炒飯 💰102 🌟

🔻花雕醉雞 💰88

• 金湯酸菜魚
  • 蟹粉小籠包
  • 黃鱔粉絲炒飯
今日嚟到屯門V City,響應近年酸菜魚熱潮,而家喺香港唔少地方都食得到酸菜魚喇🤩金湯酸菜魚 ($268)一上枱真係嘩一聲,勁大盤酸菜魚😈魚片新鮮,酸菜炒得夠晒入味,湯頭簡直係我最愛😍😋仲要有埋最佳配角薯粉墊底,真係好滿足😁魚肉片份量都俾得好足,絕不欺場👍😃蘭洲牛肉麵($88)湯底清澈,牛肉煮得好腍👏肉質軟嫩,肉味濃郁👻山東韭菜盒子($42)地道中國北方地區美食,同南方人食開嘅韭菜餃大同小異,不過外形就好唔同喇😆🤣外皮煎得金黃焦脆,裡面餡料好豐富😎酒釀丸子($38)市面上已經唔係好多舖頭會賣呢樣嘢,今次就好難得可以食到呢個風味🥳
金湯酸菜魚 ($268)
魚肉片份量都俾得好足,絕不欺場👍😃
蘭洲牛肉麵($88)
湯底清澈,牛肉煮得好腍👏肉質軟嫩,肉味濃郁👻
山東韭菜盒子($42)
酒釀丸子($38)
難得今日早左過去V city,見到之前成日排哂長龍既《尋魚記》唔使排隊,咁就梗係要入去試吓佢睇吓佢有咩咁巴閉啦😆我地食左:👉🏻✨松子大黃魚✨$188炸到外酥內嫩又大條既大黃魚肉質滑嫩又厚肉,最正仲要冇乜骨,配埋酸酸甜甜嘅醬汁同獨特嘅松子香氣,絕對稱得上係鮮香味美,食過-定返尋味😋✨砂鍋花膠雲吞雞✨ 1位$68呢鍋雲吞雞既雞湯底奶白鮮甜又濃郁,仲隱隱透出陣金華火腿香!雞肉唔肥又夠滑,有菜有肉有雲吞,食得飽足又滿足!✨辣味安格斯牛柳粒✨$122雖然呢份辣味安格斯牛柳粒話就話系辣味,但系辣度還好,連我都食到!肥瘦適中既牛柳粒入口鬆化唔會韌,油香十足牛味濃,正👍🏻✨上海小籠包✨4粒 $45皮簿餡靚既小籠包入面湯汁好多,最啱攤凍少少就即刻梨個-口吞🥰✨四川擔擔麵✨ $58麻香四溢既擔擔麵麵質幼身又彈牙,口味幾正宗!✨豆漿✨$18豆味香濃原味重,唔會太甜!🐟尋魚記📍屯門屯門鄉事會路83號V City 1樓L1-10號舖 港鐵屯門站C3出口,步行約3分鐘#屯門美食 #香港美食 #香港必食 #香港探店 #香港打卡 #香港旅遊 #香港必喝 #屯門探店 #中餐 #香港好去處 #屯門推薦食品

我地食左:👉🏻

✨松子大黃魚✨$188

✨砂鍋花膠雲吞雞✨ 1位$68

✨辣味安格斯牛柳粒✨$122

✨上海小籠包✨4粒 $45

✨四川擔擔麵✨ $58

麻香四溢既擔擔麵麵質幼身又彈牙,口味幾正宗!

✨豆漿✨$18

豆味香濃原味重,唔會太甜!

🐟尋魚記

📍屯門屯門鄉事會路83號V City 1樓L1-10號舖